Natalitatea în România și Finlanda. Și alte cifre

CT Popescu are o teorie foarte bună despre scăderea natalității în Finlanda: când ești mulțumit de tine și de viața pe care o duci, nu prea ai chef să faci un copil, să îți strice starea de bine.

Pe teoria asta, noi ar trebui să avem o natalitate în creștere, doar că nu e așa. Aparent, dacă țara e în haos, ăia care sunt deștepți nu fac copii pentru că nu sunt siguri de viitor, iar ăia care sunt proști nu fac copii pentru că e greu de crescut, deși votează in corpore pe ăia care bagă țara în gard. Și mai amuzant e că, dacă natalitatea scade, scad și oamenii care votează.

E posibil ca ambele teorii să fie adevărate. Cert e că România se îndreaptă cu pași repezi spre un faliment moral, uman și financiar.

Și, chiar dacă am rezista la războiul de uzură, nu am ști de unde să începem să reparăm. De la noi nu vrem, de la vârf nu suntem destui…

film-fences

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Atunci cum se explica natalitatea ridicata in Africa under majoritatea maninca radacini? ( Nu telina)

    00
    • Radacina cu putin incre negre si un cotlet de elefant parca nu mai este asa de rea si pe deasupra este si sanatoasa.

      00
    • N-au pizdele fite ca la noi…

      00
    • Conform sociologilor, instinctul de conservare din subconstientul omului. Conform altor pareri, la care ader si eu, plictiseala sau lipsa de ocupatie afecteaza natalitatea. Aia nu muncesc, nu se duc la vanatoare, stau toata ziua si lenevesc la umbra. Si cand n-ai ce face, te duci si dai la buci. Si asa te pricopsesti cu 7-8 copii. Mai ciordesti un ananas, o nuca de cocos, mai killaresti un babuin sau o antilopa, cumva te descurci sa ii hranesti pe toti..

      00
    • Poate cautam si rata mortalitatii infantile in Africa …

      00
    • Atunci cand esti multumit de viata nu iti arde sa faci copii???? CTP a luat-o razna de tot!! Dar Vali il aproba??? Ca CTP este un frustrat suparat pe viata, care vede numai negru in jurul lui mai inteleg, dar sa il aprobe Vali? Asta este lipsa de cultura si de educatie.Si pe niciunul nu-l banuiesc de asemenea lipsuri.Atunci??? Treziti-va ca sunteti ridicoli!

      00
    • Simplu, metodele contraceptive aproape inexistente, greu de procurat, scumpe etc. sau în cultura lor e ceva rușinos de utilizat. Același lucru se întâmplă și cu suedejii de la noi unde fac care 7 copii

      00
    • Mananca pe dracu radacini, mananca mai bine decat noi. In afara de cateva milioane, poate zeci de milioane (raportat la peste 1 miliard, cat are africa) de pe la margine de desert.

      00
    • O statistică din RO de dinainte de 1950 va clarifica lucrurile.
      Sărăcia şi bolile(speranța de viață) au obligat oamenii să aibă mai mulți copii.Dacă 2 vor muri înainte de a împlini să zicem 12 ani vor fi alții deja născuți.
      Ce grad de sărăcie şi cîte boli sînt în Africa?

      00
  2. „Cert e că România se îndreaptă cu pași repezi spre un faliment moral, uman și financiar.” De acord. Daca ne uitam in Africa, in Niger mai exact aia au o natalitate uriasa chiar daca sunt practic rupti de foame… In Romania totusi am ajuns la un nivel in care multi considera ca e „prea greu” sa cresti un copil si nu-l mai fac, ca nu mai merge ca acu’ 100 de ani cand ii varsai gramada ca sa te ajute la muncile campului, deci in conditiile actuale nu „nu se merita”. Trist… Ma intreb daca peste 100 si ceva de ani or sa mai existe romani.

    00
    • Frumos, ne comparăm cu state din Africa unde în 2017 încă se mai ard oameni pentru vrăjitorie. Şi dacă nu vor mai exista români care-i baiu’? Au dispărut civilizații care au contribuit mai mult ca noi la evoluția omenirii. Ce ar fi dacă nu am mai gândi cantitativ?

      00
    • Adevărul e ca avem mare potential sa fim ca lacustele. Daca musulmanii se abtin mai greu, noroc ca altii găsim motive, pretexte sa nu ne inmultim asa ca ei. Noroc pentru gradul de consumare a resurselor si sănătatea mediului înconjurător.

      00
  3. singurul lucru interesant pe care l-am auzit de la ctp a fost „hai simona”. recunosc ca am o pasiune pt vocile pitigaiate, cand nu pot sa adorm pun ctp la casti

    00
    • ma gandesc la ctp ca la retardul nostru national. de aceea cand am jetlag pun ctp la casti ca sa compensez

      00
    • Cea mai mare idiotenie pe care am auzit-o in ultimii ani:,, copiii iti strica starea de bine,,
      Nici daca trageai pe nas nu scoteai asemenea ineptie!

      00
    • Ce pornit e Adi :) la fel ca CTP. El are exemple ca e cum zice el, tu ai exemple ca e cum crezi tu, ambele anecdotice. Cine stie in care se regaseste majoritatea? Chestia sigura e ca ambele situatii exista.

      00
  4. @topdefence & fey frei: De ce pizda ma-sii ne comparam tot timpul cu Africa?!? Am vazut asta foarte des: da’n Ghana, Nigeria dracu’-lacu’ e mai rau. De ce nu ne comparam cu America, Europa, Japonia? Pt ca ne da sentimentul ala umed-caldut ca totusi nu-i asa rau, hai noroc sa mai ciocnim o bere?

    00
    • Să ne comparăm cu Japonia, America, Europa ar fi prea de râs chiar și pentru cel mai mare dacopat.

      00
    • Pai sa ne comparam cu Bulgaria. Saraci, vai de capul lor, sunt jumătate ca popendulatie și teritoriu. Câți km de autostrăzi au și, mai important, la ce pret per km? Sub o treime ca pret, km tot pe acolo.

      Centura Sofiei? 15 stații de metrou în 5 ani ambele cu fonduri europene? Avem noi ceva asemănător cu business Park-ul de acolo? (Nu, în semănătoarea și nici în pipera nu ai restaurante pe malul unui lac artificial de ex).

      Africa? Djibouti (o tara sub un milion de locuitori) au 100 de km de cale ferata făcută în ultimul an plus centura cu 2 benzi pe sens. Noua nu ne-a iesit.

      Nu, nu e grozav pe acolo, sunt multe alte pb. Ei cum au reusit? Simplu, pe lângă bâlbâieli vestului, declarațiIle lui Trump and stuff, China își vede liniștită de treaba, cumpără africa bucata cu bucata. Dar noi nu ne vindem tara, a da… :)

      E normal sa ne comparam. Problea e ca ne tot comparam pana nici nu observam ca ușor usor cei cu care ne comparam o iau ușor usor înaintea noastra…

      00
  5. Dacopat.Ce popor are o columna in centrul Romei.Vis-a-vis-de Vatican.Sponsori cu aur si argint de 2000 de ani.Cu petrol de 100 de ani.Si la nemti si la rusi.Mai mult am dat decat am luat.

    00
  6. Eu cred ca aia prosti au luat în calcul mișcările geopolitice din ultimul deceniu, plus, combinat cu factorii antropici ce nu pot fi ignorați, au ajuns la concluzia ca mai bine il freacă pe ala mic decât sa fie ei frecați de unu mic.

    00
  7. Daca nu iti place libertatea, timpul liber, sa iesi din casa, sa iesi din casa in mai putin de 1h, sa iesi din casa cu mainile in buzunar, sanatatea, sa fii nestresat, banii, curatenia, somnul, sexul, viata sociala, calatoriile, linistea … fa copii.

    00
    • Voi incerca o comparatie pragmatica: de ce tindem spre locuri de munca ce presupun griji si raspundere extra? Poate fiindca si beneficiile sunt pe masura? Da, poti pleca de la munca de spalat podele fara sa te caute cineva dupa program sau sa piarda firma bani daca nu raspunzi la telefon, dar…poti si vrei sa traiesti cu salariul de persoana de la curatenie? Tot asa, unii dintre noi gasesc o extra-multumire sufleteasca in a creste un copil, doi (dupa posibilitati), chiar daca nu este usor si nu asteapta de la copii „sprijin la batranete”. Realist vorbind, copiii crescuti de noi (astia care am renuntat la cele enumerate de tine) iti vor plati si tie pensia, fiindca este greu sa faci economii iesind zilnic, vazand lumea si traind numai cum iti place, cel putin in Ro.

      00
    • Eu reusesc sa fac economii in Romania cu 2 copii.
      Cat despre pensie: Hahahahaha!… numai idiotii mai cred ca vor primi ceva in 20 ani.

      00
    • ăla e titlul următorului meu film: „nu vom apuca pensia. deloc. niciunul.”

    • @Cris „Tot asa, unii dintre noi gasesc o extra-multumire sufleteasca”, fix asta zice si CTP-ul. Cauti o multumire extra daca nu ai sau nu vrei sa le protejezi pe cele existente. Nu ajungi middle management si apoi te gandesti sa faci un copil care te tine treaz noaptea un an si iti pierzi performanta acolo. Sau sa te bucuri din ce vine o data cu pozitia si veniturile si apoi sa te limitezi pentru ca ai altceva de facut, ceva ce-ti va da satisfactii peste o decada, poate, in momentul in care ai ramas fara celelalte.

      Atata vreme cat acea extra-multumire nu te forteaza sa renunti la prea multe … o faci. Totul e in functie de ce ai de pierdut din asta. Si ai …
      – daca o duci bine, risti chestia din cauza careia o duci bine
      – daca o duci prost, risti sa o duci si mai prost

      00
    • @D: La cat te arati de egoist, da, cred ca faci economii. De rau ce a fost, ai facut doi. Asta chiar iti sustine argumentatia. Sau poate sunt gemeni si atunci inteleg frustrarea, am cunoscut cu tripleti, acolo chiar a fost greu! :)
      Pensii vor fi, oricat de mici, fiindca altfel va incepe „rascoala”, deci: nu cred! Poate vine Zoso cu argumente intr-un articol viitor si ma convinge de contrariu. Gandeste-te cate interese sunt la mijloc si imagineaza-ti toti pensionarii care scot la vanzare apt si case, ca sa aiba ce manca…Cam ce ar insemna asta pentru dezvoltatorii imobiliari si banci???
      Pana atunci, raman idioata la capitolul asta, nu am frustrari pe care sa le manifest public.

      @Rusnac: Toti managerii pe care ii cunosc, middle sau top (romani si straini) au cel putin un copil, stiu d-ne manager cu doi, fiindca dupa 2-3 luni au revenit la munca, daca ai bani si casa mare, somnul nu este afectat (bone!), poti face bani fara probleme si cresc si copiii in acelasi timp. Se numeste dorinta de echilibru, iar un om sanatos mental si emotional catre asta tinde, familia si munca nu se exclud, cel putin nu in mentalitatile deschise!
      Nu il sustin si nici nu-l contrazic pe CTP, eu nu emit concluzii „general valabile”, oamenii sunt mult prea diferiti si imprevizibili pentru asta. ;)

      00
    • Am inteles, reptilienii si Soros. Nu economia, cererea si oferta, lipsa banilor, automatizarea, perspective de viitor, scadea natalitatii, exodul…
      Nu stiu la ce firma lucrezi dar daca toti managerii au copii sa presupun ca Pfizer?

      00
    • @D: In ceea ce ma priveste, ti-ai demonstrat viziunea limitata asupra lumii si economiei: ai citit stirile de azi si ti-ai gasit ideea despre teoria conspiratiei. Nu, nu cred in prostiile alea si nici in cei care, in lipsa de argumente mai inteligente, mi le arunca. Ceea ce am spus eu despre scaderea preturilor imobilelor in varianta lipsei fondurilor pentru pensionari reprezinta un exemplu in care raportul cerere-oferta determina pretul. Termenii economico-financiari si parghiile economiei le cunosc, nu-s votant PDS! Spre deosebire de tine sunt asertiva, nu impumut ideile altora si le expun, am coloana vertebrala!
      Cat despre firma, ca de obicei…limitat la una singura! Oamenii pe care ii stiu eu lucreaza in mai multe firme, din mai multe tari. Dar nah, cum se spune ca atragem ceea ce suntem…tu ramai cum esti, ca esti perfect! ;)

      00
  8. Doar o scurta remarca !

    Cred ca s-a strecurat un viciu in logica lui CTP. Fondurile de pensii, fie ele si finlandeze, nu sunt un sac fara fund, tot prin sau de catre urmasi sunt asigurate. Daca finlandezii sunt foarte longevivi si-si doresc sa-si mai si „traiasca” batranetile, atunci dimpotriva, tinerimea actuala ar trebui sa se gandeasca si mai bine cine le va asigura asta, cine va intretine acest vis. Asta desigur daca nu exista alte surse de finantare ale pensiilor, caz in care retractez cu scuzele de rigoare.

    00
  9. Am citit ce spunea Vlad si am fost tentat sa-mi spun o parere, dar care se leaga foarte mult de a ta. Si anume, in orice situatie am fi, fie buna, fie rea, gena poporului roman este de supravietuire, iar asta se releva prin statisticile ce le-a prezentat Vlad, noi ca natie, supravietuim de la o luna la alta si cam atat, chestia asta este adanc inradacinata in mintea multora dintre noi incat, multi nici nu realizeaza acest, lucru, sigur sunt si exceptii, dar marea parte a cetatenii acestei tarii cam asa vad viata. In toata viziunea asta, a avea un copil, nu stiu cat de mare binecuvantare ar fi, ci mai degraba o corvoada, asa ca lumea numai procreaza si cauta sa se conserve cat mai bine. Pentru finlandezi si poate alte tari, vestice, supravietuirea nu a reprezentat o problema de fond ca la noi, pur si simplu, s-au adaptat si au stiut ca pot supravietui indiferent de conditii, prin urmare, au trecut la o alta treapta in care au investit in ei si au cautat sa se bucure cat mai mult de viata. In oricare treapta ajungi sa fi, copilul pentru multi nu mai este o optiune. Prin urmare, va castiga, cine va sti sa se conserve foarte bine in situatiile date, indiferent de ce va fi, mentalitatea noastra ca popor va suferi o posibila schimbare, dar sunt sigur ca nu in generatia asta se va intampla.

    00
  10. Și când te gândești ca 80% dintre noi, suntem o greșeală…
    Mă rog, întâmplare, sau cum vrei sa ii zici.

    00
  11. NOU
    #35

    lasa ca se ocupa suedejii
    fiecare toarna cate 20 de copii, din care mor 15 ca nu au ce manca sau sunt calcati de masina si bineinteles soferu si medicii sunt de vina. raman 5 copii, profit

    00
  12. e si un experiment facut pe soareci. au fost pusi 5-6 soareci intr-un spatiu controlat, la inceput li se dadea de mancare pentru n-1 si se inmulteau ca dracii, apoi li s-a dat mancare pentru n si se inmulteau mai incet dar constant si sigur, apoi li s-a dat n+1 si natalitatea a inceput sa scada, apoi li s-a dat si mai mult mancare, tot mai multa si tot mai multe conditii de viata, rogojina, caldura, moment cand soarecii nu s-au mai inmultit iar popendulatia a inceput sa scada.
    Un experiment edificator, facut prin anii ’70 care spune multe despre functionarea societatilor. Toata Europa e in scadere, cu exceptia Frantei care prin politicile pro-natalitate, mentine inca un coeficient de peste 2 (de exemplu daca esti casatorit impozitul pe venitul net scade de la 10 la 5% iar daca ai si copii nu mai platesti impozit pe venitul net, doar cel la angajator, de la 2 copii in sus ai o gramada de avantaje, zile in care poti lucra de acasa legal, beneficii sociale, etc, plus conditii propice cresterii unui copil gen 3 locuri pentru carucioare in fiecare autobuz).
    Nu stiu de altii dar de ce am ales eu sa nu fac copii in Romania e strict legat de incertitudinea viitorului. Ok, poate o duci bine acum dar cand te uiti ca regulile se schimba in timpul jocului, ca nu exista niciun plan de dezvoltare, ca educatia si sanatatea sunt la pamant, ma inhiba sa ma gandesc la copii. De fapt, in Romania aveam impresia ca traiesc intr-un prezent continuu in care nu exista trecut si viitor.
    La asta a contribuit si experientele „declarate” ale parintilor din jur care aproape ca nu ziceau ca si-au nenorocit viata cu copii pentru ca atunci cand ai copii te lovesti si mai mult de stat, spital, crese, scoli, adeverinte, subventii, alocatii, trafic, luat copilul cu masina, dus copilul, toate in timp ce corporatiile te ph00t efectiv in cele 8 ore. Ma uit la francezi ce relaxare e la job (corporatie), ritmul e relaxat si orice ar „arde” nu-i panicheaza catusi de putin (adica masa de pranz tot masa e). pai in Ro, dupa 8 h de program (daca nu sunt cumva 10) esti rupt in gura, mai du-te si fa lectii cu copiii cand de multe ori nu mai ai chef nici de sex dupa ce clientii te-au frecat pe toate partile de dimineata pana seara.

    am citit cartea aia celebra, „why nations fail” si am combinat-o in cap cu teoria evolutiei la scara macro, in mod normal societatile bolnave vor disparea iar harta geopolitica se va rescrie la un interval de timp. Istoria insa lucreaza cu decenii sau chiar secole, probabil generatia noastra nu va fi martora destramarii Romaniei insa asa…cu un orizont 2080-2100 eu cred ca Romania nu va mai exista. Ori va fi sparta si impartita intre natii mai avansate (ungaria, bulgaria, ucraina, rusia, turcia – stiu, acum or sa sara dacopatii dar plm, uitati-va la ucrainieni ce oua au avut la Euromaidan sau ce fac bulgarii in materie de infrastructura) ori va fi ingolabata intr-o mare URSS sau o alta varianta, parte din europa din viteza a doua, grupul de la visegrad sau Statele Unite ale Europei de Est….

    00
    • Ai dreptate cu România. Va exista dar va fi locuită de alţii, nu de românii de azi.

      Românii vor deveni un fel de popor fără ţară, împrăştiaţi prin toată lumea care cum au apucat în anii pe care noi îi trăim acum, şi toţi vor continua generaţiile acolo.

      Aici în ţară 50% din popendulaţie e rurală se spune. Ok, din cei 50% practic 90% sunt pensionari care vor dispărea, ai căror copii sunt cei plecaţi şi care nu se mai întorc. Sau se vor întoarce la bătrâneţe cu pensie europeană să trăiască aici.

      Deci poate devenim un fel de Florida europeană, unde vin bătrânii să moară ieftin şi cam atât.

      Eu sunt curios ce se va scrie în cărţile de istorie peste 200 de ani despre românia, o ţară cu toate avantajele geografice posibile, munte, mare, agricultură, câmpie, fluvii, râuri, chestii pentru care alte ţări vor face războaie poate mai încolo, şi n-am reuşit să facem o autostradă în 100 de ani.

      Da, 100 de ani pentru că realist nu văd o autostradă de munte în românia în următorii 50 de ani. Complexitatea e mult peste capacităţilor tuturor autorităţilor române. Asta fără să iau hoţia în calcul.

      00
    • Hahaha, de ce ar mai exista ungaria, bulgaria sau ucraina? Daca romania n-o sa mai existe, va fi pentru ca se va rupe in mai multe tari. Nimeni n-o sa aibă de ce sa anexeze zone cu popendulatii ostile. Daca ne uitam la ce face Rusia, se baga la regiuni unde Putin si ai lui sunt populari, pe lângă ca sunt locuite de rusofoni rusofili. A trecut vremea dragostei cu forta, gen hitler sau stalin.
      Dar eu zic ca se va schimba radical clima iar romania va trebui sa primească milioane de refugiati. Asta pana când nu va deveni si ea desertica. Bine, daca nu avansează pana atunci atât de mult tehnologia cat sa inverseze trendul climatic.

      00
    • evident ca nici tarile din jur nu o duc mai bine insa dadeam exemplu ucraina pentru ca aia au oua, adica sunt ei saraci, vai mama lor dar au asa, o vana puternica spre deosebire de romani care-s niste mamaligi, nu-si vad interesul si parca au un sadism din a distruge tot ce e bun. daca vor fi sa dispara toate tarile astea din jur, Romania probabil va fi prima dintre ele care va disparea.
      Desi nu m-ar mira ca peste 5-10 ani, cand romania va fi un fel de venezuela a estului, ungaria sa atenteze la transilvania si sa vrea s-o anexeze si daca situatia in ro va fi suficient de rea, nu cred ca vor exista probleme ca ardealul sa prefere un guvern iliberal unguresc decat unul de natura mafiota de la bucuresti. bulgaria ar putea revendica ceva fasii de peste dunare, turcia sau rusia ar putea revendica zona lipoveana-machedoneana a litoralului ca sa aiba acces total la marea neagra iar moldova decolonizata ar putea fi lejer luata de rusi.
      cred ca s-ar putea sa fie mai bine asa romaniei.

      00
  13. Ar fi interesant de vazut niste cifre reale privitoare la demografie, sa vedem in cati ani ajungem la 10 milioane, iar conlocuitorii vor deveni inlocuitori :-( Este foarte trist, dar asta e rezultatul politicilor tradatoare si a furtului organizat ce are loc de 27 de ani incoace.

    00
  14. Nu doar ca natalitatea tot nu e indeajuns de scazuta dar si viitori mancatori de pensii ar fi prea multi din perspectiva unora asa ca se iau masuri si se pregatesc viitoare gripe aviara/porcina/mediatica.
    https://imgur.com/a/Uq7M4 de aici https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FG.pdf pagina 5

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.