Videoproiector Epson TW9300 review

În scurta mea carieră de tehnician IT, când am învățat să depanez computere, să leg niște IDE-uri, să pun RAM și alte minuni, m-am ferit cât am putut de proiectoare și de imprimante. Imprimante nu erau multe pe vremea aia, și erau alea nasoale cu ace, iar proiectoare nu văzusem decât prea târziu și nu le găseam rostul.

Așa că, atunci când oamenii de la Epson au vrut să îmi trimită un videoproiector, le-am zis din start că nu mă pricep și nu știu ce să scriu. Ei au zis că e ok, o părere sinceră de la cineva care nu se pricepe e la fel de bună și pentru cei care vor să cumpere primul lor videoproiector. Asta după ce mi-au explicat de ce proiectorul și videoproiectorul sunt asemănătoare, dar diferite.

Așa că mi-au trimis un Epson TW9300.

Înainte de a scoate proiectorul din cutie, e nevoie de un pic de logistică. Unde pui proiectorul, pe ce perete proiectezi, unde pui un soundbar sau niște boxe potente și așa mai departe. Dat fiind că TW9300 are 12KG, aceste aspecte trebuie luate în considerare. În timp ce îl montam, mă întrebam de ce nu l-au pus pe verticală, ar fi fost mai ușor de încadrat printre mobilă.

Pe de altă parte, când dai 12.000 lei pe el, poate n-ai problemele astea. Dap, atâta costă.

L-am pus pe jos, am reglat lentila și am dat jos niște tablouri pe peretele opus ca să eliberez calea. După care am vrut să văd diferența dintre un film HD și unul SD. Nu se vede prea bine în poze, dar Eva Mendes e la 720×480, iar Liz Shue la 1080p. Diferența e măricică dacă aveți ochi buni și vă plac detaliile. Dacă nu, merge și așa.

Culorile sunt reproduse extrem de bine. Lampa are o durată de viață de 5.000 ore, adică 7 ani de filme în fiecare zi. Nu am testat modulul wireless, era mult de citit în manual și nici nu cred că reușeam să îl instalez, am văzut la Marian că merge cu Chromecast.

Altfel, da, e o sculă de 12.000 lei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Clatite face de banii astia?

    00
  2. Chiar că reproduce mişto culorile, irizaţiile fluturelui din dreapta arată incredibil de real.

    00
  3. Sincer merita?

    00
    • Clar nu e pentru uz personal ci pentru business (firme, universitati, etc.). Cand prezentarea e parte importanta a businessului cumperi scule serioase.

      00
    • Pentru business sunt alte proiectoare care au functii adecvate pr business (gen luminozitate puternica ca sa nu trebuiasca sa faci intuneric mereu in salile de conferinte, adica 3LCD in loc de DLP, sharpness bun etc). Cele cinema sunt axate pe reproducerea culorilor, refresh bun etc.

      00
  4. sa vezi cum e sa dai nopti de fifa pe un d-asta

  5. Dar serios, si tu si Mariciu faceti review la un proiector de 15000 lei proiectand imaginea pe un perete cu var? :)

    Asta e cam ca aia ce conduc Matiz si primesc in teste un Maybach si apoi razi de ei ca il testeaza ca pe o Kia.

    00
    • primul meu impuls a fost să îți răspund cum meriți. dar mi l-am reprimat.
      întrebare: tu ce ai pe pereti?

    • El are vopsea speciala de proiectat inteligenta pe perete.

      00
    • nu, sunt curios, să știu să nu îi dau block degeaba.

    • Cred ca se referea ca era mai potrivit sa-l fi testat pe un ecran de proiectie.

      00
    • n-am ecran de proiecție, pentru că nu am videoproiector acasă.

    • nu e musai sa-l blochezi. avra in gand probabil 15k proiectot si optiune test pe perete vs optiune test pe ecran special de proiectie

      00
    • Cand mi-am luat proiector mi-am luat si ecran de proiectie… ai sa fii surprins sa vezi cat de mare e diferenta ca nu-s doar niste cearceafuri apretate stranic :)

      00
    • OK, dar înțelegi că nu e al meu, da?
      și că e aiurea să ai panou de proiecție dacă n-ai proiector, da?

    • @vali: toata lumea ar trebui sa aiba in casa (sau in beci) un ecran de proiectie. Niciodata nu se stie cand iti adduce cineva un proiector :)

      00
    • și să stea lângă o autostradă, că nu se știe când tre să îi dea un 180 să testeze o mașină bună…

    • Ce vrea să zică omul, probabil, e că nu vede rostul articolului și cine e în target. Cine îl cumpără nu va proiecta pe peretele cu tapet pe el din sufrageria de 16mp. Nu știu care a fost înțelegerea, dar oricât de interesant ar fi faptul că lampa rezistă la 5000h de funcționare și are 12kg, mi se pare slăbuț acest ”review”, făcut la repezeală.

      00
    • mi se pare slăbuț acest ”review”, făcut la repezeală.

      scrie in al doilea paragraf că nu mă pricep.
      dar în același timp ei caută oameni care să scrie și să aibă public, nu oameni care să se priceapă.
      că degeaba se pricep jurnaliștii auto la mașini și fac boboc reviewul la gklasse, dacă cumpărătorul e în altă parte.

    • Cand le dai feedback zi-le si tu. Ma bajeti de la Epson, next time dati si un ecran de proiectie ca sa fie treaba treaba. Altfel, review-ul nu poate sa fie facut calumea.
      Si sincer asa e. Da, tu nu ai, dar cine se gandeste serios sa isi ia dinasta de diafilme, trebuie si ecran, altfel..

      00
    • O iei prea personal. Spun doar ca n-ai cum sa faci un review la un proiector premium fara sa ai toate elementele necesare. Pe perete toate arata aproape la fel. E ca si cum faci review la un amplificator si ai niste boxe de 3 lei.

      Problema e a celor de la Epson ce atunci cand trimit chestii la review nu se gandesc sa trimita toate elementele necesare. Un ecran de proiectie cu stativ ce are ceva pretentii costa pana in 200 de euro, deci la asa proiector nu era cine stie ce efort si ca dimensiuni e mic.

      00
    • o iau personal în momentul în care discutăm la modul „băi săracule, ai var pe perete”.
      am spus de la început că nu mă pricep, am înțeles ce vrei să spui, abordarea ta e stupidă.
      „se vedea mai bine pe un ecran de proiecție”. end of story.

    • Eu am ceva experienta cu proiectoarele si nu e chiar asa nasol pe perete, mai ales daca e alb. Ecran de proiectie nu folosesc, pentru ca nu vreau sa-l vad toata ziua pe perete.

      Recent am ales o solutie de mijloc si am cumparat o vopsea speciala pt proiectie cu care am dat pe peretele respectiv.

      Nu vad mare diferenta totusi intre lavabila/vopsea speciala/ecran proiectie. Singura diferenta majora am observat-o cand am proiectat pe un perete care nu era alb.

      00
  6. Poate ca daca era vorba de o comparatie intre Pamela si Dillion Harper…. vedeam mai repede. Asa…. doar fluturasi.

    00
  7. Hm…. Ca un prim proiector vs videoproiector, nu cred ca as da nici in ruptul capului 15.000 lei pe el. Are cam cu un 0 in plus fata de cele entry-level destinate incepatorilor.

    00
    • Sa curga dislike-urile cititorilor cu salariu de 5000 euro mancatori de caviar care-si permit sa dea 3500 euro pe un proiector.

      00
  8. Sunt curios, dacă il scăpai pe jos trebuia sa plătești Epson 15.000 Ron ?

    00
  9. Daca-l pui pe verticala si cade s-ar putea sa te doara sufletul chiar daca ai bani de te doare altundeva

    00
  10. Ca un proiector cu diafilme nu va mai place.

    00
  11. NOU
    #31

    #lumeninulumpeni

    00
  12. Doua cuvinte: ultra short throw projector

    00
  13. Eu vreau un scanner foto Epson. Scump pentru un particular fără firmă, dar promit ca pun logo-ul Epson si mesajul „scanata cu Epson” pe orice carte veche scanată.
    Ce spuneți, Epson, aveti vreun scanner V Perfection la „giveaway”? :)

    00
  14. 15000 este exagerat de scump pentru orice om cu un salariu mediu in Europa . La acesti bani se poate achizitiona un tv cu diagonala mare si calitatea imaginii este net superioara videoproiectorului . Eu il vad ca pe un produs care nu mai are viata lunga exact ca si plasmele

    00
  15. Hai sa te ajut la „review”:
    Modelul prezentat este varful existent acum pe piata. Este un proiector „home cinema”, deci NU pentru business-uri si prezentari (cum sugera cineva mai sus).
    Pentru ce cere banii: 4K (interpolat, dar suficient de bun), si black level (contrast). Insa contrastul se pierde daca proiectezi pe perete, sau intr-o camera in care nu este perfect bezna. (daca ai scapari de lumina, aparatul isi pierde avantajele fata de unul mai ieftin)
    Alternative mai ieftine:
    – Sony HW45/HW65: 8-10.000 RON. Nu sunt 4K dar au contrast la fel de bun si culori mai bune. Dezavantajul: panelurile se degradeaza.
    – Epson TW7300: 7500 RON. Acelasi fel de 4K (interpolat), contrastul un pic mai slab (diferenta insesizabila intr-o camera imperfecta).
    – Epson TW6700: 6000 RON. Nu este 4K. contrast un pic mai slab (diferenta insesizabila intr-o camera imperfecta)
    – BenQ W2000: 4300 RON. Nu este 4K, este short throw (dezavantaj daca peretii si tavanul sunt in apropierea ecranului, ptr ca ST lumineaza peretii si scade perceptia contrastului)

    Sumar: pentru cinefilii seriosi si dispusi sa investeasca in amenajarea „ca la carte” (bezna totala, pereti negri, etc) a unei camere, aparatul lui Zoso e cea mai buna alegere.
    Pentru proiectii in camere „normale”, un Epson 6700. (suficient de luminos, contrast ok, nu e short throw).

    00
  16. Vali a zis de la inceput ca nu se pricepe si clar nu trebuiau cei de la Epson sa il trimita la el in teste. Proiectorul asta trebuia testat cu un ecran de proiectie cu filme la rezolutie UHD (4K) si HDR. Daca te uiti un pic pe specs intelegi de ce costa 15000 lei si NU, nu e pentru uz business, ci e pentru home useri cu multi bani care vor cinematograf acasa.

    Vali pacat ca nu ai incercat si un film 4K HDR sa vezi acolo diferenta intre ce am zis si un film 480p standard definition.

    00
  17. Pe rosu nu au?

    00
  18. O mică completare:

    Sunt un posesor de TW9300 cumpărat în Decembrie 2017 de la avstore. Prețul pe piață nu este 15000 ci mai degrabă 11300 pentru versiunea pe negru și puțin mai mult versiunea pe alb (cine și-ar lua pe alb pt home-cinema?). Atât am dat și eu pe el, 11300. Am ales acest model în detrimentul altora întrucât avea anumite features care mi le-am dorit: Rezoluție aproape 4K, Zoom-lens motorizat din telecomandă cu diverse memorii (aici zoso nu a pomenit nimic) și un contrast / nivel de negru foarte bun. Zoom-lens e util de ex dacă doriți să aveți ecran wide/lat (2.35:1) și vreți ca filmele în acest format să apară mai mari decât cele 16/9 (vor avea aceeași înălțime a imaginii dar lațimea va fi mai mare).
    Senzația creată într-o cameră cu pereți închiși și un ecran de calitate este pur și simplu peste orice televizor.

    00
    • Da Bogdan. Cei care comentează nu au idee de imersia în imagine pe care o oferă un proiector cu optica bună, chiar dacă nu este nativ 4K. Nu este pentru oricine, ideea e ca în acest buget, ce device merită achiziționat! Review-ul nu este de specialitate la fel cum nici majoritatea cititorilor nu sunt. Nu mai vorbesc ca trebuia calibrat profesional cu aparatură dedicată inainte de a fi evaluată imaginea afișată. Marea problemă este lipsa unor showroom-uri specializate/dedicate unde să ai posibilitatea sa vezi „în actiune” un astfel de proiector sau concurenta directa a acestuia.
      Sunt convins ca la vederea unui Epson TW9300 în acțiune, se face liniște…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.