Blogul ca hobby

“Nu știu dacă să îmi iau domeniu pentru blog, l-am făcut ca hobby”.
”Nu am 50€ pe an pentru hostingul blogului, e un hobby”.
”Nu am timp să măresc fonturile și să fac blogul user-friendly, e un hobby care nu îmi aduce bani și de care nu mă pot ocupa”.

Am auzit variantele astea de zeci de ori. Oameni pe care vreau să îi ajut sau care vor să fie ajutați. Și care fac două greșeli:

Hobby-urile costă bani

Cel mai mare hobby al meu este să dorm. Sunt dedicat 35% pe zi acestui hobby. Dar, pentru a-l pune în practică, restul din zi trebuie să muncesc, că nu m-am născut în familia Năstase sau Dragnea.

Asta e valabil cu orice hobby. Îți place să citești? Costă bani. Îți place să călătorești? Bani. Îți place să colecționezi frunze? Bani de bolduri și de caietul în care le ții.

Și culmea este că un blog este destul de low maintenance când vine vorba de bani. Un domeniu e ieftin, un hosting la fel.

Nu e ca alte hobby-uri, gen burgerii sau dronele.

 

Vor banii înainte

Hobby-urile care aduc bani. Gen sexul la femei sau muncitul la bărbați. Sfântul Graal. Numai că, pentru ca un hobby să aducă bani, trebuie să aibă o maturitatea oarecare. Țiriac n-ar putea taxa 15 lei intrarea la colecția lui de mașini dacă ar avea doar 4 sau 10 mașini acolo. Luvrul n-ar putea cere 25€ dacă ar avea doar 100 de picturi.

Ca hobby-ul blog să aducă bani, el trebuie îngrijit și dezvoltat. Cu scris, cu temă decentă, cu hosting bunicel, cu scris, cu scris, cu scris și, desigur, cu scris.

 


La final, mulți folosesc scuza asta cu “e hobby” pentru propria delăsare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Pentru mine blogu-i terapie :D

    00
  2. Motive inventate pentru a procastrina + teama calitatii slabe a produsului finit = mai bine nu mai fac si o ard ca strugurii’s acrii.
    Povestea multora.

    00
  3. Mulțumesc pentru link >:D<

    00
  4. Eu personal am făcut unele investiții.
    Pe host dau circa 50 de euro, mi-am luat în dedicat.
    Am găsit o tema mai friendly.
    Am lucrat puțin la insights pe Web, trebuie sa fac ceva și pe mobil.

    Problema mea e ca nu pot scrie des. Deși îmi notez pe telefon mereu orice idee de articol.

    00
    • si 50 de vizite pe luna

      00
    • Nu a zis nimeni ca am trafic, nici nu am zis ca fac bani din investiție.

      Am zis ca am investit pentru va aia 50 de care zici tu, vreau sa se simtă om iar acele investiții nu înseamnă prea mulți bani pt mine.

      Nu îmi permit sa îmi dau demisia pt blog, nici nu cred ca dacă as avea succes ar egala veniturile mele lunare.

      Deci, ai comentat ca sa ce?

      00
    • Și Zoso a avut tot atâtea vizite la început. Sau s-a născut cu mii de suporteri? Nu cred… chiar și el a pornit de jos. Conteaza ce faci pe parcurs ca sa il ajungi.

      00
  5. Pentru cateva minute m-ai facut sa ma gandesc sa trec de pe blogger, dar 10 ani de obisnuinta sunt ca o relatie abuziva. Parca n-as pleca, daca mai incolo se decide ca ma iubeste?

    00
  6. Succesul online prin blog e atunci când te citește mama, dar și soacra, pe domeniul propriu, cu diacritice. Pe mine mă citește mama, soacra n-are net. Altfel, n-am mai scris pe blog de două săptămâni, dar încă aștept oferta de la NY Times pentru un editorial.

    00
  7. Sunt total de acord cu ce spui tu. Mereu am spus ca daca iti consideri blogul un hobby, macar trateaza-l ca atare. Sa se vada ca iti place si ca te implici. Culmea, azi noapte si eu am scris un articol despre cum sa construiesti audienta unui blog. Poate arunci o privire, daca ai timp :)

    00
  8. NOU
    #14

    Eu personal folosesc Blogger, nu pentru că e gratuit, ci pentru că îmi este mai comod. Oricum, de câteva luni apelez și eu la servicii de hosting plătite, când începe să-ți crească traficul (nu cu mult), nu mai lucrează bine toate scripturile.

    00
  9. Si pentru mine blogul e terapie, dar la fel cum terapie e pt mine si acvariul de acasa si pe ala nu illas plin cu mal si alge urate nici blogul nu il neglijez.

    Il destelenesc, il plivesc si il aranjez cum stiu eu mai bine.
    Si recunosc, mereu e ceva de invatat.

    Ce nu inteleg e de ce oamenii care nu se pricep (si pace!), nu apeleaza la cineva care are idee cu ce se mananca treaba, si sa isi vada de scris?

    Ori lene, ori zgarcenie.

    00
    • Blogu’ lu’ animal e cel mai tare.
      Zici ca e scris în consola de linux.
      N-are domeniu plătit (cred) și nici nu ii trebuie, scrii animaloo în goagal și te duce la el.

      Posturile sunt concise și majoritatea fără poze, gen dacă ești abonat le poți citi direct din mail.

      Nu cred ca face 1 milion de viewuri pe zi, dar nici nu cred ca-i pasa.

      Asa cred eu ca arata un blog de „hobby”.
      Și nu știu de ce ar fi o problema lipsa domeniului sau a hostingului pentru hobbyisti (cu ghilimele sau fără) care aduna de domeniul a sute de view-uri pe zi.

      De acord, vrei bani, investești – dar asta e un pic altceva. Ceva care bate înspre profesional.

      00
  10. Ai mare dreptate! Este cu adevarat nevoie de munca, efort, perseverenta :) Iar pentru succes, este nevoie si de originalitate.

    00
  11. Eu cred că dacă ai cu adevărat un hobby, cu timpul investești, pentru că începi să ai pretenții de la tine. Vrei calitate de la uneltele care te ajută să îți pui în practică pasiunea.
    Dacă nu ești dispus să bagi bani în acel hobby, e probabil un moft de moment. O să treacă.

    00
  12. So cam cat primmest tu sa scrii postari atat de slabe?

    00
  13. „Investitii” in site:
    – Hosting de aprox 12$/luna.
    – CMS Joomla si tema gratuita (modificata un pic).

    Cel mai important aspect al unui blog/site cred ca este continutul si implicit timpul pe care-l ai sa scrii articole…

    00
  14. Cineva spunea ca blogul e cel mai ieftin psiholog si eu chiar cred asta. :)

    00
  15. Pfu, așteptam să zică treaba asta cineva! Nu înțeleg mentalitatea de a avea un blog doar ”pentru mine”, dar public, ceea ce înseamnă, evident, că îl vede toată lumea.
    Și apoi, dacă le reproșezi ceva la design sau content, ți-o dau cu ”e un blog doar pentru mine”. Păi, fă-l privat dacă e așa!

    00
    • No, nici eu nu inteleg mentalitatea asta ca a ta. Adica si daca cineva are un blog public, pe care nu-l aranjeaza fie si pt ca nu vrea, ma scuzi, dar care e problema *ta* de fapt? Va iesi comentariul asta pe un ton mai brutal probabil decat voiam sa sune, dar „cainele moare de drum lung”, si continuarea, cu aia de mor de grija altora, probabil o stii.

      00
  16. Ai punctat excelent vali. Eu mai nou am si scuza, am job full-time.

    00
  17. Am facut pana acum 3 bloguri asa cum zici tu cu domeniu & shit din care am inchis doua iar al treilea are douazeci si ceva de unici pe zi dupa mai bine de un an (deci praf). Ce rost ar avea sa mai si investesc in el?
    Are domeniu ( ca am apucat sa-i cumpar) are hosting de buget (12 sau 18 euro pe an, habar n-am exact), are tema buna si de mobil ca io numa de pe mobil intru…
    Ca sa zic asa… sa se descurce singur de aici incolo :)). Nu putem avea succes chiar toti :)

    00
  18. Eu nu am blog, am mai multe site-uri. Ma tot gandesc sa-mi fac asa ceva, dar sunt constient ca inseamna multa munca.
    Zoso, de cate ori ai fost bolnav, ai avut febra (poate) si totusi ai scris?
    Decat sa incep un blog pe care sa apara doar cate un articol din an in pasti, mai bine lipsa. Eu am si domeniu (domenii, am si hosting).
    Nu e vorba de lene aici.
    Am vazut ca spui de Webfactor. E un hosting bun (parerea mea). Am sau am avut/am lucrat cu website-uri gazduite la Webfactor, Hostico, Simplenet, Hostway (acum Easyhost), Gazduire.ro si nu am avut probleme notabile cu ele, mi se par firme decente). Am folosit doar shared hosting.

    00
  19. La Luvru inrarea este 11 Euro :)

    00
  20. Sincer sa fiu, nu cred ca suma necesara domeniului si hosting-ului ar trebui sa fie o problema reala, pana la urma aruncam cu totii bani (mult mai multi) pe tot felul de alte tampenii. Eu mi-am facut cateva bloguri, pe care evident, le neglijez in mare parte a timpului, dar care totusi, imi ofera satisfactia necesara atunci cand simt nevoia sa scriu despre un subiect, iar cand am o discutie cu prietenii, sau pe un forum, pur si simplu ma folosesc de articolul respectiv, in loc sa stau sa formulez mereu aceleasi idei.

    00
  21. Aha! Deci tre’ să scriu mult. :) Să vad dacă mai am cerneală în rastatură!

    00
  22. Eu stiu prieteni care si-au cumparat saltele ce costa cat o masina second hand asa ca pana si pentru somn ca hobby daca il faci cum trebuie ai nevoie de ceva bani.

    00
  23. Ahh deci nu se plateste nimic in avans? Eu asa credeam ca e in Romania. Doar nu sunt intarzieri la plata sau advertiserii se fac ca ploua si nu iti mai dau banii, nuu n-are cum…

    00
  24. N-am cine știe ce blog, dar am preferat să am domeniu propriu: să pot personaliza cum vreau eu și să nu fiu limitat de worpress sau blogger. Da, blogul meu e un hobby, care mă costă ceva bani – nu foarte mulți, dar costă.

    00
  25. Sunt mii de oameni care văd în blog doar un jurnal propriu – nu îi interesează câta lume îl citește și nu vor să facă bani din asta. Pentru așa ceva un cont gratis de wordpress.com fără nici un domeniu propriu e mai mult decât suficient.

    00
  26. Mai contează și calitatea articolelor. Geaba scrii o sută de articole, dacă jumate-s clipuri de pe youtube și restul reviewuri de filme.

    Eu mă chinui sa scriu zilnic niște aberații, sper să-mi și iasă. Măcar sunt aberațiile mele și mi le asum.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube