Faza cu “cine îți dă o banană gratuit”

Am auzit-o de câteva ori prin clipurile difuzate la TV la protestul de la Cotroceni, din gura unei doamne, care era mirată că la protestul concurent se împarte frățește ce poate fiecare.

Oamenii se opresc foarte mult și pun foarte mult accent pe partea materială pentru că nu o au. Oamenii cu burta plină își permit principii și moralitate, săracii nu. Când ai deja o situație nu te mai arunci pe prima gogoașă pe care o vezi, ci ai luxul gândirii și strategiei.

Și unii oameni nu au asta. Pentru ei, a vinde un vot pe o traistă cu ulei, zahăr și pâine e ceva normal, pentru că ei au nevoi urgente și stringente. De aceea li se pare normal să primească și să audă că alții primesc bani pentru proteste. Cine se duce să protesteze gratis? Și mai ales pentru ce? Pentru a fura niște bani ai statului? Fură din buzunarul cuiva? Nu, ei nu văd așa. Statul e ceva abstract pentru ei și orice explicație ulterioară se lovește de un zid al neînțelegerii. Nu ai cum să explici abuzul în serviciu unor oameni care n-au bani de medicamente sau de vizite la dentist. Sau de mâncare.


La fiecare giveaway de pe blog apar cel puțin 3 comentarii care mă întreabă de ce câștigătorul sunt mereu eu, că știu ei că de fapt nu dau nimic. Să fac dovada că am trimis. Să arăt AWB, poză cu câștigătorul ținând produsul, poză cu buletinul lui și poză cu copiii lui jucându-se cu produsul, ca să fie ei siguri că nu mint. Cine dă ceva gratis? O placă video gratis? Nu cred.

Pentru cei mai vechi dintre noi, mai țineți minte cum urlau câțiva speciali când Bobby și Cristina au vândut monden.info? Cine ar cumpăra un blog? Să vedem noi contractul, să vedem noi banii! Nu mai mințiți poporul.

Unii prieteni mă întreabă de ce n-am scris niciodată de faptele caritabile pe care le fac și la care i-am corupt și pe ei. Nu pentru că unii ar percepe-o ca pe o laudă, ci pentru că n-am nimic de dovedit nimănui.


Faza e alta: poți ajunge să ai conștiință și principii și fără să ai burta plină și două mașini de lux. Poți trăi decent și fără să fii o lepră. Poți refuza salarii mari, poți refuza șpăgi, poți refuza să muncești și să ajuți infractori. Trebuie doar să vrei.

Și poți face asta chiar dacă ai fost sărac lipit pământului. Scuza că ai tăi au fost săraci, de aia dai în cap sau te faci politician acum, ca să furi să ai casă cu 3 etaje și două mașini, nu e tocmai bună.


Noi avem o vorbă: “nu vede pădurea de copaci”. Americanii au “the big picture”. De prea multe ori alegem cu burta în loc să alegem cu capul.

 

negociem-coposu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Votul pe stomacul gol dauneaza grav democratiei!

    Atunci cand si alte partide vor incerca sa rezolve problemele saracilor va incepe si PSD sa piarda teren. Si nu, nu trebuie sa ai pretentia de la un om care nu stie ce va pune maine pe masa sa tina la principii sau sa nu isi dea votul pe o punga de orez.

    00
  2. Bănuiesc c-ai văzut punctul ăsta de vedere, nu? http://macrineanu.ro/2017/02/01/scrisoare-deschisa-catre-fiul-meu-si-catre-fii-vostri/ E un soi de asumare a vinei generației în vârstă pentru că-s obișnuiți să li se dea, să li se spună ce să facă și să privească meritocrația ca pe ceva dubios și incorect.

    00
  3. Mai stie cineva ce sunt acelea principii?
    Când toată „inteligentia”tarii nu face decât sa apere una din cele doua mari găști de mafioți, acoperiți sau urmași ai foștilor nomenclaturiști , în funcție de interesele personale.
    Ori cu penalii lui Dragnea, ori cu penalii lui Iohannis romanii închid ochii la orice atât timp cât le convine.

    00
    • Prietenaș, nimeni din stradă nu a susținut / spus că Opoziția (dacă se poate numi așa mimarea) este fără de păcat.
      Tactica asta „toți sunt de căcat, pentru ce să-ți bați capul” miroase a frustrare.
      Aici e vorba de principii, de faptul că sutele de mii din stradă nu mai acceptă bătaia de joc a celor ce conduc.
      „Inteligența” țării este cea care-și plătește taxele și impozitele ca tu să te poți bucura de ajutorul tău / pensia alor tăi.
      Emigrarea „inteligențeii” ar rezulta în foamea ta, „deșteptule”.

      00
    • Am fost la proteste în 7 zile din 8 până acum. Mi-am întâlnit acolo prieteni și cunoscuți și am discutat o grămadă de chestii. Inevitabil, se ajunge la : „unde dracu’ mai e de plecat acum?”. Oamenii nu cred că lupta poate fi câștigată din stradă, dar vin pentru că nu mai e nicio altă opțiune în afară de emigrare. Protestele sunt ultimul gest de auto-apărare al oamenilor care își permit principii. Atât. PS: Vali sumarizează perfect ideea de principii mai sus.

      00
    • ioane, esti un bou. nimeni dintre noi nu sustine vreo gasca si ii detestam in mod egal pe toti. asa ca sa ne sugi pendula. multumesc

    • NOU
      #10

      @ Titel

      „Aici e vorba de principii, de faptul că sutele de mii din stradă nu mai acceptă bătaia de joc a celor ce conduc.”

      „Prietenaș” ;) ,

      1 de ce lumea nu protesteaza ca medicii iau spaga sau profii fac meditatii fara sa plateasca impozit?

      (pardon, dna-ul aresteaza medici care iau spaga, nu si profi care fac meditatii fara sa plateasca impozite. de ce? hai ca stim cu totii de ce lol)

      2 nu mai bagati frate principiile atata la inaintare, ca nu e vorba de principii aici.

      3 e vorba de faptul ca s-a sarit calul, ca s-a depasit o limita de nesimtire.

      vezi airbagurile la masina.

      la un soc suficient de mare, sare airbagul.

      4 ordonanta aia a fost un soc suficient de mare ca sa provoace proteste grele. la magarii/socuri mai mici, cu care ne-am obisnuit, nu-ti iese nimeni din casa sa protesteze

      ok, prietenas? ;)

      00
    • Ion Iliescu?

      00
    • @gi pii morgan:
      1. „dna-ul aresteaza medici care iau spaga, nu si profi care fac meditatii fara sa plateasca impozite.de ce?” – sa incerc eu un raspuns: in primul rand medicul iti cere bani pentru a face un lucru in timpul programului lui pentru care este platit, pe cand profesorul presteaza o activitate in timpul lui liber, singura lui vina fiind ca nu plateste taxe. Nu discutam aici calitatea actului educational. Sunt convins ca si dragnea, tariceanu & co au platit la taxe de s-au cacat pe ei, pentru viloaiele si averile alea justificabile pe care le si afiseaza.
      2. ba exact despre principii e vorba
      3. aici ai dreptate, s-a sarit calul, de mult s-a intamplat asta, vin destul de tarziu manifestatiile astea
      4. da, ordonanta aia a fost picatura care a umplut paharul. Dar mai cauta, vezi ca, totusi, nu inghitim orice mizerie, mare sau mica, mai ales in ultimii ani. Romanii au inceput sa invete ca au drepturi si sa si le revendice.

      00
    • Zoso, se pare ca cel putin 20 din cititorii tai au peste 60 ani..

      00
    • O intrebare…Pe tine te platesc suficient ca sa nu te gandesti la mancare?
      PS: Am zis sa-ti dau posibilitatea sa folosesti punctul 3.

      00
    • Era vorba de principii.
      Ce” inteligenta” da 1800000 de likeuri unui om care s-a folosit cu buna stiinta de acte false pentru a face o afacere păgubiți pe alții? E corect sa fii cu musca pe căciulă atâta timp cât strigi „hoții” mai tare ca ceilalți ?
      Și asta doar pentru ca acum susține o cauza bună.
      Nu am votat PSD în viata mea dar asta nu înseamnă că sunt de acord din principiu cu orice e anti-psd.
      Eu as vrea sa mergeți în Ardeal sa vedeți ce părere au sasii despre Iohannis.
      Despre legăturile cu fosta securitate ale unui doamne foarte apropiate de acesta.

      00
  4. La fel ma intreb si eu cand vad oameni cu degetele taiate de diverse unelte. Unii se invata, dar unii isi mai taie cate ceva dupa ceva timp. Ala de mi-a facut chestii pe la casa e iar in spital de vreo 2 saptamani, il incomodau mastile de protectie.

    00
    • Cine e fata de la twitter? Postezi chestiile interesante acolo si aici dai numa d-alea de om batran.

      00
    • colegă cu fi-miu la școală :D

    • Imi iau concediu pe la inceputul lu februarie, il pot lua eu pe fitu de la scoala pentru cateva zile.

      00
    • Gi pi gandeste ca aia mici: 6 > 4

      Dupa care uita ca tovarasa iohanis avea bani de la familie

      Asa ca a tras concluzia: casele sunt luate din meditatii.

      Never go full retard

      00
    • @super_fotbal… mi-ai adus aminte de un nene pe care l-am intalnit prin santierele vietii mele.

      daca ii puneai mainile una langa alta, omul avea literalmente un deget da, unul nu. tinand cont ca isi facea treaba excelent nu pot decat sa cred ca era si artist.

      00
  5. poti sa fii sarac si cu principii, daca nu ai mentalitate de iobag. De ex, elvetienii erau saracii Europei, dar asta nu i-a oprit sa isi faca democratia.

    00
    • NOU
      #23

      tre sa faci multe ore de meditatii ca sa obtii 6 case

      dar daca ce te intereseaza e sa obtii nimic, e suficient sa intri un moment in nirbija samadhi ;)

      00
    • :)

      00
    • Corect. sa iti iei o data 6 case da, iti trebuie multe meditatii.
      Cand ai insa parinti cu bani, si iti iei incet incet casele alea..nu e nevoie de multe meditatii

      00
    • NOU
      #26

      @animal

      vezi ca meditatiile trebuie declarate la fisc. fie ca intri in samadhi fie ca nu ;)

      00
    • Din 5 comentarii facute de infiltratie gipi fatamorgana 4 sunt despre iohanis meditatii si 6case

      00
    • 6 case ca 6 case, da cat costa o casa d-aia? Ca asa am si eu 4 case, din 2 mai e doar temelia si din una se mai agata uneori plugu prin caramizi.

      00
    • NOU
      #29

      @nicu

      infiltrata-i ma-ta. o sunt acoperit ;)

      00
    • Bine, in tari mai spalate isi dadea demisia pentru faza cu meditatiile nedeclarate la fisc, totusi avand in vedere ca numaru de profi romani care isi declara meditatiile tinde catre 0, sa faci scandal pe tema asta este cel putin amuzant.

      sa faci atat tamtam pe tema cu casele alea, majoritatea niste cotete mai mari…plm, inseamna ca nu prea ai motive serioase sa il balacaresti

      ai uitat sa zici de copii

      00
    • NOU
      #31

      @animal

      ma amuza la fel de mult nastase 4 case ca si iohannis 6 case

      care-i diferenta dintre ei? 6-4=2

      cu siguranta nastase era cm bun PM cu Iohannis. cu 10 case ne conducea juma de strada lol

      si ma mai distreaza cum sar ca arsi multi pe aici in legatura cu topicul ;)

      00
    • @gi pii morgan – nu este vorba de topic si sarit, insa e putin penibil sa discutam despre cele 6 case ale lui Iohannis azi. Unde erai tu si ceilalti justitiari ai dreptatii acum 3 ani, 5, 10 sau 30, cand omul dadea meditatii si nu declara asta la fisc? Ai inceput sa faci curatenie in jurul tau si dupa ce ai terminat ai ajuns la Iohannis? Din astia care au o problema cu meditatiile lui Iohannis sunt si eu curios cati au copii si i-au meditat, oare au intrebat profesorul ala daca isi declara veniturile la fisc?
      Mai mult chiar, de ce nu fac o sesizare la fisc ca sa fie verificat profesorul la care ei dau bani cash, neverificabili? Nu asa ar fi normal, daca vrem sa discutam de o lume normala?
      Nu sunt fan al nimanui din politica, insa cand vorbim de bani mi se pare normal sa luam cazurile in functie de marimea prejudiciului, si parca as incepe cu Dragnea si palatul lui, cu Patriciu, cu DIP, cu ferma lui Nastase, cu investitiile lui Mazare, cu o groaza de politicieni de cariera care nu castiga mai mult de o mie de euro pe luna insa au case de sute de mii si ceasuri/conturi/actiuni.
      Daca e condamnat Iohannis, Dragnea sau nea Ion pentru evaziune mie imi e indiferent, insa as prefera ca statul sa recupereze un milion de euro in loc de 10 mii, pentru acelasi efort depus.

      00
    • Casa lui Dracnea face de 100 ori cat alea 6 ale lui Iohanis

      00
    • NOU
      #34

      @bigbear

      deci vine unu, iti baga mana in buzunar iti ia 100 de lei si iti spune

      „cand vorbim de furt, mi se pare normal sa luam cazurile in functie de marimea prejudiciului, si parca as incepe cu Dragnea si palatul lui, cu Patriciu, cu DIP, cu ferma lui Nastase, cu investitiile lui Mazare:

      LOGIC: doar asta de mai sus in citat e chiar rationamentul tau, deci il lasi sa plece cu suta ta de lei, ca paguba ta nu-i chiar asa mare comparata cu cat a furat dragnea sai nastase ;)

      00
    • @gi pii morgan- daca sunt jefuit in acelasi timp si unul din hoti fuge cu lantul de 300 de euro si altul cu ceasul de 20 de mii de euro o sa fug dupa cel care mi-a luat lantul, si apoi, daca mai am sanse o sa incerc sa il prind si pe cel ce mi-a luat lantul.
      Tu ce ai face? Ai fugi dupa cel ce ti-a luat ceasul sau lantul?
      Stiu, raspunsul tau o sa fie orice mai putin punctual, „lant sau ceas”.

      00
    • NOU
      #36

      bigbear : da ;)

      00
  6. “a nu vedea pădurea din cauza copacilor” – Păi, de-aia sunt filmați protestatarii de la Cotroceni în cadru apropiat, în timp ce oamenii din Piața Victoriei sunt filmați de sus, de parcă ar fi niște furnici minuscule. La Cotroceni sunt filmați de aproape ca să nu se vadă pădurea plină de uscături.

    00
  7. „La banii tai iti permiti sa ai demnitate?” https://www.youtube.com/watch?v=7Qp-MXjxlq8 :)

    00
  8. Aproape orice om de pe lumea asta poate fi cumparat, difera doar pretul. Daca cei de la Cotroceni au venit pentru 100 de lei cei din Victoriei spuneau ca nu au nevoie de 100 de lei in plus la salariu. Daca guvernul asta scotea sau micsora drastic impozitul pe salariile de pana in 1000 de euro sa zic, nu stiu cati ar mai fi prostestat, sub amenintarea anularii unei astfel de decizii .
    Da oamenii gandesc cu burta pentru ca este o nevoie de baza , un instinct de supravietuire , cei mai inteligenti vaneaza si nu mor de foame, cei prosti manaca hoiturile ramase de la vanatori.

    00
  9. NOU
    #42

    io vreau sa le multumesc tuturor celor care explica misto chestii pe blogul asta

    ( n-am ce da la schimb. pot doar sa zic: multunesc)

    00
  10. voi va dati seama ca au existat oameni ca Coposu si multi altii care au facut ani grei de puscarie tocmai ca n-au acceptat „50 lei” in plus ?! iar acum astia au ajuns pt o galeata o sapca si un ulei sa vanda votul. mi se par doua lumi total diferite si paralele.
    oare in caz extrem de nevoie de pus mana pe arme, are cine ? sau unii vor fugi de frica si unii se vor da cu dusmanul ?

    00
  11. citind textu’ ăsta mi’a venit o idee. o scriu așa cum mi’a venit, n’am întors’o pe toate fețele să văd dacă e bună sau rea.
    dacă ne’am organiza și le’am duce oamenilor ălora ce protestează la cotroceni niște banane?
    ei? e bună sau proastă ideea?

    00
  12. dar priviti cum sunt parcate masini de olt , mehedinti si teleorman . si parcarea era goala

    00
  13. E complicat. Pentru a reusi sa ai principii trebuie multa introspectie. Si aia nu se poate face pe burta goala.

    00
  14. Pai, da vere, dar fomistii sunt majoritari si 5 ani de acum incolo vor fi…

    00
  15. Pai de ce n-ai zis „bo$$” asa? Acum imi fac selfie-uri cu tot ce am cumparat de la tine pana acum. :))

    00
  16. In strainatate lumea da gratis deoarece costa sa arunci la gunoi. Nu merge faza cu scoatem canapeaua, anvelopele uzate, frigiderul vechi linga ghena si ridica gunoierii. Multi dau anunt sa scape gratis de lucrurile de care nu se mai folosesc si sa nu le ocoleasca prin casa / curte.
    Insa si aici mai vezi nostalgici prin talciocurile de duminca ca scoate la vinzare o cada zincata gaurita sau cit-o pictura de pe vremea bunicii cu 20-30 de euro. Probabil drumul pina la talcioc si taxa pe taraba il costa mai mult.

    00
  17. eu tot astept perechea aia de casti

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube