Dacă se ia curentul?

141 localități nu au avut curent, în urma ninsorii de zilele trecute. Prin orașele mari, copacii au căzut uneori peste stâlpi, lasându-i pe oamenii din zonă fără utilități. La un rezidențial s-a luat gazul,

Avarii la rețeaua electrică apar și prin orașele mari, mai ales seara când ajung oamenii acasă și dau drumul la un reșou, la o aerotermă, la o mașină de spălat, 2-3 televizoare. Suntem dependenți de electricitate.

Hai să nu mergem atât de departe ca băiatul ăsta. Hai să ne închipuim că e o avarie care oprește curentul câteva ore sau câteva zile. Ce facem? Avem cu ce să ne facem un ceai sau cu ce să încălzim o conservă rebelă uitată în frigiderul care acum nu mai funcționează? Niște haine putem pune pe noi ca să ne fie cald, dar cu restul? Doi sau cinci litri de apă sau alte lichide?

Un aragaz costă 140 lei sau 140 lei, iar o butelie 22 lei sau 22 lei. Versiunile ieftine pornesc de la 30 lei, cu corp de plastic, și ajung pe la 52 lei cu aprindere inclusă.

aragaz-voiaj

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. putem da drumul la aragaz la maximum. caldura all the way:)

    00
  2. Aprindere electrica :))

    00
  3. o butelie mica de 190 g costa cam 3-5 lei in dragon. am luat o data cu 4 lei chiar de la Jumbo. in supermarket ajunge pe la 10 lei sau mai mult. pe mine ma tine 2 ani una cand plec ocazional in drumetii si mai fierb un ou sau pt cafea si ceai. aragazul pentru ea costa cam 30-50 lei tot prin dragon.

    00
    • „o butelie mica de 190 g costa cam 3-5 lei in dragon.”

      Pe fundul buteliei in afara de „made in china” mai scrie si „de sus privelistea este mai frumoasa”.

      00
  4. Casa batraneasca renovata, sobele au ramas la locul lor. Inclusiv cea din bucatarie, cu plita. Rezerva de lemne in magazie aproape de casa (sa fie usor de facut carare prin zapada pana la ea), de mai multi ani nefolosita, s-au uscat lemnele beton.
    Probleme raman cu lumina (lanternele si lumanarile nu suplinesc 100% reteaua) si dusul.
    Dar, daca stau sa ma gandesc, timp de sute de ani oamenii au facut baie la lighean incalzit pe soba si au spus povesti in bezna la gura sobei. Se poate supravietui cateva zile si asa.

    00
  5. tu incalzesti conservele?

    00
  6. Am cumparat ceva similar pentru cand merg vara la curte si functioneaza pe butelii din astea mici.
    Aragazul are 2 ochiuri si il tin afara pe terasa. E perfect daca vrei sa gatesti ceva rapid dimineata, sa faci o cafea, niste oua ochiuri.

    00
  7. „22 lei sau 22 lei” e de fapt 21,00 sau 22,90 lei :)

    00
  8. Incalzire centralizata si apa calda de la RADET, aragaz si cuptor pe gaze (si vreo doua plapumi in debara). Scot ce-i prin frigider/congelator pe balcon si deschid geamurile (de la balcon), am si lanterna (cateva lumanari mi-ar mai trebui). Problem solved.

    00
  9. NOU
    #15

    te-a apucat paranoia cu apocalipsa (sau cu rusii, musulmanii w/e) ?
    sau doar profitshare ?

    00
  10. NOU
    #17

    Nu prea mergi pe munte, nu? :-)

    00
  11. generator (cu automatizare) + aragaz cu butelie + lemne de rezerva (ptr caldura si gatit) + ~20 litri de combustibil aprox tinuti in rezerva ptr generator (in afara de plin).

    Does it count ?

    00
  12. Eu am un semineu destul de mare in living, practic poti incalzi cam toata casa cu el, deci cu caldura n-ar fi problema. Am aragaz, merge si fara electricitate. Mai nasol ar fi cu apa, e pe baza de hidrofor, ar fi cam nasol de scos apa cu galeata din fantana. Nu aia de baut/gatit, ca nu-ti trebuie atata, hai ca supravietuiesti cateva zile si fara sa faci dus, dar pt WC chiar ar fi nasol. Ne-am usura prin gradina, presupun….

    00
  13. Păi, pornind de la acest incident din 1965: https://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_blackout_of_1965, un fecior de la BBC, James Burke, a facut o serie de documentare, Connections (https://en.wikipedia.org/wiki/Connections_%28TV_series%29, , pe această temă a dependenței noastre și a inteconectivității factorilor ce ne influențează viața de zi cu zi.

    Fain de tot! Chiar educativ ar putea zice unii…

    Dacă puteți rupe vreo 10 ore de la celelalte seriale dragi vouă, recomand!
    https://www.dailymotion.com/playlist/x46424#video=xnwpsp

    Se găsește „chiar și pe iutub!” :)
    N.

    00
  14. Exista si lampa de iluminat pe gaz: https://www.emag.ro/lanterna-campingaz-lumogaz-plus-204351/pd/DDY5VMBBM/. Da lumina cat un bec de 80W. Pentru incalzire exista o chestie numita Campingaz BlueCat: .

    00
    • Cam paguboasa solutie lampa de iluminat pe gaz. Iti trebuie cam multe butelii daca pana de curent e pe mai multe zile si nopti. Ia in calcul si ca trebuie sa dormi cu ele (in conditii de frig) daca vrei sa fierbi un ceai a doua zi. :)
      Uite o solutie interesanta pentru cand se ia curentul in casa:
      https://deciwatt.global/,
      si-ti ramane gaz de ceai :)).

      00
    • Draguta ideea cu gravitylight :)

      00
  15. eu am luat un generator pe benzina :)

    00
  16. Intrebarea nu e „daca”, ci „cand”.

    00
  17. Eu bag fierbatorul în UPS.

    00
  18. Prin 2013 ma apucase nebunia si am luat doua mini aragaze pentru ca ma atrageau stilul asta mai vintage, binenteles ca nu le folosesc si cu siguranta nu le voi folosi, dar am zis ca arata bine si sa le iau
    – Enders Baby 9063 https://www.youtube.com/watch?v=YarCVxywNVg
    – Optimus Ranger 199 https://www.youtube.com/watch?v=4AzfLMzX0EE

    Ambele pot functiona cu benzina, iar al doilea parca stie 3 tipuri de combustibil. Binenteles ca le-am folosit doar o singura data, atunci cand le-am facut primul test, apoi le-am adus in tara si zac intr-un dulap :D. Binenteles erau super scumpe pentru a le tine doar in dulap (parca pe prima am dat 150$ iar pe al doilea 250$)

    Revenind, ca utilitate, cacaturile cumparate de mine nu isi amortizeaza investitia si e un pic ciudat sa stai cu benzina in casa. Dar daca vrei ceva de backup si cat de cat mai accesibil ca pret, cele oferite de tine plus o mica butelie sunt foarte bune, sau de pe amazon imi placea asta https://www.amazon.com/gp/product/B00F0BSDO4?keywords=travel%20stove&qid=1454594269&ref_=sr_1_7&sr=8-7

    Pentru luminat mi s-a parut atractiv (dar foarte scump) Biolite Nanogrid https://www.youtube.com/watch?v=w4AlB249V3Y

    Pentru baterie externa pentru device-uri, Anker mi se par misto https://www.amazon.com/Compact-20000mAh-Portable-Anker-PowerCore/dp/B00X5RV14Y/ref=pd_sim_107_5?ie=UTF8&dpID=316uM62v76L&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=0NQ1HANP75N19YZMZWC0 bne, eu am o baterie de vreo 10.000 mAh cu am fost prin jungla, acolo chiar nu aveai de unde naiba sa gasesti curent.

    00
  19. Un serial pe tema asta e Revolution.

    00
  20. Într-o iarna când nu aveam branșament separat de gaz,la bloc funcționam, din lipsa de presiune la gaz, pe trei surse alternative:
    Spirtiera pentru cafea și ceai
    Primus pe gaz pentru încălzit mâncarea
    Primus pe benzina ușoară pentru gătit.
    Zilnic ma simțeam în tura la munte.

    00
  21. Fara LED Smart TV , tableta, smartphone , XBOX 360 sau One, Palystation, facebook, bloguri , etc electrice/electronice , vom imebuni si ne va exploda capul. Atat.

    00
  22. Cred ca intrebarea fireasca ar fi trebuit sa sune gen: Daca se ia curentul de mai multe ori la rand?

    00
  23. NOU
    #34

    stai linistit, este imposibil sa fie nevoie sa fii pregatit pt. asa ceva.

    conservele nu se tin in frigider, conservele se tin in camara sau in pivnita, stivuite frumos.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube