“Viața e alcătuită din momente”, nu?

O familie se duce la Therme să se distreze. Copilul de 8 anise dă pe tobogane și, la un moment dat, se întoarce pe burtă pe unul dintre ele și apoi dă cu botul de o margine și pierde cei doi incisivi din față. Povestea e aici.

E un incident nasol. Nu contează a cui e vina, nu contează că toboganele de la Therme au mai fost la știri tot pentru că sunt periculoase (am stabilit că oamenii nu citesc știri care i-ar putea interesa), fiți atenți la faza asta:

Copilul va rămâne mutilat până când va împlini 18 ani. Abia după această vârstă, va putea să beneficieze de un implant dentar.

Copilul are 8 ani. Mai are de așteptat 10 ani până când i se va putea pune un implant. ZECE ANI! Vă dați seama ce vor face acești 10 ani pentru moralul și starea lui psihică să apară în lume cu doi dinți lipsă? Câți bani să ia ca să îi treacă? Există oare o sumă care să compenseze pentru 10 ani de respingere din partea celorlalți copii?

Mai departe: cum va reacționa maxilarul după 10 de gol? cum vor crește ceilalați dinți? E pur și simplu groaznic.

Și totul într-un moment. Pentru că viața e alcătuită din momente și experiențe. Iar statistic, ăsta a fost un singur accident la 1 milion de vizitatori, probabil. Statistic neglijabil, până ajungi să fii tu acel 0,00001%.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Vali,
    Copilul nu o sa stea cu gaura in gura pana la 18 ani.
    Sunt solutii (proteza dentara, etc.)

    Problemele adevarate sunt altele:
    – cum facem sa nu se mai intample
    – cine plateste

    00
    • proteză dentară la dinți in creștere?

    • Baws. Luat ghidon de bicla in bot la 11 ani. Trei dinti din fata sparti intre 80 si 60%. Mers la neea doctoru, reparat, insurubat/completat pe-acolo. Verdictul lui ” o sa revii in 2-3ani din nou”. A cedat treaba pe la 21. Refăcut aceeasi chestie si nici acus n-am implant. Adevărat ca erau materiale de anii 90, făcute sa dureze ca am băgat ceva sparring in anii aia….
      Ca acus se arunca astia la implant sa facă un ban gramada e alta treaba. De când s-au inmultit cabinetele „private” n-am mai avut pomba sa tina mai mult de 2 ani….

      00
    • Se pune proteza si pe dintii de lapte. Am patit noi cu copilul cand avea 3 ani. E mobila, trebuie curatata des si are un sistem de prindere pe maselele din spate. Se ajusteaza periodic la stomatolog. Nu poate sa doarma cu ea, nu o poate lua la gradinita.
      P.s: nu suntem in tara, nu este facuta in tara

      00
    • NOU
      #5

      @zoso : solutii pentru dintii copilului exista si cu dinti de lapte si cu dinti in crestere … nu mai suntem in anii 70 cand ti se puneau plombe de ciment … ( sigur este neplacuta situatia )

      – problemele din punctul meu de vedere sunt altele :

      1. supraaglomerarea Therme inWeekend ( nu vreau sa acuz aiurea dar sunt weekenduri in care ESTE PREA MULTA LUME … in caz de vreun incediu sau alta busculada, intr-o astfel de zi, se va lasa cu victime)
      2. tot din motive de „prea multa lume” supraveghetorii aia de la topo sau tobogane nu pot face fata cu explicatiile ( exista cozi imense la topogane si probabil ar trebui sa spuna de mii de ori pe zi regulile dar ar putea interzice unora sa se dea daca ei asa considera )
      3. baietii colorati, valutistii si recalcitrantii ar trebui scosi in sututi de acolo cu badigarzii in momentul in care nu respecta regulile ( in schimb aproape ca sunt protejati pentru ca nimeni nu are curajul sa le faca nimic. nu de putine ori, astfel de specimene, in special pirandele, intra imbracate in pisicina)
      4. in cazul concret, sincer iti spun, eu pe copiii mei ( 6 si 8 ani ) i am rugat, dupa ce le am explicat, sa respecte niste reguli … asta nu i va feri de eventualele neplaceri dar mi-am facut datoria sa le explic si ei sa si aplice
      5. exista foarte clar regui scrise pe toti peretii cine are voie sa se dea ( inalatime, varsta greutate,etc ) …
      si de aici se porneste discutia si se va afla cine este de vina ? copilul, copilul si parintii sau therme

      pentru ca problema cea mare este LIPSA DE RESPONSABILITATE din partea tuturor. atat din partea Themre cat si din partea parintilor si a copiilor. lipsa de educatie si responsabilitate personala si de munca …

      00
    • 3. la paradisul acvatic din brașov, am văzut o pirandă tinerică cu costum full body, in genul celor de scufundări.

    • Cand eram cu unul din copii la urgente pentru entorsa, de la Paradisul acvatic a venit o fetita de vreo 10 ani cu fractura de piramida nazala. S-a dat mai repede decat credea ca ajunge vara-sa si a intrat cu nasul in spatele ei. Era lesinata la sosirea cu ambulanta, apoi si-a revenit, dar am inteles ca apoi ar fi trebuit sa faca tomografie la cap, operatie etc.

      00
    • @habarnam schimba-ti dentistul, eu am plombe puse de 10+ ani care inca rezista fara probleme si nu s-au colorat si nici tocit.
      bine, pentru asta am cautat luni de zile dentist de calitate si cand l-am gasit, nu m-am uitat la faptul ca plomba costa 3x decat la alte cabinete.
      imi aduc aminte si acuma cum faceau prietenii misto de mine, ca m-am dus la ‘fitze’ si ca am platit aiurea banii aia.
      acuma nu li se mai pare amuzant, dupa ce au avut nevoie de 4-5 implanturi si i-a costat 800-1000e bucata.
      in schimb e amuzant cand te asezi pe scaun la un dentist pt igienizare si dupa ce verifica de 2 ori, ii scapa un: „wow, ai totii dintii tai in gura la varsta asta”.

      00
    • La 8 ani am cazut si mi-am spart un dinte in fata. Am fost la doctor, au pus acolo un fel de surub/proteza de metal, iar apoi, peste, a fost pus un dinte de plastic. Pe vremea aia nu exista altceva, totul s-a intamplat prin ’91. Problemele au fost ca o data la cam 2 ani trebuia sa merg sa inlocuiesc proteza pentru ca se dezlipea sau ramanea mica pe masura ce crestea maxilarul. Apoi, la 25, am fost la o clinica in Bucuresti unde mi-au facut masuri si acum am un dinte de portelan cu care nu am avut probleme deloc de 10 ani. Viata e un pic mai grea, dar nu imposibila :)

      00
    • @michael Eu caut dentist – poti te rog sa recomanzi numele (si orasul) dentistului sau policlinicii la care ai fost tu?
      Merci.

      00
    • Suruburi si proteze – pentru dinti cu radacina buna!
      Dar daca 2 dinti adiacenti zboara cu tot cu radacina (asa cum scrie in articol), nu mai merge nici cu pivoti, nici cu „punte”….

      00
    • @Z dentalprogress

      00
  2. Pe același principiu sunt și reacțiile adverse la vaccinuri. Sunt foarte rare dar când se întâmplă, nu ai vrea sa fii tu ăla.

    00
  3. Pai la 8 ani boracul nu era supravegheat de ciampalii de parinti?Sau era mai important feisbucu?

    00
    • stai boss, n-am platit 50 lei intrarea ca sa aiba altii grija de copilul meu?

      00
    • Și cum propui tu supravegherea copilului pe tobogan? Te dai în spatele lui la 2 m și îi dai indicații pe traseu, vezi că vine curba la stânga 40 grade după care dreapta 60 grade?
      Pe tobogane se întâmplă faze și faze, nu ai cum să le prevezi, îmi amintesc cum nevastă-mea și-a dat drumul pe tobogan după o rusoaică și eu al treilea crezând că ele au ajuns jos, dar rusoaica de frică a frânat pe la mijloc, nevasta s-a oprit în spatele ei și eu cu viteza luminii am trecut pe o laterală pe lângă ele și am ajuns primul jos fără să știu, că era beznă în tobogan.
      Și apropo, în Moldova corect se zice toPogan, :))).

      00
    • Să-l întoarcă pe spate in timp ce se da pe tobogan?

      00
    • Si daca erau cu ochii pe el nu se mai intampla? Ce ai fi facut tu? Te-ai fi dat pe tobogan tinandu-l in brate?

      00
    • De unde pm stii tu cine il supraveghea sau nu il supraveghea, de unde mm stii tu ca nu il supravegheau parintii pe „borac” si ca stateau pe fb?

      00
    • Ce supraveghere vrei măi ani… pe un tobogan? De sus, de jos sau din lateral?
      Altfel, nu mi se pare că ar exista siguranță pe acel tobogan din filmarea protv.

      00
    • @Tutan Camon – ba da, si.stii cum? Nu il lasa sa mearga decat pe toboganele pe care organizatorii spun ca e sigur. Responsabilitatea nu e a parintilor.

      00
    • @F1 nu ca ma dau interesant, dar pe unde m-am dat eu la Unguri in tob(p)ogane, era un fel de semafor, care se facea verde cand ajungea Gogu din fata ta, jos. Si nenea ala de la intrare pe top(b)ogan, nu te lasa sa intri pana nu e verde. Plus ca tot acolo scria pe toate gardurile ca se merge PE SPATE. In rest, e raspunderea maimutei (pardon omului care se da)

      00
  4. Comunicatul Therme pare de bun simt.
    Ce exact „supraveghere” vrei IN TOBOGAN? Ce „instructaj”?
    A fost un accident. Foarte nefericit, dar accident.

    00
  5. Eu nu vreau sa tin partea nimanui. Este teribil ce s-a intamplat cu acel copil, dar unii copii simt nevoia de a se da in spectacol(stiu asta am doi baieti). Si fimiu cel mare cand se da pe un topogan se da in toate pozitiile doar corect nu. Nu ca nu ar sti cum e corect dar corect e plictisitor, pentru el. Asa ca se mai intorc pe burta pe topogan, din necunoasterea pericolelor si nevoia de senzational. Exact stirea asta o aratam la ai mei copii azi dimineata si le explicam ca nu e bine sa te intorci pe burta pe topogan ca, uite, ramai fara dinti. Macar din greselile altora sa invatam ceva.

    00
  6. Astia-s genul de copii facuti pentru alocatie (a se citi pentru concediul maternal)

    00
  7. In cazul asta eu ii vad atat vinovati cat si nevinovati pe parinti si pe there, in fel de pisica lui Schroedinger. nu putea fi evitat.

    00
    • te dai pe tobogan? cască de protectie obligatorie pentru orice copil care are acces la tobogan, exact ca la biciclisti, riscul e acelasi

      elementul asta de protectie poate fi inchiriat sau poate intra in pretul biletului

      00
    • Casca de protectie… din aia ca la fotbal american sau ca la hockey?
      Poate costum de scafandru greu, ca na, cine stie?

      00
    • De aia tip bicicleta, cand cazi in nas sa nu-ti rupi dintii, sa se rupă casca, ca pentru copii mici care se dau cu biciclete mici.

      (Hai ca fiind vorba de o chestie de sanatate dentara mai rezist si mistouri fara sa raspund la fel)

      00
  8. este o exagerare asta cu pana la 18 ani va sta fara dinti…fiica mea, la 2 ani avea 6 dinti distrusi . Dupa interventie la o clinica pt copii cu doctori capabili, are dinti care arata super bine . Exista solutii, suntem in 2018 , exista clinici de stomatologie pt copii, care pot sa ii puna 2 dinti unui copil de 8 ani. Bineinteles, aceste solutii costa .

    00
    • La 2 ani sunt convins ca fii-ta avea niste dinti care oricum ii vor creste pe la 7-10 ani.

      00
    • @Alex …ideea era ca exista solutie, daca merge la o clinica. Initial, si mie mi s-a spus ca pt un copil de 2 ani nu exista solutii, si ca va trebui sa stea cativa ani cu dinti distrusi in gura. Dupa ce am cautat o clinica pt copii, am aflat …ca exista solutie, chiar si la un copil .

      00
    • dar ce i-ai facut la copil de a avut probleme la 2 ani ? ai scapat-o pe jos ?

      00
    • da ma, o dadeam zilnic de pereti. Mai ai alte intrebari ?

      sunt foarte multi copii cu probleme stomatologice la varste mici, de la carii de biberon, la accidente de tot felul . Problema este la unii parinti, care nu se informeaza cum sa rezolve aceste probleme. Inca odata, am pus comentariu doar pt a spune ca …exista solutii, medicina a evoluat . Ramane sa mai evoluam si noi.

      00
    • https://www.de4kids.ro/

      depinde de problemele copilului, la noi s-a rezolvat cu aceste coronite. Interventia s-a facut sub anestezie , cu medic anestezist prezent, a durat cam 3 ore . Dupa interventie, primele 2 zile au fost mai grele, dar nimic de speriat, Nurofen si rabdare . Mergem de 2-3 ori pe an la control, dar nu a aparut nici un fel de problema – a trecut un an jumate de la interventie deja . Au clinica la Timisoara si Bucuresti, noi am fost la Timisoara .

      00
    • Poti te rog sa recomanzi clinica, doctori sau procedura facuta?
      Merci,

      00
    • Multumesc

      00
    • lol …. „coronițe dentare PEDO” pentru copii … mari cretini genii ăia de marketing care le-au denumit așa

      00
    • @mobutu, vezi unde ne duce corectitudinea politica? acum ce facem? interzicem toate cuvintele care incep cu prefixul pedo? chiar si alea care se refera la pedologie?

      00
  9. „Statistic neglijabil, până ajungi să fii tu acel 0,00001%.” – foarte bine spus. Aud foarte des ca la birou nu te poti rani, esti in siguranta doar nu lucrezi pe santier. Siguranta trebuie sa joace un rol importanta pentru fiecare dintre noi. Siguranta este o nevoie umana.

    00
  10. Copilul a primit o lectie. Si-a pierdut 2 dinti dar proababil nu isi va rupe gatul cand o sa vrea sa se urce in copac ca o maimuta. Cine sa plateasca ? Therme spune clar cum se foloseste un topogan. M-am saturat de cacati cu ochi ce nu inteleg o treaba de bun simt. Pe un scaun stai cu fundul, pe un geam nu te apleci, intr-o curba nu se intra cu 120km/ora. Daca un bou moare intr-o curba ca e un sofer prost sau unul isi pierde dintii ca se da pe burta nu trebuie legi noi gen limitare la 30 km/ora in curba aia sau ala isi pierde dintii. Trebuie sa mai lasam mici portite de selectie naturala si invatare pe propria piele, altfel acesti cretini se perpetueaza in continuare.

    00
  11. poate erau dinti de lapte .. nu mai stiu .. n-am mai avut de mult timp copii de 8 ani.

    00
  12. Daca cadea de pe bicicleta/role sau practicand fotbal/baschet/handbal si isi pierdea doi dinti cum era?

    00
  13. copilul ala putea la fel de bine sa-si piarda dintii impiedicandu-se pe strada .. si nepunand mainile. nu are, practic, nici o legatura cu toboganul. mai trebuie si selectie naturala. macar un pic, asa.

    00
  14. 1. Pe vremea când mergeam la Therme soția a avut 3 incidente nefericite și eu unu. La mine e mai scurt: mi-a intrat în degetul de la picior o broșă pierdută de un copil în piscina cu valuri (pentru că adulții sunt idioți). Doctorul de acolo m-a luat la mișto, a zis că am făcut insolație. Când a văzut sângele abia atunci a intrat în panică, m-a pus să semnez hârtii etc. La doamna a fost mai nasol. Pe un tobogan deschis e o margine ușor tăioasă la o îmbinare care i-a stricat doi slipi. Pe un tobogan închis însă a fost nasol. Acel tobogan pe care te dai doar cu colacul are din fabricație un dâmb de plastic, probabil pentru senzații tari românești. Viteză + șicana de plastic = nevastă dată de pereți și doctori. Din păcate nu a fost la medic să vadă ce e cu durerea, iar la controale ulterioare la medic i s-a spus că a avut coasta fisurată. În ultimii ani nu s-a mai plâns, nici eu nu am mai întrebat-o. Obișnuiam să glumim atunci, văzând degradarea lentă, dar persistentă, a instalațiilor de la Therme, că până la momentul în care din toboganul închis va ieși un om spintecat de jos până sus de vreo muchie tăioasă e doar o chestiune de timp.

    2. Corpul lucrează, și la copil, și la adult. Având de curând discuții cu un stomatolog mi s-a spus că în gură organismul migrează pentru a umple locurile libere. De exemplu dacă nu ai ceva într-o parte, de pe partea cealaltă mandibula/maxilarul avansează și asta duce la reajustări de dinți, proteze etc. Și asta doar în decurs de câțiva ani. Referitor la ăia 18 ani din poveste cred că vârsta e dată doar de un chițibuș juridic, că nu e ca și cum la 18 ani fix corpul se oprește din evoluție.

    00
  15. O faza similara s-a intamplat la Aquapalota in Jula (Gyula), Ungaria, tot unui baietel roman, tot de vreo 8 ani. Si era pe un tobogan lejer, nu tunel. Baietelul a ramas cu un incisiv ciobit serios, dar nu rupt. A inceput sa planga maica-sa cand a vazut, iar eu m-am cutremurat.
    Dar sa va spun ce prostie am facut eu in copilarie, pentru care trag si acum, la 37 de ani. Pe la vreo 10 ani m-am invartit in jurul barei de la batatorul de covoare, am scapat bara si am dat cu un incisiv in betonul in care era fixata bara. Mi-am rupt trei sferturi din el, celalalt a scapat neatins, buza si barbia praf, sange, mizerie. Mers la dentist comunist, tocmai iesea un soldat in permisie cu o masea de minte, cred, extrasa pe viu. Urlase tot timpul procedurii. Ei bine, ce-a facut dentistul: mi-a polizat ciotul si a cimentat o coroana de metal acoperita cu acril, zicand ca o sa-mi cada ciotul ramas in maxim 5 ani. N-a cazut. In schimb, a inceput sa colecteze puroi la radacina. Mi-a fost frica sa le spun parintilor, m-am obisnuit sa traiesc cu o durere surda, se umfla pungulita cu puroi, eu o spargeam, si tot asa. Acum 6 ani mi-am luat inima in dinti si am mers pentru niste carii, a incercat actualul dentist sa o scoata, cu anestezie, cleste, tot tacamul, nu a reusit. Nu se clintea. Dar mi-a recomandat rezectie apicala, sau, ca alternativa, septicemia. Am facut rezectie apicala, atat la incisivul ala, cat si la dintele de langa. Nasol: durere, bot umflat. Coroana aia provizorie inca e acolo aproape neatinsa, mai mica decat ceilalti dinti, dar nu mai indraznesc sa ma ating de ea. Ma deranjeaza uneori la frig, dar atat…Uite-asa era sa mooor, cu dentistul langa mine, cu paharul de statine, mai!

    00
  16. Asta e taxa pe prostie…

    00
  17. E adevărat, nu va avea implant dental înainte de 18 ani dar nici fără dinți nu va sta până atunci. Există soluții, aparate dentare + proteză făcute tocmai pentru astfel de cazuri, să mențină restul dinților pe pozițiile lor și să acopere lipsurile.

    00
  18. Vor pune un un sticker ca daca te dai si nu respecti instructiunile e pe barba ta, case in point.

    Tin minte discutiile de genu de la Aqua Magic pe vremea cand era in voga cand ametitii se dadeau cu mainile sub cap pe toboganul pe care erai instruit sa nu faci asta si invers.

    00
  19. nasol de copil, dar se rezolva. acum avem parte de mediatizare si totul ni se pare senzational. in anii 80 si 90 erau la ordinea zilei astfel de cazuri.
    pustani urcati pe bloc ca nu se inchideau terasele atunci si cazuti, scoala in constructie si noi ne jucam printre fundatii cu pulpe infipte in moatzele de fier beton, spionat pe geam la parter in sala de sport la cursurile de dans ale fetelor si cand ne prindeau o luam la fuga nu inainte de a-i impinge pe aia mai din fata cu botul in zidul cladirii, cazut din nuc de la 4m, alunecat in cariera de piatra pe grohotis pe burta cativa metrii, etc…

    00
  20. de ce nu se incepe discutia cu intrebarea sau raspunsul la intrebarea: “parintii/copilul au citit si respectat regulile?” adica si-au respectat obligatiile inainte de a beneficia de drepturile conferite prin biletul de intrare?

    00
    • Iti garantez ca tu nu respecti regulile si obligatiile in 90% din cladirile si programele pe care le folosesti, inclusiv pe telefon. Sigur e un paragraf, o mentiune ceva din reguli pe care nu ai respectat-o la litera. Asa ca poti fi abuzata oricand, noi vom porni discuta de la „ti-ai respectat obligatiile inainte de a beneficia de drepturile conferite prin biletul de intrare?”

      00
    • ok, atunci hai sa nu mai respecte nimeni nimic ca oricum incalci ceva, asa ca ce rost mai are?
      apucaturi si opinii pur romanesti, in genul “lasa ca merge si asa” si “oricum nu mi se poate intampla mie”.

      00
    • Daca orice discutie incepe cu „nu ati respectat absolut toate regulile si paragrafele”, atunci ii permiti oricarei companii sa faca ce vrea din tine doar ca ti-ai permis sa ii calci pragul. „Piata se va regla singura pana vor aparea companii fara reguli exagerate ascunse in regulament” nu e un argument viabil in societatea existenta cu monopoluri naturale (spatiu, finantare) si artificiale (reguli locale si legi).

      00
    • discutam in contextul articolului, nu abera te rog despre companii/piata/monopoluri:

      1. copilul ala era supravegheat de parinti? mi se pare o regula de bun simt
      2. copilul era pe un tobogan adecvat varstei lui?

      astea mi se pare niste chestiuni de la care trebuie sa inceapa aceasta discutie, nu ca s-a lovit si vai nu va mai avea dinti pana la 18 ani. pai daca avea hemoroizi …

      00
  21. Nu inteleg de ce trebuie sa astepte pana la 18 ani cu dintii rupti. Daca dintii is definitivi, radacina lor sigur e sanatoasa , deci nu vad de ce nu i-ar pune un surubel intr-una din radacini pe care sa fixeze dintii, daca nu e voie implant inca. Oricum, dintii is gata schimbati toti, inclusiv molarii, pe la 12 ani, de ce naiba ai sta pana la 18 pentru implant? O tampenie debitata de reporter, care nu are nicio logica, sigur nu un dentist a zis aia. Sotul meu si-a rupt 3 dinti din fata la sanius, pe la 13 ani, in anii 80, si au avut solutii inclusiv atunci dentistii, nu a trebuit sa stea cu dintii rupti pana la 18 ani, sau pana s-au inventat implanturile.

    00
    • Nu ai citit știrea, așa-i? Dinții au fost smulși cu tot cu rădăcină. Și apropo de implanturi, mie mi s-a recomandat să mai aștept dacă pot până după 25 ani, oasele se modifică și implicit și maxilarul.

      00
  22. bine ca n-a pierdut cei doi incisivi din spate :D

    #just trolling

    00
  23. Iar dacă ar fi venit vreun angajat să-i spună că nu are voie, săreau imediat părinții cu furca, făclia și „Ia adu-l pe șefu’, băiete, că noi este clienți, noi am plătit!”

    „Există oare o sumă care să compenseze pentru 10 ani de respingere din partea celorlalți copii?” Ete pula. N-o să mai fie popular că n-are doi dinți? Perfect, învață de mic o lecție importantă.

    00
  24. plm, io-i „admir” pe toți curajoșii ăștia inconștienți care se duc (ei și familiile lor, copii mici) etc să se „dea” întro astfel de grozăvie

    iar în restul timpului își protejează plozii mai ceva ca cerber

    00
  25. Bun, deci aia vad ca nu e supraveghetor acolo, nu sunt cica reguli scrise, nu e sigur…da pla lor, il lasa oricum sa se dea, atat de ingrijorati au fost de toate lucrurile respective.. Ceva de genul, masina avea centuri lipsa, franele nu tineau, ni s-a parut periculos, da ne-am urcat oricum..vrem despagubiri.

    00
  26. Doua chestii pt multi din cei care au comentat dar probabil nu au citit mai mult de titlul articolului:
    1. Copilul nu s-a dat pe burta! S-a dat normal, a fost rasucit pe burta din cauza vitezei intr-o curba, apoi a incercat sa se suceasca la loc si facand asta s-a lovit cu dintii de margine!
    2. Dintii au fost scosi din radacina! Din cate stiu eu nu exista o metoda (in afara de implant) care sa iti „monteze” 2 dinti adiacenti in conditiile in care nu mai ai radacina! Sigur, toti care ne explica de experientele personale au avut radacina pe care s-a putut lucra… s-a montat pivot, etc. Dar daca nu ai radacina? Nu-mi spuneti ca „se face punte” cu dintii sanatosi, ca nu prea tine: e o gaura de 2 dinti! Deci sincer e foarte posibil sa nu poata remedia situatia…

    00
    • Da, dar ideea e ca stirea in sine, unde reporterul zice ca e musai ca copilul sa ramana fara dinti pana la 18 ani, e stupida. Nu poti afirma asa ceva, ca doar n-ai fost sa intrebi la toti dentistii din Romania daca exista vreo solutie sau ba.

      00
    • Pai si ii creste radacina la loc la 18 ani FIX?

      00
  27. Cati romani respecta regulile si normele de siguranta? Plin prin gospodarii de instalatii improvizate pentru electricitate si gaz. In cate domenii auzi las’ ca merge si asa ?

    00
  28. Ei hai ca nu-i chiar asa. Si eu mi-am rupt doi incisivi pe la 14 ani intr-un accident cu sania si mi-a pus dentistul o coroana temporara din acrilat care trebuia sa ma tina vreo 3 ani, m-a tinut 5. Apoi pe aia de acrilat a inlocuit-o cu una de cromatit pentru ca aparent pana la 25 de ani nu e OK sa puna coroana definitiva de portelan. Pe la 27 de ani cand a cedat si aia de cromatit, ma rog a cedat cimentarea ca ea era bine mersi, mi-am pus definitiva de portelan. Deci nu e chiar asa cum latra astia pe la colturi ca tre’ sa stea pana la 18 ani fara nimic…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.