Bac2012 – diplome inutile şi şcoli de meserii

Chiar nu înţeleg de ce se agită presa atât de mult pe seama notelor la BAC în unele cazuri. E clar că Margarita din Clejani şi Nicu Guţă şi-au găsit deja vocaţia şi fără o şcoală de meserii şi diploma la BAC nu le foloseşte la nimic. Serios. Ei au pierdut patru ani aiurea, când puteau pur şi simplu să îşi vadă de ale lor, respectiv să facă ce ar fi făcut cu diplomă sau fără: să câştige bani.

Numai că 99% dintre elevi nu au aplecarea lor către asta, de aceea ar fi trebuit să înveţe. Unii în licee, alţii în şcoli de meserii. Nu strică să ştii o meserie când faci 18 ani şi te poţi angaja legal, mai ales dacă pe tac-tu nu îl cheamă Becali sau Cataramă. Nu de alta, dar e nasol să stai 20 de minute să îţi aducă două beri la terasă sau să ai parte de un şofer de microbuz care crede că transportă cartofi. Nu e nici o ruşine, lumea are nevoie şi de instalatori, şi de electricieni şi de bodyguarzi.

M-a distrat că unii părinţi dădeau vina pe profesori, că le-au luat banii pe meditaţii şi nu le-au spus că au nişte copii proşti bâtă. Dar oare ar fi ascultat? Că tata, de pidlă, n-a vrut să creadă că sunt varză la algebră până n-a văzut cu ochii lui punctajul maxim la geometrie şi nimic la algebră. Părinţilor le trebuie un duş rece, şi cu cât e mai rapid, cu atât copilul are un viitor mai strălucit.

Plus, Mădălina Pamfile a luat 7 şi ceva la bac. Dacă ea poate, şi nimeni nu o suspectează de prea multă inteligenţă sau prea mult învăţat, puteţi şi voi, restul! Trebuie doar să vă vedeţi interesul. Dacă acesta e să ajungeţi paznici, n-are rost să pierdeţi vremea cu şcoala.

gammatik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. Asta ma gandeam si eu. Nu cred ca i-a deranjat catusi de putin ca nu au luat bacul. In schimb, din maxima greseala am dat peste emisiunea aia in care e si Pamfile pe care o vazusem la stiri ca a luat bacul. WAW! Daca aia a trecut examenul oral la romana…

    00
  2. cum sa ii zici direct la un parinte ca odrasla e proasta ? ii trimiti note de 3 in carnet, dar podoaba zice ca e persecutata de profesori, sau ca profesorul e prea prost si nu il intelege.

    sincer sa fiu, mie imi pare rau ca nu am facut o facultate mai practica in loc de electronica aplicata. lucrez in it, mai fac ceva programare, nimic care sa fii invatat din facultate.

    daca ma uit in spate din perspectiva omului care se chinuie sa ridice o casa, mai bine as fi facut tehnologia sudurii. m-a invatat niste chestii un om (din sat la parinti) care a terminat asa ceva de m-a dat pe spate. pentru mine s-a dus mitul ca gasesti orice tutorial pe net. castiga in 3 luni de munca in strainatate (de la suduri sub apa, pana la suduri la 100 inaltime) cat eu in 1 an de tras in ro. omul merge, isi face norma, sta relaxat restul anului. mai e chemat la o urgenta pe dincolo, mai face o sudura pe la case garduri samd cat sa isi mentina mana. dupa 2 saptamnai de scolire folosesc jumatate din electrozii care ii foloseam inainte, si daca dau cu vopsea peste ce sudez, nici nu zici ca e sudura acolo.
    dar am cam deviat :).

    ce vrea sa zic, e ca ar fi bine ca tanara generatie sa nu stea la colt la fumat ar fi bine sa exploreze mai multe ramuri, ca nu stii ce poate sa iti placa cand esti mai batran si inteleg. facultatea nu e obligatori, sau ceva ce sa faci ca sa te placa mamica. nu prea are ce sa faca tara cu 1 milion de tineri absolventi ase in fiecare an, toti cu idei de posturi de directori de la iesirea din facultate.
    la o patroana din sat la care lucreaza mama ca si contabila, mai trebuia sa angajeze pe cineva, vine una nou iesita de la facultate, ii ofera 10 milioane pentru 4 ore luni -> vineri. (cat sa o ajute pe mama, ca nu facea fata)
    a zis ca de banii aia mai bine sta acasa. 6 luni mai tarziu inca sta acasa, si patroana a invatat contabilitate cat sa o ajute ea pe mama.

    00
  3. Cum sa urmeze copilu scoala de meserii??? Poi cu aia nu poate face faculta, fara faculta toti il vor numi idiot…Conceptia romaneasca lasa de dorit :(

    00
  4. Intr-o societate normala asa-i, ne trebuie si oameni care sa se priceapa la ceva, dar Romanie e cu capu-n jos. Aici iei bacu la limita si pe urma faci taspe facultati si masterate, care conteaza doar daca te angajezi pe un post caldut, la buget. Acolo nu conteaza cat aport aduci tu societatii, esti platit in functie de hartoagele care le anexezi la cv. Daca mai faci o facultate, mai ceri ceva la salar si ocupi un post si mai inutil societatii, dar mult mai bine platit. Asa e de ex. cu politia – toti fac dreptul si sunt recompensati la salar pentru asta, chiar daca noua, societatii care le asiguram painea, nu ne sunt mai utili din birouri unde fac statistici la greu, decat erau in strada, inainte de studii.

    00
  5. NOU
    #5

    Bitch please, hashtetepeul abunda de retarzi mitomani palizi si strambi care stiu sa scrieZE corect . Si ei emitE judecati de valoare cu frecventa cu care sorb eu din cafea.
    ( cand am pus punctul dupa „cafea” vreo 6 chestii din cele descrise mai sus si-au sumecat cei 160 cm-cu-tot-cu-tocuri ,au indreptat monitoarele de 22 inchi luate in transe si au purces intru pedepsirea infidelului deloc apreciator de subtilitati gen „micimea fizica de combinata-i cu marimea elcedeului si apropierea {insert cartier celebru} genereaza opere’n pdf de mine si cele 6 cititoare fara sani dar cu slana din belsug ce-mi umblu blogul cu acnee citite)

    00
  6. s-ar putea ca si libertatea de a te „plimba” prin Europa sa fie unul dintre motivele pt care scoala ajunge la coada.

    00
  7. Daca fara facultate ii vor numi idioti, asa fara nici o meserie si nici bac-ul luat, cum putem sa ii numim? :)

    00
  8. @user : ai uitat s-o intrebi pe nevasta sudorului aluia profesionist daca mai e… multumita. De fapt cu cine :D Asta a-propos de boli profesionale…

    00
  9. Facultatea de Patroni ….asta e solutia :|

    00
  10. Scoala de meserii zici?! O scoala de meseria sef exista? Toti vor sa fie directori fara un minim de efort intelectual.

    00
  11. @Dan
    Deci munca nu e buna, ca cauzeaza boli profesionale si nevasta te traduce, cit esti la munca, cu vecinul care e somer licentiat in limbi straine.
    Daca stai cu mandravela in sus si telecomanda in mina e multumita. Iar tu sanatos si student la a 3 facultate. Doar n-o sa intri in cimpul muncii la doar 32 anisori.

    00
  12. @Dan
    care ar fi boala profesionala ? chiar nu stiu :).

    acu vreo 2 ani, cand ma apucasem de taiat tevi la flex pentru gard, mi-a ajuns un jet de scantei pe la chiloti, pe sub pantalonii scurti, ca deh, asa se lucreaza.

    de atunci cand flexuiesc sau sudez indiferent de vreme, sort de piele lung, manusi pana la cot, masca full face.

    am mai avut o data tot pe atunci o tentativa la sudura sa lucrez in sandale. nefericita idee. mi-a sarit un strop pe degetul mare si a inceput sa sape. apoi dealdracului nu mai vroia sa se dezlipeasca de carne, am ajuns la medic sa il scoata.

    00
  13. @user

    Din cauza ca dezvoltarile pe care le faci la locul de munca sunt plictisitoare sau junk work, o facultate de electronica aplicat e complet inutila ?

    Sa stii ca sunt baieti care au terminat electronica aplicata, iar jobul lor este ba sa construiasca algoritmi DSP bazati pe modelarea fizica a fenomenelor electrice, ba mai scriu niste cod pentru mediul embeded unde ar fi cel putin decent sa intelegi gateuri logice si as putea continua cu exemple pana maine. Ca tu din motive pe care doar tu le cunosti, nu ti-ai gasit un job unde sa aplici ceea ce ai invatat in scoala, e stric problema ta. Ai fi putut face informatica pura sau sa citesti niste documentatii si sa pui mana sa scrii cod din viata reala daca asta ai vrut sa faci in viata.

    Ok, universitatile romanesti sunt pline de profesori frustrati si cam ratati in viata, dar de aici pana a muii universitatile pentru ratarile personale a studentilor ce trec prin ele, e cale cam lunga.

    Plm, tot timpul e altcineva vinovat pentru decizile proaste sau incapacitatea de a profesa ceea ce visai cand ai aplicat la o universitate anume. Ce ai sperat, ca intri la facultate si de acolo inainte e jobul profesorilor sa te pregateasca pentru viata reala, sa aleaga el pentru tine, sa invete el pentru tine ?

    00
  14. NOU
    #14

    Prietene, scuză-mă, dar Mădălina Pamfile a învăţat la cel mai bun liceu din Vrancea până să plece la Bucureşti – Colegiul Naţional Unirea. Aşa că ciocul mic şi joc de glezne.

    00
  15. @george.
    cine a zis ca sunt plictisitoare ? fac ce imi place, (tehnic it) si ca hobby ma ocup si de programare. nici una din astea nu le-am invatat la facultate.

    am dat la electronica aplicata ca am crezut ca e ceea ce vreau sa fac.
    m-am inselat. dar am putut sa ma reprofilez. poate daca profesorii chiar ma invatau electronica aplicata in loc de 10 tipuri de matematica (pe care le-am trecut cu brio pentru ca imi place matematica) niste aplicatii inutile pe materiale de laborator de pe vremea lui ceasca pe care trebui sa ma straduiesc sa le gasesc in vreo lume de mana a treia, ca nici macar in romania nu se mai lucra pe ele, poate ramaneam sa lucrez pe domeniu.
    nu regret ca nu am ramas.

    pregatirea copiilor trebuie sa inceapa dinainte de facultate.
    cand dai la facultate ar trebui sa stii pe pielea ta in ce te bagi, si asta nu se face schimband legea invatamantului de fiecare data cand un ministru ajunge la minister.
    cand ajungi la facultate ar trebui sa ai bunul simt sa te intrebi daca merita sa faci parte din armata celorlati 1 milion de someri cu diploma vanand utopic un post de director cu 0 ani experienta. si din pacate nici parintii nici profesorii nu te ajuta cu alegerile astea tembele.

    00
  16. am uitat concluzia.
    concluzia este ca puteam sa renunt la facultate din primul an, cand mi-am dat seama ca nu e ce vreau. nu am renuntat pentru ca nu am vrut sa imi dezamagesc parintii.
    am inceput sa lucrez din clasa a 11 in it. de la baza. internet cafe, suport clienti, trecut la administrare servere, apoi la „programare” php + mysql, m-am ocupat de implementare pppoe si diverse alte magarii. la un isp cunoscut :). am facut mai multe chestii in domeniul it pana am gasit ceva ce imi place sa fac, si de 8 ani aia fac. cu deviatii. am invatat python, ma descurc decent in c# cat sa ma pot angaja la o firma de programare daca vreau. facultatea pentru mine a fost o mare pierdere de vreme (am avut bursa 3 ani de zile, deci nu poti sa zici ca mergeam in dorul lelii). e un episod inutil in viata. cum am zis, probabil as fi fost mai castigat daca faceam agrotehnica (ca tot ma mut la tara). eu am avut noroc ca am gasit ce sa fac indiferent de facultate. cati altii sunt la fel de norocosi, si nu ajung sa ceara un job de vanzator in carrefour cu diploma de inginer in buzunar ? eu stiu destui.

    00
  17. NOU
    #17

    Subscriu. Bacul nu e necesar.

    00
  18. Am terminat liceul acum 4 ani. Nu m-am bagat la nici o facultate. M-am angajat. Anul trecut m-am bagat la Titulescu, Administrarea afacerilor. La primul curs de microeconomie, profesoara ne-a intrebat ce asteptari avem dupa ce terminam facultatea. Raspunsurile m-au bulversat. Toti stiau ca dupa ce termina facultatea vor fi administratori si vor conduce afaceri mari si vor avea diiiitai salariul. Mi-a scapat fraza: Inseamna ca habar nu aveti de capul vostru si nici de piata muncii. Au urmat replici de genul ” pai ce ba? eu fac administrare ca sa fiu un amarat de angajat?” In timpul cursurilor toti vorbeau, se hlizeau, faceau mistouri de profesori, jucau carti sau vorbeau la telefon. Atunci mi-am dat seama ca astia, peste 3 ani or sa aiba o diploma si vor fi inscrisi la fortele de munca, na, nu vor sa fie niste amarati de angajati…..

    00
  19. si imnul BAC-ului de anul asta https://youtube.com/watch?v=j-a5U1eqaHQ

    00
  20. NOU
    #20

    Majoritatea elevilor dau la o facultate sau fac un liceu pentru ca parintii ii sustin cu bani si ei au sansa in acest timp sa se distreze. Putin sunt cei care doresc cu adevarat sa faca o scoala pe bune si sa profeseze cu adevarat intr-un domeniu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.