Gata cu „Prima casă”!

Bun, să scadă prețurile la imobiliare!!! Să sperăm că imobilele construite prost și înghesuit vor da faliment și oamenii se vor apuca de construit case mișto. Pe de altă parte, băncile se agită să scape de creditele neperformante.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Știi la ce mă gândeam ? Prețul unui apartament vechi construit după anii 70 n ar trebui sa fie mai mare de 10000 eur per camera … Doar zic…

    00
    • Pretul e dat in principal de zona si de suprafata. Anul de constructie in cele mai multe cazuri e complet irelevant. Casele alea cu apartamente de 500.000 de eur de pe stradutele linistite din Dorobanti sunt construite in anii ’20, fac suta de ani in curand.

      00
    • Exprimarea ta e putin dubioasa. Vechi de dupa 70? Asta poate sa insemne si un bloc construit in 2015, nu? ca tot dupa 70 este. Si da, conteaza foarte mult zona, conteaza din ce este blocul, conteaza compartimentarea, etajul, etc etc etc. Si ca idee, anul cheie e 77

      00
    • Pretul ar trebui sa fie 10000 camera UNDE? In ce localitate din ce zona? Ca in buricul capitalei sigur o sa fie mai mult de atat iar la Cucuietii din Vale 20.000 de euro poate fi mult si ptr 4 camera.

      00
  2. Bancile in america dadeau fara nici un avans pana in 2007, apoi au inceput sa ceara 20%, apoi 3.5-5% acum nu mai cer nici un avans. Asa ca aberatiile cu bancile din romania care vor sa ceara 50% avans raman doar aberatii.

    00
  3. daca evaluarea se va face pe bune, preturile vor scadea. iar odata cu ele si valoarea avansului :)

    00
    • Are logică, în plus la prețuri mai mici ratele sunt mai mici și mai puțini vor ajunge în imposibilitate de plată. Băncile oricum nu cred că vor fi încântate, politica lor este de a jupui bine de tot un număr mai redus de oameni, decât să jupoaie mai cu bun simț mai mulți. E prea multă muncă, iar lenea e mare, că doar n-o să renunțe la partidele de Solitaire.

      00
  4. Cunoasteti toti basmul ala de adormit copii : ” preturile sunt mari ca ie cerere ” Era o pendula cerere….bancile si dezvoltatorii imobiliari foloseau oamenii ca veriga intermediara ca sa faca profit. Oamenii puneau botu si se impovarau la imprumuturi total neavantajoase ca bani nu prea aveau. Campanii mai agresive in media ca sa nu se inhame la imprumuturi nu erau pentru ca interese , evident.

    00
  5. Exista pretul de constructie al apartamentului (40.000 eur), valoarea apartamentului (50.000 eur) si pretul de vanzare al apartamentului(60.000). Bancile cer avans 30% pentru ca stiu doar ultimul numar (uneori).

    00
  6. Mereu au fost locuinte la vanzare, mereu au existat musterii.
    Mereu au fost oameni cu bani, mereu au fost oameni fara bani.

    Ambele categorii au nevoie de o locuinta.

    1. Cei cu banii in mana au rezolvat problema scurt, fara probleme.
    2.1. Cei fara bani, dar iresponsabili, au luat numaidecat credit, chiar si pentru perdele.
    2.2. Cei fara bani, dar responsabili au luat credit daca au chibzuit si considerat ca vor face fata. Altfel, nu s-au intins mai mult decat le era plapuma. Nu scrie nicaieri ca e rusinoasa chiria.

    Preturile nu vor scadea senificativ altfel decat natural, adica vechimea isi va spune cuvantul. Insa asta doar cu trecerea greoaie a timpului.

    Consider ca toate astea se aplica in cazul oraselor mari.
    Satele sigur vor ramane fara locuitori, sau cu popendulatie foarte batrana (cei care au acum 40+).

    00
  7. La veniturile mizerabile care sunt in Romania ar trebui sa coste maxim 15000 euro o garsoniera, 25000 euro – 2camere, 40000 euro – 3 camere etc. Preturile sunt exagerate la toate in Romania. De ce? Pentru ca bancile au interes sa dea credite, iar corporatiile, in loc sa dea bani, propun sclavilor sa ia carduri de credit (asta e mecanismul de functionare al plantatiei numita Romania)…

    Cat timp bancile nu vor fi desfiintate, preturile la case vor cotinua sa fie enorme in raport cu veniturile. Un tanar are nevoie de 30 de ani ca sa adune banii de avans, apoi inca 30 de ani sa plateasca casa.

    00
  8. deci o sa ne putem cumpara casa de la amanet? :))

    00
  9. NOU
    #22

    Ba, voi ati auzit de subprime? V-as explica cum a pornit criza globala din 2008 de la credite imobiliare acordate la toti negrii din ghetouri si la imigrantii mexicani in state, dar imi e lene, si oricum nu cred ca ati pricepe cum e cu tranzactiile pe bursa cu activ suport ipoteci. A mai scris omul asta aici cum e cu creditele garantate de stat. M-am saturat de romanii astia care vor cu instrumente capitaliste (credite, banci) sa aplice masuri socialiste(sa ajunga la toti, sa ne luam toti case, sa fie avansul mic). Multi din cei care au credit prima casa nu aveau nici 200 euro in buzunar, dar faceau cu nonsalanta credite de zeci de mii de euro.

    00
  10. Parerea mea este ca daca prima casa dispare, creditele imobiliare se vor scumpi. De ce? Pentru ca sunt singura alternativa.

    Asa ca masura asta nu e deloc ceva extraordinar pentru cetatean.

    00
    • Creditele se vor scumpi deci preturile la case vor scadea ceea ce e bine pentru cetatean: rate mai mici si mai usor de platit, diferente mai mici de platit in caz ca vrei sa faci upgrade, teoretic si taxe mai mici

      00
    • Nu sunt sigur ca se vor ieftini casele. Mi-as dori. Macar cu un 7-8%, dar care sa nu se duca in depozitele bancii, ci sa ramana la mine in buzunar.

      00
  11. Revine criza.

    00
  12. @Zoso, consideri ca va scadea pretul numai la vecinii tai, iar la tine va fi liniste, ba chiar crestere?

    Sunt curios #cumcomentezi afirmatia urmatoare: „Peste 1 an, casa ta va valora pe piata cu 20.000 euro decat ai platit tu”.

    Te vei simti multumit stiind ca ai saracit?

    00
    • pe mine? am sărăcit pierzând bani pe care nu îi aveam?

    • Iti masori avutul strict citind extrasul de cont? Valoarea casei nu conteaza pentru tine?

      00
    • @NicuP. Casa aia e necesara vietii, traiului, chiar daca teoretic are valoare, practic poti sa o ignori, pentru ca sunt slabe sanse sa ii folosesti valoare in alt mod exceptand existenta de zi cu zi. Iti poti vinde un rinichi, nu inseamna ca face parte din averea ta!

      00
    • Valoarea casei conteaza teoretic, practic este folosita pentru a trai in ea. Valoarea ei poate fi 1 milion de euro sau 1 euro, pe tine nu te afecteaza direct exceptand situatia in care vrei sa o vinzi, ceea ce nu se intampla prea des, deci o poti ignora. Valoarea casei conteaza doar in cazul in care ai mai multe si le consideri o investitie. Daca un rinichi al tau valoarea 5000 E, nu inseamna ca ai o avere de 5000 E. Doh!

      00
  13. se va aplica și retroactiv?

    00
  14. Daaaa….. Ieftinire maxima…. Gratis vor fi…. Imi iau cate una in fiecare oras…

    00
  15. Eu nu vad cum face legea asta imposibil programul prima casa. Ca vor trebui facute niste modificari sint de acord; dar nimic imposibil.

    Ce vad eu e ca BNR si bancile comerciale fac tot felul de afirmatii panicarde dar fara un fundamemt real. Scopul il stim cu totii; sa nu dea ei din buzumar nimic, ca ei n-au nici o responsabilitate desi se face evaluare de risc la fiecare dosar.

    Ba zice unu de la bnr ca sint prea putine credite ipotecare la care s-ar putea aplica legea si deci mai bine nu se face, ba altu, tot de la bnr, ameninta cu apocalipsa si deci nu trebuie sa se faca.
    Sint constient ca bancile vor fi afectate negativ dar nu cred ca va fi apocalipsa ci doar vor trebui sa se adapteze la ideea ca trebuie sa-si asume riscuri mai mari si sa suporte pierderi generate si de greselile proprii in evaluarea riscului.

    00
  16. Partea haioasa este ca orice saracan cu carte de munca facuta la misto si un avans basit de 5% obtinut din imprumuturi de la rude si cunostinte se ducea tok-pok si avea pretentii cum sa arate casa noua in care se muta. Nu am bani de un frigider dar am bani de cumparat casa. No shit, Negro! Asa ca la cotet cu toti wannabe astia. In capitalism treaba merge simplu: nu ai bani, nu cumperi, deci nu pupi. La fel cum brusc prin 2006-2007 toti boschetarii care mancau gogonele cu nuci de foame isi comandau masini noi in leasing de nu avusesera neam de neamul lor. Sareau din Dacie 1300 direct in Golf 5 GTI

    00
  17. Eu am dat 50k, acu e 30k. Asta e, da măcar nu am luat cu credit pe viață ca sor-mea….

    00
  18. praf in ochi cu PC, n-am vazut pe nimeni sa spuna ca rogramul asta e pentru banci, nu pentru cetateni !

    00
  19. Pe mine, ca deja detinator de credit, ma incurca discutia asta din alt punct de vedere. Dupa cum stim, in momentul in care bancile vor da mai putine credite, vor incerca sa-si maximizeze profitul de pe urma fraierilor deja capturati.
    Deci, dupa vreo 2-3 ani de veselie si fericire si dobanzi mici la lei (credite in euro nu s-au mai dat), cu tot cu indemnurile patriotarde de la BNR de a ne imprumuta linistiti in lei, va creste ROBOR-ul pana la cer(unde era).
    Nici nu mai conteaza ca scade valoarea de piata casei, eu unul oricum n-aveam de gand s-o vand prea curand. Dar daca se aplica legea si la creditele deja in desfasurare s-ar putea sa fiu obligat sa profit de ea, avand rata dublata brusc. Si iata cum se adanceste spirala si ajungem la o criza financiar-imobiliara pe bune, nu gluma din anii trecuti.

    00
  20. uitati ce zice Zamfir, este incredibil:
    „Programul ‘Prima casa’ este un program pe care bancile il doresc. La Programul ‘Prima casa’ statul garanteaza 50% pentru cetateni. Ce nu s-a spus pana acum foarte clar, mai ales de catre Banca Nationala, este ce se intampla cu persoana care nu-si mai poate plati rata. In momentul in care cetateanul nu-si mai poate plati rata, statul intr-adevar plateste bancii datoria respectiva, dar, dupa aceea, statul roman, prin ANAF, se indreapta asupra cetateanului ca sa-si recupereze datoria, iar penalitatile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare.”

    00
    • Dezinformeaza, plata se face de catre Fondul de Garantare care functioneaza similar cu asigurarile RCA. Toti cei care contracteaza un credit Prima Casa platesc anual un comision catre Fondul de Garantare, iar din aceste comisioane sunt achitate eventuale debite.

      https://www.fngcimm.ro/index.php?page=achizitie

      00
    • pai ce urmeaza dupa plata de catre FG e important de stiut; respectivul spune ca pt 50% te urmareste banca si pentru 50% ANAF

      00
    • Am pus link sa studiezi singur ce se intampla, nu sa iei de bun ce zice unul sau altul. Cuvantul „Garantare” nu spune nimic? Sau faptul ca cei 50% sunt platiti de FG din banii celor care contribuie la FG? Cum pendula mea sa te urmareasca ANAF?

      La un comision pt FG de 0.49% pe an si o rata a creditelor neperformante PC de 0.04% oare cati bani au fost stransi in FG? Cine va dispune de acesti bani daca se aproba legea darii in plata?

      00
    • eu inteleg mecanismul si nu il cred pe cuvant pe Zamfir, insa e initiatorul legii darii in plata si ma gandesc ca ar avea mari probleme de credibilitate daca ar face asemenea afirmatii fara niciun fel de acoperire ; pe de alta parte, dupa ce i-am vazut ieri in parlament pe maimutoi, la ce sa te mai astepti…

      00
  21. „să scadă prețurile la imobiliare. Să sperăm că imobilele construite prost și înghesuit vor da faliment și oamenii se vor apuca de construit case mișto”

    In ceea ce priveste constructiile, pe o piata in care pretul de vanzare se duce in jos, efectul asupra calitatii caselor este exact opus celui pe care ti-l doresti tu.

    00
  22. Probabil s-a discutat dar am ratat raspunsul.
    Legea darii in plata se va aplica si la creditele acordate inainte de intrarea in vigoare a legii ?

    00
  23. Preturile la imobiliare sigur n-o sa scada, poate doar o sa scada tranzactiile si atat.

    00
  24. Am cîștigat dintotdeauna mai mult decît un salariu mediu și cu toate acestea n-am avut curajul să mă înham la un împrumut (mi se pare absolut de bun simț ca măcar 30% din valoare s-o suporți din economii).
    Însă în anii 2000-2010 atingerea acestui 30% a fost o ”Fata Morgana” căci, în mare parte din cauza creditelor acordate prea ușor, prețurile creșteau cu o rată mai mare decît economiile personale.
    Dacă acum băncile vor cere tutoror un avans de minim 30% (deși mă îndoiesc că se vor ține de acest barem cînd vor constata că scad dramatic cererile de împrumut), prețurile vor scădea (ca urmare evidentă a scăderii numărului de tranzacții), deci e perfect pt mine.

    00
  25. Iti dai seama ca suntem in rahat doar citind comentariile. Multi inca traiesc in Fairy Land sub patronat Santa&EasterBunny SRL.

    Ca o regula de viata: daca nu ai 10% CASH peste pretul de cumparare a ceva, nu pune laba. Vrei imprumut de 6djemii pentru apartament e bine sa ai 6mii dositi, exceptand avansuri si alte prostii, vrei vrum vrum de 20 sa o plimbi pe Maricica, e bine sa ai 2k in fundul ei, vrei teveu de 4mii lei pentru antena 3 e bine sa ai 40.

    00
  26. Matematica.
    Un constructor are un bloc de 10 apartamente de doua camere. Prețul de vânzare e de 20000 euro. Poate vinde indirect un apartament prin banca. Rata e pe 30 de ani. Conform matematicii actuariale, dacă eliminam banca, el vinde cam 3-5% din bloc, anual.
    Dacă îl vinde în rate direct, el vinde în 10 ani tot blocul. Adică, anual, el vinde 10 % din bloc. Cu rata lunara de sub 200 euro per apartament.
    Băncile ar fi excluse.
    Unde este acel constructor?
    În Ro nu exista. Sau exista?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.