Trei cu poliţia: execuţie, avocaţi şi Voicu

politia5Poliţia urmăreşte un hoţ, care se aruncă în apă ca să scape. Trag focuri de armă spre el şi îl nimeresc (ceea ce este, să recunoaştem, o minune). Familia se plânge că bărbatul era nevinovat şi a fost executat. Pentru că asta face Poliţia, execută oameni nevinovaţi, care fug de poliţie pentru că sunt…nevinovaţi.

O avocată care a apărat un membru al clanului Duduianu a pierdut procesul în care îl apăra pe mafiot. Avocata şi-a luat banii, dar băieţii au înţeles că nu e ok să plătească dacă procesul nu a fost câştigat. Aşa că au taxat-o pe avocată cu 50.000€, pentru că aşa e normal în lumea lor.

Senatorul Cătălin Voicu a primit cinci ani cu executare. Sentinţa e atacabilă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Politistii pot face greseli si, da, pot alerga nevinovati. Acum totul depinde de circumstante. In NY acum ceva ani un tip a fost ciuruit nevinovat de politie pt ca a fugit (nu e exclus sa fi fost hartuit de politisti in trecut fara nici un motiv – abuz de putere din partea politistilor) si a vrut sa scoata ceva din buzunar, poate actele.

    Faptul ca cineva fuge de politie nu-l face automat vinovat. Oamenii au reactii ciudate in unele situatii. Si te asigur ca nu vrei sa o iei pe drumul asta, pt ca unul din pasii urmatori e „De ce ai avea nevoie de mandat de perchezitie ? Daca esti nevinovat nu ai de ce te teme daca vine politia peste tine in casa si se apuca sa inventarieze tot ce ai tu acolo”

    Intr-un stat de drept vinovatia se stabileste de catre un juriu sau un judecator, nu de catre politisti, procurori sau bloggeri.

    Iar atunci cind unul fuge de politie, daca exista procedura si e respectata, atunci politistul e ok – in cel mai rau caz legea/procedura sunt proaste si ar trebui schimbate. Daca insa politistul se apuca sa traga aiurea ca asa a vazut el in filme, atunci nu mai e ok.

    00
  2. c3, şi cum poate fi judecat un suspect de infracţiune dacă nu e prins de poliţişti? Ce propui? Să nu se mai supună nimeni solicitărilor Poliţiei? Mi se pare că mergi greşit pe ideea că poliţistul ar fi tras ca să-l pedepsească. Nu, a tras ca să-l oprească. Faptul că, din păcate, a murit… este un risc pe care fugarul şi l-a asumat. Poate ceilalţi români învaţă ceva din asta. Poliţia îţi spune „stai”, tu stai şi discuţi mai încolo, la cercetări, ori în Instanţă. Altfel e haos. Prezumţia de nevinovăţie nu înseamnă că respectarea unei solicitări venite din partea unui poliţist e facultativă.

    00
  3. @motanes: correct! Daca politia spune Stai!, si tu o iei la fuga sa fii sigur ca-ti iei un glont in cap. Extrapolarea cu mandatul de prechezitie nu-si are locul. Pe strada esti intr-un loc public, unde ai si drepturi dar si (in primul rand) obligatii.

    00
  4. familia respectiva ar face bine sa taca fiindca acuma stiind „adevarul” poate vine politia si ii executa…

    00
  5. Foarte bine ca s-a intamplat asta. Poate ca acum o sa aiba de ce sa le fie frica astora, ca vad ca n-au probleme in a merge la inchisoare.
    @c3 Tu daca esti nevinovat fugi de politie? Continui sa fugi si dupa ce auzi primul foc de avertisment? Nu, stai si-ti dovedesti nevinovatia.

    00
  6. Asta e! A avut ghinion sa stea in fata glontului, dar el a fost nevinovat! Parol!

    00
  7. Vorbiti din filme. Politia nu are voie sa traga asupra unui suspect care fuge, sub nici o forma, chiar daca e sa zicem suspectat de crima.

    Faptul ca au tras in timp ce „infractorul” fugea se datoreaza conditiei fizice exceptionale ale agentilor care n-ar fi in stare sa prinda nici on melc.

    Ca moral era sa-i traga un glont in cap e una, dar legal nu ai voie sa impusti pe cineva fara somatie, fara foc de avertisment in aer si mai ales de la spate.

    Sa il impuste pentru incalcarea proprietatii (ma gandesc ca nu fugea cu prada in spate, deci ciuciu furt) e aiurea rau de tot si politistul care a tras miseleste nu e capabil de a purta o arma de foc.

    00
  8. @Gzs, maine poate te impusca pe tine. Poti sa negi ca erai la furat???

    00
  9. NOU
    #9

    Mie imi plac stirile de gen, as vrea sa citesc macar odata pe zi ca a fost impuscat in cap unul care fugea de politie. Le-ar mai trece smecheria la multi.

    00
  10. Ma indoiesc, eu nu as fugi de politie si nici nu ma invart prin asemenea cercuri. Nu inteleg de ce va plangeti ca a murit un borfas. Ala fusese condamnat anterior la inchisoare pentru infractiuni similare. I s-a terminat norocul.

    00
  11. suspectul nostru, dacă era nevinovat, înseamnă că era dobitoc, bătut în cap, cretinul cretinilor. e şi asta o vină. unul mai puţin.

    00
  12. Meh, înainte să comentaţi ampulea p-aici mai citiţi şi legile. Aia cu ‘reacţionezi ciudat’ îi de domeniu’ comicului. Dap, şi eu aş reacţiona ciudat, dacă aş fi somat cu foc de armă, m-aş căca pe mine de frică!
    Una dintre obligaţiile cetăţenilor e ‘să se supună somaţiilor legale, indiferent de situaţie’, altfel, pe riscul lor, pot încasa gloanţe.
    Sigur, eu mergând pe stradă, ştiindu-mă nevinovat de nimic, dacă m-ar opri un poliţist aş lua-o la fugă preventiv, să nu mă declare el vinovat, pe loc. Mă leşi?

    00
  13. NOU
    #13

    @motanes: Ai perfecta dreptate.
    @Florin: Se pare ca tu vorbesti din filme. Politistii au folosit arma in perfecta LEGALITATE si in conformitate stricta cu legea. Ba chiar au facut executat 2 somatii, lucru care nu era necesar. Conform Legii 295/2004, politistii au voie sa traga la ORICE infractiune flagranta depistata.
    @dfx: Au fost prinsi in FLAGRANT. In plus, decedatul era recidivist. Cel care s-a oprit nu a intalnit exit-ul si el.

    00
  14. @Florin: tu ce fumezi ?

    Conform legii, politia te poate legitima pe strada daca li se pare ca esti suspect sau pur si simplu. De aia, e obligatoriu sa ai mereu un buletin la tine, altfel, tot conform legii te pot duce la sectie pentru identificare (sa te caute in baza de date sa vada daca iti seamana moaca din poza de buletin cu numele si cnp-ul de l-ai declarat).

    daca tu o iei la fuga, aia o sa zica stai, o sa traga doua focuri in aer pentru avertisment, o sa-ti mai zica o data stai dupa care o sa traga dupa tine si o sa te nimeresca dupa cum ti-o fi norocol, dar de obicei se trage la picioare sa te incapaciteze, dar cum omu mai greseste tinta… se mai intampla si nasolii din astea.

    din ce am vazut la tv, politia i-a somat de 2 ori, unul s-a oprit, altul nu si au tras dupa el.

    00
  15. mama, ce de experti pe aci.
    Gzs si altii, voi sunteti siguri siguri ca nu aveti aveti ceva „ilegal” prin casa? sau prin buzunare?
    Sunteti siguri ca ieri nu ati fortat galbenu de 2 ori?
    Auzi la ei, daca esti nevinovat stai, nu fugi. Bagati un google, e simplu, bre. Vedeti acolo la prima pagina cati amarati au fost tratati dupa regula”shoot first, ask questions later”. Aci includem cazuri in care swat a intrat in casa gresita si a omorat femei si copii care au „fugit” si nu s-au conformat ordinelor” dont move, freeze, dont move, mofo, poc”. oh, era doar o fetita de 12 ani speriata de moarte la 3 noaptea? Ghinion. Si era si neagra pe deasupara, that`s the proof, right there. Ma rog , acu e cam rosie, dar era neagra cand am strigat „stai”. Trebuia sa stie, nu trebuie sa fuga de politie, mai ales daca a strigat cuvintele magice cuvinte „stai, nu fugi” si are ditamai puscociu atintit spre ea.
    Ghinion, ce sa-i faci. Vii cu vii, prostii cu restul.

    00
  16. Ce legatura are swat? Lucrurile alea se intampla in america, la noi politia nu prea-si foloseste armele. Asta a fost un caz de „shoot first, ask questions later”? Erau 2 tuciurii care fugeau dintr-un loc unde se comisese o infractiune si nu s-au conformat somatiilor. Unde-i problema aici? Vrem sa traim intr-o tara in care infractionalitatea sa fie scazuta, dar nu vrem sa le acordam politistilor puterea de a realiza acest lucru.

    00
  17. @Gzs: Stateam la coltul strazii asteptand taxiul intr-o noapte, cu lanseta in mana, cand doi jandarmi psihopati au incarcat armele automate si s-au postat in pozitie de tragere, li s-a parut ca avem bate si vrem sa-i „turnam”. Daca alora le tremura degetul pe tragaci muream si nu apucam sa mai mergem la pescuit.

    A doua: copii fiind „imprumutasem” o bomba de IJ a bunicului unui prieten, ne-am dus seara pe digul orasului sa ne plimbam cu el trei insi. Iti dai seama cand am vazut masina de jandarmerie cu sirena pornita la cateva sute de metri in spatele nostru ne-am suit toti trei pe motor si am profitat de faptul ca ocolind gropile ne puteam deplasa mai repede decat Dacia papuc plina de jandarmi. Trebuia sa ne impuste ?

    Bai baieti, am prieten care a somat, a tras doua focuri in aer dupa care l-a impuscat in genunchi pe unul care venea cu ranga spre el si a fost purtat prin procese mai bine de un an.

    Aratati-mi mie cacatul ala de paragraf din lege unde scrie ca ai voie sa tragi in unul care fuge de mananca pamantul cu mana goala. Cum sa iei viata unui om ca a dat cu o piatra in geam sau ca a plecat cu o plasma la subsuoara ?

    Nu-i de joaca cu armele, trebuie sa fii labil mental sa tragi intr-un amarat care fuge sa scape de arest pentru ca a spart o cacata de vitrina. Iei viata unui om pentru ca probabil esti un supraponderal incapabil sa alergi dupa un suspect.

    Sa fie tacamul complet in seara asta un politist mi-a lovit masina de fata cu mine. Dadea cu spatele cu un tanc de Matiz. Masina mea avea farurile si avariile aprinse, mai lata decat masina lui cu vreo 20 centimetri.

    00
  18. @Florin

    sa mori tu? ia vezi aia in SUA cum procedeaza?

    00
  19. NOU
    #19

    Pentru Florinel, ca sa-l convingem si pe el cum sta treaba legal aici, art. 47 din Legea 17/1996 zice asa: „Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de arma, pentru indeplinirea atributiilor de serviciu sau a misiunilor militare… la lit. d) „pentru imobilizarea infractorilor care, dupa savarsirea unor infractiuni, incearca sa fuga” si chiar mai mult, la lit. f) zice: „pentru imobilizarea sau retinerea persoanelor cu privire la care sunt probe ori indicii temeinice ca au savarsit o infractiune si care riposteaza ori incearca sa riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pot pune in pericol viata ori integritatea corporala a persoanei”. Deci daca te mananca, politistul te va scarpina. Si e posibil chiar definitiv. In rest, povestirile tale cu jandarmi nu sunt deloc lacrimogene, ba chiar au reactionat foarte bine. Respect pentru poltistul din clipul pe care l-ai pus, asa ar trebui sa fie toti politistii.

    00
  20. Da politistul nu are minte de gasca cand trage intr-un infractor aflat in apa? Nu era greu sa mearga pe malul celalalt sa-l prinda, dar s-a gandit ca prea multa miscare strica, asa ca a consumat doar 2-3 calorii apasand tragaciul.

    00
  21. Bine punctat GreatMaster. In orice tara ai trai, ca si cetatean esti obligat sa-i cunosti si sa-i respecti legile.

    00
  22. Romania e inca de partea cealalta a baricadei :)) Saracii politisti au voie sa traga, bine i-a facut! Ceea ce e de inteles, pentru ca in Romania simt si eu ca e debandada si ca nu e control pe nicaieri.

    De cealalata parte a baricadei – adica acolo in SUA unde spune manole – vad ca atunci cand politistii scot arma mai repede, la fel fac si infractorii. Si cand, ca nevinovat esti prins la mijloc… e cam urat.

    Nu stiu care varianta e mai buna… nu vreau sa dau dictate si sa ma dau destept.
    Mie personal mi s-a parut aiurea cand in fata unui mall un politist a scos arma si a tras in aer pentru ca un nene smulsese o geanta din bratele unei femei si fugise. Totul e de cum acei politisti sunt antrenati… nu toti sunt ca in filme.

    Si un pic off topic: si in SUA sunt o gramada de grasi. Sambata trecuta, in fata salii mele de sport un nene cu mainile legate la spate a fugit din masina de politie si i-a alegat pe politisti cam 5 minute pana cand s-au strans vreo 5 echipaje – ce e drept, nu au scos arme ca era vina lor.

    00
  23. Uzul armei in Romania se face doar pt a-ti apara viata, a ta, sau a cetatenilor nevinovati!

    Tiganu ala era cunoscut de militie, avea cazier, il luau la o saptamana din patul unui neam, care e problema ca fugea? Era caraliu in suparare cu procuroru si nu ii scria mandat?

    Comparatia cu SUA este deplasata, deoarece acolo toti au arme cu glont!

    @The Great Master, uzul de arma nu inseamna sa tragi in plin!

    Ala care l-a impuscat pe Caiac a fost condamnat doar pt ca tiganu fugea si era cu spatele, asta dupa ce primise bataie!

    @ASdfix, in SUA toti au arme, aia au intrat peste cetateni considerati periculosi si inarmati, si SPIRul daca are informatiile astea, trage in plin si la vedere, inclusiv in copii, ca un copil de 8 ani poate manui si un AK47, daremite un pistol!

    00
  24. b-ule legea din state e foarte permisiva in ceea ce priveste regimul armelor si munitiilor. la noi nu au voie sa detina arme de foc letale destinate apararii sau pazei (permisul de port-arma cat B) decat angajatii mai, mapn sau demnitari. referitor la speta tipul incatusat e cu 2 taisuri: legea 17/1996 cap 3 art 47 pct g) spune ca au dreptul sa execute foc dupa efectuarea somatiei, insa o data ce ai incatusat o persoana esti direct raspunzator pentru viata ei.

    00
  25. @Parker
    Sa mearga pe malul celalat? Pai era vreun pod undeva? Sau trebuia sa sara in apa dupa ala si da-i si inoata….

    00
  26. @TheGreatMaster: Respect, maestre! M-ai lamurit ca legal e posibila chestia asta.

    00
  27. daca aud in spatele meu:”stai ca trag”, apoi focuri de arma, pai stau in pana mea, nu cred ca sunt mai rapid ca glontul.

    00
  28. Fara nici o suparare, dar toti cu „daca aud in spatele meu:”stai ca trag”, apoi focuri de arma, pai stau in pana mea, nu cred ca sunt mai rapid ca glontul” o sugeti cu pasiune si sunteti niste retarzi care vorbiti din cur.

    Ati auzit vreodata focuri de arma in spatele vostru pe strada ?

    Ei bine, mie mi s-a intimplat sa aud (nu erau spre mine, din fericire), dar n-am stat sa ma intreb cine si de ce trage, ci am bagat capul in pamint si am dat din picioare cit am putut de repede. Si da, eram nevinovat, ma intorceam de la munca.

    Asa ca scoateti pla din gura si nu va mai laudati cit de cool sunteti voi when shit goes down.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.