Android: 75% din piaţa de smartphone

smartphone-market-q32012International Data Corporation (IDC) au dat publicităţii zilele trecute un studiu despre piaţa de smartphone. Cifrele sunt mari şi bune (136 milioane de telefoane cu Android, 26 milioane cu iOS), dar recunosc că am aşteptat un pic să văd ce tâmpenii scriu siteurile româneşti despre asta. Capital, Wall Street şi alţii au bătut ca de obicei câmpii cu graţie.

Ce citim acolo, dincolo de ce se vede cu ochiul liber?

  1. Că piaţa s-a mărit foarte mult şi că exista o piaţă pentru telefoane ieftine, ignorată de Apple şi Blackberry, dar acaparată repede de Nokia (modelele Asha) şi Samsung.
  2. Că a clama că Apple pierde teren e o dovadă de tâmpenie. Au livrat de două ori mai multe telefoane scumpe, ce înseamnă asta? Că au doar 14% din piaţă? OK, dar e o diferenţă între a vinde mai puţin pe o piaţă în creştere şi a vinde mai mult pe aceeaşi piaţă. Şi Bentley are doar 1% din piaţa auto, nu?

Iar Samsung trag Android după el. Îi ia pe oameni de când sunt mici şi săraci, de la telefoanele de 500 lei, şi îi creşte până au bani de Galaxy S3. Recent au anunţat că au vândut 30 milioane de Galaxy S3 în doar cinci luni. Apple a livrat 27 milioane de iPhone în 3 luni, dar e altă poveste.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Eu sunt curios cate S3 ar fi vandut Samsung daca nu exista decat S3 de la Samsung. Samsung vinde 30 de milioane de S3 dar mai vinde 10 milioane de S2, Note, si restul de telefoane ieftine.

    00
  2. Mai adaugam aici si valoarea adaugata terminalelor Apple de AppStore si calitatea aplicatiilor precum si banii produsi de ecosistemul lor inchis (si blamat tot timpul).
    Desi Android detine 75% din piata, AppStore-ul genereaza 71% din venituri, versus 29% cat are Google Play :)

    00
  3. Umpic offtopic. si tie si lui arhi va place sa agitati spitetele in legatura cu ifonul si estreiul. eu vad iphone ca pe un telefon scump si bun. cand vad pe cineva cu iphobe de la 4 in sus ii asociez un anumit statut. il vad ca pe o persoana cu bani care a dorit un lucru de calitate. problema mea nu este legata de care e mai bun ci de faptul ca sunt multi care il cumpara crezand ca vor dobandi si statutul de om important. era o moda si cu bmw urile candva.

    00
  4. @didi ar fi vandut la fel pentru ca targetul S3 nu este acelasi cu targetul Note, iar numarul persoanelor care ar fi upgradat de la S2 la S3 este foarte mic. majoritatea upgrade-urilor se fac la expirarea contractelor cu providerul de telefonie mobila (2-3 ani in functie de provider) pentru ca afara majoritatea asa isi iau telefoanele astea mai scumpe (care nu sunt deloc scumpe acolo cand le iei cu abo).

    00
  5. @Mihai: la fel de bine poti vedea un posesor de iPhone5 cu 10 lanturi la gat si scuipand seminte la film … Trecand peste aceeasi bravi posesori care populeaza trotuarele Dorobantiului si alte trotuare din capitala si din tara …
    Asa ca adevarul este undeva la mijloc.
    Auzem pe cineva ca nu vrea sa-si cumpere un BMW pentru ca toti manelisti au unul si nu vrea sa fie asocita nici 0.01% cu genul asta de posesori … cam asa incepe sa stea situatia si cu iPhone.

    00
  6. @Mihai: ref statutul posesorului de iphone, vrei sa iti povestesc de tampiti cu salariu de 2500 Roni si cu credit pe un an pentru iphone? Ca am cunostinte personale care au facut asa ceva.

    00
  7. Android are sustinerea Open Handset Alliance (OHA) consortiu format de 84 de firme (Google, HTC, Samsung ..) iar Apple este o singura firma, la asa sustinere Android-ul ar trebui sa reprezinte 95%, oricum respect Apple pentru ca a impus un standard pe piața telefoanelor mobile.

    00
  8. „Îi ia pe oameni de când sunt mici şi săraci, de la telefoanele de 500 lei, şi îi creşte până au bani de Galaxy S3.”

    Foarte buna observatia asta si foarte buna si strategia lor, ii obisnuiesc cu brandul.

    00
  9. Pînă la urmă nu contează cîte livrează în 3 luni, ci cîte livrează într-un an.

    00
  10. NOU
    #10

    Este o piata intr-adevar mult mai mare motivul principal fiind faptul ca au si o diversitate foarte mare, cu o gama variata de preturi.
    – Tablete de la 500RON pana la 5000RON (Mai scumpe decat IPAD3)
    – Telefoane de la 500RON pana la 3000RON ( ceva mai ieftine decat iphone4s sau 5)
    Ar fi fost clumea ca APPLE sa aiba mai multe vanzari decat MOTOROLA, SAMSUNG, HTC, LG, ACER, HUAWEII, ZTE si inca cateva, pana si Vodafone Orange sau AT&T.

    Apple este o companie care a crescut de la 10$/actiune la 600$/actiune.
    Tot respectul pentru ei.

    00
  11. Eu ma intreb cate S3G si Airphone cu ecran rezistiv si camere de 0.3Mp au vandut chinezii aia destepti… si ce profit au facut romanasii care aduc asa ceva cu containeru’ :D

    00
  12. „a clama că Apple pierde teren e o dovadă de tâmpenie. Au livrat de două ori mai multe telefoane scumpe, ce înseamnă asta? Că au doar 14% din piaţă? ”

    Piata creste – da, Apple accelereaza – da.
    Cu toate ca cele 2 afirmatii sunt adevarate, a clama ca Apple pierde teren NU e o tampenie. Daca cei de langa tine accelereaza mult mai puternic decat tine, in raport cu ei tu dai cu spatele. Daca la o liniuta te infingi cu loganul, desi tu chiar accelerezi, hai sa fim seriosi, nu se poate considera ca esti bun.
    Intr-adevar, 2012 arata bine pentru Apple. Dar e tot atat de adevarat ca daca nu gaseste o solutie sa difuzeze produsele lor la un segment important din piata, se vor trezi in timp ca sunt un jucator de nisa. Si imediat dupa vestea asta, vine una cu adevarat nasoala: jucatorii de nisa nu fac venituri fabuloase, cum face Apple in 2012, cand nu e jucator de nisa, si in niciun caz nu sunt nr. 1 mondial.
    Pe scurt: Apple pierde teren, si daca vrea ca in 2015 sa fie tot nr. 1 mondial, trebuie sa schimbe paradigma. Niste porti in gardurile din jurul curtii ar fi bine venite :).

    00
  13. @alxzen …sau ii indeparteaza. Eu dupa Galaxy Fit nu vreau sa mai aud de telefoane Samsung. Mai am inca doi amici in aceeasi situatie. Singurul lucru care functioneaza impecabil pe segmentul de jos este functia de hotspot si atat. Nici macar de vorbit nu poti sa vorbesti cum trebuie pentru ca senzorul de prezenta merge cand are el chef, iar butoanele sunt puse in asa fel incat poti se le apesi, in mod accidental, oricand. Vorbesc despre Y, Mini, Gio, Fit si Ace cu toate variantele lor.

    00
  14. Cand te duci la terasa si scoti iphone-ul stie toata lumea ca ai dat 30 de milioane pe el. Cand te duci la terasa si scoti S3 nu stie nimeni cat ai dat pe el.
    Asta e motivul pt care multi aleg Iphone-ul…”sa moara dusmanii mei….”

    00
  15. Inconvenientul Apple e ca in momentul achizitionarii unui produs de-al lor esti practic sclavul tehnologiei Apple…

    00
  16. @Ppobiu: In ce sens „sclav”?

    00
  17. zet, apple au fost mereu jucători de nişă. au intrat primii în teren, au deschis competiţia şi apoi au venit băietii care fac volum. la fel s-a intâmplat şi cu mercedes benz. au făcut ceva după care au venit nişte băieţi cu modele mai ieftine.

  18. Offtopic: ce legatura are poza de pe prima pagina cu articolul? :)

    Cred ca ai ceva bug, de se repeta pozele la unele articole.

    00
  19. @Radu & @Taraboste Asta ziceam si eu. Sunt multe persoane care cupara iPhone sa se dea mari si tari cand de fapt nu sunt. Sa vedem ce isi cumpara hipsterii cand telefonul va deveni cum zic ei „mainstream”. :)

    00
  20. Si in sensul placerilor carnale :) Apple are ceva-ul lui pe care ceilalti nu-l au, dar si tehnologic, la produsele lor nu se potrivesc decat gadget-urile lor…sunt un cerc inchis. Ma gandesc la Mac-uri spre exemplu si la CD-rom

    00
  21. @Probiu

    bine ca nu te-ai gandit la iPad si la USB…

    OMG, de unde apareti?!

    00
  22. Nu inteleg de ce unii comentatori vad utilizatorii de iPhone drept niste fitzosi care vor parasi barca atunci cand telefonul lor va deveni „mainstream”.
    iPhone-ul e un telefon destul de raspandit, in conditiile in care toata lumea spune ca e scump si ca e de fita si ca de e prosti si ca e nu-stiu-cum.
    Pentru necunoscatori, utilizatorii de iPhone n-au un secret circle, nici un secret handshake, nici locuri speciale de intalnire, nu sacrifica miei si nici nu beau apa in care s-au scaldat 100 de virgine inainte.
    Sunt oameni normali, care si-au cumparat un telefon. Ca asta e iPhone-ul. E doar un telefon. Au avut bani, au avut nevoie de un telefon o data si aia a fost. Asa cum si aia care-si cumpara Nokia Asha (insert any other brand here) au avut bani si nevoie de un telefon.
    Faptul ca „once you go Apple, you never go back” e foarte adevarat si cred ca asta deranjeaza cel mai tare, desi pe cuvant ca n-am inteles nici pana in ziua de azi de ce.
    PS: nu stiu utilizatori de iPhone care sa se dea mari cu el, cred ca astia care au cunostinte de felul asta ar trebui sa-si schimbe cercurile in care umbla.

    00
  23. @manole: Vrei sa stii de unde apar eu? Din asternuturi! Vrei sa stii si ale cui? Nu ma provoca cumetre! Asta e parerea mea… Ce pana mea eu te-am intrebat pe tine de ce-ai zidit-o pe Ana in pereti? Chill prietene!

    00
  24. „zet, apple au fost mereu jucători de nişă. au intrat primii în teren, au deschis competiţia şi apoi au venit băietii care fac volum. la fel s-a intâmplat şi cu mercedes benz. au făcut ceva după care au venit nişte băieţi cu modele mai ieftine.”

    Razboiul care doar ce a inceput se va juca pe volum, nu pe marja de profit. De asta nici nu ca Apple o sa reuseasca, au mentalitatea gresita. Si nu, nu cu Samsung se lupta Apple, nici pe departe :)

    00
  25. @Probiu. La mac-uri merge sa atasezi unitati externe de discuri optice. Ram-ul , hdd-urile procesoarele si chiar chipset-urile sunt aceleasi. Mai mult, li se potrivesc potrivesc perifericele de PC (mousi/tastaturi/tablete grafice/monitoare/imprimante). Ce difera? Carcasa, placile de baza (proiectate in-house) si sursele de alimentare si evident soft-ul. Intereseaza-te putin inainte, nu mai pleca urechea la toate zvonurile.

    00
  26. Nu am analizat bine situatia, dar mi se pare o tampenie sa compari iOS cu Android. iOS e doar pentru produsele Apple, iar Androidul ruleaza de la Samsung,HTC pana la ultimele replici Apple , si alte chinezarii. Comparatiile de genul sunt aberatii din punctul meu de vedere

    00
  27. @Sarpele: Eu stiam ca nu merg decat perifericele lor, atat. Se poate sa ma-nsel. Intr-adevar asa am auzit si n-am cercetat, mea culpa, dar cand vad ironici d-astia acronimizati la maxim ma ia dibla…

    00
  28. Fani inraiti Apple si Android repetati dupa mine: e doar un telefon, nu da nimeni doi bani daca tu ai apple sau huawei..e doar un telefon

    00
  29. da e cum a zis didi cand ai iphone se uita altcumva lumea la tine chiar daca personal prefer samsung deci android

    00
  30. Vali, si anul trecut si acum doi ani Apple facea tot un device si Android tot 1000 de terminale si totusi Apple crestea ca Fat Frumos si Android fura cota doar de la Nokia. Ok, Apple a crescut si anul asta, dar deja anul asta Android creste mai repede, asta e toata ideea.

    00
  31. pot sa zic si eu ceva? Eu vad lupta asta dinte Apple si Samsung cam ca lupta dintre ProTV si antena1. Samsung se strofoaca, sea agita da shpagi, joaca urit si tot pe locul 2 e, pa cind ProTV-ul zici ca sint vrajitori mereu aduc ceva nou si sint cu un pas in fata fara sa faca mare lucru, parerea mea :)

    00
  32. @Zoso, eu nu stiu in ce au fost primii Apple la telefoane. Telefoanele cu touch screen existau cand au aparut eio cu Iphone-ul si smartphoneuri existau. Cu ce au venit ei in afara de marketing?!

    00
  33. Apple construieste telefoane cu tehnologia altora. Începand din 2012, Apple nu mai se bucura de tehnologii de ultima ora din simplul motiv ca Samsung, LG, TI si altii nu mai vor sa le livreze.

    Ecranul ala retina mult trambitat e facut de Samsung sau LG. Procesoarele sunt facute de Samsung cu arhitectura ARM. Mai mult, Google le-a pus gand rau iar produsele Nexus vor fi mai performante si mai ieftine.

    Jocul de glezne cu patentarea colturilor si insusirea tehnologiilor dezvoltate de altii nu mai tine.

    Iar cine vrea sa vada cum se duce Apple in jos poate urmari graficul https://finance.yahoo.com/quote/AAPL?ltr=1

    00
  34. Green, este ca te pricepi la burse!? :D Vezi ca si Exxon a luat-o in jos, sa fie de vina Obama dau Spiru Haret unde ai invatat finante/banci?! :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube