Cultura bătăii la români…

Ați văzut clipul ăsta, da? Cei doi isteți au fost reținuți după o zi.

Venind din Militari, un cartier unde aveam oameni normali amestecați cu moldoveni și cu suedeji (no joke, când s-au făcut blocurile, s-au împărțit pe categorii, ăsta de ingineri, ăsta de suedeji, ăsta de muncitori, ăsta de moldoveni), bătăile erau frecvente. Fie dădeai, fie fugeai.

Și treaba stă fix cum vedeți în clip: nu e de ajuns că l-ai pus pe om la pământ, trebuie să îi dai cât e acolo. Eventual să îl și umilești. Victoria nu e destul, trebuie și umilință.

Mă uitam într-o vreme la un canal care făcea compilații cu bătăi din America. Ăia se bat parte în parte, dar dacă a căzut jos, nu mai dai în el, că ești doar victorios, nu și jegos.

Să vă povestesc ceva amuzant.

La un moment dat îi căpăcesc pe doi țigănuși care jefuiau elevii la intrarea în școala generală. Știți povestea, ei stăteau la poartă și te amenințau că, dacă nu le dai ce ai prin buzunare, te taie sau îl cheamă pe fra-su mai mare. Poliția ridica din umeri, badigardul școlii la fel (să vedeți ce amuzant e când îi spui profei că “mi-au luat suedejii ghiozdanul, deci pendula teme, ia să vă văd cum îmi dați 3”). Îl văd pe un coleg care știam că s-ar băga la bătaie că vine în direcția noastră, îi dau lu’ unu o bucată, lu’ altul alta, vine și colegul și dă și el, suedejii parșivi, nu știau să se bată, fug.

După aia, vreo două săptămâni, umblam cu un retevei de lemn la mine, că mă căutau țigănușii să se răzbune. Plecatul de la școală presupunea să aștept să plece toată lumea, să prind momentul și să fug cât pot de repede până în scara blocului, vreo 500m.

Într-un final mă prinde fratele lor mai mare, zice că nu mă bate, dar să fie luptă dreaptă, să ne vedem pe un maidan și să ne batem, eu contra ălora doi. Mergem, ne batem, încasez un pic, dau mai multe (picioare lungi), mă rog, treaba era clară. Fratele, nervos că ăia doi pierduseră, mă ia de gât și începe să îmi tragă palme peste față. Nu mă bătea, mă umilea. A intervenit vecinul Eugen, a dat niște pumni și picioare și a dispersat mulțimea.

Aveam un vecin care avea boala să dea numai la coaie. Aia era singura lui tactică. Și avea plăcerea stupidă ca, după ce unul cădea pe jos, să se mai ducă el să îi mai dea el una la coaie.

Asta e tactica noastră. Nu știm să ne batem, dar când se întâmplă să fim mai mulți, facem treaba până la capăt. De aia nu știm nici să dezbatem nimic, nu avem argumente, ne supărăm sau dăm la coaie.

Onoare și victorie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. ma, tu ai facut scoala in Braila?

    00
  2. Si-au inchis conturile de fb aia doi pizdeti cu blugi mulati.

    00
  3. Mai nasol decat ce ai scris mai sus e atunci cand ai un tovaras de nu-ti intoarce favorul cand ajungi sa ti-o furi a doua zi tocmai de la aia de care l-ai aparat. Pentru ca omul deja e cu moalele in pantaloni, o ia la fuga, si te lasa ca sa te descurci.

    Cred ca asta e singurul caz justificabil in care e permis sa dai la coaie sau cand e la pamant, tradarea.

    00
  4. Dau niste spagi, primesc pedeapsa cu suspendare si sunt tot pe strazi. S-a facut dreptate.
    Sunt curios, daca se renunta la pedeapsa cu suspendare si daca se impune munca fizica fortata in inchisoare se calmeaza jegurile?

    00
  5. Este adevarat ca atunci cand esti implicat intr-o bataie te supui riscului de a ti se intampla orice (s-au vazut cazuri cand s-a murit dintr-o lovitura, cazatura etc), INSĂ ceea ce am vazut acolo este clar o tentativa de omor.
    Este o diferenta intre a te bate si a atenta la viata cuiva.

    00
  6. M-am batut mult prin scoala… da sa dau sau sa iau cand sunt la pamant si se striga de durere, NICIODATA!!! P.S. is moldovean.

    00
  7. Nu m-am bătut niciodată cu suedejii. Nici nu am luat bătaie. Odată mi-au furat căciula, la îngrămădeală, la ieșirea din școală. Până seara, tata a aflat unde stă, și eram la ei la ușă. După ce s-au jurat că nu, au deschis ușa larg, și arătând către un morman de mănuși, fulare și căciuli, au întrebat: care este?
    Tata, 1.85 și 100 de kile, nu a dat în ei, dar le-a zis că e prieten cu Gigi, sectoristul. Din ziua aia, niciun țigan nu mi-a mai făcut vreodată ceva. Vorbim de periferia Ploieștiului, unde în anii 80 țigănimea era în floare. Acum, trei sferturi din ei au dispărut.

    00
  8. ba frate, aia doi merita spanjurati de coaie in piata publica, sa ii manance mustele! ce inima de caine sa ai, sa dai in ala cu atata ura? cel batut, in proportie de 90%, ramane cu sechele dupa ce a incasat loviturile alea in cap.fmm

    00
  9. Inca mai aștept momentul in care sa-l pun jos pe un jmeker fin asta si sa nu se mai ridice, ca in American History X.
    As musca din cacati din astia, sa rămân cu bucata de carne in gura, asa de mare mânie am.

    00
    • NOU
      #21

      Sa pui pe cineva sa filmeze! (mai ales partea cu muscatul)

      00
    • Probabil tot asa si-au zis si aia si pe urma ne miram ca avem batai mai ceva ca filmele de groaza. Eu de aia sustin sa se futa cate o palma la fiecare cetatean cand e prost si asa mai calesti lumea.
      O alta problema e ca de cele mai multe ori se duce intai o agresiune verbala care descrie tot felul de procedee desprinse din tortura medievala. Am luato odata pe una d-asta ce se vroia femeie serioasa si o ameninta pe una ca ii taie gatu, pe urma ii era rusine de ce a zis. Asa ca lumea in loc sa vada un pumn in gura si apoi acasa, intai aude juma de ora de torturi si daca e cu noroc se lasa fara bataie si cu „lasa mai bine asa ca il omoram”. Si cand dai peste unii pusi pe treaba aia au in cap doar „sa il spanzuram de coaie si sa il jupuim” , nu au in cap „fute-i una si daca cade sa mergem acasa ca incepe filmul”. Plus ca nici aia de iau bataie nu stiu sa se comporte, au cazut si cand se scoala nu stiu decat „o sa ii ranesc sentimentele cu cuvinte obscene” sau „lasa ca ii dau eu mai incolo” in loc sa isi vada de treaba.
      Ca sa nu mai zic ca se exagereaza orice kkt la nivel astronomic si nu se face diferenta intre vreau sa il caftesc ca a zis ca sunt prost si il caftesc ca mi-a futut nevasta.

      00
    • Still gives me chills

      00
  10. aia nu mai bataie boss, e deja tentativa de omor

    00
  11. Paula tehnica, paula pozitie, paula garda, amatori.

    00
  12. NOU
    #26

    Pune-i si tu in descriere ca prea frumos e.

    00
  13. Tot curvetele masculin viseaza un croseu devastator dar stie ca exista riscul sa dea si ala.Asa ca isi face calculele de risc si mai aduce 3-4 mizde poate ala o sa dea in aia care i-a târât cu el.Când o cioara se ia de vreunu pe strada,toti romanii gloriosi cu Podu Înalt in cap se fac ca se uita in sacosa,instalează aplicatii in telefon,se scarpină in rect.

    00
  14. Una e să te bați şi altfel ar trebui să se încadreze ce au făcut animalele alea, e tentativă de omor. Legile subt proaste dacă au 17 ani fac jumătate din pedeapsă, cu criminali ar trebui să fie mai drastici.

    00
  15. Eu am crescut in Titan si la noi bataile se derulau cam asa:

    – prima data ceva ciondaneala aiurea eventual cateva palme.
    -apoi ala care si-o fura venea cu gasca si ii cauta pe aia care l-au ars. ii prindea singuri si treaba se derula cam ca in clipul ala.
    – ala care si-o fura, daca avea si el spate, facea acelasi lucru. Si totul escalada pana ajungea sa implice vreun smecher local dupa care se lasa cu o masa. Mancau toti cei implicati, plateau aia care s-au ciondanit.

    Astia care comentati ca nu garda, nu tehnica sau ca dau in ala ca e jos nu stiti ce vorbiti. Nu e ca in filme bai oameni buni. Am trecut printr-o gramada de batai in perioada liceului si nu a fost niciuna parte in parte.

    Din punctul meu de vedere, singura solutie este sa bage sporturi de contact, in special boxul in liceu. Nu numai ca te invata sa te bati, dar te invata disciplina, iti consuma energia si hormonii (pe care ii ai din plin in liceu). Spun asta din propria experienta. M-am dus la arte martiale sa invat sa ma bat, si de atunci am ani de zile fara violenta.

    00
  16. dar cat de cretin sa fii sa bati in ultimul hal pe unu si sa lasi pe cineva sa filmeze, eventual sa puna si inregistrarea pe net? doar ardelenii si piticu21 pot face asta.

    00
  17. Vor ieşi repede, fiindcă nu prezintă preicol social. Poliţia îi prinde, gluma de justiţie le dă drumul.

    00
  18. Ce e aia ” mai dai legale” ?

    00
  19. nu prea am fost direct implicat in batai din astea (ma intelegeam cam cu toata lumea + eram destul de inalt), dar cand se intampla nu concepeam sa nu dau macar o bucata.
    in majoritatea cazurilor asta inseama ori ca ala care o incaseaza nu se mai ridica (daca e mai firav), ori e atat de surprins incat se blocheaza sau fuge.
    astia din clip sunt niste amatori fara minte, deci cu atat mai mult nu pot intelege ce il face pe unul sa accepte sa incaseze si atat.

    00
  20. Lasa ca nici americanii nu-s mai breji, cand se lasa cu „wadap nigga” si cade unu pe jos, i se cara la picioare si pumni in cap pana sforaie sau intra in spasme

    00
  21. Bah, astia sunt concitadini cu aia care se lauda ca sunt cei mai civilizati din tara. Care dau lectii pe forumuri cum sunt ei trasi inapoi de romanii aia din regat. Clipul asta a ajuns pe net dar ma intreb cati sunt asa dar inca nu s-au filmat.

    PS. O sa apara vreo 23 de insi acum sa imi spuna cum ca astia nu sunt chiar clujeni, ca ar avea niste bunici pe la Barlad… etc. Mars, mah! Ca sunteti la fel de ordinari si infecti ca infectii aia din cele mai odioase cartiere din Bucuresti!

    00
  22. Fata aia care filmeaza linistita cum ii sar astia in cap sarmanului, aia sigur e perfecta de prezentat la parinti.

    00
  23. Se pare ca toti 3 erau beti! Se cam schimba situatia!
    Welcome in Vaslui!

    00
    • Vasluienii se mira cand se uita la filmuletzu asta…nici ei nu-s asa de prosti…iau o scandura din gard..ii frige una peste bot si il lasa acolo sa zaca…daca te-o prins la fumeie/amanta/consoarta inlocuieste matale paru cu toporu si aia e…

      00
  24. Unde e Relache când ai nevoie de el?
    #oamenifrumosi

    00
  25. Ar trebui sustinuta o lege pentru invatamantul romanesc: sa existe ore obligatorii de arte martiale, asa cum sunt cele de „educatie fizica” (care e de cele mai multe ori sunt un fel de „frectie la piciorul de lemn” … Nu din cauza profesorilor ci din lene sau inhibitii care se gasesc in cantitati industriale prin liceu ) sau mai mult decat atat, sa existe zilnic o ora de arte martiale (eventual dupa orarul normal). Doar asa se pot educa tinerii nostrii „victoriosi sau jegosi”. Un vecin de-al meu, in loc sa fie in armata apoi insurat si cu copii…isi mananca tineretea in puscarie pentru ca a fost prost si a participat la o astfel de incaierare dinasta… Iar vecinul lui cu care a crescut impreuna, colegi de banca poate, a putrezit de mult (sa tot fie vreo 4ani). EDUCATIE nonformala pentru ca este un gol imens in educatia formala: in loc de lupte organizate, concursuri, premii etc avem mizeria asta care e incalificabila! In loc ca baietii sa mearga la armata, sa fie ” educati” acolo, ajung sa fie „educati” la puscarie… Sa nu mai vorbim de implicatiile stigmatului ” puscarias”!

    00
  26. Va inflamati pra tare. Adica nu e ca si cum bulangiii aia doi au luat la poceala un pusti nevinovat de pe strada. Bajetii se cunosteau intre dinsii, impartisera deja in trecut un pet de bere, o sticla de vodka sau niste legale.

    00
  27. Bine ca nu a intervenit vecinul Adi ca el avea un stil aparte de a pune lucrurile in ordine :D

    00
  28. Ok. Văd mulți inflamați prin comentarii. Nu aveți voi de unde să știți care e treaba cu ăla care a luat băiate. Atenție, nu zic că e ok, dar mi-aduc aminte cum un smardoi care teroriza pe toată lumea a luat bătaie până s-a băgat sub o mașină. Nimeni nu-i făcea nimic până când un nene s-a gândit că-i bine să-i aplice o corecție și l-a bătut până a obosit. Deci nu mai judecați cu o singură măsură.

    00
  29. Mie mi se pare dubioasa chestia cu „Iti mai dai legale”.
    Nu am gasit nici o referinta la ce hram purta victima, dar daca ne-am imagina ca se droga – si dupa cum mormaia luand bataie, pare ca nu era chiar lucid – si poate incita si pe altii, cum ar fi un frate mai mic, sau o ruda a agresorilor, atunci reactia lor poate e indreptatita…

    Chestia cu sariti pe ei, animalele, lua-i-ar Iadul, etc, e de cacat.

    00
  30. Cica vine John la Sir si il anunta ca un gentleman roman l-a provocat la duel. Sir intreaba: „Ce fel de duel, ca fatalaii aia de francezi care se lupta cu spada pana la prima picatura de sange sau barbateste, ca englezii, cu pistolul, pana la moarte?”
    John ii raspune: „In stilul romanesc, vine cu toata gasca lui de prieteni ca sa te bata”.

    Eu n-am vazut niciodata viteji de astia care regleaza conturile prin violenta sa isi riste pielea cat de putin. Intotdeauna sar la bataie cand sunt in superioritate numerica clara. Si daca mai stiu ca faci arte martiale sau mai stiu eu ce atunci vin si mai multi, deci nu prea cred ca artele martiale in liceu rezolva ceva (plus ca la cat trebuie sa incasezi pana inveti sa te bati ajungi sa faci boli profesionale de ale boxerilor).
    Cred ca un spray lacrimogen poate rezolva ceva, in sensul ca daca unul e ocupat cu frecatul insistent la ochi alalalt isi pierde curajul si nu ataca singur.

    00
  31. trebuiesc judecati ca niste adulti, nu ca minori, se comportau ca niste adulti, de la consum de alcool, droguri, pana la bataie

    00
  32. Citez dintr-o doină haiducească, cântată de Tudor Gheorghe:
    „M-ai făcut, mamă, pe mine,
    Da’ n-ai făcut nici-un bine!
    Că de mai făceai vreo doi,
    S-ar teme lumea de noi!”
    (https://www.youtube.com/watch?v=3N54ULC0vCs)
    Din imagini, trag concluzia că puștiul bătut era singur la părinți. Ghinion. Noi (eu și frații mei) suntem trei. De-asta nici n-am avut nevoie să ne batem (prea mult) în copilărie sau adolescență.

    Pe de altă parte, astfel de conflicte se petrec, în marea lor majoritate, în anturajul victimei. Adică ai mai multe șanse să mănânci bătaie de la ăia cu care te asociezi zi de zi (sau, cum ar zice mama, „te înhăitezi”), nu de la oameni pe care îi vezi prima oară în viață. Nota bene: dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube