Chestii pe care le vreau dispărute: TVA și NZST

Absolut toți oamenii care vor și pot să cumpere ceva fără TVA știu cum se calculează și îl pot calcula instant atunci când văd un preț.

De aceea nu e nevoie niciodată să fie afișatul prețul fără TVA pe undeva, excepție făcând, desigur, unitățile dedicate agenților economici. Pentru că eu n-o să cumpăr niciodată facturi, că n-am ce face cu el pe persoană fizică.

Dar în rest, chestia asta cu “dar e prețul fără TVA” e o mare căcănărie și o mare bătaie de cap.


Vă vine să credeți că, în 2013, mai sunt oameni care folosesc nickuri de lideri naziști? WOW. Mă gândeam că boala asta dispare pe la 16 ani, dar aparent e în floare și la oameni la care nu te aștepți.

surprise

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. Din pacate fostul Ministru de Finante Gheorghe Ialomiteanu nu stie sa calculeze valoarea TVA https://www.capital.ro/ministrul-de-finante-n-am-completat-niciodata-o-factura-dar-stiu-ca-e-greoaie-148246.html

    Pretul fara/cu TVA se calculeaza prin impartirea/inmultirea cu 1.24

    Nazismul revine in europa, si aduce cu el nostalgia monstrilor clasici

    00
  2. Asta cu tva-ul e grava. Putin probabil sa inteleaga multi comercianti.
    Uite ca totusi Metro a priceput si a modificat etichetele ca sa afiseze pretul complet cu cifre mai mari si mai evidente.

    00
  3. Despre TVA, dimpotriva, mie mi se pare o reamintire binevenita. Eu inteleg ca prin afisarea unui pret fara TVA comerciantul incearca sa-mi spuna: „Uite, eu atat vreau pe produsul asta. In banii astia sunt inclusi toate materiile prime, toata munca producatorilor si furnizorilor, toate profiturile tuturor, toate impozitele si accizele de pe parcurs. Dar mai e un mic detaliu, statul vrea si el un sfert din valoarea bunului, fara sa faca nimic pentru asta.„. Sau, mai tzaraneste: „coae, chestia asta costa atat, un sfert e taxa pe fraier, daca nu-ti convine, mergi tu la stat, cu nu eu iau banii”

    Ar fi chiar misto ca toate preturile sa aiba afisat distinct cat e taxa pe fraier. Cum ar fi sa vezi ca benzina costa cam 3 lei litrul, restul e taxa?

    Sau si mai misto, sa primesti fluturasul de salariu si sa vezi ca tu castigi in realitate de 1,7 ori cati bani iei in mana, dar dai taxa pe fraier…

    00
  4. e ceva psihologic: tu, strungarul ghita, te duci in supermarket si vezi o bormasina la minunatul pret de 100 EUR. Zici „pfoa, ieftinaciune” si o iei. Ajungi la casa, dai sa platesti, dar vezi ca pretul e de fapt 116 EUR. Acum doar n-o sa te mai intorci sa lasi bormasina aia minunata pentru doar un surplus de 16 EUR? :-)

    00
  5. Sieg hail, traiasca patria, traiasca comunismul!

    00
  6. METRO a fost OBLIGAT de lege sa puna pretul mare cu tot cu TVA. Nu ca au vrut ei din capetele lor seci de nemti care cred ca ce merge in Germania e bun si in Romania.

    00
  7. si selgros a inteles treaba asta de ceva timp, si a inceput sa treaca, cel putin in pliantele promotionale, preturile cu TVA inclus. hai ca se poate!

    00
  8. …sau de membrii de trupă rock..

    00
  9. Da vali, si eu vreau tva-ul disparut de tot.

    00
  10. comerciantii care se adreseaza persoanelor fizice sunt obligati sa afiseze vizibil pretul cu tva. legea o.spune

    00
  11. @Gaelex: esti prost. In DE ai legi de 50x mai aspre decat in Romania.

    Motivul pentru care Metro iti afisa pretul fara TVA este pentru ca target-ul lor sunt vanzarile en-gros, nu en-details. Adica de acolo isi mai fac anumite firme aprovizionarile. Adicatelea deduceri de TVA si toate cele.

    Dar asa e cand ai Auchan, Carrefour, Real, Lidl, Kaufland, Mega Image, Cora, Success (aha, fostul PIC al lui Penescu) si tu vrei sa-ti iei 3 banane din Metro…

    00
  12. Ce frumos e ca tu zici o treaba si altii incep sa o ia pe aratura despre cum ei nu vor TVA etc. Parca discutia cu „de ce platim taxe” s-a mai avut de cateva ori in ROmania, dar unii sunt atat de boi incat trebuie s-a auda de vreo 50 de ori.
    Nu va place sa platiti taxe, mutati-va in Somalia. Taxele fac ca statul sa functioneze. Fara taxe pla drumuri, scoli, pompieri, stat de drept.
    Idioti.
    Americanii au o jumatate de scuza sa afiseze preturile fara taxe- sales tax difera de la stat la stat asa ca unele lanturi de magazine nu au un pret standard pe tot teritoriul USA.
    Restul e o maniplare- multi oameni se rusineaza la casa sa puna produsul inapoi. Plus, in ROmania din cate inteleg eu e ilegal sa nu pui pretul intreg.

    00
  13. La fel ca si NicuP mai sus,si eu cred ca este binevenita mentionarea TVA-ului. Fiindca „fraierul de serviciu” ar trebui sa inteleaga urmatoarele:
    TVA-ul este un IMPOZIT indirect aplicat asupra persoanelor fizice.

    „Fraierul de serviciu” plateste catre stat urmatoarele la un salariu de aprox. 1500 lei brut:
    – aprox. 400 lei impozite, CASS, CAS etc – platite de angajat.
    – aprox. 410 lei impozite – platite de angajator.

    Pana acum asta inseamna ca pentru un salariu net de aprox 1100 lei se platesc catre stat vreo 800 de lei.

    Iar la salariul net se aplica TVA la tot ce consum, insemnand inca 24% din cei 1100 ramasi net – adica inca ~ 210 lei.

    Rezulta din tot calculul asta idiot ca eu castig 890 lei iar statul castiga 1020 de lei. Din munca mea.

    00
  14. Pai poti sa intrii si cu legitimatie eliberata de parohii (been there, done that). Aici e problema: cutarica are magazin, lasa nene ca facem legitimatii la toti vecinii.

    00
  15. @AMLIa: Asta n-ar fi o problema. Inteleg ca statul are nevoie de bani pentru a functiona.

    Dar… in acelasi timp trebuie sa te intreb: ce drumuri, ce scoli?

    Fiscalitatea (adica, procentul din venit care e taxat/impozat) in Romania e una dintre cele mai mici din Europa.

    Uita-te la Nordici. Au taxe pana la ~50% din venit, si nu se plang. De ce? Pentru ca au drumuri bune, scoli functionale, birocratie redusa, un sistem de sanatate bun s.a.m.d.

    Daca am avea si noi toate lucrurile alea functionale, eu personal n-as fi deranjat de taxele noastre catusi de putin. Dar platesc taxe si cand ma duc sa-mi iau un act de la primarie sau mai stiu eu ce institutie publica, sunt tratat cu curul de catre un angajat acru si sunt tinut la cozi interminabile pentru ca… nu stiu de ce.

    Si mai e o problema. Romanul de rand nu are nici o idee cum functioneaza un guvern, cum functioneaza politica (nu am pretentia ca eu stiu mare lucru, dar stiu cateva chestii de baza).

    Taxele/Impozitele sunt bune. Dar tine-le la un nivel la care le poate plati un om de rand. Lasa dracu’ TVA-ul ala la alimente la 9-10%, sa poata omul sa traiasca de pe o zi pe alta. Tine-l 24% la bunuri „de lux” si mai stiu eu ce.

  16. Subscriu si eu opiniei ca toate preturile ar trebui sa fie afisate fara TVA. Traim vremuri in care ar fi interesant pentru omul de rand sa vada cati bani se duc la stat si ce primeste el inapoi de bani aia.

    00
  17. Comentatorii de aici, mare parte, sunt cu mintea in alta parte.
    Zoso vrea sa nu mai apara afisat pretul fara TVA nu sa nu mai fie tva.

    Eu unul sunt pentru taxe directe zero si taxe indirecte 40%- 50%, sistemul asta mixt suge, asa cum bine calcula cineva ajungem la 60-70% taxe , pe la 1907 taranii au facut rascoala pentru ca boierul le lua 50%.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube