50% din gospodării se încălzesc cu lemne și de ce e bine asta

O statistică relevă ceva șocant: românii se încălzesc cu lemne. Nu știu dacă jumătate dintre români, pentru că la oraș concentrația de om pe locuință e mai mare, ci la sat (sigur, cu excepții). Deși, dacă e să dăm crezare celor care au spus că jumătate din popendulație e ocupată în continuare cu agricultura, poate chiar sunt jumătate dintre români. Pentru că nu sunt lemne, oamenii se agită să nu înghețe la iarnă în case.

Sigur, marea lor majoritate sunt votanți unui anume partid, care le promite câte în lună și în stele și la final îi lasă de 27 de ani să rabde. Dar nu despre politică e vorba aici, chiar dacă oamenii ăștia au rămas în secolul 19 din cauza politicienilor.

Ci despre dezastrul care ar avea loc dacă oamenii ăștia ar trece pe alte sisteme de încălzire. Gaz, gen, că nu au bani de panouri solare.

Dacă la orașe se petrec accidente și oamenii “nu au bani” să facă revizia aia care se face centralei la doi ani, câte accidente de la gaz credeți că vor avea loc la țară? Câte acumulări de gaze și câte explozii?

Nu că ar exista bani să se tragă țeavă de gaz prin sate.

Mă uitam acum, o tonă de bricheți costă 1.000 lei, dar trebuie să ai banii ăia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. De curiozitate, cat timp te poti incalzi cu o tona de bricheti (estimand o casa normala de 3-4 camere) ?

    00
    • Nu stiu exact, pun comment aici doar ca sa iti dau un cost aproximativ cu lemne. Sunt dintr-o zona unde cade padurea pe noi dar e criza de lemne. O familie (2 camere incalzite + bucatarie) plateste 1 masina de lemne la 1200 RON, 1300 RON. Pentru o iarna cum a fost cea trecuta e nevoie de 2 masini cel putin. Deci lemnele 2400 ron aduse acasa. De aici incepe celelalte cheltuieli, 2, 3 zile de munca taiat si aranjat. In total sa zicem 3000 ron ar costa lemnele pentru o iarna. Dar disconfortul ca trebuie in fiecare zi sa faci foc acele nu se calculeaza in bani :) S-ar calcula mai bine in pumni in cap la cei care ne conduc.

      00
    • Cam cat poti sa te incalzesti si cu 6 metri cubi de lemne de foc.

      00
    • ce 4 camere?daca brichetii sunt de la microsoft si i-ai luat cu 65% reducere, poti incalzi maxim debaraua, pardon, o poti raci 2-3 grade joi de la 4 la 5pm

      01
    • Dacă îi cari zilnic dintr-o cameră în alta tot timpul
      Serios acum, dude, nimeni serios nu îți poate da răspuns la întrebarea ta.
      Pentru că
      1. Nu stiu locul casei. Adică la Oltenița nu e ca la Predeal
      2. Nu stiu izolatia casei.
      3. Nu stiu modul de încălzire: centrală/sobe
      4.etc…

      00
    • Completare la ce zice Sorin: o mașină de lemne = 4 metri steri. Adică un șir de 4 metri de lemne tăiate la 1 metru lungime așezate sa ajungă la înălțimea de un metru.

      01
    • @Sorin

      Nu știu in ce zona stai sau cum e izolata casa, dar plătești mult prea mult pe lemne. Eu dau cam 1/3 și am o suprafață ceva mai mare

      00
    • Totul depinde de necesarul termic al casei.
      Daca ai o casa neizolata atunci ai avea un necesar de 70-80 W/mc
      Iar 3-4 camere de ~12-15mp/camera ar reprezenta 60 mp
      Adaugam o bucatarie de 10mp si o baie de 6mp, rezulta o suprafata de 76 mp
      La o inaltime a camerei de 2.5m rezulta 190mc
      190 mc * 80 W/mc = 15.2 kW
      Aceasta valoare reprezinta necesarul maxim de energie termic in cea mai rece perioada.
      In functie de aceasta valoare si zona in care te afli se poate calcula necesarul anual.
      De ex. daca vorbim de Bucuresti, ar fi nevoie de ~36 000kW/an, adica 6.6 tone de bricheti.
      1 tona de bricheti iti ofera ~5 470kW/h
      1 mc de lemne de foc uscat, esenta tare, are ~600kg.

      00
    • @Pluto poate ai centrala care consuma putin si izolatie buna de consumi 1/3. Eu de ex. inca nu am centrala super si izolatie. De ce n-ai? Pai n-am avut bani inca de investitii. Pretul cred ca-i cam acelasi. Dupa cum am zis pica padurea pe noi si e criza de lemne. Daca merg max un km cu o caruta si un cal pot sa ma apuc de taiat lemne pentru iarna asa apropape de padure sunt. Dar nenorocitii nu dau voie si mai pun si preturi enorme. Iti vine sa te iei si sa pleci din tara asta!

      01
    • Cum dracului de au calculat ei ca 1 tone de brichete sunt egala cu 6 mc de lemn! La ce se refera? La puterea calorica? La dimensiuni? La durata?
      Mie, la tara, imi ajung 6 mc cam 2 luni. Tona aia de brichete se presupune ca tot 2 luni ajunge? Daca ar fi adevarat pretul este chiar ok pentru ca anul acesta pretul/mc de lemn a ajung la ~350 ron (adusi acasa)!

      00
    • Hmm la un moment dat analizam diverse variante de incalzire asa ca am citit un pic pe subiect daca nu ma insel la calcule un kilogram din aceste brichete pare sa genereze cam 5 kilowati de caldura (+/-) deci o tona ar veni 5000 de kilowati iarna trecuta in cea mai friguroasa luna am consumat cam la o casa de 4 camere relativ izolata (polistiren de 5 si termopane dar fara izolatie la pod)10000 de kilowati (gaz metan, convertire din metri cubi in kilowati) cum kilowatul de gaz este (era) pe la vreo 10 bani rezulta ca incalzirea cu brichete e cam de doua ori mai scumpa decat cea pe gaz cam la acelasi pret cu inclzirea pe brichete ar veni ceva electric dar in conditii ideale (pufere incalzite de la trifazic cu tariful de noapte daca ai un contor separat pentru asta – tarif care este tot ceva gen 20 de bani pe kilowat) deci momentan cel mai ieftin este tot pe gaz calculele sunt in kilowati ca sa existe o baza comuna si fara sa tin cont de tva binenteles ca transformarea facuta de compania de gaz din metri cubi in kilowati la puterea calorifica superioaraeste ceva idilic si oniric da’ asta e alta discutie :)

      00
    • Eu am ALES sa-mi incalzesc casa in principal cu lemne ( am si centrala de rezerva, pe gaz), pentru ca e mai bine din toate punctele de vedere. La mine, lemnele pentru incalzirea pe 6 luni ( atat folosesc sobele), anul asta am facut foc si-n mai, costa in jur de 2000-2500 de lei. Daca as folosi centrala cu gaz, ar fi 1000 de lei pe luna. In plus, banii pe lemne sunt dati in tara si raman in tara, nu la francezi si in final, la rusi.

      Ma simt bine ducandu-ma iarna sa sparg lemne, e sanatos si natural. Nu vreau sa stau ca porcul cu burta-n sus la caldura si apoi sa ma plang ca nu ma ajuta statul. Nu vreau sa stau la mana unei companii, fie straine sau romanesti si cu atat mai putin a statului. Daca vine ursu de la rasarit si da cu bombardeaua, o sa ramaneti fara gaze cat ai zice topor.

      00
    • În medie eu ard cam 1,5 tone/1,5mc de lemne pe lună. Casa are 150 mp, lemnele mă costă pe sezon cam 1000€ (pe 6 luni oct.-martie). Anul ăsta cumpăr la tonă 1t(fag)=480 lei. In Ilfov.

      00
  2. Stai linistit eu nu cred ca vor fi asa multe accidente. Cate accidente stii tu ca s-au intamplat in zonelele unde este gaz din cauza utilizari? Nu zic ca nu sunt dar sunt putine. Vrei sa iti arat o poza cum urca saraci oameni lemnele la etajul 4 al unui bloc cu un scripete? In secolul 21 noi mai taiem lemne sa avem cu ce ne incalzi?

    00
    • lemnele pentru foc sunt cea mai ecologica sursa pt incalzire pt ca e singura care se regenereaza. asa ca da, sec 21. e ok cu lemne. doar ca nu vorbim de crapat butuci. zona aia inteligenta se numeste peleti.

      00
    • Exact! Exploatat cu cap, lemnul e o resurse regenerabilă. Canadienii au făcut asta pe alocuri și încălzirea cu lemne e ok la ei. Centralelele pe peleți sunt o idee bună pentru că sunt mult mai confortabile. Alimentezi maxim odată pe zi, sau la unele modele la câteva zile, chiar o săptămână.

      00
  3. Ca nu sunt lemne e o problema, dar lemnele de la poarta mai trebuie taiate, aranjate pe langa ca sunt scumpe si nu le gasesti.

    00
    • O bunica de-a mea se incalzea cu lemne. Crezi ca avea vreo problema in a le aduce/sparge/aranja? Nicidecum, gasea oricand doritori care sa faca treburile astea pentru un litru de tuica sau vin. Era vaduva dar toata treaba si-o face cu astfel de amatori de bautura, si la tara sunt multi din astia. Bautura sa faci la tara (si sa n-o bei tu, bineinteles) si n-ai probleme sa gasesti oameni pentru treburi pe langa casa sau gradina.

      00
    • Cred ca povestea ta are mai mult de 10 ani. Acum e greu sa gasesti pe cineva la munca pt 100 lei pe zi+ mancare, bautura si tigari. Are socrul meu 7 butoaie de tuica in beci, nu are ce sa faca cu ele ca el bea putin, iar noi deloc. Asa i-am zis si eu, da 10 litri de tuica la un om sa te ajute cu nustiuce prin curte, si a zis ca nici pe bani nu gaseste. Cine e muncitor are de lucru acasa, nu are timp sa munceasca cu ziua, cine e lenes sta pe ajutoarele sociale la bar.

      00
    • @Gogay bunica ta e obisnuita. Asta face de o viata.

      00
    • Pai pune mana si sparge mah!

      00
    • @Big: Unde ziceai ca sta socrul tau?

      00
  4. acu cateva luni erau mai ieftine

    00
  5. bunica’mea, la 1 km de bucuresti se incalzeste cu lemne. in comuna probabil au mai ramas 5% care se incalzesc cu lemne.
    in termini de bani, lemnele pentru 6 luni de iarna (1 camera+1 bucatarie) sunt 1200 de lei (200 de lei pe luna).
    Pe gaz, 2 camere + 1 bucatarie inseamna 400 de lei pe luna.

    Nu s-a semnalat nicio explozie din cauza gazului.

    00
    • Lemne la 200 lei pe luna inseamna doar daca faci foc 1 data pe zi, seara. Apoi stai in frig. Asta in timp ce gazul e non-stop la temperatura setata… Deci compari mere cu pere in termen de costuri.

      00
  6. O caruta de lemne ce insemana 300-400 de lei (?) inseamna deja bani grei pt viata satului. Cu 2 max 3 carute se trece iarna. Asta inseamna ca se ingramadesc intr-o camera unde fac foc, ciorba, baie , sex. Stau si la 16 grade de multe ori, viata de lux. Cam asa se traieste in UE iarna in 2020 cand vorbim de internet peste tot, masini ce merg singure, telefoane cu recunoastere faciala, autostrazi suspendate. :D

    00
  7. Pericolul reprezenat de gaze si centralele de apartament este mult subestimat. Sunt o multime de locatari in orasele mici unde nu mai exista sistem centralizat cu centrale de apartament montate pe naspa direct din reteaua de alimentare cu gaz de la aragaz. Fara proiect si fara nici o jena. Un jaf de centrala SH costa 200-300 de lei, instalatia si montaj restul pana la maxim 1000 de lei.

    00
    • ca tot ai inceput cu periculoasele centrale, baga aici care e diferenta fata de un aragaz oarecare
      as zice ca de la un aragaz ai de vreo 100 de ori mai mari sanse sa mori decat de la o centrala care in cel putin trage aer de afara si da fumul tot afara, nu ca aragazul care iti consuma oxigenul din camera si gazele arse le ejecteaza tot in nasul tau

      00
  8. tata la tara foloseste tot lemne, pentru ca e mai ieftin decat cu gaz. Ceea ce probabil uitati este ca exista si centrale pe lemn. Da, au dezavantajul ca trebuie sa te duci sa tot bagi lemne, dar pentru asta exista varianta de rezerva: centrala pe gaza auxiliara.

    00
    • Centrala auxiliară pe gaze o iei ca și solutie de rezervă în caz că cea pe lemne are probleme. Daca vrei să bagi mai rar pe foc există puffer.

      00
    • Eu am stat acum vreo 10 ani la o caban de munte care avea asa: soba centraka din aia veche pe care se poate face si mancare cu ochiuri convertita in centrala pe lemne asica avea o serpentina in interior, calorifere in toata casa si o pompa de recirculare.
      Nu stiu sincer cat lemn consuma da nu imi aduc aninte sa fi bagat f mult pe foc si era cald perfect in toata casa.

      00
    • gupi: dap. Bine, ai mei au luat-o ca era nepotu, altfel daca baga la 12 lemne, dimineata cand se trezesc pierd doar vreo 2-3 grade. Destul de irelevant.
      Ah…amuzant era cand nu aveam inca izolatia exterioara. Se oprea focu, incepeau mucii

      00
  9. Imi amintesc prin 2005 ca toata Mangalia zicea ca acu’ acu’ intram in UE si noi tot sobe cu lemne avem pentru incalzire pentru ce venea de la centrala de cartier era vai mama ei iar gaze nu erau atunci. Blocurile erau prevazute cu cosuri pentru sobe. De pe vremea impuscaturlui.

    Si a intrat tot blocul in vrie ca trebuie sa facem ceva. Si au zidit cosul. Ca nu le mai trebuie lemne. Ajung in 2006 la Paris, undeva pe str. St. Genevieve. Sobe cu lemne frate acolo. La 50m de Sorbona.

    Povestesc mai tarziu asta unui francez. Asta rade de mine: Pai ce au sobele cu lemne? Ce treaba e ca intrati in UE?

    Ajung in 2012 la Oslo. Sobe cu lemne in buricul orasului. Ba chiar godine din alea cum am vazut pe la Praktiker. Ajung la Stockholm. Aceeasi poveste. Seminee aveau doar cateva apartamente.

    00
    • Pentru ca alea sunt orase vechi construite de-a lungul sutelor de ani fara incalzire centrala a intregului oras. Impuscatu a facut o treaba super buna cu asta doar ca dupa revolutie in loc sa reparam/intretinem/retehnologizam s-au lasat pe pla toate de aia e ineficient sistemul care la baza lui a fost foarte bun

      00
  10. o casa normala, pe timpul iernii, consuma cam 3-4 tone de cocs, care e un produs rezidual al petrolului, cu timp mare de ardere. probabil consumul de lemn pe iarna, la aceeasi eficienta calorica, e dublu

    • ăștia la țară încălzesc camera in care stau și bucătăria și cam atât.

    • Cocsul e un produs secundar al huilei si al altor tipuri de carbune. Se obtine prin ardere controlata la temperaturi foarte ridicate. O casa simpla de 120 mp consuma 1-2 mc de lemne pe luna, iarna. Depinde si de termoizolatie si altele.

      00
    • Coxul e o cocleala imputita, face mizerie ca dracu, pute, e toxic, cureti centrala dupa el de 3 ori pe zi

      00
    • o casa izolata termic ok poate avea nevoie un necesar de 5kWh.
      5*24*30 = 3 600kW pe luna
      2mc de lemne are ~1 200kg, 1kg de lemn uscat ofera 4kW si la o eficienta de ardere de 75% avem 3 600kW

      00
    • cocsul este un produs rezidual al petrolului. probabil o fi si din huilă, dar tot portul constanta se incalzeste cu cocs petrolier. daca tu încălzești o casa cu 1 tona de lemne, inseamna ca are dreptate vali si faci cald doar in baie, cand te speli

    • Dacă tot portul C-ța se încălzeşte cu cocs nu aş vrea să ajung pe acolo decît vara.

      00
  11. 200 mp utili, casa ff bine izolata, incalzire cu termosemineu 32 kw, 2.5 tone brichete pe an.
    la Cluj am luat brichete cu 850 tona, de esenta tare.

    00
    • 2,5 tone pentru 200 zile (1 -11–>1 -5) ar însemna 12,5 kg /zi si cred ca ar ajunge doar max. 2 -3 ore sau poate doar sâmbata si dumineca.Sau poate în loc de an ai vrut sa scrii„ luna”!?!

      00
    • Tot in Cluj, tot 200 mp utili, casa izolata (vata bazaltica 15 cm, iar in pod 30 cm), geamuri cu sticla Low-e, incalzire (in pardoseala) pe gaz. Cost mediu in lunile de iarna: 450 lei

      00
  12. Mentalitatea la tara este si in ziua de azi ca trebuie sa ai lemne in magazie. Si oamenii cam au dreptate. Daca vine urgia peste ei, sunt auto-suficienti cat timp au lemne in casa (caldura/foc). Orice altceva e optional si nu se incadreaza la basic need (TV, telefon, curent, internet, bla, bla). In toiul iernii daca te duci la un vecin, la tara, sa ceri ceva iti va da (o paine, o tigara, o sticla de ulei/whatever), dar nu un brat de lemne! E o lege nescrisa acolo ca lemnele sunt sfinte daca visezi sa apuci primavara.

    00
  13. La țară se folosesc lemne, cărbuni, resturi vegetale și chiar gunoaie. E o soluție mai ieftină decât gazul, motorina sau curentul electric.

    Eu la Bucuresti sunt asistat social, trăiesc pe spinarea statului român. Căldura din apartamentul meu este plătită de stat prin subventii. Tot statul îmi plătește o parte din pretul transportului în comun. Mai rău de cei care chiar trebuie să se încălzească pe banii lor.

    00
    • fix asta scriam acum :)

    • da boss, si mai dam si muie PSD-ului, halal recunostinta

      00
    • @Dan – Bucurestenii respectă și votează PSD, au o mare recunoștintă pentru faptul că sunt asistati sociali. Firea, Oprescu, Tariceanu, Liviu Dragnea și altii pe cei din Bucuresti se bazează atunci când câștigă an de an alegerile. Nu Teleormanul a votat Firea și nici Vasluiul!
      Mâine daca au loc alegeri, PSD-ALDE-PC-etc. iau 60% in Bucuresti.

      00
    • @dan

      „da boss, si mai dam si muie PSD-ului, halal recunostinta”

      Nu stiu de ce am impresia ce e cam pe dos.

      00
  14. nu uitati ca la tara exista si padure

    00
  15. „Incalzire ieftina” la tara doar la case vechi din pamânt cu camere mici căci lă case mai noi din bca sau boltari cu camere de 4/4 și cu cu planseu de beton pt. încalzire 2 dormitoare + bucatarie cu sobe bune de teracota arzi lejer de 40 -50 mil la casa neizolata si de ~ 30-35 mil la casa izolata si te trezesti dimineata cu 17 grade .
    Bucurativa cei care aveti gaze la tara iar cei de la oras bucurativă si mai mult ca aveti confort si caldura in tot apartamentul si dati pe jumatate fată de o casa la tara fara hol ,baie si sufeagerie încalzite.O caruta cu lemne costa 12 mil si-ti trebuie 5-6, omasina 25 mil si cu 2 treci iarna,asa ca majoritatea fac caldura permanent intr-o camera ,doar seara în a doua si la bucatarie putin când e ger sa nu înghete apa pe instalatie.
    Alt dezavantaj al celor ce locuiesc la tara sunt naveta la oras spre licee ,aprox.2-3 mil/elev si costul deplasarilor pt.cumparaturi ,spital,acte gen permis ,cazier,anaf, sedinte cu parintii,la service auto ,etc + alte costuri pe care cei de la oras le fac cu costuri de 10 x mai mic .

    00
  16. discutie cu colegu’ de birou: Fratzica , cam cat mai e cameonu de lemn sezonu asta? -aproape dublu fata de anu trecut , ca nu prea se gaseste stau cu banu in mana si nu vrea sa opreasca soferii sa lase lemn, alta data mergea si pe spritz ca doar trece prin fata portii, cred ca imi fac bransamentu la gaz….

    Intre timp eu im montez un sistem solar..sa mai scad factura , nu de alta da am in plan ceva concedii in anii urmatori, si nu ma gandesc la taiat de lemn in concediu…eventual asa cam cat pt un gratar….maxim.

    01
  17. 2,5 tone pentru 200 zile (1 -11–>1 -5) ar însemna 12,5 kg /zi si cred ca ar ajunge doar max. 2 -3 ore sau poate doar sâmbata si dumineca.Sau poate în loc de an ai vrut sa scrii„ luna”!?!

    00
  18. Foloseste cineva soba racheta si motorul stirling( Pall Arpad pe youtube)?
    Sau compostul lui Jean Pain? A incercat cineva biogazul? Sunt fezabile chestiile astea?

    00
  19. O curiozitate pentru cei ce zic ca acum nu se mai gasesc lemne. De ce nu cumpara lumea mai din timp? Presupun ca nu e prima data cand e problema asta. Se degradeaza lemnul, isi pierde din proprietati?

    Sunt crescut ‘la bloc’, nu am idee. Chiar intreb pe bune.

    00
    • Nu se degradeaza lemnul, trei-patru ani poți să-l ții in siguranta, lipsit de umezeala. Tot timpul a fost la noi in zona cam 200 ron/m ster, anul asta au spart pretul, in nordul tarii inca nu s-a scumpit, e 220-230 metrul de fag taiat la 1.5 m lungime busteanul. Dar toata lumea pe care o cunosc eu cumpara din februarie-martie ptr.urmatoarea iarna, lemnul de foc se taie iarna ptr ca are putina umiditate in el, si in urmatoarea iarna e bun de folosit. Ideal este totusi dupa ce-l crapi sa stea doi ani la uscat.

      00
    • Din comoditate. Pentru a beneficia de lemne bune pentru foc, ar trebui ca acestea sa fie cumparate cu cel putin 1 an jumate inainte de a le folosi, astfel au timp suficient sa se usuce.

      00
    • Pentru ca tipic romanesc, lasa totul pe ultima suta. Uite, eu am inceput sa ard lemne cumparate prin februarie. Am avut timp in martie aprilie sa le crap, au avut timp toata vara sa se usuce iar acum isi asteapta focarul, asa putin cate putin. Anul viitor in ian/feb iar vreau sa imi cumpar un camion de lemne, care sa le ard anul viitor incepand din sept-oct…. Intre timp intentionez sa imi iau si bricheti, o alternativa scumpa la lemne, dar la ce pret cer la mine in zona…. tremur: 3600-3800 lei camionul de 12 m steri. Ah, si am bagat deja cererea de racordare la gaz, astept constructorul furnizorului sa vina sa traga magistrala si sa ne monteze contoarele, deci ft probabil anul viitor voi face foc din ambele surse.
      Cine da putin din cot, se descurca. Cine arde lemne ude arde prost: trebuie sa se evapore apa din lemne inainte sa si incalzeasca soba, lucru care inseamna si o acumulare mare de depunere pe cos – am rezolvat-o si pe asta ca am perie de curatat cosul, iar ala e model nou metalic cu gura de vizitare si posibilitate de curatare de jos, nu trb sa ma sui pe acoperis la 8 m inaltime.

      00
  20. Noi in bucovina folosim sobele racheta, mai nou supradimensionate cu serpentina si pompe de tur-retur. Daca ai bani si de puffer, esti boss de boss !

    00
  21. Fericiți cei care au gaze sau încălzire centrală.
    Şi eu aş da 100 lei în plus pe lună să scap de calvarul de a încălzi cu lemn!

    00
  22. Cauti solutii de incalzire baxata pe lemne si ti-e jena sa intrebi?

    4 camere, 3 sobe, casa chirpici = 1,5 mc/luna geroasa de iarna ~ 350 lei, poate fi mai mult in functie de cat de fraier esti. Aproape ca dispare butelia – 80 lei. Incalzirea apei e pe curent electric care costa si el enorm de mult, cel putin 100 lei in plus pe luna de iarna. Cei cu centrale pe lemne platesc aproximativ 100 in plus pe lemne. Daca dai mai mult de 500 lei pe lemne intr-o luna probabil ca esti din ala corporatist ce s-a mutat la tara (ca sa nu zic idiot de oras)

    00
    • Cauti solutii de incalzire baxata pe lemne si ti-e jena sa intrebi?

      1. de ce mi-ar fi jenă?
      2. stau la casă în centru, am gaze, e ok.
      3. fii blând.

    • Ai recent ceva articole in care pari sa sugerezi ca astia de se incalzesc pe lemne sunt sursa defrisarilor si nush daca e trolling sau altceva.

      00
    • @Alexandru

      De ce, când un om scrie sau spune ceva, întotdeauna trebuie să crezi că e ceva în legătură cu el sau că face apropo la ceva? De unde provine sau de unde persistă ideea cum că, la orice afirmație sau întrebare, întotdeauna e din cauză că are [un] motiv(e) ascuns(e) și o dă la mijloc sau pe margine?

      Mi se mai întâmplă când port conversații cu alte persoane, depinzând de caz, pe urmă îmi dau cu tonul ăla de tupeist semidoct: „Aa, păi, tu de fapt vrei să spui de tine că/să vrei… și ți-e rușine/ești prea mândru să zici/întrebi pentru tine” – de unde???

      Ai recent ceva articole in care pari sa sugerezi ca astia de se incalzesc pe lemne sunt sursa defrisarilor si nush daca e trolling sau altceva.

      Bine, hai să încerc să mă balansez pe judecata ta și să zicem că e așa: dacă Vali a scris articole despre cei care se încălzesc cu lemne sunt, de fapt, niște atenționări pentru aceștia cum că totul e planificat în așa fel încât clasa politică (ajutați în prealabil de niște ONG-uri specifice care se ocupă de natură) să forțeze oamenii, care locuiesc la țară, că vor fi victime colaterale destul de curând & că vor fi forțați să se încălzească prin alte metode + prin faptul cu poveste veche cu pădurile defrișate intenționat, cu laudele de la `Șvainhohen Holțindustri` ? Te-ai gândit și la posibilitatea asta?

      00
  23. O solutie impotriva defrisarilor este subventionarea productiei de brichete din paie. In felul acesta lemnul ar rămâne în pădure și ar fi stimulată înființarea de noi locuri de muncă la sate.

    00
  24. Cu peleții ieşi mai scump decât cu lemne

    00
  25. Se incalzesc alea de la tara, ca la multi inca nu a tras statu’ linia de gaz. Exista tot felul de variante, unele mai ieftine, altele mai scumpe. Barbata-miu a decis ca ia centrala pe lemne cu gazeificare, ca doreste sa aiba calorifere in casa. Costa cat rinichiul meu stang (ala dreptu’ nu valoreaza prea mult, ca am avut pietre), dar cica ii the shit. Daca aveam gaz, ne costa de vreo 4 ori mai putin.

    • E the shit, doar ca are ca reziduu caldura eliminata de soba, care va incalzi anexa unde e, nu casa in interior. Asa o sa ai 40 grade intr-o anexa… Recomand din experienta personala un termosemineu + puffer, singura pierdere de caldura e aia care iese pe cos. Iar cu recuperator de caldura o rezolvi si pe aia.

      00
  26. pentru cei care nu au avut rabdare sa citeasca tot: Gaz-ul este ieftin si bun. Numa sa invatam ruseste.

    00
  27. Doar atât : pentru cei care aduc in discutie defrişările atunci cand vorbesc despre lemne de foc – sunteti intr-o ceata desavarsita !! :)) . Daca in Romania s-ar taia lemne doar pt foc atunci in Romania n-am mai avea loc de paduri ! O tara care ar putea sa incalzeasca toate locuintele cu lemn nu are lemn de foc. Mafia e peste tot si in toate si nu conteaza cine vine la putere pt ca pot corupe pe oricine !!! Ceea ce se intampla acum cu lemnul de foc in Romania e o mare manipulare . Exemplu : in Germania un palet de 1mc lemn uscat cel putin 2 ani e 109€ !!!! Sa-mi spuna si mie cineva de unde cumpar lemn uscat 2 ani , pt foc bineinteles, din Romania si la ce pret …..Scandura uscata nici macar nu intra in discutie ….

    00
    • in italia , astazi , un centrul comercial , OBI un palet de 1×1 h2 , lemn fag si carpen , spart , gata de pus in foc costa 107 euro … la mine in sat in mijlocul muntilor si padurilor proprietate Sturdza ,un metru ster ( aprox 0. 65 -0. 70 m c costa 250 lei …

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube