Consensul social…

Mă uit de câteva zile la poza asta și nu pot să nu mă mir cum toate casele alea sunt albe. E pur si simplu senzațional consensul uman la care toți au achiesat. Nici unul care să se pună cu curul în potecă, nici unul care să își vopsească șandramaua în roz sau în portocaliu, nici unul care să aibă acoperișul in 3 culori.

Și-mi aduc aminte de cum au decurs cele două ședințe de bloc la care am participat. Horror.

case-albe-grecia

(sursa foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. NOU
    #1

    Mai mult decat consens social! Nevoie imperativa dictata de legile fizicii:

    00
  2. Îmi pare rău să te dezamăgesc, nu cred este consens: autorizațiilor de construire prevăd aceasta culoare.

    00
  3. D’apoi romanu’ si-ar fi tras el o dunga colorata acolo, sa iese un pic in evidenta. Si apoi restul, sa nu ramana in urma.

    00
  4. @Valentin S. – nu se da autorizatie fara zici? si atunci indivizii de ce nu ies in strada?

    00
  5. Baieti, omu’ trolla fin. Este capabil sa faca legatura intre rezele soarelui si vopseaua alba insa dorea numa’ sa se planga de problemele lui din bloc de care nu ne pasa. Daca posta ceva de genul: „ba’ ce vecini cretini am” va mai trezea interesul sa cititi acest post? :D

    00
  6. Fiecare om are o perspectiva diferita de ceilalti. Daca zoso a vazut in aceasta fotografie ‘consensul social’ Physically_fit a vazut logica problemei si domnul Valentin S. a pus in lumina partea legala a constructiilor.
    Ca sa imbogatesc acest curcubeu de opinii dar si ca sa-mi exprim punctul de vedere as spune ca e o fotografie frumoasa. Fotografie ce la noi nu va putea fi facuta in viitorul apropiat. Deoarece smekeria e atat de mare incat nu tine cont de consesns social,fizica,lege sau atractia pt frumos.

    00
  7. @Physically_fit: Exact. La fel cum moda masinilor albe a fosst preluata din Florida si Emirate. Doar ca aia luau din motive practice. Si din cauza da legile fizicii cum bine zice Physically_fit

    00
  8. Numa tiganu din castelul din varf nu a vopsit-o alb :D

    00
  9. @Vladimir, zici ca sunt albe pt. ca razele soarelui? La noi iernile fiind destul de reci si incalzirea scumpa, ar trebui sa fie mici, cu camere putine si pe un singur nivel. Nu-mi explic de ce toate au 5+ , pe 2-3 nivele, foarte multe terminate 50%. Nici culoarea predominant portocalie nu mi-o explic :)

    00
  10. Romania e impotriva oricarui consens tocmai datorita associatilor astora de bloc.

    00
  11. Pentru mine, interesant e că toate sun „ca noi” (indiferent de culoare), spre diferenţă de pereţii scorojiţi ai blocurilor din oraşele României …

    00
  12. Te-ai certat cu vecinii la sedintele de scara? :)

    00
  13. Am participat acum un an si ceva pentru prima (si ultima) oara la o sedinta de bloc. Tema sedintei: reabilitarea. Ideea de baza: e gratis. Ghici ce? Nemultumiti, ca sigur sunt termopane proase, ca sigur nu vor fi albe cu picatele rosii, ca sigur…Ce m-a frapat este ca toate aceste pseudo-nemultumiri veneau din partea unor persoane care nu au dupa ce sa bea apa (nu e nici o exagerare).
    Rezultatul? Nu se mai face nimic :)

    00
  14. hai sa facem mate

    insula stearpa, 95% din venituri = turism
    95% din turisti vin sa faca poze cu casele albe

    tu ce zici, chiar crezi ca ii lasa cineva sa picteze casa cum au ei chef?
    iti spun eu: nu au voie nici sa picteze nici sa construiasca ce vor ei acolo

    o fi bine, o fi rau. dar pana una alta bucura-te ca la noi poti sa iti faci casa unde vrei/cum vrei pe terenul tau. ca pe la altii nu te lasa sa iti scoti trandafirii din fata casei ca sa nu strici peisajul neighborhoodului :D

    00
  15. AMENZI!

    00
  16. Pai varul e alb. Si un bun dezinfectant.

    00
  17. Casele in insulele grecesti erau varuite in alb inca de acum sute de ani. Culoarea aia alba era facuta din var amestecat cu alte solutii ca sa le protejeze de microbi si asa au ramas pana azi (am vazut si eu un reportaj la TV). De obicei in satele din tarile civilizate, sate care sunt si puncte turistice, exteriorul caselor ramane neschimbat sute de ani. Cand se restaureaza, se face „ca la carte” nu se arunca placi de rigips. Si inca ceva, proprietarii caselor albe din Grecia nu sunt genu’ ala de oameni care dimineata ies pe balcon in chiloti sa aprinda gratarul sa friga ceafa de porc in timp ce manelele rasuna 5 strazi. E zona scumpa acolo, oamenii sunt educati nu se cred la circ sa isi vopseasca casele culorile curcubeului.

    00
  18. Simplu, ala e cartierul facut de Mazare si decorativa alba e cea mai ieftina.

    00
  19. si noi avem consense (pun indended): mitica la puscarie, tre sa ai coaie sa fi zana, chestii de astea..

    00
  20. N-au fost toate albe insa de la soare s-au albit.

    00
  21. Haida de, te uiti tu la o poza cu casute albe si te-ai gandit tu de ce sa nu fie asa si in Romania. Frumusetea se naste din diversitate nu din consens.
    Sa nu te duci pe Coasta de Azur ca o sa faci cataracta de la culori. :)
    Auzi da mai bine, ia sugereaza tu un consens d-asta social la Amsterdam. Spune-le ca nu iti place lipsa lor de consens, ca e nasol sa aiba case rosii, albastre, verzi si chiar portocalii. Pune accentul pe portocaliu. ;)
    Fie vorba intre noi sa stii ca sunt si niste case roz misto p’acolo.
    Da’ nah, tie iti plac alea albe, sa fie consens social.

    00
  22. Liceu. A doişpea. Venea bacu’ cu două probe. Ca să dai bacu’ trebuia să treci anu’. Ca să treci anu trebuia să nu ai corijenţe. Ca să nu ai corijente … în fine. Ne punem cu toţii şi îl trecem, cu teme făcute în grup, suflat, scris teza în locul lui, lupte grele, până şi pe Magnificul Neculai Ghintuială. Magnificul Ghintuială, dintr-un sat, FOARTE greu de cap. El, după ce se termină, totul cu bine: o zîs taticu sî viniţi la o pastramî cî tai un bierbiecuţ. Noi: bine, mă. Unde? El: viniţi cu trinu, vă daţ gios la garî şî mierjiţi la dial. La a doua faciţ la driapta, pi urmî la stânga, pi urmî la stânga şî pi urmâ o sî videţ o casî cu gardu vierdi. Lângî aia stau ieu.

    00
  23. Totul se explica intr-un singur cuvant, civilizatie.

    00
  24. ce zona/insula este mai exact ? c-as trage o fuga pana acolo sa vad exact cum stau lucrurile…

    00
  25. La noi e haos, pentru ca legile au viduri legislative si pentru ca Regulamentele locale de urbanism sunt incomplete. si pentru ca oamenii nu au bani de artificii stilistice istorice. pe om la tara il intereseaza aspectul financiar, ca daca s-ar respecta arhitectura fiecarei zone, oamenii n-am mai construi case, fie ca ar fi mult prea scumpe fie ca nu au dotarile necesare unui trai confortabil (termopane, izolatie termica, antene, acoperisuri rezistente si ieftine). va spun sincer, casele taranilor construite pana in anii 80 sunt foarte frumoase. acoperis din tigla arsa in cuptoare peste care s-a prins patina timpului si ligheni. peretii decorati cu motive rurale si prispe inconjurate cu lemn sculptat. dar sunt demolate pentru a face case economice. suntem saraci si functionalitatea are prioritate.

    00
  26. https://www.sashwindow.com/

    In Romania problema nu e culoarea, ci arhitectura.

    00
  27. @bully

    Rodos

    00
  28. „Romanii n-ar face, romanii n-ar drege, in Romania n-o sa vedem niciodata asa, romanii sunt niste prosti, romanii sunt smecheri, romanii vor sa iasa in evidenta.”
    Realizati ca si voi sunteti romani, nu? Realizati ca in toata lumea, casele au diverse culori, forme, marimi. De fiecare data cand vad „romanii sunt *insert bad word here*” sau „numai in Romania vezi asa ceva” ma apuca plansul. Peste tot se intampla la fel, peste tot e haos, peste tot exista probleme. Daca mergeti in vacanta intr-o tara straina si nu aveti timp sa-i vedeti si partile rele, asta nu inseamna ca ele nu exista.
    In rest, foarte frumoasa poza :)

    00
  29. nu mai compara mere cu… pere :)

    00
  30. @dragos: Da, peste tot sunt probleme. Peste tot se construieste aiurea. Insa secretul traiului mai bun si perceptiei de mai bine sta in procentaj. Romania, din pacate, e o tara in care lucrurile merg prost in toate domeniile care conteaza pentru un trai decent si civilizat in procent de 90%. Unii dintre noi au si trait timp mai indelungat prin alte tari, n-au fost numai in vacanta. Si sunt perfect constienti de doua lucruri, la intoarcere:
    1. Peste tot sunt probleme.
    2. Dar nu ca la noi.

    00
  31. Nu e consens – sunt legi ( drastice).
    Am vizita Bologna prin 2000 si am avut in program un tur al orasului vechi. M-a frapat desigur faptul ca toate cladirile erau vopsite in 1-2 culori ( aceleasi) si toate aveau rulouri exterioare din panza de aceeasi culoare.
    Si am intrebat care este motivul – nu se gaseau alte culori pe la 1400-1500? Mi s-a raspuns ca este vorba de obligatie prin lege. Ei aveau legi la 1400-1500 in acest sens… Noi avem acum abia cateva ( pe care nu le respectam). Pe la 1400 – 1500 – noi traiam in bordeie si ne bateam cu turcii…

    00
  32. Urăsc să-ţi demontez tot articolul şi entuziasmul antecomentatorilor, care cred că-i vorba despre o ţară civilizată.
    Legat de casele albe, din câte ştiu eu, sunt obligaţi de legea lor ca să arate frumos pentru turişti (căutaţi pe net despre lege şi găsiţi ceva informaţii). Recent, parcă, le-au dat voie să folosească şi nişte culori mai deschise, roz şi maro cred, însă doar în anumite zone/insule. Plus că mai au nişte reguli stricte grecii în domeniul ăsta: din câte ştiu, în zonele turistice în timpul sezonului nu se poate construi nimic, pe motiv că turiştii nu trebuie deranjaţi.

    Aşadar, nu-i vorba de consens, este vorba despre atenţie sporită într-un domeniu la care sunt chiar buni: turismul.

    00
  33. E o nuanta anume: Alb Buldozer.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.