Știrile zilei – 2 ianuarie 2017

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. Articolul cu taximetriștii e un exemplu clar despre cum sindromul Stockholm e un mod de viață în România.

    00
  2. O reclamă care se aplică perfect și În România. https://www.youtube.com/watch?v=uZcPtI7McjY

    00
  3. exceptional textul cu taximetristul

    rar gasesti ceva asa util, ce sa faci ce sa eviti ce e inevitabil si context cultural

    asta e genul de chestii care ar trebui stiute inca din liceu si sincer genul de chestii pentru care as plati bucuros ca sa le aflu.

    La multi ani baiatului care le-a scris si baiatului care a postat linkul!

    00
    • ai fost f generos cand ai scris ca e o replica.

      deja pe la jumatea introducerii ma luase cu somn pentru ca o luase de la donald trump si incepuse comparatii si romane si m-a umplut de spume

      e un miracol ca nu a inceput sa povesteasca de experientele lui cu alti taximetristi celebri de ex ceausescu, traian si decebal sau venus din willendorf, tre sa fie din cauza ca macar o data cititorii lui au ajutat o batranica sa treaca strada in 2016. tl;dr baiatul fura curent de peste tot

      00
    • Eu nu inteleleg doua lucruri, poate cineva ma ajuta sa inteleg, ca nu am mai calatorit de ceva timp cu taxiul:
      1. De ce nu suni sa faci comanda ca sa eviti eventualele tepe? De ce trebuie sa iei direct de pe strada? Parca pe comanda nu prea erau tepe, iau aia km, binenteles daca nu e cu maimuta sau altceva.
      2. De ce mergi pe varianta „ii trag si eu teapa daca el mi-a cerut 30 roni”? Nu, serios. De ce trebuie sa fii si tu un cacat de om? Cu ce te-a ajutat si de ce recomanzi si altora sa traga teapa? De ce nu refuzi si cauti altul? Cu varianta „lasa ca ii trag si eu teapa daca el vrea sa-mi traga”, nu o sa il educi nici pe el si nici pe tine.

      00
    • 1. de sărbători sau la puncte fierbinți nu vin. pur și simplu. in centrul vechi, de pildă, nu vin. pot sa fie 100 mașini online, 30 in zonă, nu vin la apel. că știu că până la urmă cineva cedează.

    • anul ăsta a venit la comandă prin aplicație în seara de crăciun pe la 8, acum doi ani am luat taxi comandat prin aplicație în noaptea de revelion pe la 3. aparat pus de șofer automat, tarif aproximativ la fel ca-n orice altă zi pe traseul ăla (maxim 5 lei în plus). poate-s eu norocoasă.

      00
    • Vali, OK, pentru varianta cu punctele fierbinti sunt de acord ca se joaca la santaj. Nu prea imi dau seama cum functioneaza cand faci comanda, iti zice dispecerul ca nu au nici o masina in zona sau trimite pe una si aia nu vine? O varianta pe care as folosi-o e sa cobor pana la Intercontinental 10 minute si sa-l iau de acolo daca nu vreau sa platesc x lei mai mult.

      Pentru varianta de sarbatori, eu zic cum vad eu lucrurile. Soferul ala isi sacrifica timpul pe care l-ar putea petrece cu familia sau stand in restaurant, venind la munca pentru a face un ban in plus. E cam singura varianta sa justifice pretul mare. Deci face sacrificul pentru bani (si pe mine cand ma trimitea de la munca de sarbatori la un client, in singurele doua situatii cand am mers a fost cand exista ceva important in joc care sa merite sacrificiul, daca nu exista ceva substantial si aici nu ma refer la bani, ceva care sa justifice efortul, sa zicem care poate schimba ceva in viitorul personal sau profesional, nu mergeam). E o intelegere reciproca nescrisa, eu vin acum sa te ajut ca nu iti vine nici dracu, tu intelegi ca tocmai ca nu vine nici dracu apreciezi si platesti in plus. Daca n-ar face-o pentru bani mai multi, ar zice „ok, macar de sarbatori sa stau acasa cu familia pentru ca banii de revelion poate ii fac inapoi in o saptamana de munca”. Acum, eu ca si client, vreau sa si stau o noaapte intreaga de revelion, sa beau, sa am taxi la orice ora si masini cacalau si sa platesc tot 1.39. Nu merge, nici macar biletele de avion nu-s la acelasi pret ca in restul anului.

      Insa mie cel mai nasol mi s-a parut ca a trebuit sa traga teapa pe principiul „n-are cum sa iasa din masina dupa mine si va invit si pe voi sa faceti la fel”. Well, pe langa faptul ca problema ca nu evoluam ca tara e din cauza ca nu evoluam ca indivizi, nici nu ai nici o certitudine ca daca tie soferul nu ti-a dat o ghioaga in dinti cand i-ai tras teapa, celuilalt caruia i-ai recomandat sa faca la fel nu o sa-si ia el si pentru tine.

      00
    • sunt de acord să plătesc pentru timpul lui. dar pe o cursă care costă 15 lei cu 2-3 lei bacșiș băieții din centrul vechi voiau 50 lei. pe curse de 8 lei mi-au cerut 30. aș vrea să existe reguli și măsuri legale: după ora 22, taxiurile de la punctul X, Y și Z costă 2 lei/km. pentru că acum e o mafie jegoasă.

    • Vali, total de acord. Genul asta de sanjat e de cacat mai ales cand situatiile sunt mai urgente sau sunt in joc batrani si copii sau persoane bolnave sau in stare de soc si ai nevoie acum de ajutor. Stiu situatii de genul unul cauta un taxi pentru sotie si copil iarna la -15 grade sa mearga spre spital (nu era de chemat salvarea totusi) si aia ziceau ca fara x lei nu se deplaseaza. Sau alt exemplu dat si prin mass media, a fost acum 1-2 ani un accident de autocar (sau a luat foc intr-un camp nu stiu ce dracu se intamplase), calatorii erau in stare de soc, au ajuns taxiurile imediat ca prima localitate era la 2 km, si le-au zis alora care vroiau sa ajunga in localitate ca fara 50 de lei nu se deplaseaza niciunul, ramaneti in camp. Pe mine m-a lasat unul la dracu in Thailanda intr-o seara dupa un drum offroad la propriu, ma dusesesm sa vizitez un resort si drumul era printr-o padure, drum neasfaltat, pur si simplu offorad jumate de ora cu un fel de shuttle deschis, iar la intoarcere mi-a zis ca daca vreau, cursa costa dublu, altfel el nu se mai deplaseaza spre oras (bine, nu ne intelesesem initial la dus intors ci doar la dus). Sunt atitudini de cacat, fara doar si poate, una e sa stii ca ai o cursa care poate sa coste 20-30-50 de roni, alta e sa nu stii sigur daca iti ajung 100 de roni cash sa te duca la aceeasi destinatie in functie de cum se simte el si functie de cum bate vantul.

      Insa problema mea e teapa, atata tot. Daca nu iti convine pretul, refuzi, nu cobori la nivelul lui si tragi teapa. Pentru ca una e sa agreez cu tine ca imi faci reclama o luna pe blog si eu sa zic ca iti dau 1000 de euro sa zicem si dupa reclama eu reusesc sa imi vand produsul si sa imi ating obiectivul propus pe termen scurt fara sa ma mai intereseze ala pe termen lung, si alta e cand vine ziua platii sa iti zic „hai merci, ia de aici 200 de euro si zi merci ca poate urc dupa tine in masina si iti dau si doua”. Iar cu sarbatorile e discutabil, pe de o parte consider ca soferul e cumva indreptatit sa ceara cu bun simt ceva mai mult din cauza de sarbatoare si lipsa de masini si cerere mare majoritatea fiind plecati de acasa, pe de alta parte probabil ca o lege ar fi buna sa reglementeze limita la care pot jongla astia dupa cheful lor.

      00
    • NOU
      #14

      @Cristi poti si mai simplu sa ii ceri bon taximetristului. Conform legilor din Romania daca prestatorul de servicii nu iti poate oferi bon fiscal, nu ai nici o obligatie sa platesti.

      00
    • Pentru asta chemi uber. Seara, in centrul vechi, o sa vina. Si fara tepe, fara bossulica, fara 50 lei pe cursa de 10 lei, fara loganuri cu 1 milion km. :)

      00
  4. Articolul despre taximetristi este scris de un taximeTrist

    00
  5. in 2017 o sa fie EXACT ce s-a intamplat in TOTI anii anteriori
    – o sa inceapa scoala si nu o sa avem manuale
    – o sa se planga sinistratii de inundatii desi ei stau EXACT in acelas loc
    – o sa fie luate autoritatile prin surprindere cand o sa ninga
    – psd o sa fure
    – 50% din tara inca are wc in curte
    – inca se bea tuica, se circula cu calu, se omoara romanii pentru gaini
    – spitalele sunt exact la fel de nasoale ca inainte.
    – cel mai trist- sistemul de invatamant e exact la fel, aceeasi materie, ca acum 5 ani, 10, 20…exact aceeasi materie, esit nebun ? lumea e in 2017 secolul 21 dar noi ne-am blocat prin secolul 20

    00
  6. Si pe mine tot articolul cu si depre taximetristi ma emotiona.Concluzia lu” nenea ala: fiti prietenosi cu taxifomistii si dati-le cat va cer si totul o sa fie bine.Halal sfaturi.

    00
    • Mergi cu uberul atunci. Baietii aia care fac fruda la nivel inalt (nu smenari suedeji ca taximetristii nostri) chiar au nevoie de banii tai sa unga mai departe unde trebuie (a.k.a lobby)
      Sper ca toti uberistii care il injura pe Trump sunt constienti ca au contribuit la campania lui!

      00
    • si? sunt extrem de bucuros sa fi contribuit impotriva mafiei si establishmentului clinton

      PS taximetristii sunt niste jeguri infecte, metode de inselat:
      1 faceti comenzi si lasati-i sa astepte ca sclavii in strada si sa fiarba, nu apareti decat eventual dupa 10-15 min
      2 faceti comenzi si luati uber din fata lui
      3 faceti comenzi si luati ratb-ul de noapte din fata lui
      4 metoda maradona, bani falsi mai ales noaptea
      5 platiti cu monede, asta ii enerveaza la culme
      6 adunati cat mai multi prieteni de pe drum, stai sa luam si pe x stai sa luam si pe y
      7 bagati-l daca e posibil prin gropi si hartoape, mai ales cei care stau in limitrofe gen chiajna etc
      8 bagati povesti cu avem nevoie un drum la mare sau la munte sa-si faca prostul sperante

      00
    • Ma baieti (in special pentru Flat e raspunsul), asta e hate de cacat, de clasa a 2-a, serios. Trebuie sa ai prea putine chestii pe cap sa ai timp de asa ceva. Ma doare capul citind tampeniile astea. Cu mentalitatea asta o sa ramaneti in cacat, dar e problema voastra, ma doare-n pendula si daca veti vrea sa deschideti putin mintea sau de minusuri sau daca sunteti de acord sau nu cu parerea mea.

      In primul rand generalizarea e o tampenie. Gen toti taximetristii sunt jeguri infecte. Am mers si eu cu taxiul de multe ori prin Bucuresti sau prin provincie si nu mi-a tras unul teapa, sau poate nu-mi amintesc eu ca nu am ramas montat pe treaba asta. In al doilea rand am intalnit taximetristi foarte OK si va dau cateva exemple personale cu situatii care fara ajutorul lor nu le-as fi rezolvat. Odata in provincie trebuia urgent rezolvat la doctor, alta data trebuia urgent sa imi iau pasaportul si viza ca a doua zi aveam zbor si inchidea in 30 de minute la ambasada si a facut taximetristul pe dracu in patru sa ajunga acolo prin tot traficul blocat cautand rute ocolitoate (cursa costand sub 30 de roni, nu maimute sau cacaturi, bacisul lasat la dus era undeva la 5 roni, a zis ca ma poate astepta sa ies daca vreau desi mare castig nu avea de la mine), alta data ajuns la ambasada in ultimul moment pierdeam programarea si banii platiti, de cateva ori era sa pierd avionul ca m-am trezit cu o ora jumate inainte de zbor, iarna, pe zapada, din centru spre otopeni. Dar cel mai important moment mi-l amintesc ca eram cu un coleg si am gasit un om cazut pe strada, am chemat taxi de pe strada sa il ducem acasa (eu credeam ca omul era beat initial si il intrebasem de 5 ori adresa sa fiu sigur pana i-am luat buletinul, dar ala era in situatie critica medicala) si taximeteistul ni s-a alaturat, ne-am dus pana la om acasa dupa adresa din buletin, ne-am intalnit cu salvarea pe drum, a stat soferul de taxi cu noi sa rezolve problema indiferent ca pierdea clienti (si va zic ca sincer a durat minim 2 ore, nu gaseam nici blocul, nu venea nici salvarea, pana l-am urcat pana am trecut printr-un tronson ingust in bloc unde omul ala nu putea sta pe picioare, pe la la etajul zece sa trecem gen de pe un bloc pe altul, pana a deschis nevasta-sa, pana a venit ambulanta). La final, soferul de taxi nu a vrut sa accepte bani deloc, a trebuit sa-i arunc banii pe geam in masina, el a zis ca a vrut sa ajute. Ca si atitudine saracul era mai speriat ca noi, si poate l-ai fi categorisit dupa aspect fizic drept un tocilar la prima vedere dar fara el poate ca nu ne-am fi descurcat. Daca vi se pare ca mananc cacat, pot ruga colegul cu care am fost sa confirme comportamentul taximetristului. Taximetristii din situatiile de mai sus oricum isi luau banii pentru cursa, nu era nevoie sa faca pe eroii, si totusi au ajutat.

      Un alt lucru care mi se pare de cacat e poreclirea omului (punerea unei stampile) dupa o singura caracteristica, preferinta sau profesie: basist, psd-ist, autist, taximetrist, dinamovist, gras, chel, uscat. Poate ca ala care e taximetrist e tatal unui copil cu sindrom down si se chinuie sa ii puna ceva pe masa (da, stiu cazuri concrete, intr-adevar nu justifica teapa dar poate ca el e bagat fara sa vrea in aceeasi oala), poate ala care voteaza cu PSD e se profesie pompier sau sofer pe ambulanta si salveaza vieti, poate ala are o problema medicata mai severa. Puneti-va in pendula mea o intrebare inainte de a generaliza, asa cum nu va place nici voua sa fiti facuti suedeji ciorditori cand iesiti din tara.

      Si ca ultim punct, puneti-va si voi singuri intrebarea ce castigati din metodele de a trage teapa? Sigur, cacaturile astea merg poate, dar care e beneficiul? Care e castigul pentru tine si pentru familia ta? Cu ce iesi mai bogat din treaba asta? Cu ce te intorci acasa la copiii tai sau cu ce te ajuta pentru viitorul tau?

      00
    • ba cristi

      unu: incadrez in stereotip, da, e mai comod si mai rapid si ma scuteste de bataie de cap. numai retarzii sunt incapabili de generalizari, ei sunt naivi si inocenti si amabili cu oricine. eu am invatat the hard way sa generalizez. imi acopar instinctiv buzunarele cand e un tigan prin apropiere, intru in war mode cu taximetristi. evident sunt exceptii n-am zis ca e bine sa fie toti tratati ca un cacat, dar exceptia se sesizeaza de la o posta

      doi: pentru indolenta ta de a te trezi in ultima clipa sa prinzi avioane sau ambasade deschise, ca deh e greu sa-ti planifici chestii, acel vierme de la volan a trebuit sa comita zeci de ilegalitati in trafic, incurcand si punand in pericol restul participantilor. nu esti tu mai important ca altul care sta in coloana si poate pierde el avionul din cauza ta

      trei: castigul este in plm evident, valoarea cursei. adica valoarea bacsisului umflat nelasat nespalatului. dar si mai presus este satisfactia de a plati cu aceeasi moneda. ura, razbunare. este mai presus decat orice castig material. sa stii ca poti face rau unui escroc. castigul este pentru societate, fiindca daca-si ia suficiente tepe si iese in pierdere, exista o mica sansa sa i se aprinda beculetul in minusculul creier si sa se apuce de munca in alt domeniu, un taxi jegos mai putin. aaaahhhh SATISFACTION!!!!!!

      cu voia lui zoso, continui cu metode de a va eluda de plata:
      – alegeti destinatie apropiata de o sectie de politie (eu am una la 3 blocuri), iesiti si nu platiti, daca vine dupa voi intrati in sectie si reclamati lipsa licenta (nu o au pe usa sau o au expirata) sau licenta de ilfov (pelicanul)
      – daca comenteaza plangere penala pentru sechestrare si alte violente

      00
    • @Cristi, degeaba vii cu exemple, nu zic că nu ai dreptate, dar majoritatea decide cum e perceput un grup, așa a fost și așa v-a rămâne.

      00
    • Ba Flat, ma distreaza comentariul tau, l-am citit de cateva ori si voi mai reveni asupra lui oricand imi amintesc, serios, pari asa suparat pe viata, anyway, comentariul meu de mai sus desi am scris in paranteza ca ar fi raspuns la ce ai scris tu, la nivel general nu e pentru tine, e pentru aia care vor sa inteleaga, tu, treaba ta, traieste cum vrei ca nu sunt eu parintele tau sa incerc sa-ti explic si sa am un beneficiu din asta. Nici nu stiu de ce stau sa iti raspund sincer, in mod normal ar trebui sa te las in lumea ta, poate pentru ca pari simpatic cu ura asta a ta dar de fapt tu nu raspunzi oamenilor cu ura ci tu ai o problema cu soferii de taxi, pentru ca ma asteptam sa ma injuri de toti sfintii dar tu mi-ai justificat oarecum politicos in marea parte a comentariului, asta am apreciat si de asta iti raspund.

      Tu decizi sa iti investesti toata energia, timpul si emotiile intr-o lupta fara beneficii nimanui. Asta ma distreaza, ca nici macar tie nu-ti iese nimic, ca la poker, vrei tu sa demonstrezi nu stiu ce cacat cu o mana de cacat gen 7-2 unde jos sunt numai carti mari, dand all in aiurea cu nimic in mana si nimic in pot si castigand doar big blind-ul pus de tine, in loc sa joci tight and agressive sa astepti momentul si miza si intr-un pot care merita investit timp, efort, concentrare si bani, si atunci cand ai o mana strong sa-i lasi pe toti in curul gol si sa iei tot de la masa. Cam asta e contravaloarea cursei castigata in mana jucata de tine, 15 lei castigati vs timpul si energia pierduta pentru a pregati teapa si pe langa tine trec poturi mari ca tu nu le vezi si nu mai ai energie de investit, fiind concentrat la asta cu 7-2. Tu nu vezi ca astia mari incearca sa evite sa investeasca timp si decizii in orice (de genul Steve Jobs avea acelasi model de bluza ani la rand sa nu mai ia decizii sau sa isi cheltuie energia pe cacaturi sau Obama acelasi model de costum, bine, mai multe exemplare) tu in schimb joci maini neprofitabile nimanui, in loc sa te concentrezi pe mai putine si pe alea importante. Fa o proba in mintea ta, joaca o sesiune de poker (cash game, nu turneu) doar pe chip-uri, nu real money (ca real money te duci in faliment cu stilul asta si chiar nu iti recomand sa joci pe bani reali), joaca prima data numai loose (cu orice mana indiferent ca sunt maini mici, bluffeaza unde nu are sens, fii agresiv fara sens, fara nimic in mana si contra nimanui) si vezi unde esti pe termen lung si joaca o a doua sesiune de poker tight and agressive (mult mai putine maini, doar alea strong, si investesti tot doar unde sansele de castig sunt reale, gen de la culoare in sus). Bine, e mult de discutat in poker, nu stau sa explic de psihologie, citit adversarii, jucat in functie de stilul adversarului si de istorie cum joaca si ce actiuni face, matematica, calculare de sanse si probabilitati, pozitia la masa, nr de oameni in joc, etc. Dar fa un experiment simplu, nu pe bani reali, pentru ca repet, cu stilul asta la bani reali intri in faliment. Si compara la final beneficiul, experienta, satisfactia si imaginea creata.

      Anyway, in final e treaba ta cum decizi sa iti joci cartile.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube