De ce cumpără Microsoft Nokia?

Ca să meargă împreună la cimitirul elefanților.

Da, Microsoft plătește 5 miliarde de euro pentru divizia de telefoane și de patente a Nokia, ca să le crească cota de piață în smartphones, ca să inoveze, ca să bla bla. Adevărul: e ieftin și n-au idei mai bune de cheltuit banii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. de fapt, mai mult pentru patente (au facut 1mld+ anul trecut din asa ceva, cu mult peste banii adusi de windows mobile si alte mizilicuri)

    la fel si google, cand au cumparat Motorola

    00
  2. Radeti voi radeti…. :D

    00
  3. momentan, google chiar a facut treaba buna cu motorola.
    mi-as dori, de dragul concurentei si inovatiei, sa vad si la nokia miscare.

    00
  4. Nokia are niste patente pe care se bate cu Apple. SI mai are niste patente cu care s-ar putea lua de gat cu google dar inca sunt preteni.

    00
  5. Singurul lucru dupa care plang sunt telefoanele non-smartphone de la Nokia.

    00
  6. Telefoanele Nokia calitativ sunt foarte bune, la soft stau prost(deocamdata).

    00
  7. Pentru mine suna bine. Nokia by Microsoft, uindoz pe mobile, procesoare mari. Brrrr.

    00
  8. Va dați seama ca Skype a costat mai mult?

    00
  9. @cristiTM, Asa ai auzit tu „pe net”, sau folosesti si esti nemultumit?

    00
  10. @cristiTM – pe cate smartphone-uri ai umblat de esti asa sigur ca stau prost dpdv al softului ?

    00
  11. @dragos
    uite, eu am umblat cam cu toate OS-urile de smartphone. WIndows suge cel mai tare. Nu neaparat ca are buguri sau ceva, dar aplicatii din pix. Ori, pentru cine nu s-a prins inca, pe mobile e f. important sa ai aplicatii.

    2. Interfata aia cu patratele alea mari e chiar de cocos.

    00
  12. Windows phone nu e un SO prost. Problema lui e ca nu are cota de piata si din aceast motiv nu sunt aplicatii atat de multe cum gasim pe IOS sau Android.

    00
  13. Nokia are un portofoliu important de patente, unele dintre ele folosite de Qualcomm in procesoarele de ultima generatie.

    00
  14. @cristiTM cum is bune dar stau prost?

    00
  15. @cristiTM, cred ca confunzi cu Android („la soft stau prost”).

    00
  16. mda, saraca lumia 1020, nu m-as supara sa primesc una peste bot de ziua mea, unde era apple cand facea Nokia telefoane high end? fiecare companie are perioada ei de glorie.

    00
  17. Deţin un Nokia Lumia 720. Telefonul este ok pentru un mid-range iar sistemul de operare foarte bun (exceptând faptul că este cam sărăcăcios în aplicaţii).
    În ciuda faptului că telefoanele sunt urâţele ca design, ele de fel sunt bune.
    Or să existe mereu rataţi care împart lumea doar între Android şi iOS, fără ca măcar să testeze ambele sisteme de operare. Aşa e şi cu Windows Phone 8: fără ca măcar să aibă în mână un device cu sistemul ăsta de operare, îl cataloghează direct prost… că deh aşa a auzit el de la şeful proştilor.

    00
  18. Nu pot sa nu ma intreb de ce, totusi, e atat de mica tranzactia… Elop FTW…

    00
  19. Să recapitulăm: în 2010 nokia e încă nr. 1 mondial dar ia apă prin toate crăpăturile. Boardul infinge în fotoliul de boss un microsoftist cu nume de flop. Elop ăsta o ţine gaia maţu că smartfonul nokia merge „decât” cu soafte microshit. Nokia cade liber, în timp ce Samsung se pişă pe Nokia cu vântul Android în spate, şi sare de pe locul 3 pe locul 1. Nokia în schimb cade de pe locul 1 pe locul 5 (cotă de piaţă smartfoane, zic). Nimeni nu înţelege de ce naiba nu vinde Nokia neşte smartfoane android acolosha, că android e gratis şi succesul ar fi instantaneu. Final: Microscrot cumpără divizia hărţi şi smartfoane de la Nokia cu MAI PUŢINI BANI decât a dat Nokia pe hărţile Navteq acu 5 ani (hărţile Navteq ajung tot la m$).
    Morala: vaca finlandeză a fost „lucrată” bine de tot de taurul american. Elop şi-a făcut bine treaba şi a economisit pentru stăpânii lui cel puţin 10 miliarde.

    00
  20. in afara de faptul ca pe wp nu gasesti ca si pe android sau ios 10 aplicatii care fac exact acelasi lucru ci doar 2-3 nu mi se pare o mare diferenta, dar wp are un mare bonus, se misca super bine, puteti spune ce vreti ca is slabe, sau ca ii vai de ele, dar luati unul pentru 2-3 zile si mai vorbim dupa

    00
  21. @purcel, din câte am înţeles la Nokia era mare lipsă de cashflow, aşa că decât faliment, a ales să se vândă mai ieftin. (ca să nu zică lumea că vorbesc prostii: https://www.marketwatch.com/investing/stock/nok/financials/cash-flow)

    00
  22. Măcar in felul asta Nokia a murit onorabil. Daca ma uit pe gsmarena la cate branduri exista, imi dau seama ca toți au eșuat lamentabil. Declinul a pornit din 2007. Sa fie vina Apple? :))

    00
  23. Nu ti-ar strica sa te documentezi nitel. MS nu a cumparat patentele Nokia ci doar le-a licentiat pe 10 ani. MS a cumparat doar divizia de telefoane, nici macar brandul. A licentiat insa brandul Nokia pentru feature phones tot pentru nu stiu cati ani. Inafara de device-urile in lucru, niciun smartphone scos de MS(+Nokia) in viitor nu va mai purta faimoasa sigla. Putem spune ca era telefoanelor Nokia high-end a apus definitiv.

    Nokia insa va ramane un holding de patente extrem de valoroase, o companie de mapping(Nokia Here) – cea mai tare chiar, si o companie de infrastructura de telecomunicatii; a da si era sa uit, o companie de R&D.

    Exagerezi cu analogia elefantilor. Chiar zilele acestea, ultimele statistici au aratat ca Nokia a crescut puternic(relativ desigur) in Europa, America Latina si Asia mai putin SUA. Ultimele telefoane Lumia scoase de ei au primit review-uri foarte bune, mai ales 925 si 1020, iar Stephen Elop, fostul CEO Nokia, are prima sansa la fotoliul vacantat de Ballmer. Despre MS n-am ce sa zic decat ca este compania pe care toti o urasc(fara motiv). Mai degraba Apple are ajunge mai rapid spre irelevanta(nu chiar cimitir) odata ce moda idevice-urilor(care reprezinta 80% din business-ul lor) va trece.

    00
  24. Eu am Nokia Lumia 920 si nu as schimba telefonul pe niciun alt bullshit de android. La Aifon, intr-adevar, IOS-ul e stabil, e ok, dar cand vad gloata de cocalari care isi cumpara aifon doar pentru a demonstra ca au bani si a se rupe in figuri…e cam la fel cu BMW-ul, o masina buna dar promovata prost de idioti… Si fratilor, n-am miliarde de aplicatii NEFOLOSITOARE dar ai dont ghiv a shet….

    1. WP 8 merge uns
    2. usor de utilizat
    3. Telefonul este elegant, mai ales cel negru
    4. Nu mai vorbesc de aparatul foto si aplicatiile care pot fi instalate pentru el…
    5, Aplicatii folositoare la fel de multe ca la Android, numai cele nefolositoare sunt cu „miliardele” in Android Market, aici Lumia e in „dezavantaj”…
    6. Se cunoaste calitatea telefonului, per ansamblu, Nokia nu se dezminte

    Va salut!

    00
  25. @zet : Uite de ce nu s-a bagat in balega de Android Nokia in 2010 : Pentru ca era deja Samsung in varf si garantat mai mult decat firimituri nu le ramaneau.

    Cine e tare pe Android in afara de Samsung? HTC? LG? Sony? Toti au androizi dar sunt sub limita de faliment, sincer.

    00
  26. buna miscare, nu cred ca e pana de idei la Microsoft

    00
  27. Era de aşteptat. Dacă Nokia o păţeşte, aşteptăm să se întâmple ceva la Samsung şi la LG…

    00
  28. Sa speram ca M$ nu face si cu smartphoanele ce-a facut si cu tabletele proprii.

    00
  29. voi astia cu „smarfoanele” sunteti la fel de brainwashed ca aia pe vremuri cu Linux-ul. moarte Windoze-lui! era o adevarata isterie. intre timp bula Linux s-a spart, mare fasaiala.
    dupa ce Apple se va duce la vale, Goagal la fel, mai vad eu entuziasm pe voi. e doar o chestiune de timp. evolutia tehnica devine din ce in ce mai impredictibila. cat despre Micro$oft? naiba stie ce-i mai paste si pe astia.
    e interesant ca lumea traieste la propriu acest razboi pe market share. parca zici ca toti sunt actionari „majoritari”. ce va f…e grija?! folositi ce aveti la indemana si va convine mai mult si vedeti-va mai departe de viata. timpul trece si voi vi-l irositi pe un razboi care nu va apartine…

    00
  30. Momentan folosesc iphone ( doar pt ca tine bateria mult mai bine) insa am folosit lumia800 si lumia 920 , si am fost foarte incantat de ele , inclusiv de SO.
    Hai sa facem o comparatie lumia 920 vs i5 , lumia are .. display mai bun, camera mai buna, niste chestii care nu sunt promovate (daca erau intr-un ifon toata lumea ridica in slavi inregistrarea audio facuta cu 3 microfoane si bla bla)
    SO 8 este foarte ok , se misca foarte repede, gasesti ce ai nevoie pe market (chiar daca nu ai 299 de aplicatii de produs fart noise ca pe iphone)
    Iti cumperi un lumia si automat primesti un bundle de softuri gratuite de la nokia …softuri care pe alte platforme , adunate ajung la un pret destul de piperat.
    Presimt ca in viitor o sa fie o chestie legata intre xbox, windows phone, surface tablet, windows …. iar la cati utilizatori de windows sunt , mai mult ca sigur si deviceurile cu win or sa prinda din ce in ce mai mult teren.
    Imi place cum utilizatorii de ios sau android arunca cu kkt in WP , cu toate ca l-au folosit, sau doar l-au vazut cateva minute …. daca cauti pe forumuri reviewuri la lumia 920 820 925 TOATA LUMEA E MULTUMITA … cum dracu se face ca aia care il folosesc sunt multumiti ?

    00
  31. Andrei Rinea: era interesant linkul daca nu era cu vrajeli din putul gandirii lui Elop. La o cafteala unu la unu Samsung contra Nokia, Samsung nu ar fi avut nicio sansa niciodata sa le ia fata Nokia. Norocul lui Samsung a fost ca Nokia a decis sa puna de bunavoie o bariera la intrarea clientului in ecosistemul lor: un soft care nu e popular. Oamenii cumpara telefon cam asa: criteriul 1: ecosistem ok (iOS sau Android) si criteriile urmatoare nu mai conteaza, ca Nokia deja a fost taiata de criteriul 1.
    Uite aici articol interesant: https://stratechery.com/2013/the-deal-that-makes-no-sense/. Citeste direct paragrafele 7 – 8 – 9, explica foarte bine diferenta dintre Samsung si Nokia in 2010.
    Cat despre androizi: LG a avut profituri fabuloase in 2012, niciun caz nu e sub linia falimentului, Nexus 4 si LG Optimus i-a scos in fata, deci tot Android. Dar oricum nu conteaza altii, Nokia era intr-o pozitie unica, avea cele mai bune hardware si distributie, daca nu alunga clientii cu un OS impopular nu ar fi avut concurenta.
    Dar asta e, sic transit gloria mundi. Imi pare rau, am fost fan Nokia, primul meu smartfon a fost Nokia E71, l-am iubit :). Din pacate brandul Nokia smartfoane va disparea, microscrot a cumparat divizia productie dar nu si brandul.

    00
  32. p.s.: si inca o chestie: de ce toata lumea zice ca Nokia avea de ales INTRE WP si Android? De ce sa nu vanda AMANDOUA OS-uri, la fel cum face Samsung? Chestia asta ca eu vand numa’ si numa’ OS de la un singur si unic furnizor, in timp ce cad cu capul in jos, si in timp ce celalalt OS are 80% din piata, miroase de la o posta a blat.
    Stephen Elop si-a dat demisia de la Nokia si se intoarce la Microsoft. Board-ul Nokia ar trebui sa isi puna cateva intrebari de bun simt, cum ar fi cat ar costa o pneumonie de la glont rece pe fost CEO transpirat. Mai mult de 10 miliarde? Nu cred.

    00
  33. @smk:
    „Imi place cum utilizatorii de ios sau android arunca cu kkt in WP , cu toate ca l-au folosit, sau doar l-au vazut cateva minute …. daca cauti pe forumuri reviewuri la lumia 920 820 925 TOATA LUMEA E MULTUMITA … cum dracu se face ca aia care il folosesc sunt multumiti ?”

    Buna observatie! Multi dintre ei nici macar alea cateva minute nu au utilizat un telefon cu WP….

    00
  34. Nokia face telefoane foarte bune si nu sunt slabe deloc din punct de vedere hardware. Am avut numai telefoane NOKIA 10 ani insa de cand au aparut pe piata Smartphone-urile am renuntat complet la Nokia. Mi-as dori foarte mult ca Microsoft sa ii readuca pe primul loc in top.

    00
  35. Incearca ei dar nu prea au sanse. Daca nu vin cu ceva nou sau preturi mai accesibile…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube