10 idei pentru șomerii de la Roșia Montană

Împreună cu colegul Cetin am făcut o listă de soluții atât pentru oamenii trimiși în șomaj tehnic zilele astea de RMGC, cât și pentru cei care n-au de muncă la Roșia Montană și în împrejurimi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Am eu o idee care i-ar scoate din saracie pe toti: organizeaza un parc de vanatoare pe muntele ala, pentru politicieni :D Dau drumul politicienilor in rezervatie si apoi ii vaneaza. Filmeaza toata minunea si o dau la ProTV la ora 5. Pun pariu ca lumea ar chiuli de la servici sa vada asa ceva. Cand se termina politicienii, cred ca ar putea importa cativa.

    00
  2. 11 sa se mute

    00
  3. Clipul e o băşcălie ieftină…

    Iar, până acum de ce nu i-au trimis în şomaj tehnic, ce le-au dat de muncă?

    00
  4. Mai pot fi si urmatoarele:
    – Sa faca ce fac restul de 20 milioane de locuitori ai Romaniei care nu stau pe aur. Adica sa invete o (alta) meserie, sa isi deschida un business, sa faca agricultura, turism, chat erotic, comertz cu pureci etc; sa faca orice mai putin de un job de 10-15 ani, urmat de poluare pe sute de ani.
    – Sa futza in inima onor guvernul care a declarat zona ca fiind monoindustriala si nu poti investi acolo decat in minerit.
    – Sa ceara cota parte din incasarile pe care le au unii bloggeri sau presa (nu spun ca tu ai, habar nu am daca esti platit sau nu de RMGC) din circoteca asta periodica pe tema „saracii rosia montanezi, moare de foame ca nu ii lasa hipsterii sa dea cu cianura fara numar acolo”.

    Si astea imi vin asa, rapid, fara sa ma chinui prea tare :)

    00
    • @Radu: mă dezamăgești. zi că am, n-ai cum sa greșești. dacă am ai ghicit, dacă nu am, cui îi pasă. :)

  5. Sau sa deruleze campanii RMGC pe bloguri.

    00
  6. Serios, mineritul – cu exceptia sefilor din minerit, ingineri, tehnicieni calificati etc, care sunt probabil 1-2% din cei implicati in minerit – nu e o meserie. C’mon, meserie inseamna sa stii sa faci ceva, minerit = uite o tesla, sparge piatra aia/carbunele ala si pune-le in galeata, rastoarna galeata in vagonete. Cat de complicat poate sa fie, ffs? Se folosesc miscari largi, naturale, le putem face cu totii din prima zi, cu multa atentie sa nu iti dai cu tesla in coaie si cam atat. Ca e greu, ca mori de silicoza la varste fragede, ca devii betiv depresiv si iti bati nevasta si iti condamni familia la un iad perpetuu si le tai sansele stand intr-un oras minier, pm, ce altceva sa faci DACA NU STII NICIO MESERIE? Iesirea din cercul asta vicios nu o poti face decat trecand peste plangerile de mila in batic si peste asteptarile de pomeni de la stat, invatand si prestand ceva util restului umanilor.

    00
  7. Radu cand termini de debitat prostii vino aici.
    Unde crezi tu ca e zona moindustriala la Rosia Montana. Ai citit tu facebook si gata, esti cunascator?
    Zona monoindustriala este pe suprafata ocupata de exploatarea miniera de stat care a functionat acolo pana in 2006. Restul de 75% din zona nu e monoindustriala se poate face orice acolo. Nasol e ca nimic din ce faci nu prea e profitabil. Agricultura nu merge ce nu e teren bun, e stanca aia din care se scoate aurul, padure nu e, au taiat-o comunistii in cautare de aur, turism nu merge ca nu vine nimeni sa vada deseuri industriale si peisaj ca dupa apocalipsa, mure nu cresc si ciupercile sunt cu metale grele ,,,,

    Banuiesc ca ne ramane aia cu chat erotic, Sunt chel si gras iar pentru tine la videochat iti fac reducere la doar 15 dolari pe ora, tva inclus ca nu prea e ok sa facem ca David salvatorul si sa nu fiscalizam.
    Da-mi te rog numarul de card si-ti trimit datele de conectare la server. Nu cumva sa te dai lovit si sa nu trimiti contul.
    Primesc bani si prin paypal.

    00
  8. cool rmgc baga sponsorizari din nou,cetatenii de la RM vor face ceea ce vor face si dupa ce se termina exploatarea (dupa 20 ani) cu o singura diferenta nu se pot plimba cu corabia intr-un lac de cianura

    00
  9. @septimiu: pe tine când te bagă în şomaj tehnic? Că ne-am cam săturat de angajaţi din ăştia de la PR care se dau mineri şi bagă aceeaşi placă uzată. Măcar încearcă să bagi minciuni ceva mai greu de verificat din faţa calculatorului, nu că la Roşia Montană nu sunt păduri, când pe Google Earth se vede altceva.

    00
  10. Septimiule, m-ai convins, din motivele enumerate de tine este clar ca e bine sa se faca acolo exploatarea, sa castige niste salarii prapadite 5-600 de oameni pentru o perioada scurta (chiar si pt viata unui om scurta, nu mai zic de viata unei comunitati) urmand ca in cazul in care acolo se intampla naspetul cu cedarea barajului, cu poluari masive ale apei / solului (naspet posibil inca 2-300 de ani dupa aia) sa platim toti – de la buget, Coane Fanica – , bascai niste zeci / sute de morti. Le platesti tu, Septimiule, crezi ca impozitele voastre echivaleaza sutele de milioane platibile in aceste cazuri, iti iei tu pe constiinta, Septimiule, posibilii morti? Si daca ar echivala impozitele, pai de-aia futem noi 4 munti si-o vale-adanca acolo, sa ramanem fara ele si sa avem bani de amenzi/despagubiri?
    Sarac, sarac Septimiule, dar vad ca ai pc, ai conexiune de net, stai in timpul programului pe net (in loc sa te zbati sa gasesti ceva de facut) sa vezi postari favorabile „cauzei”. Ori e cum ai spus tu, Septimiule, si e nasol acolo (cam ca in 90% din Romania, de fapt) ori esti un postac platit care incearca sa smulga, alaturi de niste lacrimi, si ceva simpatie pentru cauza celui care il plateste. Serios acu, zi si tu, ce sanse sunt ca din 5-600-1000 de oameni din zona, interesati direct (adica un fel de din 0.005% din popendulatia Romaniei), sa fie un fan al lui Zoso care sa stea calare pe net la putin timp dupa ce Zoso a dat cu postul proRMGC si sa vina sa isi spuna si el povestea lacrimogena? La fel si la arhi, odata cu postarile lui recente pe subiect, s-a umplut de rosia montaniarzi care isi plang durerea.

    00
  11. I-au bagat in somaj chiar in ziua cand s-a hotarat ca UDMR ia Mediul, cred ca s-au resemnat ca pana la alegerile parlamentare urmatoare nu mai misca nimic acolo.

    00
  12. Ba baieti, salvatorii celor care au cazut cu avionul prin apuseni locuiesc la cate zeci de km de RM. In tumultul acelor zile nimeni n-a constatat un lucru. Ca oamenii sunt bine hraniti, n-au urlat pe la televizor ca mor de foame, si traiesc, ce-i drept, nu grozav in acea zona de munte ocupandu-se cu diverse activitati specifice. Asta cu locuitorii care nu pot trai din minerit e metoda cea mai simpla de manipulare. Iti naste compasiune si mila. Asta fiind scopul manipularii. Daca celor de la RMGC le pasa atat de mult de cei de acolo, de ce-i trimit acum in somaj tehnic? Ah, pentru ca nu mai au nevoie de ei, pentru ca de fapt lor nu le pasa decat de aur si de profit. Asadar deruland timpul inainte peste 20 de ani, la fel ca acum, oamenii vor fi lasati de izbeliste urland ca le e foame. Doar ca atunci zona va fi vraiste, vom avea ditamai iazu de decantare pe cap, tara va fi mai saraca cu niste sute de tone de aur.

    00
  13. septimiule, da’ cuvatul „sera” iti spune ceva? Victima mica ce esti tu.

    00
  14. uite eu am avut alta ideea si nu pot sa nu profit sa iti cer parerea :D

    se cheama cooperativa de arta si e un soi de mecanism de crowdfunding.
    pe scurt, pentru fiecare produs pe care îl cumperi, Cooperativa de Arta oferă mai departe 75% din preț:
    – 50% către cauza socială care te inspiră
    – 25% artistului care a creat vizualul

    una dintre cauze este Adopta o Casa in Rosia Montanta. gasesti tampa ideea sau iti pare ca as fi omul lui soros? :P

    00
  15. Uau, un clip pe aceiasi linie de sinceritate cu rmgc-u. Ce nimereala!

    00
  16. era bun un astfel de video de la impotrivisti, de la cei care au iesit la proteste pana acum. Ok, nu ne place Rmgc, dar care e alternativa in zona? Nu FanFest, nu culesul de fructe din padure, solutii concrete intr-o zona unde numai minerit s-a facut de 1800 de ani incoace

    00
  17. Deci, s-a schimbat ceva în acest sfert de secol: Acum declarăm război Rusiei și ne lăsăm cuceriți, înainte speram de la americani același lucru.

    00
  18. @RADU
    „ce altceva sa faci DACA NU STII NICIO MESERIE? ”

    deci domnu Radu hai sa iti povestesc eu o povestioara despre mineri si meserii.
    tata a fost miner, a lucrat 19 ani la subteran ca muncitor, intr-o mina la 35km de Rosia Montana.

    deci sa o luam cu inceputul:
    -de la 16 ani stia sa desfaca un motor de motocicleta si sa il puna la loc, parte mecanica, parte electrica. daca era vreun bobinaj stricat nu cumpara altul, il ducea la reparat. daca nu era vreo piesa buna mergea la niste indivizi si o facea la strung.
    – a construit o casa, de la zero, de la fundatie pana la acoperis, fara ajutorul unui zidar.
    – a facut un garaj cu desene facute de el, cu creionul liniarul si radiera apoi aprobat la primarie. facut scheletul metalic, taiat sudat, acoperisul de internit montat de el. scandura taiata si abrictuita de el, cu tot felul de forme traditionale. inca il folosesc, eu doar l-am intretinut.
    – suda atat de bine la nivelul unui sudor. tot gardul, poarta cu tot felul de forme sunt facute de el. cu menghina cu ciocanul, cu vinclul. cateodata il mai ajutam si eu. fura tot felul de idei de forme de prin carti de la tv, cand mergeam prin tara ne trezeam ca oprea masina ca sa se uite la vreo poarta.
    – de pe la 40 de ani incolo il ajuta pe un prieten de al lui care are un garaj auto. a desfacut masina personala bucati, a dus vibrochenul la rectificat si a pus tot motorul inapoi la loc. cu parte electrica cu tot. a facut tinichigerie, lua o bucata de tabla si o taia si o indoia de batea perfect, apoi o suda. dupa asta am pregatit-o pt vopsit, slefuire cu apa.
    – stia sa faca teracote si seminee de alea faine cu marmura, mergeam eu cateodata si luam pamant de lut din deal. a facut cred ca 100 de teracote la viata lui, contra cost. si acum dupa 20 de ani inca sunt bune teracotele facute de el, pe ale mele doar trebuie sa le curat de funingine.
    – stia sa zugraveasca, si nu ma refer la datul cu rola pe perete, ci zugraveli de alea complicate cum se faceau pe vremuri, cu tras linii si vopseaua suflata. si acum am colectia lui pe pensule, de vreo 30 de bucati. am prin pod vreo 150 de bucati de sabloane de carton cu figurine facute de el sau colectate de prin tot felul de carti. lucrarile de finete erau suflate cu gura. iar cele pe suprafata mai mare cu un aspirator de ala romanesc. cred ca a avut cam 100-200 de case zugravite, lipsea cate 1 saptamana de acasa.
    – mergea la coasa, facea fan.
    – a facut gard la livada, de la sapat gropi la taiat tarusii din padure, la intins sarma ghimpata, la facut o poarta din lemn. totul doar el si eu.
    – culegeam prune mere, faceam tuica. sunt si aici tot felul de chestii pe care tre sa le sti de la cum sa pui doagele sarite de la bute, pana a face noi inele, cat tre sa lasi prunele la fermentat, cum tre sa fie focul cand le fierbi, ce faci cu resturile dupa aia, etc.
    – avea grija de animalele de prin gospodarie, am avut oi, porci, gaini.
    – avea grija de gradina. avem vreo 20 de tipuri de legume plus vreo 6 tipuri de copaci. avem gradini si livezi in 3 locuri. productia nu era mare dar suficient cat sa fim nevoiti sa cumparam f putin.
    – lemnele le aduceam singuri din padure. el le taia cu securea, apoi caram in spate bustenii cate juma de km pana la caruta, de unde le ducea calul.
    – la 45 de ani pe vremea lui Constantinescu deoarece cu mina tot erau zvonuri ca se inchide a mers la Turda la 150km de casa sa faca scoala de soferi C si E. pe vremea aia nu era peste tot. a stat 1 luna intr-un camin de nefamilisti la Turda si s-a intors de acolo cu carnetul. a mai durat vreo 3 ani dupa care a luat ordonanta de la mina si s-a angajat la un patron ca sofer de camion.
    -etc.
    daca as sta sa ma mai gandesc ce stia tata cred ca as mai gasi inca cateva chestii.

    a murit la 51 de ani. tatal lui (bunicul meu) a murit cand avea el 25 de ani, de atunci a trebuit sa se descurce singur.

    acum imagineaza-ti domnu Radu cat stie un orasean ca tine in comparatie cu un miner de genul, daca eu crescut la tara langa el simt ca stiu sa fac cam 10% cat stia si a facut el.

    tu esti un fel de rahat sub unghie comparat cu un om de genul !

    m-as bucura ca tu sa fi cultivat un castravete de la recoltatul semintelor pana cand il faci muratura.
    macar atat sa sti cand trimiti un miner sa traiasca din agricultura. macar sa fi cultivat si tu un castravete, in intreaga ta existenta.

    00
  19. @Cezar Cherciu
    da, Cezar. adopta tu ceva sau cumpara in sistemul ala. Eu cind cumpar ceva prefer insa sa platesc 0 cooperativei, 0 cauzei si sa platesc corect omul care a muncit la acel ceva. Din pacate e plin de rentieri ca tine care adauga valoare 0 dar vor 25% din orice trece pe la ei, si de care nu mai ai loc sa ajungi direct la producator.

    00
  20. Daca tot te-ai apucat de liste cu colegul Cetin, ati incercat sa faceti o lista si cu cerintele de tip „grof pe mosie” pe care RMCG le impune?
    Gen, luati in plm 4% pentru a ne lasa sa va poluam, nu ne mai incurcam de dreptul de proprietate, expropriem noi pe cine vrem in numele statului, care stat e obligat sa ne dea orice aviz, pentru orice, cand vrea muschiul nostru. Poate faceti un vidoclip si cu asta?

    Eu sper sincer ca sunteti platiti pt asta, ca macar sa aveti o scuze pentru lobby-ul pe care il faceti unei hotii.

    00
  21. @Alexandra, solutia e simpla si e-n mana guvernantilor. Cresterea nivelului de trai pe intreg teritoriul romaniei. E interesant cum brusc blogarii si intreaga suflare care se adapă din banii RMGC e extrem de ingrijoarata de saracia din RM. Chit ca acea saracie, chiar mult mai extrema, e prezenta pe intreg teritoriul Romaniei. Si nu e dedatoria mea sa gasesc solutii. Platesc taxe si am un guvern care asta se ocupa. Dar imi rezerv dreptul de a protesta si de a refuza un proiect cum a fost cel de la RMGC.

    00
  22. Sper ca cei care comenteaza pe aici stiu macar unde este Rosia Montana pe harta.
    https://www.google.com/maps/@46.3072861,23.1161741,6734m/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m1!1e3 Nu prea pare plin de padure, ba chiar nu e deloc.
    Pentru cei care mai au idei trebuie sa inteleaga niste lucruri:
    La Rosia Montana e munte, asa cum e la Sinaia, sunt convins ca mancati cu totii rosii si capsuni din serele de la Sinaia, cele de Rosia sunt putin mai scumpe pe aici nu sunt gaze trase asa ca e mai scump sa le incalzesti.
    Adopata o casa este o idee foarte buna, copiaza intocmai proiectul de restaurare a caselor din centru vechi demarat de investitor acolo. Adopta o casa a tencuit 2 imobile cu banii stransi in 3 ani de cand a demarat proiectul, compania ce dorea sa investeasca acolo a restaurat/ renovat cam 20 de case in ultimii 3 ani si a lucrat mult la pastrarea macar in stadiul actual al celorlalte 100 de case, chiar si a celor apartinand unora dintre cei mai mari opozanti, citeste Asociata Maghiara din Rosia Montana pentru ca se pune mai mult accent pe rezultatul final decat de divergente de moment.
    Deci ar fi minunat sa vedem o crestere de macar 1000% a banilor donati pentru proiectul adopta o casa dar chiar si asta nu ar rezolva problema apelor acide din zona si a refacerii suprafetelor distruse de exploatarea industriala facuta in ultimii 60 ani acolo.
    Discutam degeaba daca tot schimbati subiectul, eu am raspuns punctual la propunerile date pe aici si iar incepem cu poluarea pe sute de ani uitand ca pestisorii aia draguti din iazul de decantare de la vecinii din Baia de Aries sunt o dovada ca nu cianura e adevarata problema a mediului acolo ci apele pline de metale grele ce dau renumele localitatii ” rosia”

    00
  23. următorul fragment îl propun drept comentariul imbecil al anului:

    C’mon, meserie inseamna sa stii sa faci ceva, minerit = uite o tesla, sparge piatra aia/carbunele ala si pune-le in galeata, rastoarna galeata in vagonete. Cat de complicat poate sa fie, ffs?

    00
  24. Inca un pic si iesea ceva amuzant

    00
  25. @septimiu imi placi.Se vede ca esti baiat destept. Asa ca am o intrebare. Ce faci daca nu gasesti destul aur si peste 2 ani se inchide sandramaua. Si ajungi in situatia de acum dar fara speranta ca or sa vina unii sa-ti dea de munca. Cu logica ta ar trebui sa taiem toate padurile sa aiba saraci taietori de lemne ce sa munceasca. Sau mi-a venit o idee. Imi fac termocentrala cu anvelope uzate da masina. Si angajez 20 de oameni. Ma doare-n fum de impactul asupra mediului. Am 20 de oameni care vor sa munceasca si sunt dispus sa platesc toate taxele la stat. Bine stim amundoi ca la modul agresiv in care se va face exploatarea e posibil sa dureze 10 ani. Maxim. Desi exista sansa sa dureze mai putin si termenul optimist sa fie dat ca sa dea bine la public.Si dupa aia oameni din Rosia Montana vor avea nevoie de ajutor. Pe termen lung. Cine crezi ca va trebui sa acorde acel ajutor? Crezi ca firma care plateste pentru frumoasele spoturi cheltuie bani pentru ca vrea sa ajute oameni din zona? Crezi ca in momentul in care nu va mai fi profitabil va mai fi dispusa sa cheltuie vreun leu sa protejeze mediul in zona. Vor strange bagajele si vor disparea in secunda 2. La un nivel mult mai redus uita-te ce a facut cei de la Nokia. Cand au considerat ca nu mai e cald la curu’ lor au spalat putina. Diferenta e ca astia vor lasa si o garla de otrava in spatele lor si nimeni sa o supravegheze. Inteleg ca oameni de la Rosia Montana nu vor decat sa munceasca. E de admirat. Cred în vorba ai grijă ce îti doresti, pentru că s-ar putea să ti se întâmple! Eu inteleg ca vrei sa muncesti dar gandeste-te bine si la ce faci. Si ce consecinte poate avea asupra mediului inconjurator , a celor din jur si mai ales a ta.
    Se mai poarta uneori ca oameni sa plece din locurile natale dupa un loc de munca. Si mie mi-ar placea sa ies din casa sa merg 10 minute si sa ajung la munca. Si seara la fel. Si crede-ma ca nu vreau decat sa muncesc.

    00
  26. Sa faca ce-o sa faca si peste 20 de ani cand pleaca RMGC-ul din sat :)

    00
  27. @Radu
    Asa e … mineritul asta nu a adus nimic bun omenirii.

    00
  28. articolu de la adevaru e plin de comentarii scrise de postaci rmgc. ce manipulare penala..

    00
  29. E buna solutia a 3-a, cea mai tranzationata suma in fiecare zi este 100 E … vorba aceea, bani pentru azi.

    00
  30. @lui Radu: Vorba lui Antonescu (aseara in emisiunea lui Gadea): Incerci sa vinzi si sa maniPulezi ieftin sentimente. Nimeni nu il critica pe taica-tu, e superman daca putea face toate alea, eu personal nu le pot face pe multe. E drept, stiu sa fac altele pe care taica-tu nu le are trecute in lista, virtualizari de sisteme, servere de mail, arhitecturi, sisteme de operare, servicii de retea etc si de multe ori imi ies si niste snitzele delicioase. Pentru ca, tadam noutatea, s-a inventat DIVIZUNEA MUNCII incepand de prin comuna primitiva, sunt milioane de activitati si unii facem unele, altii facem altele! Mandria cu „nu stii sa tai lemne si sa pui castraveti, bah oraseanule!” arata ca la tine in dulap e ascuns un mic comunist si nimic mai mult. Faptul ca taica-tu facea si desfacea garduri, coase si motoare de Dacie din 1970 si eu recunosc (complet nerusinat) ca nu o fac nu inseamna ca taica-tu are 3 coaie fata de numai 2.5 ale mele, inseamna doar ca esti stupid si vii cu un non-argument. Iar daca taica-tu si bunica-tu au fost atat de tari si stiau sa faca atat de multe lucruri (si sa castige oriunde in lume bani la modul curat si cinstit), dar totusi au preferat sa sape ca viermii in mina ca sa moara tineri, pm, de ce ar trebui sa ma simt eu vinovat sau de ce ar trebui facut proiectul RMGC? Sau cu ce e asta un argument impotriva afirmatiei mele ca mineritul nu e o meserie, e doar o ocupatie?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.