Câți șomeri avem de fapt?

update: cum se calculează cele două rate ale șomajului

  • Popendulație totală: 20,1 milioane (2010)
  • 0-14 ani: 15,5% (masculin 1,772,583/feminin 1,681,539)
  • 15-64 (de) ani: 69,7% (masculin 7,711,062/feminin 7,784,041)
  • 65 de ani si peste: 14,7% (masculin 1,332,120/feminin 1,934,076)

Numărul de salariați din România a scăzut de la 8,1 milioane în 1990, la 4,5 milioane in prezent, din totalul popendulației active, de 10,5 milioane persoane. (sursa)

Patru milioane copii, cinci milioane peste 65 de ani. Vreo 6 milioane nu sunt în cărți. Hai să zicem că 2 milioane sunt la muncă în străinătate. Tot rămân 4 milioane care nu se știe ce e cu ei. Fie sunt la sat, fie muncesc la negru, fie trăiesc sau nu din șomaj. Fie sunt ăia care nu mai sunt numărați ca șomeri, că la noi așa se calculează, după ce nu mai primești șomaj nu mai ești șomer.

În rest, toate bune.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Fluturi, curcubeu si ponei. Programul guvernului USL.

    00
  2. @cotos, si povesti cu Geruceanu ce recupereaza soarele si luna de la zmeii din opozitie. :D

    00
  3. da, pentru ca in ultimii 10 ani a fost la guvernare usl, nu domnul basescu.

    00
  4. NOU
    #4

    @alex mihaileanu, majoritatea agricultorilor de la sate (de subzistenta) sunt pensionari, ceilalti mai tineri au PFA-uri sau srl-uri.

    00
  5. restul sunt antreprenori

    00
  6. Buna observatia. Ne laudam cu rata somajului, dar nu comenteaza nimeni ca avem unul dintre cele mai scazute procente ale popendulatiei ocupate.

    00
  7. pot sa-ti dau un printscreen sa vezi cam cati oameni fara studii superioare aplica pentru un post de vanzator intr-un mall .

    00
  8. Ai 47% din popendulație care trăiește la țară. Puțini spre deloc sunt angajați (într-o comună cu 2000 de locitori ai vreo 20-40 de angajați – 3-4 primăria, 2-3 poliția, 7-8 școală, 2-3 grădiniță, 5-6 vânzătoare la butic/cârciumă, fără carte de muncă în 90% din cazuri, un poștaș, una două firme). Restul muncesc pământul propriu, au animale, păsări, mai iau un ban de „asociație”, mai un ajutor social, mai o alocație, mai vândut ceva din producția proprie pe la oraș, mai ce mai trimite copilul/nepotul de prin străinătate. Așa au trecut și prin comunism, așa trec și peste criză. Atunci aveau întuneric, că se lua curentul mai des ca la oraș, acum TV color, cablu și internet, Audi sau Passat. Dacă ne raportăm la popendulația urbană de vreo 10 milioane, cei cca cinci milioane de angajați oficiali + încă un milion jumate la negru sunt în jur de 60-65%, adică e cam aceeași proporție.

    00
  9. Taci, mă, că ţăranii nu sînt şomeri, sînt muncitori agricoli. Nu ştii nimic, stai jos.

  10. Dacă te iei după Ponta și Anofm – 400.000 șomeri
    Dacă te iei după Base și INS – 750.000 șomeri

    Întrebarea ar fi cu ce se ocupă restul

    00
  11. Pai da nu o scazut TVA la paine? ce cacat mai vrei. Ii pe val treaba

    00
  12. Nici in SUA nu mai esti in calcul ca somer dupa ce nu mai ai ajutor de somaj (de 3 ani) ….

    00
  13. Sunt romani care lucreaza afara, este posibil ca rata somajului sa fie mai mare.

    00
  14. Ca numar n-am idee cati someri sunt dar ca procent in niciun caz nu sunt doar cei 6-7 % oficiali … un procent mai aproape de adevar este 25 % dar un astfel de procent ne-ar clasa intre tarile in colaps economic.

    00
  15. Noi avem obiceiul sa ne mințim. Popendulatia rurala o trecem ca activa, cu ocupatii in agricultura. In realitate ei sunt someri, un somaj pasiv. Un somaj de 60% nu ar da bine in statistici. Modificam din pix si trecem satele mai mari drept orase, modificand procentul rural/urban la nivel national in conditiile in care orasele mici sunt lipsite de atributele vietii urbane (canalizare, strazi asfaltate, etc.)

    00
  16. Uite la 01.01.2012

    0-18 ani – 4.114.088
    19-60 de ani – 13.058.559
    peste 60 de ani – 4.183.202

    00
  17. Somerii intra la cheltuieli bugetare. Daca nu ai loc de munca si nici drept la somaj esti in alta categorie.

    00
  18. @Vali,

    De acord că popendulația rurală este mult îmbătrânită. Cei care mai sunt acum pe la țară sunt navetiștii din anii ’80, care sunt acum în zona 50-60 de ani. Cei până în 65 de ani figurează încă drept „popendulație activă”. Pentru ei, trenul plecărilor în străinătate a apărut prea târziu. În 10-15 ani vom avea zone depopendulate complet.

    Creșterea șomajului are și cauze obiective. Sunt sectoare industriale în restrângere de activitate (industria metalurgică – Mechel, chimică – Oltchim) unde era doar o problemă de timp. De asemenea, în sectorul de stat mai sunt încă mulți de concediat. Pe de altă parte, toți cei care vor să angajeze se plâng că nu prea găsesc oameni.

    00
  19. Asta cu somajul e cea mai mare prostie, doar eu am auzit ca multi iau somaj si nici nu isi bat capul sa isi caute de lucru in perioada aia de 12 luni, ei pur si simplu o iau ca o vacanta, ba mai merg la tara, ba mai presteaza la negru, ar trebui sa primeasca cel mult 2 salarii in avans al ultimului loc de munca, ca sa ii motiveze in 2 luni sa nu traiasca ca un parazit, sa nu mai vorbesc de pensiile sociale, atatia „handicapati” are tara asta….., pensionari care s-au pensionat inainte de vreme si traiesc mai mult decat au lucrat . Eu nici nu sper la batranete sa primesc o pensie,

    00
  20. Cateva precizari:

    1. Rata somajului este raportata, in ambele sisteme, la popendulatia activa;
    2. Ambele sisteme prezinta cifre ESTIMATIVE. Sa explic si de ce!

    Totul pleaca de la definitia somerului, asa cum apare ea in legislatie. Vorbim despre persoane active, aflate in cautarea unui loc de munca, dispuse sa inceapa munca intr-un timp „t”, bla, bla, bla. Booon! Cei de la AJOFM spun asa: persoana este dispusa sa… daca vine la noi sa se inregistreze. Daca nu face nici acest minim efort, inseamna ca nu este in cautarea unui loc de munca.
    Cei de la Statistica lucreaza in sistemul BIM. Ei, aici e aici! Ei fac anchete de teren dupa modelul sondajelor de opinie, cu marjele de eroare aferente. In cifrele Statisticii vor aparea, inevitabil, persoane ocupate din agricultura de subzistenta – cei care intra in esantion, nu-i asa?

    Numarul angajatilor raportat de INS este obtinut tot prin esantionare.

    00
  21. Da cu virgula pentru ca sunt multi care:
    – lucreaza in strainatate
    – lucreaza la negru ca florarese sau in constructii (instalator, zugrav ..)
    – decedati dar care inca mai sunt pe liste
    – smecherasi cu BMW sau Mercedes dar care nu au lucrat niciodata cu carte de munca
    – freelanceri
    – au peste 30 de ani, fac 3 facultati si 2 mastere dar nu au lucrat niciodata
    – gagici care fac videochat sau sunt hostess
    la care se adauga inexactitatile INS, doar le-a luat un an de zile sa proceseze listele de la recensamant

    00
  22. eu cred ca procentul real e de peste 40 %

    00
  23. Regimul inca e al lui Base, el e vinovat ca a acceptat la guvernare asemenea premieri. Nu mai zic nimic de Boc ca e history… ala mai baga bani la investitii deci mai crea cate un loc de munca doi. Ponta ce face, taie din cheltuieli si incearca sa plateasca pensiile si salariile ucigand privatul. Oricum e mai ieftin sa iti tii firma pe Bulgaria, sunt taxe mult mai mici fata de Romania…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.