Final previzibil: alpinista de 13 ani Dor Geta Popescu a decedat

A doua știre care a explodat ieri pe feisbuc, după cea cu un tenismen faimos în anii 70 care a făcut ceva recent, a fost despre cum o alpinistă în vârstă de 13 ani și-a pierdut viața într-o avalanșă în Munții Retezat, pe un traseu permis doar vara. Și e trist că Protecția Copilului nu s-a sesizat încă de acum 4 ani și că oamenii, vai, chițăie că biata de ea, era o inspirație pentru noi toți și acum s-a dus.

Dar nu e așa. E o poveste clasică de băgat capul în gura leului de prea multe ori, leu care la un moment dat se plictisește și îi rupe capul curajosului. Ta-su trebuia să se oprească la primul record al copilului. OK, o păcălești că alpinismul e mai fain decât adunarea sau înmulțirea sau decât desenele animate și îi cari echipamentul și la 10 ani ajunge pe să obțină un record mondial. Gata. Băgat capul, leul nu mușcat, succes, hai să ne oprim. Dar nu. Ta-su a insistat. Hai încă o dată. Și încă o dată. Hai că se poate. Hai că a mers și a cincea oară. Hai încă o dată. Și ajungi să crezi că e ok să faci asta cu un copil de 13 ani. Hai, mai bagă capul o dată, că nu face nimic, uite, ai mai făcut-o de atâtea ori. Ce fată curajoasă. Uite o bombonică. Te lasă tati la desene când ajungem acasă, dar nu prea mult, că tati e bolnav de glorie și trebuie să o obțină prin tine. Hai încă o dată. Bravo, fata mea! Ești cea mai tare! Te invidiază colegii de la școală, care ce fac, merg la înot sau fotbal? Sigur că te invidiază! Tu vrei să stai acasă să te joc și să fii copii, dar hai mai bagă capul o dată în gura leului. Bravo! Hai încă o dată! UPS!

Sper ca ta-su să nu fi murit și să facă pârnaie pentru că și-a omorât copilul. Nu-mi pasă de drama lui interioară, trebuie să plătească pentru cinismul lui.

Știu că e o părere nepopulară și că vor sări pe mine în special cei care n-au copii, dar cei care au vor rezona cu mine, pentru că unii au copii de vârsta fetei și se gândesc cum ar fi fost să o pună în situațiile alea. Și de vină e și presa că nu și-a pus întrebarea dacă acel copil e bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

144 comentarii

  1. Au subestimat muntele. Doar ~2000m, pe cand ei urcasera deja munti de 5-6000m, asta era mizilic. La fel idiotii de la vara care se vor ineca in mare. „E doar apa”

    00
    • Si cine plm e geta asta? Aia care schimba ghiuveta?
      Vorbind la rece, ma doare-n cur de prostii care mor ca prostii vrand sa arate iei nu’s ce performante nemaivazute pe Terra!
      Ai vrut expunere-mediatizare-banimoca- ai supt-o original!
      Sictir!

      02
    • De aia e bine sa invatam despre inaintasi, chiar daca nu ai nostri:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Dumont_d%27Urville

      Omul a navigat pana in Antarctica si s-a intors viu pentru ca sa moara pe drumul Versailles Paris. Concluzia: nu subestimati nici mersul la baie.

      10
  2. Pericol de avalansa. Moare. Tragedie.
    Pericol de electrocutare. Moare. Tragedie.
    Pericol de prostie. Moare. Tragedie.
    Pun pariu ca pt majoritatea popendulatiei acestei tari modul in care au murit doi copii e super usor de explicat si de inteles: asa a vrut dumnezeu.

    00
    • Eram printr-o tara din Middle East si vazusem un coleg de serviciu musulman pe marginea drumului cu masina facuta praf. Ajunge dupa masa la birou, il intreb ce i s-a intamplat, primesc un raspuns pe un ton foarte serios „asa a vrut Allah”. Era de la sine inteles ca n-avea rost sa mai dezvolt subiectul.

      00
    • Fiindca prostia nu doare si nici nu aduce reclama, atunci nici autoritatile nu se sesizeaza asa cum a zis Zoso in cazul aleia cu vaccinurile.

      00
    • Off topic: astazi am fost la un notariat si asteptand redactarea actului ne conversam… toata lumea spunea ca este f mult de munca in ultima perioada, dar e bine pt ca e de munca, iar notarita zice si ea: astazi am avut 5 acte, va dati seama ( a.k. 15.000 lei minim) si totul pt ca asa vrea Domnul, cand vrea Donnul e, cand nu, nu. Gesus… ce sa mai zici la asa ceva.

      00
    • NOU
      #8

      Şi ce treabă ai tu cu convingerile altora? Tu crezi în ştiinţă, altul crede în Dumnezeu. Ce, s-a instituit cumva delictul de conştiinţă? Dacă ăsta şi-a dus copiii pe munţi, acum sunt vinovaţi creştinii? Sau poate Patriarhul?

      00
  3. Tatal , e la al doilea copil cu care face dastea vezi Crina Coco Popescu… E complicat sa i judeci din exterior …inevitabilul s a intamplat.
    Nimic de comentat in rest..greselile se platesc, uneori cu vietile altora!

    00
    • Ba chiar e foarte usor sa judeci din exterior cazul asta. Un parinte idiot isi exploateaza copiii doar pentru a-si inscrie numele clubului sau pe lista recordurilor de escaladare a muntilor din intreaga lume si pentru a obtine sponsorizari pentru el, evident.
      Copiii astia nu aveau nicio pasiune pentru escalada, erau doar materialul pentru obtinerea recordurilor. E si greu sa iti inchipui ca un copil de 12-13 ani e in stare sa escaladeze singur orice varf de genul asta. Erau doar tarati de parinti pe munte ca sa le inscrie numele in cartea recordurilor. Cel mai evident e ca fiica cea mare a renuntat la alpinism fix cand a depasit varsta la care mai putea realiza vreun record de escalada. Norocul ei, e doar o coincidenta, nu?
      Celalalt copil ce a murit pe munte e alt cobai crescut doar pentru doborare de recorduri de varsta, tocmai incepuse sa isi treaca numele pe varfurile din Europa.
      Sper sa se gaseasca in lumea asta un alt debil de parinte care sa isi tarasca plodul pe munte si sa ii stearga din cartea recordurilor toate „realizarile” acestui „mare” alpinist roman ce si-a ucis copilul cu buna stiinta.

      00
    • @dax – „Copiii astia nu aveau nicio pasiune pentru escalada”.

      Spui asta bazandu-te pe ce anume? Ce imi plac mie parerologii astia..

      00
    • @dax
      „Copiii astia nu aveau nicio pasiune pentru escalada, erau doar materialul pentru obtinerea recordurilor.”
      Si zici asta bazandu-te pe ce?
      Nu zic ca nu e adevarat, dar asa pot sa zic si eu „Copiii aia erau extrem de pasionati de alpinism, si stiau si ei si tatal lor in ce se baga”. Fara dovezi ambele afirmatii sunt vax.

      10
    • Dax, e misto cum stii tu mai bine decat oricine ce voiau parintii si ce voiau sau nu voiau/puteau sau nu puteau copiii. Relativ la : „E si greu sa iti inchipui ca un copil de 12-13 ani e in stare sa escaladeze singur orice varf de genul asta. Erau doar tarati de parinti pe munte ca sa le inscrie numele in cartea recordurilor.” Pe vremea lui ceausescu si in anii imediat de dupa, de abia asteptam sa plecam la munte – si aveam 8-9 ani. Am facut toata creasta din Piatra Craiului, Bucegi, Fagaras, etc , si asta pana sa implinesc 12-13 ani.. Si mi-a placut enorm, motiv pentru care si acum continui sa „merg la munte” ori de cate ori pot. Deci e posibil pentru copii sa escaladeze varfuri de genul asta, si nu, nu ne-au tarat parintii ca sa ne inscrie numele in vreo carte a recordurilor. Ca noi au fost o multime de alti copii. Nu a fost niciodata o ambitie a parintilor. In cazul de fata iarasi nu cred ca a fost o ambitie a parintilor. Singura vina a parintilor e ca si-au asumat riscuri inutile – trebuia sa nu urce avand in vedere ca era risc de avalansa. NU e o vina ca si-au introdus copiii in pasiunea muntelui si a alpinismului. (aham, da , „i-au impins” sa faca performanta). Cine spune asta nu stie ce vorbeste si clar n-a avut nicio pasiune cand a fost copil sau n-a fost deloc (si probabil nu e nici in continuare) o fire competitiva in copilarie.

      00
    • Bre desteptilor parerologia e sport national la romani si vad ca vi se aplica si lor. Sora cea mare a fetei ce a murit era si ea „pasionata” de escalada fix pana ce a depasit varsta la care mai putea realiza „recorduri” de varsta a urcarii pe diferite piscuri. Iar dupa 18 ani a rupt legatura cu parintii iubitori ce o „sustineau” pentru realizarea pasiunii din copilarie si nici nu vrea sa mai auda de munte.
      Fata cea mica si-a exprimat si ea dorinta sa ajunga cat mai repede la varsta de la care nu mai poate realiza recorduri de escalada pentru a renunta la acest „sport”. Informatiile sunt publice si cunoscute de mult de catre cei din domeniu, iar individul asta, ca tata nu il pot numi, a fost cercetat si de Protectia copilului pentru tratamentul la care isi supunea copiii. Dar cum suntem in Romania si educatia prin bataie e sport national, investigatia nu a evoluat prea departe pentru ca fetele au fost de acord cu „nu-i asa ca nu te forteaza nimeni sa faci escalada ci e pasiunea ta?”. S-a vazut ce mare a fost pasiunea fetei cea mare care nu vrea sa mai auda de munte dupa ce a implinit 18 ani…
      Daca astea nu sunt suficiente motive probabil ca parerologii de mai sus au nevoie de o inregistrare video si o declaratie notariala ca sa fie si ei convinsi ca niste copiii de 12 ani erau tarati de parinti pe coclauri ci nu era pasiunea vietii lor. Pentru ca nu-i asa, ce isi poate dori mai mult o fata de 12 ani decat sa petreaca cateva luni pe ani izolata pe munte alaturi de barbati peste 30 ani si poate o femeie cateodata, ca asta e media de varsta din taberele de escalada montana.
      Nu confundati plimbarile de agrement prin poienite si alte trasee turistice pe munte cu ce facea copilul asta. Da, orice copil pasionat de munte sau escalada o poate face in scop de agrement in weekend sau oricand i se face dor de aer curat si natura, dar ce facea fata asta nu era nicidecum ceva ce se face de agrement. In multe tari este si interzis genul asta de activitate pentru minori pentru ca organismul unui copil nu este suficient de dezvoltat pentru a fi fortat atat de mult la varste fragede si le influenteaza cresterea. Plimbarile in tenisi prin Bucegi, pe Caraiman sau la Babele nu se compara cu escaladarea unui munte de de 7000m sau cu escaladarea Everestului, ceea ce individul asta planuia pentru copil daca nu ii interziceau autoritatiile nepaleze. Asta nu e plimbare din pasiune pentru munte ce fac turistii de weekend ci e sport extrem, cu un grad de mortalitate ridicat.

      00
    • Stie pentru ca pentru a ajunge la performantele alea e nevoie de extrem de mult efort.
      Trebuie sa faca o multime de lucruri nasoale care implica mult efort pe care un copil nu le face pentru ca are altele de facut, gen distractie, joaca si asa mai departe.

      00
  4. Ca sa urce pe Aconcagua, tacsu a dat in judecata statul argentinian ca sa le permita accesul, altfel interzis sub 14ani: https://pressone.ro/eleva-geta-popescu-e-cu-capul-in-nori/

    00
  5. Stiau clar ca e risc de avalansa si s-au riscat… E o moda foarte agresiva in ultimul timp de a trage de copii in ultimul hal. Meditatii din clasa 1, concursuri peste concursuri, sporturi peste sporturi, etc. Mai si zic: dar ala mic vrea ! Ma lesi ? Ala mic abia se sterge la nas si imi spui ca vrea sa faca dansuri sportive zilnic 2 ore ? Sau ca vrea sa urce iarna 10 ore/zi pe munte ? Parintii astia isi distrug copiii, vor ca ei sa faca TOT ceea ce ei nu au fost in stare sa faca. Si dupa aia te miri ca sunt o generatie depresiva, burned out si saturati de viata.

    00
    • E ca aia cu – eu n-am intrat la medicina, intra tu.

      00
    • Pai da, si ca sa se laude la prieteni si colegi de serviciu. Niste lepre.

      01
    • Fata mea are in clasa un coleg care are zilnic activitati dupa scoala. Iese la 4 de la afterschool si e purtat cu bunica sau singur cu taxiul prin Bucuresti. Zilnic un sport 2 ore, de 4 ori pe sapt instrument muzical si inca 2 optionale. Mai nou i-au bagat ceva si Sambata. Vine acasa rupt de oboseala si toti sar pe el ca a gresit la tenis,ca nu a facut bine la nu stiu ce test etc…Copilul are 10 ani si e plecat de acasa zilnic de la 8 la 8. La sedinta cu parintii ai lui sunt cei mai vocali ca nu se face performanta…ca ei nu sunt multumiti. La fel si cu dl Popescu…nebuniile unora care nu vor sa accepte ca nu toti sunt genii. Uneori copiii sunt normali si plictisitori dar trebuie sa ii iubim oricum si fara sa aiba recorduri mondiale. :)

      00
  6. Vali nu ma pricep si voi vorbi strict teoretic, fara sa am experienta practica. Cumva sunt de acord cu ideea articolului si in acelasi timp, din alta perspectiva am o parere diferita. Am sa explic mai jos:

    Daca vorbim din perspectiva unui tata de a-si proteja copilul, de a se simti el impacat cu candul ca e in siguranta, de acord, iti asumi un risc foarte mare si ok, poti incerca sa opresti (desi nu stiu cat de usor sau corect e sa opresti visul unui copil, poate copilul pentru asta traieste). Din pozitia de tata, sunt oarecum de acord cu ce zici. Inca odata, nu ma pricep deloc la acest subiect, totusi intrebarea ramane, „ce cautau pe traseul permis vara”, plus de ce au fost luati de parinti, cine si-a asumat riscul, (inteleg ca era un grup de 50), etc. Cred ca sunt niste raspunsuri, plus ca parintii cat si copiii probabil aveau pregatire si experienta mult mai mare decat parerea mea de habarnist.

    Referitor la celalalt punct de vedere pe care-l am, din perspectiva progresului, a stiintei, a evolutiei, a tehnolotiei, nu am evolua daca nu ne-am lua niste riscuri chiar foarte mari si nu am incerca sa depasim limitele. Nu am doboi recorduri si nu am face noi descoperiri. Si aici nu ma refer la cazul de fata cu traseul vara, vorbesc strict general. Sunt sigur ca multi oameni au murit in incercarea de a dobori anumite recorduri sau de a descoperi anumite lucruri, probabil multi s-au inecat incercand sa treaca inot canalul manecii, sau inainte sa se inventeze avionul, sau sa trimita racheta in spatiu, cu siguranta cativa au dat cativa ortul popii in primele teste, rusul ala vrea sa faca transplant de corp, muta capul la un donator in moarte cerebrala, pare o chestie ilogica si rata de esec aproape maxima, insa totusi se doreste sa se incerce pentru ca o reusita ar schimba total ideea despre capacitatea omului, etc. Sunt niste riscuri asumate, cu parere de rau unii mor, poate chiar de dragul visului sau a evolutiei stiintei, sau poate mor din cauza faptului ca nu analizeaza corect situatia. Dar daca toti ar gandi sa zicem din punct de vedere al managementului riscului si am juca doar safe, poate ca progresul nu ar mai fi unde ar fi acum.

    Pe de alta parte in lista prioritatilor lor, unii oameni pentru asta traiesc, pentru visul lor. Sa le tai visul si sa le zici „ok de azi nu mai escaladezi nimic, pune mana si faci cursuri de pian” ar fi incorect. Stiu, poate la varsta lor, experienta si logica nu-i ajuta sa puna in balanta tot, dar si sa-i fortezi sa traiasca viata pe care o vrei tu doar sa te simti tu ok nu merge. Poti sa incerci sa aduci logic argumente, sa prezinti avantaje/dezavantaje, sa prezinti risc/beneficiu, etc, insa la un moment dat e maximul ce poti face. In casa cu cheia nu stiu daca poti sa-i inchizi. Poate in cel mai bun caz sa zici „ok, macar lasati-ma sa vin si eu cu voi sau contactati-ma contstant sa stiu ca sunteti bine”. Plus inca ceva, nu stiu cum e la altii, dar din ce am observat la mine si la alte persoane, cand esti interesat de ceva anume, e foarte greu sa zici „stop”. Si aici e vorba atat de hobby, financiar, sport, orice. Vrei din ce in ce mai mult si uiti sau nu stii/nu poti sa zici stop. De asta si intrebarea „ce dracu face ala cu atatia bani si pe langa faptul ca are miliarde tot vrea mai mult”.

    00
    • Pana la un punct ai dreptate, lumea asa evolueaza. Toate bune si frumoase cat esti adult, ai consimtamant, ti-ai trait viata sau o buna parte din ea si iti asumi riscuri. Taica-sau sa urce la 7k de m in chiloti, sa-si schimbe capul sau corpul, sa inoate oceanul si ce mai viseaza. Dar e vorba de o copila de 13 ani. Copila asta nu o sa se mai bucure de nimic. Copila asta nu o sa calatoreasca, nu o sa aiba iubit, nu o sa aiba copii, nu o sa aiba familie, nu o sa se mai bucure de nimic de la viata pt ca un cretin i-a terminat viata cu „hobby”-ul lui canalizat pe copil si nu pe el.

      00
    • Vezi că l-ai luat pe Vali la lungimea articolului. În rest… waste of space.

      00
    • Cristi, riscurile „fizice” sunt mai facil de asumat. La „riscuri intelectuale” nu se mai înghesuie așa mulți. Mai greu aici.. cu realizările notabile..
      PS. Am impresia (o fi falsă?) că progresul vine mai ales de aici.

      00
    • Daca era vorba de adulti, eram 100% de acord cu ce ai scris. Dar asa, cand la mijloc e un copil… se schimba complet ecuatia. Copiii trebuie protejati de catre adulti. Nu sacrificati pentru cine stie ce motivatii tampite

      00
    • astea sunt deja „comentarii literare – ce a vrut sa zica poetul?!?!” pana mea…cu siguranta nu mai poate fi intrebat copilul daca isi dorea cu adevarat sau nu asta….nimeni nu poate sti…doar ta-su

      dar cu siguranta…daca isi dorea acest sport…nu prea te poti antrena mergand in Poiana Brasov…si nici nu te poti apuca la patruj’ de ani de el

      a fost un accident…se mai intampla

      00
    • NOU
      #28

      „Copila asta nu o sa calatoreasca” #doamneferestebă #imbecil #neuroniimeimintenuare

      Coaie, inainte sa-ti arunci parerea de casnica ai citit cumva stirea si informatiile pe tema ei??? Ca din ce am citit eu p-aicea fata asta, OMUL asta, a calatorit in 13 ani de existenta si a trait experiente, senzatii si sentimente mai abundente si mai intense decat vom trai majoritatea dintre noi astia ce ne dam cu parerea pe blog in urmatoarea suta de ani. Nu toti oamenii se nasc ca sa traiasca „in rand cu lumea” sa faca ce face si lumea, sa faca si copii ca toata lumea si la final sa moara de cancer, atac de cord, batranete, accident rutier etc etc… cum moare LUMEA… Noi, astia ce avem timp sa ne dam cu parerea pe net, suntem mult prea mici si inchisi in acvariul asta al „normalitatii cotidiene” (aka lumea) ca sa putem intelege oamenii care traiesc in mod diferit, intr-un ritm mai alert sau care fac chestii iesite din comun si au adrenalina la micul dejun.

      Bineinteles ca este o stire regretabila, o tragedie si bineinteles ca daca ta-su sau altcineva responsabil de organizarea respectivei expeditii sunt vinovati ar fii bine sa faca putin bulău ca sa mediteze, dar de aici si pana la a revarsa MILĂ pt cineva decedat facand ceea ce mai facuse de atatea ori incat era de nivel competitiv si era pasionat de asta, mi se pare de o imbecilitate atat de tipica lumii banale care ne inconjoara.

      Dar n-a calatorit, maica… nu s-a bucurat de senzatia unui bilet la reducere de wizzair si sa-si faca selfie-uri intr-un mall din Milano sau turnul Eiffel. N-a apucat sa faca macar un copil si sa divorteze macar o data. Daca, daca, daca. Stim noi mai bine si ne grabim sa aratam MILA ca n-avem o paleta prea larga de sentimente.

      10
    • @ciocanul, sunt de acord ca sunt parinti care cer copiilor ceea ce ei nu au fost in stare sa fie/sa realizeze, sunt de acord ca sunt parinti care vor sa aiba cu ce „se mandri”, care sunt intr-o competitie tot timpul cu altii prin rezultatele copiilor, care forteaza copilul sa intre intr-o competitie care nu-l priveste si poate pe care nu si-ar dori-o, sa moara „Vasile de ciuda”, sunt de acord ca sunt parinti care incarca copilul cu tot felul de activitati pentru ca nu cumva copilul ala ” sa piarda timp” si sa stea cu toti „pierde vara la 5 ani, de aceeasi varsta cu el” si sa „se inhaiteze cu toti golanii de la gradinita, sa-l invete la prostii si sa-l traga in jos” sa nu care cumva poate sa se joace cand de fapt ar putea face pian si dansuri, gimnastica si after school in cele 2 ore de dupa gradinita, sunt de acord ca sunt parinti care merg pe ideea „trebuie sa duca mai departe renumele familiei sa nu care cumva sa ne strice imaginea de succes sa rada rudele de noi ca intru in pamant de rusine si cum mai dau eu ochii cu vecinii”, sunt de acord ca sunt parinti care forteaza copilul cu olimpiade si tampenii de care copilul nu e interesat pe principiul „sa fie domne cel mai bun din lume, lasa ca el acum viseaza cai verzi pe pereti, nu stie el ce vrea”, sunt de acord ca sunt parinti care forteaza copilul spre activitati apoi incearca sa scoata bani de pe urma rezultatelor lor (prin cereri de donatii, emisiuni, crowdfunding,). Exemplele pot continua. Probabil, multi dintre noi ne regasim.

      Insa eu in situatia din acest subiect, nu cunosc exact detaliile, nu pot si nici n-as vrea sa ma pronunt fara informatii, de fapt nu prea m-as pronunta deloc. Am vrut doar sa subliniez in comentariul precedent, mai mult ca raspuns la ideea lui Vali, ca daca un copil e foarte pasionat de ceva, din proprie initiativa, atat de pasionat ca numai aia viseaza, se trezeste si mananca cu gandul respectiv si isi sacrifica timpul, copilaria si relatiile pentru a investi tot timpul si toata energia in asa ceva, maxim ce poti sa faci e sa-l sustii, financiar, moral, te implici in asta, te muti unde are acces la cele mai bune conditii de pregatire, oferi toate fondurile posibile, etc. Sa-l inchizi in casa pe principiul „ok, ai facut un munte, punct, ne oprim, de acum inainte facem pian” nu merge, o sa te urasca ala o viata intreaga. Am patit asa ceva.

      Sigur, unele intrebari raman totusi in picioare(imi pare rau poate suna cinic din partea mea, in conditiile suferintei familiei): ce cautau pe un traseu permis doar vara, daca tatal a fost avertizat de Salvamond de riscul avalansei de ce a mers sau de ce a permis copilului sa mearga sau de ce nu a i-a interzis pentru acea zi si de ce nu i-a amanat tura pentru alta zi cand conditiile meteo erau mai favorabile sau de ce si-a asumat riscul sa ia doi copii in conditiile astea, cine si-a asumat raspunderea de a pleca cu grupul si de a lua 2 copii cu ei, cine si-a asumat raspunderea pentru tot grupul, etc.

      00
    • Nu inteleg cu ce evolueaza umanitatea ca o tzanca urca pe munte in conditii de risc sporit. Nu vad unde duce cursa asta. In ritmul asta o sa notam si primul copil in scutece care urca pe Popocatepetl. Asa, si? Unde-i evolutia stiintei aici, ca nu inteleg.

      00
    • @Anton, nu vreau sa sune ca jignesc, serios chiar nici o intentie, dar tu imi pui o intrebare cum ma intreaba unii „ok, zi-mi ceva care merge sigur si fac bani”.

      Eu am vorbit la modul general si am dat exemplele cu aviatia, rachetele, etc. Ideea din spatele comentariului e ca performanta, evolutia sunt rezultate ale muncii, sacrificiilor, riscurilor, depasirii limitelor si ca in unele cazuri rezultatul nu e cel dorit. Dar tu vrei sa ti se spuna cu cuvant si predicat „ok, dar in cazul asta, fix in cazul asta, cu ce ajuta”.

      00
    • E progres sa mergi in aprilie pe traseu de vara? Una e prostia si alta e sacrificiul in slujba progresului

      00
    • Si urmărirea visului? Ok, ia-o asa: Daca nu mergea in aprilie pe traseu de vara, putea sa-si urmeze visul mult timp de acum incolo

      00
    • Bai uitati care e faza, e strict proverbul ala ca „dupa raboi multi viteji se arata”. Avem rezultatul in fata si noi venim zicem „pai bai strategia aia nu a foat buna buna”. E ca si cum ai juca un joc de poker si ai in fata reluarea de la mana respectiva, vezi cartile adversarului si cartile de pe masa, stii si mutarile adversarului si vii si zici cum ar trebui jucat. Va zic foarte sigur ca daca nu se intampla tragedia asta si rezultatul era altul, era sa zicem reusea sa cucereasca Everestul, nu ne mai cacam toti pe noi acum. Din contra, ca la Halep sau Bute in perioada lor de varf sau ca la Nadia, dintr-o data ni se parea ca de fapt ne face mandri si ca noi toata viata am iubit muntele si e chiar pasiunea noastra.

      00
    • Ala cu rusul nu e chiar asa. Voluntarul s-a si retras intre timp. Dar voluntarul si aici repet VOLUNTARUL, era un adult condamnat la viata in scaun cu rotile si la deces prematur din cauza bolii. Nu cred ca Geta putea sa zica „hai ca azi ma uit la un film…escaladeaza tu, tata”. Va dati seama ca tatal ei facea si presiune psihologica…E tentant ca si copil sa faci chestii pe care nu le face nimeni…credeti ca tatal ei nu lucra si la psihic? De ce Coco a plecat in alta tara si a lasat alpinismul?? De pasionata ce era si brusc nu mai e?

      00
  7. Total de acord cu tine. Individul este doar bolnav de glorie

    00
    • Cam putin spus.

      00
    • Poate tac-su n-are nici o vina, poate a fost nebunia copkilei. Si chiar daca s-a opus oricum ca parinte nu mai ai nici o putere sau autoritate asupra copilului, mana paroasa a legii vine si te leaga daca cumva incerci sa te impui in fata copilasului. Monstrii astia mici profita de legea care ii protejeaza si isi bat profesorii in clasa de exemplu fara ca cineva sa ia vreo masura. Mi-e greu sa inteleg de ce oamenii mai fac copii.

      00
    • @supravetuire Tacsu nu a avut nici o vina pentru ca a dat statul Argentinan în judecata sa poata urca muntele ala?

      Tacsu nu a avut nici o vina să-și controleze fiica minora, care desigur în anii de adolescența dorea să-și petreaca vacanța urcând pe un itinerar interzis pe timp de iarna ?

      Tacsu nu a avut nici o vina pentru ca sora ei mai mare și-a băgat picioarele în alpinism când a devenit majora?

      Nu știu dar parca vad un trend unde e doar vina altcuiva, probabil a lui Soros

      00
    • Tacso era seful expeditiei/grupului. Nu e chiar asa cum spui tu ca „copii fac ce vor”

      00
    • Da, copilul de cum s-a născut, era fiert pe alpinism. Nici bine nu a învățat să meargă, că vroia să se urce pe Everest. Ce mama naibii… copilul copiază ce vede și ce i se arată când e mic.

      00
  8. nu stiu cat de experti erau ei, dar eu mi-am luat-o in barba de la vremea in retezat de destule ori ca sa merg acolo doar intr-o singura luna pe an, cand sunt sanse foarte mici sa ma prinda o lapovita/furtuna/taifun. iarna in nici un caz, nici macar pe trasee de iarna. cred ca din toti muntii pe care am umblat retezat e cel mai imprevizibil.

    00
  9. Obisnuiam sa-mi iau copilul cu mine pe barca de cate ori puteam sau era el in vacanta. Stiu, nu e alpinism dar marea sau Dunarea nu iarta. Am prea multi prieteni morti pe apa. Cu riscul sa se supere, am incetat sa-l mai iau cu mine. Pot avea rabdare inca cativa ani.

    00
  10. D-aia sunt eu mai conservator așa. Reduc riscurile. Problema aici e că viața e destul de monotonă, și poveștile faine sunt la cei care-și asumă riscuri. Progresul, de multe ori, vine tot la acei care-si asumă riscuri. Nici nu știi cum să o dai.

    00
    • Riscurile ti le asumi ADULT!!! Copil fiind, si crescut responsabil, iti asumi doar riscul sa-ti strici jucariile, sa te alegi cu pedeapsa samd. Nici cand te sui in copac nu-ti asumi riscul, copil fiind, ci faci ceva care ti se pare interesant. Copiii nu constientizeaza asumarea riscului

      00
    • O dai in felul asta.

      Daca vrei sa traiesti, folosesti experienta inaintasilor si te tii la caldurica, traind bine-mersi pana la 90-100 de ani, daca poti, facand sport moderat si mancand sanatos.

      A, vrei adrenalina? asuma-ti riscul ca s-ar putea sa iti paradesti definitiv genunchii, mana, umarul, inima sau chiar sa mori. Si nu apela la mila celorlalti daca esuezi, cum nici tu nu imparti gloria cu ceilalti cand reusesti.

      Prefer sa ‘imping muntii’ mai departe stand la caldurica, in spatele monitorului – creierul a invins intotdeauna mushii si e cea mai redutabila arma pe care-o avem.

      Fiecare isi duce existenta cum poate. Consider ca e tardiva orice masura punitiva asupra acelui om, oricum nu va mai fi om intreg de-acum inainte, se va privi pe sine ca un ucigas.

      00
    • Omu’ zice doar ca la 13 ani nu prea esti in masura sa-ti asumi singur riscurile astea. Si atunci si le asuma tac’tu pentru tine… ca are si el visuri… si n-ar fi tocmai ok. Presupunand ca esti major – ce pare ai daca tac’tu ar fi avu vise din astea cu tine cand aveai 13 ani?

      00
    • Daca ai vointa muti si muntii din loc. Daca ai cap ii lasi acolo unde sunt, ca nu te deranjeaza.

      00
  11. Era un copil, trebuia sa faca ce fac copii!

    00
    • Si ce fac copiii? Eu spre ex faceam ce-mi place 80% din timp la varsta aia, singurul risc era sa mor electrocutat. Si nici macar nu am avut un model, cand ai si un model e f usor sa te apuci de ceva.

      00
    • Unii copii fac cu preoți catolici.

      10
    • @Cristi

      Nu e vina lumii planetare fiindca n-ai stiut ce faci & la ce pericol de expui sau ca nu ti-ai gasit model de viata.

      Tipic romanesc, „toti sunt de vina, numa’eu nu”. Sictir, arogantule!

      00
  12. Atata te duce capul…

    00
  13. Darwin award!
    /s

    00
  14. Eu n-am copii, dar am fost unul. Dupa ce am descoperit mersul pe bicicleta nu stiam decat ca vreau sa merg mai mult si mai repede. Ai mei nu m-au oprit si nici nu m-au incurajat. Ei doar au cumparat. Daca eram prin state probabil avea sa fie ceva mai mult decat un hobby. Daca muream era mama vinovata ca m-a lasat sa merg 100 de km pe zi in loc de 10? Nu cred ca a urcat copilul pe muntele ala de 5000m dandu-i cate o bataie la fiecare 500 de metri pentru incurajare.
    Probabil era mandru, dar nu cred ca era pe acelasi nivel cu marilena ce isi duce copilul la scrima, inot, pian si 2 limbi straine si incearca sa strecoare si pregatire la matematica. Nu toti se simt bine conducand sifoniere si facand chestii prin casa si gradina.
    Ia-l de mana pe cabral ca si ala plange ca pot muri copiii, dar amandoi conduceti ca niste descreierati. Atunci nu mai puteti omori copii.

    00
    • Comparatia e fortata. Parintii te-au ladat sa mergi pe bicicleta, nu te-au fortat. Nu te-au dus sa pedalezi pe autostrada, noaptea, fara faruri, ca sa bati recordul la km parcursi la 7 ani. Problema e ca omul ala si-a asumat el personal riscul sa-i moara fetele pentru niste titluri goale. Acum va ramane cu un perete plin de diplome

      00
    • „Nu cred ca a urcat copilul pe muntele ala de 5000m dandu-i cate o bataie la fiecare 500 de metri pentru incurajare.”

      Atunci cum îți explici că din câte am citit, fi-sa mai mare care la fel era mare cațaratoare, când a devenit majoră a realizat brusc că nu-i mai place și s-a lăsat definitiv ?

      00
    • Foarte corecta ultima fraza. Mi se pare ipocrizie sa ceri sa intre unii in puscarie si vorbesti de riscuri asumate fara sens, bagat capul in gura leului, etc. cand tu bagi maxim de viteza fara sa ai de fapt nicio urgenta. De ce? Ca nu ti-ai omorat inca copilul in accident de masina? Si sa zicem ca reusesti asta si mai ai un copil de crescut. Tot e bine cu intrat in puscarie, nu? Cred ca ar trebui sa faci mai des exercitii de empatie..
      Iar asta cu „la ce bun”, e cum vazusem un comentariu, ca la ce bun sa urci pe munte. Hai sa desfiintam atunci orice record de timp, varsta, de performanta etc. Ca, la ce bun? Cu ce ne ajuta?!

      00
  15. Exista modelul de educatie asiatic ,biciul pe copil de mic, daca nu esti cel mai bun pe locul 1 esti luzar toata viata, mergi sau crapa, scoala 8 ore pregatire inca 6, si sistemul nordic finlandez sa zicem mai plezirist ,relaș , cooperare , sa fie pace in lume. Tacsu le hotarase drumul de la 3 ani

    00
  16. Asta e sindromul „Lasa ca știu eu mai bine”, responsabilul de grup a luat in derâdere avertismentul Salvamont, probabil nu e prima data când face asa ceva.

    00
  17. Sora mea a început gimnastica la vârsta de 5 ani jumătate. A început așa de mică deoarece o bătea pe maică-me la cap de la 4 ani că asta vrea să facă. La început mergea de două ori pe săptămână, câte o oră. După trei ani ani, deja trecuse la alt nivel și mergea zilnic, după școală, câte 5-6 ore (inclusiv își făcea temele la sală, weekenduri, vacanțe nu mai existau) Nu o putea opri nimic, iar insistențele părinților mei să o lase mai moale, o lăsau rece. La 11 ani avea ultimul concurs/treaptă la Oradea, pentru intrarea în lotul național. Era foarte bună, ambițioasă, știa ce vroia, deși avea doar 11 ani sportul o maturizase. A căzut de pe bârnă, ea spune ca flash-ul unui aparat de fotografia i-a bătut direct în ochi. Nici nu mai contează, și-a futut genunchii. Nu a putut merge câteva luni bune, a făcut terapie de recuperare aproape 1 an. De sport nici nu mai putea fi vorba. Și uite așa, se fini. Ceea ce vreau să spun este că acești copii, în general, nu prea sunt împinși de părinți de la spate decât pe la început, ulterior chiar știu dacă vor să continue sau nu. Și știți care e faza? Că performanța, de orice fel, are victimele ei. Nu justific tatăl sau familia fetei, nu știu care era situația în familia lor, dar pe același principiu ar trebui să aruncăm cu pietre în toți părinții copiilor campioni din lumea întreagă.

    00
    • Sora ta s-ar fi urcat pe paralele daca ii zicea antrenorul ca o bară e fisurată rău si se poate rupe oricând cu ea ?

      00
    • Ceea ce se întâmplă deja. De aruncatul cu pietre vorbesc.
      Sora ta chiar era extaziata de lucru a 5-6 ore zilnic, după școală? Ar fi printre putinele de felul asta, majoritatea gimnastelor se plâng de regim prea dur.

      00
    • Mama deci mă disperați toți ăștia cu alte exemple stupide gen gimnastica, meditații, înot, etc. Dude, de la gimnastica, pian , înot ,etc e aproape imposibil sa mori, in schimb de la cațarari ai șanse destul de mari sa cobori de pe munte in costum de lemn.

      00
    • O bătea la cap o pulă.
      Își dorea maica-ta Nadia ei.

      00
  18. baga Boss mult hate, hate, hate la baieti ca mai aveam un pic cu pauza asta si ne apucam dracu’ de munca

    P.S

    1. welcome back beach
    2.per total ai dreptate
    3. ma incanta faptul ca nu ai pronuntat numele acelei laturi batrane din tenis

    00
  19. On point. Credeam ca ai scris ceva gargara, dar ai dat-o bine.
    Am o varză de idei în cap, să văd ce iese. O să încep cu un exemplu. Aveam o colegă în liceu care pană într-a 11-a urcase cu ta-su pe 6 din cei 7 vulcani ai Circuitului celor 7 vulcani. Asta după ce, când era prin clasa a 6-a, ta-su umbla din clasă în clasă să strângă bani ca să o poată urca pe fi-sa nu știu unde. Pot să zic că e un caz fericit, are ceva viață și înafara trainingului și cățăratului, dar e altfel. Atât pot să zic. Așa am văzut destul de aproape ce face chestia asta dintr-un copil. Si e vorba exact de mândria, gloria și îmbuibarea părinților. Pentru că în loc să-i permită să descopere ce-i place și ce nu, sar pe el direct cu hobbyurile si placerilor lor pe care le considera un must. Si pentru ca-s si frustrati ca ei nu au reusit in asta, o sa faca pe dracu în patru ca să reușească copilul. Pentru ca, ultimately, despre asta e vorba. ‘Uite, copilul meu a urcat everestul într-un picior. Și parca ieri avea 10 ani și îl duceam în Retezat…’ Despre o mândrie prostească care nu înțeleg cum poate să îi împingă atât de departe.
    Și se întâmplă asta peste tot, în toate sporturile. Când copilul trece de 10 ani, gata, îl urc pe bicicleta, pe motor, îl duc la înnot, la ăla și ăla. Don’t get me wrong, sportul e bun pentru copii, dar, vă rog, nu le întindeți o capcană cu el.

    00
  20. E rezultatul lumii in care traim. Daca noi nu putem, copiii nostri trebuie sa devina ceea ce am visat noi. Cel mai mare alpinist, cel mai bun pianist, cel mai rapid atlet, cel mai talentat fotbalist. Daca se poate, toate deodata! Copilarie…? Fuck it!

    00
  21. N-am copii dar sunt100% de acord cu ce ai scris.
    Parintii sunt de vina ca s-a ajuns aici. Trist :(

    00
  22. NOU
    #74

    Sunt oameni, majori sau minori, care isi urmeaza visurile si care, prin asta, ne insufla dorinta de a fi „mai buni”. Pentru unii, ca si pentru tine, ei nu sunt altceva decat un nou motiv de a carcoti cu „sabia dreptatii” Protectiei Copilului (halal „protectie”) in bratele vanjoase sprijinite pe fotoliul din sufragerie. Iti dau o veste : nu exista risc zero. Ti-ai reciti postarea daca ai trece printr-o tragedie similara in timp ce mergi cu copilul tau, cu masina, la mall ? Ai mai invoca Protectia copilului si vocabularul tau bogat in injective ? Dumnezeu s-o odihneasca in pace ! Si sa incerce sa aiba mai multa grija de cei ca tine. Daca n-ai urcat niciodata pe munte, iti recomand, pentru inceput Dealul Mitropoliei.
    P.S. Sper ca ti-am stricat buna dispozitie si ca imi vei sterge comentariul.

    00
    • Nu exista risc 0, dar exista momente când salvamontul zice ca e ok sa mergi pe acolo (cu grija, pt ca nu exista risc 0) si momente când zice ca mai bine nu te duci.

      00
  23. NOU
    #76

    Nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni. Putea sa fie oricare dintre noi ( vorbesc , in general), in aceasta situatie. Nimeni nu vrea sa i se intample ceva copilului nostru, sau oricarui membru a familiei.
    Acum ca s-a intamplat fiecare va comenta si va judeca, dar nimeni din exterior nu stie ce este in sufletul acelor oameni, in interiorul familiei, asa ca , ar trebui sa ne oprim din a judeca.

    00
  24. … putea sa o faca gamerita… mai castiga si bani pe langa, mureau toti baietii dupa ea. E trist ce s-a intamplat, dar pe langa tatal fetei sunt multi factori vinovati, printre care mass media, protectia copilului.

    00
  25. Tac-su facea bani de pe urma fetelor, nu e un simplu hobbyist. Vezi site-ul asa-zisului Club montan Altitudine Rasnov.

    Voi cum credeti ca se atrag clientii, sponsorii etc?

    00
  26. Exact gandurile mele.Am inteles ca a fost si el ranit si a acceptat sa plece cu salvamontul lasandu-si copilul mort acolo pentru a fi preluat ulterior.Macar nu a avut decenta sa ramana langa ea , eventual sa si moara alaturi de ea , cum o mai putea trai dupa ce i-a curmat viata?

    00
  27. Am facut armata la vânători.
    Nu ne era frică de urs, de dormitul în post, de amenințări cu batalion disciplinar, de permisii anulate și de alte căcaturi.

    Da’ când treceam prin Vanturis, printre doi pereți de zăpadă care scartaiau ușor, venind de jos din Sinaia spre Dichiu, uneori doar doi oameni, ne cacam pe noi de frică.
    Am citit de Coco acum câțiva ani…chiar am zis: nu sh cine pizda ma sii a dus o acolo….da’ a fost prost grămadă.

    Acuma am aflat.

    00
  28. 1. In cazul de fata pare clar ca au gresit si au riscat cand nu ar fi trebuit.

    2. Orice performanta de nivel mondial, la orice varsta, in orice domeniu, implica sacrificii. Sa nu crezi niciodata altceva. Da, ajungi de succes intr-un domeniu si sacrifici multe altele.

    Depinde ce alegi. La fel cum cei de succes nu te condamna pe tine, la fel tu nu ai dreptul sa-i judeci sau condamni pe ei. Si da, uneori ajungi sa alegi pentru copilul tau. Nu-mi spune ca-i lasam pe ei sa-si aleaga gradinita sau invatatoarea…..

    00
  29. Hipster, in loc sa joace Balena Albastra ca orice alt copil normal.

    00
  30. Asta cu Retezatu’ schimba tot.

    00
  31. Sa stii ca Protectia Copilului era cu lupa pe el de multa vreme; doar ca placa cu ‘imi place, nu ma forteaza nimeni si asa imi doresc eu’ a tinut. Protectia Copilului a inghitit-o fara sa se intrebe cum petrece un copil de 12 ani nopti la -20 de grade in cort cu tatal lui, ce mananca, cat e plecata de acasa, cu ce copiii interactioneaza (in taberele alpine raportul barbati/femei e 10/1, toti adulti) si au conchis ca ‘totul va fi bine’

    00
  32. Ce fraieri au fost ai mei că m-am pus pe schiuri de la vârsta de 4 ani, poate mă prindea o avalanșă și crăpam. sau poate dădeam cu capu de un bolovan/copac ca șumahăr și crăpam. sau poate îmi cădea un asteroid în cap și crăpam. sau și crăpam.

    Sau toate gimnastele, de la vârste fragede, exersând periculos la bârnă, paralele, cal etc. poate crăpau. șanse erau relativ mari.

    Sau toți actualii campioni auto/moto, care au început extrem de la vârste fragede, poate crăpau. doar sport extrem periculos, nu?

    exemple cu nemiluita.

    Dar nu, trăiți voi în coconul vostru poate progediile voastre vor fi protejate 100%. Făcând nimic, sau doar chestii banale, de turmă spălată pe creier.

    Shit happens anytime for whatever reason. Hai să nu mai condamnăm părinții care încearcă un altfel de parenting decât clasicul favorit al turmei: bubble boy.

    „Protecția copilului”? l o l

    00
    • adica tie ti se pare normal ca gogul asta si-a urcat copilul pe munte desi salvamontul a anuntat pericol de avalansa 5 pe o scara de la 1 la 5? Wow. Problema nu e ca faceau alpinism, foarte frumos, problema e ca le-a zis salvamontul mai, nu urcati, ca muriti, si tatal nu, batman, batman. Si, ca sa vezi, au murit.

      00
    • o sa fiu succint. ad hominem style. esti un bou!

      00
    • Sa zici merci ca, la 4 ani dupa ce te-au pus pe schiuri, nu ti-au zis sa sari si de la trambulina .
      acum intelegi ca diferenta dintre responsabil si iresponsabil este un simplu „i”?

      00
    • Catalina Ponor si Marian Dragulescu tocmai au demonstrat ca se poate face performanta in gimnastica pana la o varsta ca in orice alt sport 30-35 de ani… Dar copiii dusi de la 4-5 ani la antrenament nu stiu altceva si o iau de buna ca „trebuie sa faca sport”… ca daca ii duci la 8-9ani se pisa pe parerile tale, ca ceilalti colegi din clasa fac maxim balet si in rest PS4 si tu vrei sa-i rupa fashu si falcile antrenoarea de gimnastica… eu as interzice sportul numit gimnastica. E un circ comunist demn de Korea de N. Sunt multe alte sporturi unde se poate excela in afara de gimnastica si caratul pe munte la -20 Celsius… cui foloseste plimbatul si degeraturile… si unde e competitia ca mie mi-a scapat… sunt competitii de catarat contra timp daaaar la perete, in siguranta… cu centura,casca, stopper, corzi de care trebuie…
      Daar nu zice nimeni nimic de mama fetelor ca doar nu le-a nascut dobitocu singur… daca nu o fi vreo asuprita sau si ea cățărătoare emerita.

      00
  33. 2 prieteni buni mi-au cazut intr-o rapa de 100 de metri, la 10 metri de mine. Nu au murit, au scapat cu niste operatii. De atunci, in combinatie si cu aparitia copilului, am zis pas la munte. Adica traseelor. Ca asa mai mergem la o pensiune si ne plimbam in jur ca pantofarii, asta e altceva. Dar nu vad de ce as mai forta norocul. Sper ca celebrul tata de recordmenite sa pape ceva puscarie.

    00
  34. NOU
    #95

    Gimnastica e sport de mare risc, la fel ca alpinismul. Daca Nadia Comaneci isi rupea gatul la sarituri de exemplu la 13 ani, tot parintii ei erau de vina…

    Bai, tu recitesti ce scrii?

    00
    • Așa e ca nu ai vazut niciodată o sală de antrenamente la gimnastica și cum este blindata de saltele și bureți? Câte decese ai văzut tu la gimnastica?

      Tu gândești înainte să scrii?

      00
    • NOU
      #97

      @xtz

      Dvs vorbiti in necunostinta de cauza.

      Pe youtube cautati „gymnastics death” si „gymnastics accidents” dar numai daca vreti sa va stricati ziua. Va multumesc

      00
  35. Daca nu avea 13 ani ci 25 nu murea in avalansa?!

    00
  36. -Condoleante si ,sincer imi pare tare rau de aceasta fetita si de familia ei!
    – toti care tipati pe aici ca fetita aia a fost obligata sa urce la 7 mii de metri pun pariu ca nu va urcati nici la 15 chiar nici macar daca daca va ameninta cineva (eu unul nu )
    – daca isi rupea gatul la 18 ani era mai ok? Copil necopil sa nu uitam ca era insotita de niste adulti.
    – cei mai multi parinti isi instruiesc copii sa devina niste conformisti absoluti, sterili din toate punctele de vedere.Uni pur si simplu iau o masina si pe la 18 ani troznesc tot ce le iese in cale. Hai sa ne luam si de parintii astora nu numai de tatal fetei decedate.
    – ar mai fi mult de spus dar cred ca tatal fetei nu trebuie judecat acum si nu de noi.EU personal nu il judec deloc fiindca nu cred ca e vinovat de altceva decat de faptul de a-i fi inspirat fetei dragoste de munte si de alpinism care e …periculos.
    N.B stiti cati de multi raman invalizi de la rugby ,fotbal sau tenis??

    00
    • despre „dragostea de munte”:

      am batut Ciucasul, Bucegiul, Fagarasul, Baiului (na!), Postavaru’ si ce mai e prin jur mi-e o a doua casa, ca sa stiu un lucru: muntele nu e prietenul tau si nu te iarta daca risti inutil.

      in cazul asta este prostie crasa, dovedeste ca asa-zisii „profesionisti” erau niste bieti amatori. inca din clasa a IX-a de liceu stiu ca in caz de pericol de avalansa iti asiguri grupul cu coarda chiar daca mergi pe poteca. nu pot sa inteleg cum un lucru atat de elementar, care permitea gasirea rapida a celor ingropati de avalansa, a fost ignorat.

      00
  37. Aia cu traseul permis vara e o prostie. Toate traseele de creasta sunt permise doar vara pt ca romanii sunt idioti si in cazuri ca cel ce tocmai s-a intamplat dau in judecata statul roman ca nu le zice ca apa multa dauneaza sau ca avalansa se intampla iarna.
    Sunt total de acord ca tasu’ e un idiot frustrat care prin fetele incerca sa-si rezolve neimplinirile lui. Si da, norvegienii aia nu sunt idioti cand nu lasa copii la mila unor parinti cretini.

    00
    • Ce imi place cum se dau likeuri si dislikeuri pe la comentarii. Nimeni nu stie nimic concret, dar parca suna bine ce zice asta. LIKE! Manele 2017.
      Pe cresta era un grup de 50 de persoane si au fost toti ok. Victimile erau in vale, pe curba de nivel.

      00
  38. E o chestie de nuante. Acum alpinistii aia sunt blamati ca nu au respectat regulile si ca au luat si un copil cu ei ignorand pericolul. Totusi, multi dintre tati se urca la volan cu copilul in spate si incalca zi de zi regulile de circulatie cu mare elan. E mai putin periculos? Lasa ma ca stiu ei mai bine. Dar Zoso sigur nu face asta, nu? Ca doar scrie critic despre bizonii in trafic care fac asta. Dar sigur nu a luat constient decizia ca intr-un drum in afara orasului sa o calce peste limita legala. Nici eu, nimeni din cei ce cunosc, totdeauna altii.

    Eu sunt de acord ca tatal fetei a gresit, sunt de acord sa fie cercetat de stat, zic doar sa fim ponderati cu acuzele ca o mai comitem si noi, constienti fiind de pericol.

    00
    • Ce conteaza cum conduci? Si daca nu incalci legea, cand pui copilul in masina, iti asumi faptul ca este posibil ca el sa moara. Protectia Copilului ar trebui sa intervina si sa amendeze toti parintii inconstienti care isi transporta copii cu masina!

      00
    • Zici:
      –––––––––-
      Totusi, multi dintre tati se urca la volan cu copilul in spate si incalca zi de zi regulile de circulatie cu mare elan.
      –––––
      … si trec prin toate intersectiile pe rosu, completez eu, ca asta e echivalentul sa mergi pe risc 5 din 5 de avalansa pe traseu de vara.

      00
    • Bai tizule, e um calcul probabilisic.
      Apropo, legea te amendeaza daca transporți in mașină copil mic pe locul din dreapta, de exemplu.
      Dacă te urci baut la volan si ai copil in spate, iar e o chestie trecuta in lege. .. scaunul pentru copil mic e obligatoriu?
      E periculia pe șosele, dar se încearcă putin control al activității.

      00
  39. Iubitorii muntelui sunt cei care nu pot sa traiasca fara asta indiferent de riscuri. Este un sport extrem cateodata.
    Parintii copiilor disparuti sunt din aceasta categorie. Iar daca copii lor au ajuns sa faca performanta PROFESIOANALA din asta se cheama ca i-au indrumat catre o cariera frumoasa, riscanta si destul de banoasa.

    Vreunul dintre cei care ii acuza acum pe parintii micilor alpinisti, deplange soarta unei gimnaste care isi rupe oasele pe barna si nu va mai putea face sport niciodata? Sau pe multi alti sportivi decedati in teren? In schimb, tot poporul va fi mandru de performantele sportivilor care “reprezinta tara”. Sunteti ignoranti si ipocriti.

    Unica diferenta este data de raspunderea in fata legilor si prezumtiva “ratiune” a unei persoane majore. Dar in practica, pe munte, mor la fel de usor adulti sau copii, in avalanse, caderi de pietre, etc.

    00
    • O intrebare: daca facem studiu comparativ intre ce facut ta-su fetii, nu putem constata ca e egal cu a spune ca „e ok in fotbal sa incerci sa opresti mingea cu organele genitale”?

      E momentul sa ne trezim putin. Mai toate sporturile incep sa ia masuri tot mai serioase cu privire la preventia accidentarilor. In gimnastica, sunt multe miscari care au fost declarate ilegale, tocmai pentru ca pun siguranta sportivului in pericol.

      Una e sa indoi regulile jocului putin, iar cu totul alta sa pui in pericol viata unui copil, nerespectand niste indicatii precise si clare (RISC MAJOR DE AVALANSA, IDIOTULE).

      00
  40. nu e o parere nepopulara, si petreanu si alti formatori de opinie sunt de acord cu tine. desi sunt parinte de putin timp e greu sa-mi dau cu parerea pentru ca stiu ca multe din pasiunile mele voi vrea sa le insuflu si copilului meu. depinde de el daca va fi pe aceeasi lungime de unda, dar depinde de mine sa stiu cand sa nu exagerez. Tipul asta a realizat prea tarziu ca intrecut limitele…

    00
  41. Ok, se mai intampla accidente. Sunt sportivi, indiferent de varsta, legitimati, erau in grup organizat, faceau antrenament. Cei de la Salvamont ridica din umeri, ei au dat avertisment de avalansa dar daca grupul a hotarat sa se bage, e riscul lor, poate doar in acest caz, de vazut, cine raspunde in aceasta idee si daca, legal, trebuia sa nu ignore avertismentul Salvamontului.

    Varsta nu conteaza, gimnastica se face de la cativa anisor si ai sanse mai mari sa ti rupt gatul, picioarele sau spinarea.

    00
  42. citat dintr-un articol mai vechi:

    Nu îi place la altitudine, ea este pe partea tehnică”, spunea în 2012 adolescenta Coco despre sora ei mai mică.

    Pe atunci, Dor Geta Popescu avea doar 9 ani.

    „Ei îi place foarte mult escalada. Merge la concursuri, este campioană balcanică. A început căţăratul de mică, pentru că noi mergeam la antrenamente la sediul clubului Montana Altitudine, unde avem şi panou de căţărat, iar ea ne însoţea pentru că nu avea cu cine să rămână acasă. Aşa a început să facă şi ea antrenamente cu noi”, mărturisea atunci alpinista Coco Popescu .

    00
  43. Daca politistul iti spune ca durmul e inchis, salvamontul iti spune ca traseul e inchis si tu iti continui drumul si apoi pui in pericol viata salvatorilor meriti sa stai pe la inchisoare putin sa ai timp sa cugeti ce magarii ai facut.
    Soferii prisi bauti la volan ar trebuie sa faca munca voluntara pe la morga, spital de urgenta unde vin cei din accidente rutiere, sa vada din cauza actiunilor lor ce se poate intampla si cum se pot preveni astfel de situatii.

    00
  44. caz de manual pentru … selectia naturala.

    au crezut ca sunt mai cu mot. nu erau.

    00
  45. Din pacate cred ca intamplarea asta spune mult mai multe despre noi ca natie: toti ne uitam afara si admiram ce vedem, cat sunt de civilizati etc. Dar cand vine vorba reguli nu vrem nicicum sa le respectam pana nu trecem granita, indiferent de domeniul de activitate si performanta la care am ajuns. Pacat.

    00
  46. Chiar daca esti campion mindial la alpinism niciodata sa nu te pui cu VREMEA sau cu OBOSEALA.

    00
  47. Q.E.D.

    „Salvamontistii din judetul Hunedoara apreciaza ca avalansa care a avut loc, sambata, in Retezat, ar fi fost declansata dintr-o eroare a grupului din care faceau parte si cele doua victime, observatiile de la fata locului indicand ca zapada a plecat la vale de sub poteca pe care circulau cele sapte persoane, scrie Agerpres.”

    00
  48. ok, azi apar info noi, pentru mine este stupefiant sa aud ca nu aveau casti de protectie si in general, nu aveau echipament pentru ce faceau in acel moment, medicii legisti sunt de parere ca astfel de lovituri la cap nu existau in prezenta castilor, iar cei veniti sa ii salveze afirma si ei ca nu aveau casti de protectie.

    00
  49. As per Micutzu :
    Taie-ti sanii Simona! Fii campioana!

    00
  50. Dobitocul de taica-su falsifica documente si dadea in judecata daca nu i se permitea accesul cu copiii pe trasee extreme.De acum va merge singur,nasol moment dar asta e !Si-a omorat copilul,al lui si pe al altuia!Pacat de ei…

    00
  51. Doamne ce adunatura de fiinte beta pe aici. Copilul ala a stiut riscurile (cine naiba poate crede ca a facut 6 din circuitul celor 7 vulcani si cine stie cate zeci de alte urcari la altitudine fara sa stie cu ce se mananca alpinismul). A vrut pur si simplu mai mult, pentru ca era construita diferit decat voi, decat majoritatea oamenilor care viermuiesc SAFE intre serviciu si pat. A trait la limita pentru ca asta era singurul mod in cate intelegea sa traiasca. A murit facand ce-i place, nu poti spera la un sfarsit mai bun daca esti din genul ei de oameni. Nu sariti cu argumente de bolovani, gen “era un copil, nu stia ce-i place, nu avea discernamant”. Nu exista o zi magica in care capeti discernamant. Unii nu-l au nici dupa 18 ani, altii il au mult mai devreme. Mozart avea destul discernamant muzical la 4-5 ani. Fata asta avea mai mult discernamant pentru actiunile ei pe munte decat aveti probabil voi in legatura cu viermuiala voastra SAFE. Parintele nu poate decat sa enjoy the ride langa un asemenea copil cu un talent exceptional. Respect pentru pasiunea ei, regrete si respect pentru cum a murit.

    10
    • Este dovada de maxim esec ca parinte sa arunci in spatele copilului minor deciziile pe care trebuie sa le iei tu ca parinte major. Cand practice spui ca a murit copilul pentru ca asa a vrut el, esti un mare idiot.
      La 13 ani nu realizezi exact toate pericolele la care te supui. Nu exista psiholog care sa ateste ca la 13 ani copilul mintea unui copil este deplin formata si poate procesa informatiile ca un adult.
      Faptul ca un copil de 13 ani a fost tratat ca un adult este grotesc si abuz in sine.

      10
    • Exista niste motive foarte intemeiate pentru care un copil nu are deplina responsabilitate legala CEL PUTIN pana la varsta de 16 ani.

      Daca tu vrei sa contrazici toate informatiile din domeniul psihologiei copilului, spor cu asta. Dar trebuie sa intelegi ca nimeni cu o minte macar sanatoasa nu-ti va da, vreodata, dreptate.

      Mai bine sa ma urasca copilul in viata pentru o viata decat sa ma urasc eu pentru toata viata mea, la mormantul copilului.

      00
  52. Sper că articolul ăsta este un guest post și nu e scris chiar de bloggerul care de regulă scrie aici.

    Pentru că diferența între fetița decedată și blogger este una extrem de mică, bloggerul a avut doar puțin mai mult noroc când a căzut de pe munte și și-a rupt nasul și niște dinți. Nu cred că i-au plăcut articolele apărute atunci despre el, așadar nu prea înțeleg de ce ar face acum asta familiei.

    Pentru restul de nătărăi care o țin fixă că salvamontul i-a avertizat, că nu trebuiau să meargă pe drumul de vară, că de ce nu au ținut cont de indicații, etc.

    Oameni buni cu ochelari de cal, noi vorbim de niște alpiniști profesioniști, adică niște oameni care știau ce este o avalanșă, știau cum este să escaladeze la -35 grade celsius, știau ce înseamnă să doarmă în cort noaptea cu vântul șuierând.

    Sfaturile salvamontului și avertismentele sunt pentru berbecuții de oraș, care ajung pe munte o dată la 2 ani sau poate o dată la 2 decenii, care nu știu la ce pericol se expun și atunci trebuie îndrumați.

    Echipa surprinsă de avalanșă făcea antrenamente pentru următorul vârf, urcau pe munte de 2 ori pe săptămână, ei se pregăteau acolo iar avalanșa era o chestie inclusă în riscurile lor.

    Știau ce este o avalanșă, știau de riscuri, au ales să și le asume și evenimentul s-a produs.

    Când vrei să urci pe Everest credeți că nu vine nimeni să vă spună de avalanșe și de prăpăstii?
    Ba vine, te pune să semnezi declarație pe proprie răspundere, să plătești o taxă de vizită și să îți faci o asigurare, te consultă un doctor să vadă dacă ești apt și aia este… succes!

    Terminați și tâmpenia cu protecția copilului, există mii sau poate zeci de mii de copii ce trebuie protejați din multe alte motive. nu cred că e cazul ca protecția copilului să se apuce să ne apere de avalanșe…

    00
    • Legal vorbind, declaratiile pe proprie raspundere, pana la 18 ani, nu sunt valabile. Ca de-aia te punea, la scoala, cand plecai in excursie, sa semnezi tu un tabel si, mai apoi, parintii tai (sau unul dintre ei).

      Ce-mi place de tine, pretenas. Doar ca, daca ai copii, sa nu te apuci sa ceri bani pentru el, ca esti, cu siguranta, capabil sa-i asiguri toate cele trebuincioase. ;)

      00
  53. NOU
    #128

    erhm Bloggere ai auzit tu de unu Steve Irwin https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Irwin
    Baga la cap cel mai simplu lucru posibil. FIecare face ce vrea… SI ALEGE cum sa moara. Mai putin cei peste care intra un sofer matur cu discernamant, care se urca beat la volan……..

    00
    • „prietene”, discutia e despre ce inseamna „face ce vrea”.
      Sora ei s-a oprit din „batut recorduri” după majorat. Oare de ce?

      00
    • E corect să aleg eu pentru tine? Doar sunt părintele tău, vreau ce e mai bine pentru tine.

      00
  54. O remarca doar:
    Copila avea 13ani acum, la momentul accidentului.
    Dar ganditi-va ca a fost luata in escaladari pe munte cu cel putin doi-trei ani inainte.

    00
  55. Pentru cei care spun ca făcea asta din pasiune,uitați-va de la minutul 7 https://m.youtube.com/watch?v=QDYiGMLEefo

    00
  56. „După încheierea autopsiei, medicii legiști au concluzionat că Geta Dor Popescu și Erik Gulacsi ar fi murit după ce s-au lovit cu capul de stânci, iar asta nu s-ar fi întâmplat dacă purtau căşti de protecţie. Acestea lipseau din echipamentul lor, spun martorii.”

    00
  57. doi copii au fost tradati definitiv de catre tatii lor… nu poate fi nimic mai dureros cred, banuiesc ca aveau incredere maxima in parinti, mai ales ca nu va mai exista o alta sansa sa le demonstreze orice ar face… foarte trist.

    00
  58. Sunt niște hateri pe aici care dau minus la absolut orice.
    Tipul de mai sus, Cristi, a dat doar un citat din ce a zis medicul legist fără sa-și dea cu părerea și deja are 3 minusuri. Bă deci a luat minus pe citat!!

    00
    • O fi niste alpinisti pe-aici care „stiu ei mai bine”. :)

      Cat costa o casca de alpinism? E mai scumpa decât un orgoliu? E mai scumpa decât o viață? (aceeași întrebare si in cazul altor tipuri de căști. Am coborât un deal cu bicicleta; prietenul meu a căzut la 55km la ora. Casca s-a spart urât. A fost prima data când am văzut pe viu ce înseamnă să porti cască, înainte purtam doar „ca se cere”. Prietenul meu a înlocuit casca cu una de vreo trei ori mai scumpă, amândoi apucându-ne să ne documentam mai bine despre calitățile castilor. Iar noi nu suntem profesionisti… :( )

      00
    • in general apreciem DUPA ce am avut nevoie :)

      00
  59. Pentru cei care vorbesc despre dorința copilului de a face performanță. Interviu edificator cu un alpinist despre comportamentul tatalui fetei fata de sora ei mai mare. Sper sa fie considerat util linkul. https://www.b1.ro/stiri/eveniment/taica-su-ii-aplica-vreo-cateva-injuraturi-fata-era-la-ciclu-si-a-trecut-prin-apa-rece-de-ghetar-astfel-incat-a-racit-acuzatii-grave-in-cazul-parintilor-copiilor-alpinisti-ucisi-in-retezat-183803.html

    00
  60. „1.Repede jos, sa prindem vreme civilizata pe creasta expusa, stam, ca toata lumea, in tabara mare si asteptam, vedem, facem varful altadata sau renuntam si coboram
    2. Repede sus, incercam varful, in viteza, fara echipament de asigurare, iar daca ne iese urcarea destul de repede, coborarea sa ne-o asumam pe vreme proasta
    Din punctul meu de vedere, 1 – nu exista, tata a mai intrebat o data daca stiu in ce ne bagam si am hotarat: 2 singular!”. lasand la o parte ca nu cred ca pe blogul ei, nu ea scria, ci taica-su, nu e prima data cand acel parinte iresponsabil face alegerile gresite. s-a tot jucat cu natura si…iete rezultatul. din cate am vazut pe pagina celeilalte echipe de alpinisti de era in zona, ei le-au spus sa mearga impreuna insa „expertii” intr-ale naturii au refuzat.

    00
  61. Eu o sa fac un comentariu neutru. Nu ma pot situa de nici una dintre parti. Se speculeaza mult, nu se stie daca fata era obligata in vreun fel sa urmeze alpinismul sau o facea din placere.
    Majoritatea oamenilor traiesc cu un puternic instinct de supravietuire, si ii inteleg ca nu pot vedea viata altfel. Insa mai sunt si oameni cu spirit aventurier, le place adrenalina si sunt senzatii in aceasta lume (cum s-ar putea sa fie si in cazul asta) care merita orice risc. Poate ca fata era o aventuriera, sau poate ii facea pe plac taticului. Asta nu avem de unde sa stim.
    N-as putea sa il acuz decat ca n-a respectat indicatiile de la salvamont, de ambitiile lui nu se pot face decat speculatii.
    Inca ceva: am vazut pozele fetei, da, 13 ani, insa avea un corp de adult, inalta, corp atletic. Dpdv fizic nu era „doar un copil”. Dupa atatea expeditii, cred ca avea si o anumita disciplina, adica nu s-ar fi abatut de la grup ca sa isi faca un selfie pe o stanca subreda. Parerea mea e ca adultii care au organizat nu au calculat bine gradul de risc.

    00
  62. cam aceleași discuții peste tot dar nu înțeleg de ce nimeni nu menționează cealaltă victima, au murit 2 copii nu doar unul

    00
  63. Dumnezeu sa-i odihneasca !

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube