Cum alegem un proiector

Piaţa proiectoarelor este invadată de diverse modele ce oferă mai multă sau mai puţină calitate şi prețul nu este neapărat un punct de referinţă. Ca şi în cazul altor produse, şi achiziţionarea unui proiector trebuie făcută în funcţie de câțiva facturi, căci putem cheltui mii de lei şi să descoperim că aşteptările au fost la fel de crescute ca şi preţul, dar au avut de suferit la fel de mult ca şi bugetul personal.

Iată câteva lucruri de bază de care trebuie să ţineţi cont atunci când vreţi să vă daţi mare şi să vă chemaţi prietenii să vadă un meci sau ultimele filme apărute, mai ales că acum puteţi chiar să cereţi bani la intrare, nu vă mai toarnă nimeni la politie..

Aspecte principale de luat in seamă:

  • durata de viaţă a lămpii(daca este cazul),
  • numărul de ANSI lumeni (7-800 de lumeni sunt potriviţi pentru o cameră mai întunecată şi de aici înainte un număr din ce în ce mai mare de lumeni sunt necesari pentru spaţiile cu din ce în ce mai multă lumină)
  • rezoluţia nativă (ex.1024×720/1280×720) poate face diferenţa între posibilitatea de a numara pixelii de-a lungul şi de-a latul imaginii şi aceea de a vă concentra totuşi la ce se întâmplă pe “ecran”…
  • contrastul

În cazul proiectoarelor DLP, unul dintre plusuri este că particulele de praf nu vor afecta în timp calitatea imaginii când vine vorba de cipul dispozitivului, care este sigilat. Însa chiar dacă cei care au creat această tehnologie au avut grijă să protejeze cipul, nu au făcut-o și în ceea ce privește alte componente.  Proiectoarele de acest tip oferă o imagine clară, dar nu sunt foarte potrivite dacă doriți să le utilizați într-un spațiu de mari dimensiuni, mai ales că nici nu suportă foarte multe funcții de optimizare. Durata de viață a lămpii este de obicei între 2.000 și 5.000 de ore și au un cost care pleacă de pe la 350 de lei, însă evident este vorba tot de lămpi cu o durată relativ scurtă de buna funcționare și pot depșsi lejer 1.000€ în cazul celor performante. Unele proiectoare DLP pot avea tehnologie LED.

LCD-ul pe de alta parte este o alegere bună în cazul în care aveți de gând să vizionați imaginile de la o distanță mai mare, dar este preferabil să achiziționați și un ecran special pentru asta, fiindcă dacă aveți pretenții la o calitate mai bună, peretele utilizat ca spațiu pentru proiecție vă va ucide speranțele, mai încet sau mai repede, în funcție de cât vă ia până să vă convingeți că degeaba încercați să reglați funcțiile aparatului. Dispozitivele de tip LCD pot veni cu mult mai multe opțiuni printre care deplasarea lentilei de proiecție, funcție ce ajută la obținerea unei imagini cât mai bune, atât din punct de vedere al calității cât și a eventualelor deformări cauzate de montarea dintr-un unghi mai puțin favorabil proiectorului, dar evident veți plăti în plus. Cu toate acestea și la acest proiector pot apărea în timp scăderi ale calității imaginii.

Proiectoarele ce utilizează pentru iluminare led-uri în loc de lampă, de altfel fiind la bază tot niște LCD-uri, au un evident avantaj al duratei mai mari de viață ale acelor leduri, ce poate atinge 20000 de ore de funcționare corectă. Un alt lucru foarte important este că nu necesită pauze între vizionări, deoarece led-urile nu se încing, lucru interconectat cu un sistem de răcire mai silențios cât și cu un consum mai scăzut. Aceste proiectoare pot de asemenea avea diverse funcții, printre care și cele menționate la LCD-uri, principala diferență între un proiector LED și restul fiind bazată pe tipul de iluminare.

Pentru cei care doresc să încerce o nouă experiență și să înlocuiască televizorul cu ceva mai mare, pot începe cu un model mai ieftin de proiector pentru a hotărî dacă este lucrul potrivit pentru ei, însa nu vă așteptați la miracole. Overmax MultiPic 2.2 este printre cele mai ieftine proiectoare și dintre specificațiile tehnice putem enumera: 800 lumeni, tehnologie led, funcție zoom, rezoluție 800X480px suportând și 1080px și 720px și poate fi cumpărat cu aproximativ 650 de lei sau chiar mai puțin, în funcție de oferta din magazin. Produsul este fabricat in Polonia.

Dacă nu dispuneți de un spațiu foarte mare și vreți să investiți într-un proiector mic dar de calitate, LG PW800 este unul dintre modelele potrivite. Are un design plăcut și dimensiuni reduse, utilizează tehnologie DLP, iluminare LED, media player inclus, cât și alte lucruri înghesuite într-un dispozitiv atât de mic, iar toate acestea i-au adus numai laude, fiind considerat un produs de bună calitate, mai ales că alte miniproiectoare au în general până în 100 de ansi lumeni, spre deosebire de modelul PW800 care are…ghiciți…evident 800 ansi lumeni. Momentan se găsește la un preț redus cu aproximativ 33%, asta însemnând cam 1670 lei.

BenQ W1070 Full HD este pentru cei cu un buget mai măricel, dar și cu pretenții mai mari, astfel că pot cumpăra acest proiector care vine cu funcție 3D și tehnologie Brilliant Colour. Lampa are o durată de viață de până la 6.000 de ore în modul EcoSmart și cam 3.500 de ore în mod de utilizare normal, are 2.000 de lumeni, deci poate fi utilizat și într-o cameră cu mai multă lumină. Pleacă de la 2.400 de lei și prețul variază în funcție de magazin.

În concluzie, orice tip de proiector are avantaje și dezavantaje și cel mai bine este sa îl achiziționați în funcție de cât de mult vreți să îl folosiți, de dimensiunea încăperii dar și de durata de viață a acestuia. Investiția într-un ecran este de luat in calcul, mai ales dacă țineți la o calitate cât mai bună a imaginii. Puteți căuta pentru fiecare model găsit pe internet review-uri ale celor care au folosit dispozitivul respectiv, chiar dacă asta înseamnă să petreceți câteva ore în fața monitorului. Din câte am înțeles, cei care au ales să cumpere un proiector, nu prea vor să mai audă de televizoare..

proiector-benq

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Daca distanta de la proiector la suprafata de proiectie este mica (apartament), incercati un proiector short throw.

    https://www.viewsonic.com/au/asset-files/images/feature/Projector/short-throw-en.jpg

    00
  2. Vorbesc din experienta, am un OPTOMA plus ecran retractabil de 3 metri lungime. Filmele se vad „de vis” de la o distanta de 6-7 metri de ecran.

    Nu luati pocnitori, nu luati 3D. Conteaza doar durata de viata a lampii. Eu am ales dupa studii serioase Optoma. Exista pe net n! topuri de proiectoare.

    Si inca ceva, am asteptat cateva luni dupa un suport de tavan dedicat din materiale premium. A meritat din plin, daca sunt doritori revin cu linkuri (ebay, nu loco)

    spor

    00
  3. Si mai are un avantajul ca daca la meci te-ai imbatat si de draci vrei sa arunci ca de obicei plazma pe geam e un pic mai greu

    00
  4. Am un BenQ W1070 si merge blana(diferenta fata ce BenQ W1070+ e cel din urma poate sta in lateral ca are mai multe reglaje). Nu are rost sa dai multi bani(daca nu ii ai) pe proiector. E ca la boxele de muzica: pt putina calitate in plus platesti o galagie de bani. A se tine cont ca daca esti mare „televizorist” un proiector nu iti va inlocui televizorul niciodata. Iti trebuie bezna ca sa se vada decent spre bine. L-am gasit la 2100 resigilat, pam pam si e ok si imi place despre mine. :D

    00
    • Da de la prietenul lu zoso l am luat si eu resigilat (cel.ro) , insa am luat 1070+ cu 2200 ( pe langa reglaje are si mai multi ansi) , se vede extraordinar.. eu am mai avut de a lungul timpului un epson 840×480 ( il foloseam la wii) , am mai avut un hitachi 720p ( la care a crapat lampa dupa 2500h si a ramas nefolosit) si acum asta care e extraordinar.. se vede ft bine pe un perete alb intr o camera alba( nerecomandat) … sa mai strang bani pt o panza de calitate si o sa fie si mai bine :)

      00
  5. Sunt fan proiectoare inca de pe vremea cand recenziile le citeam in revista Chip, ca nu aveam internet. Intr-o zi mi s-a indeplinit dorinta, am prins la 300 de lei un proiector de la o firma de publicitate ce intrase in faliment – un Acer de prin 2010, 1024 x 768, folosit ~300 de ore din cele 5000 promovate.

    Pe scurt, daca nu aveti o camera imensa, cu niste boxe imense nu va bateti capul cu proiector. Trebuie in general o camera patrata, trebui sa tragi cabluri, e zgomotos, consuma in draci (2-300w), ecranul ocupa o gramada de spatiu. Intr-o sufragerie de 20 mp de 2500-3000 de lei va luati un LED TV imens si faceti o afacere mult mai buna.

    PS: Ce n-a spus Zoso, pentru ca aproape tot continutul multimedia din ziua de astazi este wide sau ultra-wide, nu va cumparati un proiector cu rezolutie non-wide, dungile alea se vor vedea naspa. Am ecran de 2 x 1.7 metri si sunt filme ce nu depasesc 60% din inaltimea ecranului.

    00
  6. Daca vreti home-cinema adevarat asa ceva va trebuie :

    Da, stiu, costa cam 3000 dolari dar stie 4K, lens shift motorizat, negru care e negru etc etc.
    TW9300 e denumirea pentru Europa al lui 5040UB (UB=UltraBlack) si este un proiector complet nou

    Review aici :

    https://www.projectorreviews.com/epson/epson-home-cinema-5040ub-pro-cinema-6040ub-home-theater-projector-review/

    https://www.projectorcentral.com/epson-6040ub-home-theater-projector-review.htm

    „My precious” will be mine in 2017 .

    00
    • Rezolutia e tot full HD, nu e 4k. Zice acolo „imbunatatire 4k”… Nu-i tot aia ca si eu initial m-am entuziasmat despre 7300 ca am vazut 4k acolo si m-am linistit dupa. De notat fata de generatia precedenta e faptul ca are optica motorizata ceea ce e un plus consistent. Nu mai e nevoie sa fie la indemana, poti sa il agati de tavan, zgomot mai putin, sursa de caldura mai departe.

      00
    • E aproape 4K , oricum in toate testele daca le citești se specifică că se vede mai clar decât 1080p dacă-i dai conținut 4K. Tehnologia presupune afișarea alternativă a pixelilor astfel încât pe ecran ajung în final mai mulți pixeli deci o claritate mai bună.

      „This pixel shift technique effectively doubles the number of addressable pixels that the projector can use to define the image, from about 2.1 million in standard HD 1080p to about 4.15 million. By comparison there are about 8.3 million addressable pixels on a native 4K chip”

      Deci e undeva între. Dat fiind că un 4K adevărat costa > 7000 coco eu zic că e cel mai bun compromis.

      00
  7. niste reviews si sugestii pt oameni normali, de la oameni care se pricep
    https://thewirecutter.com/electronics/projectors/

    00
  8. Ceva idei pentru a transmite wireless imaginea de la PC/Laptop/Tableta la proiector si, separat, sunetul printr-un AV receiver?
    Ar merge un Chromecast bagat in proiector dar atunci sunetul se va duce si el in proiector. Si nu, nu pot sa-l scot din proiector (nu am pe unde ruta cablul audio).
    Mai este varianta cu iesirea de la AV receiver intr-un adaptor HDMI wireless (sunetul ramanand, fiind procesat si distribuit catre boxe de AV receiver) – a incercat cineva asa ceva?

    00
    • Eu am un hdmi in proiector care iese dintr un hdmi splitter in care intra pc si receiver tv, si in celalat hdmi chromecastul .. si un cablu de 10m jack la dublu rca care intra in receiverul audio( asta am reusit sa fac pe genuchi acum cateva zile) insa da… cred ca e posibil sa legi tot in hdmiurile receivelui audio si de acolo sa pleci cu un singur hdmi in proiector .. si eu trebuie sa mi mai aranjez cablurile ca nu imi ajung toate hdmiurile :)

      00
    • Chromecast si scos sunetul prin SPDIF (coax sau optic)

      00
    • salut. eu am folosit un miracast (un chromecast „galben de orez”) impreuna cu un receiver audio prin bluetooth. receiverul audio poate fi alimentat si extern, dar sunt unele care au si baterie interna pentru 4/6 ore de redare. sunetul se rezolva din setarile windowsului / sectiunea audio.

      00
    • Nu stiu daca mai citeste cineva…dar se pare ca am gasit o solutie: https://www.amazon.de/gp/product/B0158HQ5HQ/ref=pe_2444441_162993061_em_1p_0_ti

      00
  9. Eu am un w1070 care proiectează direct pe perete cu o diagonală de 110” iar distanța de la care privesc e undeva la 3 metri. I-am atașat chromecast v2 și iau conținutul din seedbox cu Plex sau hbogo, netflix. Greu să mai aprind televizorul doar ziua când nu pot face o atmosferă îndeajuns pentru proiectare.

    Dacă urmăriți seriale/filme adesea cumpărați un proiector, niciun tv nu egalează experiența.

    00
  10. Am si eu un Benq W700 luat de pe emag. Il pot tine aprins si cate 18 ore pe zi, zi de zi, fara probleme, dar are o mica hiba. Culoarea rosie „arde” in unele cazuri. Este foarte aprinsa fata de celelalte culori, indiferent de setarile pe care le faci la proiector. In unele cadre de filme in care este intuneric si predomina rosul, poate deveni deranjant ochiului. Depinde destul de mult de calitatea filmului. Dar, per total, pot spune ca sunt extrem de multumit de el si ca a fost o investitie foarte buna.

    Jocurile pe proiector iti ofera cea mai tare senzatie cand ai in fata ochilor o imagine de 3m latime. Jocurile se vad impecabil, problema acelui rosu aprins fiind valabila doar la filme si clipuri de pe youtube.

    Nu i-am testat niciodata 3d-ul pentru ca ochelarii, destul de scumpi, nu sunt inclusi in pachetul de baza. M-am lecuit de 3d de cand mi-am luat tv-ul, pe care am rulat de maxim 20 ori chestii 3d.

    00
  11. „Din câte am înțeles, cei care au ales să cumpere un proiector, nu prea vor să mai audă de televizoare”

    Ai inteles foarte bine.
    Mai ales daca folositi tv-ul doar ca ecran pt filme, proiectorul e altceva. Imperecheat cu niste boxe mai de doamne-ajuta esti ca la cinema

    00
  12. m-am oprit la „deoarece led-urile nu se încing” :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube