Cum sunt 6 milioane de utilizatori de mobil

iphone4-1Graficul ăsta a ridicat câteva întrebări, în special asupra cifrei de 6 milioane de utilizatori de internet pe telefonul mobil. Şi pentru că industria e bucuroasă că cifrele sunt mari şi putem să facem mai mulţi bani dacă raportăm că suntem mai mulţi, mă ofer să sparg eu bula.

Cum se calculează oamenii ăştia?

După ce am săpat un pic am găsit un răspuns care e destul de aproape de adevăr.

Să presupunem că ne trezim dimineaţa şi ne luăm telefonul de pe noptieră şi verificăm mailurile, twitter sau ce mai avem noi. Reţeaua wireless din casă ne dă un IP şi suntem număraţi o dată, pentru că avem şi un cookie unic, diferit de cel al calculatorului sau al tabletei. Ne facem un duş, ne îmbrăcăm, plecăm la serviciu. Pe drum scoatem telefonul şi ne dăm pe net pe 3G. Deci alt IP. Ajungem la muncă, ne conectăm la wireless-ul de acolo. Acelaşi IP, alt cookie faţă de colegi. Seara plecăm şi în timp ce suntem în bar, la o bere, luăm alt IP de pe 3G, că am intrat să verificăm mailul. Sau poate ne-am conectat la wireless-ul barului şi după aceea am folosit 3G-ul.

Sigur, nu se întâmplă mereu aşa, dar ăsta e mecanismul. Cei 6 milioane sunt de fapt 6 milioane de conexiuni, adică vreo 300.000 oameni care accesează internetul de pe telefonul mobil.

E ca la aia cu operatorii care raportează nu ştiu câte milioane de clienţi, când jumătate sunt cartele şi din alea jumătate stau aruncate prin sertare (eu am 5 cartele active care zac pe undeva prin casă). Sau ca aia cu 2 milioane de cititori de bloguri. Sau ca aia cu 5 milioane de români pe Facebook. Sau ca aia cu 500.000 români pe twitter. Sunt bune, dar nu prea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

9 comentarii

  1. Graficul ne spune ca avem mai multe conexiuni mobile la Internet decat locuinte cu WC inauntru.

    00
  2. @costin >> daca e sa folosim formula de mai sus, avand in vedere cati insi folosesc acelasi veceu, suntem un pic peste 100 de milioane

    00
  3. Offtopic, mai ai vreun voucher Emag ratacit? vreau sa cumpar un telefon de 1.000 RON zilele astea, mersi.

    00
  4. 6 mil de utilizatori de mobil…
    6 mil de evrei…

    hai ca devine interesant

    00
  5. Confirm calculul

    00
  6. Eu zic ca totusi e trista situatia…Din pacate costin are dreptate…

    00
  7. Ca orice statistica si asta cu cei 6 „meleoane” de utilizatori mobili, e tot un fel de abureala,\ un pic mai frumos sau mai nereusit impachetata :)

    00
  8. Eu zic sa-i mai numaram odata:2milioane la primarie, 2 milioane la prefectura,2 milioane la scoala de fete…….(pentru logica numaratorii am folosit formulele celebrului matematician roman I.L.Caragiale)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.