Giveaway: un set de anvelope Nokian de iarnă

Pentru că la articolul cu anvelope o parte din voi ați spus că Nokian sunt cele mai tari anvelope de pe planetă, producătorul finlandez vrea să dea un set de WRD4 de iarnă unui cititor norocos, care povestește o întâmplare cu mașina iarna.

Fără concursomani, anunț mâine seară câștigătorul.

nokian-nt-wrd4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

166 comentarii

  1. Ce poveste, mi-am luat masina noua si nu mai am bani de cauciucuri, asa ca nu mi-ar strica un set.

    00
    • Mâna întinsa care nu spune o poveste nu primește pomana!

      00
    • Sfârșit de octombrie 2008. Se simțea mirosul iernii.. nu contează, păstrez anvelopele de vară pe mașină pentru că mi-e rușine să fiu primul care le schimbă.
      Nevasta se întoarce de la țară cu portbagajul plin de zacuscă, munca ei de o săptămână. Eu am hotărât să depozitez 4 mc de nisip în fața porții, așa că nu are cum sa bage mașina în curte. Lasă că nu pățește nimic zacusca până mâine, o cărăm noi dimineața în beci.
      Dimineața de octombrie 2008, hai să ne ungem câte o felie de zacuscă.. Ahh e în stradă în portbagaj. Ieșim în stradă și avem surpriza vieții, mașina (audi 15000 euro) a dispărut cu tot cu zacuscă. E deja în Ucraina.. mult pa, au trecut 9 ani de atunci.
      Morala: pune anvelopele de iarnă la timp (legătura la Pașcani) :)))

      00
    • Mi-am amintit povestea 2.
      Iarna anului 2000, aveam prima mașină, Opel Vectra 91 cutie automată, anvelope de iarnă (alea ținute în garaj de moșul [sau baba] din Germania), mergeam cu cel mai bun prieten venit din București la bunicii lui la Bursuceni. La ieșirea din Salcea curbă în larg la stânga în pantă, eu sunt la prima iarnă la volan, mă joc cu accelerația bucuros că mașina urcă lejer pe zăpada destul de mare, dar fundul mașinii pleacă ușor înainte, mie îmi îngheață sângele în vene în timp ce prietenul din dreapta râde cu poftă și cu accent dă București zice:
      ”-Vezi, chiar dacă ai anvelope de iarnă, asta nu înseamnă că ai și experiență, începătorule.. hehehe.”
      Nu zic nimic, are dreptate, el mai are o iarnă cu permis.
      Urmează trecere la nivel cu calea ferată peste 2 linii, nu a mai trecut nimeni, zăpada de 20 cm neatinsă, îi dau încet și trec de prima linie dar la intrare peste a doua, roțile din față se blochează între o dală de beton și șina de cale ferată și se învârt în gol. Ca un făcut sirena de atenționare că urmează un tren, începe să urle asurzitor. Prietenul din dreapta, cel cu ”experiență” începe și el să urle isteric, i-a dispărut și accentul de Bocorești:
      ”-Dăti joos, dăăăăătiii jos, lasă mașina aici, o să muriiiim!!!”, mă uit la el și când îi văd mutra desfigurată de emoții și panică, mă bușește râsul pe mine. Dau ușor înapoi și ies din gaură dar sunt încă pe prima linie.. El:
      ”-Am scăpat, oooooooooh, dă-i înapoi că încă ești pe prima linie”.
      Eu Batman, bag în drive și cu elan mai mare ca prima dată, îi dau înainte, prietenul e în agonie, mai are un pic și leșină cu tot cu experiența lui, urlă mai tare ca sirena:
      ”-Ești nebuuuun, o să muriiiim, aoleeeeeuuuuu, vreau jooos!!!”
      Cu elanul necesar mașina trece lejer peste ambele linii, apoi opresc ca să se calmeze prietenul, imediat trece și trenul, imediat după 20 min…

      00
  2. Sunt cele mai tari anvelope de iarna de pe planeta. Am avut pe skoda de dinainte 2 anvelope wd3 ca de atâta a fost buget. Am mers la cascada Valul Miresei la ceva concurs de cățărat pe gheață. În fața mea un audi cu ceva quattro care s-a împotmolit. Eu am trecut. M-am uitat: el anvelope de vara ca doar era 4×4. Eu 4×2 cu anvelope corecte. Am zâmbit superior când am trecut pe lângă el.

    00
  3. Si eu ma inscriu :) O intamplare, ai de mine.. cate nu am, nu stiu cu care sa incep. Pai veneam eu linistit de la mare si prin Valcea a sarit un caine de mi-a rupt bara din fata. Da nu statea linistit pe drum ci a sarit pur si simplu in fata. Am coborat si cand ma uit cainele o luase la sanatoasa, probabil ca l-oi fi deranjat cine stie..

    00
  4. Era 1 Ianuarie 2008. Aveam masina, cumparata noua, de aproximativ un an si stiam ca sunt cauciucuri all seasons. Eram la Suceava. Nu ma preocupase niciodata subiectul cauciucurilor de vara/iarna.
    Cum stateam linistit si ma uitam la TV… Vad la Meteo ca e cod galben si va ninge tare. In 20 de minute bagajele erau facute si am pornit spre Bucuresti.
    Pana pe la Adjud a fulguit usor. Dupa Adjud ploaia s-a transformat in ninsoare, vantul in viscol, iar drumul nu se mai vedea. Si cum mergeam eu repede am simtit ca de fapt plutesc. Alunecam spre Bucuresti cu viteza si mi-am dat seama ce norocos sunt ca e doar un nebun pe sosea in dupa amiaza de 1 Ianuarie.
    Am ajuns cu viteza redusa la Bucuresti si am constatat ca aveam cele mai de vara cauciucuri Pirelli posibile,
    Am inteles pe propria piele necesitatea cauciucurilor de iarna si mi-am achizitionat si am facut lobby pentru ele intre prieteni cu ceva timp inainte de aparitia legii.

    00
  5. Eu m-am convins singur de cauciucurile de iarna. Am trecut la tractiune spate intr-un septembrie frumos. Evident eram incantat de performante si aceleratiile fumegande ale masinii! Apoi noiembrie a adus o frumoasa zapada ce a rezistat si mi-a aratat ca fara cauciucuri bune masina merge de-a latul oricand. Transpiratii reci, frane cu ABS frenetic si multe rugaciuni! Soarele a venit de la noile cauciucuri cu fulgi pe ele.

    00
  6. Am ajuns intr-o primavara prin aprilie-mai prin pasul Tihuta, si pe la niste serpentine, urcam incet ca era panta, ningea si era zapada de 10 cm si vad din fata un TIR cum venea la vale cu spatele, cu toate rotile blocate, patinand, pe toata latimea soselei :). Am oprit masina care avea inca anvelopele de iarna, cu 50 m inainte, avariile pornite (cu inca 2-3 masini) si ne uitam cum vine magaoaia. Soferul tirului, din fericire calm, a intrat in macadamul de langa drum unde inca ii prindeau anvelopele. Si unde probabil ca a asteptat vremuri mai calde.

    00
  7. Păi o pereche de anvelope de iarnă ar fi perfecte pentru mașina mea.
    De exemplu, anul trecut mă intorceam cu greu pe drumul vechi Bucuresti-Pitesti, pentru ca A1 era închisă. In loc sa fac 2 ore până la Rm. Vâlcea, am facut 4 ore până la Morărești ( intre Rm. Vl si Pitesti), după care un domn polițist ne-a spus ca drumul este inchis din cauza unor camioane ramase blocate in drum.
    Daca nu erau anvelopele pe iarnă, nu aveam cum sa ma intorc la Pitesti, sa ma cazez la hotel, dupa care dimineata sa ajung in siguranță acasă.
    A… plus că dacă primesc un set de WD4 de la Nokian, le donez pe cele vechi.

    00
  8. Ajunul Craciunului 2004, Dacia 1310 fara cauciucuri de iarna, Str Carpatilor Brasov. Mergeam catre Carrefour sa-mi iau un brad artificial, la un moment dat a iesit o masina de pe o strada laterala fara sa se asigure, apasat frana (stiu ca in conditii de iarna nu apesi ca disperatu’ dar nu te pui cu relfexele cand vezi accidentul). Rezultatul: tete a queue in trei taxiuri stationate pe partea opusa! Fara avarii majore, doar sperietura si aproape linsaj din partea taximetristilor (noroc ca unu’ vazuse toata actiunea). A fost ultima zi in care am avut cauciucuri de vara pe zapada si nici brad artificial nu mi- am mai luat:)

    00
  9. Iarna 2006, mașina veche de 3 ani, frantuzeasca. Am încercat sa fac drifturi cu ea și computerul de bord a început sa sughițe cu mesaje de injection failure. De atunci am renunțat la teribilisme de genul. Masina si-a revenit când a urcat temperatura, deși tot drumul spre casa tot felul de mesaje de failure apăreau pe bord.

    00
  10. Acum vreo 2 ani, in prima iarna de cand ma mutasem in apartamentul curent am zis sa ma duc pe la ora 11 seara, la magazin mai aproape, in cartierul vecin (cartier rezidential a la Bucuresti, neasfaltat). Toate bune si frumoase la dus, dar cand m-am intors am ramas blocat pe sleaurile pline de gheata, cu bara fata ingropata in zapada. Am incercat balans, lopata pusa sub roata pentru mai multa aderenta, nimic n-a mers, norocul meu a fost ca tocmai ce trecea un vecin cu Dusterul (unul dintre cei 2 vecini pe care ii cunosteam la momentul ala) si a reusit sa ma ajute sa ies de acolo. De atunci am ocolit zona „rezidentiala”.

    00
  11. Azi iarna am fost la socri in Maramureș, cum iarna nu-i ca vara, zăpadă multă, primar de comuna, drumul cu zăpadă de vreo 20 cm, hai sa încerc sa merg pana la principal doar am anvelope de iarna…anvelope erau de iarna, garda la sol era totuși a unui Focus. Long story short, am dat marșarier și am stat frumos la căldură până s-au trezit sa treacă cu plugul și pe straduta noastră (peste 2 zile)

    Sper sa își permită nokian dimensiunea mea :D

    00
  12. Skoda Fabia, iarna trecuta, portiuni cu gheata pe asfalt, sotia nerabdatoare, eu precaut: „bai, nu merge pe sosea ca si cum ar fi vara”, ea: „lasa ca eu conduc, nu tu, stiu eu mai bine”… la al doilea viraj anvelopele patineaza pe gheata si ne infigem cu masina in alta parcata pe colt. Eu plec mai departe pe jos cu fata la scoala, ea ramane sa il anunte pe nefericitul „fericit”, care parcase acolo langa un service auto, ca avea masina in service. A avut sotia inspiratia sa se dea mai la o parte si nu trec 10 minute si alta tipa se infige in aceeasi masina parcata, in care intrasem si noi. Nici noi, nici ea nu avusesem viteza mare, dar pe gheata nu te salveaza nici o anvelopa… poate Nokian imi poate demonstra contrariul, desi ma indoiesc. Binenteles ca dosarul de dauna a fost dificil, cum demonstrezi ce paguba am facut noi si ce paguba a doua tipa… a fost de vis. Ca avarii, la noi aripa, farul stanga si un pic bara fata. A doua tipa cam tot la fel. Cel parcat a avut fata, spatele si ceva din laterala spate, ca a fost impins intr-un copac. Noroc ca aveam casco la Allianz.

    00
    • Am uitat sa precizez, aveam Firestone de iarna pe mașina. E gama medium de la Bridgestone, pentru necunoscători.

      00
    • o chestie de-asta am vazut si in brasov :) la un drum cu iesirea scurta la dreapta si gheata in curba, un sofer s-a dus drept in coltul unei masini parcate. coboara din masina se duce la masina – alarma – zgomot, iese un tip la geam – soferul il intreaba daca stie a cui e masina (la a lui nu se vedea cam nimic) si zice tipul „stati linistit, masina aia e cu numere straine si sta acolo de 2 saptamani, sunteti al 5lea doar azi care se opreste in ea” :) a urcat la loc si a plecat

      00
  13. Cand a dat ultima zapada anu’ asta, eram eu fericit ca am amanat trecerea la anvelopele de vara. si cum mergeam eu cu 50 la ora, in timp ce toti ceilalti mergeau cum le permitea aderenta, ma trezesc ca trebuie sa ma opresc, pentru ca era rosu la semafor. am franat din timp, dar nu ma opream. a intrat abs-ul, ma tot apropiam de cel stationat in fata si intr-un final, am reusit sa schimb banda si sa ma opresc fara incidente.

    The end

    00
  14. intamplarea mea e de fapt o amintire a unei ierni de acum aproximativ 15 ani.
    aveam permisul de un an sau doi si conduceam o dacie veche (cu motor surprinzator de capabil) cu niste anvelope de vara care ajunsesera efectiv slick (parca limita legala pentru santurile alea de pe anvelope era de 1.5 mm, dar erau putine zone care mai aveam santuri) – pe atunci nu se foloseau la noi anvelope de iarna si nici legea nu era inca.

    in iarna respectiva am avut de mers (o perioada mai mare, cu drumuri zilnice) intr-o localitate pe valea prahovei (care nu era busteni, centrul era in afara drumului national) cu drumuri necuratate care avea un strat de gheata de multi centimetri, gheata (nu zapada) care a tinut mai bine de o luna.

    chiar si fara accelerari sau alte miscari bruste, nu se putea trece de 30 km/h pentru ca se pierdea aderenta (in linie dreapta, rotile se invarteau mai mult decat inainta masina).
    nu mai zic ca nu era nici o sansa sa opresti fara frana de motor sau ca trebuia corectata traiectoria virand invers, ca la raliu.

    interesanta perioada… (am scapat fara nici o zgarietura, cu multa experienta si a fost distractiv).
    acum am imbatranit cu vr’o 15 ani si parca nu mai am chef de adrenalina pe sosea.
    dar incerc sa schimb masina si parca s-ar potrivi bine niste anvelope nokian de iarna.

    00
  15. Io am un video de acum 2 ierni. Intre timp, merg chiar mai incet: https://www.youtube.com/watch?v=wdXXhU1uKlI

    00
  16. eu m-am dus mai demult cu anvelope de vara, pe zapada :), la cheile rasnoavei si am bagat masina in coclauri pe acolo (ma rog, aveam un set de lanturi la mine) pana am pus-o pe burta in zapada. a trecut frumos pe langa mine, prin zapada de sa zicem 30-40cm, un hilux, fara sa ma intrebe de sanatate :) dupa o ora de dat la lopata am scos masina si am ajuns in refugiul ala din cheile propriuzise unde am intors spre casa cu bine :)

    00
  17. Acum ceva ani, in a 2-a iarna cu cauciucuri de iarna, mergeam eu bucuros ca nu alunec si radeam de cei care aveau gume de vara. Ma grabeam destul de mult, dar totusi savuram momente de neuitat. Cand incolo, pe o strada foarte circulata cu o banda pe sens, am ramas blocat cu zeci de masini in fata si in spate, unele dintre ele blocate. Am stat o ora si jumatate pana s-a deblocat. Morala, degeaba ai tu cauciucuri de iarna daca ceilalti n-au.

    00
  18. Eram agent de vanzari. Primul meu job dupa facultate. Vindeam birotica si papetarie, adica pixuri, capsatoare si hartie de xerox. Aveam un matiz de la firma , chel options. Nici macar radio nu aveam. Cauciucurile de iarna erau un mit pe vremea aia.
    Da prima zapada urmata de putin soare si apoi ger cumplit urmat de ninsoare iarasi. Conditii perfecte sa se formeze gheaza si sa fie mascata de zapada proaspata pe deasupra.
    Mai aveam 500 de metri pana acasa. Ajung aproape de o intersectie in T. Adica odata ajuns in intersectie trebuie sa fac stanga sau dreapta. Eu ma jucam cu acceleratia de mig a matizului, in treapta a treia, accelerand pe gheata in timp ce rotile se invarteau in gol. Deliciu. Ajung la 100 de metri de intersectie si ma gandesc sa incetinesc. Pun frana. Nu se simte nimic. Trag frana de mana. Masina mergea drept, cu aceeasi viteza. Bag in treapta a doua pentru frana de motor. Micul gigant isi urma directia ca o racheta de croaziera. Verific sa am centura pusa si strang bine de volan, sa ma pregatesc de impact. Trec prin intersectie si din fericire nu venea alta masina. Aud doua fasaituri cand cele doua anvelope fata rasufla usurate la contactul cu bordura, iar de la freza mea ramane o urma de gel pe plafonul masinii. Urmeaza un gard de plasa de sarma, speranta mea de a opri fara daune majore. N-am noroc, tancul meu il pune si pe ala la pamant. In final ma opresc in bloc. Doar suportul de numar din fata s-a mai spart la contactul cu blocul. Averii totale: doua cauciucuri, doua jante, bara fata, suport numar, baie de ulei.
    A doua zi am avut sa aflu ca o sa muncesc 2 luni gratis ca sa repar masina firmei.

    00
  19. Acum vreo 4 ani eram mandrul posesor al unui Ford Fiesta. Cauciucuri de iarna mai … slabute e putin spus, erau in ultimul an de exploatare.
    Parcarea de la bloc e putin in panta. Si incerc sa plec dimineata, dar degeaba. Masina patina in draci. Nu am putut-o misca nici un metru.
    Au coborat 2 vecinute, tinere, frumusele. S-au urcat in Fiatul Punto parcat langa mine. Au plecat din prima.
    Niciodata n-o sa uit expresia de superioritate de pe fata lor.

    00
  20. Am plecat la începutul lui martie 2011 la părinții mei în zona Bistrița-Năsăud. În drum către casă treceam prin satul bunicilor și am spus că mi-ar place să revăd ulița copilăriei și să merg să aprind o lumânare la mormântul lor că cimitirul era lângă sat.
    Am intrat pe ulița copilăriei și mi-am readus instant aminte de copilărie, de glasul bunicilor, de aromele care ne învăluia când pregătea bunica masa, de toți prietenii de pe stradă care acum sunt răspânditi in lumea largă.
    Din sat până la cimitir sunt maxim 1 km de drum pietruit. Dar din capul satului până la cimitir erau 500 metri prin plin câmp iar zăpada era puțin viscolită și începuse ninsoarea să fie ceva mai puternică. Cred că era prima iarnă când anvelopele de iarnă erau obligatorii iar eu eram încrezător cu noile mele anvelope de iarna.
    Acel drum de 500 m cred că l-am făcut în 5 minute că erau formate șleauri înghețate iar vizibilitatea foarte mică iar eu eram începător (era prima iarnă ca șofer) și îmi era frică să nu lovesc mașina care o luasem de nouă.
    Când am ajuns în dreptul cimitirului mi-am dat seama ca nu pot întoarce mașina iar mersul cu spatele era un chin in condiții normale nu cum era atunci afară.
    După ce am oprit în poarta cimitirului, am văzut în față un alt Logan al cărui șofer pur și simplu renunțase la ideea că poate întoarce mașina ca să ajungă în sat (mai ales ca I trase destul de serios într-un dâmb de zăpadă).
    M-am apropiat și am decis să îl ajut să își întoarcă mașina și apoi să mă ajute el pe mine ca să îl pot tracta până în sat unde drumul era mai bun.
    Am reusit să întoarcem mașinile, eu am întrat repede până în cimitir să aprind o lumânare și ne-am întors către sat cu al doua mașină tractata de mine.
    Acel Logan avea cauciucuri de vară și abia atunci am observat cum se comportă mașina cealaltă pe drum și am realizat cât de bune sunt cauciucurile de iarnă pe zăpadă.
    Acum mă gândesc că pe Logan va trebui să pun alte cauciucuri de iarnă că cele din poveste au deja 6 ani și au îmbătrânit.

    00
  21. permis proaspat, 1 ianuarie acum aproape 10 ani , conduceam loganul familiei .
    masina plina de oameni veseli care cantau highway to hell :)

    nins bine peste noapte , prima ninsoare pe care am condus. in fine, pornim , accelerez pana pe la 60km/h si am senzatia ca directia masinii nu mai raspunde asa de bine ca in ziua precedenta (surpriza, era de la zapada) moment in care ma gandesc sa trag usor mai brusc de volan ca sa-mi dau seama ce si cum :)

    se intampla doua lucruri, spatele masinii derapeaza si lumea se opreste din cantat. tin minte privirea goala a soferului dintr-un aro alb de pe contrasens care m-a evitat la cativa cm. tin minte fiecare cap de pod pe langa care am derapat.

    o eternitate mai tarziu m-am oprit in zapada afanata de pe margine, nimeni nu a patit nimic

    nu doar ca nu aveam cauciucuri de iarna dar nici nu stiam ca exista :)

    00
  22. La masina veche am avut anvelope de iarna chiar nokian (dar am vandut-o cu tot cu cele de iarna) si iarna fiind, abia ninsese, eram pe podul de la pipera. Vreo doi erau de-a latul si multi ne opriseram in panta. Doar eu si inca un tip.am.reusit sa urcam mai departe si sa ne vedem de drum :) Or mai si trecut si altii, dar in acea juma de ora cat am stat blocat acolo sigur nu. Mersi nokian!

    00
  23. Zăpada pe platforma betonata.
    Dacia 1310 și cauciucuri.
    Cele mai frumoase drifturi din lume.

    00
  24. experiența mea cu anvelopele de iarnă: când dai clasă la bemveuri și alte coclisme cu un motor cinstit de 0.8 în pantă > 30°

    00
    • Mă îndoiesc că știi cum arată o pantă de 30°. Mă îndoiesc că poți urca așa ceva (vara!) cu motor de 0.8l.
      O singură dată am urcat o asemenea pantă (urcușul final către cabana Ciucaș). Era vară, drumul ”pavat” transversal cu un soi de traverse CFR din beton. Mașina 4×4, cu motor de 2l.

      00
    • la ciucaș e ok să urc? sau îmi dai tu voie? am urcat inclusiv la cabana de ski din parâng unde proprietarul te lua cu un semitruck toyota :D deci știu cum se urcă, inclusiv pe zăpadă ;) și nu puterea motorului contează, că nu am înnebunit să urc cu-a treia panta de 30 de grade, jeez!

      00
    • Nu știu de ce vrei să-ți dau eu voie să urci la cabana Ciucaș… E voie pt toată lumea. Urcă tu cu motor de 0,8l, filmează și pune pe youtoube, eu îmi voi scoate pălăria și-ți și garantez că ajungi într-un an la 100k vizualizări! Vrei mai concret? Aș paria pe un plin că nu reușești (vara!) fără să faci praf motorul (în fine, asta ar fi problema ta). Însă nu văd cum am putea pune în practică un asemenea pariu. Încearc-o întîi pe aia cu youtoube-ul, măcar așa, de antrenament.

      00
  25. Acum cativa ani buni, prin 2008/2009, cand inca nu erau obligatorii cauciucurile de iarna, am auzit de Nokian, Nokia anvelopelor de la un prieten. Acesta mi-a spus ca in Europa sunt obligatorii si se prevede introducerea obligativitatii si in Romania. M-a sfatuit sa iau Nokian si azi sunt tot cu ele (am circulat doar iarna, nu va alarmati). Cand le-am cumparat am ramas fara salariu pe luna respectiva, dar nu regret nimic. Probabil, anul asta, o sa iau tot Nokian si, daca ma tin la fel de mult, am sa fiu fericit.
    N-am povestit pentru a-l „inmuia” pe Vali ci recomand tuturor cate un set Nokian si-i las sa-mi multumeasca mai tarziu. :)

    00
  26. Sincer, mi-am luat niste debica frigo 2 NOI anul trecut crezand ca deh, dau bani pe un nume mai cunoscut de idiotul de mine. Mi-am zis, ‘cat de proaste sa fie, am mai mers si cu SH-uri si m-am descurcat’ sii nu recomand nimanui, pe zapada proaspata sunt bune, pe carosabil putin umed sau umed de-a binelea, trebuie sa mergi cu ele ca pe gheață. Sooo, as vrea sa vad calitatea unor cauciucuri bune si să-mi dau singur peste nas.

    00
    • Am folosit vreo 6 ani debica frigo pe un matiz si nu am avut nicio problema. Am mers aproape zi de zi iarna, ultimele 2 ierni chiar am facut naveta interurban. Au fost 2 randuri de cauciucuri in astia 6 ani, cumparate toate 8 de noi, fabricate in acelasi an.

      00
    • Inca le mai am, si avand in vedere ca nu am castigat :)) le voi folosi in continuare tot pe astea. Cand le-am incaltat prima data, fiind mai moi decat cele de vara, dansam pe sosea. Simteam ca iau de volan si vine fundul mai tarziu dupa mine :). Am avut si niste experiente cu frane de urgenta pe la 40-50 km/h si m-am cam dus sanie pe carosabil umed, +10 grade afara.

      00
  27. Deci, ma duc eu din Cluj in Sighetul Marmatiei , primavara – acu cativa ani. Skoda Octavia.
    Pe vremea aia nu era Waze asa ca iGO-ul era folosit din greu… si ma pornesc pioniereste pe traseul indicat.
    Afara era soare, tricoul, voie buna, ce mai… perfect driving weather.
    Si cum mergeam eu , urmarind traseul indicat de GPS, tot vad indicatoare ca drum inchis pe perioada iernii , ca sa intorc… eu … „taci ma, nu vezi ca-i soare afara, asfalt uscat, am cauciucuri de iarna (Sava), lanturi in portbagaj”.

    Si merg, si incepe soseaua sa aiba zone umede, zonele umede se transforma in zapada topita, asfaltul ii se transforma in zapada intarita.

    Am verificat acum pe google maps, cam pe aici eram : https://www.google.ro/maps/@47.3654994,23.8838813,3a,75y,246.17h,82.48t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m7!1e1!3m5!1sj0zkeziKsB3h_VpEjhLQrQ!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dj0zkeziKsB3h_VpEjhLQrQ%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D180.20316%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656?dg=dbrw&newdg=1

    Bun, si cum urcam eu vitejeste vad pe turometru ca eu urc dar masina se misca tot mai incet si incepe sa paraseasca axul drumului. Nu-i nimic, mai incetutz, dar urcam.

    Bai, si dupa o curba panta creste si nu mai pot urca. M-am panicat, si m-am dat jos din masina sa vad care-i situatia… si mi-am dat seama ca nu am oprit motorul si am lasat masina in viteza in I-a (se vedea cum roata se invarte incet dar masina a inceput sa o ia la vale inapoi).

    Ma uit in spate, la vreo 20m aveam in linie dreapta o prapastie. masina aluneca incet dar sigur spre prapastie. In prostia mea, am incercat sa tin contra , sa o imping din spate… vezi sa nu , masina aluneca incet dar sigur spre marginea drumului care nu avea parapeti.

    Intr-o inspiratie de o secunda, am lasat masina dracului sa alunece si am cautat un bolovan pe marginea drumului (sapand prin zapada). Am gasit rapid in 2-3 secunde unul mai sanatos si am reusit sa blochez o roata cu bolovanul dupa care am reusit sa-mi trag sufletul si sa virez incat sa o bag cu fundul in marginea drumului cu deal.

    Long story short, am pus lanturile si am continuat drumul prin nishte drumuri forestiere vai de capu’ lor ca de ramaneam pe acolo azi nu va puteam povesti. Din link-ul de mai sus se vede ca in continuare google maps pe acolo te duce, pe drumuri neasfaltate, aproape forestiere.

    La intoarcere am luat-o frumos pe drumul national prin Baia Mare.

    Ce am invatat de aici ?

    1. Panica te face sa iei decizii gresite.
    2. La orice drum mai lung de 100km sau din care iesi din traseele normale, asigura-te ca ai rezervorul plin, ceva apa in masina plus ceva de rontzait.
    3. Bricolatorul-Shef mai recomanda si un amnar/bricheta/chibrite, topor, macheta, patura. Nu se stie cand trebuie sa inoptezi in padure.
    4. Haine groase: O bluza de trening mai groasa, pantaloni de trening sau izmene.
    5. Cauciucurile de iarna respective si-au facut treaba pana la un moment dat dupa care inexperienta mea si-a spus cuvantul. (posibil sa fi accelerat prea tare si am pierdut aderenta)
    6. Stai pe drumurile circulate.

    TL:DR; Daca nu esti pregatit sa iesi din casa, stai in casa.

    00
    • Zici ca ai „gasit” bolovanul pe marginea drumului?! Da daca nu il lasam eu, mai gaseai tu ceva cu care sa opresti masina sa nu se duca in prapastie? Nu astept un multumesc ca a trecut deja de mult vremea multumirilor, facem jumi juma nokianurile si suntem chit

      00
    • @Radu – nu-ti dai seama de senzatie: eu fiind afara din masina, rotile se invarteau in gol fiind in I-a si masina alunecand incet dar sigur spre o prapastie. Pe marginea drumului erau bolovani mai mari si mai mici, am ales unul care intra sub masina. Acum, gandind altfel si avand alta experienta solutia era simpla – sa virez pe marginea safe a drumului.

      Dupa mine a urcat un logan, venind lansat din spate dar la 20-30m s-a oprit si el .
      Oricum, a fost o lectie de viata care a venit la timpul ei.

      00
    • Io acolo am lasat si un borcan de zacusca, da vad că de ăla nu zici nimic

      00
  28. poveste scurta :

    desi aveam cauciucuri de iarna, am stat blocati undeva la granita o data aproape 2 zile.

    de atunci plecam in ungaria numai cu trenul :).

    00
  29. Imi amintesc cand trebuia sa ies de pe o straduta pe o artera principala, drum european, intens circulata. Incercand sa profit de un moment in care traficul era putin mai lejer si neconstientizand faptul ca se formase gheata pe carosabil, am apasat un pic mai tare pedala de acceleratie.
    Am realizat imediat ca masina nu urmeaza traiectoria dorita, executand in schimb o frumoasa pirueta.
    Da, cu anvelope de iarna.

    00
  30. Mi-am luat permisul prin septembrie 2007. Am condus maşina lui tata, un break’98 de la Dacia chiar dacă ai mei părinți aveau un Chrysler Voyager an 2000 dar care era tras pe dreapta din nu ştii ce motive.
    Prin decembrie la prima ninsoare a picat dacia(era miercuri) si nu mai aveam cu ce să plecăm vinerea un weekend la munte cu prietenii. Le-am spus alor mei sa-mi ia cauciucuri de iarna la masina fiindcă ştiam că doar bateria îi lipsea şi dacă nu vor, vii plecat cu ea aş cu cauciucurile „lipie”.. ei bine.. a venit vineri, cauciucuri n-am primit..din nu ştii ce loc ne-am trezit cu o baterie şi dăi şi pleacă la Şimon Bran la distracție.
    Chiar dacă pare de necrezut n-am avut nici un incident. Afară ningea de rupea.. şi de la Fundata s-a mers foarte greu până la Bran chiar bară la bară drumul fiind acoperit de zăpadă 10cm.. circulânduse foarte greu.

    00
  31. Nu scriu pentru concurs (cum era? nu vând nimic, doar mă laud :) ), dar eram genul viteaz, care mergea cu cauciucuri mixte tot anul (de lene mai mult decât de caliceală). Până prin iarna lui 2009 când se merge în grup Iași-Câmpulung Moldovenesc să petrecem Crăciunul. Cald, asfalt uscat, frumos la dus. În fix dimineața când trebuia să ne întoarcem începe să ningă sănatos și fiind mai călduț se face pe șosea o combinație brici, dacă eram cu o sanie aveam mai multă aderență.

    Urmări:

    1. am îmbătrânit în 6 ore cel puțin 2 ani
    2. mi-am dat seama că totuși sunt un șofer bun dacă am ajuns cu bine acasă
    3. descoperit că gume mixte = fix p3nis pe vreme nașpa
    4. investit rapid în 4 gume de iarnă

    PS: never again!

    00
  32. Poveste:

    Acum vreo 2 ore ma gandeam daca sa imi iau de acum anvelope de iarna ca poate sunt mai ieftine in perioada asta, dupa 2 ore am intrat sa verific ce a mai scris zoso .

    00
  33. Prima iarna cu carnet. Ma duceam spre casa si s-a pus prima fulguiala, eram cu Dacia Berak al tatalui meu. S-au pus doar 2-3 cm de zapada, nu am simtit nimic in neregula cu aderenta, deci nu am facut mare adaptare a vitezei. Cand ajung la coltul strazii unde locuiam, 30-40 km pe ora, frana pentru viraj de unde nu-i, masina s-a dus sanie, virat roti la maxim, masina tot sanie inainte. Am depasit intersectia cu 5-10 metri. A fost o sperietura zdravana. Pe vremea aia nu prea se stia ce sunt anvelopele de iarna. Pe Dacia erau bune si lubenitele. Se schimbau anvelopele cand ieseau sarmele…

    00
  34. Nu vreau anvelopele, vreau doar povestesc si eu o intamplare.

    Undeva prin Europa, drum cu gheata, masina echipata cu anvelope second (Michellin parca), inca aveau ceva carne pe ele…mai mult de 5-10 la ora nu puteam merge, masina nu avea deloc aderenta, in curbe avea tendinta de a merge tot inainte :)) Ce sa zic? Morcovul era destul de gros :)) Dar din fericire totul s-a terminat cu bine.
    Mi-am promis ca de atunci nu am sa mai fac gafe din astea, anvelopele noi merita toti banii, fie ca-s de vara sau de iarna.

    00
  35. Suceava, ierni grele, am pus pe masina anul trecut un set de patru mai no name asa, dar noi, de iarnă.
    Pe zapada mare si proaspata merg cat de cat, in rest sunt efectiv degeaba. Nu strica sa incerc ceva mai recomandat. Asta primavara la 5 grade si carosabil umed din condens, am luat o curba cu masina la 60 la ora, relativ increzator ca deh, am gume noi, si era sa ma duc in pluă ! Dacă nu pica de la voi, cade oricum din contul meu, ca Cu astea m-am lamurit deja !

    00
  36. Iarna 2010, la tara undeva in jud. Iasi, 4 oameni in masina, cauciucuri de iarna aproape noi. Toate bune si frumoase pana trebuie sa urc un delusor de vreo 50 de metri. Urc voiniceste pana la jumatate, cand brusc masina incepe sa patineze si nu mai vrea sa avanseze. Ok, zic eu, am nevoie sa imi fac vant. Dau cu spatele, iau viteza putin mai mare si incep iar sa urc. Masina patineaza iar, si din cauza vitezei mai mari eram cat pe ce sa ma duc in sant. Dupa cruci, dumnezei si o perioada de calmare, imi aduc aminte de un clip cu niste rusi cretini care mergeau pe capota unei masini in doi metri de zapada. Rog pe un pasager din masina si un satean mai tanar sa se urce pe capota, tinandu-se cu mana dreapta, respectiv stanga de aripele masinii. Si victorie, masina urca tot dealul, derapand destul de mult, dar fara a mai pierde aderenta de tot. O baba si-a facut cruce, altii radeau…. dar am reusit.

    00
  37. Eu am avut Nokian, pe un renault fluence,de iarnă. Am făcut 110 000 de km cu ele, nu le-am dat jos nici vara. M-au lasat toate odata dupa fix 6 ani si 110 000.
    Nu am ce sa zic mai mult de atât:)

    00
  38. Ma inscriu si eu. Iarna nu-i ca vara. Pe o panta unde urcam cu usurinta iarna cand era dat cu nisip am incercat sa urca intr-o zi dupa ce a nins si nu trecusera cu nisipul pe acolo. Panta avea o inclinatie stanga spre rapa. Am urcat pana la jumate apoi am inceput sa patinez. Masina o lua la vale spre rapa, cu frana de mana trasa plus frana de picior in podea plus cauciucuri de iarna. Pana la urma s-a oprit, am coborat din masina si am chemat ajutoare care pana la urma au reusit sa scoata masina. Am tras o sperietura groaznica si o tin minte toata viata.

    00
  39. Si eu ma inscriu. Iarna nu-i ca vara. Pe o panta unde urcam cu usurinta iarna cand era dat cu nisip am incercat sa urca intr-o zi dupa ce a nins si nu trecusera cu nisipul pe acolo. Panta avea o inclinatie stanga spre rapa. Am urcat pana la jumate apoi am inceput sa patinez. Masina o lua la vale spre rapa, cu frana de mana trasa plus frana de picior in podea plus cauciucuri de iarna. Pana la urma s-a oprit, am coborat din masina si am chemat ajutoare care pana la urma au reusit sa scoata masina. Am tras o sperietura groaznica si o tin minte toata viata.

    00
  40. Acum vreo 10-12 ani si cu mult mai putina experienta la activ, petreceam revelionul pe undeva pe la Nistoresti, in varful dealului pe care este asezat satul. Eram cu un Logan, cauciucuri de vara, ca orice constantean care se respecta, dar am fost inspirat sa imi iau un set de lanturi. Dupa ce am ajuns, am vazut ca se nasoleste vremea si i-am sunat pe niste prieteni care trebuiau sa vina dupa vreo 2 zile sa le recomand sa isi ia si ei lanturi (pe vremea aia nu prea puneam botu’ la binefacerile cauciucurilor de ianra). Pe scurt, pe ala l-a durut la basca de sfaturile mele, pe 1 ianuarie a trebuit sa plece dar ninsese ca in povesti in noaptea aia. El incepator, eu nu prea condusesem pe zapada, mai ales in panta abrupta pe care este Nistorestiul, iti dai seama ce s-au distrat localnicii vazand niste prosti de la oras incercand sa coboare panta cu 10 cm de zapada proaspata. I s-a facut mila unui privitor si a urcat la volan si ne-a coborat masina, dupa ce am dat-o noi de vreo 2-3 ori prin garduri. Mi-am cumparat cauciucuri de iarna dupa aia.

    00
  41. Nokian WR D4 (195/60 R15) am și eu, foarte bune, recomand. Am mers iarna trecută pe zăpadă de zici că mergeam pe asfalt. Plm, clar nu am nevoie de încă un set, dar trebuie să îmi cumpăr de vară. Nu îmi voi lua Nokian, pentru că am încredere în ei doar la cele de iarnă. Totuși, dacă vor ei să îmi schimbe părerea și să îmi dea unul de vară, știu unde mă pot găsi.

    Glumesc, mail-ul e fals.

    00
  42. Eu am dat examen pentru permis pe masina scolii, o dacia 1310 fara imbunatatiri si bineinteles fara cauciucuri de iarna ( nici nu era legea data pe atunci).Ianuarie.Ninsese zdravan in zilele anterioare.Si da-i si fa pornirea din rampa la poligon, slalom, parcare tot ce se cerea.Pe urma s-a continuat cu proba de oras.Distractie maxima.Macar in oras deszapezisera arterele principale si pe ici pe colo se mai itea cate o bucata de asfalt……L-am luat.Permisul adica si inca din prima incercare.Ehei… ce bune ar fi fost niste pneuri de iarna.

    00
  43. Si eu consider Nokian cele mai bune anvelope de Iarna… am avut pe Astra si am fost printre puținii care au urcat la Cota 1400 in timp ce niste ML-uri făceau drum întors. Thumbs up pt Nokian

    00
  44. Eu am BFGoodrich si sunt multumit de ele.
    Nu vreau nimic, doar ma laud ;)

    00
  45. Prin 2005/6 aveam un Cielo echipat de fabrică cu cele mai infecte anvelope posibile – Debica Pasio (de vară). Era prima toamnă (târzie) petrecuta la Brașov când „pe nepregatite/neașteptat” m-a prins, intr-o dimineață pe la 04:30, în timp ce porneam spre Craiova, o ninsoare care, până am ajuns pe Rucăr-Bran, s-a depus destul de rau. Senzații tari până la Pitești. Ale tinereții valuri ..
    Iarna trecută era să o pățesc, pe ud/mâzgă, la viteze mici, în oraș cu niște Dunlop SP Winter Sport M3. Am dat vina pe petarda de MB W169, iar anul ăsta, dupa ce am schimbat masina, sunt in plin proces de căutări. Oscilez intre Nokian si Continental.

    00
  46. Pe vremea cand aveam dacia 1310 nu stiam de anvelope de iarna. Am tot mers cu ce avea in dotare de noua. Tin minte ca la un drum la bunici nu stiu cum s-a intamplat ca am ajuns intr-un sant. N-am patit nimic dar am umblat putin prin sat pana am gasit de-o venit un nene cu un tractor si ne-a scos din sant. Pana acasa nu cred ca am bagat a 3-a.
    Pe urmatoarele masini am avut mereu 2 seturi vara/iarna. Unul nou n-ar strica.

    00
  47. La stalpul asta se vede o indoitura cam la jumate de metru de sol. Eu m-am oprit acolo cu Kadett-ul in iarna lui ’98-’99. Curba la 90, zapada si eu habar n-aveam la vremea aia de anvelope de iarna
    https://www.google.ro/maps/@47.6460847,26.2622347,3a,19y,94.78h,66.75t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1sW_YZ58SSaeIgv1fcw2eHPA!2e0!7i13312!8i6656
    As fi cautat si gardul din Pascani dar cred ca l-a reparat intre timp. Tot iarna, tot 90 de grade. Asta cu Dacia lui tata.

    00
  48. Dacia 1310, pe vremea lui Ghise, cauciucuri vara, frana pe zapada, vieza relativ mica, plecat fundul masinii, luat piciorul de pe frana, masina s-a redresat, noroc ca pietonul s-a oprit ca alfel era pe capota. Am schimbat cu all season Debita, proaste cu spume.
    Acum am Goodyear de iarna dar ar cam trebui sa le schimb ca au 6 ani.

    00
  49. O intamplare? Adica numai una? Hai, fie.

    Permisul l-am luat in toamna, pana in decembrie n-am condus. La noul loc de munca unul dintre „beneficii” era un Tico. Aveam de batut tot judetul Suceava cu trocariciul ala, plecare din Suceava, escala in Radauti/Siret, destinatia Campulung/Dorna. Pe langa faptul ca habar n-aveam de existenta cauciucurilor de iarna, am dat si de o iarna cum erau acum 15 ani pe aici. Am mers asa ca un muc mic si inconstient toata iarna aia. Prin ianuarie ma intorceam spre casa intr-o zi, aveam 3 oameni luati la ocazie (acum ma gandesc cum naiba am incaput toti 4 in Tico…), se schimba culoarea semaforului iar desteptul de mine calca frana. Culmea, masina nu s-a oprit ci a inceput sa derapeze. Era curba usoara la stanga si panta, motiv pentru care alunecarea se intampla cumva lateral, spre stalpul semaforului. Eu ma impacasem cu gandul pocniturii, insa nu si pasagerul din dreapta! A deschis portiera si a intins piciorul spre stalp :) Din fericire n-am apucat sa vad daca stia cu picioarele, limuzina oprindu-se in cele din urma.

    Off-topic: eu tot timpul am asociat Nokian cu Nokia.

    00
  50. Revelion 2k si ceva ,am avut de urcat la Tihuta. Nu am reusit cu cauciucuri allseason noi. Atunci am luat primul set de cauciucuri de iarna si m-am convins ca allseason are allcrap de fapt.

    00
  51. Nokianurile astea sunt super bune. Eu folosesc de 3 ani și am rămas uimit fata de alte mărci.
    Plecat din rampă fara nicio problema, in timp ce alții trebuiau să o ia tare de jos …

    00
  52. Intrebam acum vreun an pe aici pe bloguri ce masina sa imi iau.
    Intre timp mi-am luat un Golf 6 2012 Break de care sunt fff multumit, dar pe care era sa il fac praf in ianuarie , cand m-am dus sanie incercand sa il evit pe un prost care nu s-a uitat cand a iesit in Vatra Luminoasa.
    Asa ca o sa imi iau Nokian, premiu sau cumparate cu banii mei, tot or sa imi apartina.

    00
  53. Heh, fix Nokian aveam atunci pe masina aia:
    https://www.youtube.com/watch?v=wN5SmycQlmU
    Povestea e in clip.

    P.S. Bune gume, ar merge si la actuala :)

    00
    • NOU
      #73

      Ce amintiri .. am condus si eu Slobozia Braila . pe viscol .. Si Braila Buzau dupa codul rosu de viscol .. aveam cauciucuri noi de iarna … drumul avea cam 2 cm de zapada. fara probleme
      .. si minune m-am intepenit in Braila in centru orasului. cand am intrat peste linia de tramvai ca am pus-o pe zapada cu burta… Multumesc Braila.

      Macar ca au sarit niste „intreprinzatori”, contracost, sa ma deszapezeasca :)

      00
  54. Era noapte, undeva pe portiunea de drum Poprad-Nowy Targ. Viscol si tot tacamul plus drumul pustiu ca dracu. Cu un Fiat Uno incaltat cu anvelope de iarna m-am dus ca boieru. La momentul respectiv anvelopele costau 25% din valoarea masinii. :)) „Auzi ma, anvelope noi la o asa masina?!” …ziceau cei ce aveau sa ramana ulterior in santuri :)

    00
  55. Eram pe drumul spre 3 brazi, aproape de cabana. Zic sa opresc pe margine sa facem niste poze. Trag mai pe dreapta sa nu blochez drumul si ma afund cu roata dreapta fata in sant. Zapada nebatatorita pe margine, n-am vazut santul. Facem pozele si apoi cand sa plec, cateva manevre inainte, inapoi, strans din cwr si am iesit. Bine ca nu era automata. All well, all season

    00
  56. Pe scurt. Prima ninsoare 2016, anvelope de iarnă tocite pe spate, all-season noi pe față, undeva între Vaslui și Iași. La 70-80 la oră o primă piruetă 360 grade fără nici o problemă. Am încetinit la 50-60 și încă tremuram când la o pantă în curbă am fost săniuță. Intrat cu fața în șanț și ulterior din inerție cu spatele în același șanț. M-au ajutat alții să ies de acolo și culmea, am ajuns pe propriile roți la Iași. Rezultate: sperietură groaznică, bumper față terminat, suport radiator față îndoit, bumper spate îndoit. Am pierdut total încrederea în all-season și mi-am luat 4 Nokiane de iarnă. Nici acum nu am reparat mașina.

    00
  57. Acum mult timp veneam de la Fetesti spre Bucuresti, cu dacia luata de la viitorul socru. Sotia la volan, zapada, mazga pe autostrada, toata lumea mergea incet pe banda 2(era mai curata), doar noi mergeam mai repede pe prima banda, devansand pe toata lumea.. pana cand dupa un viraj la stanga, am observat masini oprite pe toate benzile, sotia a inceput sa franeze, bineinteles ca ne-am rasucit, si am ajuns cu masina intoarsa la 180 de grade.. din fericire cei din spate au putut opri, dar senzatia sa vezi masini venind, inspre tine, fara sa fi sigur ca o sa poate opri la timp e nepretuita..

    00
  58. eu nu conduc iarna. acuma nu conduc deloc, ca mi-a murit pompa de ulei.

    00
  59. O intamplare draguta e cand era asa pe toamna da eu n-am avut ce face si imi montasem deja cauciucurile de iarna.A vrut nevasta o plimbare pana Sighisoara si am prins ditai ninsoarea la Miercurea Ciuc…nu stiu de ce dar eram tare invidiat de baietii care se chinuiau sa scoata masinile din boscheti…

    00
  60. Is mai bune decat anvelopele Durex? Ce parere aveti?

    00
    • Durex nu fac decît all-season… Dacă vrei de iarnă, trebe de alea mai groase (alea rusești erau ”the best”). S-ar putea să fie bune și cele cu ținte (n-am încercat niciodată).

      00
  61. In studentie m-a pus naiba sa-i fac o surpriza de sarbatori prietenei de atunci, nevestei de acum :( Am ajuns la ea, n-am gasit-o cu altul, si am hotarat sa mergem impreuna la o petrecere de revelion undeva in zona. Si mergeam eu noaptea, pe niste drumuri laturalnice de prin oltenia, pe un ghetus de vai de mama mea.

    Noroc ca in fata mea era un meserias de-al locului care dadea blana, 80-90 pe niste drumuri pe care nici vara pe lumina nu prea te simteai comod sa dai. Si eu dupa el, ca na trebuie sa impresionezi fata. Dar cand te tii dupa altul e simplu, urmaresti luminile lui.

    Asta pana cand brusc dispar luminile in dreapta jos… panica… a treia… a doua… frana… vedeam prapastia cum vine si un frumos lac drept in fata. Am oprit la belvedere, pe buza prapastiei, suficient cat sa schimbam chiloteii, ea evident impresionata de talentele mele de sofer, eu din alte motive.

    00
  62. Iarna 2014. Am ramas inzapezit la 1 KM de intrarea in sat.
    https://www.youtube.com/watch?v=s4UfA6usUho&feature=youtu.be
    Am asteptat cu tigari, apa si motor pornit sa treaca plugul. Nu a nins aproape deloc in ziua aia doar ca spre seara a inceput sa viscoleasca.
    Si 2 poze dupa ce am ramas blocat. Pacat ca nu am avut un aparat foto, poate reuseam sa prin un apus chiar frumos.
    https://imgur.com/LIerw5f
    https://imgur.com/YC2iXUh

    00
  63. NOU
    #84

    Mie îmi plac așa mult alea de iarnă că nu le mai schimb vara. De lene, bineînțeles. Pe de altă parte, apropo de anvelope all-season. Stăteam cred că prin Drumul Taberei atunci și mă chinuiam să parchez mașina suind un dâmb cu panta de vreo 5 grade, ceva rușinos, și nu reușeam să iau mașina din drum. Vine o Dacie 1300 care parchează mai încolo de parcă era soare, cald și uscat pe jos și după omul vine să mă ajute să împing la a mea. Mi-a explicat el cu cauciucurile.

    00
  64. Eram la Sinaia in luna octombrie, cand o ninsoare abundenta a inceput. Ce sa vezi ? Aveam cauciucuri de vara, nimeni nu se astepta sa ninga asa de mult in octombrie. Si uite asa mi-am prelungit concediul cu vreo 2 zile sa se mai topeasca din zapada sa pot pleca in siguranta acasa. De atunci mi-am impus, de la 1 octombrie pana la sfarsitul lui martie nu mai plec la munte fara cauciucuri de iarna. Numai Bine !

    00
  65. Eu aveam impresia ca Nokian sunt mid-range. Cred ca din cauza denumirii aparent bizare.
    Am avut pana acum BFGoodrich si Firestone, deci tot pe undeva mid-range.

    Dar am aflat ca Nokianul e spre premium. Cum am trecut la Michelin pentru vara, chiar ma intrebam ce sa pun pentru iarna. Ar fi binevenite.

    00
  66. Eram si eu prin 2007, pe 31 decembrie, abia luasem carnetul si masina, plec pe DN2 spre Monteoru, ies de pe DN2 pe ceva drum judetean, opresc la un moment dat sa cumpar o apa chioara sau ce naiba, ca nu mai tin minte, traversez spre magazin, era o gheata de abia puteam sa merg in picioare. Nu inteleg nici acum cum putea masina (echipata cu gume de iarna, evident) sa stea dreapta pe drum, cu sofer cu 2 luni si vreo 1000 km de condus :)

    00
  67. Salut. Urcam într-o primavara spre o mănăstire din Iasi. In oras era uscat, însă spre vârf situația s-a schimbat radical. Atunci m-am bucurat ca aveam anvelope de iarna noi. As avea nevoie sa le schimb pe cele vechi. Au trecut cativa ani de atunci. De multe ori ne zgârcim la lucruri „mărunte”, precum anvelopele, dar dam banii pe tot felul de prostii.

    00
  68. Iarna trecuta eram pe Dealul Negru (spre Rm. Valcea) cu masinile, eu si un amic. Amicul avea cauciucuri de iarna, WRD 4, bineinteles.. eu Michelin, nu de iarna :). Ningea din ce in ce mai tare. La un moment dat, amicul (care era in fata) ramane impotmolit. Eu, cum venem in viteza din spate accelerez si il depasesc. Peste vreo 15 m raman si eu impotmolit. In acel moment, cautand o solutie mi-am adus aminte ca diferenta intre cauciucurile de iarna si celelalte este ca la temperaturi mici cauciucurile de iarna isi pastreaza proprietatile si raman moi, cele de vara se fac tari ca piatra si isi pierd aderenta. Atunci am tras frana de mana si am accelerat puternic, rotile din fata au inceput sa patineze si le-am tinut asa pana au inceput sa scoata fum. N-o sa va vina sa credeti: erau asa de incinse incat au devenit suficient de moi ca sa prinda aderenta. Nu numai ca am reusit sa plec mai departe dar am tractat si masina prietenului!! Oarecum neplacut a fost faptul ca dupa ceva kilometri a trebuit sa repet procedeul: cauciucurile revenisera la temperatura normala si nu mai aveau aderenta.. Si uite asa le-am tocit un pic pana am ajuns la destinatie dar totul s-a terminat cu bine.

    00
  69. Logan cu cauciucuri de iarna noi , cramponate . Usoara, mergea de nu avea aer pe zapada si polei si am inceput sa o supraestimez.

    Intre Predeal si Susai era o panta abrupta cu gheata si masina din fata ( Landcruiser ) a urcat fara probleme . Am incercat sa urc si eu , a luat-o masina la vale si s-a pus de-a curmezisul drumului . De atunci m-am calmat ,

    00
  70. in iarna care a trecut, aveam de facut un sejur la Balvanyos. Gumele de iarna de pe masina mea le aruncasem cu un sezon inainte. La masina din dotare am 2 standarde pe carte la roti: pe 18 toli cu care am umblat pana iarna trecuta si pe 16 toli. Asa ca sa evit investitia in alte gume pe 18 care la talonul meu de 40mm presupun cazne grele pentru aia de la vulcanizare, am zis sa imi iau niste jante de tabla pentru iarna pe 16 inch.
    Dimpreuna desigur cu 2 bucati Nokian 205/60 R16 WR D4 92H.
    Luate de la best tires, ridicate si montate in Militari.
    Si plec eu cu gasca la Balvanyos, acolo intre munti iarna grea, omatul mare.
    Dupa ceva zile de zacut pe la piscina si delectat cu diverse tipuri de saune am zis sa merge in vizita la lacul Sf. Ana care e la o aruncatura de bat.
    Singura problema era ca lacul in sine este intr-o groapa, cobori pana la el cam 1500 de metri, panta serioasa si serpentine.
    Fusese soare cu 1-2 zile inainte, se topise zapada pe panta aia si apoi inghetase. Dupa care cazusera 2-4 cm de zapada. Am coborat pana jos la lac, am facut poze, si hai sa urcam inapoi.
    vezi de mai poti. Tot ce era fara lanturi sau fara 4×4 nu urca decat pana la prima curba si apoi o lua inapoi pana jos la lac.
    Si ia uite-ma pe mine cu nokianurile noi noute pe fata urcand pana sus la cabana, fara lanturi si fara 4×4.
    Doar din experienta nu am accelerat deloc, cum am plecat cu pedala de jos asa am tinut-o apasata pana sus. Si acolo unde am avut posibilitatea sa incalec buza santului care era din pamant am facut-o pentru un plus de aderenta.
    Am urcat toata familia in masina ca sa fie mai grea si sa aiba mai multa aderenta. Destul de mirat ca erau soferi care nu puteau sa urce si dadeau toata lumea jos din masina ca sa fie mai usoara.
    Am avut ceva emotii din cauza celor care se dadeau cu saniile pe carosabil fara sa aiba prea mult discernamant.

    00
  71. Eu,Land Rover Defender. Da,știu,o căruță e mai confortabilă dar nici o mașină nu a ajuns pe coclaurile pe unde mi-am încercat eu mașina. Vecinul,BMW X5. Vecinul anvelope standard,eu anvelope de iarnă și era o zăpadă… De atunci vecinul privește cu mult respect căruța, l-am scos în drum ca pe un fulg.

    00
  72. Montane originale pe Logan nou 2004..era o sticla pe jos, de masina nu putea sa stea pe loc..Noroc de bordura ca o puteam parca. Cumparat anvelope de iarna ca lumea, alta treaba.

    00
  73. Venit acasa, luat decizia de a impinge malul de zapada facut de lama din fara portii cu… masina. Reusit impins, nereusit dat inapoi, cu activat si dezactivat toate alea cu 3 litere de pe masina si alte bazaconii de blocare. Invartea in gol. Venit vecin cu amici, scos masina.
    Morala: nu conteaza ce anvelope ai, daca ele nu ating pamantul cand masina sta urcata cu burta pe un namete.
    Sunt atat de prost incat anul urmator am repetat faza, 100% identic.
    Am Nokian pe masina acum, dar le-am cam ucis pe vara (Made in Russia :) ).

    00
  74. Intr-o iarna din anii 2000 cand se circula pe mijlocul Pietei Constitutiei, acoperita si atunci ca si acum cu piatra cubica, ninsoare nu incepuse de mult timp dar zapada era flescaita.
    Eu veneam cu Dacia 1310 prin fata Casei Poporului urmand sa virez la stanga spre fantani. Eram obisnuit ca la finalul virajului sa fiu cu fata spre fantani, de data asta masina se oprise iar eu privem Casa Poporului.
    Pirueta mea de 180 de grade a fost apreciata doar de indicatorul ‘cedeaza trecerea’ aflat in intersectie, care cumva s-a ferit din calea masinii si a reusit sa ramana in picoare.

    00
  75. Iarna lui 2009 – începător – Dacia 1310 gri șobolan înscrisă cu poză pe Trafictube :) – ce a mai trecut timpul…. Povestea: încă nu se dăduse legea cu anvelopele obligatorii de iarnă însă pentru siguranța mea am cumpărat 2 (doar pentru atât am avut buget) Debica sau Sava de iarnă pe care le-am montat pe față… primele zile de gheață, primul sens giratoriu, am intrat frumos cu roțile directoare în sens însă la viraj roțile din spate fiind de vară s-au oprit tocmai în bordură – janta strâmbă (am înlocuit-o cu rezerva) și puntea spate puțin strâmbată…am circulat așa până a ajuns mașina tichet Rabla.

    00
  76. Prima ninsoare de astă-iarnă în Timișoara și era să o fac lată! Entuziasmat că în urmă cu două zile schimbasem pompa de ABS/ESP la mașină și că am din nou ESP funcțional după ce iarna trecută o trecusem cu el defect (numai ABS-ul era funcțional), fiind și zăpadă pe jos am zis sa o turez un pic cât să intre ESP-ul și să îl și testez în felul ăsta.
    Numai că am exagerat puțin și rezultatul e cel din clipul de mai jos. Nu am anticipat că urmează o porțiune de drum necurățată aproape deloc de zăpadă, iar când am realizat asta era deja puțin prea târziu pentru a mai opri în condiții de siguranță la viteza pe care o aveam.
    Bine că nu s-a întâmplat nimic și sper să-mi fie învățătură de minte pentru că putea să se termine urât!

    https://www.trafictube.ro/faceti-mine-2/

    Mai multe detalii despre cauciucurile folosite pe filmare si despre importanta lor, in comentariile de la articolul atasat.

    00
  77. Iarna lui 2008. Eram pe culoarul Rucăr Bran, ningea și se așezase zăpada pe șosea. Coloană de mașini, eu plictisit de cât de încet mergeau cei din fața mea. M-am băgat în depășire, și când să revin pe banda mea, mașina a început să dea din fund, spre deliciul prăpastiei care se plictisea în dreapta drumului. Mașina și-a revenit, dar eu nu prea repede. Cred că și a doua zi strângeam din fund…

    Evident că nu aveam cauciucuri de iarnă pentru că știam eu că astea-s doar o vrăjeală consumeristă pentru profitul firmelor de cauciucuri. Nu m-am deșteptat anul ăla, abia anul viitor mi-am luat cauciucuri de iarnă după ce m-am documentat mai bine despre ce înseamnă asta.

    Așa mi-am dat seama că prostia e periculoasă pentru că nu doare, drept pentru care ești prost fără să-ți dai seama, chiar și dacă îți zice cineva. De atunci nu mai concep să conduc o mașină fără anvelope de iarnă. Trebuie nu doar să fii prost ca să faci asta, dar trebuie să fii și sinucigaș, dacă nu chiar criminal.

    Sincer să fiu, chiar intenționez să schimb anvelopele. Am niște Goodyear UltraGrip 9 care și-au făcut treaba vreme de trei ierni. Acum vrea să-mi iau exact Nokian-urile astea pentru că au un preț acceptabil și clasa A pentru aderența pe suprafețe umede, capacitate neîntâlnită nici la cauciucuri mai scumpe.

    Cine le va câștiga va avea parte de un cadou mișto și util, iar cine le va cumpăra va face o alegere foarte bună.

    00
  78. Cand urci mai bine raraul iarna cu 320d decat baetii grei cu tractiune fata ❤️

    00
  79. Am avut anvelope de iarnă în dotare de când am luat mașina – 2007. La început eram privit ca un dubios de către cunoștințe, pentru că aveam caucucuri de iarnă. „Am mers atâția ani cu un singur tip de cauciucuri și a fost ok” ziceau cei mai cu vechime.

    Întâmplarea face să am un amic cu o mașină foarte similară cu a mea – acelasi model, același motor, aceeași echipare. Într-o iarnă (2009-2010 cred), eram împreună la ziua unei cunoștințe. Când să plecăm am constat că afară ninsese și era zloată pe jos. Amicul avea cauciucuri de vară pe mașină și avea probleme cu aderența. Derapa la plecarea de pe loc, i se activa ABS-ul la frânare. Într-o curbă a și pierdut controlul direcției și a intrat destul de mult pe contrasens, a avut nocor că nu venea nimic din sens opus. Eu aveam instalate cauciucurile de iarnă și nu aveam nici un fel de probleme.

    Inutil de zis că a doua zi s-a dus la magazin să ia anvelope de iarnă. Lecție învățată.

    00
  80. Poveste nemuritoare. Se facea ca anul trecut cam pe vremea asta a trebuit sa plec intr-o delegatie in Polonia (Cracovia, Zakopane, Krynica), si am plecat, ca tot omul, la jumate de septembrie cu gumele de vara, pe la noi fiind 18-24 de grade.
    In garaj bine-mersi Nokianele de trei sezoane de iarna (acum spre al patrulea se cam cer schimbate, niciun apropo), pe jante OEM de tabla. Si se facu’ cum se facu’, la intoarcere, pe final de septembrie, undeva intre Slovacia si Polonia in Tatra m-a prins o ninsoare, de pana am trecut dupa Poprad nu as fi putut sa bag in fund nici macar o sarma din anvelopele vechi

    00
  81. Acum câțiva ani mi-am facut praf cele 2 covorase din fata, încercând sa le vag sub roti pentru tracțiune. Evident, fara lopata si cu un strat de gheata pe care l-am lustruit oglinda am rămas pe loc pana am vazut un creștin cu o lopata in spate. De atunci m-am învățat minte: am presuri de cauciuc de rezerva in portbagaj. Numai bine!

    00
  82. Acum vreo 5 ani, prima data la ski in Austria, impreuna cu prietena (actuala sotie). Ne-am gasit noi o cazare foarte ok ca si pret, doar ca surpriza cand am ajuns acolo a fost ca era cam la 2-3 km de soseaua principala, pe ceva drum secundar complet alb (zapada batatorita). Poate de aia era si pretul asa ok… Saptamana aceea am devenit expert la montat si demontat lanturile, pentru ca in fiecare dimineata si dupa masa cand mergeam sau ne intorceam de la partie, trebuia sa pun iar apoi sa dau jos lanturile (drumul era 2-3 km pe zapada, nu prea mergea fara lanturi, iar apoi mai vreo 5-6 km pe asfalt curatat, unde trebuia musai fara lanturi). E adevarat ca atunci aveam niste cauciucuri de iarna mai de buget. Intre timp, pe noua masina, am anvelope Nokian WRD3, dar mai mult de o iarna nu o mai duc, asa ca nu ar strica un upgrade la WRD4.

    00
  83. Aventuri de iarna cu masina am. Asta fiindca am ucenicia pe dacia 1300 a tatei. Cei care au avut dacia stiu ce insemna condusul pe timp de iarna. Incepand de la incuietori inghetate, baterie descarcata, parbriz si geamuri inghetate. De eficienta franelor nu mai zic. Rare erau daciile care franau egal pe cele 4 roti.
    O faza oarecum oarecum amuzanta a fost cand mi-am luat astra. Era prin februarie 2005, tocmai cumparasem de la un nene masina, dar fiindca entuziasmul era mare nu am mai mers acasa ci direct la lucru, eu intrand in sch3. Dimineata ies din tura, afara inca noapte. Ninsese destul de mult si era un ger de crapau pietrele. Curat masina de zapada, admir functia oglinzi incalzite, las frana de mana si la drum. Cum eram buimac de oboseala, neobisnuit cu masina, concentrat la drum ca era necuratat, nu mi-am dat seama ca masina avea un comportament ciudat. Am fost multumit ca am ajuns acasa fara s-o lovesc, am parcat-o in curte si fiindca inca nu se facuse ziua m-am bagat repede la somn.
    Dupa ce m-am trezit, primul lucru fuga la masinuta. Ocazie cu care am vazut ca facusem doua transee in zapada. De la fabrica venisem cu rotile din spate blocate. Disperare pe mine ca mi-a vandut ala o masina stricata. La service s-a dovedit ca inghetase cablul de la frana de mana. L-am inlocuit si n-am mai avut probleme.

    00
  84. era inceput de iarna, aveam masina plina, dar intram in drumul principal fara sa avem prioritate, am tot amanat sa schimb cauciucurile, cele ce le aveam fiind cam uzate si m-a prins un polei pe drum.
    intersectia era un fel de Y, unul din brate fiind drumul de pe care veneam noi.
    venea masina din fata, am vazut-o din timp si chiar nu aveam viteza mare, insa cand am franat masina s-a tot dus. efectiv alunecam pe drum ca o minge pe o masa de sticla. ne-am oprit abia in drumul principal, usor de’a curmezisul. norocul nostru a fost ca cel ce venea din fata a iesit de pe drumul principal pe cel de pe care veneam noi, altfel era impact frontal.

    atunci am zis sa-si pastreze resapatele, cauciucurile ca noi de 6 ani eu iau noi si aia a fost.

    a fost prostia mea, nu dati cu parul, o spun ca sa nu o mai repete si altii pt ca poate nu o sa fie acelasi final.

    00
  85. Acum vreo 6-7 ani erau ai mei la mine si ninsese foarte mult peste noapte. A doua zi seara am zis sa fiu baiat capabil si sa scot masinile din zapada. Dupa ce-am muncit vreo 20 de minute la a mea am incercat sa ies: fara succes. Am inceput sa lucrez si la a lor care era chiar langa a mea. Aceeasi poveste doar ca desi facusem chiar mai putin loc pentru Accentul ala obosit am zburat pana pe sosea. Aveau niste Matadoare de iarna spre deosebire de mine care aveam niste cauciucuri foarte scumpe de vara. Atunci mi-am cam dat seama ca poate ar trebui sa incep sa-mi cumpar si eu cauciucuri de iarna, iarna.

    Niciodata nu m-am zgarcit la cauciucuri si mi-am format obiceiul sa-mi iau iarna, cand sunt mai reduse cele foarte bune de vara. Am avut Continental de noua, m-au tinut 5 ani. Acum am Nokian de 4 veri si ma pregatesc sa-mi cumpar de altele, m-ar mai tine o vara lejer dar le-am cam batjocorit eu prin niste borduri. Nu m-am decis inca ce, sunt tentat sa incerc si alte marci premium. De iarna imi cumpar mai des si mai ieftine, cred ca fiind mai moale cauciucul trebuie inlocuit mai des. Am o dimensiune nu foarte populara la roti, ma costa cam 2500-3000 de lei un set de vara bun de la care am pretentia sa ma tine cam 4 ani. Pe alea de iarna dau maximum 1200 de lei, cam la 2 ani. Nu merg mult, fac maximum 10.000 km pe an.

    00
  86. Decembrie 2014, am plecat cu inca 4 oameni in mașină din București spre Bansko pe la 3 noaptea. În seara anterioară tocmai începuse prima ninsoare sănătoasă din sezon, așa că până la Giurgiu am făcut 3 ore pe un drum deviat din cauză că se răsturnase o cisternă. Tot până acolo am văzut zeci (fără exagerare) de mașini, și mici și mari, ieșite în decor. Când am trecut granița deja răsărise soarele, dar la bulgari era și mai mare zăpada pe drum. După Sofia ne-am și rătăcit puțin și am ajuns pe un drum de munte puțin circulat. Totuși, n-am avut nici o problemă. 0 subvirări, 0 supravirări. Wrd3-urile care aveau 2 luni atunci au făcut toți banii chiar din primul drum mai greu. După mai mult de 10 ore m-au dus cu bine la pârtie.
    Anul ăsta am schimbat marca la mașină, dar păstrez marca la anvelopele de iarnă.

    00
  87. Prima mea masina, la 18 ani, a fost un Trabant 601S. Pentru cine nu stie, masina are motor in doi timp la care trebuie sa-i faci amestec cu ulei manual. Eram singurul la benzinarie punea combustibil sub capota, ca sa fac amestecul folosind un biberon gradat.

    In fine, am luat Trabi pentru ca altceva nu-mi permiteam iar Dacia 1310 avea toata lumea, am vrut ceva mai special.

    Cateodata, mai ales iarna, aveai nevoie de 3 picioare sa-l conduci, ca trebuia sa apesi frana, ambreiaj si acceleratie in acelasi timp, altfel murea motorul cand te opreai.

    O alta problema era data de faptul ca Trabant 601 avea tamburi si pe fata, nu doar pe spate. Asa se facea ca de fiecare data cand puneai frana masina tragea intr-o parte, dar niciodata in aceeasi parte. Era intotdeauna o surpriza.

    Ei bine, intr-o iarna eram prin centrul orasului natal, Deva. Nu mergeam tare, desi nu era zapada pe jos, insa simteam un pic de polei. La un moment dat am incercat sa incetinesc putin dar fara sa franez brusc, doar am atins frana. In momentul acela s-a dezlantuit nebunia.

    Din viteza mica pe care o aveam parca totul s-a accelerat si Trabi a inceput sa se roteasca spre sensul celalalt de mers. Degeaba am mai incercat eu sa-l redresez, ca nu prea am reusit. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda dar a parut enorm, imi amintesc foarte bine si acum, desi au trecut vreo 10 ani.

    Am ajuns, pe sensul opus de mers, la 180 de grade. Practic puteam sa merg inapoi de unde am venit. M-am oprit la vreo 20 cm de masinile parcate pe partea opusa. A fost una dintre cele mai mari sperieturi trase vreodata. Niste batrani de pe trotuat mi-au spus ca sunt nebun, crezand ca m-am intors cu frana de mana.

    Norocul a fost cu mine, n-a venit nimic din sens opus si nici nu am lovit masinile parcate. Am jurat atunci ca nu voi mai merge niciodata cu Trabi, dar nu m-a tinut mult, evident. :)

    Apropo, aveam ceva caucicuri de iarna pe el, dar nu mai stiu ce si cat erau de vechi, insa nu cred ca a mai contat.

    00
  88. In urma cu 3 ani circuland cu viteza regulamentara printr-un amarat de sat din Moldova , la o vale s-a facut masina sanie, iar într-o intersecție perpendiculara m-am oprit in sant. Spoiler si faruri fata distruse. Taranii care se încălzeau la un bar din apropiere, au sunat la politie si in timp ce incercam sa gasesc o platforma, vine politia rurala sanie fix in fundu masinii mele, de mi-au rezolvat si spoileru si farurile spate. Masinile erau totusi echipate cu cauciucuri de iarna, totusi, nu erau nokian.

    00
  89. Eram la tara, undeva in subcarpatii Tazlaului, Jud. Bacau. Luna mai a catorva ani in urma. Ceva in jur de 1 mai. Cu caruta cu roti de cauciuc trasa de cal la camp. A inceput sa ninga in mai. Si caruta nu avea roti de iarna. Avea slick-uri. Naspa pt doamna cal. Potcoave de iarna ar fi fost bune. :) Poveste adevarata. Am incalecat pe o sea si….

    00
  90. iarna trecuta ma pregateam sa schimb rotile, am pus jentile de tabla cu cauciucurile de iarna in portbagaj dar nu am reusit sa ajung la service, era vineri si peste tot era o coada lunga. Sambata dimineata am avut un cocncurs de alergare in oras si ghice ce, a nins. Cu a doua si a treea cateodata am ajuns la concurs, vreo 6 kilometrii in oras, fara sa derapez prea mult :)

    00
  91. … am eu una trista, dar cu final fericit. A pornit tata dupa marfa intr-o iarna, a prins gheata intr-o curba si a facut accident, pana a venit politia la fata locului au mai fost 5 accidente, toate masinile au derapat la fel si toate au ajuns in curtea aceluiasi localnic. PS: Toti au scapat teferi, totusi masina a vandut-o la fier vechi. Poate cu niste cauciucuri dinastea scapa masina.

    00
  92. ies intr-o iarna din parcare fara sa ma asigur stanga (era cu sens unic , nu avea ce sa caute acolo) , eu frana, el frana , a mea se opreste , a lui nu , eu usa infundata el bara si farul muci …

    sa vina nokian-urili :)

    00
  93. Intamplare:

    Luat permis de 2 luni, a dat prima zapada in acel an, la mijlocul lui noiembrie. Asteptam cu sufletul la gura sa ies de la serviciu sa ma dau de-a dura. Ies cu masina din curte la serviciu, merg 200 de metri pana la prima stanga, cand bineinteles (incepator), am bruscat masina si in loc sa faca stanga la 90 de grade, m-am infipt in mormanul de zapada din coltul strazii. Evident ca am ramas suspendat in zapada. O calc incepatoreste inainte si inapoi si fac un ghetus sub roti de nici D-zeu nu ma mai scotea de acolo.

    Trage langa mine un Golf 4, foliat fata-spate. Coboara 2 maicute in haine manastiresti. Opintesc amandoua cu mainile in capota, si ii dau doi branci, de ies din zapada. Nu sunt credincios, dar asta e singura experienta cu „ajutorul divin”

    00
  94. Eram cu Loganul, prin 2010, inca nu se daduse legea cu cauciucurile de iarna. Aveam ce-i drept doua cauciucuri de iarna sa le pun pe rotile din fata (asa mi le daduse fostul proprietar al masinii), doar ca era de abia noiembrie, nu ninsese inca si mi-a fost lene sa ma duc sa le schimb.
    Si intr-o seara, cand plecam de la tara, ploaia s-a transformat in lapovita si apoi ninsoare. Eram undeva in afara localitatii, in camp si mergeam incet (30-40 km/h) doar ca in fata mea unul cu o Dacie veche s-a gandit sa opreasca brusc, fara semnal, pe dreapta. Am luat de volan stanga si am facut o rotire la 360 de grade, oprindu-ma cu rotile din spate in sant. Cel cu Dacia veche a pornit si dus a fost. Asa ca am stat singur in camp, cu masina pe avarii, pana a trecut o masina din care au coborat mai multi baieti si m-au impins sa ies din sant.
    De atunci, imi schimb regulamentar cauciucurile in octombrie.

    00
  95. Revelion, cu vreo 15 ani in urma. Petrecania avea loc la un apartament aflat la vreo 300 de metri distanta de cel unde se gateau fripturile. Noapte rece de final de Decembrie, fara zapada, doar cu ceva gheata pe ici-colea. Pe la miezul noptii, hai sa mergem dupa fripturi. „Hai ma ca mergem cu masina,” spuse unul dintre noi care se intimpla sa aiba o Dacia 1300 si nu era (foarte) pilit.

    Ne ingramadim 5 vlajgani in masina, plecam de pe loc, intiia, a doua, a treia, usor frina… din parti frina, ca eram pe gheata. Urma o intersectie in T, noi alunecind zglobiu perpendicular pe gardul unei case. Gardul intarit la baza cu beton. Probabil viteza noastra era undeva intre 40 si 50 la ora, mai mult decit suficient sa zburam toti pe geam in cazul impactului cu baza gardului. Din fericire, era si un stilp de electricitate in fata gardului, care stilp avea un cablu de sustinere.

    „Bai, l-am luat pe asta,” a apucat soferul sa spuna in timp ce alunecam ca sania catre – din fericire – cablul de sustinere. Cum eu eram in spate pe locul din centru si chiar eram pe faza, m-am infipt bine cu coatele in scaunele din fata. Restul din masina nu prea erau atenti, asa ca socul i-a cam surprins. Ca sa nu folosesc cuvinte mari…

    Impactul a fost atenuat mult si de catre bordura foarte joasa, asa ca intr-un final ne-am oprit in cablu fara sa ramina nici o urma de cap pe parbriz sau alte alea. Din pacate, farul dreapta s-a spart iar aripa de pe aceeasi parte era acum suficient de sifonata cit sa nu poti vira cum trebuie. Ne-am dat jos din masina, am ajuns foaaarte incet dupa fripturi, am luat fripturile, dupa care ne-am intors si mai incet la petrecere.

    Niste anvelope de iarna cu siguranta ne-ar fi ajutat putin in situatia data…

    00
  96. Dupa o toamna lunga si frumoasa, ma prinde prima zapada cu un Opel Omega Caravan cu cauciucuri de vara, cu tractiune pe spte, si cu un drum de facut de la Cluj la Zalau. Cu inconstienta tineretii, am plecat si primi 15 Km mi-au calibrat viteza de croaziera. Drumul de ~1 ora l-am facut in ceva mai mult de 3 ore. De atunci, niciodata fara „gume de iarna”. Lectie invatata pe pielea mea, din fericire fara evenimente rutiere, doar o senzatie de gol in stomac la fiecare curba si frana.

    00
  97. Dupa ce am cumparat anvelope second hand si am intrat cu masina pe trotuar dupa ce am trecut un sens giratoriu cu 40 km/ora mi-am dat seama de ce prostie am facut.
    Mai mult, in zona unde stau sunt cel putin 3 firme care vand anvelope second-hand care sunt depozitate afara, la -10 iarna, + 40 vara plus ploi si zapada.

    00
  98. VW Polo, 1.2 benzina, cacuciucuri de iarna, acu vreo 10 ani pe un pod in Satu Mare, polei, la coborare am inceput sa alunec, calcat frana ca sa ies la dreapta de pe pod si dus am fost. m-am oprit sus pe bordura, ajutat de prieteni sa o cobor de acolo. Fara pagube mari, noroc cu scutul. Oricum masina era de firma ;)

    00
  99. Era o zi de iarna frumoasa la Bucuresti, zapada proaspata ninsa in ziua anterioara. In drum spre serviciu, ma apropiam de semaforul de pe Virtutii – intersectia cu Splaiul Independentei. Opresc usor, cand aud din dreapta POC POC POC POC. Un nenea cu un Opel Omega nu a putut frana pe stratul de gheata si i-a impins si pe cei din fata lui in urmatorii. Cauciucurile de iarna sunt obligatorii (si un pic de prudenta nu strica).

    00
  100. Din pacate, eu nu am de povestit nici o intamplare, dar sa mentionez totusi ca asa, din intamplare eu am mare nevoie de un set de cauciucuri de iarna.

    00
  101. anul trecut, fundeni, abia iesit de la benzinarie. accelerat, nu foarte mult ca venea curba si panta in urcare. nu era zapada, doar putin polei pe jos. de pe prima banda sensul meu de mers nici acum nu stiu cum am ajuns pe prima banda pe sensul opus de mers, dupa un 180 sa-i zicem interesant. mare, mare, mare, mare noroc am avut ca nu trecea nimeni pe sensul celalalt. anvelopele erau bunicele, as zice, poate putin cam vechi (5 ani)… anul asta ar face 6, sau poate am noroc de unele noi :)

    00
  102. Daca stiam nu mai dadeam o galagie de bani pe ele anul trecut :) .
    Intamplare misto. Pai anu trecut am fost in teambuilding la ski(dat cu sania eu) si nu se putea urca pana sus in statiune(proprietarul pensiunii oferindu-se sa ne ia el bagajele si sa lasam masinile in parcare). Eu viteaz ca tocmai ce-mi montasem WRD4-urile am zis nu mersi, eu urc. Sefmiu vazand ca eu is viteaz a zis ca urca si el cu Mazda lui noua(tot tractiune fata, cauciucuri de iarna dar ceva regular). Evident ca eu am reusit sa urc ( greu ce-i drept) si sefmiu a bagat bagajele in 4×4-ul proprietarului ajungand cam la 70% din panta, proptindu-se intr-o curba. Singura replica de la sefmiu cand ne-am intalnit sus a fost „bune mah Passat-urile astea”. N-am mai discutat de atunci de intamplare. Stiu ca inca il macina ca a fost „intrecut de un Passat second”. Saracul nu stie ca, cauciucurile au facut toata treaba :D

    00
  103. Eram odata iarna pe un drum laturalnic, plin de zapada si noroi, neluminat. Afara frig si intuncat, drumul la un moment dat a cotit la stanga brusc fara ca eu sa vad din timp.
    am tras tare de volan si fix in mijlocul curbei mi-a taiat calea un mistret.
    Am franat brusc in curba, nu s-a intamplat nimic, am oprit. Aveam cauciucuri de iarna! :)

  104. Prima masina…un Traby. Eram student la Cluj si am plecat seara tarziu din Hasdeu (cartierul caminelor studentesti) spre casa. Cand am virat dreapta pe Republicii inspre Gradina Botanica…a murti motorul. M-am dat jos, m-am uitat sub capota…ei bine toata benzina era intr-un colt, iar Traby nu avea pompa de benzina, alimentarea se facea cu ajutorul fortei gravitationale. Am lasat masina pe avarii si m-am dus pe jos cu o sticla jegoasa sa cumpar benzina. Luna era noiembrie, iar afara ploua de rupea. O ploaie rece de-ti intra si-n suflet!
    A…si nu puneam benzina din orice benzinarie…neahhh, numai de la Shell (inca nu erau plecati din Romania), de aia albastra, fara apa!
    Buuuun. Cu mers cu venit am facut vreo ora, ora jumate.
    Am facut amestec (la Traby trebuie ca la drujbe) si m-am dus la benzinarie si am completat cu benzina necesara mersului acasa.
    Cand am ajuns in varful Feleacului a inceput lapovita, iar cand am intrat in munti spre casa…s-a tras linia si a inceput sa ninga si a nins ca-n povesti tot drumul, nu mai era nimeni pe drum, nu a curatat nimeni drumul, noroc de liniatura de pe drum care sclipea in bataia farurilor si stiam unde e mijlocul drumului si de faptul ca aveam cauciucuri de iarna…dar nu orice fel de cauciucuri…cu crampoane…a mers ca uns Trabyul pana la destinatie :)

    00
  105. Hai sa incerc si eu… Aveam cauciucuri de iarna, masina lui tata, gagica in dreapta, drum pe Cheia. Ninsese un pic, dar drumul era curat, temperatura un pic peste 0, cat sa nu fie polei. Eu viteaz, intrat agresiv in curbe, vazusem in Need for Speed cum sta treaba cu trasa ideala, una alta. Gagica impresionata, adrenalina maxima.
    Pana cand intr-o curba mai stransa, zapada nu fusese curatata complet, am intrat prea larg (deh, in NFS e mai usor) si doua din rotile mele au decis sa guste din stratul acela subtire de omat.
    Si ghici cine a intrat in derapaj, oprindu-se milimetric de marginea prapastiei, fara parapet, evident. Probabil doar ESP-ul si cauciurile de iarna ne-au salvat in clipa aia, am simtit efectiv cum masina franeaza si se opreste in cele din urma, singura. Restul drumului pana acasa a decurs batraneste, linistit, fara adrenalina. La scurt timp am ramas si fara gagica…

    00
  106. Era acum cinci sau sase ani, prin ianuarie. Dusesem copiii la sală să obosească și-i așteptam în mașină. Străzile erau curate, mai puțin străduța unde am parcat.

    Vin copiii cu scandal, tată, repede că ni-i foame! Io bag în marșarier să fac țuști, dar țuști …. pe loc: vaca noastră combi cu tracțiune pe spate și cauciucuri all-season lustruia gheața la fix. Am încercat degeaba vreo 20 de minute, cu telefoane de la nevasta crizată că nu mai ajungeam. În final am avut noroc cu un băiat mai solid ce trecea pe acolo. Inițial a crezut că-l pun sa împingă și mi-a zis ca nu poate.
    Stai liniștit, nu te pun să împingi, așează-te numa’ aci în portbagaj că las ușa deschisă!
    E, cu băietul cela și cu copii stând pe dunga portbagajului am reușit să ajung la drum uscat. De atunci, odată cu schimbatul cauciucurilor pun în portbagaj și două pietre din alea de fixat umbrelele de bere, să fiu eu sigur ca nu mai am probleme.

    00
  107. Intamplare:

    Acu 3-4 ani, Socru-miu a ajuns cu salvarea la Urgenta.. nimic grav pana la urma dar ne-am speriat un pic+ asteptat 4-5 ore pe holurile spitalului. La 3 dimineata i-a dat drumul si a trebuit sa il duc acasa, el stand la 35 km de oras intr-un sat. Am ajuns la 3-400 metri de casa si ce se gandeste desteptul de mine: hai sa trec si peste duna asta mica de zapada …Acolo am ramas. Mi-am trezit Cumnatul la 4 Dimineata sa ma ajute sa scot masina blocata in mijlocul drumului. Am pierdut deflectorul de pietre cu ocazia asta, si am invatat sa nu mai atac dune de nisip cu hatchbackuri.

    00
  108. la inceput de aprilie am mers si mi-am pus cauciucuri de vara noi noute… dupa 2 saptamani m-am trezit la 15cm de zapada (proof: https://imgur.com/DqOgUCO si autoritati chiar luate prin surprindere. A fost destul de distractiv sa ajung la munca.

    00
  109. True story: Mi-am luat luat Logan nou… cica vine iarna, dar pana atunci vine toamna. Iar toamna vine capsunica (my 1st baby girl). Consoarta zice ca „prioritate no. 1”. Sunt bine venit Nokian-urile.

    00
  110. Am picat traseul din cauza ca am ramas impotmolit in zapada.

    Am inceput scoala auto undeva in octombrie si facusem cam 24h de ore de condus pana pe la mijlocul lui Decembrie. Aveam programat traseul undeva pe 20 Decembrie pare-mi-se. 22 din cele 24 de ore le-am facut doar pe uscat, 2h mers lin pe 2cm de zapada. Intructorul era genul de om speriat ca ii lovesti masina de borduri sau altele, deci cat a nins am mers ca melcul cu 30km/h prin oras.

    Se apropia data de 20 si incepuse viscolul, zapada era tot timpul in oras cativa cm buni. Instructorul a zis ca nu are rost sa mai facem ore acum, ca sigur se amana examenul de pe 20 Decembrie pentru ca e viscolul prea mare.

    Surpriza, nu s-a amanat.

    Dupa ce am inghetat 2h cat au intarziat politistii, am fost primul din cei 3 care ne-am urcat in masina. Long story short, dupa ce m-am chinuit la o urcare in rampa (aluneca in draci) 5 minute mai tarziu ma trezesc blocat intr-un mal de zapada pe o straduta laturalnica(zapada era de cativa cm peste tot, numai ca batuse vantul si intr-ul loc se adunasera mai multa). Am crezut ca sunt pe tanc si am intrat direct in ea. Acolo am ramas. Politistul: „Fa-i balans!” Eu eram:”Ce plm zice asta acolo?” ; „Politistul: De ce dai traseul iarna daca nu stii sa conduci pe zapada?Picat”. Apoi s-a chinuit el s-o scoata, cu… balans. Cu accent pe >s-a chinuit<.

    00
  111. Iarna trecuta incerc sa urc un deal, pe jos zapada inghetata, masina patineaza. OK, hai sa pun lanturile de zapada. Mai usor de zis decat de facut. Dupa ce mi-au inghetat mainile si am incercat inclusiv sa ridic roata cu cricul am lasat-o balta. Am dat mai in spate, am lasat-o sa mearga foarte incet, am tras in afara urmei gata facute pe zapada mai proaspata si am reusit sa ajung la destinatie. Cauciucurile de iarna erau OK, dar din pacate la una am facut pana serioasa si a devenit inutila.

    00
  112. 1. De cand conduc nu am avut pe masina 4 anvelope de iarna la fel. Doua de un brand pe fata, alte doua de un brand pe spate. Pe fata, mai noi, pe spate, mai vechi.
    2. Iarna. Au fost vreo doua zile mai calde si zapada incepuse sa se topeasca. Dar, noaptea a fost un ger naprasnic. Pe jos sticla. Iar dimineata ninsoare abundenta.
    Trebuia urgent sa ajung la un furnizor si sa livrez urgent in aceeasi zi langa Bucuresti marfa.
    Locatia era intr-un Parc Industrial vechi de pe vremea lui Ceausescu, dar, acum, plin de diferite firme.
    Au un drum drept care strabate Parcul dintr-un capat intr-altul. Ningea la greu, liber drumul, doar eu, nebunul, pe vremea aia. Cauciucurile erau cam duse si zic sa fac niste drifturi, fortari, teste de aderenta. Fac cateva scheme, derapez, se intoarce un pic masina. Imi iau viteza sa fac iarasi oprire. In fata, departe, apreciez eu, era un trailer plin cu niste fier betoane. Avea semnalizat pe spate „long vehicle” prin vreo 20 bucati de fier beton scoase in afara de care era prinsa o veste reflectorizanta. Faptul ca ningea la greu si viscolit, m-a facut sa nu apreciez bine distanta si dupa ce mi-am luat ceva avant, s-a dus masina sanie, m-am oprit (nu exagerez) cu parbrizul la 15 cm de sarmele semnalizate cu vesta care era incolacita pe sarme de vant. Pe directia soferului. Nu am mai avut timp sa fac stanga, ca pe dreapta era bordura. M-am lasat instinctiv in jos si in dreapta.
    Transpirat, speriat, inima batea ca un pickhammer.
    Am iesit afara, m-am intins pe jos sa ma linistesc.
    Nimeni pe afara. Daca pateam ceva si mai aveam un pic de suflu, nu era nimeni sa ma ajute sa traiesc.
    Nu am mai livrat nimic in ziua aia.
    Invatare de minte…

    00
  113. Acum 2-3 ani, am inoptat la o tipa acasa, undeva prin dr. taberei. Next day, dau sa plec acasa. Zapada peste tot, scot cu greu masina de unde o parcasem. Forja maxima, rotile se invarteau ca nebunele. Atat de tare, incat a iesit guma de pe jante, pe fata stanga.

    Insa eu bucuros ca am iesit din groapa cu zapada, nu mi-am dat seama. Ceva zeci de metri, pe la tricodava la semafor, vad ca abia pleaca de la semafor, tragea rau stanga (mazga si zapada ninsa pe jos).

    Cobor sa vad ce naiba e si ma crucesc: mergeam pe janta cu anvelopa franjuri :).
    Iti dai seama ce coada se facuse in spatele meu, cate claxoane si injuraturi mi-am luat.

    Trag cu greu masina pe dreapta, sun la tractari, vine omul (dupa 2 ore) si ma duce la primul service (primul care avea un cauciuc pe marimea mea), se rezolva treaba. Ajung si eu acasa dupa vreo 6 ore :)

    Am sunat-o apoi pe tipa si i-am zis ca nu mai vreau sa ne vedem :))

    00
  114. Cand dau niste gume de vara ma bag :)) De iarna le am noi :D
    Spor „jucatorilor”

    00
  115. Eu am o întâmplare ca în filmele cu proști.

    La ora 1 noaptea am plecat de la un prieten din Gorj spre București (băneasa aeroport). La mai puțin de 10 km m-a oprit un echipaj de poliție.

    Redau dialogul: bună seara, actele la control.
    – poftiți.

    După o analiză la exteriorul vehicului mi-a dat voie să plec.

    La ora 8 dimineața eram în băneasa la cafea iar la un moment dat mă sună unchiul meu și mă întreabă ce am făcut aseară iar apoi îmi transmite că un anume polițai de la mine din oraș i-a cerut numărul meu dar fără prea multe precizări.

    Mă sună acel nene polițai și începe să mă interogheze prin telefon și îmi transmite să vin de urgență acasă să mă predau la poliție dar nu spunea pentru ce anume.

    Între timp, un alt echipaj de poliție merge la mine acasă și încep să bată foarte tare în ușa de la apartament. Se trezește fratele meu, le deschide ușa iar acei polițai îl întreabă unde mă aflu pentru că am făcut un accident și am fugit de la fața locului 😳 S-a speriat și m-a sunat imediat. Îi transmit că nu am făcut nimic iar apoi se mai calmează.

    La 10 minute după, mă sună comandantul de Gorj și mă întreabă unde sunt. Îi spun că sunt la cafea în mall băneasa iar apoi îmi spune că am omorât un om și am fugit de la fața locului 😳

    Eu eram cu încă un amic la cafea, râdeam de incompetența lor dar în același timp ne gândeam că noi stăm la cafea dar ei ne dau în urmărire generală 😂

    De la cafea am plecat la o secție de poliție apropiată să constate încă o dată că mașina nu are nimic.
    Ajuns acolo, mă duc la primul ghișeu iar domnișoara de acolo nu părea foarte interesată de ce îi spun, moment în care mă sună iar comandantul din Gorj. Îi spun că nu doresc să constate dacă am ceva la mașină iar apoi o cere la telefon pe domnișoara de acolo și se apucă să o înjure dar degeaba. Nu a vrut să se uite nimeni la mașina mea, moment în care îi spun comandantului că am alimentat la Craiova OMV și poate să se uite pe camere.

    Imediat după, mă sună prietenul din Gorj de la care am plecat și îmi spune că a venit poliția la el acasă și îl căutau pe băiatul cu un „Opel Laguna”

    Într-un final am plecat spre casă și am convenit cu comandantul să îl sun când ajung.

    Am sunat timp de 15 minute dar nu a mai răspuns nimeni.

    Ajuns acasă îmi povestește fratele meu că și-a petrecut toată ziua la poliție făcând fotografii la mașina lui. (Aveam mașini la fel, doar culoarea era diferită – el a fost puțin mai ghinionist pentru că avea niște zgârieturi pe bara din față)

    Până la urmă s-a rezolvat, l-au găsit pe acel om care a provocat accidentul. Avea un Renault Safrane 😐

    00
    • un prieten a trecut print-un cârd de păsări și a omorât un număr nelimitat. mașina plină de sânge. a dus-o la spălătorie și a lăsat-o acolo cât timp el a stat la o terasă. După 2 ore când a mers să ia mașina, plin de poliție. investigau urmele d esânge. foarte greu a scăpat de dosar. a trebuit să plătească 2 seturi de analize a probelor (sângele) care demonstrau că nu sunt umane.

      00
  116. E așa mare diferența între NOKIAN și altă marcă (bună) de cauciucuri de iarnă? Nu mi-e clar cum fac oamenii diferența, de ex. între Goodyear și Nokian. Mi-e greu să cred că simți diferența! (povestile cu polei sau cauciucuri de vară pe zăpadă sunt irelevante).

    00
  117. Mi-am cumparat in septembrie acum ceva ani, pentru masina anterioara noua, cauciucuri de iarna Nokian, colegii de munca le laudau, masina de serviciu a sefului era incaltata tot cu Nokian. In rest nu stiam nimic de aceasta marca, decat asocierea numelui cu Nokia. Bun, erau mai mai scumpe ca Sava, Debica, dar hai sa dau un ban, ca e siguranta familiei prioritara. Si am luat, le-am montat la service. Mai galagioase ca cele de vara, e putin normal pe asfalt curat. Si a venit ziua de 24 decembrie, ajunul Craciunului. Am zis ca daca tot sunt in concediu, vremea era frumoasa, soare dar cu dinti, la pranz asfaltul era uscat si alb de la solutiile antiderapante, viteza pe drumul european era de 80 la ora, intre localitati. Urma o trecere de cale ferata, asa ca am redus mult viteza, am trecut cu a 2-a. Ok, nimic neobisnuit, zgaltaituri si disconfort, ca la orice trecere de cale ferata din Romania. Dupa nici 50 de metri m-am scufundat pe stanga, de parca calcasem in nisipuri miscatoare. Nu, dragi finlandezi de anvelope cu fabrica in Rusia, de fapt de la trecerea peste sine mi s-au taiat cauciucurile de pe partea stanga, de parca m-ar fi intepat politia americana cu o banda de cuie, ca-n filme. Am vandut in pierdere cauciucurile ramase de pe partea dreapta si mi-am luat un telefon cu Android in locul Microsoft (Nokia) WP, asa, de-al naibii. Da, stiu, trecerea peste sine a fost proasta, dar am fost singurul din coloana care a facut pana. Never Nokian again.

    00
  118. Sunt situații când nici gumele de iarna nu sunt de ajuns, mi s-a întâmplat de câteva ori sa ma duc ca sania pe gheata sau sa trebuiască sa fac balans ca sa ies din zăpada și nu a fost deloc plăcut.
    Nisip nu am dar o lopata de zăpada e tot timpul în portbagaj, am folosit-o de multe ori sa-mi fac loc de parcare sau sa trec printre troiene.

    00
  119. acum 20 de ani, dacia 1300. veneam de la tara. drum de 100 km. era noiembrie, seara, se intunecase. de pe la jumatea drumului incep sa simt „servodirectie” pe dacia veche. volanul mergea super lejer. pe jos se formase polei de toata frumusetea, sticla. mergeam cu vreo 50 la ora dar curgeau apele de pe mine. cand ajung la intrare in oras la mine era o intersectie cu cedeaza, in curba. eu trebuia sa fac dreapta dar curba era inclinata tot spre dreapta, adica trebuia sa urc. atat era de lucios pe jos ca masina nu mergea, patina pe sticla. m-am dat jos si era sa imi rup picioarele, ma tineam de manerul usii sa nu cad. eram acolo vreo 4 masini care trebuiau sa faca virajul si ne uitam unii la altii ca la prosti ca nu ne puteam misca din loc. nici de impins nu puteai pt ca alunecau pantofii. pana la urma le-am lasat sa curga putin la vale pana am prins mai rugos pe acostament si am reusit.

    00
  120. Poveste de iarnă

    Ni se strică mașina în orașul natal moldovenesc, împrumut de la tata Loganul să revenim în orașul ardelenesc. Frig în mașină, ianuarie. Dăm căldura la maxim, nimic. Umezeală. Flori de gheață pe geamurile din spate, parbrizul se aburea întruna. Ajungem cu chiu și vai. Apoi zile la rând aceeași poveste.
    Plecați din nou la drum lung, opresc mașina în mijlocul câmpului și presupun (într-un moment de revelație) că geamurile din spate nu sunt închise bine. Nu erau. Închid la unul 3 cm, la unul 2 cm. Cald în mașină apoi, geamuri neaburite.

    End of poveste.

    00
  121. La prima zapada consistenta din Bucuresti din iarna trecuta, pe aleile dintre blocurile cartierului in care stau s-au format troiene cam pana la pragurile masinii. Nu m-am speriat, aveam de mers doar vreo 100 de metri pana la „civilizatie”, unde deja erau bagate plugurile, am coborat pregatit cu lopatica (literalmente o lopatica, zici ca o din-aia de nisip), mi-a dat incredere un „dubist” care a iesit relativ usurel de acolo, deci m-am apucat de treaba. In max 10 minute, masina era dezgropata si eram pregatit de drum. Doar ca am supraestimat „gumele” ei (care de altfel sunt mai mult decat decente) si mai ales capacitatea masinii mele de a iesi din asemenea troiene. Asa ca am petrecut urmatoarea ora si jumatate (cel putin) dand la lopata ca un nebun, inaintand cu viteza melcului si omorand ambreiajul. Evident, nici cale de intoarcere nu mai era. Am reusit intr-un final sa ies de-acolo, am iesit la civilizatie, dar am ajuns la munca aratand ca un boschetar proaspat trezit din sant. Ud din cap pana-n picioare. De fapt, nu era o povestioara haioasa. Privind in urma, cred ca era mai simplu s-o las acolo si sa plec cu sania.

    00
  122. Toata scoala de soferi am facut-o pe timp de toamna tarzie ca am zis ca instructorul a sugerat ca sa putem invata si pe zapada. Surpriza a fost ca nu a nins nici un fulg pana in ziua examenului cand a tras o ninsoare zdravana. In ziua aia 3 masini de scoala au avut tamponari usoare. Cand a venit randul meu am condus pe stradutele pline de zapada bineinteles fara parcari ca nu aveai unde iar cand sa fac schimb cu alt coleg, politistul mi-a zis : „Trage usor pe dreapta , dar usor ca altfel ne ducem dracului „.

    00
  123. NOU
    #147

    Desi aveam o idee ca frana de mana (cabluri, etrieri) n-ar fi chiar la prima tinerete, si primisem chiar si un sfat de la un proprietar de acelasi model „coae’ nu trage frana de mana peste noapte!”, o cunostiinta care a condus masina a avut un moment de alzheimer si a ignorat sfaturile „babesti”. Evident ca in urmatoarea dimineata, pe spate aveam skiuri, ca rotile nu se invarteau. Acelasi om s-a gandit ca daca taraste masina pe asfaltul inghetat „se deblocheaza ele”. Gresit, a fwtut si mai mult etrieri, placute si discuri. Trebuie sa recunosc, este un fapt rusinos pentru marca straina.

    00
  124. Poveste reala de la probabil cel mai iresponsabil cititor al tau:
    Pe 6 ianuarie a.c. a fost cod portocaliu de ninsori. Tot pe 6 ianuarie a fost ultima mea zi de munca pana sa intru in concediu paternal, ca nevasta-mea urma sa nasca pe 7 ianuarie. Am zis totusi sa ma straduiesc sa-mi termin treaba in Giurgiu(zona arondata mie), ca n-are cine sa rezolve pana ma intorc eu la munca. Nevasta-mea dupa mine, credea ca e zona turistica la Crevedia Mica. Pe masina aveam montate anvelope M+S, in portbagaj lanturi de iarna si o lopata cat un faras de bucatarie.
    Cand am plecat la drum incepuse fulguiala. Noi: ce dragut, ca in povesti, de cand nu a mai nins asa, etc. Cand am iesit dupa autostrada pe la Vanatorii Mici deja ne-am impacientat: nu bagase nimeni plugul, drumul era tot acoperit de zapada, dar era stratul foarte mic. Am mers la treaba noastra, ca doar nu ne-o apuca pe noi, tocmai pe noi vijelia. Pe parcurs stratul de zapada crestea. In continuare nici urma de plug. De fapt nici urma de oameni, probabil noi eram singurii care luasera in ras codul portacaliu, restul erau in casele lor, la caldura. Cand am ajuns in sat,unde era treaba mea, am lasat masina parcata 10 minute si cand ne-am intors toate rotile erau blocate de zapada. Hai sa scoatem lanturile din masina. Cauta pe youtube cum se monteaza. Nu merge netul. Continua sa ninga, zapada se aduna, era si vijelita. Primul lucru, m-am gandit daca naste nevasta-mea acolo, o mai fi vreo moasa prin sat? Deja apucasem sa accelerez, sub roti se facuse polei, de lanturi nici vorba sa mai fiu in stare sa invat sa le montez atunci. M-am luptat cu lopata de jucarie pana am spart-o de nervi. Asa ca am abordat primii (si singurii) 2 betivi care se aventurasera pana sa crasma si i-am rugat sa impinge la masina. A fost ca in bancurile cu prosti, fiecare tragea sau impinge cum il ducea capul. Ideea e ca am scos-o de acolo si primul lucru a fost sa ies din sat si sa ma intorc acasa. Nici acum nu stiu cum am reusit sa ne intoarcem fara alte incidente si sa nu nastem in camp.

    00
  125. O duminica de septembrie. Colegul baga talpa in masina de serviciu pe un drum judetean. La un moment imi spune ca se aude un zgomot. Ca se simte mai tare cand schimba dintr-a III-a in a IV-a. Ascult si eu… Se auzea asa, ca o mica trepidatie. Imi amintesc ca am un amic care a facut un curs la VW in Germania si ca a invatat sa recunoasca defecte dupa auz. Ii povestesc la telefon ce se aude. Se gandeste ala cateva secunde, ma intreaba de cand e masina, cati kilometri are, chestii d’astea. Dupa care imi spune, bai, ia opreste masina si vezi, n-ai pana? Pana era. Cauciucul franjuri. Asta nu simtise in volan nimic. Si pana era la roata stanga fata. Roata de rezerva dezumflata. Ia colegul roata in spinare si merge spre primul sat care era la vreo 4 kilometri de noi. Pe drum opreste un tractorist si-l intreaba, ce faci coae? Mergi la vulcanizare? Pai da! Urca coae! Si uite asa, vreme de 4 kilometri din 3 cuvinte, 2 erau „coae”. Ma rog, in sat a gasit un cauciuc sh si a rezolvat problema.

    00
  126. NOU
    #150

    Am dat enter din greseala. Deci intamplarea.

    Anul trecut in Brasov aveam niste Pirelli WinterCarvingEdge care nu se mai fabrica acum ..
    M-am dus cu sotia la dentist in Craiter si nu am gasit loc de parcare. am zis ca sa urc o bordura si am fost prea entuziast si am urcat-o exact peste un colt care mi-a sectionat cauciucul. Bine inteles ca nu am observat decat cand m-am intors la masina … Ningea ca in povesti … Eram imbracat gros cu pardesiu si camasa. Roata din Fata stanga era varza … M-am apucat de munca .. am luat niste manusi de latex de la dentist imprumut (noroc ca il cunosteam) si am dat roata din spate jos .. am pus rezerva … am dat roata din fata jos si am pus-o pe cea din spate. Si am plecat spre vulcanizarea din Avram Iancu … zici ca faceam drifting in NFS asa fugea rezerva mea mica.. Era spre ora 18 .. deci la vulcanizarea non stop .. erau deja 5 masini .. asa ca dupa ce am vazut ce e acolo am fugit repede in NOUA unde spre norocul meu Vulcanizarea lui Nea Marton era deschisa … din nefericire caucicul era ferfenita .. eram disperat … norocul meu s-a schimbat cand un nene a venit cu masina sa isi schimbe un cauciuc care ii facea probleme… si cel „defect” era exact dimensiunile potrivite pentru mine. I-am zis sa mi-l vinda mie ..dar a zis ca mi-l da pe gratis. Apoi am ajuns acasa gandindu-ma cat dureaza sa imi livreze un cauciuc Emagul… pana cand copilul meu de 7 ani mi-a zis … De ce nu mergi la Supermaket sa cumperi unul .. „faceslap” . Zis si facut .. a doua zi eram mandrul posesor a 2 Nokian WD3. montate si sunt super fericit cu ele. Anul acesta aveam de gand sa mai cumpar 2… dar poate imi surade norocul .. :)

    PS. Vizita la dentis m-a costat suplimentar 2 cauciucuri + manopera la vulcanizare+ factura de la curatatoria chimica .. .ca dupa ce am ajuns acasa am constata ca sunt plin pe mansete si pe pardesiu de grafit .. din fericire nu au ramas pete permanente.

    Cauciucurile Nokian WD3 sunt pe placul meu si le folosesc cu placere .. si chiar daca nu castig .. o sa cumpar 2 WD4 :) sa pun pe fata in locul cauciucurilor vechi Pirelli

    00
  127. Iarna trecuta prima ninsoare mai serioasa ne-a prins la munte in Sibiel. Am zis ca ramanem acolo inzapeziti. Seara parintii ne-au sunat si ne-au spus ca pana si in Bucuresti e urgie. Plecasem pe drum uscat si acum la poarta gazdei noastre aveam 50 de cm de zapada.. ne-am culcat cu gandul ca poate iesim trasi de senilatele de la UM din apropiere.

    A doua zi pe la 8 peisaj de poveste, curtea curata pana la beton cu zapada carata in fundul gradinii, strazi dezapezite cu lama, masina noastra curatita de gazda, podetul din fata curtii liber. Ne-am luat inima in dinti si am plecat pana in Sibiu. Toate drumurile practicabile, locuri de parcare libere si curate la Muzeul Satului si la Zoo, si ningea fara oprire de 24 de ore. In Bucuresti totul blocat, liber la scoli, institutii publice inchise, nu circula decat metroul.

    00
  128. #102 va primi un mail de la agenția de piar a lui nokian pentru detalii

    https://youtu.be/pFsgJd9YT8I

    • Dacă cu anvelopele de iarnă s-a terminat poate citesc blogul cei de la Michelin și vin cu anvelope all seasons :)

      00
    • am nevoie de niște articole sportive, dacă știi pe cineva…

    • Să spunem că sunt în opoziție cu sportul dar o prezență online o au cei de la TYR Romania, cred că ar fi interesați. Pe cine cunoșteam eu la ei am văzut acum că de la 1 Septembrie a plecat în Londra… dar cred că o propunere pe mail la ei poate da un rezultat pozitiv. Mai este Decathlonul dar nu mai am contacte de acolo, știam o colegă ce era department manager. Nu știu cum este în blogosferă dar eu aș trimite o propunere de colaborare la Dacia-Renault, VW, Rompetrol, Ariston, Philips, Samsung, Lg, Michelin, Naturlich, Veka sau Qfort și alte branduri care cred că au un public țintă bine targetat pe zoso.ro, eventual niște printscreenuri din comentarii cu referirile cititorilor. Mă oftic mai ales la mașini când dau reprezentanțele în teste la niște pzde siropoase care sunt paralele, iarăși ca exemplu postările cu mașinile cititorilor a prins destul de bine la public….

      00
    • #102 din momentul extragerii, ca odata cu comentariile la comentarii se mai modifica si ordinea. De fapt, ce voiam sa zic… Daca Darius nu le vrea, eu propun, total altruist si dezinteresat, sa le iau eu. :D Fara tragere la sorti, ca si asa pozitiile comentariilor sunt relative. A, nu se poate?! Ma duc sa comand cauciucuri de iarna. De la Nokian, cum am zis.
      Desi PR-ul lui Nokian ar putea sa faca o treaba: sa ofere o reducere frumusica comentatorilor acestui blog, care isi cumpara 4 bucati de Nokian pana la data de ….

      00
  129. Am, deja, de 2 ani si le reclamand si celor care nu câștiga concursul asta.

    00
  130. Ete aici poveste amuzantă:
    Prin ’98 eram junior în cîmpul muncii, lucram ca inginer de service pt o firmă ce vindea computere. Și se face că prinde firma contract baban de băgat rețelistică în toate judecătoriile din țară. Cei din Iași au trebuit, firește, să se ocupe de tot ce înseamnă judecătorii în Moldova.
    Așa se face că pe la un sfîrșit/început de zi de noiembrie (adică ~ ora 00), terminînd lucrarea în Piatra Neamț, mă sui frumușel cu un coleg (el conducea) în Olcitul firmei cu gînd să oprim un pic la un McDonalds, ceva, să mîncăm ceva înainte de a pleca spre Iași. Oltcitul firmei e cea mai troașcă mașină cu care am mers vreodată: la curbe aveam pur și simplu impresia că se deformează ca și cum partea de jos ar lua curba dar partea de sus nu iar faptul că în acea noapte de noiembrie parbrizul nu se dezgheța deloc nu era nicidecum ceva de mirare.
    Clădirea judecătoriei e în centrul orașului (care era luminat a giorno) iar ”Olcita”, cum îi spuneam noi, pornește după o cheie mai lungă. Parcurgem cam 500m pînă dăm de un polițist în stradă care însă nu pare să ne acorde vreo atenție deosebită. ”Măi, oare n-o fi văzut ăsta că nu purtăm centurile?” – mă-ntreabă șoferul. ”Vezi de treabă, tu nu vezi că abia vedem noi afară (prin geamul înghețat), cum dreq să vadă el de afară înăuntru?”, îi zic.
    După vreun kilometru, alt polițist (probabil atenționat prin stație de primul) ne face semn să oprim.
    ”Bună seara, prezentați-mi actele”. Șoferul se execută.
    ”Dle X, de ce circulați fără lumini de drum noaptea?”. Opsss…
    ”Mă scuzați, am greșit, e așa de bine luminată strada încît nu mi-am dat seama”, încearcă șoferul să-l înduplece.
    ”Bine, bine, nu v-ați dat seama, dar centura de ce n-o purtați?”
    ”Ba o purtam”, zice șoferul, ”acuma am dat-o jos, imediat ce m-ați oprit”. Apoi întorcîndu-se spre mine ”nu-i așa că o purtam?”
    ”Așa, domule polițist, o purta”, întăresc și eu.
    ”Vă rog să coborîți din mașină”, zice polițistul.
    Șoferul încearcă să deschidă portiera și să iasă, izbește și cu umărul în ea dar aceasta pare să fie blocată.
    ”Nu cu dvs vorbeam, pasagerul să coboare”. ”Veniți lîngă mine, vă rog”, îmi spune.
    Ajung lîngă el și mă bufnește rîsul: centura șoferului, nefiind retractabilă, atîrna pe jos ieșită din mașină prin despicătura dintre portiera șoferului și caroserie… (ăsta era și motivul pt care șoferul nu mai reușea să deschidă portiera).
    ”Tot mai susțineți că purta centura?”, mă întreabă polițistul.
    ”Nu mai susțin nimic” îi spun rîzînd.
    În cele din urmă, polițistul a fost înțelegător și ne-a dat o singură amendă (care era mai mare, nu mai țin minte, cred că de faruri). Oricum, țin minte precis că nu i-am purtat pică, am rîs de întîmplare și asta ne-a ținut ”în formă” tot drumul spre Iași (deși eram obosiți ca niște cai)!!

    00
  131. Nu e pentru premiu, doar pentru ca sa ramana undeva.

    Cu voia dvs. am o poveste de vara (e mai funny):

    Prin 2007, excursie cu familia in Grecia, la o verisoara si la mare, cu noua mea achizitie, un Seat Leon din 2001, mandrie mare, ce mai.
    Planuim totul: bagaje, itinerar, etc, si imprumut un GPS de la un amic, primul GPS pe care il foloseam ever. Ca sa fie bine. Ca o paranteza, masina era atat de joasa incat simteam cum imi intra bordurile in fund cand o urcam pe trotuar in fata blocului.

    Toate bune si frumoase, soare, mare etc, ajungem la veriosoara mea, undeva langa orasul Larissa. De acolo, ne aranjeaza ea sa stam la un hotel in Kokino Nero, ceva statiune pe coasta, unde stia ea pe cineva. Dar, imi zice, nu mergeti pe autostrada, ca e monoton, mergeti pe drumul national ca e mai pitoresc, peisagii … Aveam sa aflu in curand un nou inteles al cuvantului pitoresc…

    Setam destinatia pe GPS, selectam optiunea fara autostrazi si „la drum!”

    Dupa ceva timp, iesim de pe autostrada si continuam pe un drum national. Peisajul, un camp fara sfarsit. Ei, mai avem putin zic…si tot inainte. GPS-ul trebuie sa stie, tehnologie, tata!

    Alti kilometri, peisajul acelasi. drumul se ingusteaza, casele se termina. Pustiu. In zare se vad niste dealuri. Acolo trebuie sa fie…ajungem imediat.

    Prietena, din 2 in 2 km, „esti sigur ca e drumul bun?” Normal ca e bun, zice si GPS-ul, ce te bagi tu!? Pfff femeile, ce stiu ele ce-i aia ultima ora in tehnologie…

    Asfaltul se transforma in pietris. Dalurile sunt mai aproape, dar de fapt sunt ca niste munti…nici macar un copac pe ele… inaintez usor cu Leonul peste pietris, care se transforma in grohotis…
    O masina! O Lada Niva vine spre noi cu o trena lunga de praf galben.

    Hello, Hello…Kokino Nero?… Cuplul tanar se uita lung la noi din masina kaki, plina de praf.El mai rupe ceva engleza. Se uita amandoi lung la noi, da , da e incolo, dar e mai mult de mers. Mersi, zic, si da-i inainte.

    Mai am un sfert de rezervor, ce se poate intampla…?

    Doua ore mai tarziu… asfalt! Victorie! Gata, ajungem, mai e putin. Suntem la multe sute de metri deasupra marii – la propriu, drumul nu are parapet si la fiecare curba mi se pare ca o sa cad. Copilul sa uita lung de pe bancheta din spate… e mult pana jos. Incordare si linsite. Multa liniste. In alta zi m-as fi distrat de minune pe astfel de serpentine. Acum imi doream doar sa ajung odata la destinatie.

    Coboram. Aceleasi curbe stramte. Macar ajungem pe coasta. Ce bine. Ba nu! Stai, GPS-ul arata o alta curba. Hai dupa ea. Drum de piatra din nou. Si ce piatra! Una mai mare ca alta. Luneta e plina de praf. Suspin la fiecare piatra care loveste in podea. Vreau sa ajung.

    Copilul vrea pipi. Opresc. Si asa am nevoie de o pauza. Se aud doar greierii, praful si ventilatorul de la radiator. E cald. Si soare. Si PRAF! Mult praf. Asta micu face langa masina. Nu vrea in tufis, i-e frica se serpi. Si mie.
    Sa tot fie 4 dupa-amiaza. Am plecat de la 10 am. Mi-e pofta de o bere. Hai la drum. Ajungem imediat.

    Pietrele sunt tot mai mari. Am oprit. Pe aici chiar nu am cum sa trec. Am nevoie de ajutor. Doamna trece la volan; are jumatate din kilele mele. Masina ar trebui sa se ridice putin. Gata e cool, facem si trial, ce mai!

    Car pietre si aplanez trecerea. Hai, da-i incet, tine-o din ambreiaj, n-o balansa ca-mi rupi baia de ulei. AM ZIS INCET!!! De nervi rup o creanga de pe marginea dumului. Copilul se uita ca la circ, printer scaunele din fata, cum urlu si fac gesturi de om nebun prin fata masinii. „Poate ar fi mai bine sa il lasi pe tata la volan” Poate, da, copilul are dreptate… Trecem, inaintam, avansam, ajungem imediat…

    Din fata vine un nor de praf. Nu e furtuna de nisip. E un Nissan Terrano. A doua masina in 5 ore. Evident, opreste langa noi, suntem o curiozitate a naturii. Roata lui e la nivelul plafonului meu. Deschid geamul, ma uit in sus. Un tanar si un nene mai in varsta, e clar tatal.
    – Kokino Nero? Incolo?
    – Cu asta…? intreaba tanarul, aratand cu capul spre Leon.
    – Pai…da, alta n-am.
    Tatal da negativ din cap, lent, „N-are cum” Nu stia engleza, dar i-a zis asta mic ce vrem sa facem.
    – Mai aveti vreo 14km, vreo doua treceri din astea mai urate, si apoi ajungeti…
    -Ajungem la destinatie?
    – A, nu, ajungeti la o intersectie. Acolo trebuie sa o luati la dreapta. Tot drum pietruit. Inca vreo 14 km. Abia apoi ajungeti.
    – Ura, hai la drum.

    Rezervorul e pe la minim. Inca nu s-a aprins becul rosu. E bine, ajungem. Mai e un pic.
    O ora mai tarziu, sau poate mai multe, ca timpul trece altfel in salbaticie, eram expert in trial. Si imun la praf.
    Cerul se inrosea, Putina racoare de seara era bine venita. Si l-am vazut! Era acolo, nu era o fata morgana, era chiar un indicator.
    Si erau masini. Multe. Masini normale care mergeau pe drum normal, de asfalt. Pe indicator am citit: Larissa 70km la stanga si Kokino Nero 21km in dreapta. O ora , poate doua, pe asfalt.
    Era ora 7 seara. Ce mai conta, am razbit. Restul e tacere…

    Tarziu in noapte, la hotel, ma uit pe GPS-ul minune. In optiuni, alaturi de „evitare autostrazi”, optiunea „foloseste drumuri de pamant” era activata…
    Noapte buna!

    00
    • Genial!

      00
    • cel mai tare comentariu :)

      anul asta > grecia – garda la sol „5-6 cm”, am injurat in kassandra 80% din intrarile spre plaja, scutul meu a dus greul

      cea mai cretina chestia in schimb a fost dupa trecerea podului spre bulgari la giurgiu, au niste kkt-uri din ciment pe asfalt (cate 2 pe sens), la dus cel putin ambele le-am simtit in scut sanatos – la prima am zis ca am intrat cu viteza a2a, a doua am oprit in buza ei si am trecut cu 1a – tot a marait. la retur am trecut cu 1a in diagonala si nu a mai comentat scutul)

      00
  132. Bag pendula n tine , te citesc de ani de zile , zilnic.
    De vreo 2 ori am „comentat” la giveaway uri, da nu regăsesc comentariile aprobate.
    Sa fie in bafta ta.

    00
  133. Eu nu am nici o poveste demnă de a putea participa la acest concurs (care s-a și încheiat), altceva vreau sa vă spun.
    Sunt un mândru posesor de Nokian Zline 225/45/17 (vară) și Nokian WR D3 195/65/15 (iarnă) pe un BMW E46. Cumpărate în 2013, pe vremuri când romanii auziseră puțin de Nokian. Noroc cu internetul asta. Țin minte ca vreo doi ani după achiziție mai toți se mirau de marca asta de anvelope.
    In fine, ce vreau sa spun este ca folosind mașina preponderent regulamentar, și cu bun simt, nu am avut niciodată surprize din partea anvelopelor. Sunt foarte mulțumit de ele.
    Vi le recomand 100%.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.