Unde a dispărut respectul pentru meserii

Dintr-un articol intitulat sugestiv “mașina de creat slugi”:

Nu mai avem școli profesionale; pentru că meseriile nu mai sunt respectate, nici tinerii care ar putea să le practice nu ies cu frunțile sus din trenul școlirii atunci când ar fi momentul s-o facă.

Problema e oarecum delicată, în sensul că problema este și la client, și la meseriaș.

Clientul insistă să folosească meseriașii defectuoși, chiar și după ce aceștia au făcut praf lucrarea. Pentru că “asta e, n-ai ce să faci”. Și când nu ai nici un fel de contract, nu ai cum să îl tragi la răspundere. Iar daca ai contract, durează 4 ani procesul. Deci da.

Iar meseriașul stă acum singur în groapa pe care și-a săpat-o, lucrând prost, lucrând ieftin, venind târziu, venind beat, venind fără ce-i trebuie la el și așa mai departe. Sigur, o parte s-au prins de asta, de aceea vorbesc politicos, vin la timp, fac curat după ei, nu se plâng că ăla de dinaintea lor a făcut o lucrare proastă, nu încearcă să înșele clientul, au bonuri pentru materialele cumpărate și așa mai departe.

OK, da, majoritatea meseriașilor vin din familii de bețivi, melteni sau cocalari, dar asta nu înseamnă că trebuie să perpetueze aceste apucături în câmpul muncii. Dar asta trebuie învățat la școală. Lecții de bun simț: dacă vorbești frumos, clientul e mulțumit. Dacă îi explici ce faci și de ce, e mulțumit și te mai cheamă. Dacă nu puți când vii să repari televizorul sau chiuveta, clientul e mulțumit și te recomandă mai departe.

Toți meseriașii pe care îi știu în Brașov sunt cunoscuți prin fostul proprietar al casei. Oameni care lucrează împreună de 10-20 de ani și se recomandă între ei. Ai nevoie de o reparație la mașină? Mergi la X sau la Y. Ai nevoie de un electrician, mergi la Z sau la Q.

Cetin vorbea de aglomerația la coadă la instalat aer condiționat. Pot pune pariu că sunt oameni și firme care n-au de muncă nici în perioada asta, pentru că lucrează prost și scump și li s-a dus vestea. La câteva case mai încolo locuiește un instalator, lumea din zonă îl știe, dar nu îl cheamă decât dacă e o urgență. Că a făcut câteva lucrări mizerabile și i s-a dus vestea în zonă. Nu își respectă meseria, nu respectă oamenii, se zbate în sărăcie din vina lui, în timp ce alții cu aceeași pregătire se duc la treabă 8 ore și apoi mai fac câte un ciubuc la final de program.

 

 

Unde a dispărut respectul pentru meserii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Partea asta cu ciubucul nu e un fel de munca la negru?
    Ce facem acum, o incriminam sau o încurajăm?
    Trăiam cu impresia ca dacă dacă se sparge o teava, frumos ar fi sa chemam firma specializata, sa plătim x lei+TVA + impozit + CAS + taxa pe AUDI patronului.
    De aia se duce tara de râpă, ca îl chemăm pe nea Caisa sa facă treaba pe 50 de lei în afara programului.
    Și uite asa, plânge ăla micu al patronului ca nu are tati bani de benzina pentru Audi, ca sa parcheze pe trecerea de pietoni de la intrare, când îl duce la școală.

    00
    • „Taxa pe AUDi patronului”. Eternul exploatat de patron care fura banii angajatilor si isi cumpara, INCREDIBIL, Audi din ei!

      Sa inteleg ca patronul firmei cu care mi-am facut eu mobila de PAL, cu factura, si care avea fix un A6, trebuia sa ma intrebe pe mine ce sa faca cu profitul lui obtinut si din banii mei, nu? Sau oare sa-mi fac eu mobila singur daca nu-mi convine ce face el cu banii lui?

      De ce nu va faceti voi toti patroni si sa exploatati pe altii si sa va luati AUDI pe munca lor?

      00
    • NOU
      #3

      Tu esti un pic schizofrenic, nu-mi dau seama daca esti pentru lucrul prin ciubucuri sau lucrul prin firma.

      00
  2. Un prieten cu fermă a angajat un tractorist cu un salariu de 3200 RON. Când am întrebat de ce atât de mult, mi-a răspuns că nu oricine poate să exploateze în condiții optime o combină agricolă cu preț de catalog de 250.000 EUR și că pe el îl costă 2500 RON o simplă pompă hidraulică, iar mecanicul îi mai ia 400 RON pe mâna de lucru.
    Operatorul trebuie să fie specialist în ceea ce face, altfel creează costuri suplimentare. Tot la fel și meseriașul trebuie să fie bun, altfel consumă inutil materiale și face și o lucrare proastă.

    00
  3. boss ai gresit link-ul la arhi, baga-l pe profitshare la categoria drujbe la emag

    00
  4. … pe de alta parte, nici la Hornbach nu gasesti un raion de meseriasi.
    Ar trebui sa fie un raion cu meseriasi mici, pusi pe raft in cutii, fie de unica folosinta fie returnabili.
    … si ar trebui sa citim articole despre asta!

    00
    • Ce buna ar fi asta! Exista deja? Catalog cu meseriasi, chiar in magazinele de bricolaj. O idee excelenta, pe bune.
      Unii cu „stele Michelin” ca la restaurante. :)
      Site-uri… poate chiar magazinele de brico sa aiba pe site sectiune de meseriasi. Stele, review-uri… de ce nu?

      00
    • Instant Dorel! Just add water!

      00
    • Cred ca exista ceva (aproximativ). Am gasit eu ceva pe net, .
      Nu stiu daca este chiar ce va doriti, dar banuiesc ca e pe aproape.
      Gresesc cumva?

      00
    • La Hornbach chiar au „raion cu meseriasi” :P

      „…Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach. Acesta a subliniat că, în acest moment, Hornbach dispune de două servicii unice pe piaţă. Unul dintre acestea este cel de montaj profesionist. Astfel, după achiziţionarea produselor de care au nevoie, clienţii pot programa un meşter pentru a fi efectuate măsurătorile la domiciliu, urmând ca apoi proiectul să fie pus în practică de o echipă profesionistă. Lucrarea este îndeplinită conform cerinţelor clientului, la final fiind realizată şi o curăţenie în spaţiul de montaj. Pentru aceste servicii garanţia este de 2 ani, calitatea fiind cea mai înaltă.”

      00
  5. Respectul pentru meserii a dispărut la lipsa de respect față de meseriași.

    Meseriașii adevărați prestează în afară, unde clientul nu strâmbă mecla din faza de discuție privind prețul lucrării, fără a-l interesa de calitatea ce o va primi.

    E vina românilor că au plecat. Și tot așa vei simți și când vei avea nevoie de un medic pentru o treabă mai serioasă, și te vei duce la un măcelar. E incredibil ce citesc și prin comentariile de pe acest blog, oameni cărora nu le pasă cu cât e plătit un medic bun, făcând abstracție de specializare și pretinzând tratament cât mai pe moca pentru că „jurământul lui Hipocrat”.

    Fie că-i vorba de zidari, faiențari, parchetari, electricieni, medici, zugravi, orice, trebuie să înțelegi că dacă-s buni, costă. Dacă nu-ți permiți, poate că ar trebui să te uiți puțin la propria meserie, cum o practici și dacă e cazul s-o schimbi; nu să lamentezi internetul sugerând că medicul ăla bun știa că-s salarii varză în medicină și că trebuia să facă altă facultate.

    Concluzia e că există meseriași, dar numai un meseriaș care câștigă decent (prin buna practicare a propriei meserii) și-i poate permite.

    00
    • Bai medicule, majoritatea e de scord ca salariile medicilor sa se mareasca. Lumea comenteaza la spagile de cacat pe care le cer medicii.
      Esti medic si vrei salariu ca in Franta? Si eu sunt sofer de autobuz sau macaragiu, si vreau salariu ca in UK. Pai ce pana mea. Ba medicule, tu cat platesti taxiul? Plateste-l ca in Vest, nu? Si tot asa.
      Nu-ti place ca nu câștigi cat omologul tau din Germania? Nu-mi cere mie spaga, ba medicule, iesi cu mine in strada cand facem proteste, nu incerca sa obtii salarii mari „completate” prin furt, medicule.
      Asta e problema publicului cu medicii: multi medici cred ca merita sa fie privilegiati in tara. Ei bine, nu. Opriti furtul in spitale, ba medicilor, ca turta voastra se aduna luna de luna de la milioanele de contribuabili care nu dau cu anii pe la spitale. Ba medicilor.

      00
    • Să-ți mai văd respectul când iei un meseriaș de ăla scump iar după o lună te lasă in pendula goală cu toată lucrarea.

      00
    • Nu cred ca nimeni are pretentia unui tratament moca. Si nimeni nu vrea ca medicii sa fie platiti prost. Gratuitatea de care vorbesti, este complet falsa: la un salariu mediu, contribui tu si angajatorul tau cu 300 de lei in fiecare luna la bugetul sanatatii.

      Problema este ca resursele sunt limitate; pe cine sa platim mai bine: pe medici, pe militari, pe politisti, pe pompieri sau pe profesori? Ai curaj sa spui cu mana pe inima ca vreuna din meseriile astea este mai importanta decat cealalta si sa te apuci sa favorizezi salarial vreuna dintre ele?

      In consecinta, te rog nu ma incrimina pe mine ca medicii (din spitalele de stat) sunt platiti prost si nu ma responsabiliza inutil, e dreptul meu sa nu-mi pese atat timp cat platesc cu varf si indesat. Sunt platiti cu cat se poate si cu ce mai ramane dupa ce ne platim regeste parlamentarii. Daca nu le convine, sa faca scandal la angajatorul lor, sa iasa in strada sau sa plece in strainatate daca asta vor. Cel putin, pana acum cand sunt inca relativ sanatos, mi-am platit serviciile medicale prestate la preturi de Elvetia daca fac un calcul sumar. Si tocmai de aceea nu ma intereseaza cu cat sunt platiti medicii, eu mi-am achitat partea.

      00
    • Intocmai, dar e un cerc vicios.
      Zidarul falit are probleme cu plamanii si apeleaza la un medic falit care la randul sau apeleaza la un electrician falit.
      Prestarile de servicii se duc dupa bani. Cand banii sunt putini, calitatea prestata e indoielnica, iar firmele prestoare de servicii indoielnice scad la numar si dansele => o sugem cu totii.

      00
    • @Marsten. Se mai pune problema sa fii si in stare sa-l evaluezi pe ala cum trebuie, sa fii la curent cu preturile servicului, cat de cat cu calitatea/marca materialelor, etc.. Una e cand iti renovezi o data in viata apartamentul, alta e cand contractezi servicii de genul foarte des. Apoi piata e si asa plina de clienti care indiferent, ei tot timpul sunt nemultumiti. Ca sa fac o ironie, din’astia asa ca mine, care bombanim mai des pe la post-arile lui zoso.

      00
    • @Geo nu înțeleg de ce trebuie să mă pricep eu la zidit?
      Chiar trebuie să știu meseriile pentru fiecare serviciu la care apelez?
      Chiar nu se pot abține să nu prostească clientul dacă văd că nu se pricepe?

      00
    • @rumbu:

      Văd că ai identificat bine problema, resursele sunt limitate. Exact asta am spus și eu, nu toată lumea își permite meseriași buni pentru a-și rezolva problemele. Cine are bani, apelează la ei. Cât despre servicii medicale, toată lumea contribuie la ele. Angajatul livrează 5,5 iar dacă ești angajator mai virezi 15,8% pentru fiecare salariat. Diferența e că exact ăia care virează mai mult, nu vor apela la serviciile medicale ”gratuite”.

      @Cristi:

      Ușor, că te îneci. Mie mi se rupe, sincer, de problemele din sistemul de sănătate. E trist că unii dau mii de lei pe lună la CAS, iar popendulația nu înțelege faptul că cele 2-3 sute de lei care rezultă din salariile lor sunt de fapt, mărunțiș. Așa cum observă și @Geo mai jos, este un cerc vicios. Nu prea ai să vezi medici de la ”stat” în stradă, pentru că nu are timp, de banii ăia cu care contribui, statul îți asigură prea puțini medici. Ăștia vor lucra chiar și 12-14 ore pe zi, și nu neaparat pentru șpagă, ci pentru că nu-i genul de meserie în care să poți spune ”e ora 18:00, hai că dau mâine cu vopseaua, până atunci se mai usucă gletul ăsta”.

      Văd că ai percepții eronate. Medicii nu au timp să iasă-n stradă, medicii nu administrează spitale (încât să poată opri furturile). Dacă-i vrei în stradă la proteste și te ia vreo criză prin mulțimile de protestatari, timpul de așteptare la urgențe îți va fi oarecum direct proporțional cu numărul de medici de la proteste.

      Îți traduc ideea: oamenii care câștigă bine vor apela la spitale private (nu se vor propti în miile de lei pe care le dau lunar la CAS), la electricieni competenți, la zugravi talentați, șamd. Cu cât îți practici ”meseria” mai bine, cu atât îți permiți, la rându-ți, meseriași buni. Ceilalți se vor afunda în ignoranță și vor înfiera problemele conexe (gen șpăgi), se vor simți neputincioși și, așa cum spunea și @rumbu mai sus, nu vor ști cum să-ți împartă puținul către medici, polițiști, pompieri, profesori, șamd.

      00
    • Marsten<>

      Replica ta la raspunsul lui Marte suna cam a tocmai ce ti-ai „popped the cherry”. Te-a facut meseriasul la prima lucrare contractata in viata? Fie ca-ti convine sau nu, vina e numai a ta! No problem, ni s-a intamplat multora.
      Atat se intelege din alea doua randuri ale tale.

      00
    • Hă, hă, hă ce prosti sunt ăia care au murit infectați in spitale. I-au făcut doctorii la prima boală. Fie că le convine sau nu, vina e doar a lor.

      00
  6. Cunosc cazuri in care un macaragiu e platit cu 2500 de euro/ luna, un excavatorist peste 2000. Cand am intrebat de ce atatia bani mi s-a spus ca are pe mana utilaje de peste 500 000 euro asa ca mai bine ii dai bani la unul care stie sa umble cu ele fara sa le strice, sa faca treaba in timp optim si sa nu omoare pe careva pe santier in timpul asta. Mai bine ma faceam macaragiu….

    00
    • Stii ca pentru macaragii se face scoala, da? Minimum 6 luni, cel putin in UK (am un prieten macaragiu).
      Iar daca iti place sa muti containere 8-9 ore pe zi, de ce sa nu te faci macaragiu? Da-ti demisia maine si fugi la scoala de macaragii! ;)

      00
    • Ok, imi dau demisia de la 3000 si fac scoala si ma duc sa ma fac macaragiu.

      00
  7. In curand vor disparea si astia prosti, la noi in est sunt vanati muncitorii buni de recrutori chiar de la poarta firmei, sunt patronii disperati. Dulgheri, sudori, toti pleaca spre vest sau peste hotare. Stiu chiar o firma de constructii care s-a mutat cu totul in Timisoara.

    00
  8. TOTUL tine de bani ! Cerere si oferta ! Piata nu cere meseriasi de calitate ! Vrei calitate ? COSTA !

    00
  9. daca ti-as spune ca meseriasi nu inseamna ce crezi tu ca inseamna

    00
  10. Cum era zicala aia din străbuni? Munca e brățară de aur, atâta timp cât n-o fac eu?

    00
  11. Nu era parca un serviciu de servicii de genu lansat pe net? Spuneai ce ai nevoie si-ti facea legatura cu un meserias. Care mai e treaba cu el?

    00
  12. NOU
    #29

    Apropo de comentariul de mai sus cu catalogul de meseriasi. In UK exista cateva servicii online (vreo 4-5) care se ocupa fix cu asta – listeaza meseriasii pe categorii, pe zone, cu review-uri, rating-uri, etc. Spilul e ca meseriasii platesc pentru asta si trebuie sa aprobe orice feedback transmis de catre clienti. Prin urmare, rating-uri sub 8.5 din 10 nu vezi. Dar cu putina statistica, ii gasesti pana la urma pe aia OK (eu am folosit de 4 ori site-urile respective, 2 experiente excelente, 1 asa-si-asa, 1 spre de kkt, review-urile ala ala clar erau manarite). Si pana la urma, tot la recomandari personale ajungi.

    00
  13. Trebuie neaparat un detectiv pentru a depista disparutul.

    00
  14. Cine nu isi respecta meseria isi merita soarta.Meseriasii au plecat din cauza sistemului defectuos,de gestionare si triere a calitatii lucrarilor.Eu sant unul dintre cei plecati din acest motiv.Nu mi-am plecat capul, in fata celor ce voiau lucru „merge si-asa”am preferat sa-mi respect meseria si remuneratia pe masura.De aceea respectul l-am castigat in Germania ,unde singura reclama nu este pretul ci calitatea muncii.

    00
  15. NOU
    #32

    Problema cu meseriile este că nu o poți „scălda” ca în alte ocupații. Dacă ești content manager, office assistant sau mai știu eu ce altă nație de ajutor de băgător de seamă, te mai poți fofila dacă ești incompetent. În cazul meseriilor, ori știi ce faci ori dai gherle – nu prea ai cale de mijloc. Adica eu nu pot să fac o strachină de mâncare infectă și apoi să încerc să-mi conving șeful că de fapt mâncarea e bună dar s-au aliniat stelele aiurea și de aia nu a ieșit cum trebuie. Iar cei care se pricep (la orice meserie) au cam plecat spre țări cu apă mai caldă iar aici au rămas începătorii sau incompetenții. Angajatorii știu asta, la fel ca și „meseriașii”. Și toată lumea merge pe burtă pentru că sunt puține meserii în care angajatul îți generează o asemenea plus-valoare încât să îți convină să-l plătești ca afară (inclusiv toate dările la stat). Și atunci angajatorul și angajatul au ajuns la un „compromis” care de obicei se sparge în capul clientului – adică cel care dă banul.

    00
  16. Lucrez si eu de cativa ani in constructii, am invatat deja cate ceva, de la fratele meu, liceul din zona avea si profil de constructii dar l-au scos, nu stiu de ce, probabil asa este in Romania, trebuie sa scoti tot ce este util, mai ales ca aici in zona prima optiune e santieru, probabil d-aia dai peste multi prosti pe santier.
    Treaba e in felul urmator, te duci, vezi lucrarea, le dai pretu apoi spun „va sunam noi” Bineinteles ca nu mai suna si cauta cat mai multe firme ca sa faca cat mai ieftin, apoi dau de moldoveni care se baga sa construiasca orice, ca asa fac aia, mai ales ca strica si piata, dau niste preturi de mai bine te duci la sapa la porumb. Si dupa ce fac pe ieftineala cu o echipa mediocra si au stricat lucrarea si materialele, te cheama inapoi sa faci, bineinteles ca nu mereu poti repara in urma sa ramana excelent, plus ca proprietarul trebuie sa mai bage si bani in materiale de care n-ar fi trebuit sa aiba nevoie, si uite asa ajunge tot la acelasi pret…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube