Românii ar vrea, dar birocrația îi omoară…

La mine pe stradă, sunt cam 70 de case, majoritatea umane, dar sunt și câteva vile porcești. De două săptamâni, de când a dat căldura, am văzut așa: două renovări de fațade, un acoperiș schimbat, câteva garduri și porți vopsite, ferestre noi, copaci toaletați și tot așa.

Oamenii vor și, dacă au bani, fac, pentru că nimănui nu îi place o fațadă căzută. Sigur, sunt și excepții, bronzații, săracii, încrâncenații, ăia au lumea lor, dar majoritatea ar vrea să trăiască într-o casă frumoasă.

Și aici intervine statul să îi ajute: 100 lei taxa de cerere de depus la primărie, răspuns în 45 zile, cerere la Comisia de Cultură, răspuns în 30-60 zile, dosar la primărie, răspuns în 30 sau 60 de zile.

Și în toate situațiile astea ești tratat ca un infractor. Nu ca un cetățean, nu ca un om, nu ca o ființă vie, ci ca un rahat care vine să deranjeze somnul funcționarului cu prostiile tale.

Și ți se ia. Nici nu mai apuci să te gândești să angajezi firmă sau altceva, că deja te-ai enervat și scârbit.

 

casa-01

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. iar dai poze de la Firea din casa?

    00
    • NOU
      #2

      este debaraua unde mai tine un borcanel de castraveciori, o dulceta, 8-9 milioane de euro pe care nu a avut timp sa ii numere si desigur zacusca.

      00
    • Vezi că nu știi? Alea-s tablouri, nu icoane. Iar poza e din casa lu Năstase.

      00
    • La Firea e un amalgam de stiluri lipite nefericit una peste alta că aşa i-a spus cineva că dă bine.
      Aici e un baroc finut.

      00
  2. Mie cel mai mult imi „place” cand stau 3 ore la coada si cand ajung la ghiseu se inchide… pauza de masa…

    00
  3. Plus dosar penal, ai uitat de dosar. Aduceti-va amite de satenii aia ce s-au apucat sa isi repare singuri un drum comunal si primarul le-a facut plangere penala pentru lucrari neautorizate.

    00
    • La drum e altceva. Acolo chiar e crima daca reparatia e facuta prost.
      Stiu un caz cu unii care au umblut gropile din drum dintr-un sat cu pietris. Un motociclist a dat cu roata in ea, roata s-a afundat in pietris si l-a aruncat peste ghidon. A murit pe loc.

      Faci plangeri, insisti. Daca responsabilii nu repara drumul te duci mai sus, pana rezolvi. Nu faci tu improvizatii. Dar romanii sunt lasi, le e frica sa nu deranjeze pe cineva si nu fac plangeri..

      00
    • Hai mai Alexandru, ca puneau niste pietris in gropile dintr-un drum pietruit. Ce crima e asta? Nu mai criminal e primarul ca a lasat drumul sa se deterioreze? Bine si aia au fost tarani prosti ca au votat un asemenea primar dar totusi…
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/tinerii-care-risca-inchisoarea-pentru-ca-au-reparat-un-drum-692060

      00
    • @Alexandru – Sigur, daca o iau pe la pasul Prislop, un drum care in orice tara, de pe orice continent, ar trebui sa fie inchis, si mor dand intr-o groapa imi si plateste statul ceva.
      Sa mai zic de zeci de locatii unde e mai simplu sa pui un „Atentie cad pietre!” decat sa stabilizezi cumva versantul ala?
      Sa mai zic de trotuarele din tara asta? Luam un oras la intamplare. Trotuare, nu strazi!
      Acolo e problema cu drumurile noastre, unde a umplut cineva la el pe strada cu pietris o groapa.
      Daca primaria nu e in stare sa rezolve, macar sa puna un semn de ala cu denivelari sau sa reduca viteza la 10 km/h.

      00
    • @Valeriu

      N-aș absolutiza. Dacă nu a reușit să primească fonduri sau bani de la buget, din diverse motive [ e de la partidul Y și la putere e partidul X, toți care au firmă de construcții de drumuri sunt oponenții lui politici și astfel le-ar furniza bani pentru campanie sau, pe urmă, oponentul acela devine primar și e acuzat pe nedrept că a primit foloase necuvenite sau mită pentru repararea drumului, firma străină care a făcut drumul a luat banii și a plecat ´(îmi aduce aminte de articolul ăsta despre primarul din Slobozia, citește la partea cu parcarea subterană, subcontractori și firma din Spania: https://adevarul.ro/news/societate/video-revolutia-tinerilor-ochii-unui-primar-provincie-toti-40-ani-prosti-impung-1_56f027035ab6550cb8149660/index.html, oamenii de la CNADR nu se ocupă dacă nu ciugulesc și ei ceva pentru nevastă, soț sau copii, șamd], n-ai ce să faci decât să înduri (pe nedrept) înjurăturile sau, ajungi la un punct, și-ncepi să zici și tu că de ce ești mototolit în halul ăsta când nu ai nicio vină.
      Deci, nu, dintr-o bazaconie atât de banală și nevinovată, se pot solda & porcăiți foarte multe victime, aproape toți nevinovați…

      Apropo de asta, știi cum ajung ăștia să primească mai mulți bani decât au câștigat la licitații, nu? Am vorbit cu cineva care, la rândul său, cunoștea pe altcineva care lucrase la primăria din București (nu știu dacă generală sau de sector; era funcționar public banal) și s-a pensionat de ceva vreme. Au stat de vorbă despre problemele cu firmele, licitațiile, caietul de sarcini și birocrația.

      ––––––––––––––

      Să zicem că se face o licitație pentru construirea/reparația unui drum, pod sau pasarelă. Nu mai zic de caietul cu sarcini fiindcă îngreunează relatarea dar, simplificând, vin niște firme la licitație.
      Firma A poate să facă lucrările pentru €100.
      Firma B poate să facă lucrările pentru €95.
      Firma C poate să facă lucrările pentru €80.

      Cine câștigă licitație? Firma C. Ce se întâmplă…

      Se apucă de lucrare și, să zicem, după 3-4 săptămâni se oprește orice activitate. Care-i problema? Firma aceea a dat peste o rețea de cablaj subteran. Se face, în scris cică, o atenționare (nu știu cum i se zice, mi-a spus omul acela că i se spune într-un fel acelei atenționări, dar n-am reușit să țin minte termenul) din partea acelei firme și că trebuie să primească bani suplimentari ca să aibă grijă cu cablajul acela, că nu sunt plătiți să țină cont de cablaj că etc etc. Mai durează, mai trece timpul când nu se face nicio lucrare… până la urmă, primește banii suplimentari și se reiau lucrările.

      După o lună, iarăși, se opresc lucrările… ce s-a mai întâmplat de data asta? Colac peste pupăză, firma aceea a dat peste o conductă (n-a spart-o, n-a lovit în ea, dar a dat peste ea). Iarăși, se face în scris acea atenționare, iarăși durează o eternitate până când se rezolvă hârțomania și, până la urmă, primește banii. Se reiau lucrările…

      Mai trec niște luni șiiii… măi, ce ghinion, au dat peste o rocă tare, care nu poate fi zdrobită așa de ușor. Se opresc lucrările, se face atenționarea, după o eternitate mai târziu, iar se apucă de lucrări fiindcă au primit bani să se ocupe și de roca aceea.

      Trece un an și jumătate, lucrările se opresc. Ce dracului mai e? Ce să vezi, s-a scumpit motorina, trebuie schimbate cauciucurile, trebuie verificate camioanele și mașinăriile (să li se schimbe uleiul, să li se pună bucșe noi șamd). Se face atenționare care, de data asta, ține cont de problemele logistice ale firmei și necesită asistență că, na, ghinion. Primăria, poate îi spune sau nu-i spune, depinde: „Bă, Gigele, noi nu prea mai avem bani să vă dăm. Am cam cheltuit ce se putea cheltui, fă și tu o curbă de sacrificiu și renunță la niște vacanțe în Maldive sau Maroc, și scoate și din buzunarul tău”. Gigel, îi poate spune: „Dom’ne, eu am primit contract să fac/repar drumul acela. Am intrat și eu într-un impas. Când aveți bani, mă contactați, că și așa nu plec nicăieri”.
      Mai trece timpu’, să zicem că sunt alegeri electorale, promisiuni că se face/repară drumul acela, că nu se mai poate că atâta corupție, că asta, că aia… mai trec 5-6 luni, primăria abia a reușit să securizeze niște fonduri, cu chiu cu vai (și ‘dacă’… dacă nu, asta e, stă primăria cu paragina aia incompletă).

      Se reiau lucrările fiindcă a primit bani și pentru mentenanță dar și pentru niște prime/bonusuri fiindcă a trecut mult prea mult timp de când s-au oprit din lucrări.

      Mai trece încă un pic, iar se opresc lucrările. Ce mai e? Păi, s-a făcut o eroare, acuma trebuie să spargă, trebuie bani pentru materiale uzate greșit. De data asta, primăria are bani fiindcă s-a alocat bugetul deja pe anul acela. Se reiau lucrările…

      După 5 ani (care trebuia să se facă în 3), se face/repară drumul, podul sau pasarela. Licitația a fost de €80 dar, conform cheltuielilor suplimentare, s-a cheltuit la final €135. De la €80, la €135.

      –––––––––––––

      Dar să revin, persoana asta mi-a povestit cu ce s-a înfruntat acela care îi povestise cât timp era funcționar la primărie, când trebuia să construiască sau să repare un drum. De data asta, tot așa, firma de construcții a venit cu o atenționare. Ce s-a întâmplat, ce a făcut funcționarul ăsta diferit?

      Le-a zis așa că, ce-ar fi dacă ea (firma) construiește drumul și la final, după ce a terminat, se face un calcul final cu toate cheltuielile suplimentare, că e rocă, că e cablaj, că e motorina; deci, va fi despăgubit dar la sfârșit, după ce termină lucrarea, în timp ce rezolvă toate obstacolele acelea ca să nu mai treacă timpul degeaba. (ceva legat de brevet, IOU, că primăria se va angaja să plătească totul dar sub forma unei cheltuieli finale cu chitanțele pe masă, nu preliminare, nu la cheltuiala aia după ochi)

      Deci, vai, asta a fost o inițiativă revoluționară. Cum? Să construiască drumul ȘI tot firma ia să țină cont de obstacolele ăstea mărunte, că și așa, la final, se va face un calcul și va fi despăgubită conform cheltuielilor finale și NU conform cheltuielilor preliminare?
      Evident, nu s-a putut face așa ceva, e revoltător, firma s-a bosumflat pe ea de firmă ce e.
      Mi-a spus persoana care mi-a povestit de funcționarul ăsta că a vorbit la telefon cu un superior despre situație. La final, la sfatul superiorului, i-a dat firmei acei bani suplimentari.

      Aaa, dar n-am speculat cu ce fel de relații și legături ar fi existat. Bun, ăsta e doar un exemplu pe care l-am aflat și eu, am vrut să relatez asta cât de simplu posibil, fără să adaug straturi.

      00
    • @Alupigus, O fi nu zic nu, birocratia e in floare. Totusi aia din comuna Ciugud, jud. Alba cum au reusit?

      Daca exista un pic de cap si de vointa se poate. Parerea mea este ca lacomia (comisionul) si micile orgolii locale franeaza aproape orice miscare in directia buna. Adica pe principiul ca daca nu imi iese atat sau ori fac eu ori deloc.

      Nu conteaza interesele reale ale comunitatii ci micile lor rahaturi locale. Primarul de acum in rivalitate cu fostul, ce-s prost sa fac proiectul lui xulescu, sa zica satul ca am primit totul de-a gata?! Fac eu de la zero mai mare si mai frumos! Si tot asa o lungesc de aproape 30 de ani.

      00
  4. Termenele alea nu se suprapun deloc? adica is etape ce se succed una dupa cealalta?

    Nu zic ca-s putine, dar cumulate toate termenele alea + cateva refuzuri care apar inevitabil prin administratiile noastre ar insemna sa depui actele cu minim jumatate de an inainte…

    00
    • procesul e așa: iei aviz de la primărie pentru lucrări la casă, îl depui la comisia de cultură, dimpreună cu proiectul cu ce vrei să faci. cu decizia de la comisie te duci din nou la primărie și ceri autorizația de construcție.

  5. Avantajul de a locui la bloc sau de a-ti cumpara casa intr-o zona normala.

    00
  6. Fii și tu hipster: te duci la deputatul care te reprezintă și-i soliciți să facă o modificare legislativă. Vezi ce se întîmplă, iese și de-un articol…

    00
  7. bai si as fi dispus sa trec cu vederea termenele astea interminabile, dar cum zici si tu Vali, cand ajungi la ghiseu/biroul functionarului are cel mai mare sictir posibiiiiiiiiiiiil.
    de 2 ani ma chinui sa termin cu o autorizatie de constructie… acum trebuie sa facem receptia: fiecare functionar mi-a zis alta procedura, totul a culminat cu faptul ca m-am dus la primarie la ghiseu sa mi-l cheame pe inspectorul responsabil si, raspuns: „Gigel e la cafenea (ora 8.35 dimineata) stiti unde e? duceti-va dvoastra dupa el acolo ! Pai nu sti uunde e cafeneaua, nu stiu cum arata, ce fac?! intru acolo si strg numele? A, bine asteptati atunci ca vine el” si am asteptat 20 min sa-si bea omoul cafeaua la cafeneaua primariei sau unde dracu era …. wtf ?!?

    00
    • NOU
      #23

      Ce descrii tu parca sunt secvente din filmele cu prosti dar din pacate este adevarat.

      00
    • si exact ce ziceam, sictirul ! cand a venit de la cafea m-a luat cu „da, ce vrei?!” pai stiti, receptia la o lucrare, va sun de prin februarie dar nu mi-ati raspuns niciodata ! (dialogul avea loc in mai) El : „pai trebuie sa intocmiti dvoastra o comisie de receptive si cu cei de la ISC si sa ma sunati atunci cand aveti comisia” si a plecat…

      00
    • plm la 8:35 e chiar nesimtire sa deranjezi omul asa cu noaptea in cap.
      vino si tu mai pe la 11-12 asa, inainte de pauza de masa. niciodata dupa, dupa pauza de masa nu mai are nimeni chef de munca

      00
    • eu in naivitatea mea credeam ca ei incep programul la 8 si am zis ca ma duc pe la 8.20 sa fie bine. ei bine, nu! programul incepe la 8.30, de aia stiu ca dialogul l-am purtat la 8.35. apoi am mai asteptat inca 20 min dupa el, intr-un final am plecat la 9 mai bou decat m-am dus. la 10-11-12 nu ma pot duce ca sunt in timpul programului si mi-este aproape imposibil…

      00
  8. Nu are legatura cu renovarea, dar uite ca si eu vreau… si eu vreau o masina noua prin Rabla. Am facut toate demersurile si acum stau dupa Politia Romana sa sincronizeze baza de date cu sistemul national pentru ca al meu dealer auto sa vada radierea si sa imi dea masina. (am radiat masina veche acum 2 sapt.) still waiting… ;(

    00
  9. In Bucuresti, obtinerea autorizatiei de constructiei dureaza cam asa:

    – 8 luni, daca nu e zona istorica protejata
    – 1 an jumatate, daca e zona istorica, dar nu e monument istoric.
    – 2-3 ani, daca e monument.
    – 3-4 ani, daca e vorba de proiect mare, care necesita schimbare de PUZ (mall, cladire de birouri, etc.)

    Asta e doar pentru hartiile care iti dau voie sa te apuci de munca. Mai puneti inca 3-12 luni pentru receptia lucrarilor.

    Bineinteles, depinde de sector, de primar, de spagi, de oamenii pe care ii cunosti.

    00
    • stati linistiti ca la fel e si prin orice oras de prin California. De multe ori dureaza mult mai mult decat perioadele descrise mai sus, iar autorizatiile de constructie sunt scumpe.
      Ca proprietar e cam imposibil sa primesti autorizatie ai nevoie de arhitect, inginer si contractor- firma de constructii, altfel nu prea ai nici o sansa sa primesti autorizatie.

      00
  10. Deci, trebuie autorizatie ca sa dai cu niste vopsea pe pereti (exterior) si eventual sa iti revopsesti ferestrele? Si, cum arata un proiect de vopsit rama de la fereastra?

    00
  11. Ar mai fi o problemă relativă, așa, de coincidență speculatorie, care merg mână în mână aproape perfect.

    În România, băncilor nu le convine că există mulți proprietari care au prins vremea prielnică atunci când casele costau o nimica toată.
    Este extrem de probabil că băncile vor susține niște legi sau proiecte de legi machiavelice care să impună repararea caselor vechi (nu istorice sau monumente istorice, atenție; fiindcă mi-adusei aminte de casa ta care nu e imobil istoric), obligându-i să se împrumute și cei care n-au acum rate cu domiciliul în colateral (bineînțeles).
    Deja au început. (și asta vorbind într-un mediu în care se șoptește cum că ar urma o criză și mai năucitoare decât aia din 2008/2009)

    00
  12. Distractiva asta „Românii ar vrea, dar…” :) Asa e de 30 de ani. Romanashul vrea, da’ uite ca tot gashka lui Ilici e la butoane.
    Acuma pe bune, romanul nu vrea de fapt. Ii place asa + ca se cunoaste cu Mitica/Georgica de la primarie/guvern etc. E simplu: pe net si la adunari ne dam rotunzi (huo PSD!) si cand e vb de alegeri nu te duci sau tot cu PSD, cine altul n-ai optiuni si alte motive. Plus e si in spiritul stramosesc, sa fim cozi de topor.

    00
  13. Iar ai fost in vizita la Ametcea?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.