Sony Playstation PS4 Pro Review

Înainte de toate trebuie să stabilim niște chestii, ultima consolă de jocuri pe care am folosit-o era una de-aia cu „cartrige” care avea jocuri ca „Super Mario”, „Duck Hunt” și ăla cu biliard. Așa că nu știu ce aduce asta nou față de generația precedentă. De jucat am mai jucat chestii cu controller, dar pe PC.

Ce e în pachet și instalarea

Avem consola de jocuri, un controller, o minicască cu microfon, cablurile de conectare și două vouchere. Durează maxim jumătate de oră să o pui în funcțiune de când desfaci cutia. Apoi încă vreo oră să-ți faci toate conturile și setările și verificările de rutină. Și încă vreo două ore ca să-ți iei un joc, dar bănuiesc că asta depinde de conexiunea de internet. Asta ca să știți dacă luați așa ceva juniorului cam cât o să dureze până o să se poată juca. Pentru conexiune la internet trebuie cablu LAN separat în cazul în care nu aveți Wi-Fi prin casă. Ocupă un spațiu relativ mic, eu am pus-o în spatele televizorului. Spațiu de stocare 1TB, cred că e necesar în condițiile în care jocurile au ajuns la vreo 50 de GB bucata.

Ce poți face cu ea

Unul din vouchere este pentru un joc care se joacă, probabil, în mai multe persoane, n-am avut răbdare să dibuiesc care-i faza. Pare ceva distractiv, de jucat cu prietenii și cu telefonul mobil, vă explică Cetin cum e faza. Celălalt este pentru contul de PlayStation plus care-ți oferă reduceri la diverse jocuri, jocuri gratis, diverse alte oferte. Pe bani, un abonament „plus” ajunge la vreo 25 de lei pe lună, dacă-l faci pe un an.

Mi-am luat Assassin’s Creed Origins, 300 de lei la ei în Store, că nu era la reducere, a apărut destul de recent. Cine știe seria, jocul e superb, se reîntoarce la vremurile bune, alea în care simțeai că faci parte dintr-o aventură reală, ca pe vremea lui Ezio. Pentru cine nu știe, e un RPG cu aventuri în Egipt în perioada Ptolemeu/Cleopatra/Cezar, cu bătaie și explorare într-un decor lacrimă. Merge fluid, nimic de reproșat aici.

Cât am așteptat să se dea jos ăsta (cam trei ore) am încercat partea de video. Poți vedea Blueray-uri, dacă le ai, și DVD-uri. Are și aplicații pentru Youtube, HBOGo, Amazon Prime Video și Netflix. Amazon Prime m-a bucurat în mod deosebit, pentru că aplicația de android pe care o foloseam nu prea se împăca cu smart-tv-ul meu și nici cu Chromecast-ul, în schimb asta e foarte bine integrată. Am putut să-l văd pe Clarkson cât de de bătrân e într-un glorios 4K fără întreruperi. Altă veste bună e aplicația HBO Go, aceeași problemă, aplicația de android merge foarte prost pe România (și din ce am văzut și prin alte țări) iar ălora nu le pasă foarte mult. Asta de pe PS4 merge brici, am testat cu Taboo, serialul cu Tom Hardy, nu ăla cu femei goale.

Mi se pare o alternativă bună la ideea de „smart-tv” care, în realitate, nu e deloc smart, e doar o chestie care are tot felul de aplicații inutile și vremea, pentru că de-aia am TV de doi metri, să văd meteo. Un PS4 este, din punctul meu de vedere, un media box pe care poți juca și jocuri, nu neapărat o consolă de jocuri.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Sa folosesti PS-ul pe post de media player… nu. Been there, done that. Incep sa zbarnaie ventilatoarele ca dracu, iar daca mai uiti si vreun bluray in unitate ai pus-o ca incepe sa-l roteasca random fara motiv.

    In rest mi se pare cea mai OK consola disponibila pe piata :).

    PS: chiar nu vor ei sub nicio forma sa-ti dea voie sa muti contul de pe o tara pe alta? Nu de alta dar contul meu e pe UK de pe vremea cand am stat acolo si nu-mi vine sa fac altul si sa pierd progresul (ranking etc.) + toate jocurile primite la PSN lunar de ceva ani.

    00
    • Tocmai, cand e pe post de media player nu zbarnaie nimic. La jocuri incepe HDD sa caraie si ventilatoarele sa se tureze.

      Dar nu, nu vor sa te lase sa muti contul. Pentru ca sony-s niste muisti de prima clasa, care se culca acum pe o ureche si-si bat joc de clienti pentru ca-s deocamdata pe primul loc, asa ca-i doare-n pix. D-aia daca vezi voucher pentru PS Plus pe amazon.de, redus substantial de BF, poti sa-ti pui pofta-n cui daca n-ai contul facut pe germania, pentru ca fuck you customer. La fel, aplicatia de amazon prime, a devenit disponibila in alte tari la vreo un an dupa ce amazon a lasat prime world wide.

      00
    • La mine pleaca ventilatoarele intr-o veselie, la pachet cu bluray-ul. Cand ma uit la netflix. Asa am visat si eu ca-l voi folosi pe post de media player si m-a dezamagit tare. Poate s-a schimbat ceva de vreo 6 luni de cand mi-am luat media player dedicat?

      00
    • nope, nu s-a schimbat nimic in astea 6 luni. de cand am ps e silentios la filme/netflix/prime

      00
    • La mine pe PS4 PRO nu face urat Netflix-ul chiar si in 4k. Face foarte urat in 2 jocuri, in meniuri, nu in gameplay/gameworld – in Battlefield 1 si Injustice 2.

      00
    • NOU
      #6

      Eu am PS4 1st gen. Pe cât de zgomotoasă e in jocuri pe atât e de silențioasă pe Netflix. Ca să nu mai zic că se integrează bine cu tv-ul și pe multimedia nici nu mai folosesc gamepad-ul

      00
    • Ma’ bad then. Posibil sa am eu consola stricata (?!?!?!) sau plina de praf. Mai fac niste teste zilele astea.

      00
    • Sabotor, stai linistit, faza cu voucherele nu merge nici la XBOX, am incercat si amazon.uk si .de acum de BF. Problema e de la contul de Amazon, nici macar la cel de PS/XB.
      Bine, la xbox cel putin nici macar nu poti avea contul pe Romania, nu stie ce e aia. Eu refuz din cauza asta sa cumpar jocuri din market, n-am chef sa ma trezesc peste vreun an-doi cu cine stie ce region lock cretin si sa raman fara ele.

      00
    • Nu trebuie sa muti tara. Iti faci un cont pentru ce tara vrei. Cumperi jocul de pe contul cu preturi mai bune, il descarci si apoi il poti juca de pe oricare cont de pe consola.

      00
    • @sorin
      Faptul că și MS sunt muisti nu-i face mai puțin muisti pe aia de la Sony

      00
  2. Recomand Bloodborne dacă vrei un joc care te face să stai tot timpul încordat.
    A și Divinity Original Sin 1/2 tbs RPGs cu action points cum avea fallout classic, dar cel mai important e că poate fi jucat co-op(!) cu încă un controller cea ce cam lipsește din jocurile moderne. În 2 pot juca chiar și 4 odată. PS+ chiar se merită.

    00
  3. NOU
    #16

    Iti recomand Battlefild 1, chiar daca e shooter dupa cateva ore o sa te obisnuiesti cu controller-ul si o ti se para chiar si mai usor de jucat fata de un PC.In plus nu sunt jucatori asa de experti cum gasesti pe PC…oameni care au timp sa se joace 10 ore pe zi si iti dau head in primele 10 secunde de joc.E alta categorie de gaming, couch gaming mult mai friendly pentru oameni care vor sa se joace 1h-2h pe zi.Guitar hero iar e fun, Crash Bandicoot, GTA 5 -must have.

    00
  4. Un minus din partea mea e ca nu reda CD-uri audio. Mai are si iesire optica…

    00
  5. Faza e ca nu prea ai nevoie de Pro, un PS4 Slim e mai mult decat suficient. Si e si mai subtire decat asta. PS4Pro e pentru cine are televizor 4K, atat. Si oricum asta cu 4K tine mai mult de marketing, diferenta dintre FHD si 4K o observa poate un vultur, ochiul uman nu percepe mare lucru. Asta la filme sau documentare din natura, ca la jocuri chiar ca nu e diferenta.

    00
    • Fals. PS4 pro are hardware mai puternic si jocurile merg mai bine pe el sau au niste extra features.
      Nu toate, in general au nevoie de un patch, dar majoritatea da.

      Bonus ai si suport HDR pe care il poti vedea si fara ochi de soim.

      00
  6. NOU
    #25

    Ai luat o consola buna! Plusuri si lucruri pe care nu le stiai:

    – Exista un BOOST mode in setari care te ajuta cu 13% performanta in jocurile NON-PS4PRO enhanced. Practic creste frecventa procesorului cu 13%, lucru extrem de important, pentru ca procesorul (CPU, nu GPU) e cel care te limiteaza la frame rate.
    – Netflix merge in 4k daca ai cumparat abonamentul cel mai scump si ai televizor 4k.
    – Daca pui casti in jack de 3.5 mm in controller, ai sunet wireless :). Merge chiar si cu cele mai exotice – eu de exemplu folosesc niste Logitech G633 si stie Dolby, recunoaste castile.
    – Daca vrei sa folosesti jocuri pe disc blueray, ai avantajul ca le poti vinde. Daca vrei jocuri digital, ai avantajul ca le poti porni fara a introduce disc cat si ca le poti juca tu si o alta persoana cu o alta consola PS4 (practic puteti imparti un cont PS in 2, si jocul poate fi jucat full de ambele persoane, chiar si simultan).
    – Daca ai bani de un PS Vita (recomand fat, primul aparut pe piata, se gaseste cu 300-400 lei) poti juca in remote orice joc de pe ps4. Nu prea merge la shootere, dar la platformere si altele usurele merge foarte bine.
    – Jocuri – pentru coop couch (adica stati unul langa celalalt, cooperativ) recomand KNACK II; va trebui sa cumperi al 2-lea controller, cam 200 lei. Mai recomand Rayman Legend, are si un mic joc de FOOTBAL;
    – tot pentru junior pachetul lor de la PS Shop ce contine Patapon, Parappa the Rapper, Locco Rocco. Plus clasicele Nathan Drake Collection, Uncharted 4, Uncharted the lost Legacy. Sunt multe. Pentru tine, daca iti plac shooterele, Battlefield 1 Revolution (pachetul cu tot cu season pass).

    00
  7. eu de 1 an joc CS 1.6 pe care l am mai jucat in 2003-2006 si care credeam ca a disparut intre timp. mi am cumparat steam si e f tare deocamdata e singurul joc pe care l am cumparat si il joc pe steam dar cred ca o sa cumpar si CS GO cat de curand sa vad cum e ….
    acum 1 an am descoperit ca inca se joaca CS 1.6 ,sunt extrem de multe sv , o gramada de romani si joaca si fete destul de misto ( 18-30 de ani ).
    am jucat putin si xbox si Play station si portabil si PS4 dar prefer CS.

    00
  8. Pentru tine: poti face urmatorul pas si sa iei sistemul VR (camera + ochelarii), il poti testa inainte sa ii cumperi prin mall-uri. Recomandare: asteapta versiunea 2 de ochelari, e mai avansata.
    Pentru copii: eu inca nu i-am lasat pe jocuri, doar filme animatie, dar sigur vor gasi interesante jocurile alea mai mici care vin gratis lunar cu subscriptia de psn.
    Si nu lua jocuri pe suport fizic ci din ps store, e ciudat sa stai sa bagi cd de fiecare data cand vrei sa joci sau risti sa il zgarii/pierzi, pe langa faptul ca nu te vad pe tine vanand reduceri prin magazine fizice (oricum mai mereu am vazut preturi mai bune in ps store). Plus abonamentul la psn pe 1 an a fost redus cu 25% de vreo 2 ori in ultimii 2 ani si se considera in continuare dupa ce expira (la un mom dat aveam 1.5 ani valabilitate, deci iei cand prinzi oferta).
    Timp sa ai….

    00
    • e mai comod sa le cumperi online, dar daca esti sarac sau ai trasaturi evreiesti e mai ok sa le iei in format fizic ca poti sa le revinzi

      majoritatea jocurilor AAA nu pica sub 80 de lei pe olx, deci iti poti scoate lejer cel putin 33% din investitia initiala, dar de obcei undeva la 50-66 sau chiar mai mult daca cumperi jocurile de pe olx direct la lansare (le gasesti de obcei pe la 220-230, in conditiile in care in magazin/psstore e 270-300) si le vinzi la unda-doua saptamani dupa cu vreo 170-180

      00
  9. Și era și mai păcat dacă nu te lua cu „maestre”

    00
  10. Din pacate consola asta, pe care ei o vand pentru cei care au televizoare 4k, nu suporta Blu Ray Ultra HD. Ceea ce e mega penibil, pentru ca:

    1. E un standard proprietar Sony
    2. Xbox-urile (chair si S-ul care e entry level in gama) suporta

    00
  11. Pro are chipset video mai bun si e compatibil 4K, in VR este mult mai șmecher ca 4 normal.
    Are share play, Remote play ….sunt diferente considerabile.

    00
    • Share play/remote play exista și pe ps normal. Singura diferență la pro e 4k.

      Nu înțeleg de ce comentați de chestii pe care nu le-ați incercat..

      00
  12. si eu is multumit de PS4-ul meu slim. Merge Vatman Akrham Knight si PES 2018 pe el de zbarnaie. Termin Batman-ul si poate trec si eu pe Assasin’s Creed ca vad tot felul de oferte.

    Momentan am mers pe varianta CD, mi-e groaza sa las sa downloadeze vreo 3-4 ore cate un joc mai de Doamne ajuta.

    La maneta mi se pare foarte tare ca are boxa si unele efecte sonore sunt mai de efect. M-a mirat cat de mic e fata de un Xbox One S.

    00
    • O sa fii surprins că și dacă ai jocul pe suport fizic, tot are de download tot felul de updateuri de 10G.

      PS: trebuie să încerc și eu jocul ăla, Vatman. Pare mișto.

      00
  13. Un pic off topic – a apărut relativ recent noua versiune HBO Go pe Android (pentru combinația cu Chromecast). Funcționează! E drept, cere cam des username-ul și parola… dar asta o încadrăm la feature-uri.

    00
  14. Ha, ha, ce fraieri! Mie nu-mi zbârnâie ventilatoarele, că am fost deştept, am luat Switch, nu sărăcia aia de playstation

    00
  15. pun si eu o intrebare prosteasaca. da dece nu au implementat si o metoda sa te joci si cu mouse pe pleisteison? adica controller sau mouse si tastatura pentru jocuri gen shutere.
    O consola este 2000 de lei , un PC care ruleaza acelasi joc la aceleasi performante sare de 5000

    00
    • E posibil să meargă mouse și tastatură pe USB, cel puțin la PS3 un controller pe USB merge fără probleme .
      Dar controllerul e mult fain că un maus ptr jocuri, în schimb la scris ar ajuta o tastatură .

      00
  16. Descarcă și Horizon Zero Dawn.

    Cam subțirel review-ul, mai investește câteva ore în niște jocuri, lasă munca. :))

    00
  17. Ai tv de 200 cm?

    00
  18. Merita jucata seria Forza Motorsport si Forza Horizon atat in campania cat si in coop cu prietenii de pe canapea sau din online.

    00
  19. Vali, după ce termini AC îți recomand seria Dishonored. Dishonored 2 și Dishonored: Death of the Outsider sunt amândouă 4k enhanced.

    00
  20. Buna,
    Sunt abia ce mi-am cumparatun PS4 si sunt începător. Daca ma poate lamuri cineva cu jocurile de pe play store. Am acces 90 zile pe ps plus si am vazut oferta la F1 2017 pana pe 12 aprilie. Nelamuririle sunt : abonamentul PS plus este legat de oferte din playstore? Daca imi cumpar jocul F1 2017 din playstore la oferta (download din magazinul online, fara sa am discul), o sa il mai pot juca daca nu am abonament PS plus ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube