Amazon cumpără Whole Foods, Walmart cumpără Bonobos

Azi e o zi a achizițiilor pentru marile companii americane.

Gigantul online Amazon cumpără lanțul de aprozare Whole Foods pentru 13,7 miliarde dolari, bani împrumutați.

Lanțul de hypermarketuri Walmart cumpără companii de haine tinerești Bonobos pentru 300 milioane dolari cash, după ce anterior a cumpărat alte două companii similare, ModCloth și Moosejaw.

Și acum explicații.


Ați văzut reclama aia cu magazinele viitorului, lansată de Amazon prin vară? Ce credeați, că se apucă să facă de la zero totul? E mult mai simplu să cumpere ceva cu o reputație foarte bună și să adapteze. Iar Whole Foods are o reputație de magazin cu mâncare foarte bună, chiar dacă e scumpă.

Și schema viitorului e să conectezi ce mâncare cumpără cu ce haine și alte produse cumpără și să știi să recomanzi din categoria cealaltă.


Walmart are bani și nu știe ce să facă cu ei. A optimizat la maxim lanțul de aprovizionare, plătește angajații prost, are cea mai bogată ofertă de produse, are cele mai ieftine produse, acum are nevoie de diversificare.

Și mai e ceva aici: falimentul Macy’s, Sears și restul lanțurilor de magazine de haine adresate celor care azi au 40+ ani. Sunt două categorii aici: cei care au bani și se îmbracă fie sobru, fie tineresc, și cei care nu au bani, deci nu cumpără. Așa că e logic să cumperi companii tinerești, chiar dacă fondatorii făceau pe cocoșii și clienții sunt un pic supărați.


Și mai e ceva: banii sunt ieftini, băncile de investiții nu știu ce să facă cu ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. „Aprozare” man? :)

    00
  2. Wholefoods e probabil cel mai bun din US ca mancare, dar intr-adevar e scump. Au competitori gen Trader Joes, care are preturi mai accesibile, dar varietatea de produse organice nu e asa de mare. De asemenea nu e atat de dezvoltat in toate statele (sunt state care nu au Trader Joes). Mai sunt si altele mai mici gen Moms Organics, dar in mare, la nivel de calitate, Whole Foods e cel mai cunoscut si apreciat. Mi se pare ciudat sa coste doar 14 miliarde.

    E foarte posibil sa fie ceea ce zici cu magazinul viitorului, insa eu cred ca primul beneficiu e pentru serviciul Amazon Fresh. Au deja integrata cu Whole Foods, iti livreaza rapid acasa sau cumperi si le ridici direct. Dezvolta in felul asta si mai mult monopolul, tot ce cumperi cumperi de pe Amazon.

    00
    • Whole foods e o porcarie sinistra in UK, cel putin la fructe.

      00
    • Alexandru, posibil, doar ca in US nu sunt alternative, sigur, mai exista Safeway, QFC, Walmart, Fred Mayer, Trader Joes, si cam atat. Wholefoods e vazut ca alternativa mai buna ca restul, motiv pentru care si preturile mai mari. Wholefoods ar fi un cacat si in Romania, orice catina l-ar bate la cur, doar ca in US nu sunt alte alternative. Whole foods cam are monopol in US cel putin pe zona mancare organica. Insa repet, e vorba si de alternative, e un fel de „raul cel mai mic”

      Mai depinde si de la tara la tara si cum au adaptat mancarea aia la specificul tarii respective, de imaginea creata in mintea consumatorului, de nisa pe care se pozitioneaza. McDonalds sau KFC sunt un cacat in US, e pentru very low cost, pe cand in Romania, din punctul meu de vedere daca nu ma insel, sunt percepute ca loc de intalnire si iesit in oras. Amazon in Irlanda si Australia nu au nici pe departe popularitatea celui din SUA. Plus ca Whole foods in US a aparut in 1980. A fost primul magazin certificat pe produse organice. Pe la sfarsitul lui 2007 au deschis in UK.

      00
  3. „Aprozar” e iesit din uz si oricum acolo se vindeau doar fructe, legume si zarzavaturi. Whole Foods e fix „supermarket”, vinde si carne, fructe de mare, oua etc.

    00
  4. O corectie mica:
    „Amazon to acquire Whole Foods Market for $42/share in an all-cash transaction valued at ~$13.7b.”

    00
  5. Magazin alimentar, bre :-))

    00
  6. Si pentru mine e o mare zi. Azi am taiat iarba de la strada. Avea doo săptămâni. Acesta miscare este foarte importanta vizavi de vecinii mei, prin prisma faptului ca acum iarba lor e mai mare si gazonul meu e cel mai fain de pe strada. Tranzactia a fost impulsata de nevastă-mea!

    00
  7. Whole Foods prin america e renumit ca iti lasi tot salariul acolo .
    La nivel national sunt cei mai cunoscuti pentru mancarea organica.
    Ma gandesc ca la Kroger, Supervalu, Costco, Sprouts Farmers le cam sta in gat achizitia asta.

    00
  8. „Grocery store” e băcănie pe limba română, dar, din păcate, nu mai folosește nimeni termenul în ziua de azi. Aprozarul era „greengrocery” ori „green grocer’s”. Numai zic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.