Studiu de caz despre cum scrii azi un articol inutil, dar care adună aprecieri pe social media

Să luăm exemplul acestei mizerii de pe declick.ro, care la ora asta are 9.500 share-uri, inclusiv de la Petreanu și Mîndruță.

În Polonia, se vorbește deja de doi ani că e sfârșitul democrației. Aseară cred că chiar a venit.

Da. OK. Numai că, la fiecare articol din ăsta panicard, există un revers al medaliei: oamenii obosesc să citească zilnic, săptămânal, lunar cum vine sfârșitul lumii. Nici măcar idioții de la evz.ro sau realitatea.net nu insistă atât de des.

Ieri, Sejmul (camera cea mai importantă din parlament) a votat două legi referitoare la justiție:

Am căutat “Sejmul” pe wikipedia, n-am găsit nimic. Am căutat SEJM și am găsit că e camera inferioară a Parlamentului polonez.

1. Legea prin care majoritatea politică preia controlul asupra KRS, instituția care numește judecători, inclusiv în Curtea Supremă (instituția avea și până acum membri numiți politic – de ex ministrul de justiție, dar acum majoritatea vor fi de facto aleasă de partidul cel mai mare)

Asta se întâmplă peste tot: partidul de la putere preia majoritatea asupra instituțiilor.

2. Schimbă componența Curții Supreme, pensionand membrii actuali înainte de sfârșitul mandatului lor înscris în constituție. Evident, se face loc pentru membri care ascultă de PiS.

Ce e PIS? Pisică? Dura 10 secunde să scrie ce e, dar nu e cazul. Iar dacă nu știți ce e sunteți proști și inculți și de aia aveți nevoie să vi se indice ce să credeți. Nu să vă formați voi propriile păreri, ci să vi se indice.

În plus – și foarte important – se da Curții Supreme posibilitatea de a redeschide orice caz finalizat în ultimii 20 de ani. Doar imaginați-va consecințele, se poate redeschide orice caz a cărui concluzie nu convine PiS și se creează un corp special care să investigheze conduita judecătorilor și procurorilor – știm ce înseamnă: acesta va fi controlat politic și va fi acolo pentru a crea un climat de frică printre judecători și procurori.

Hai să ne imaginăm consecințele fără să ne spună deloc motivul (bănuiesc că el există) pe care l-au declarat cei care fac asta pentru a face asta. E irelevant în context bănuiesc.

Reamintesc că Tribunalul Constituțional este deja controlat de PiS de anul trecut și că actualul ministru de justiție (PiS) este procuror general de la începutul mandatului PiS.

OK.

Vara asta, fusese deja adoptată o altă lege a justiției care permitea ministrului justiției să demită orice judecători din țară. Ministrul de justiție s-a folosit deja de dreptul asta luna trecută, demitând judecătorii din Cracovia care fuseseră alocați la un caz al tatălui său.

În final, ceva context.

Cele două legi ale justiției adoptate de Sejm ieri vor trebui adoptate și de Senat (marți) și semnate de președintele Duda.

Președintele are doar nume de familie bănuiesc. Proștilor! Cum să nu știți cum îl cheamă pe președintele Poloniei! Nu e Sobieski Duda, proștilor pentru care scriu!

Spre deosebire de vara trecută, nimeni nu mai crede că Duda își va exercită dreptul de veto. Legile votate ieri sunt deja rezultatul unui compromis politic între Duda și Kaczynski.

OK. De ce nu își mai exercită dreptul? Ce compromis? Ce presupune acesta? De ce au căzut la compromis?!

Polonezii sunt și obosiți. De doi ai în fiecare zi democrația moare încet. De când a venit la putere, PiS votează legi noaptea, fără că nimeni în afară de liderii PiS să le înțeleagă conținutul. Au preluat Tribunalul Constituțional, au preluat mass media de stat (jurnalul de seară e de anii ’80), au schimbat conducerea armatei cu oameni fideli.

OK. Au preluat presa de stat? Există și presă privată? De cine e ea controlată? N-ar trebui menționat și asta?

Ministrul apărării investește într-o armata de voluntari (zeci de mii sunt antrenați și înarmați pe spezele statului) – Polonia a avut în vremea comunismului o miliție formată din cetățeni voluntari, se pare foarte crâncenă.

“Se pare”.

Cred că articolul se poate opri aici. E de o incompetență rară, iar acest “se pare” ilustrează foarte bine cât de mult jurnalism sau adevăr se află în el. E doar un articol panicard, scris pentru a inflama idioți. La fel cum procedează și Tăpălagă și alții pe nișa asta, la fel cum procedează toate site-urile alea dubioase pe nișa ailaltă cu Soroș și alte minuni. Nu e nici o diferență.

Rezultatul e unul singur: oamenii sunt sătui ca la fiecare 12 ore să citească un articol despre sfârșitul lumii, simt că sunt luați de proști și nu le place deloc că tot ce fac e să umple buzunarele acestor panicarzi. Revolta profeților e falsă, o fac pentru afișări.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. @Zoso
    „oamenii sunt sătui ca la fiecare 12 ore să citească un articol despre sfârșitul lumii, simt că sunt luați de proști și nu le place deloc că tot ce fac e să umple buzunarele acestor panicarzi. ”
    „Oamenii” poate tu si cu mine si cu inca vreo cateva sute/mii, dar majoritatea covarsitoare nu are nici educatia, nici viziunea (normal, ca tine tot de educatie oarecum) pentru a intelege ce li se intampla.
    Mie mi se pare ca in ultimii ani s-au inmultit tare de tot stirile astea agresive/panicarde… Ori nu s-ar inmulti daca nu ar exista fie o cerere foarte mare, fie o politica editoriala foarte puternica in spate (si across multiple news agencies), fie ambele…

    00
    • da’piz’dai seama, pe vremea lui hitler era la fel de multe stiri alarmiste

      ” Ori nu s-ar inmulti daca nu ar exista fie o cerere foarte mare, fie o politica editoriala foarte puternica in spate (si across multiple news agencies), fie ambele…”

      00
  2. Valabil pentru ce scrie si Tapalaga si altii care vad apocalipsa la orice miscare, cat de mica, venita de la PSD. Inteleg motivatia lor, dar daca apocalipsa tot vine si nu se prea schimba nimic de ce sa nu tragi o fuga la munte in loc de a vota/protesta.

    E ca baiatul care a strigat lupul de prea multe ori!

    00
  3. felicitari!

    00
  4. Da, articolul este partinitor, chiar daca este cu noi, cei care credem ca stim cum merg lucrurile, ne pasa, rezist samd. Dar nici nu poti ca de fiecare data cand scrii un articol sa dai toooot contextul, toate articolele ar fi foarte lungi (aici mi s-a intamplat chiar cu site-ul tau, sa dau un articol despre politică cuiva si sa nu inteleaga nimic pana nu i-am explicat tot contextul paragraf cu paragraf). Unele sunt facute pentru oameni care au deja habar de situatia respectiva si doar aduc niste informatii in plus.
    Dar cu articolele panicarde sunt de acord. La protestele din februarie aproape ma mutasem in piata Victoriei, acum, la 10 luni dupa, nu mai stau deloc pe facebook, n-am fost la proteste pentru ca am avut diverse evenimente fix atunci, dar nici nu m-am straduit, nu mai urmaresc stirile decat in mare pentru ca este totul mult prea obositor. Prea panicos, prapastios, exagerat, de am ajuns sa las evenimentele politice importante sa treaca pe langa mine pentru ca e prea obositor sa-mi dau seama cand e cazul/pot sa ma implic/alarmez si cand aia e, stim ca politicienii sunt hoti, mereu vor fi stiri cu cate o marlanie de-a lor. Cum a fost cu USR-ul acum cateva zile in parlament, cand am aflat abia ziua urmatoare de ce s-a intamplat pentru ca am zis ca iar s-a pornit alarma aiurea pe nu stiu ce rahat cum fac mereu.
    Majoritatea pe care ii urmaresc pe fb, din care multi erau foarte cantariti in limbaj si pareri, acum au ajuns permanent alarmati si nervosi si jignesc, tot timpul gasind un motiv pentru care sa se enerveze si sa arunce cu noroi in ceva/cineva. I don’t need this shit ALL.THE.TIME in my life.

    00
    • Deci totul se rezuma la epuizare. Suntem epuizati sa ne luptam pentru drepturile noastre.

      Pana nu saracesc si nu mai au siguranta zilei de maine corporatistii (me included) nu o sa se schimbe un cacat. Saracul tot sarac si prost ramane, insa cel care s-a chinuit pentru un loc caldut o sa zibere din toti plamanii cand o sa isi ia la muie (me included).

      00
  5. Apocalipsa vine fix atunci cand nimeni nu spune nimic sau toti ne asigura ca este ok.Cam cum a fost la Colectiv cand Arafat si ministrul sanatatii Niki „ma resping si curvele” Banicioiu ne-au asigurat ca situatia este sub control, ca toate victimele for fi tratate corespunzator, ca spitalele fac fata, ca pana in prezent sunt doar 3 morti si alte si alte aisgurari.
    Cand mai vedeti cate o stire panicarda atunci sa fiti sigur ca nu s-a intampalt nimic.
    In schimb cand auziti ca poate o centrala din Rusia o fi scapat niste substante radiocative in aer sau ca poate o fi explodat o bomba prin Siria si a ucis 200 de oameni atunci sa stiti ca este cat se poate de real.
    Apocalipsa la Romania TV vine in fiecare zi cateodata chiar si de 2 ori pe zi.

    00
  6. NOU
    #10

    Doar aprecieri? Eu vad ca e plin de articolele inutile care scot oameni in strada.

    00
  7. „oamenii obosesc să citească zilnic, săptămânal, lunar cum vine sfârșitul lumii”, astfel de știri sunt mai dese ca reducerile de la emag.

    00
  8. dupa mine nu prea isi are rost comparatia romaniei cu polonia sau ungaria…. am fost in ambele tari de mai multe ori si va pot spune ca sunt cu 10-15 ani inaintea noastra la orice, mai ales la drumuri !!!!!!
    noi suntem tara in care un pensionar e super multumit daca i se dau 10 lei in plus la pensie ( 2,5 euro ). Suntem tara GHINION ( KWI are drepturi pt „GHINION” ). Suntem tara unde ne place sa o sugem pe bani putini, acceptam umiliri ,uitam repede cine ne-a batut si s-a pisat pe noi ( generalizez pt ca statistia nu minte si cand spun statistica ma uit la rezultatele alegerilor, cat de mult s-ar pisa pe noi tot ei castiga alegerile si cineva pune stampila pe ei,oare cine ??!!! )
    si in final cred ca toata propaganda asta cu „sa iesim in strada cat mai multi” va avea efect invers indifirent cat de mizerabili sunt psd ( SI SUNT !!!!!! ). nu cred ca vor mai fi in strada prea curand atatia oameni cati au fost acum aprox. 1 an

    00
  9. Apreciez foarte mult obiectivitatea din acest articol. Incepusem sa cred ca mai toti oamenii de internet (si nu numai) sunt indoctrinati, fie de partea unei tabere, fie de partea celeilalte.
    Le doresc domnilor Tapalaga si Pantazi numai sanatate si liniste, pentru saptamanalele (uneori, bi/trisaptamanale) dumnealor articole cu sfarsitul democratiei in Romania, sfarsitul vietii etc. pe care le tot scriu de aproape un an, la fel cum reprezentantii taberei la putere turuie niste idiotenii crunt de cretinoide in continuu ca o moara stricata (si sorosista?!).

    Plata o plomo?

    00
  10. Alo! Stati linistiti la locurili voastre!

    00
  11. Adevarat, + se intampla si la case mai mari (CNN etc). Am auzit de ex „US UNILATERALLY moving the embassy to Jerusalem” cu accent pe unilateral. Cum pizda ma-sii poa’ sa fie o mutare de ambasada decat unilaterala? Apoi la CTV, cica „raspunsul lumii musulmane a fost decisiv”. Cum pla mea Doamne iarta-ma sa fie niste manifestatii in diverse locuri „decisive”? Decisiv e cand se schimba ceva. Doar ca pe americani ii doare la basca de AlahuAkbaru’ lor.

    00
  12. Ideea era sa incerce sa acrediteze ideea ca e tot o lovitura la adresa statului de drept, deci oamenii rai incearca peste tot. Suntem in pericol. Iesiti diseara in strada.

    00
  13. Polonezii au avut si in WW2 o #rezistenta destul de crancena „se pare”, spre disperarea nemtilor, chiar si a rusilor.

    00
  14. Eu cred ca avem destule probleme in tara. PSD, Dragnea, legile justitiei, inca 3 ani cu PSD…

    Si articolele cretine cu si despre sfirsitul lumii primesc multe like-uri si share-uri. Asta nu inseamna ca articolele alea sunt relevante sau credibile. Te concentrezi prea mult pe Facebook.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.