Munca intelectuală, în lumea civilizată și la noi

Un tip filmează un clip cu doi șobolani certându-se pe o bucată de pizza. Clipul devine viral. În comentarii apar câteva ciudățenii: reporteri de la televiziuni cer permisiunea de a difuza clipul pe post și chiar oferă compensații.

20151015112503371

Pentru că așa e normal și civilizat.

Pa partea asta a lumii, cunoscuții ciorditori Buzdugan și Morar sunt dați în judecată de Groparu, care să săturase să tot fie furat de aceste jigodii. Judecătorul se face că nu pricepe și respinge procesul. Groparu nu se lasă și face apel. Ceea ce produce comentarii de genul ăsta:

20151015095650263

Tanti Maria probabil nu cumpără încălțări cu șireturi, că nu știe să se lege la ele, dar atitudinea ei e reprezentativă: prea mulți români cred că munca de creație e așa, ceva ce pică din cer și, cel mai important, nu e a nimănui.

Pentru că nu e ceva tangibil. De aceea serviciile nu s-au dezvoltat în România, pentru că nu punem preț pe ele. Nu putem avea taxiuri și mecanici buni dacă desconsiderăm munca lor atâta. Nu putem avea servicii de delivery sau de social media dacă nu le prețuim.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Incredibil ce atitudine are Tanti Maria! Probabil si ea e ciorditoare infecta ca aia 2 GREI….probabil sunt asa de grei pentru ca sunt plini de kkt :)

    00
  2. Nasol este ca exista foarte multe persoane care gandesc precum si Ana Maria.

    00
  3. probabil ca unul dintre ei s-a dat „tanti maria” …

    00
  4. in anumite tari din vets existe tribumnale speciale pentru chestii de genul asta de drept de autor cu judecatori specialziati. Ar fi bine si in ROmania asa ceva. De asemena exista multi avocati specialziati pe drepturi de autor.

    00
  5. aceasta matracuca coboara si mai mult intelectul abrutizat al femeilor. ce-ar fi daca atunci cand iese pe strada sa fie pipaita de toti barbatii, ca doar e spatiu public, si apartine tuturor.

    00
  6. Adica daca onor domnisoara iese pe strada eu pot sa o babardesc fara sa ii cer acordul dupa principiul „pai daca ai iesit pe strada esti a tuturor”.

    00
  7. Voi credeți că toti judecătorii au licență validă la windowzul de pe laptop sau credeți că nu-s și ei oameni, nu descarcă și ei un film să-l vadă înainte de culcare, că n-au timp de mers la cinema …

    00
  8. Ai rămâne surprins să vezi câți gândesc că ]„ei plătesc abonamentul la internet, cum adică să plătească și pentru conținut/servicii?!?” …

    De aici până la „e de-al nostru, e din popor, e ok dacă fură” e un pas mic.

    00
  9. Nu vad ca sa i se ofere si altceva in afara de credit, ceea ce – pentru profesionisti – e oarecum o insulta. https://petapixel.com/2015/10/06/when-a-pulitzer-prize-winning-photographer-is-asked-for-free-photos/

    Si totusi, la noi nici macar insulte de genul asta nu se practica

    00
    • Eu prin „credit” am inteles faptul ca se va mentiona cine a facut fotografiile respective so daca e loc un link catre sursa.

      Din punctul meu de vedere, ala e un mare dobitoc.

      00
  10. Conceptul de proprietate intelectuala este ceva SF pentru marea multime.Sunt oameni care cred ca au descoperit America, ca ei sunt atat de destepti ca stiu sa caute pe google sau facebook si nimeni nu mai stie asta, in afara de ei, de asta pot asuma tot ce gasesc pe net ca fiind al lor, fiind siguri ca nimeni nu-i asa destept ca ei, sa-i prinda.
    Iar faceshit a creat impresia ca tot ce este pe net poate fi luat gratis si postand materialul mai departe, devine obligatoriu proprietatea ultimului care posteaza.
    Sa nu vorbesc o prostie, m-i se pare ca Faceshit chiar nu are nici o protectie pentru proprietatea intelectuala a tertelor parti.

    00
  11. si asta cu ‘dk’ facea economie de caractere pe net?

    00
  12. Nu suntem obisnuiti sa platim pentru continut pentru ca nu prea ne permitem daaaar ce scuza au companiile mari? De ce apar personaje din astea care le tin apararea unora care si-ar putea permite sa plateasca?

    00
  13. Atitudine tipic românească. Nu doar că e OK să furi, dar îţi şi sare la jugulară dacă întrebi ”de ce”.

    00
  14. Cam asta e politica nescrisa la noi in justitie: se descurajeaza atitudinea litigioasa in randul cetatenilor. Exemplul de fata face parte din una din categoriile evidente. Mai sunt insa multe altele care nu se vad mereu la fel de bine, dar care dor la fel de tare. De exemplu darea in judecata a diverselor organisme de stat.
    Un alt exemplu, mai putin din zona litigioasa este reclamarea organismelor de stat, catre superiori, atunci cand nu-si fac treaba (ex: politia locala, etc.).
    Sper ca tavalugul asta cu DNA sa aiba si efecte secundare, in sensul ca cineva sa ia la puricat si organismele mentionate mai sus si sa le dea un sut in dos celor care freaca duda pe acolo, in loc sa-si faca treaba.

    00
  15. Între timp am mai prins un guguștiuc. Când îmi fac vreme, o să te rog să-mi împrumuți contul ăla fake de FB pentru o zi.

    00
  16. Toata lumea iti iubeste munca pana cand trebuie sa si plateasca pt ea.

    00
  17. citez aproximativ din spusele fratilor Ionesco.

    „ce faci ba atata galagie! ti-a luat o poza si faci atata galagie pentru nimic! ce ba, ce ai facut tu sa ai drepturi asupra ei? ai muncit pentru ea? ai apasat pe buton si ai facut o poza! asta puteam sa fac sa fak si io! doamne frate, s-a umplut lumea asta de artisti! nu mai poti sa iei o poza ca sar unii la skandal”

    00
  18. Un tip din Spania a urcat o poza pe pagina lui personala, cu mentiunea ca nu stie autorul. Poza a ajuns pe la 50,000 like-uri si a ajuns si la mine. I-am dat un mesaj cu linkul catre autor si raspunsul lui a fost: ” Gracias, ya dimos mel crédito correspondiente. Muy amable.Un abrazo.” cu mentiunea ca a luat legatura cu autorul pozei – si acesta si-a dat acordul. A facut modificarile ulterioare pe pagina.

    E un tip normal, cu cca 1,505 Followers-i/etc. E o chestie normala in vest si pentru pozele urcate pe contul personal.

    00
    • A pus PressOne poza lui zoso cu aglomeratia in Bucuresti intr-un articol, cu precizarea ca e o poza care circula pe FB. Le-am zis care e autorul si mi-au raspuns ca vor modifica articolul cu link spre sursa, ceea ce au si facut. Le-am zis ca ar fi mai OK sa-i ceara acordul, nu doar sa puna link, si nu mi-au mai raspuns.

      00
  19. … Tanti este reprezentativa pentru 90% din romani, habar nu are despre ce vorbeste, dar asa crede ea ca este si isi da cu parerea chiar ii ataca pe cei care stiu ce vorbesc. Sunt inscris in cateva grupuri pe Fb, peste tot e tragi- comic cand se apuca lumea de lamurit chestii. Pe langa ca 99% din intrebari se pot lamuri cu 2 clickuri, fara a mai complica existenta celorlalti, mai si primesc raspunsuri de la oameni care habar n-au ce vorbesc, dar presupun ei ca asa este… Tara pacii!

    00
  20. Zoso , gaseste un avocat sa ii dea pentru tine in judecata . Ii promiti avocatului 99% din castiguri .
    Isi va da silinta :)

    00
  21. „Trecut de căcat am avut, prezent de căcat avem, bine măcar că nu avem nici un fel de viitor”.
    Atât.
    Horațiu Mălăele.

    00
  22. Ideea tâmpită de ’bun al întregului popor’! :) Cu asta ne-a obişnuit comunismul şi post-comunismul. Sau ’om al muncii’ – pare normal, dar de fapt e o expresie cretină.
    Şi când spun că PSD şi PNL trebuie scoase în afara legii, toată lumea sare cu Nuuuu!, idiotule etc.

    00
    • Ai ăpat adânc, dar ai găsit Adevărul Suprem. Știi care e rădăcina rea a tuturor lucrurilor! Cum le știi tu pe toate, neică!
      Cum îți spuneau ăia?

      00
  23. Mentalitatea asta nu cred ca se rezolva prin campanii de educare (pe bani europeni) sau cu rugat frumos. E nevoie de cateva procese rasunatoare castigate de autorii diverselor lucruri percepute ca ‘gratuite’ ca sa inceapa lumea sa inteleaga ca munca ta trebuie recompensata indiferent de tipul muncii.

    Atunci se vor rescrie si legile astea nescrise :P

    00
  24. Culmea este ca sunt televiziuni care emit 24 din 24 pe baza de inventii speculate pe baza de filme din net, YouTube.com…

    00
  25. Este o paradigma simpla: de ce sa inovezi si sa inventezi, daca poti fura continut? Si acel tip de atitudine, este un raspuns pentru subdezvoltarea natiunii asteia. „Fura, frate, fura!” suna azi dictonul „Torna, torna fratre!”

    00
  26. Videoclipul ala are legatură cu discuţiile? Am avut un sentiment straniu de deja-vu atunci cînd am urmărit videoclipul, după ce am citit comentariile.

    00
  27. Tanti Maria crede ca ce e pe net e gratis, ea si 95% din utilizatori. Aici e cauza. Când știi ca romanii se informează prin vecini, trebuie sa răspândești prin vecini zvonurile bune, astfel se va educa societatea. Din păcate e tocmai invers, si nu doar in România. Daca Groparu ar câștiga procesul, poate s-ar găsi un vecin care sa spună altui vecin, ușor, ușor.

    00
  28. Bine acuma, stati voi linistiti, ca e plin „onlainul” romanesc de fel si fel de idioti care iau poze de pe 9gag de exmp, le traduc (sau nu) si apoi le vezi cu watermark „by gigel”.. am vazut de foarte multe ori poze/filmulete virale, de unele imi aminteam in negura timpului (adica le stiam de vreo 10 ani asa), postate fara vreo sursa.. cand vezi acelasi material in multe locuri, ori fara sursa ori cu watermark-uri proprii, cum unii fura de altii, care au furat de la latii mai vechi.. da.. ajungi sa crezi ca pe internet de fapt nu exista drepturi de autor, ca in cazul unei carti scrise.

    ca in tari cu apa mai calda lucrurile sunt diferite, tine si de cine populeaza zisul „online” si ce „creatori/ciorditori de continut” sunt in tara aia

    00
    • tu confunzi gigelul cu o pagină de fb cu o companie media?

    • Eu nu confund nimic. publicul roman a fost invatat de vasta majoritate a „creatorilor” din online-ul romanesc (ba chiar mai extins decat online, televiziuni care pun video-uri cu sursa „internet”, radiouri care fura textele de pe internet, etc) ca nu exista drepturi de autor pe internet. In alte tari, online-ul si cei ce il populeaza au educat publicul consumator altfel. Am fost suficient de clar, degeaba bati bati copilul pe care tu l-ai educat sa fie un golan.

      00
  29. nu stiu de ce dar romanii au complexul asta de a fii mai catoloci decat papa.

    dpmdv nu exista roman (pe persoana fizică) sa nu fi folosit program piratat, sa nu fi vizionat continut media piratat
    in anii 2000 cand se facea foamea, cine dracu cumpara continut software sau media?
    e aceasi nebunie ca si in cazul masturbarii, nimeni nu recunoaste ca o face.

    vad aceleasi porniri ca la un sectant gata sa-i sacrifice pe toti pentru dreptatea divina, desi el e primul care a incalcat legea.

    educatia se face in timp, de aceea e mai bine sa le explici oamenilor ca gresesc si cam atat.

    PS. nu ma refer la firme sau cei care produc bani din munca altora, pe astia ii consider caz penal.

    00
  30. Se poate și mai rău, sa fii dat în judecata de LadBible, cei care plagiază orice conținut vira de pe internet

    00
  31. Pentru ca difuzarea de materiale fara copyright pentru profit amenzile sint mari. Ma intreb daca bloggeri nostri de succes au dreptul de difuzare pe toate materialele ce le posteaza.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.