Roșia Montană pe lista proiectelor de investiții

Premierul Ponta a anunțat azi un plan de investiții de câteva miliarde de euro. Printre ideile lui crețe se numără și câteva bune, gen un parc energetic și exploatarea de la Roșia Montană:

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în "Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat", astazi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul să primească 78% din veniturile generate de proiectul minier. (sursa)

Demararea proiectului minier de la Roșia Montană ar putea crea peste 3600 de locuri de muncă directe și indirecte, la care se adaugă beneficiile financiare pentru bugetul statului.

Din ce a mai declarat Ponta am reținut septembrie ca dată limită a anunțării deciziei și că se renegociază contractul pentru a se obține 78% din veniturile obținute de exploatare, ocazie cu care prejudecata potrivit căreia "străinii au venit să ne fure aurul" nu își mai are rostul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

  1. Sa nu uitam ca nu de multe actualul premier si toti amicii lui cu cravata de pionier, erau impotriva acestui proiect, pe considerentul ca nu ne vindem tara. Acum se bizuie pe lipsa de reactie a societatii civile romane si vor da ok-ul. La urma urmei, asta e ceea ce trebuia sa se intampla de mult timp.

    00
  2. dacă reușește să obțină 78% din tot aurul care se va scoate, eu sunt mega mulțumit. bine, dacă se reinvestesc banii ăia, și nu în conturile partudului…

    00
  3. Mediul nu are legatura cu „strainii vin/fura”.
    Ar putea crea.
    Cate miliarde se scot de acolo? Avem neaparata nevoie de banii astia? Daca da, cum altfel am putea sa face rost de acesti bani?
    Evaziune redusa, averi peste un milion la control, tunuri puse pe pauza o perioada, managment privat la companiile de stat, redus taxe pe IT pe modelul irlandez bla bla bla

    Oricum banii care vor ajunge la stat vor fi furati in mare masura, deci mai bine sa mai amanam cel putin zece ani acest proiect. Pentru ca sincer nu vad cine ar putea sa vina in urmatoarea perioada si sa nu…coabiteze.

    Oricum, basescu/ponta/sova vor impinge acest proiect indiferent de ce vrea lumea. De asta nu au nici macar decenta sa consulte popendulatia folosind unul din cele doua referendumuri pe care le pregatesc. Au facut referendumul ala local cu care si-au luat teapa ca a fost invalidat pentru ca lumea nu a iesit la vot, deci nu a vrut sa sustina exploatarea.

    Este o chestiune de interes national dar ce conteaza, tot ce vor trei oameni, care probabil primesc un comision apropiat de suma care o sa ajunga la stat, o sa se faca.

    Asta daca nu se face ceva serios in aceasta privinta. Ceva de genul

    00
  4. Romania e o tara de lumea a treia.
    Exploatarile din lumea a treia (ex. nigeria) n-am vazut sa aduca vreun beneficiu popendulatiei, ci dor unui grup restrans de oameni.
    Asa ca daca daca se da drumul la minerit sau nu … noi oricum nu avem de castigat nimic.
    Dar daca stie altcineva un exemplu de tara (din lumea a treia) unde exploatarile zacamintelor naturale se face pentru beneficiul popendulatiei, sunt tare curios sa aflu.
    Cat despre cele 3500 de joburi si alte beneficii, astea se pot gasi foarte usor in vest, fara sa se distruga o zona frumoasa pentru urmatorii o suta de ani.

    00
  5. Nu ma stai asa, ca la noi se distruge, in Vest aia au facut bani sa ridice civilizatia din tara respectiva din uitat la pasari.

    Ecologisti jegosi.

    00
  6. face pe dreacu. la 1300$ uncia e la limita rentabilitatii. ben helicopter opreste la anu tiparnita. ii face ponta din vorbe si pe astia, le ia banii de spaga si pe urma le rade in nas „pai daca nu ati mai vrut sa expoatati ce sa va fac?

    00
  7. Aia cu 78% e o alta minciuna marca Ponta-Pinochio. Redeventele in cazul exploatarii de minerele neferoase sunt undeva intre 4% si 8% in Romania din valoarea productiei.

    As vrea sa vad si eu cum mama naibii o sa primeasca statul 78% din venituri.

    P.S. A nu se intelege ca am ceva anume contra proiectului. Am ceva anume contra mincinosilor.

    00
  8. Silicoane, asa ca esti si tu un bugetar ce nu intelege cum e cu taxele.
    I-a inmulteste tu si vezi ce obtii:
    20% cota statului in companie deci participatie la profit
    pana la banii de profit platestei dupa cum urmeaza:
    4%-8% redevente
    16% impozit pe profit
    10% impozit pe dividende
    24% TVA
    55% -impozitarea medie a salariilor in Romania- probabil manopera e undeva la 25-30% din costurile de productie si vezi daca nu te aproprii de 78% din banii pe care ii incasezi pe fiecare lingou de aur, asta pentru ca propunerea alora e sa produca lingouri nu sa extraga – exporte minereu.

    00
  9. @razvan – Uita-te te rog in urma si arata-mi o perioada in care romanul de pe strada ar fi zis ‘da, dom’le, acum e momentul sa facem ceva, ca societatea e curata’. Cum spui tu acum peste 10 ani la fel va zice cel de peste 10 ani sa mai stam 10 ani si vom ajunge la naiba. Si da, avem nevoie de banii aia.

    @cosmin – corect. joburile alea sunt in vest, ne asteapta, si ai nostri (patura relevanta: 30-50 ani, studii medii, experienta minerit si cam atat) nu vor de-a naibii sa se duca acolo…

    00
  10. @Septimiu Nu ai luat Bac-ul nici la matematică, nici la română, aşa-i? (Nu-mi răspunde. Figura asta de stil se numeşte întrebare retorică.)

    Dacă vrei totuşi să-mi răspunzi, mai uită-te o dată la calculele tale şi încearcă să pricepi că tu aduni chestii care sunt de fapt procente din procente, mere, pere şi prune. De exemplu participaţia la profit înseamnă şi „participaţie” la impozitul pe profit de 16% din ăia 20%. Dacă manopera e de 30% din costul de producţie (costul, nu profitul efectiv) şi din ea statul ia, după cum zici tu, 55% asta înseamnă 55% din 30% din cost, nu din profit. Profitul e ăla care rămâne după ce scazi costurile şi taxele din preţul cu care ai vândut aurul. Deci amesteci mere cu pere şi cu prune şi iese un compot minunat, dar nu un argument economic.

    Din păcate nici Ponta nu publică o explicaţie pentru cifra aia funambulescă de 78%, aşa că stai liniştit, nici premierul nu e mai breaz decât tine. Doar că el ia probabil mai mulţi bani de la RMGC decât mătăluţă. Deh, famelie mare, renumeraţie mică…

    00
  11. ok… 3600 locuri de munca… mai are putin pana la 100.000 cum a promis :)

    00
  12. Legat de Rosia Montana imi place cum Copiuţă era contra iar acum probabil cand si-a luat dreptul e pro. :)

    Voi chiar mai credeti in Moş Crăciun? :)

    00
  13. @costins – unde ai vazut tu in LUME firma care sa dea „78% din tot aurul care se va scoate” ? adica Gold Corporation aia sa investeasca 1 miliard de euro si sa primeasca doar 20%…cred ca glumesti, daca Romania obtine 10% e BINE !!!

    00
  14. Costul cu forta de munca nu va depasi 15% din cheltuieli, tipic pentru o activitate industriala. Putine locuri de munca remunerate pe medie cu sub 10.000$ pe an cu tot cu taxe. Restul vor fi echipamente si utilaje, consumabile, etc. RMGC a produs deja foarte multe locuri de munca, postacii si ziaristi. Finantarea o sa reprezinte cel mai important cost, nu vine nimeni cu bani din pusculita proprie, dobanzile se vor plati tot din aurul extras.

    TVA-ul este o taxa de consum, aurul e exportat fara TVA. Din cheltuieli statul retine TVA-ul la benzina, utilaje etc, si taxele salariale. Nimic din cheltuielile cu finantarea. Maxim 25% din sa zicem 1000$ pe uncie, presupunand ca acolo e limita de profitabilitate.

    Din profitul brut, 400-500$/uncie functie de pretul aurului, se mai scad impozitele, participarea statului si redeventa, inca 200 $ sa zicem. Deci per ansamblu cam o treime din costul unciei ajunge la stat, nu ce abereaza Pontacul.

    Daca se facea o licitatie internationala deschisa in care participau cele mai mari grupuri miniere, poate se ajungea la 50% pentru statul Roman. Vorbim poate de o diferenta de miliarde. Frank Timis a pus gheara pe o resursa colosala in mod complet netransparent si fraudulos.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.