Dulcele natural…

Zilele trecute, ieșim la o plimbare prin oraș și ne oprim la un suc, juniorul e foarte încântat de ceva suc de fructe proaspăt stors, așa că hai să îi facem și noi acasă. Că storcător aveam, unul mic și simplu, luat tocmai pentru el. Luăm niște fructe, facem o combinație și i-o prezentăm. Nu bun. Nu bun deloc. Spre deosebire de ăla de la terasă, ăsta de acasă nu avea o tonă de zahăr.

După care mi-am adus aminte de discuția cu Adriana pe tema gemului fără zahăr de la Cămara de la Munte. A trecut Doru într-o zi pe la Brașov și mi-a adus un borcănel mic, de gust. Adriana era curioasă dacă e dulce, pentru că ea, ca și noi restul, nu știa decât de gemul ăla făcut de mame, cu 10kg de zahăr, 20 de fructe, mai scade un pic, mai pui zahăr, până se face așa de bun de doar are gust de fructe zahărul din borcan.

Că nu știm că fructele au un dulce natural. La fel ca femeile :)

gem-afine

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Ok, sucul facut de tine nu a fost bun, ti-a fost adus un borcan de gem fara zahar pentru ca genul facut traditional nu e sanatos, si…?
    E bun, e mirific, e mediocru dar macar e sanatos, e bun doar daca mananci lamai inainte, te arde stomacul dupa, cum e?

    00
  2. Ce cred ca vrea sa spuna Vali e ca ni s-au modificat gusturile ca urmare a bauturilor si alimentelor cu zahar adaugat. Eu as adauga si ca trebuie sa separam complet realitatea (ca da, dulceata naturala are un gust fad, ca sucul stors in casa nu e asa de bun precum cel din comert) de judecata de tip bine/rau. Nu e ca si cum putem merge inapoi; comerciantul care reduce acum zaharul e primul care da faliment.

    00
  3. Nu e mai bun sucul facut la blender ?

    Pui fructele, indoi cu apa si eventual o lingura de miere, ca sa fie si dulce.
    Da, e niste indulcitor in plus, dar nu pierzi pulpa (adica fibrele) de la fructe, pe care storcatorul o separa.

    00
  4. Mai exista ‘gemul’ facut de mame/bunici pe nume Magiun care nu contine zahar. nu e la fel de apos ca gemul dar e foarte bun

    Sucul il poti completa cu miere dar doar cat sa nu e acru

    00
  5. Am facut si eu gem fara zahar. Mai precis, 3 linguri de zahar la 5kg de portocale.
    Zaharul e conservant. Daca deschizi borcanul si nu-l termini in cateva zile, mucegaieste. Apoi, care e diferenta intre gem fara zahar si fructele proaspete? Vorbim de 2016, cand gasesti in supermarketuri fructe proaspete cam tot anul…
    Apoi, gemul meu de portocale (sunt in Italia, portocalele coapte sunt dulciiiiii) a fost catalogat „cam acru” de cei ce l-au gustat.

    00
    • Gemul e fiert. Se duce pe copca o buna parte din aportul nutritiv al fructelor.

      00
    • Sase minusuri pana acum, pentru ca am descris fapte. Super! :)
      Da, asa e, fructele fierte pierd vitamine, cu sau fara zahar adaugat. :)

      00
  6. Daca vrei un suc natural, am citit de domnii astia: https://www.facebook.com/stropdeviu
    Recunosc cinstit, nu am baut, sunt din Oradea si nu cred ca vand si in Bucuresti, dar vorbesc cu un prieten oradean sa-mi trimita si mie.
    Te tin la curent (trifazic:) :)

    00
  7. Am mancat 4 eugenii, 3 table de milka, am baut o sticla de Cola si mii-e rau. Zaharul e un drog. Zaharul e toxic. Cancer.

    00
    • Nu mai stiu cine, oricum o personalitate cred, spunea ca orice produs poate fi toxic, dar ca depinde de doza in care e administrat.

      Acestea fiind zise, sa ma intorc la a 2-a felie de cozonac…

      00
    • Stiinta spune asta. Nu te lua dupa personalitati, majoritatea habar n-au ce spun. Daca bei 6 l de apa deodata poti sa mori, deci si apa e toxica.

      00
  8. NOU
    #18

    Un vechi proverb somalez zice că degustibus non est degustandum. Dacă știm cu toții că dulcele natural (al fructelor sau al femeilor) e sănătos, înseamă ăl de pune botu’ la dulcele de întreprindere sau la dulcele de-o noapte e sinucigaș?

    00
  9. Ca workaround la treaba cu storcatorul, ia un blender si fa suc cu ala. La final mai adaugi putina miere de albine daca vrei sa fie mai dulce. De vreun an asa beau sucurile. Plus ca acum chiar cumpar diverse fructe. Saptaminal cite o ladita de 8-9 kg de diverse. Si la final mai poti adauga gheata, rulezi putin pe programul de spart cuburi de gheata si iese si rece. Ma rog, nu pentru copii, dar vara e sfint.
    Eu l-am luat pe asta: Heinner Master Collection HBL-1000XMC si sincer zic ca e misto. L-am prins la promotie la Selgros cindva anul trecut pe la 180 lei cred.

    00
    • Vara sfanta e doar berea! Asta daca tot nu socotim copii…

      00
    • Zahar sau miere, e fix acelasi lucru, mai ales la cantitatea aia. Avantajul zaharului este ca nu modifica gustul sucului.

      De ce nu au voie copii sa bea suc rece? Raceala nu se ia de la chesti reci.

      00
    • @etk mai zi-mi cit de sanatos e zaharul in forma sa si cit de apreciat este de toata lumea.
      Daca faci suc de portocale cel mai probabil nu mai trebuie „indulcitor”. Daca faci de grepfruit o lingurita de miere face o diferenta consistenta. Si la doua grapefruit ies cam doua pahare mari de suc. undeva pe la 500-600g. Nu vorbim de cantitati imense adaugate aiurea.

      Cit despre copii, nu am, dar am auzit multi parinti care spun ca nu dau la copii chestii reci sau fierbinti. Ma rog, in primii 3-4-5 ani. O fi avind ceva de-a face cu dintii.

      00
  10. Daca mananci zahar mult , diabet si mori , dar daca nu mamanci zahar mai traiesti in plus vreo 3-4 ani. Deci oricum crapi. Asa ca baga zahar …

    00
    • Yep, pentru că e foarte distractiv să traiesti cu diabet insulinodependent..

      00
    • Nicaieri nu zice ca daca mananci mult zahar faci diabet. Stilul de viata nesanatos si mai ales obezitatea poate fi factori de risc pt diabet. Zaharul nu e factor cauzal pentru diabet!

      00
    • @ibMihai Obezitatea aia de care vorbesti e cauzata de ceva, nu pică din cer. Să traiesti constant cu pancreasul forjat la maxim e calea sigură spre diabet. Partea amuzanta e ca toate persoanele cu diabet pe care le cunosc spun ca s-au imbolnăvit pe fond nervos. Da na, așa e romanul, mananca o paine la masă, care e procesată de organism tot ca zahăr, si după aia dă vina pe stresul de la job.

      00
  11. Ca la absolut orice mananci/bei, tot ce este important este sa nu se faca exces. Fructoza poate sa interfereze destul de mult cu metabolismul cand este consumata fara limite. Cel mai bun sfat pe care l-am vazut vreodata este ala cu „have a balanced diet”. Cate putin din fiecare. Chiar si zahar, grasimi, etc. Toate au beneficiile lor, numai sa nu fie un borcan pe zi.

    00
    • „Cate putin din fiecare. Chiar si zahar, grasimi, etc. Toate au beneficiile lor”
      Exact. Asa motivez si eu prietenilor consumul de heroina. O doza decenta de 50mg/zi. Fara excese. :D

      00
  12. Ma scuzi, dar dincolo se vorbeste de sex si este mai sanatos decat zaharul.

    00
  13. Eu am o obsesie cu mierea. De o luna si ceva consum miere de mana, are un gust deosebit. O cumpar de undeva din oltenia, pe langa Severin. Si cea mai cea miere am mancat in grecia de pin, avea un gust foarte intens.

    00
  14. Eu nu sunt de acord cu bicicletele pe trotuar si nici cu gradinile zoologice.

    00
  15. hai sa imi mai iau o carca de minusuri ca va explic realitatea.
    problema asta va disparea atunci cand copiii nu vor mai fi invatati de mici ca dulcele e binele suprem. dulcele este un ‘aquired taste’ (imi cer scuze pt folosirea expresiei in engleza, nu imi vine acum in minte expresia in romana) ca orice altceva de altfel. si cat timp copiii vor auzi chestii de genul „daca esti cuminte primesti o prajitura” iar desertul este un fel de premiu ca a mancat tot si inseamna exclusiv ceva dulce lumea nu se va face bine.

    00
  16. Baga boss ce fructe vrei in oricare storcator produs de Hurom si daca mai ai nevoie de zahar eu ma impusc

    http://huromromania.ro/

    00
  17. Ma duc sa culeg niste soc. Ar fi buna o socata.

    00
  18. Pentru astia care o ardeti bio: care e diferenta intre glucidele din voma de albine si glucidele din sfecla sau trestie?

    Nu de alta dar sa inteleg si io care e smecheria cand puneti miere in diverse.

    00
  19. Daca pui multe fructe si sunt bine coapte, le scazi mult la foc mic, rămâne o chestie destul de dulce și gustoasă. Valabil la gemuri și siropuri.

    00
  20. „Că nu știm că fructele au un dulce natural. La fel ca femeile”
    Boss, daca femeile au un dulce naural (adica daca ajunge glucoza in urina) inseamna ca e foarte posibil sa aibe diabet zaharat de tip 1. :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.