Strategia Coca Cola e emblematică pentru cum merg lucrurile în România

Nu știu când a apărut, dar zilele trecute am cumpărat o sticlă de Coca Cola Light de 750ml. Pentru că sticlele de 500ml sau 2 litri nu erau de ajuns, au făcut sticle de 1,5 litri și 2,5 litri.

 

Teoretic, nu e nimic rău în asta, dai cumpărătorului mai multe opțiuni, dar mișcare asta e emblematică pentru corupția și incompetența autorităților române. Avem o problemă cu gunoaiele de pe marginea drumului, care o bună parte sunt sticle de plastic. Da. Să dăm o normativă să nu mai existe sticle de plastic nereciclabile, cum au alte țări? Da, ar fi o idee bună.

Dar să nu ne grăbim. Să ne mai tragem pe fund. Să vedem dacă pică o șpagă ceva pentru asta. Să așteptăm…

Iar Coca Cola sunt speciali. Ar avea șansa să se laude vreo jumătate de an că ține la mediul înconjurător prin introducerea sticlelor reciclabile și în România. Dar de ce? Că nu îi presează nimeni să facă nimic în direcția asta…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Când plua calului o să înțelegi că suntem o tara bananiera, de mana a 7-a?
    Nobody give a fuck!

    00
    • Nu e adevarat, eu sint un om bun! Ma duc in fiecare an la moastele Sf. Parascheva, votez PSD, fac tot ce e mai bun pentru tara asta plina de hoti unde toti fura doar parintele nostru cel preafericit Daniel ne mai salveaza. Doamne ajutai sa construiasca arca in Bucuresti. Daca ii mai da Liviu Dragnea cateva milioane de euro sa o termine si dupa aia va bate pe voi bunul Dumneazeu ca numai rau vedeti si vorbiti de rau pe sfantul parinte si beti coca-cola care e licoarea diavolului.

      00
    • Gica Paraschiv e leit stilul lui Cetin :)

      00
    • Aud un „AMIN”?

      00
  2. Ai uitat sa spui despre sticla de 1,25 litri.
    https://carrefour.ro/supermarket-online

    00
  3. Lumea inca bea Cola? E ca si cum ai fi in continuare fumator in 2017…

    00
  4. Pana la urma mi se pare ok sa existe multe variante, cea de 1.25 o cumpar si eu cel mai des pentru ca in cele 2 zile in care o beau nu are timp sa se duca acidul din ea. Daca as lua la 2.5L deja a 3a zi se simte cum nu prea mai are acid si nu imi vine sa o mai beau si cel mai probabil ajunge la ghena.

    Dar daca vorbim de o familie unde beau mai multi acelasi suc atunci inteleg de ce ar cumpara lumea la 2.5L, se consuma mai repede si pretul/litru este mai bun.

    00
  5. Prin UK au ditamai campania despre reciclare cu cateva spoturi TV simpatice. Imi vine greu sa cred ca nu s-au gandit la treaba asta si pt Romania si nu ar fi facut-o daca stiau ca are vreun efect asupra imaginii brandului.

    00
    • Nu stiu care a inceput-o dar pe skynews si pe inca cateva posturi de vreo 3-4 luni, efectiv spameaza cu ea de mor. Dar devine putin enervanta, dar pentru mine are decat efectul de a te incuraja, un fel de reminder.

      Kudos for dat.

      00
  6. Sticlele de suc sunt reciclabile.
    Se face confuzie intre reciclabil si reutilizabil. Toate ambalajele ce pot fi colectate, topite/macinate si transformate in alte obiecte sunt ambalaje reciclabile. De exemplu, deseurile de plastic din diverse proveniente este transformat in obiecte mai putin pretentioase: Dibluri, paleti din plastic, diverse cutii de depozitare, capace de canal rezidentiale etc.

    00
  7. Pentru Coca-Cola, decizia eficientă economic este PET. Pentru că, orice firmă care pune pe piață produse ambalate, trebuie să plătească o taxă de mediu de 2 lei/kg, raportat la 60% din cantitatea de ambalaje totală. Sunt câteva forme prin care această taxă poate fi redusă, nu mai intru în tehnicalități. Ceea ce este important pentru decizia Coca Cola este că vorbim de o taxă per kilogram. Și acum vine întrebarea de clasa întâi: Ce este mai ușor? Un ambalaj de PET sau un ambalaj de sticlă? Câte ambalaje de produse intră într-un kilogram de PET și câte într-un kilogram de sticlă?
    De aici pornim.

    00
    • Bagi numai sticle reciclabile si in 2 saptamani ai 75% scadere vanzari. Vino cu sticla, ia sticla, spala sticla, nu arunca sticla pe geam de la etajul 10 cand pierde Romania, plm depoziteaza sticlele in debara, si SALVAREA ”STICLEEEE GOALEEEE CUUUMPĂĂĂRĂĂM”

      00
  8. In Cehia au aparut si sticle de 1.7l .

    00
  9. Au și la sticla reciclabila dar e dublu la preț.

    00
  10. In Romania n-am mai vazut plasticuri si doze nici in cazanele de gunoi, ar trebui sa le multumim alora de le strang zilnic si alearga 10-12 ore cu ditai sacii, vad ca primaria nu-i ajuta deloc si prefera sa spele bani cu gunoaielor intr-o singura masina.

    00
  11. Ministerul Mediului trebuie să introducă o lege prin care vânzătorul să pună o garanție pentru fiecare ambalaj. E un mecanism simplu prin care poluatorul plătește iar cei care reciclează primesc o mică recompensă. Sistemul funcționează perfect în Germania – https://www.youtube.com/watch?v=gor3D9ZiZzU

    00
  12. au si de 1.25, de care cumpar eu. foarte bune si utile

  13. Nici Green Cola nu e în sticlă reciclabilă?

    00
  14. bey dar gotiu usr nu vede fazele astea cu sticle de plastic? aia 600000 de suporteri usr nu se mobilizeaza ca sa dea exemplu la o curatenie generala? sau va place numai piata victoriei?

    00
    • am inteles ca usr nu e la putere, dar cine il impiedica pe gotiu sa vina cu o initiativa 500000 de copaci plantati de votanti usr in doi ani, 10000 de batrani singuri ajutati de voluntari usr cu ce au nevoie? cu de astea asa ajungi la putere

      nu daca il dai in judecata pe palada ca te-a pocnit, foarte bine ca l-ai dat, dar cam atat

      00
    • zi drept, aveai de facut norma de postari cu gotiu pe azi.

      00
    • am zis gotiu ca e mai cunoscut. nu ca atac al persoana lui care imi e simpatica, recunosc ;)

      00
    • Batranii aia sunt votanti PSD .

      00
  15. Ma bucur ca toti din politica de al noi, inclusiv cei din USR, sunt mult mai preocupati de homosexuali si dreptul lor de casatorie decat de curatarea mediului si de impunerea unor norme de reciclare civilizate. Cand culegeam capsuni la Mos Craciun acasa, in primul rand toate tomberoanele erau ingropate si acoperite cum trebuie, sa nu umble nimeni in ele sau sa zboare gunoaie aiurea, apoi aveam separat pentru: carton, hartie, metal, sticla, plastic, deseuri alimentare, iar reciclarea la magazin a sticlelor si a dozelor era obligatorie, plus din nu stiu ce motiv n-am vazut PET mai mare de 1.5l. La noi in tara ma simt ca in evul mediu, dar macar trimit sticla, plasticul si hartia la centre de colectare.

    Si blegii de la USR, care pareau mai spalati, n-au facut macar un referendum intern despre introducerea reciclarii obligatorie si se dau partid de oameni mai spalati si mai educati, dar na, e mai important sa se ciondaneasca cu privire la sexul anal.

    00
  16. Unele sticle de plastic sunt reutilizabile, majoritatea sunt reciclabile (exceptiile sunt unele recipiente pentru substante toxice). Daca nu exista un sistem de colectare in punctele de vanzare si o taxa aferenta (ca in Germania cu pfand cand platesti in plus o taxa si o iei inapoi cand duci sticla la automatul de colectare) nu ai de ce sa introduci sticle de plastic reutilizabile ca nu le mai primesti inapoi sa le reutilizezi. Iar in Germania majoritatea de plastic sunt single-use (cele cu taxa de 0.25 euro, ca si dozele de aluminiu), doar cateva sunt reutilizabile (cele de plastic cu 0.15 euro taxa) pe langa cele de sticla care au 0.08 sau 0.15 in functie de marime.

    00
  17. Companiile nu fac asta din plăcere.
    Fac dacă sunt obligați de lege sau dacă are impact asupra vânzărilor.

    În România nu e niciun caz de mai sus.

    00
  18. NOU
    #47

    Stai ca n-am inteles,
    Tu spui ca peturile actuale nu sunt reciclabile ?? de unde pana unde ?

    00
  19. Ca sa vezi cum e cu obisnuinta asta. Acum doi ani am zis ca nu mai bag atata zahar in mine asa ca am incercat cola 0.(da, stiu ca are si asta alte cacaturi in ea, dar asta e). Mi s-a parut oribila. M-am tinut totusi de decizie si de doi ani beau doar cola 0. Nu mult…cam doi litri pe luna. Acum chiar imi place gustul, mi se pare ca au imbunatatit mult reteta. Ieri am zis sa ma rasfat si-am luat o cola normala. Mi s-a parut oribila. N-am putut sa termin o doza de 0.33.

    00
  20. O sa mi-o iau un pic in barba dar na.

    Eu cred ca totul incepe de la noi. Daca continuam sa fim porci, o sa ramanem porci cu legi de porci.
    Ia sa nu mai arunce fiecare toate porcariile prin șanțuri, ia sa ne strangem de pe masa la fast food si sa ducem tava cu scovergile noastre la gunoi, ia sa nu mai scuipam, aruncam mucuri de tigara sau seminte pe jos. Ia sa ne abtinem la a zbiera la ala care a trecut pe langa noi in autobuz/metrou ca ne-a atins cu ghiozdanul. O avea si el o dimineata proasta/mahmureala etc. Moare lumea daca zice ceva normal si nu țipă sau daca incearca sa il inteleaga pe cel de langa ei.

    E greu nu? Mai bine bagi legi. #TheDictator

    00
    • mi sori diăr! dar omu nu-i un animal ce se naște ordonat/cilidvizat
      in toate tările unde stii că=i ordine și disciplină, acolo e lege care se aplică
      (ex: deunăzi mi se explica de ce nu parcheaza anglezu aiurlea…, pt ca poza însoțită de amenda îti sosea acasă înainte să termini tu berea de beut!!!
      sau cum zicea un elvețian: toti suntem turme de oi! dacă ai câini destoinici in stânga si-n dreapta, atunci turma merge ordonat, dacă nu, atunci se-mprăștie peste tot ca plăcinta vacii…

      00
    • ai disăgri gushpi. Partea cu noi nu putem fi destul de civilizati si trebuie altii sa puna legi care sa ne civilizeze nu merge imho. Da, legile sunt acolo, dar trebuie sa ne facem si noi partea.
      Oricate legi ar fi tot se gasesc x si y sa le calce. Nu stiu altii cum sunt dar pe la noi „Laws are made to be broken.” pare a fi o lege in sine.

      Eu unul, incerc sa fiu mai ok in tot ce fac. Incepand de la a inchide contracte cu companii care isi bat joc de mine pana la a tacea daca ma imbranceste cineva cand trece pe langa mine ca na…cine stie ce-i in sufletul omului.

      00
  21. N-o sa inteleg niciodata de ce sa bei coca cola la pet, cand ai bere la pet.

    00
  22. Ce înseamnă sticle reciclabile? Cele de acum de ce nu se pot recicla?

    În DK la orice băutură de o cumperi și e îmbuteliată în PET sau doză de aluminiu plătești o taxă pe care o recuperezi de la supermarket, când ajungi PET-ul înapoi.
    Să vezi cum după ce vei plăti 1 leu pentru fiecare doză/PET o vei duce înapoi la magazin, că se adună. Sau dacă tot te ține să o arunci la colț de stradă, cum se vor găsi unii care vor aduna mizeriile rămase în urmă, doar pentru a recupera „garanția”.

    Sigur, un singur supermarket nu va putea introduce asta, trebuie să ai direct pe bonul fiscal garanția respectivă.

    00
    • Este deja container in curte la carfur (sau la intrare in auchan este automat) de predat deseuri, hartie, plastic, ghici cat ofera pe o doza de aluminiu? 1 BAN!!! 0.01 lei!!! Daca ar oferi barem 10 bani tara ar fi mult mult mai curata chiar si dupa fiecare ploaie dar 1 BAN ESTE INSULTATOR!

      00
  23. Îl întreabă careva pe Băluță de la sectorul 4 de containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor? A rupt contractul cu Rosalu’ și altul nu a mai făcut.
    La cît de rupți în gură sunt toți pesediștii cu „imaginea”, colectarea selectivă a deșeurilor mai că ar merita încurajată.
    Plm, o fac ăia la Iași, o fac la Suceava, numai Bucureștii ramin de căruță.

    00
  24. Eu as interzice mizeriile astea la doza mare, si as introduce sticlele de sticla…

    Cum ar fi Cola la 500 si 1000 ml doza si 330, 750 si 1,5l sticla?
    Nici apa plata nu e buna in mizeria aia de plastic, am taiat de pe lista carciumile spurcate care aduc bautura in orice altceva decat sticla si metal!

    00
  25. Sticle reciclabile?

    Eu stiam ca toate PET-urile se pot recicla.

    00
  26. Au avut Pepsi o tentativă la mijlocul anilor 90 cu PRB-urile de 2 litri. Plasticul mult mai gros în „carne”, returnai sticla la magazin, ăia la Pepsi, care o spălau și reîmbuteliau. Le-au scos după câțiva ani, nu știu de ce, pot bănui doar costurile și igiena alimentară.

    00
  27. De cand cola 750ml si semintele au trecut la 150g (de la 100g).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube