Imobiliare: Bella Vista Cluj

Cartier rezidențial, cu case și blocuri amestecate, unde se construiește ca în Vestul Sălbatic (sau Pipera sau Prelungirea Ghencea sau Tractorului sau Stupini). Pentru că nu există norme de înălțime, pe lângă case apar blocuri și mult mult amuzament.

Ia fiți atenți aici:

Anul domnului 2016 (deci cu 2 în față, nu cu 1). Cluj, capitala inter-galactica de orice, miezul din dodoașcă, gaura din covrig, adevărul, lumina și viața. Cartier rezidențial Bună Ziua. Preț metru pătrat, construit prost și semifinisat cu doi lei cincizeci, între 1400-1500 euro. Fără parcări, alea nici nu prea există și sunt la preț de finisaj în aur. Cartier inițial gândit de case și viluțe, acum loc de pelerinaj ptr cine vrea sa se crucească la vederea unor mamuți P+minim 8/9, răsăriți ca ciupercile de peste tot. Totul este legal, dacă întrebi în Primărie. "da doamna, proiectul respectă normele în vigoare!!!!" Nu respectă oamenii, nici pe aia din jur, nici pe viitorii locatari, dar respectă legea. Pentru ca guess what, nici legea nu ne respectă. Nu a făcut-o vreodată și nici nu are de gând sa înceapă acum.

Fâșie de pământ îngustă și lungă, între 2 șiruri de blocuri: unul mult peste înălțimea ce ar fi trebuit respectată în cartier și altul care nici acum, în orașul gaură de covrig, nu are strada asfaltata. Tot 1400 de euro metrul pătrat și acolo, jeep sau tanc necesar ptr acces, lots of fun in winter. O Fâșie pe care și sa fii gândit un părculeț de copii, ar fi fost cam strâmtă. Ce sa facem, ce sa facem acolo, s-au gândit investitorii, ținându-se de mânuță strâns cu marii arhitecți și legiuitori urbanistici din oraș. "Am găsit!!!! Vom face un șir de 5 blocuri mari și frumoase, cu 6 etaje, strecurate cu mare dibăcie, cu pumnul și bocancul, pe o parcea pe care în mod normal și-ar pune mamaie niște porumb în fundul curții. Și cum sa ii spunem, cum sa ii spunem noi acestui superb proiect de suflet. Ii vom spune Bella Vista, ca sa nu ne acuze ca nu avem umor. Ne bazăm pe faptul ca sigur au făcut frumos în sufragerie vecinii, sa aibă și locatarii noștri cu ce sa își clăteasca ochii dacă vor îndrăzni vreodată sa dea perdeaua la o parte." "E legal, doamna!!! Respectă prevederile!!!" "Dar s-au surpat grădinile oamenilor. Știți? Au săpat fix în gardul oamenilor, vor lipi peretele blocului de gard!! S-a dus jumătate de grădină la vale într-o noapte!!! Proprietatea omului!!! Șantierul începe lucrul la 6 dimineata în fiecare zi, e o întreagă comunitate de jur împrejur, nu sunt singuri în câmp!!!" "N-auziti doamna, e legal" "Dar e afectată structura de rezistență a blocului din vecini, cel cu grădinile surpate. Plus ca le luați dreptul la intimitate la oamenii aia, cum sa le torni ditamai hardughia la 6 m de ei?" "Legal doamnă, uite așa le-o luam, legal!!!!!"

LOCK THEM UP!!!!!!!!! Românul, cel care poate sa facă ce vrea, perfect legal. @Bella Vista Cluj (sursa)

bella-vista-cluj-1 bella-vista-cluj-2 bella-vista-cluj-3 bella-vista-cluj-4 bella-vista-cluj-5

Acum, fie vorba între noi, toată zona aia e construită ca la noi, claie peste grămadă, fără norme, fără logică, în așteptarea fazanilor care vor să se înghesuie dimineața și seara acolo.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. 1500 EUR/m2 :)), mare prost trebuie sa fii sa accepti sa platesti astfel de sume pe un cacat. Superba zona, construita pentru crema Clujului cu salarii de mii de euro.

    00
  2. Si totusi oamenii le vor cumpara inca din faza de proiect.

    00
  3. Clujul, acest viitor București al țării.

    00
    • pe aia din cluj-napoca i doare la pendula-penis de mistoul-sarcasmul tau

      00
    • nu te mai caca pe tine. romania asta n-are un singur oras frumos, maxim are 2-3 zone in unele orase care pot fi numite frumoase si nici alea nu-s perfecte, si ghici ce, fix pentru ca se construieste cum prezinta articolul, pe spaga/manareala, pe ‘legal’ sau legale mai degraba.
      ps. hai sa mai facem un mall sa fie bine

      00
    • o fi avand defectiunile lui de ordin administrativ dar (acuma serios vorbind) clujul e unul din marile orase universitare ale europei, ca sa numesc doar un singur sector de top al lor

      00
    • pai ori pendula ori penis. nu esti sigur?

      00
    • @giastinbiba
      Ii doare la propriu. Vad ca si la Cluj tot mitici locuiesc.

      00
    • @bubble-balon

      sunt sigur-convins dar era vb de oamenii din cluj-napoca.

      intelegi-pricepi? ;)

      00
  4. „în așteptarea fazanilor care vor să se înghesuie dimineața și seara acolo.”

    Si fazani sunt multi. Marea majoritate fazani pe Prima Casa. Din cate inteleg peste 90% din tranzactionari sunt facute prin programul asta toxic.

    E uimitor cat de repede uita unii istoria recenta (Nici 10 ani). Nu trebuie sa mai fii specialist in economie sa ti dai seama ca se formeaza iar o bula pe piata.
    Singura diferenta e ca de data asta la radacina nu mai e vorba de faptul ca dau bancile bani oricui, ci din cauza programului Prima Casa + dobanda de referinta care e la minim istoric. Ma intreb ce se va ntampla cand creste.

    Ca idee, Robor+6M e in clipa de fata 0.95% In 2013 fluctua intre 4% si 6%, iar in 2008 a fost in medie 17%. https://bnro.ro/StatisticsReportHTML.aspx?icid=801&table=642 Nici nu vreau sa mentionez de 2001 cand ajungea pe la 50% pentru ca sper ca nu vom fi iar in situatia aia vreodata.

    Pe langa programul asta si dobanzile foarte joase, mai ai scaderi de TVA si cresteri electorale de salarii, care stimuleaza consumul pe termen scurt, dar o buna parte din popendulatie consuma pe credit.
    Citeam un articol recent in care domnul Vasilescu zicea ca nu e preocupat de supraincalzirea economiei pentru ca avem si investitii.

    Probabil dumnealui stie mai bine dar sunt curios daca s luati in calcul investitorii de Romania sau cei din strainatate. Ca cei din strainatate sunt limitati in numar, si raman multi investitori ca cei care construiesc la capatul Berceniului sau ca cei din articolul de mai sus.

    Revenind la Prima Casa, e o limita de venit pe debitor. Chiar daca e prea mare, astazi citeam ca au de gand sa modifice programul in asa fel ca cei cu venituri minime sa plateasca 0% (da, zero) avans.

    Nu intentionez sa jignesc pe ce venituri minime pe economie, dar stau sa ma intreb cata educatie financiara au si in cat timp cred ei ca pot plati cutia de chibrituri.

    Pe langa asta, guvernantii mai iau in calcul si sa elimine cu totul plafonul de €60,000 ca multe apartamente se pliaza pe el. Asta e o ocazie tocmai buna de a creste pretul pentru pentru dezvoltatorii care il tin momentan la 60 de mii sa se ncadreze debitorii in el.

    Stiu ca multe persoane iau apartamentele cu gandul de a le nchiria sau vinde pe viitor.
    In opinia mea si piata chiriilor dar si piata vanzarilor va fi foarte afectata de programul asta. Ca i inteleg pe aia care zic: „De ce sa nchiriez cand la banii aia (sau ceva mai putin) pot sa mi iau eu cu prima casa?. Inainte mi trebuia avans mare si nu ma calificam, dar acum pot sa iau cu avans mic sau zero, asa ca ia sa fac si eu un credit si vad eu mai incolo.”

    Pe de alta parte, in cazul vanzarilor, constructia asta haotica si din abundenta o sa va afecteze piata din ce in ce mai mult. Am exemplu concret pe o cunostinta care vrea sa cumpere.A gasit o garsoniera la €50,000€ in bloc din 2016, si alta in bloc din 2007 vizavi la €47,000.
    Pe buna dreptate a zis: „Pai la diferenta asta de pret mai bine iau pe aia noua in care n a locuit nimeni”. Nici nu mai trebuie sa fii responsabil cu finantele, ca €3.000 nu e nimic, mai ales cand nu i platesti pe loc, ca ti i da banca.
    Iar vanzatorul cu €47,000 are garsoniera la vanzare de 2 saptamani ca probabil toata lumea judeca la fel.

    Luand toate astea n calcul, nu e de mirare ca bancile s-au luptat cat de mult au putut ca Prima casa sa nu fie inclusa in legea darii in plata. Ca atunci cand s o termina petrecerea si banii ieftini, ele o sa ceara banii inapoi, nu 4 pereti supraevaluati.

    Si atunci cine-o plati creditele astea garantate de stat?
    Probabil tot cetateanu, cand i-o sari taxele n sus cu 50%.

    00
    • prima casă e un program toxic. ține prețul apartamentelor de două camere sus, spre profitul constructorilor imobiliari și al vânzătorilor de vise. da, toți merită o casă, dar nu toți trebuie să o aibă.

    • exact. din pacate nu multi vad asta si se bulucesc sa ia credite. preturile au crescut cu 10% doar intr-o luna (mai), inainte de legea darii in plata, cand tot bancile au facut propaganda neobosita ca se ncheie programul si toti s-au ingramadit de parca era gratis.
      Pe scurt, cumpara un apartament care valoreaza € 30-35,000 la pretul de €60,000 si in total achita peste €100.000

      00
    • ce tine pretul apartamentelor in sus? (pt bucuresti pt ca aici stau si pentru ca aici stiu) pai

      1. subventiile de incalzire + lejeritatea cu inca se mai pot cumula restante la intretinere

      2. faptul ca impozitul pe proprietate e inca lejer – cum ar fi sa nu mai fie baremul ala al lor dar un procent de 0.3% de exemplu (cea mai mica rata intr-un oras mare din sate de ex) din valoarea de piata.

      sunt cateva zeci de mii de oameni care ar trai o viata mai buna daca ar vinde apartamentele lor si s-ar muta la tara sau in orase mai mici unde nu numai ca pot cumpara un apartament comparabil dar pot pune si un rest la banca.

      00
    • Problema la prima casa este ca statul (adica noi) sunt debitorul. Deci in caz de nasoale, bancile se duc catre stat.
      Ca tine preturile sus se poate vedea in ultimii 1-2 ani – au inceput sa se dea credite, au inceput sa sara preturile; se construieste mult si prost, cu dedicatie pentru 60K EUR. Pe metru patrat iata ca deja suntem ca in 2007-2008, 1500 EUR/mp.

      00
    • True that.
      Uitați-vă pe graficele indicilor preturilor imobiliarelor imediat după 2008.
      Picaj direct.
      Dar cineva acolo sus a decis sa își protejeze investițiile și a portat și la bizonii romani creditul subprime botezat PC.
      Și ca prin minune preturile s-au stabilizat.
      Este important ca preturile sa fie stabile.
      Altfel bizonii ar putea avea impresia ca cotețele lor nu sunt atât de valoroase pe cat aveau ei impresia și ar putea, cine știe, face scandal.

      00
    • faptul ca impozitul pe proprietate e inca lejer – cum ar fi sa nu mai fie baremul ala al lor dar un procent de 0.3% de exemplu (cea mai mica rata intr-un oras mare din sate de ex) din valoarea de piata.

      asta implică să calculeze cineva la 3-5 ani valoarea asta. și nu are cine, că bugetarii actuali sunt rupți in gură și să angajezi alții parcă nu e tocmai ideal, când ai de angajat polițiști și pompieri.

    • @Bogdan, in principiu ai dreptate. In neprincipiu tata tocmai m-a informat ca ar vrea sa vanda casa dintr-un oras mic si sa se transfere in Bucuresti pt 4 ani cat i-au ramas pana la pensie si viata dupa pensie. Sa ne intelegem, nu casa batraneasca, ci casa pe un singur nivel, cu 3 dormitoare, living, bucatarie de 22 mp, baie, beci, magazie de caramida, totul izolat, centrala pe lemne si pe gaze (s-au bagat in oras abia anul trecut), 1000 mp teren, cu livada, gradina de flori, fantana cu hidrofor, renovata si bibilita la ultimele standarde de confort.
      De ce vrea asta? Pt ca in oras nu mai exista medici. Care mai e, e atat de jalnic incat mai bine te sinucizi, macar scapi de chinuri. Povestea ca la stomatolog se duce lumea in alte orase, intre 50 si 150 km. Imi povestea ca a fost de fata cand au incercat sa-i introduca intravenos unei doamne ceva substanta de contrast pt ceva investigatii si n-au reusit. Maica-mi i-au diagnosticat peritonita drept ulcer perforat, de-a ajuns in alta parte in ultima secunda.
      Asta e problema cu satele si orasele mici, ca mori cu zile.

      00
  5. La Cluj se întâmplă lucruri trăsnite, în ceea ce privește regimul de înălțime al clădirilor.

    De exemplu, carterul de mai sus, Bună Ziua, este cocoțat pe deal, cu mii de oameni care au un drum cu o bandă pe sens pentru acces. Dar exemplul nu este singular. Mai nou se face un mall fix în oraș, într-o zonă de case, 2S + P + 10.

    Mor de curiozitate cum se obțin aceste autorizații.

    00
  6. Partea buna e ca nu mai arunci banii pe foisoare sau aer conditionat vara, ai umbra asigurata 24 di 24, cand ti se strica televizorul te uiti pe geam la vecinul si asa mai departe.

    00
  7. La pretul asta pe metru patrat mai bine iti iei pamant la periferie si iti faci vila. Daca stii sa fii eficient in cautarea materialelor iti faci o vila super. Cam peste tot e jale cu rezidentialele noi, materiale varza, se aude de la un vecin la altul tot, la cele noi. M-am lamurit cu ele.

    00
  8. Aia de la Tm construiesc langa mall cea mai inlatca cladire de birouri din tara(155m zic ei) iar cea mai inalta cladire din Tm are 12 etaje… probabil o fac sa se vada din Lugoj. Cine o fi desteptul care a dat autorizatie?

    00
    • Si care e problema ca se construieste „fix linga mall”?
      Ce conteaza inaltimea cit timp mall-ul ala este un mamut?
      Plus ca este zona bancara-birouri-shopping.
      Eu stiu din 1997 ca zona aia trebuia sa fie centrul Timisoarei si vad ca devine realitate.

      00
    • Ai vazut locatia pe planse a turnului? Nu este nici o cladire langa, de fapt e in dreptul puscariei si TVR-ului, si despartiti de o linie ferata. Nu vad cu ce incurca. Se face gradina suspendata, si se integreaza cu celelalte cinci cladiri de birouri. Preferi ruinele Cristestlor de la fosta fabrica de ciment?
      Santierul de la mall e un exempllu pentru toti constructorii.
      Vad Mall-ul de pe balcon si nu ma deranjeaza, ba chiar imi da un aer de nou si nu de gri comunist.

      00
    • Zona aceea nu e rezidențială. E zona de servicii, birouri. Poti sa construiești cam orice te taie capul in domeniile astea. Mai ales ca nu o sa fie doar o singura clădire de înălțimea aceea acolo.

      00
    • Eu ma gandesc ca trebuie sa fie si o armonie, sa construiasca 1 cladire de 155m si restul de 50 mi se pare aiurea

      00
  9. Pfuaii deci în ultimele două poze nu îmi venea să cred cum s-au surpat grădinile la oamenii ăia.Sunt uimit de cât de prost sunt constuite unele proiecte…

    00
  10. apropo de regimul de înălțime, amicul liviu alexa a creat o
    mică furtună recent.

    boc se tot laudă că va crea inovation city, în speranța că va crea 20000 de locuri de muncă în i.t.
    nu zice nimic de faptul că asta înseamnă o creștere cu 5% a popendulației, fără să luăm în calcul iubitele, nevestele, copiii, pizzari, pantofari, coafeze, instalatori, etc, care vînd, produc și prestează servicii pentru ăștia 20 de mii de oameni. unde mai pui că există voci în industrie care vorbesc din ce în ce mai apăsat de o posibilă prăbușire a ei. dacă „lohnul” din i.t. cade, se duce dracu piața impbiliară din cluj.

    00
  11. Deci la arat la rude si prieteni articolul asta de fiecare data cand ma intreaba de ce nu imi cumpar apartament

    00
  12. 3 m de gard e legal, si sa intre lumina la tine. exact asa am avut si eu si cand i-am scris lu’ alina gorghiu o scrisoare (ca era deputatul meu sau asa ceva) ca blocul din fata n-are parcare si e fix la 3m de balconul meu, i-a dat patronului si spatiul public de parcare care-l mai aveam si constructia a mers mai departe, ba mai mult alina a ajuns si mai puternica. pai sa nu dai cu cutitu’n piatra?

    00
  13. NOU
    #42

    Sa ma anuntati cand vedeti(si inca 40 de apartamente) pe balcon vecinele care fac topless, ca-n Floresti.

    Se poate si mai rau, sunt sigur de asta!

    p.s curios e ca unele blocuri sunt amplasate chiar ok, de exemplu, la o prima vedere pare ok asta https://www.google.com/maps/@46.7475359,23.5980796,3a,75y,263.99h,76.42t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1sM-HE9LY8uBAWxWFsWEAgQg!2e0!7i13312!8i6656?hl=en-US&shorturl=1&dg=dbrw&newdg=1

    00
  14. Tomis plus Constanta. Intai a fost de jmekeri. Vile pentru greuceni la peste 130k euro bucata. pe urma 130k apartamentul in vila. Pe urma timid bloc viluta 2 etaje, 4 etaje ..9 etaje ”neamule ia de cumpara acuma ca se termina , e doar 30k garsoniera si se vede debaraua vecinului de peste drum” https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/blocuri-cu-probleme-sau-fara-autorizatie-locuitorii-din-tomis-plus-au-depus-plangeri-la-dna-anaf-oficiul-pentru-spalarea-banilor-itc-si-politia-locala-606297.html

    00
  15. Nu sunt mare arhitect dar nici o autorizatie de constructie nu permite constructia noua a unui mamut lipit de limita proprietatii.
    Fara fereastra trebuie sa fie la 1-2m iar daca exista geam trebuie 2.5-3m. Si asta pentru o casa – pentru un bloc, distanta creste considerabil.

    Sfatul meu: unul sau cativa vecini gasiti un cabinet de arhitectura si cu cateva sute de lei (poate mai putin) aveti un raspuns avizat legat de ce legi au fost incalcate si ce autorizatii lipsesc.
    Depuneti scrisoare scris catre primarie si inspectia constructiilor si verificati saptamanal cererea.

    Una este inregistrarea scrisa si alta ce vorbeste un nene.
    Stiu cazuri concrete cu case ridicate aiurea care au ramas la stadiu de fundatie sau blocuri ramase schelet tocmai din cauza asta – constructorul s-a ambitionat sa termine dar nu a putut continua.
    E putin discomfort dar face o mare diferenta plangerea inregistrata la timp.

    00
  16. Cu sau fara Prima Casa preturile tot o sa bubuie in Cluj-Napoca. Anul trecut din 4600 de apartamente vandute 3000 au fost cu banii jos. Tineretul se chinuie cu prima casa si vin altii direct cu sacosa de bani. Aia nu se uita la pret.

    00
    • Bine punctat. O parere ancorata in realitate, pe langa celelalte zeci ce abereaza dupa cum scrie unul si altul.

      Luati mai oameni buni macar statistica vanzarilor de imobile si comparati cifrele. Cate tranzactii s-au facut si cate sunt prin prima casa. E un procent absolut nesemnificativ, deci nu se intampla nici o bula din cauza asta.

      „De la începutul Programului Prima Casă, în anul 2009 și până la data de 15 iulie 2015, FNGCIMM SA a acordat peste 148.500 de garanții”

      „În luna martie 2016 au fost tranzacţionate 89.724 imobile în toată ţara”

      In 2 luni se tranzactioneaza in tara tot atatea imbile cate credite s-au luat prin prima casa in 6 ani. Deci incetam odata cu aberatiile si ideile ca prima casa e totul? Prima casa e fix nimic la nivelul pietei.

      00
    • @John
      1. este o bula in imobiliare si cand zic asta ma uit la:
      a. pretul pe mp; multi se lasa pacaliti de pretul final nerealizind ca suprafetele sunt mai mici, ca se considera mp construit vs util, etc…
      b. „salbaticia” cu care s-a construit – vorbesc de Bucuresti ca pe aici stau ; exemple sunt IMGB sau nordul capitalei (tunari si imprejurimi) unde in camp efectiv, in 2-3 luni au aparut lejer 30-40 de case dupa ce ani de zile pe acolo nu s-a miscat nimic.
      c. e prea mult, prea rapid – in vestul tarii stiu de la cunoscuti care lucreaza in constructii ca au inceput sa ramana fara oameni, nu mai gasesc marfa (dedeman si restul sunt constant fara stocuri)

      2. e Prima Casa (PC) cauza bulei?

      Tu zici ca nu, eu zic ca in mare parte. Ca tot vorbesti de date, uite cateva linkuri:
      https://www.arenaconstruct.ro/vom-avea-numar-record-de-credite-prima-casa/

      – în anul 2009 – 12.083 credite
      – în anul 2010 – 23.252 credite
      – în anul 2011 – 19.544 credite
      – în anul 2012 – 27.430 credite
      – în anul 2013 – 26.410 credite
      – în anul 2014 – 27.237 credite
      – în anul 2015 – 35.080 credite
      – în anul 2016 (primele opt luni) -26.572 credite.

      In 2016 au fost suplimentate fondurile si tot au ramas fara.

      Cat despre tranzactiile imobiliare, acestea nu inseamna doar apartamente ci si terenuri, etc.

      Citeste mai mult din articol:
      „http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/197774/ancpi-peste-200-000-de-tranzactii-imobiliare-in-t1-din-2016.html”

      „Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in primul trimestru din 2016 in Bucuresti – 20.377, Ilfov – 11.438 si Timis – 10.397. Judetele cu cele mai putine imobile tranzactionate in primele trei luni din 2016 sunt Gorj – 1.978, Covasna – 2.014 si Valcea – 2.020.

      In luna martie 2016, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost incheiate in Bucuresti – 8.678, Timis – 4.881 si Ilfov – 4.714.”

      Coreleaza asta cu faptul ca majoritatea dosarelor PC se dau in primele luni ale anului (Aprilie parca era cea mai activa zi) fiindca inca sunt fonduri. Coreleaza asta cu numarul de dosare si Bucuresti/Ilfov/Timis si parca lucrurile se leaga.

      De mentionat un aspect: desi numarul de dosare creste, in anul 2016 a crescut numarul de default-uri procentual vorbind. Altfel spus nu a crescut doar viteza ci si acceleratia.
      In iunie erau 0.3% fata de 0.1%:
      „Chiar dacă nu putem vorbi de o creşetere mare, totuşi 0,1% creştere în nici două luni înseamă ceva, după ce acest procent a fost inexistent destul de mult timp.”
      In Octombrie a ajuns la 0.4%. Sigur procentul e mic dar faptul ca a crescut brusc intr-un an, cu crestere economica si dobanda mica, nu e.

      Si un ultim citat:
      „3,3% este procentul de scumpire a locuinţelor din România în primul trimestru din 2016, a treia cea mai mare creştere de preţ din UE după Ungaria şi Austria, potrivit Eurostat”
      Deci o scumpire de 1% pe luna.

      Nu neg ca nu sunt oameni care au cumparat cu cash imobile insa consider ca miscarea asta ampla a fost pornita si e sustinuta de PC, lucru care nu ajuta decat speculatorii.
      Lichiditatea din piata a fost data de banci – de ce in 2013 si 2014 nu era nebunia de acum; de ce doar in ultimul 20 de luni a fost frenezia asta?
      S-a investit in infrastructura? A inceput lumea sa castige semnificativ mai bine? Am descoperit petrol si au dabarat investitorii pe noi? Ca privatizari n-au fost iar bursa (daca e sa o luam ca reper) s-a tarait.
      De unde lichiditate pe piata, de unde atatea economii in conditiile in care depozitele in banci sunt plapande iar in continuare, 41% din gospodarii nu au apa curenta sau wc?
      Si daca este lichiditate, de ce e bataie pe PC si nu se elimina programul?

      Indiferent daca sunt pro PC sau nu, bulele imobiliare ne afecteaza pe toti, fie ca avem sau nu casa (a se vedea anul 2008 si ce a urmat).

      P.S. Nu mai amintesc de „sarbatoarea” privind legea darii in plata sau de magaria cu CHF; ceva nu se leaga cand ai un numar mare de blocuri goale, datornici si asseturi toxice iar pe alta parte imprumuturi date pe banda rulanta si scumpiri de 1% pe luna.

      00
  17. Bai e cam nasol ce e acolo, dar poate fi si mai rau, adica amplasarea blocurilor din imagine e de vis pentru un locuitor al Militari Residence.

    00
  18. o fi venit bucurestenii sa faca mizerii, se stie ca clujenii n-ar face idiotenii, cum nici n-ar interzice total parcatul pe trotuar chiar daca lasi 1, 2, 3, 5m si pentru pietoni. #oamenifaini #clujlife

    00
  19. Toate ca toate, dar de ce există cerere pentru așa ceva?

    00
    • spuneam mai sus ca blocurile cele inghesuite sunt construite de salajeni. Si le cumpara tot ei, dimpreuna cu bistritenii si muresenii.

      00
  20. Eu stau mai în jos puţin, păi nu au înghesuit acolo pe Alverna şi 3 blocuri de 10 etaje? unde erau terenuri de fotbal, mai e loc de încă câteva :))

    00
  21. Problema e mai grava un PUZ si PUD ar trebui aprobat si sa nu poata fi modificat pentru 25-50 de ani, dar cand se schimba primarul se schimba si PUZ si PUD. Asa ca iti faci casa in camp si te trezesti peste 2-3 ani cu blocuri pe langa casa ta.
    Modificarea trebuie facuta cu acordul locuitorilor acelei zone, se publica in ceva ziare dar nimeni nu merge la sedintele respective asa ca e usor demodificat. Primaria ar trebui sa trimita 2-3 scrisori la cei care au proprietati in zona dar cum legea nu o cere.
    La 60.000 Euro platesti aproape 1,200 lei/luna pe 30 de ani e normal sa se arunce atat de multi.
    Stai sa vezi cum o sa planga peste 5-8 ani cand creste Robor si eurobor si de la dobanda de 2-3% ajung sa plateasca 10% sau cat o fi.

    Multi se arunca sa cumpere si nu stiu ca de la semifinisat pana la finisat se mai adauga 8-20,000 euro si apoi isi dau seama ca strada nu e asfaltata, vine putoarea de la ferma de peste drum, dureaza foarte mult sa ajunga la munca pentru e doar o strada cu o banda si 30,000 de oameni in aceeasi situatie ca si el.
    In general romanii nu au planuri pe termen mediu si lung, ce e azi si de maine v-om mai vedea noi.
    NY,LA, SF s-au dublat preturile din 2013 pana in 2016, e foarte usor de verificat pe zillow, pana in 2013 trebuia sa mergi cu 20% de acasa, in 2013 au cerut 3% si plata unei asigurari lunare.
    Piata imobiliara e o piata speculativa care se reseteaza la 8-10 ani.

    00
    • Deci daca vand sa vand cat mai repede `~1-2 ani maxim :) .

      00
    • @ZZZZZZ poti sa iei informatia cu ce a fost in trecut si sa procedezi cum crezi tu ca e mai bine in situatia ta.
      Credite usor de accesat va fi piata vanzatorilor, credite mai greu de accesat va fi piata cumparatorilor.

      00
  22. Piata imobiliara este pe crestere, cu certitudine. Ori de cate ori a mers bine prima casa, au mers bine si preturile!

    00
  23. Lectii din care nu s-a invatat nimic:
    Cathedral Plaza, Millennium Business Center, Prelungirea Ghencea, etc…
    Greu de schimbat o mentalitate pana decidentii (arhitect, consilieri locali etc.) nu raspund penal pentru asa ceva. Plus renuntarea la socialisme gen subprima casa.

    00
  24. cand mai vii prin Bucuresti, fa o plimbare si niste poze pe Drumul Fermei, vizavi de IMGB pana in Popesti Leordeni

    00
  25. https://books.google.ro/books?id=EP8DO_AvnmcC&pg=PA118&lpg=PA118&dq=Stadtumbau+Ost+demolition&source=bl&ots=LzT9movNLV&sig=CvmAPh11EMxTTzzz503nKdVWuFg&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Stadtumbau%20Ost%20demolition&f=false

    https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Goliath_sprengung.jpg
    „The Commission recommended to withdraw 300,000 to 400,000 vacant dwellings from the market within ten years. ”

    Imaginati-va o tara, Romania, care sa actioneze ca Germania: cam 7% din numarul de blocurile comuniste sa fie demolate. Imaginati-va cand va plimbati prin oras, cate un bloc demolat ! Din 10 in 10. Numarati, unu, doi…10 pauza.

    00
  26. stau in Cluj (in chirie, desigur) si ma mir si eu de ce preturi fantastice sunt pe aici:
    – la un moment dat era un pret mai mare pe metru patrat, decat in Bucuresti
    – in alte parti scadeau, doar aici cresteau
    – oricare zona e foarte scumpa, ca e centru, ca e aproape de mall, ca are priveliste faina, deci nu exista zone mai ieftine, exista doar zone si mai scumpe. poate doar in Buna ziua, sau Floresti, la capatul lumii, pe unde dimineata stai in trafic cu orele
    – si ce e cel mai enervant, sunt si scumpe, si nefinisate, si fara zone verzi si niste porcarii ordinare. Parca toti arhitectii restantieri, de la fara frecventa au impresii moderniste, ca toate camerele normale, dreptunghiulare sunt „too mainstream”.

    dar na, cerere si oferta

    00
    • 1. Arhitectu’ iti spune ca porcariile apar din cauza dezvoltatorilor lacomi si a clientilor care cumpara orice. Cat mai ieftin sa fie, totul se poate transforma in locuinta. De la poduri pana la garaje cu hublouri in loc de geam. Daca nu ar fi construit atat de dens pe parcela si ti s-ar cere cu 30% in plus pe apartament ai mai cumpara?
      2. Tot arhitectu’ iti spune ca-l doare-n cur ce forma are camera ta. Blocurile sunt „afaceri”, banul dicteaza tot.
      3. Nu arhitectul decide modul de amplasare pe parcela, ci urbanistul. El stabileste regulile prin PUG, PUZ si daca mai e necesar PUD.
      4. Sesisez o usoare frustrare a ta. Asa cum ziceai si tu, strugurii sunt acri.
      5. Nu exista facultate de arhitectura fara frecventa. Ai sase ani, nu foarte usori. Cam … dublu fata de cat ai facut tu.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.