Adio, Traian Băsescu!

Sunt un vechi susținător al lui El Capitan. Sau, e mai corect spus că am fost, pentru că Traian Băsescu, ca forță politică, nu mai există.

Au fost multe momente în care încrederea în adversarul de moarte al PSD-ului, omul care promitea că o "Să trăiți bine!" a fost zdruncinată: guvernarea comună PDL-PSD (2009); susținerea lui Emil "Forfetar" Boc până în pânzele albe (2012); susținerea Elenei Udrea (2004 – prezent).

Dar, de fiecare dată, s-au putut găsi motive. "E criză și trebuie să facem guvern de uniune națională!" "Emil Boc e un om cinstit!" "Elena Udrea e"… ăăă…

Mereu s-a găsit o justificare, mereu s-a găsit o raționalizare până când, sâmbăta trecută, nu s-a mai găsit nimic. Toți ne așteptam să vedem încă o dată sclipirea de geniu a marelui, genialului strateg Traian Băsescu. Tot ce trebuia să faca era să o ia de la zero. Să lase deoparte balastul unui partid detestat și detestabil și să își ia adio nu doar de la Blaga, ci de la toți. De la Boc, Udrea, Videanu, Sulfina Barbu, Macovei și să îi lase să se descurce cum or ști mai bine. Toți. Absolut toți.

N-a fost să fie. Traian Basescu a dovedit că nu poate ieși din paradigma în care există. Traian Base nu poate să facă un pas în spate și să privească lucrurile așa cum sunt. Traian B. nu poate să se desprindă de lucruri și de oameni și să se adapteze la situația momentului. T. B. a îmbătrânit. t.b. se dizolvă încet în supa în care se dizolvă de fapt toată lumea, și noi o dată cu ea.

Traian Băsescu nu trebuia decât să aștepte să i se termine mandatul și să își dedice apoi toată priceperea formării de oameni politici noi. Să-i încurajeze. Să-i ambiționeze. Să le spună că se poate! Să fie bătrânul maestru samurai din livada cu cireși în floare. Să fie bătrinul maestru shaolin în amurg. Să fie bătrinul maestru Hopa-Mitica!, dacă asta dorește. Singura condiție era să fie cel mai înțelept cetățean din incintă. Atât. În schimb, s-a lăsat încă o dată învelit într-o pătură de intrigi depășite moral, țesute de niște oameni fără stofă.

În lipsa variantei Traian Basescu, constat cu tristețe că rămânem înglodați până în gât într-o politică auto-distructivă. E trist să vezi cum politicianul cu cea mai ageră viziune politică din Romania se lovește de perete, dar e și mai trist că noi, ceilalți, nu avem variante. E trist să vezi cum ni se spune că "Nu se pot construi partide pocnind din degete", deși la fiecare alegeri s-au găsit, ca prin farmec, câte un fals PNȚ, sau un fals PD care să smulgă voturile. Fraierilor.

(autorul dorește să rămână anonim)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. De data asta, i s-a cam scufundat nava.. Cand tragi in sus, si astepti sa cada in alta parte decat in nava ta, atunci esti un om irealist.

    00
  2. Nu e rau ca autorul doreste sa ramana anonim. A afirma despre Basescu ca e cea mai agera viziune politica nu face decat sa confirme marasmul in care ne aflam. Lipsiti de o minima viziune politica, normal ca suntem la mana oricarui Basescu care se intampla sa treaca prin zona.

    00
  3. Nu am inteles niciodata de ce oamenii ii cer ceva lui Basescu omitand contextul sau adversarii. E normal ca usl-ul sa dea o lovitura de stat in vara insa nu e normal ca TB sa faca asta public la Bruxelles. E normal ca presedintele Romaniei, Crin Antonescu sa participe la adunari electorale insa e anormal ca TB sa isi spuna opinia la Facebook si lista poate continua.
    Mie mi se pare ca a acelasi om politic redutabil, venit de jos, din popor si gata oricand sa se balaceasca in mocirla daca asa isi atinge scopul. Singurul adversar croit pe acelasi calapod este Oprescu – si se vad rezultate, de niste ani de zile isi bate joc de Bucuresti insa oamenii il voteaza cu frenezie in continuare.
    Singura noutate este ca TB era invatat cu jocuri politice complexe si acum a ramas fara piese, cam tot ce exista trage in aceeasi directie insa afirma culori diferite (desi din exterior se vede doar rosu). PSD, PNL, UNPR sunt la putere, Blaga (PDL)e evident ca face jocurile PSD ca sa roada si el zgarciurile ramase pe oase, UDMR e infim si PP-DD e o gluma proasta.
    TB incearca sa ofere o alternativa de dreapta, acea alternativa mult vehiculata in presa, pentru ca PDL era in cel mai bun caz de centru iar din PNL nu a ramas decat numele. In plus, romanii s-au saturat de politica. Daca ati citi interviul lui Basescu de ieri ati vedea ca e un bun strateg, spune cu subiect si predicat ca si daca ar fi castigat Udrea nu era bine si ca Miscarea Poplara trebuie sa fie o miscare formata din oameni noi, neimplicati politic in alte partide.
    E totusi dureroasa orbirea romaneasca – dupa un an de guvernare Ponta, dupa 3 luni de putere absoluta a USL oamenii tot cred ca e frig si ninge din cauza lui Basescu. Nu stiu daca nu vor sau nu pot sa inteleaga ca atributiile presedintelui tarii sunt limitate si ca daca e bine sau rau asta depinde de guvern, de premier si de jocurile din parlament. Insa e bine, presa o sa il injure pe Basescu si oamenii vor ramane convinsi ca el e cauza tuturor relelor. In fond, avem conducatorii pe care i-am votat si ii meritam.

    00
  4. Intrebarea e alta: cum putem sa-i facem si pe toti ceilalti din politica sa ne faca „pa, pa”?

    00
  5. Basescu nu e prost. Are el ceva pregatit. Si acum, injurati-ma

    00
  6. La brutatie cu toti!!!

    00
  7. Cu sau fara Basescu, aici sau oriunde in lume, ar trebui sa ne punem probleme si intrebari pornind de la felul in care se deterioreaza mediul in care traim.

    00
  8. Certurile din PDL, certurile intre Basescu si PDL nu fac decat sa ii faramiteze si sa le scada puterea. Se cearta degeaba si pe nimic, pentru ca banii, puterea, potolul e la PSD.
    PDL-istii isi scot ochii intre ei pe nimic, pe praful de pe toba pentru ca sunt pe dinafara, sunt marunti si sunt ignorabili. Nu le ramane decat sa fluiere a paguba.

    00
  9. Ha, ha, ha, mi-e greata. Zici ca-i epitafu’ lui KIM JONG IL. Asta apropo’ de viziune…

    00
  10. Nu putea să-și ia la revedere de la toți la câteva luni după ce o mare campanie PDL a contribuit la eșecul suspendării.

    La acel nivel relațiile sunt mereu simbiotice, nu poate renunța o parte la alta.

    00
  11. Base nu e un singur om, e un grup de sustinatori si promovatori. Nu poate s-o ia la drum de unul singur. Si ar mai lipsi ceva, si anume spiritul revolutionar, dorinta apriga de a face diferenta, de a se dedica total misiunii pe care si-a asumat-o ca presedinte. De fiecare data cand fesenistii si-au luat-o in barba la alegeri am sperat ca voi vedea o asemenea forta, dar din pacate mentalitatea comunista si fostii actuali securisti in pozitii de conducere nu permit asa ceva. E vorba si de omul de rand, pentru ca de bine de rau traim intr-o tara in care un Ponta decide, ceea ce spune multe despre alegatori.

    00
  12. La prima vedere asa pare, si poate chiar este asa. Dar am observat o chestie: pana inainte de asta erau unele voci incepand cu adormitul de crin care tot o mai bagau pe aia cu suspendarea. Dupa anuntul lui Base s-au trezit alti adormiti sa pomeneasca de asta, dar vocile vechi au tacut, chiar au contrazis, si astia noi s-au trezit singuri facandu-se de ras. Parca nu e chiar asa simplu…

    00
  13. Si eu cred/sper ca Baselu nu si-a spus ultimul cuvant in politica.

    00
  14. „În lipsa variantei Traian Basescu, constat cu tristețe că rămânem înglodați până în gât într-o politică auto-distructivă.”

    Vali, esti tanar (inca) si de aceea nu realizezi ca varianta „omului providential” este cea mai periculoasa pentru o democratie, mai ales pentru una imatura cum este cea din Romania.
    Nu discut daca Traian Basescu a facut bine/rau Romaniei, asta e alta problema.
    Ceea ce lipseste cu adevarat Romaniei este o societate civila serioasa si responsabila, care sa fie un adevarat gardian al politicii.

    00
  15. cum, nu-i Mesia? N-a putut sa mearga pe apa? .. fuck!

    00
  16. Politica in Romania nu mai e facuta de politicieni, ci de comandantii acestora, securisti, suedeji, mafioti. Politicienii sunt doar niste marionete platite bine.

    00
  17. autorul nu e copilul ala naiv care scria chestii politice pe zerostiri, ionut parca?

    00
  18. De data asta chiar cred ca personajul in discutie nu mai are nimic pregatit – nimic care sa functioneze, cel putin. Am citit acum vreo 10 ani – inainte de 2004 – intr-o carte scrisa de un psihiatru niste portrete psihologice facute oamenilor politici de atunci; despre iubitul nostru presedinte scria ca este animalul politic pur, ca va ajunge sus de tot insa in clipa in care va pierde sprijinul poplar va ajunge in fundul prapastiei si nu va mai gasi niciun fel de resurse pentru a reveni. Acel sprijin poplar s-a dus iar 2014 e aproape; eu personal zic sa ne gandim deja la era post-Basescu si sa fim mai atenti cu stampila in mana in cabina.

    00
  19. Cum nu a facut nimic ? A facut o Miscare Poplara in care vrea sa accepte doar non-politicieni. Nu vor fi nici UDrea, nici Boc si nici nimeni din fetele vechi. Ideea e buna. Exista potential pe undeva in ce se doreste a face insa e mica sansa de supravietuire: o sa se inceapa dezinformarea in presa si o sa-i mance rechinii politici.
    Rechinii politici nu pot muri deocamdata(sunt in varful lantului trofic), ei se omoara doar intre ei.

    00
  20. băsescu e un jeg de om, un personaj odios. Cum s-a desfăşurat la nunta junincii lui a întrecut orice limită. Sunt un anti-băsist declarat

    00
  21. Daca e ceva care sa respecti la base, aia trebuie sa fie ambitia. Nu stiu sa fie alt politician care ar fi rezistat la ce duce el. O greseste, o da in gard, e suspendat, e varza, plm… insumat, e presedinte peste ro-u din ziua de azi, e tata lor. Asta nu-i chiar lucru mic. Altu isi lua jucariele si era dus de mult. Bine, poate altu nu era atat de nebun. dilema. mue!

    00
  22. Dupa cate minusuri ati dat, vad ca sunteti basisti toti. Cat de bine ati trait din 2004 incoace ?! Daca sunteti firme de stat, va mai inteleg…….

    00
  23. Traian Basecsu a fost intotdeauna un fel de „Mirela Bugetara” a politicii romanesti. Credibil(a) pentru cei saraci cu duhul care sunt lipiti de sticla televizorului, penibil(a) pentru cei care miros tzepele si tzeparii.

    Traian Basecsu a fost un impostor mai mic sau mare in toate etapele vietii lui. Si la scoala profesionala de marinarie pe care a facut-o, si in viata militara ulterioara (haide, bre, mai crede cineva in Mos Craciun si in civilia lui Basecsu?) si in viata lui politica ulterioara.

    Basecsu e un cocalar care a mimat educatia, un impulsiv care a mimat autocontrolul, un oportunist care a mimat anticomunismul, un lefegiu cronic care a mimat liberalismul. Cum plm sa fii liberal in gandire cand tu ai primit leafa, solda si spaga toata viata?

    Cand televiziunile se retrag atunci Mirela Bugetara si Traian Basecsu redevin ceea ce sunt in realitate, niste falsuri media, mai mici sau mai mari. Daca insa Mirela Bugetara nu ne-a costat nimic, Traian Bugetarul insa ne-a costat vreo 10 ani de istorie…

    00
  24. @alin: în prostia-ți multilaterală i-ai adus fără să vrei un elogiu lui Băse: țara unde companiile DE STAT o duc bine e o țară administrată bine, vezi Franța. Bine, știu, tu de fapt ai vrut să spui: companii care au făcut afaceri cu statul, dar ți-a ieșit altceva. Așa e cu comunicarea asta, a dracu’, lumea ia de bun sensul cuvintelor, pentru a-semantici e complicat să se facă înțeleși.
    b. Din 2004 până în 2013 = 9 ani, băsescu a fost „la guvernare” doar 3 ani: 2009, 2010 si 2011, în rest a fost în opoziție cu guvernul. Din 2004-2008 pm a fost Tariceanu care l-a suspendat pe base, din 2012-2013 pm e ponta care l-a suspendat pe Base. Hai minunatule, explica-ne tu ca Base e de vina pentru oamenii care stau in strada la Turda și la Oltchim chiar acum, de exemplu.

    00
  25. @Zedicus, @Alin sunteţi stăpâni pe propriul destin.
    Cine e prost se bazează pe Băsescu să trăiască bine şi pe următorul preşedinte care va promite asta.

    00
  26. Drama queen.

    Miscarea Poplara marele lui proiect:
    -Lansat de consilieri prezidentiali;
    -unii cu fosti ministri in guvernele odioase de pana acum;
    -atat unul dintre ei candida acum ceva ani la conducerea PSD.

    Is this the best you can Mr. President?

    Mai bine facea din „Miscarea Poplara” un reality show.

    00
  27. @zet b. si exact in acei 3 ani s-a dus economia in cap. stiu, stiu, criza.. el A SALVAT TARA!!!

    ma intreb cat de orb sa fie unii sa-l mai considere pe jegul asta o alternativa. o alternativa a lui nastase la brutarie cand n-o mai fi presedinte

    00
  28. zet, est prost gramada, stai jos! Tara unde acele companii o duc bine, este tara lui Basexu, care le da numai inlesniri si in care acced numai incompetenti, de-astia ca tine probabil…

    00
  29. Eu ii urasc pe toti, daca erai curios, dar cine e presedinte ? Ponta ?! Nu cred. Un presedinte adevarat nu ar accepta prim-ministri ca Ponta sau ministrii ca alti handicapati de pe acolo, ca asa-s cam toti. Daca tie ti se pare ca un presedinte adevarat e unul care hahaie si bate copii, facand misto pe fata de propriul popor, unul care n-are nimic de spus in privinta celor din functii inalte, atunci iti urez sa traiesti bine, in cosciug, cu Traienel de manuta !

    00
  30. @Zedicus
    Ca sa fii anti-basist trebuie mai intai sa fii anti-Iliescu si anti-psd (usl)
    Sau am uitat bucata aia de istorie cand Romania a inceput sa fie condusa de Iliescu, cand securisti ca Voiculescu s-au imbogatit subit dupa ce a dat coltul Ceausescu.
    Daca tot este sa dam vina pe cineva, sa dam pe jegurile care au fost primii la placinta.
    Cei ca tine nici nu ar trebui sa aiba drept de vot in Romania, pentru ca din cauza voastra stam pe loc, pentru ca voi continuati sa le dati votul celor care au furat Romania.
    Vreau sa-l vad in parnaie mai intai pe Iliescu. Vreau sa vad tot Guvernul din timpul lui Nastase, cand au facut privatizarile Alro, Republica, RAFO, Rodipet, cand s-au inventat baietii destepti in afacerea hidroelectrica, pe astia vreau sa-i vad MORTI!

    Si nu va mai uitati la Antene ca va tampiti de tot!

    00
  31. ce iubesc eu oamenii care au opinii clare dar care doresc sa ramana anonimi. de-asta nu se schimba tara, mai tovarasi. pentru ca toti vreti sa ramaneti anonimi.

    00
  32. NOU
    #32

    mdea. cititi si va lamuriti, apoi puteti opina.
    https://prisacariu.ro/2017/03/28/elena-udrea-care-elena-udrea/

    00
  33. @Alin

    cap de strut, sunt oameni care traiesc bine indiferent de guvernare… ghici cum!

    hint: LA MUNCA BA!

    00
  34. Da, excelent, Băselu’ e de vină că economia s-a dus în cap. Hai să ne băgăm picioarele în ea de Europa care-i rea și vrea să ne țină în austeritate, nu ne bagă și în Schengen și hai să ne luăm de mânuță cu frații de peste Prut care trăiesc numa’ în lapte și miere.
    Ia, amintiți-vă de Egipt și de cum au făcut ei revoltă poplară si-au vrut democrație. Și-acu’ au democrație, mor de foame da’ nu mai au dictator…

    00
  35. adio, dar rămân cu tine!

    00
  36. de acord Basescu e ruginit dar sa vedem si alternativa Ponta von Munchausen ,Zgonea 3x repetent,Crin 2x repetent si alternativa opozitiei
    Mru nu are suficiente alifii ,Bleaga e obosit rau ,Macovei a obtinut 5% la ultimile alegeri din pdl

    00
  37. @Ionut>> true. total de acord

    00
  38. „politicianul cu cea mai ageră viziune politică din Romania”

    c’mon!
    asta e mai securist decat Iliescu si Nastase la un loc.

    00
  39. O imagine despre traian basescu snu poate fi completa fara a discuta despre ascensiunea sa politica. Experianta Conventiei Democratice cu TB este foarte lamuritoare pentru asta. Sa te referi la TB ca la un om care poate genera si sustine oameni politici de valoare este hilar. TB este doar un oportunist care s-a sprijinit odata pe scandal (aici ma refer in primul rand la perioda conventiei) in randul doi pe atac la inamicii politici si in ultimul rand pe servicii secrete si institutiile de forta coordonate prin CSAT. Restul este cancan. Unde este valoarea unui om politic? Valoarea politica a lui TB nu are nici o legatura cu TB ci doar cu un electorat orbit si maniplat. Si eu l-am votat in 2004 dar doar pentru ca ma saturasem de Nastase. Am reusit sa nu fiu un sustinator si ma bucur pentru asta. Valoarea unui politician o gasiti in alta parte dar nu la TB.

    00
  40. sa traiti bine ! mai traiti ??
    jejejej

    00
  41. Pot fi deacord ca Traian Basescu e cam spre final dar din pacate nu se intrevede nimic la orizont … cu politicieni ca cacarau (cacofonie intentionata) si copy tonta, pardon ponta n-avem nicio sansa

    00
  42. „și să își ia adio nu doar de la Blaga, ci de la toți.”
    Nu te poti dezice de toti si toate. E ceva nerealist.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube