Două observații tehnice de la inundații

Ieri am petrecut o bună parte din zi uitându-mă la clipurile filmate amator și urcate pe youtube de oameni din zonă. Prima observație e că sunt foarte puține cazuri de filmări HD, asta în ciuda miilor de telefoane presupus potente vândute anual în România. Nu știu dacă e din cauza internetului scump, care nu îndeamnă oamenii să dea mai departe asemenea filmări, sau dintr-o zgârcenie care nu se manifestă când e vorba de împrăștiat căcaturi gen reportaje cu suedeji sau sperieturi cu mașini negre care răpesc copii și le fură organele. E de investigat.

 

A doua observație e legată de camerele video profesionale. În prima poză aveți unele de generație mai nou, cu prețuri de la 200 milioane bucata, în a doua sunt de ambele tipuri. Mi se pare mișto că mai există modelele alea vechi și grele și sunt curios dacă tot pe bandă filmează și tot 320×240, acum că tot trebuie să trecem la televiziune HD la anul.

 

tehnica-1 tehnica-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Pantofii!!
    Pantofii lui ponta. Unde-s in poza?

    00
  2. Singurul lucru pe care îl observ e ca ala mai gras o are mai mică

    00
  3. Din poze se vede beleaua:
    La inundaţii s-a dus o secătură.

    00
  4. A inceput si asta sa ia pozitia cocosului in fata camerelor ca Becali.

    00
  5. Sunt 2 categorii de oameni cu telefoane destepte: 1 cei care au putin creier in cap si nu au timp sa o frece cu up-loaduri cu inundatii si poate chiar nici nu filmeaza asa ceva si 2, cei care sunt asa numitii „coca” dar care fie nu stiu cum, fie nu au net pe telefon si astfel nu up-loadeaza ce filmeaza

    00
  6. Ala din prima poza ce filmează? Ceafa?

    00
  7. Acum era momentul sa se dea Ponta cu baca aia gonflabila!

    00
  8. Trebuia sa suflice manecile camasii si era treaba mult mai buna.

    00
  9. Tocul de telefon de la curea, e dumnezeu. Are cel putin un 3310 in el.

    00
  10. Anul 2014. Inca se mai poarta tocurile alea de mobile la curea…

    00
  11. NOU
    #12

    Off-topic, dar nu pot să mă abțin. Îmi place enorm cum Ponta își poartă telefonu’ la curea, ca un mic bossuleanu.

    00
  12. prima poza seamana un pic cu posterele alea motivationale de pe vremea lui ceausescu … cu el lider maximo privind incruntat in zare …

    si 2 – doar mie mi se pare ca ponta s-a ingrasat? :-)

    00
  13. – Oamenii din zona nu au telefoane cu hd … multi de-abia au credit pentru telefon. Ca tu ai lista de Facebook plina de posesori de iphone care dau sute de euro pe o pereche de papuci e altceva.
    – In caz de se gaseste careva cu telefon hasde … fa tu upload cu cei 200 de mb pe care ii ai disponibil la prepay, cu viteza gprs ca tot esti utilizator de Vodafone. Sau cu 80 de KB/s. Om fi noi in top 3 Europa la viteze de net da … jumătate de tara pe langa wc in curte are si adsl sau cel mult 3g in casa

    00
  14. De ce se cramponeaza lumea de netul scump??? Oricat de ieftin ar fi, trebuie sa fii un pic dus sa stai sa faci upload la un video HD care de multe ori poate trece de 1GB, pe viteza de upload 3G.
    Exista Wifi! Mai peste tot! Si e ieftin, daca nu chiar gratis!
    Problema este ca multi nu cunosc posibilitatile telefoanelor! Am fost surprins sa vad lume care parea cat de cat cu ceva in cap sa se mire cand au vazut ca au posibilitatea de a uploada o poza/filmare direct pe facebook sau alte medii!
    Si asta e parte din problema.
    Pe de alta parte, cocalarii care stau sa filmeze oricerahat nu se gandesc sa dea share lumii intregi. Se multumesc sa se uite la bere, cu prietenii pe sistemul: „uite, coaie, ce vazui eu!”, acesta fiind si momentul oportun sa se laude ce clona de Galaxy S6 si-a mai luat…

    00
  15. Măh ce cârcotaşi… :-)
    Dacă nu s-a dus, apăi de ce nu s-a dus că trebuia să se ducă…
    Dacă s-a dus, de ce s-a dus…
    Şi cum, cu cămeşă fără mâneci suflecate? Şi fără barca gonflabilă…?
    Pffffuai!

    C-an bancul vestit: „să-ţi fie ruşine dacă te-i gândit la ce m-am gândit eu. Şi dacă nu ţi-i, să-ţi fie, pen’că trebuia să te gândeşti!”

    00
  16. Mare parte din camerele alea mari si grele filmeaza pe card SD. Unele televiziuni nu trec la HD din cauza altor echipamente si din cauza cu un semnal HD este mai mare (ca volum de date)… Pe de alta parte ce sa iti spun? Eu produc emisiunea HD din 2012, posturile emit in schimb SD :))

    00
  17. Nu stiu ce camera vezi tu in poza 2. Eu vad o camera profi, care nu se va vinde niciodata pe emag. Spre ex :

    https://pro.sony/ue_US/?sonyref=pro.sony.com/bbsc/ssr/cat-broadcastcameras/cat-xdcam/product-PMW320KCE/

    care costa $13.000

    In mod sigur nu e cu banda :))

    Vezi aici gama de produse profesionale de la SONY. Gasim ceva pe emag ? :)

    https://pro.sony/ue_US/products/studio-and-broadcast-cameras

    00
  18. Scuza-ma ca ti-o spun, dar in domeniul foto-video de multe ori esti cam praf si prost documentat.

    1. De la anul va fi obligatorie trecerea la televiziune digitala nu la televiziune HD. Se va emite in continuare preponderent SD (576i) si in mica parte in HD (1080i).
    2. Camera pe care o prezinti tu acolo nu face parte din dotarea niciunui departament de STIRI ale vreunei televiziuni din Romania din varii motive: nu e nevoie de 4K la stiri datorita manevrarii greoaie a fisierelor in timpul editarii, ar trebui facut downscalling la imagine ceea ce inseamna timp si bani, camera respectiva are o iluminare minima de 4 lucsi ceea ce inseamna „bezna” pentru profesionisti in spatii prost iluminate, etc.

    In imaginea prezentata de tine se observa camere HD (diferite tipuri, in general de la Sony, unele HD altele FullHD) si doua camere SD (un sony VX2100 si, probabil, un Sony PD170. S-ar putea sa te mire dar televiziunile locale folosesc asa ceva si vor mai folosi multa vreme fiindca trecerea de la SD la HD ar insemna pentru ei eforturi financiare uriase (schimbat camere, schimbat computere de montaj, schimbat configuratii de studio, schimbat linii de modulatie, costuri mai mari la emisia DVB-T, etc). Camarele SD filmeaza la 720×576 pixeli nu la 320×240 cum spui tu. Cu camere VHS te asigur ca nu mai filmeaza nici o televiziune din Romania, fie ea si una din Vaslui sau alt colt uitat de lume.

    Daca mai ai nelamuriri sau ai nevoie de sfaturi (chiar si in domeniul foto fiindca am vazut ca si in zona DSLR mai bati campii) nu ezita sa googalesti in prealabil.

    00
  19. Încă n-a protestat nimeni că ai spus de un preț de 200 milioane? Se trezesc greu trolii azi.

    00
  20. In mintea ta ingusta, oamenii filmeaza cu telefoane slabe ptr ca e netu slab sau ptr ca sunt zgarciti. Mdea? Nu te-ai gandit ca poate oamenii nu au bani in zonele alea ptr telefoane inutile? Eu am un telefon dat moca la resemnarea abonamentului. Ma doare in spit ca nu e pe rezolutia X sau Y sau ca nu are aplicatia Z instalata. Daca viata unui om se invarte in jurul aparatelor pe care le butoneaza, e grav.

    00
  21. Vad un PMW-EX1 sau EX1R XDCAM oricum majoritatea din ce vad sunt pe SD. Slabe sanse sa traga cineva pe banda…Mare si greu nu inseamna neaparat prost.

    00
  22. NOU
    #26

    Eu raman la ideea ca vorbiti ca prosti si Ponta devine din ce in ce..Mai gras..Mai bossuleanu cum zicea tipul mai sus.
    Insa voi..ramaneti tot cu latratul…”Secatura” Ramane tot cu „Carnatul”.
    Vai si amar de Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube