De ce sistemul medical american e un eșec

Știți povestea în mare: asigurarea costă foarte mult, orice altceva costă foarte mult, asigurările sunt mizerabile și nu vor să acopere unele chestii și așa mai departe. Și totul s-a întâmplat în doar 20 de ani.

Citeam articolul ăsta despre prețul insulinei, care în SUA costă de rupe, și mi-a venit o idee: sistemul a ajuns în halul ăsta pentru că sunt prea mulți bolnavi.

Și la ei, ca și la noi, sunt oameni care mănâncă prost, care nu se îngrijesc, care nu se duc regulat la doctor. Se duc când situația e gravă și când tratamentul costă de zeci de ori mai mult decât ar fi costat dacă problema ar fi fost descoperită la timp.

Plus legendele urbane și proasta înțelegere a medicinii. Știu o poveste cu un unchi care, după 50 de ani, a început să slăbească foarte mult, avea sângerări nazale, amețeli și alte asemenea. S-a dus la doctor și ăia i-au spus că e bine că a venit, măcar să moară aici, nu cine știe pe unde. Cancer. După ce a murit, tot neamul o ține una și bună că “l-au omorât doctorii”. E scuza perfectă să nu se mai ducă niciodată la spital.

Și toți știți câte una din asta.

Nu spun că companiile de asigurări nu sunt mizerabile, dar când ai zeci de speciali din ăștia, începi să cauți soluții să nu dai faliment.

Noi nu suntem în situația de a avea de-a face cu companii de asigurări (deși ceva probleme s-au auzit din zona clinicilor private), dar nu strică să avem mai multă grijă de corpurile noastre.

 

medicamente

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Avea dreptate Andrei Versace: „Aveți grija de corpurile voastre, praduitorilor.”

    00
  2. Te mai omoara si doctorii, mai mori si din prostia ta, mai e si viata lipsita de sport, mie mi se pare amuzant cand te indoapa cu antibiotic pentru orice raceala, eu in ultimii ani am pedalat pe frig/ploaie/zapada si eram fleasca si uite ca n-am racit. Am pedalat si la -15, -20 grade cu o bluza de ploaie si un hanorac si tot nu am crapat, sa lasam doctorii in pace si sa mai facem si sport.

    00
    • Las ca vezi tu rezultatele pe la ~ 50 :)

      00
    • NOU
      #4

      daca nu ar fi antibioticele, unul din doi copii nu ar ajunge la 18 ani.

      00
    • Chestiile astea tin cand ai un sistem imunitar puternic si cand reusesti prin miscare sa te incalzesti si sa nu-ti fie frig la acele temperaturi. Totusi nu e recomandat pentru oricine.

      00
    • Si cand raceai asa-i ca bagai o mamaliga d-aia vartoasa. Hai, recunoaste!

      00
    • Cred că Vali se referea la chestii mai grave nu doar o banală răceală. Gen: ai tuse căprească de câteva săptămâni în toiul verii și nu te duci la doctor că zici că e doar răceală deși ar putea fi pneumonie sau cancer la plămâni. Te doare capul o dată la 2-3 zile, lucru care se întâmplă de câteva luni dar nu te duci la doctor, dai vina pe stres și exemplele pot continua.
      Eu m-am dus la doctor fără nicio durere pentru analize complete de sânge, control cardio etc. și fiecare doctor specialist m-a întrebat ce mă doare de unde deduc că majoritatea nu prea merg la doctor fără dureri și doctorii nu sunt obișnuiți cu asta.

      00
    • Nu racesti de la frig, ci pentru ca ai un virus in corp care sta asa…adormit, si la frig se trezeste (explicatie de clasa 2, sper sa inteleaga toata lumea)

      00
  3. Vali, cand o operatie pentru salvarea unei amputari a mainii e intre 10.000 si 50.000 dolari, zi-mi te rog cum e doar chestiune de oameni bolnavi. NU! E asigurarea groaznic de cretina, medicul are salariu extraordinar de mare si spitalul are pret de hotel la care adaugi cheltuielile cu tratamentele.

    00
  4. Vali, sunt multe de zis, mi-e lene acum sa scriu un comentariu mai lungut pentru ca lucrez la ceva, dar as vrea sa revin sa explic din perspectiva mea. Sunt in State, m-am ciocnit cu situatia asta, intr-adevar sunt foarte scumpe comparativ cu preturile din alte tari (ca idee doar sa chemi ambulanta acasa 500 de dolari plus pretul benzinei pe mile de la tine de acasa pana la spital, tariful neacoperit de nici o asigurare) dar sunt foarte multe aspecte aici, si mancarea si miscarea care nu se face, si faptul ca astia se deplaseaza cu masinile peste tot si toate cacaturile, si faptul ca sistemul medical (care e doar privat) umfla preturile ca sa traga de la asigurari cat mai mult, si doctorii care te-ar trata si de ce nu te doare ca sa mai aiba ce taxa, si spectrumul sau limitele acceptate pentru anumite analize altfel esti considerat bolnav, sunt mai multe aspecte. N-as zice ca e un fail neaparat, serviciile, aparatura si modul cum esti tratat sunt cu mult peste ce am avut in Ro, dar costa. Bine ca n-am avut ceva super grav pana acum (si sper sa nu avem nimeni din familie) sa vad ce inseamna sa te coste. Incerc sa revin sa povestesc toate intamplarile.

    Ideea aici e: ori ai bani buni sa-ti faci asigurare buna, plan bun de genul asigurarea acopera 90% din factura, un deductible mic, un out of pocket mic, o plata la intrare la urgenta mai mica (da, sa mergi la urgenta sa intri pe usa platesti, depinde de plan, la mine 250$ fiecare vizita) ori esti f sarac si primesti un fel de minim de asigurare dar nu stiu ce servicii iti ofera aia.

    00
  5. Nu e asta motivul. E unul din ele, da, dar nu e chiar asa important. Capitalismul prost inteles e motivul principal.

    00
  6. Pentru ca in majoritatea cazurilor este mai usor sa previi decat sa tratezi si pe unii oameni nu-i inveti decat daca-i doare , in cazul asta si la buzunar…

    Ar trebui introdus un sistem de coplata – Ai un set de analize uzuale gratuite pe an , daca ai facut vizita regulat la medic 6 luni -1 ani si te gasesc cu o boala care e mai costisitor de tratat , beneficiezi de anumite gratuitati si compensatii.

    Vii ca idiotul pe ultima suta de metri si te gasesc subrezit din mai toate punctele de vedere , atunci beneficiezi partial de compensatii / gratuitati

    Hai , sariti cu minusurile …

    si ceva care exemplifica perfect punctul de sus :

    00
  7. Mai e si aspectul comercial al problemei – pe langa profitul investitorilor in spitale si industria pharma, mai sunt si asigurarile de malpraxis precum si costurile din ce in ce mai mari cu personalul medical. Sigur ca nu pare sustenabil.

    00
  8. Nu cunosc foarte bine, sistemul american, dar pot spune ca-l cunosc pe al nostru. Problema, la noi, este una un pic diferita, desi suntem, un popor bolnavicios(asa spuneau statisticile), mergem destul de des la doctor, in acelasi timp, nu sunt multi care au grija de corpul lor(asta pe scurt vorbind).

    In termeni, lungi sistemul medical este unul infect, din cauza faptului ca e o lipsa acuta de personal, iar tot ce este mai dificil este trimis intr-unul din marile centrele universitare cu precadere in Bucuresti(stiu de un caz, care a venit cu masina personala tocmai din Botosani pentru o angina in Bucuresti), de asemenea medicii de familie, nu-si fac treaba din diverse motive(lene, incompetenta). Nu in ultimul rand, exista o foarte mare opacitate in actul medical si nu este o comunicare deschisa intre medic-pacient sau medic-apartinator, din cauza asta apar legenedele urbane, iar unele sunt cat se poate de reale.

    Ce am descris e jumatate din problema, mai ramane, pacientul(benficiarul sistemului medical), iar aici problema e una simpla, ar trebui cumva promovat mai mult un stil de viata sanatos, inca nu i-am ajuns pe americani, dar ne indreptam cu pasi puternici, iar initiativa legislativa cu interzisul fumatului pentru cei nascuti in 2017 mi se pare un pas timid spre ceva, de asemenea, ar fi o chestie foarte misto, ca asigurarea de sanatate sa aibe un sistem bonus malus(iar asta s-ar putea face foarte usor), eventual cumva asta extins si pentru sistemul de pensii, pur si simplu, mi se par ca se duc foarte multi bani in sistemul public de sanatate, dar nu se vad deloc.

    00
  9. Nu sunt chiar așa de scumpe asigurările medicale în Statele Unite. Ei nu plătesc sănătatea din salariu. Poți sa ai o asigurare bună de la 400$ pe luna, iar în tarile europene cu sistem f bun de sănătate plătești mult mai mult: în Spania la un salariu normal ajungi la 800€ cu cotizația angajatorului. În românia am înțeles ca se plătește la sănătate și din tranzacți imobiliare. Nu știu de ce credem ca avem un sistem de sănătate gratuit, plătim foarte mult pentru el.

    00
    • 800 de euro in Spania? Wtf?
      In Olanda o asigurare buna e 80-90 de euro.
      Este privata (nu se retine nimic din salariu pt asigurare medicala) si obligatorie. Tu alegi doar compania de la care vrei sa o iei in functie de spitalele cu care colaboreaza fiecare.

      00
    • WTF? 400$/luna? Eu platesc 50 eur/trimestru pentru toata familia pentru sistemul basic, fara fite. Plus 250 eur/trimestru/familie asigurare dentara, camera privata, tratament post-ambulator si alte maciuci.

      00
    • Nu ma refeream la o asigurare privata. Cele private sunt f ieftine, la 30 € ai acces liber la orice medici vrei oricat oricand, iar la 70 € spitalizare in conditii excelente.
      M-am referit la cat se plateste la stat, in impozite, din salariu, pe luna, angajatul si angajatorul, pentru sanatate.
      Sistemul lor de sanatate e impecabil, cunosc multa lume care se plange ca ii freaca prea tare, fac prea multe probe si ii tot cheama la controale, dar totul vine cu un cost.
      Eu am aflat ca e in jur de 400$ citind pe Quora, poate nu cea mai sigura sursa de informatie :))

      00
    • Diana, cum rahat vorbesti tu de cotiziatia de sanatate din Spania daca n-ai primit niciun fluturas acolo?
      E de ordinul zecilor de euro, foarte putin de ma intrebi pe mine partea de impozit pentru serviciul public de sanatate din Spania care e unul bun. Apropo, stiati ca spaniolii is campioni la transplanturi raportat la numarul de locuitori?

      00
    • Bine ca dai exemple de pe Quora, pendula mea, o si dai ca informatie sigura.

      00
    • „Eu am aflat ca e in jur de 400$ citind pe Quora” . Te rog da-ti doua palme si revino mai tarziu la discutii.

      00
    • „Eu am aflat ca e in jur de 400$ citind pe Quora”
      Asta patim cand le cumparam cratite cu internet

      00
  10. Romanul merge pe principiul: Sănătoși erau și aia de pe Titanic.

    00
    • Nu mosule, aia e cand stranuta cineva si raspunzi cu „sanatate”… Iar acel cineva iti spune sa ii urezi de noroc, ca sanatosi erau si aia de pe Titanic.

      00
  11. Eu cand v-am spus ca cel mai bun leac este mamaliga vartoasa…

    00
  12. Asta e cea mai buna gluma, nu de azi cred ca din tot anul. Sistemul american de sanatate e un esec, sa avem grija de al nostru sa nu ajungem ca ei ca „deși ceva probleme s-au auzit din zona clinicilor private” Rad cu lacrimi…

    00
    • E un esec in sensul ca vine cu costuri enorme si nu e accesibil intregii popendulatii. Iar esecul nu e neaparat faptul ca e scump ci faptul ca devine din ce in ce mai scump.
      Da, e important sa avem grija ca un sistem stricat intr-un fel sa nu devina stricat in alt fel in tentativa noastra de a-l repara.

      00
    • @Ted, ca o comparatie, in Canada, din auzite, cica e gratis

      00
  13. am fost odata la casco si de curiozitate am cerut si eu devizul de la service si mi-a picat fata : lavete pt curatat geamul 49.99 lei !!! cu 49 de lei cumperi un stand intreg de lavete din Cora.
    mp3 playerul 2500 lei si el in magazine era 350 lei, etc.
    service-ul/spitalul cere, asiguratorul deconteaza cat mai mult ca-i convine, pacientul plateste ca n-are ce face.
    Inteleg ca acum in statele unite ale sua exista Obama credit sau asa ceva pt asigurarile medicale si cat de cat au devenit mai accesibile.
    Radea un amic care sta acolo, ca langa casa lui e o sala de fitness si pe locurile de handicapati sunt numai masini de sute de mii, bani pe care proprietarii I-au obtinut din dat in judecata spitalele, care au zeci de astfel de procese care se finalizeaza cu intelegeri/despagubiri enorme pt pacienti si atunci se ajunge ca un spital factureaza 48ooo$ 3 zile de spitalizare dupa ce nasti.
    dupa parerea mea este un cerc vicios din care greu se poate iesi si in caz ca nu exista ar trebui un organ de control impartial

    p.s te-ai dres cu palinca ?

    00
  14. Ma tem ca nu ai ales cel mai bun exemplu pentru pledoaria ta. Insulina se foloseste intensiv in tratamentul diabetului de tip I si mai putin la cel de tip II. Diabetul de tip I este o boala auto-imuna, deci nu prea are legatura cu stilul de viata si modul cum avem grija de noi.

    00
  15. Deci ti-a trecut toxiinfectia daca deja gasesti hibe in sistemele medicale :-))

    00
  16. Desi nu il practic consecvent, consider ca sportul te poate scapa de multe probleme. Cel mai la indemana e ciclismul si alergatul. Cred ca cele outdoor au cel mai bun efect asupra sanatatii, fizice si mentale.

    00
  17. Știu eu! Pentru că strugurii sunt acri! De aia.

    00
  18. Echilibru in toate : mancare, tutun, alcool, munca ( da si munca dauneaza ) , se pot face excese pe partea sexuala .

    00
  19. Sistemul medical romanesc acopera costul citostaticelor. Cel american nu are bani pentru asta.

    00
  20. E intr-adevar aberant, ca si la noi cu asigurile de masini: procedurile costa mult pe factura spitalului catre pacient, si, cat timp pacientul stie ca asigurarea plateste, accepta nu numai preturile mari, cat si o gramada de chestii inutile bagate pe gat de spital. Asigurarea nu plateste cat scrie nominal pe factura, ca are discount, dar pacientul ramane cu ideea ca spitalul e scump. Aia fara asigurare sunt insa intr-adevar in bataia ploii. Apoi, chiar si cu asigurare, nu poti beneficia de proceduri imediat. Cel putin, asta am inteles eu, ca unul care nu s-a mutat inca in State. In realitate, costurile nu sunt chiar atat de mari. Lucrez pentru o retea de policlinici care profita de aceasta situatie intre spitale si asigurari si care prospera oferind servicii cu plata directa de catre pacient, la preturi mai mici, fara timp de asteptare. Apropo, stii care sunt cele mai frecvente solicitari? Investigatii legate de bolile cu transmitere sexuala. Yup.

    00
  21. ce spui tu e doar jumatate din adevar. e un sistem fucked-up pe de-antregul, e adevarat.

    pe de o parte, da, nu se ingrijesc si ajung super obezi. eu sung gras pentru EU, dar acolo sunt considerat „normal”. orice mancare se mananca cu zahar. Pe langa cel pus cand se gateste, mai e si cel din sosuri. Plus fast-food. Plus ca nu te poti misca nicaieri decat cu masina. Sunt suburbii in care supermarket-ul e la 1km, dar nu te poti duce pe jos pentru ca nu ai trotuar. D’oh!

    Pe de alta parte, sistemul de asigurari, da, se apara si scumpeste politele ca dracu’. Daca te duci pe strada si intrebi, sunt o gramada care efectiv nu au asigurare de sanatate. sau nu au decat pachet minim. pentru ca costa. Si da, de multe ori cauta nod in papura pentru orice despagubire (nu numai la noi). Apoi, se pare ca ele fac un mare profit speculand fricile noastre de zi cu zi – citeam un articol pe ft.com legat de asta. Nu-l mai gasesc, dar cica sunt o gramada care fac asigurare pentru telefon, de exemplu. :-/ Asa ca nu le-as plange de mila …

    Apoi, spitalele profita. O operatie de apendicita poate sa ajunga si pana la 50.000$. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532556/Astronomical-55-000-bill-appendicitis-operation-posted-online-patient-outraged-cost-U-S-healthcare-goes-viral.html

    00
  22. Problema e alta: sistemul medical e un esec din cauza ca a fost liberalizat si e complet privat. Asta inseamna ca piata a evoluat in directia maximizarii profitului companiilor care produc medicamente, spitalelor si companiilor de asigurari, fara ca statul sa intervina in vreun fel ca sa regleze piata, pentru ca buhuhu, nu vor sa fie comunisti sau socialisti. De aceea de multe ori se merge spre ce e profitabil, nu spre ce ajuta pacientul, de aceea se prescriu mult mai multe medicamente decat ar fi nevoie, medicamente care costa mult mai mult decat ar trebui. Asta e piata libera mult laudata de libertarieni si baietei de dreapta.

    00
    • Nu e privat decat cu numele. Nu ai voie sa duci medicamente din alte parti la ei, ca ar fi reglate aproape instant preturile.
      Aia ar fi o piata libera. Asta e un monopol/oligopol garantat de stat in schimbul donatiilor la partide.

      La partrea cu deductible mic la asigurari… daca dai 10% dintr-o factura de zece ori mai mare decat in EU sau Japonia eu zic ca de fapt platesti totul din buzunar si asigurarea e o mare teapa. (nu, nu e caz ipotetic – un RMN facut la Tokyo cu banii jos iese mai ieftin decat la clinica din cartier, cu tot cu bilet de avion si o noapte de cazare la Tokyo)

      00
    • Situatia din sistemul medical e doar un simptom. Liberalizarea in sine nu e rea atata timp cat undeva deasupra sta cineva care strange lesa privatilor cand incep s-o ia pe aratura si/sau sa traga spre monopol. In definitiv, companiile private fac ce stiu ele mai bine – galeti de bani – si asa si trebuie. Doar ca de prin anii ’80 incoace, guvernele locale si al’ federal au inceput sa evite sa se mai bage in treburile privatilor – probabil multumita „reformelor” lui Reagan (sau Thatcher in UK). Asa s-a ajuns la costuri absurde pentru plebe si situatii absurde ca Turing Pharma cu Daraprim sau Mylan cu Epipen…

      00
  23. Mai e si ObamaCare care a ridicat de 2-3 ori pretul medicamentelor si al asigurarilor. Deja cateva companii mari de asigurari s-au retras din sistemul de ‘exchanges’. Marxistul de Obama a vrut sa bage sula-n coaste sistemului capitalist american, i-a iesit pentru 2 sectoare mari: sanatate si asigurari.

    Oricum, e inca parfum fata de ce-i in Romania. Si da, vorbesc in cunostinta de cauza, am fost dus in US la urgenta: o zi in spital la ei $2500-si-ceva :) Asta era prin ’98 cred.

    Iar in Canada, e mokka, adevarat, dar astepti pt chestii mai serioase (colonoscopii, scan-uri mai serioase, operatii) 6 luni – chiar si ani. Si medicamentele sant scumpe rau, un antibiotic serios 7-10 zile e la vreo $100.

    00
  24. Ai vizitat o data America si deja esti expert pe subiect. Am locuit acolo peste 3 ani de zile:
    – Asigurarile medicale nu costa extraordinar de mult (pentru nivelul de trai mediu al unui American) iar daca esti angajat full-time angajatorul este obligat sa-ti plateasca polita.
    – La majoritatea interventiilor exista un co-pay care este limitat pana la o anumita valoare. Exemplu: Daca operatia da a fost $300k … co-payul nu o sa sara mai mult de $2-10k, in functie de asigurare.

    Cei care dau faliment sunt cei fara asigurari / fara job.

    Sterge articolul pana nu rad si altii de tine.

    00
    • Nu mai vorbiti aberatii: „daca esti angajat full-time angajatorul este obligat sa-ti plateasca polita.” Nu e obligat daca muncesti la o firma care ofera „benefits” la cele mai multe companii tu platesti jumate si compania jumate, 401k( pensie privata). Asa ca ajungi sa plastesti 150-350$/luna pentru o asigurare buna daca si firma plateste jumatate.
      Apoi consultatiile pana in 2000$ ( sau pana la ce suma ai pe asigurare) le platesti din buzunar si ce depaseste plateste asigurarea si e posibil sa platesti 20-30% din factura in functie de asigurare.

      00
    • „Apoi consultatiile pana in 2000$ ( sau pana la ce suma ai pe asigurare) le platesti din buzunar”.

      Fals.

      00
    • @de corect.
      plateam PPO vreo 300 (no. referrals needed) and max out of. pocket. 2-2500 per year.
      daca n ai job e nasol. COBRA e f. scumpa.
      Nu mai e ce a. fost. … pacat.

      00
  25. Dincolo de faptul ca previi, ca intarzii, ca faci sport la un moment dat tot te strici. Si atunci avem aceste tratamente ce te prelungesc dar care costa enorm. Pe undeva trebuie vazut si de ce costa aceste tratamente atat de mult si vazute solutii de ieftinire. Nu e ok ca tratamentul unui bolnav de cancer sa coste mii de euro. La fel costa si dializa, enorm. Aici trebuie lucrat de asemenea pe langa prevenire, inteles de ce costa atat tratamentele si cautate solutii de ieftinire ca sanatosi nu o sa muriti indiferent de cata salata mancati sau cat pedalati.

    00
  26. Stai ca mai sunt baieti destepti „Martin Shkreli, the hedge fund manager and drug company CEO who became a poster boy for Wall Street greed when he raised the cost of a life-saving pill from $13.50 to $750”. ( sursa CBSnews).
    Apoi restul au marit cu cat au putut 10-30%.
    Apoi e faza de unde iti cumperi medicamentele ca CVS si Rite-aid au de multe ori 800% pret mai mare decat altii.
    Uite aici comparatie la preturi pentru cateva medicamente: http://imgur.com/a/xU8uk

    00
    • Stai ca nu e singurul:
      Toamna asta Epipen ( necesar celor cu alergii) a fost scumpit de la 100$ la 600$. Pentru ca poate…si nu prea are concurenta.

      00
  27. Trecem pe ceauiri. Mergem la vraci.

    00
  28. „The Myth of Free-Market Healthcare

    While most people believe that our healthcare industry is one comprised of free markets, it is anything but. The industry is completely distorted by government manipulation.[1]
    To start with, the American Medical Association (AMA) has had a government-granted monopoly on the healthcare system for over 100 years. It has intentionally restricted the number of doctors allowed to practice medicine so as to raise physician incomes artificially.”

    https://mises.org/library/myth-free-market-healthcare

    00
  29. Am pe cablu citeva posturi americane. Cind sint reclame jumate din ele sint la medicamente la care e o lista lunga de contraindicatii. Apoi cealata jumate sint la firme de avocati care se ocupa de procese colective impotriva firmelor farmaceutice datorita efectelor secundare are medicamentelor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube