Imobiliare: un vecin isteț își face casă

Zona unde stau e în plină transformare. Apa lucrează, vârsta la fel, prețul la gaz lovește la temelie. Oamenii vând și se mută, ba la bloc, ba la țară, ba la cimitir.

De câteva luni, un vecin își face casă. A cumpărat o casă veche și cam dărăpănată și acum face ceva frumos, P+1. Fiți atenți un pic la graficul ăsta:

casa-model

Casa veche era lipită de o altă casă, care n-avea ferestre pe partea aia. Logic ar fi fost ca omul să facă ceva asemănător, pentru a avea mai mult spațiu de grădină. Dar nu, el toarnă casa fix în mijlocul terenului. M-am uitat, de curiozitate, nu are loc să bage mașina pe nici o parte a terenului. Poate și-a făcut garaj la subsol sau poate o lasă peste drum, pe stradă, cum fac și alții.

Altă chestie amuzantă: a tăiat instant toți copacii de pe proprietate. Că țineau umbră și nu se face așa ceva.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Aparent nu face bine, dar ii mai intra putina lumina. Va vedea zid din doua parti, dar ii va miji lumina si va putea pune ceva catarator astfel incat sa aiba in fata ferestrelor in loc de zic ceva verde, La o curte mica ce sens mai are masina in curte? O lasa afara si acolo face o zona de ceva, stat, mancat, fut*t.

    00
  2. Din cate stiu eu daca iti construiesti o casa noua trebuie sa lasi spatiu. In caz de incendiu sa poata intra pompierii

    00
  3. Casei noi îi e silă de casa vecină

    00
  4. frumoasa romania nu?

    00
  5. Nu te-ai gandit ca poate n-are masina ?

    00
  6. A lui e facuta de arhitect de la Bucuresti, nu ca tine…
    Ce nevoi umane, masina, lumina la ferestre, directii de scurgere, inghet. Linii indraznete, bar si masa de biliard.

    00
  7. Cu copacii ce sa zic.. că am pe unu lânga mine la care mă astept să apară maimuțe în copacii lui… că restul de faună până la mamifere s-a vazut deja pe acolo…
    Cred că Darwin a avut tot un vecin dăsta când a scris cartea…

    00
  8. E o retragere minima obligatorie de la limita de proprietate când construiești un imobil nou. Lege, like.

    00
    • Daca faci lucrari de reparatie si de mansardare din cate stiu eu nu trebuie sa obtii autorizatie ca si cum ai construi de nou. Atunci nu se aplica distantele de care zici tu.

      00
    • De ce sa dai thumb down la un comentariu in care ti se spune ca exista o lege care nu-ti da voie sa construiesti lipit de alta casa…

      00
    • pai motanes, da casa initiala era lipita de cealata, chiar daca se face o casa noua, practic in acte se „consolideaza” cea veche si se construieste pe acelasi loc.
      Omu din poveste chiar a vrut sa o faca in alta parte nu din cauza actelor sau legilor, sa fim seriosi

      00
    • @Bluehand, ca sa consolidezi, trebuie sa pastrezi ceva din casa veche. Nu poti sa darami tot si sa contruiesti de la 0.

      00
  9. smecher` omul …. :):):)

    00
  10. Păi casa roșie a cui e? Dacă nu e a lui îl înțeleg, n-aș vrea să mă mut la casă și să împart iar pereții cu alții ca la bloc.

    00
  11. Demolare+casa noua sau modificare constructie existenta?
    Daca e v1 poate n-a obtinut acordul vecinului pentru constructie la calcan. Daca e v2 e tare ciudat.

    00
    • varianta 1. vecinii n-au nici o treabă, vechea casă era lipită de a lor.

    • Dacă e o casă veche undeva nu înseamnă că ai voie să construiești la fel una nouă, regulile se mai schimbă. Îmi povestea cineva că a moștenit o casă veche pe lângă Bruxelles, și ce a moștenit în momentul de față e de fapt un fel de amendă pe care trebuie s-o plătească anual. Asta pentru că e o casă foarte veche și nu mai corespunde PUZ, care zice că toate casele trebuie să aibă zidul de la drum aliniat cu celelalte; pe vremea când a fost construită nu exista această regulă, și casa e cu 1m mai în spatele celorlalte. Cât timp proprietarul vechi (dinaintea modificărilor PUZ) păstrează casa, nu se face nimic, dar atunci când se schimbă proprietarul, cel nou este amendat pentru că nu se încadrează casa lui în specificul zonei. Și tot ce poți să faci e să dărâmi casa sau să plătești anual amendă.

      00
  12. O chestie buna daca o facea la fel era ca iarna scadea factura la gaze.

    00
  13. Romania:
    PUZ.
    Autozitatie de constructie.
    Spaga.
    Fara predicat ca e grele…

    00
  14. Poate că după ce-o termină are de gînd s-o mute unde zici chemînd echipa de la ”Mutări masive” (Viasat Explore). Sau… printr-o serie de explozii controlate :)

    00
  15. Nu primeste aautorizatie daca nu lasa 3m de vecin si 5m de strada, smartass!

    00
  16. nu se mai aproba case lipite. trebuie la minim 90cm de limita terenului.

    00
  17. Lasand toate astea la o parte, daca omul o face legal (autorizatie alea alea), inseamna ca aveti un regulament de urbanism de tot cacatul, ca sa nu mai spun de cei ce aproba asa ceva.

    00
  18. Ce te uiti in cur… ce te uiti in cur… ce te uiti in curtea mea.
    Parca tu n-ai cur… parca tu n-ai cur… parca tu n-ai curtea ta

    00
  19. Daca nu-i încape mașina, măcar pentru 2 biciclete ș-un câine are loc, nu ?

    00
  20. Foarte bine. Daca vecinul ii un amarat si nu-si permite sa-si repare acoperisul deteriorat, trebuie sa-si futa si el peretii la casa cea noua? Toate avantajele sunt de partea lui.

    00
  21. La faza cu copacii, mă gîndesc că şi-o fi pus centrală pe lemne. Şi mai scapă de costuri o iarnă.
    O fi fost şi chestia cu: „Şi dacă ramuri bat în geam…”

    00
  22. probabil o sa dea casa veche jos dupa ce-o termina pe aia noua. daca nu, e doar imbecil.

    00
  23. Numa cunoscatori pe aici in alte legilor legate de constructii.
    Fiti atenti aici. Zoso zice de un vecin. Zoso probabil sta intr-o zona unde casele sint la calcan. Adica lipite. Poate nu toate, dar in Brasov cam asta e tendinta din cauza terenurilor inguste. Si e normal. Ai avantaje la astfel de constructii.
    Omul nu a vrut asa, o fi cerut avize, i s-au aprobat si gata. Omul o fi avut motivele lui. Faptul ca nu are loc de parcare in curte, nu e problema noastra.
    Cind faci o casa la calcan esti nevoit sa ai grija de fundatia casei vecine, acolo unde e comuna. SI daca vecinul are si un beci ceva pe partea aia, bagi beton si fier in pamint de iti mai ridici o casa. Probabil a vrut sa evite astfel de costuri. E problema lui. Dar e un motiv foarte solid in principiu.

    00
  24. La final o darama pe cea veche si asta e…

    00
  25. @zoso eu zic sa vorbesti cu vecinul, sa nu faca prostia asta :) omul nu a gandit bine atata timp cat masina nu incape, poate se plimba cu roaba in jurul gradinii.

    00
  26. Probabil doar asa a obtinut autorizatie, cu minim x metri fata de vecin. Cum mai spunea cineva mai sus: pune plante pe zid, si astfel are mai multe ferestre, si pe la parter.

    00
  27. Fiecare zona are propriul plan de urbanism zonal. Degeaba ne dam cu parerea aici, omul o fi construit cum ii da voie regulamentul – care iata ce zice:

    „Articolul 9. Implantarea construcţiilor unele faţă de altele pe aceeaşi parcelă
    Clădirile vor respecta între ele distanţe egale cu jumătate din înăţimea la cornişă a celei mai înalte dintre ele. Distanţa se poate reduce la ¼ din înălţime numai în cazul în care faţadele prezintă calcane sau ferestre care nu asigură iluminarea naturală a unor încăperi de locuit sau destinate unor activităţi care impun iluminare naturală.
    Distanţa dintre două ferestre aşezate faţă în faţă nu poate fi mai mică de 3.oo m. ”
    (de aici:

    Deci e perfect verosimil ca o fi lasat 1.5m de la calcan ca sa-i mai intre si lui lumina in odai.

    (PUZ-ul Brasovului e online aici: http://serviciiharta.brasovcity.ro/webgis2update/?SiteGuid=7ff2167f-f171-4ca0-8b22-162810a591c5 )

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube