Știrile zilei – 3 octombrie 2017

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Nu incepe nici o constructie. S-a semnat doar o hartie, pana la inceperea constructiei mai dureaza.
    „Semnarea contractului de execuție este departe de a fi sinonimă cu începerea lucrărilor. După semnare urmează emiterea ordinului de începere a lucrărilor, șase luni de proiectare, exproprieri, etc.”

    00
  2. Cum sa semnezi cu un offshore cu actionari necunoscuti pentru un asemenea proiect? Si pe urma dupa niste ani ne gasim eventual in aceeasi situatie cum am mai fost cu Behtel? De ce plm nu exista o regula care sa spuna ca nu se fac contracte cu statul decat daca ai firma la vedere si platesti impozite si „eventual” si experienta in constructia de autostrazi…
    Nu mai avem nici-o sansa sa ne facem bine…

    00
  3. un milion de specialiști – terminarea unei facutati te face specialist in ce? , apoi la ce sa ramana ? sa plateasca pensii de lux la toti „comunistii”.
    „Visinescu” sau cum il chema a colectat vreo 25 de ani pensia , de ce in ’90 nu au fost trimisi la inchisoare sau pensia sa fie una de mizerie drept rasplata pentru tot ce au facut?

    00
    • Pai Visinescu e la inchisoare, iar Iulian Vlad (presupun ca despre el vorbesti) a facut si el cativa ani un fel de inchisoare. Cat despre pensia fostilor securisti, e dreptul lor sfant si ancestral, orice ar fi ea merge inainte neschimbata.

      00
  4. Ca tot era vorba de stiri mizerabile, ai pus titlul „Valer Dorneanu are pensie de 30.000 lei” si daca citesti articolul vezi ca pensia e de fapt 12000.

    00
  5. Facultatea nu e chiar „gratuita” esti obligat sa cumperi in fiecare sementru cartea domnului profesor si bineinteles ca cea de anul trecut nu mai e buna, din cate imi aminetesc aveam vreo 10-12 materii pe semestru. Apoi trebuia sa faci rost de materiale pentru laboratoare ca scoala nu avea bani, iarna stateai cu manusi ca nu erau bani de caldura, vara era canicula, un nenorocit de proiector era doar in salile de fitze. Apoi trebuie sa stai undeva, sa mai ai bani de mancare,haine.

    00
    • Si n-are universitatea bani adunati din restante si din locurile cu plata ca ii sifoneaza bine politicul infiltrat pe post de profesor

      00
  6. „Statul trebuie să înveţe rapid să nu mai piardă printre degete o comoară. Peste 36 de mii de tineri studiază acum în străinătate. Cel mult 500 se vor mai întoarce, estimează specialiştii în piaţa forţei de muncă. Cele mai recente cifre oficiale spun că aproape un milion de români cu studii superioare au plecat la muncă în străinătate, după ce statul le-a plătit studiile aici.”
    Pai studiaza in strainatate dar statul „le-a platit studiile aici”? Ce exact a platit, alea 12 clase?

    Articolul continua:
    „Există însă şi studenţi care întorc societăţii ajutorul primit în timpul studiilor pentru care nu au plătit.”

    Bai, au as lua o bata de baseball si le-as poci muia tuturos alora care o ard cu „studiile platite”.
    In mortii ma-tii de idiot, IN TOATA LUMEA CIVILIZATA a studia a devenit aproape un drept, nu un privilegiu.
    As bate la astia ca la fasole. In Cristosu’ ma-tii, pentru ce p*la mea sa raman in tara, idiotule, sa te vad cum mananci cacat si votzi cu ala care iti da cele mai multe gratuitati?

    Nu, eu sunt in tara, dar SUSTIN plecatul tinerilor. Plecati, ma!, cu cine sa ramaneti aici, PENTRU CE!?
    „studiilor pentru care nu au plătit.”… costa 20 de bani un caiet la Carrefour. Ce cacat a „platit” Statul, tavane care cad?

    Repet: bata de baseball si bataie ca la fasole.

    00
    • Ca sa nu zicem de faptul ca de obicei mama/tata au platit scoala. Locurile la buget sunt tot mai putine, iar cele platite sunt mai scumpe decat multe facultati particulare.
      Am o cunostinta, a facut liceu privat (3 din 4 ani), acu’ face ceva cu it in Anglia. De ce s-ar intoarce?! Cine si ce i-a platit?!

      00
    • Vezi Vali? Când citești comentariile unuia, așa ca @Cristi, care probabil înjură pesedeul dar l-ar vota pe ceaușescu sau are crezuri „de stânga”, acum înțelegi. Dacă sistemul de învățământ s-ar privatiza cu totul, tot Cristi ar urla că, de ce să plătească, „că învățământul e un drept, nu privilegiu”.

      Săracul de el.

      Bă, Cristi, dacă învățământul e un drept și nu privilegiu, atunci de ce dracului ai făcut școala gratuit, mă? Tu-ți închipui că totul se rezumă la caiete, mă? Bă, tu și alții ca tine, ar fi trebuit să scoateți tot la fel de mult (€350-€400) pentru școala primară, să fie plătiți învățătorii corect. La gimnaziu și liceu, mai pune niște €50, să fie acolo.

      Știi de ce? Pentru că dreptul tău la învățământ nu e totuna să-i forțezi pe alții să te instruiască pe tine, în timp ce li se invadează drepturile lor. Pricepi? Aaa, că nu-ți permiți din salariu? Bă… ghinion… dreptul tău la învățământ nu-i invadează drepturile altuia să te învețe pe tine gratuit sau forțat.

      Dar, stai, că există băncile, te împrumuți acolo, dacă nu-ți permiți.
      Hai sictir!

      00
    • @A

      Până să ajungă la liceu, grădinița, școala primară și gimnaziul le-a făcut la privat? Căldura, electricitatea, transportul (în caz de situație), cât de mult s-a plătit din bugetul autorităților locale sau ministerul învățământului? Ce vacciunri a făcut, le-a plătit din buzunar sau au fost gratuite?
      A făcut vreodată decontări la ceva, orice? Când a cumpărat ceva, le-a decontat cumva tac-su sau mă-sa?

      Nu mă lungesc, că nu vreau acum să-ți creez nervi din moment ce ești tinerică… dar dacă ar fi să despic firul în patru, te asigur că acea cunoștiință a ta (mișto la privat, are reputație precară în România totuși, poate din cauza asta a plecat în Britania, i-a fraierit p-ăia) are o îndatorire și obligativitate față de neam & țară. Aa, că s-au preocupat tati & mami de cunoștiința ta? Îți ganratez că greșești, exceptând asta doar dacă părinții aceia sunt multi-milionari sau miliardari.

      Pentru mai multe, citește asta (idee de ținut minte: toate țările Vestice se angajează pe principiul ăstuia dar românașii cosmopoliți xenofili sunt mai neserioși și nu-l respectă fiindcă se așteaptă de la alții să le plătească/facă totul în locul lor): https://lmgtfy.com/?q=Contractul+social

      00
    • bai Sugipendula (am scris invers), recitește. Am scris „e aproape un drept”, nu am scris ca e un drept.
      Școala mea primara a fost plătită din impozitele pe sănătate plătite de familia mea, care au ajuns la spital doar ca să moară.
      Intelegi, Sugipendula?
      NIMENI nu e dator nimănui pentru ca a mers la școală in țara asta.
      Ideea asta cu „plata studiilor” e inventată de lepre. Statul „pariază pe tine”, apoi te incarca cu impozite, bai Sugipendula. Ca de asta unul care are salariul mare plătește mai mult la impozite decât unul cu salariul mai mic.
      Statul pariază, si are neajunsul sa fie suficient de prost încât sa-i plece „subiecții”.

      Rămâne cum am stabilit: ca pe fasole.

      00
    • Cati dintre cei care au terminat facultatea X sau Y chiar fac meseria pe care au invatat-o in scoala?
      Afara nu prea exista sa te apuci de facultate si sa nu profesezi ce ai invatat. „Dropout” e ceva asa… s-a lasat la jumatatea drumului.
      In afara, cati absolventi de „petrol si gaze” sunt agenti de vanzari pixuri, cum se intampla in Romania?
      Cunosc o tipa, romanca, studenta in afara, care a fost asteptata de o firma de foraj marin sa termine masterul inceput in domeniul „Petrol si gaze”. Fata aplicase de la inceputul masterului, „sa aiba timp”, aia au sunat, au aflat ca e la master, si au asteptat-o cu postul doi ani.
      Ce crezi ca a contat? Faptul ca o cheama Irina, sau faptul ca era studenta la una dintre universitatile de renume din UE?

      00
    • Asta cu „plata studiilor” e fix politica statului comunist. Aia te puneau sa „platesti studiile” cand cereai pasaport sa emigrezi de tot.
      Vasile ăsta spune despre mine ca sunt „de stanga” sau „l-ar vota pe ceaușescu”, cand el personal este ultimul comunist.
      Oare aia de prin Suedia, Norvegia, Danemarca, cand accepta (si uneori chiar cauta!) studenti straini, tot asa gandesc?
      Mergi ba nene pe la RIUF si vezi care e treaba…. SE ROAGA aia de tine sa te faci student! Te cheama in Malmö, iti dau cazare moka, transport moka, iti faciliteaza accesul la burse… CUM tata, ei pot? „Ce le iese” alora, frate? Nu sunt prosti ca politicienii romani, asta e diferenta.
      Chiar sunt curios cate fonduri UE si ce programe au UE pentru invatamant… adica bani europeni, nu banii mosnegilor care urla ca „sa se plateasca studiile!”.
      Fix politica asta de cacat cu „sa se plateasca” a adus Romania in stadiul in care e. Se uita comunistii in borcanul de zacusca al studentului… Nu mai sunt bani de pensii pentru ca se plateste caldura in caminele studentesti? Cat de idiot poti fi sa ajungi sa mananci cacat in felul asta?

      Nu, ba, NU MERITAM creierele romanesti. Sustin plecarea romanilor peste granita. Numai asa tara asa are o sansa sa nu devina cacatul din viziunea lu’ mosu’ asta.

      Plecati peste granita. Faceti performanta. Iar daca peste 20 de ani va va intreba unul despre locul de unde ati plecat, atat as pretinde (fara sa am vreun drept), sa nu uitati de unde ati plecat. Atat.
      Patriotsm nu inseamna sa stai aici pentru ca „statul ti-a platit studiile”. Nu ti-a platit nimic, nu v-a platit nimic. Nu datorati nimanui nimic, in Romania. NIMIC!

      00
    • Vă certaţi degeaba.

      Singurul motiv pentru care învăţământul a fost gratuit în România a fost pentru îndoctrinare. Şi pentru ca statul să îşi asigure un nivel minim sclavilor pe care urma să-i industrializeze cu buldozerele.

      După 89′ tot ce funcţionează e doar din inerţie, iar cum statul nu mai are nici un motiv serios să ofere şcoală gratuită, se tărăgănează totul, pentru că de la nivel înalt nu există absolut nici un interes. Noroc că se mai poate fura de prin fonduri, face business cu manuale, altfel se desfiinţa demult învăţământul semi-gratuit.

      Dincolo, la state mai mature, discutăm de o intenţie clară de a avea cetăţeni educaţi cât să poată produce ceva semnificativ pentru economia ţării respective, există o oarecare direcţie, e complet altceva.

      Dar nicăieri, absolut nicăieri în lumea asta nu e un drept educaţia, sunt interese indirecte (şi nu e deloc rău asta). Statul investeşte în cetăţenii săi pentru a produce muncă pe care apoi o poate taxa, şi se autosusţine. Şi repet, nu e nimic rău în asta. Dar dacă statul ar vedea că nu mai e rentabil, garantez eu că orice stat ar fi, n-ar mai fi nici un învăţământ gratuit. Nimic nu e gratuit în lumea asta, şi nimic nu e un drept.

      Dacă un stat nu ar taxa munca sub nici o formă şi ar oferi educaţie gratuită, atunci am putea discuta de un „drept”, dar până atunci, e o investiţie nimic mai mult, şi e normal asta, să nu ne umflăm în pene că suntem cetăţeni şi suntem speciali, avem drepturi.

      00
    • @Alupigus, pt restul au platit ma-sa/tac-su impozite de le-a iesit pe nas.

      00
    • Cum e asta, tata: „Nu mai renteaza sa avem invatamant gratuit”? Va dati seama cam care e nivelul actual al societatii romanesti?
      Manu, iti dau dreptate, si repet: am spus „aproape un drept”, nu „un drept”. Adica, societatea e (a trebui sa fie) atat e evoluata incat sa nu se mai puna problema invatamantului.
      Dar noi ne indreptam nu spre Vest, ci spre Turcia si lumea araba, din pacate.
      In ce secol, si cu ce interese, a ajuns „sa nu mai fie profitabil” sa ai cetateni educati?
      Trist.

      00
    • Am sa-i raspund altfel si lu’ ala de-si scrie numele invers.
      In anii ’90 era pe un canal american nou intrat in Romania (am uitat cum se numeste, era imediat dupa revolutie, retransmisie pe TVR a canalului respectiv)… pe canalul ala era un fel de reclama la o inventie noua: un fel de carpa ce absorbea foarte bine apa. Bagau aia carpa intr-un pahar cu apa, iar carpa aia absorbea toata apa.
      Azi, dupa 25 de ani, ii spunem „laveta” acelei inventii, si costa 1 leu bucata, la supermarket. La fel a fost si cu HDD-ul, cu masina de spalat, cu automobilul electric, cu parchetul laminat… in general cu tot ce ne inconjuram azi, iar acum 40-50 de ani parea imposibil.
      Scoala PRODUCE intr-un final. Scoala este o pepiniera de creiere, de „buruieni” din care numai cateva sunt „flori”. ROI pentru elevi si studenti e mic, dar cu impact foarte mare.
      Numara cate din lucrurile care te inconjoara nu au avut tangenta cu creierul unuia care a trecut pe la scoala. Avem curent electric (si s-a reusit implementarea lui) pentru ca au fost unii la scoala.

      Scoala nu este optionala; intr-o societate civilizata, adevarata munca a cetateanului ar fi sa produca ceva folosndu-si creierul. Acest lucru este foarte greu, cel mai greu daca vrei. Ca dat cu sapa, prost fiind, nu e chiar greu. Trebuie doar sa ai gheb.
      SA POTI sa schimbi, SA AJUTI lumea din jurul tau, societatea daca vrei, e adevaratul efort.
      Iar scoala este minimum pe care societatea il poate face. Sa ajungi sa te plangi ca nu ai tu cartofi pe masa pentru ca merge tineretul la scoala arata gradul rudimentar in care te afli.

      Gazul metan de din bucataria ta e acolo pentru ca unii au fost scoala candva. Apa calda, varul de pe pereti, sunt acolo pentru ca unii au fost la scoala candva.
      Nu, tineretul nu datoreaza nimic societatii, iar daca datotreaza ceva e tocmai sa mearga la scoala!

      Avem pe pamant mai multe tipuri de societati. Care sunt cele mai dezvoltate dintre ele, alea carpanoase cu sistemul de invatamant, sau tocmai celelalte?
      Reflectati la asta.

      Problema Romaniei nu e ca nu se platesc studiile, ci ca „tara” (conducatorii) nu au metode sa-i pastreze in tara pe cei care studiaza.
      Despre ROI, stai linistit, poate la bordul electronic al masinii tale au lucrat si niste romani. Macar un avion cu care ai zburat are niste ore-munca efectuate de niste romani. Si tot asa… Cine stie ce mana si creier de roman e pus in RMN-ul ala cu care te consulti cand te duci la medic?

      Voi ce vreti exact cu „plata studiilor”? Sa ce? Sa vedeti bani cash? In contul… cui?

      00
  7. P.S.: „Există însă şi studenţi care întorc societăţii ajutorul primit în timpul studiilor pentru care nu au plătit.”
    Am studiat in Italia. La cea mai buna Poli din Italia, MULT peste Poli Bucuresti (locul 83 in lume versus locul 600+ in lume). Taxele anuale sunt de 400 de euro.
    NU se platesc restante, ai acces gratuit la imprimante – adica iti printezi moka ce ai de printat, iar „baza materiala” face pipi pe tot ce inseamna facultati in Romania.
    In 3 ani cat am stat eu acolo, de cateva ori am vazut TIRURI de computere: se schimbau computerele in laboratoare, cu chestii noi.

    Ce „platit”, ma, in Romania? La cine? CUI?
    Idioti.

    00
    • Am studiat in Italia. La cea mai buna Poli din Italia, MULT peste Poli Bucuresti (locul 83 in lume versus locul 600+ in lume).

      E bună că ocupă un loc pe un clasament creat de Muca? Coaie ești întreg la cap, tu alegi cum e fitza? Tu măcar știi cum ajung ăstea pe clasamentul ăla, de ți se intră bășina înapoi în maț de respectul emanat pe care-l faci?
      Cu ce dracului ești mai diferit față de puieții baștanilor de aici, ahtiați după diplome exotice cu ștampila de rigoare (că, na, să nu se facă de rușine în cercurile lor de țărani proști în haine scumpe), chiar nu văd, dar clar se vede că și-a meritat locul pe clasamentul ăla: te avem pe tine.

      Taxele anuale sunt de 400 de euro.

      Tu-ți închipui că profesorii ăia sunt plătiți la cei €400 pe care fiecare fitzos, cu aere cosmopolite, le dă?
      Ce ușor sunt așa unii de impresionat, „I-auite, acolo e €400!” Câtă prostie lălăită, bă băiatule, bă…

      NU se platesc restante

      Nu de tine, evident. Altcineva. Fiind Italia, mă gândesc de faptul că… plătitorul de taxe italian? Da, clar acela, dacă tu nu ți-ai plătit taxele. Hmmm, oare ăia cum s-or simți că plătește bani unora care se duc la facultăți și universități șiii… străini, ca tine, românașule?

      iar “baza materiala” face pipi pe tot ce inseamna facultati in Romania.

      Tu, probabil, îți închipui că totul se plătește din acei €400/student, nu-i așa?

      In 3 ani cat am stat eu acolo, de cateva ori am vazut TIRURI de computere: se schimbau computerele in laboratoare, cu chestii noi.

      Ce câteva ori… asta însemnând 2-3 ori pe an sau semestru.

      Ce “platit”, ma, in Romania? La cine? CUI?
      Idioti.

      Dacă ei sunt „idioți”, tu ești cretin dezaxat: https://lmgtfy.com/?q=Contractul+social

      00
    • Ma chinui sa-ti raspund, desi ar trebui sa-ti spun fix numele tau.
      „Plata restantelor” e un cacat. Nu exista nici un cost efectiv sa chemi cateva sute de elevi intr-un amfiteatru. Curentul electric, femeia de serviciu si profesorul, cost împărțit la 200 (uneori 400).
      Cand faci invatamant eficient, devine profitabil sa susții niște universități. Puii mei, langa PoliTO e sediul GE. General Electric recrutează angajați chiar din Poli. Fiat își ia oameni direct din școală, „ii așteaptă”.
      Apoi, sunt jde fundații care iti dau bani sa fii student, „pariază pe tine”. Poți câștiga 2000 de euro pe an, doar accesând fonduri de la EDISU Piemonte, de exemplu.
      Ce cacat sa-i explici unuia ca tine?
      Puii mei, universitățile au contracte cu X, cu Y, se fac cercetări pentru Z in laboratoare… ESTE PROFITABIL sa ai o universitate, ca stat.
      Bineînțeles, daca nu esti prost, cum e statul roman.

      00
  8. P.P.S.: Exista un numar de clase care sunt obligatorii. Cred ca 8, nu mai stiu. Adica, vrei nu vrei, trebuie sa-ti duci copilul la scoala.
    Alea nu sunt „studii platite”, idiotilor de jurnalisti, alea sunt OBLIGATORII.
    Nu, nu e nimeni dator sa plateasca ceva OBLIGATORIU, idiotilor.
    Iar de restul… ce a mai ramas? A faut cineva un calcul cat costa „studiile” unui elev? Dar un calcul serios, cu cifre cum trebuie, indici de performanta.
    Pai ba, „jurnalistilor”, Poli Torino se lauda ca 85% din studentii lor isi gasesc un loc de munca in domeniu in primul an de dupa terminarea studilor. Iar in al doilea an, procentul urca pana la peste 90%! Adica, cam TOTI aia care au terminat Poli Torino (doar un exemplu pe care il cunosc personal) au loc de munca in maximum doi ani de la absolvire.
    Iar studiile astea costa 400 de euro pe an daca esti cetatean UE non-italian, si chiar mai putin daca esti cetatean italian.
    In Romania sa platesti CE? CE, BA!??? SA VA PLATIM CE!?!?!?!?!
    Mor de nervi.

    00
    • Mor de nervi.

      Să nu te reținem, atunci.

      00
    • Alupigus cred ca e mircea badea.
      Vasile, mai scrie 4-5 comentarii sa vedem exact daca esti Lingaul Suprem sau nu… am o mare banuiala ca e „chiar el”…
      Zi ceva despre Rosia Montana si „drogati”…

      00
  9. eu chiar nu-I inteleg pe aia care fac studii in strainatate sau pleaca sa munceasca in domeniul medical (medici, asistente) si aleg sa se intoarca ca poate,poate.

    frate? esti retardat? nu citesti presa sa vezi ce mai e prin tara? la ce te intorci ca poate poate? sau te pomenesti ca ai auzit ca faci spaga in ro de doua ori mai mult decat salariul de 5000 de lire din uk iar aia care fac scoala prin vest, really? inveti limba, faci studii serioase nu vreun „spiru”, iti faci cat de cat niste amici ca vorba aia, cand esti student se infiripa mai usor prieteniile si tu ce faci? te intorci in tara sa muncesti la corporatie pe 800 de euro si sa-ti cari cizmele de cauciuc in rucsac ca sa poti sa ajungi in „pipera business park”.

    cum zicea bunica’mea, unde-i minte e si prostie, nenica!

    00
  10. Singurii care au facut facultatea dincolo si se intorc apoi in romania sunt puscariasii.

    00
  11. Dracnea și-a tras și facultate lîngă Belina.Nice.

    00
  12. Cititi articolul despre Iulian Vlad.

    Garantez ca n-o sa va plictisiti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube