Momentul ăla când îl iei deoparte pe Bill Gates și îi explici niște chestii…

Știți faza, acum două luni omul a donat niște pui unor săraci și ăia nu prea i-au vrut. După care a scris articolul ăsta, în care explică beneficiile găinii.

Prima și singura problemă cu găinile e asta:

  • They are easy and inexpensive to take care of. Many breeds can eat whatever they find on the ground (although it’s better if you can feed them, because they’ll grow faster).

Toți cei care cresc pui în ogradă știu asta: unde sunt găini nu mai crește iarbă. Deloc. 10 găini pot deșertifica o curte de 500mp în câteva săptămâni. După ce termină operațiunea asta, gata, trebuie să le dai să mănânce.

Eh, în zonele sărace nu prea ai ce să le dai să mănânce. În unele e deșert, în altele iarba e păscută de animale mai mari. Pentru că un litru de lapte hrănește 2-3 copii, pe când 3 ouă nu prea.

Plus, în toate zonele unde se pot crește găini, se face deja asta.

cocos

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Ok, se pare ca era vorba de saracii din Africa si nu America, acum am cautat povrstea, deci comentariul meu precedent cu preturile la cotete nu mai are nici un sens.

    00
  2. Cred ca pasajul ala se refera fix la cioroii sau suedejii mancatori de gaini din curtea altora. Mananca ce gasesc pe jos (adica gainile altora) dar e mai bine sa ii hranesti tu (ca pe cioroi, cu ajutoare nerambursabile, saci de mancare si vaccinuri) pentru ca cresc grasi si vigurosi si e o placere sa ii vezi traversand Mediterana sau Ferentariul ca sa iti dea in cap seara cand iesi de la serviciu sau de la carciuma.

    00
    • „cioroii sau suedejii mancatori de gaini”
      Radu, iti recomand calduros o vizita la psihiatru.
      Iar lui zoso un filtru mai bun de moderare.
      P.S. Discutii cu oameni ca Radu nu duc decat intr-o singura directie: Aeroport Otopeni.

      00
  3. Daca solutiile ar fi simple, le-ar fi aplicat deja, iar solutiile care nu sunt simple, costa mult, si ai nevoie de oameni coordonati care sa le implementeze.

    00
  4. Numai puii mici se cresc liberi prin ograda, gainile se tin in tzarc pentru ca strica tot daca le lasi libere, iar iarba o culegi si le-o duci in tzarc. Plus alte cereale pe care le mananca gainile. Cu siguranta nu cresc singure, de la Duhul Sfant decat daca ai o mare pajiste in vecinatate si le lasi sa zburde singure pe acolo, cu riscul de a le „rezolva” lighioanele care circula pe acolo: caini, vulpi, dihori, etc.

    00
  5. Exact asa spun si cei din Vaslui! N-au vaci, n-au capre, n-au gaini, n-ai nici de unele, dar se gandesc „Ce drac’ sa fac cu gainile lui Bill, ca imi mananca si iarba din curte si eu dupa aia ce ma fac fara iarba in curte! Ma rade lumea fara iarba in curte. Gazon! Mai bine astept ajutorul social in bani de la statul roman. Sa-si pastreze Bill gainile”.

    00
    • Din gazon si cu puțina pufoaica,iese un rachiu prima!!!Totusi pentru tarie,mai trebuie și niște gainaț.

      00
    • Daca tot e sa faci o gluma legat de „pufoaica” macar stii care e procedura de a face rachiu din ea sau azi e o zi ca oricare alta cand e liber la a fi prost?

      00
  6. unde sunt găini nu mai crește iarbă. Deloc. 10 găini pot deșertifica o curte de 500mp în câteva săptămâni

    Poate una de 50mp. Caz concret – ai mei au tinut ~20 de gaini de cand s-au mutat la sat. Le lasa libere intr-o mini livada de 200 de mp. O data pe saptamana trebuie sa taie iarba acolo pentru ca creste prea mare.

    Eh, în zonele sărace nu prea ai ce să le dai să mănânce. În unele e deșert, în altele iarba e păscută de animale mai mari.

    In desert nu prea locuiesc nici oamenii. Iar unde e iarba suficienta pentru ceva animale mari, in mod sigur ramane destula si pentru niste pui si gaini.

    00
    • NOU
      #12

      si eu am de un an intre 8 si 15 gaini, pe vreo 300 mp de iarba. Nici o sansa sa sar peste tunsul ierbii.

      00
  7. Pe banii lui poa sa abereze cum vrea. Data viitoare le da paduchi ca aia se cresc si mai usor. Sarac sau idiot frumos ori batran pana la urma oricine isi atinge limita de competenta si o depaseste copios

    00
  8. Zoso, stimabilul Gates nu a donat nimic, inca, doar si-a exprimat intentia de a dona venezuelenilor, iar guvernul acestora a luat-o ca pe o ofensa, ca urmare au refuzat donatia. Vis-a-vis de desertificare, nu cred ca se pune problema in Venezuela

    00
  9. Nu stiu ce sa zic, el incepe articolul cu cazul cand traiesti cu 2$ pe zi si s-ar apuca de crescut gaini. Prin America nu stiu sa poti creste gaini in curte asa libere de capul lor deci se presupune ca ai deja casa cu curte mare, probabil chiar o mini ferma. Au niste cotete construite a caror pret ti-e si frica sa te apropii. Uite aici pe un site de sh gen olx. Repet, sh, noi nici nu m-am uitat sa vad.

    https://seattle.craigslist.org/search/sss?query=chicken%20coop&sort=rel

    Sa zicem ca iti cumperi materiale de la HomeDeepot si le faci singur dar tot te costa.

    Plus ca la astia casele sunt fara gard, doar gazon pana la strada, un fermier daca isi permite sa cumpere o mini ferma, ala chiar nu e chiar ultimul parlit care traieste cu 2$ pe zi. Deci nenea Gates uita sa specifice ce alte chestii ai nevoie pentru a creste 2 gaini.

    00
  10. trebuia sa incerce cu xbox-uri
    un xbox tine ocupati 5 copii
    true story

    00
  11. Am eu 15 gaini si 5 curci in1600 mp si crede-ma creste iarba ca in jungla, trebuie sa mai dau si cu motocoasa din cand in cand. Oile sau vacile pot desertifica, gainile nu prea au cum,oricat ar incerca.

    00
  12. Oameni buni, gainile nu cresc doar cu iarba. Nu sunt ierbivore. Ok, in iarba aia mai gasesc seminte, gandacei, chestii, dar daca vrei sa ai o gaina din care sa mananci cu familia (nu tot neamul la botez) sau s-o vinzi pe mai mult decat banii de un pachet de tigari (nimeni nu cumpara „rachete”) trebuie s-o hranesti cu cereale. Asta daca nu bagi uruiala, faina de oase sau alte traznai.

    00
  13. Vali cu articolul asta ne-ai dat gata…
    La imobiliare te pricepi, credite stii, politica nici nu mai zic, la bricolaj esti guru, asteptam sa vina extraterestii sa ne scrii si despre ei. :D

    00
  14. Se poate sa ai si gaini si iarba, daca o faci cu cap. Eu cresc 100 gaini pe o suprafata de 100mp (!), gaini de carne, mari si mancacioase, si au tot timpul acces la iarba verde si curata. Ideea e sa nu le lasi libere pe tot spatiul, ci sa le tii intr-un tarc pe care il muti la cateva zile pe o suprafata noua.
    Aici dovada, poza din luna mai: http://imgur.com/9aqgPjv
    In dreapta se vede suprafata pe care au „pascut” cu 1-2 saptamani inainte, care in vreo 2-3 saptamani a devenit o jungla in care a trebuit sa bag coasa, in stanga se vede iarba inca neatinsa (care a fost deja cosita o data anul asta), iar in spate, se vede „batatura” vecinilor, care au vreo 30 gaini care zburda libere pe o suprafata de vreo 7-800 mp, unde nu creste nici un fir de iarba.
    Daca vrei sa iti iasa smecheria nu trebuie sa planifici ca pentru o cultura de gaini, ci pentru o cultura de faneata si gaini.

    00
    • tot aștept invitația aia la văzut gospodăria…

    • Fain. Si le e teama sa sara peste gardutul ala? :) Le certi daca ies de acolo?

      00
    • au gantere la picioare :)

    • Daca le ingrasi suficient, nu mai pot sari gardutul. Aici e tot shpilul. Crezi ca bloggerita aia fashionizda grasutza de zilele trecute ar putea sari peste gardul ala?

      00
    • In vreo saptamana-doua (doamnele ajuta!) terminam cu santierul si o sa avem in sfarsit bucataria gata. Dupa aia facem program de vizite :D
      @unu – gainile de carne, fiind mai grele, nu sunt ele prea saltarete, cu toate ca pot sa salte si peste gard de un metru. Dar mai ajuta o treaba: daca gardul nu are o stinghie/margine vizibila pe marginea de sus, gainile vad doar zabrelele si isi imagineaza ca ele se continua la nesfarsit in sus (deh, creier de gaina). Treaba asta am observat-o si la gainile de oua, care zboara relaxate si peste gard de 2 metri inaltime daca ii vad marginea de sus, insa cu gardut din asta de 60 cm inaltime stau cuminti si isi imagineaza ca e impenetrabil.

      00
    • De sarit pot sari linistite, si daca e gardul de 1 metru – valabil pt astea de carne, alea de oua zboara si peste gard de 2 m inaltime. Dar daca nu reusesc sa ii vada marginea de sus, nu stiu sa estimeze cat de inalt e, si presupun ca nu il pot sari :)

      00
    • Chiar ne-ai luminat cu treaba asta cu saritul. Nice one!

      00
  15. Tu si tatoiu…stiti tot si toate!

    00
  16. Gainile nu se lasa libere prin toata curtea nici macar la tzara (pentru ca strica tot), dar se lasa libere daca curtea se invecineaza cu un islaz, padure, etc. si gainile pot avea acces acolo, pentru ca se intorc singure la culcare si nu mai deterioreaza vegetatia din gospodarie. Gainile crescute in spatii largi, fara ingradiri cresc mai sanatos, mai ecologic decat daca le tii intr-un spatiu restrans si le dai mancare.

    00
  17. Poate omul se gandea la niste gaini modificate genetic care dau lapte in loc de oua :D

    00
  18. E greu de crezut ca se ocupa Bill Gates cu asemenea gainarii… Sa nu fie gaini cu cipuri…

    00
  19. poate nu au fost de acord cu eula

    00
  20. Gainile alea nu au vazut iarba in viata lor, sunt crescute in hala si umflate in 2 sapt.

    00
  21. cred ca faceti niste confuzii. si voi si nenea bill. gainile se hranesc cu gazon in acelasi sens in care noi am putea trai doar cu ceapa verde si peste non stop. o sa ai o gaina care o sa oua juma de ou pe saptamana. in plus gainatul lor (care se prepara ca ingrasamant in proportie de minim 1/10 10 fiind apa) arde tot pentru ca e foarte bogat in azot.

    dar da, dispare gazonul. de ce ? pentru ca, soc, gainile racaie tot si distrug radacinile ierbii. de aia dispare gazonul. + rahatul de mai sus.

    ce se da in schimb care aduce a iarba e ceva ce se numeste fodder.

    aka grau/cereale incoltite. gaina ia ce ii trebuie si din seminte, si din „iarba”.

    singura pasare de curte pe care o poti creste fara probleme cu iarba/gazon e gasca. cam 1 bucata la 200 m2. o sa aprecieze si o mana de greu, dar masa ei consta in iarba.

    00
    • Prietene, gainile nu mananca gazon. Gazonul e toxic. Gainile manca iarba clasica, care creste pe toti coclaurii. Niciun om care creste gaini la curte si are o curte aranjata nu si-a pus vreodata problema sa lase gainile libere prin curte sa scurme pe unde vrea muschiul lor, sa scoata plantele din pamant si sa lase gainatz peste tot. Toti oamenii normali la cap cresc gainile in tzarc sau intr-o zona deschisa unde au parte de vegetatie spontana din plin.

      00
    • In plus gainile prefera iarba cruda (verde deschis) , nu pe cea matura.
      Vor rascheta continuu tot ce e tanar pana nu mai creste nimic acolo.

      00
    • prietene cris, dezvolta putin ideea cu gazon toxic, ca e foarte interesanta. mai ales ca majoritatea retetelor de gazon includ iarba aia clasica si derivatii.

      iar oamenii normali la cap nu se bazeaza pe iarba ca hrana principala pentru gaini.

      00
  22. Sabotor,10gaini lasate intr-o curte de 500mp cand iarba rasare primavara nu lasa un fir de iarba sa creasca.

    00
  23. Culmea. Mama mea crește 80-100 de „gobăi” (găini, curci) și nu are iarbă deloc în curte. E doar pietriș și asfalt ;))

    Probabil au alt regim alimentar.

    00
  24. Momentul acela cand lui Gates i se rupe de tine… priceless! ?

    00
  25. „un litru de lapte hrănește 2-3 copii, pe când 3 ouă nu prea”
    Păi de ce doar 3 ouă? Adică alea de nu mai ouă nu pot fi rezolvate printr-un restart??

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube