Piaţa de smartphones de pe net

Urmăream o discuţie pe un forum despre Galaxy S3, discuţie care a decurs cam aşa:

  • Primele 50 de pagini erau zvonuri asezonate cu “eu oricum mi-l cumpăr, vreau să fac upgrade de la ce am acum ”.
  • Următoarele 40, după lansare, un mix de dezamăgire cu bucurie. Opţiunile de cumpărare sunt în continuare puternice, se dau linkuri către teste, se fac comparaţii cu alte telefoane, se expun păreri personale şi se aşteaptă cu nedisimulată nerăbdare apariţia.
  • Se anunţă preţurile. Jumătate din cei cu intenţia solidă de a-l cumpăra se dezumflă. Se ridică voci categorice cu “păi, de banii ăia îmi iau iphone”, se aud şi nişte voci timide cu “e mai bun ce am eu acum” şi oameni care caută soluţii se împart în două grupuri: aşteptăm să apară la suedeji şi aşteptăm şase luni să mai scadă preţurile. Apar cei care compară preţurile telefoanelor cu alte ţări, omiţând convenabil preţurile abonamentelor.

Iată consumatorul român.

mel-gibson-payback

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Incepe sa-mi placa si mie iphone din ce in ce mai mult :) Daca ai un telefon cu o droaie de functii in care te iincurci, sunt doar balast si nu functii utile. Iphone e pur si simplu imtuitiv si functional.

    Referitor la piata din romania, e oarecum normal comportamentul cand te gandesti ca pretul telefonului e mai mare decat salariul lunar. Multi il vor, dar e prea scump.

    00
  2. Eu sunt hotarat sa mi-l iau. Desi e cam urat. Dar ma gandesc cum e mai avantajos? Direct sau la abonament? Parca nu as vrea sa am un abonament pe cap.

    00
  3. Prea mult pentru prea putin :) One X si ramai cu bani de bere!

    00
  4. pai daca vorbim de ramas bani de bere, mai bine nu iti iei nimic si bei toata vara, nu? :)

    00
  5. @cl, la liber e mult mai avantajos, pretul va fi undeva pe la 2700-2800 ron
    la abonament, cel de 21 euro te obliga si la optiunea my smartphone de 15 euro, unde mai calculezi si pretul telefonului de 299 euro, ajungi pe la 5100 (varianta Orange, restul operatorilor nu au anuntat preturi).

    00
  6. Consumatorul roman il identific din reactia lui Mel…analizeaza, comenteaza si compara. Imi mai amintesc de o reactie asemanatoare cu cateva zile inainte de lansarea 2s: analize si comentarii, un procent foarte mic s-a inghesuit sa si-l ia…bineinteles asteptand reactia pietelor internationale…si cand au confirmat succesul „pai da, il voi lua”; o parere

    00
  7. Orange poa’ să-mi sugă cucul. Chiar aveam de gând să-l iau de la ei dacă ar fi făcut măcar o reducere rezonabilă pentru prelungirea pe 2 ani dar fără căcaturi de genul opțiunilor „My Smartphone”. Dar nu nene, hai să ne căcăm pe ei de abonați și să-l dăm proștilor la același scor ca la liber.
    Prin urmare nu-l mai iau de la ei. Dar asta nu înseamnă că renunț la a-l mai lua. Deja am făcut precomanda în altă parte și-l aștept.

    00
  8. Dacă ne gândim că în majoritatea cazurilor se folosește doar pentru convorbiri telefonice, e prea scump.

    00
  9. @Cristi: Nu am facut calculul cat m-ar ajunge, pentru ca nu mi l-as mai luat:). Dar prefer fara abonament, pentru ca nu imi plac companiile romanesti de telecom. In Germania Galaxy Nexus costa un euro la abonament de vreo 35 de euro. Sper sa nu zic prostii.
    @Rboy: nu l-as lua doar pt vorbit, am un nokia pt asta :P

    00
  10. Consumatorul roman este atipic. Tehnici avansate de marketing (verificate international) esueaza cu gratie in .ro. Consumatorul roman nu mai are incredere in nimic (produs) si nimeni (vinzator). De aici si indecizia. Si de la lipsa banilor zgarcenia. Cred ca e mult mai util sa incercam sa intelegem consumatorul roman decat sa-l categorisim/clasificam/judecam.

    00
  11. @RBoy: am un prieten care nu isi mai fol laptopul de cand are S2. Plus ca e interesant, ai ce bazai. Eu vreau sa imi iau un gadget de genu’ si sa nu fie Apple.
    @Cristi: Mersi de info.

    00
  12. Trist (pentru tine, Zoso) este că aparent „consumatorul român” de smartphone este de aceeași calitate cu mulți dintre cititorii tăi :-)
    Analiză scurtă:
    1 (Alin) – Clar nu va avea in urmatorii ani bani de un IPhone, dar începe sa îi placă, are opinii ferme referitoare la funcțiile aiurea de la alte telefoane comparativ cu IPhone, care e IMTUITIV și alea, alea. Dar e scump frate, mai mult decat un salariu lunar…
    2 (cl) – E hotărât să îl ia !!! Nu contează că e urât, problema e cu abonamentul, e problemă mare! Abonamentul trebuie plătit si e scump, „dacă il iau nu mai am bani să ies in oraș să vadă lumea ce telefon jmecher mi-am tras, deci îl iau degeaba.”
    3 (khruel) – A fost comentat super de 4(vz) – FELICITARI – deci no comment
    5 (Cristi) – Este un exemplu tipic de imbecil care consideră ca pentru un smartphone opțiunea de acces la net este ceva scump și care nu are sens. E mult mai de efect să ai un telefon „ultimul răcnet” dar sa ai discursul ăla mishto cu „stii ca nu mai am credit, sună-ma tu”. Dar orice fufă de doi lei pică pe spate cand i se explică faptul că ASTA e cel mai nou telefon apărut pe piată, deci EU sunt COOL! Nu contează că am făcut credit la bancă / am vandut oile părintilor, etc… EU SUNT SMECHER ȘI AM ULTIMUL MODEL DE SMARTPHONE (Iubi, dacă nu știi ce e ăla îți explic eu diseară in șură – în mare e o chestie care mă face pe mine să mă simt smecher). Și sunt si mai tare ca nu îl folosesc cum vor ei, să sun, să fiu sunat sau să intru pe net… Asta o fac proștii!!! Eu l-am luat doar ca să moară dușmanii de ciudă!
    6 (Bogdan) – probabil 10-12 ani, i se pare interesant să posteze comentarii fără logică… cumpăratorii români au așteptat REACTIA PIEȚELOR INTERNAȚIONALE ca să posteze anunțuri gen ÎL VOI LUA(telefonul).
    7 (RBoy) Mereu ma intreb de ce nu exista un ban permanent pe net-ul din RO pentru acest personaj! Cred ca ZOSO are cea mai mare vina ca accepta link spre oribilitatea de „site/blog/orice se vrea” a acestui individ, de la care nu am vazut nicăieri pe web un comentariu cât de cât logic si nici un post propriu pe blog in afară de clip-uri/poze/declarații preluate de pe terțe site-uri, cu comentarii de kko.

    00
  13. Poate ca consumatorul roman care isi va lua S3 nu umbla pe forumuri…ci pe bloguri :)

    00
  14. @bbn: Sunt hotarat sa imi iau un gadget cu android. Sunt fan linux, vreau un telefon smart si m-am jucat recent cu un galaxy note. Ma gandeam la htc, dar parca produsele samsung sunt mai de calitate. Sa il vedem in realitate. Plus ca procesorul quad core consuma mai putina baterie decat dual core-ul de pe galaxy nexus. Si ai dedus gresit ca nu vreau abonament pt ca nu voi mai avea bani de iesit in oras(nici nu prea ies ca nu am timp :) ). E normal sa gandesti asa cand romanii isi cumpara o chestie de care nu au nevoie doar sa moara de ciuda cel de langa el. Nici macar nu ma simt atacat, pentru ca in mod normal ai dreptate. Problema mea e ca in romania atat companiile de telecom, cat si bancile sunt de o nesimtire fantastica. Si de-asta nu mi-as face nici credit bancar in ro.

    00
  15. bbn, nu ne-ai spus nimic despre tine

    00
  16. Toata lupta asta cu lansari peste lansari pare foarte similara cu situatia de la sfarsitul anilor 90 – inceputul anilor 2000 cand sistemul de operare era controlat de o singura companie iar piata de hardware era un mediu eterogen si extrem de concurential, zeii „benchmark” si „pret” avand monopol pe partea de comunicare publica. Acum nu mai facem upgrade la 6 luni la calculator ci ne schimbam telefoanele mobile; ma intreb care va fi rezultatul final si ce nou device minune va schimba paradigma. Pana atunci cu banii de S3 prefer sa ma duc in vacanta la mare… sau la ocean :P

    00
  17. imi place articolul. e scris fain si surprinde excelent realitatea noastra!

    00
  18. mi se pare ca e un comportament general uman, nu neaparat romanesc.
    normal ca prima reactie cand vezi ceva ce`ti place si n`ai destule informatii este bazata pe impuls, apoi pe masura ce cunosti mai multe detalii si la final cand ti se comunica pretul te mai temperezi si te gandesti de 2 ori daca merita. in fond totul se reduce la bani, iti permiti, cumperi, nu`ti permiti, ramai cu dorinta si te reprofilezi pe ceva mai accesibil.

    00
  19. :) tot la bani se reduce treaba… asta e, or sa creasca vanzarile de S2

    00
  20. @bbn
    nu confuda faptul ca un om spune ca o anumita chestie e scumpa cu faptul ca nu-si permite. optiunea aia de 15 euro – adica acces la net in limita a 1G ti se pare ieftina? inca o data, nu e vorba de faptul ca ai sau n-ai bani de ea, dar, pana mea, 15 euro pentru 1Gb? Asta pe langa abonamentul de xx euro? Ca paranteza, mie 1Gb imi ajunge o saptamana.

    Paradoxal cum in Romania sunt cele mai mici salarii, dar sa nu-i spui unuia ca o chestie e scumpa, ca-ti raspunde cu „bai coae, te uiti la 15 euro?”.

    00
  21. @bbn, ma intreb care dintre noi doi e mai imbecil?
    omul a cerut o parere si eu iau oferit niste informatii. fa-ma sa inteleg…ce am scris eu de te-a facut sa deduci ce ai scris mai sus?

    eu nu vreau sa arunc banii pe chestii de care nu am nevoie doar ca mi se par COOL, daca tie asta iti place sa faci…felicitari!
    sunt abonat la orange de peste 10 ani, cand a aparut SGS1 mi-am facut prelungire, mi-am activat optiunea my smartphone si am mai dat vreo 200 de euro ca sa il cumpar…am zis ca nu o sa fac din nou aceasta greseala. am nevoie de internet pe telefon atat pentru servici cat si pentru multimedia, dar: acasa am wireless, la birou am wireless, partenerii cu care colaborez in mare parte au wireless, tot mai des apar mall-uri sau localuri care ofera conexiuni wireless si in cel mai rau caz folosesc 200-300 mb pe luna care oricum ii am inclusi in abonamentul de baza…dar da, cand tu intri in sura nu ai conexiune wireless si atunci esti nevoit sa folosesti optiunea my smartphone.
    si tot ce ai scris mai sus, probabil e adevarat…pentru ca, hai sa fim sinceri, tu le stii din proprie experienta, nu?

    00
  22. @Sabotor

    Pt. browsing îţi recomand Opera Mini. Îţi comprimă traficul de net şi va fi o mare diferenţă.

    00
  23. @DanN
    Traficul ala nu-l fac din browsing.

    00
  24. @bbn – I like you. :D

    @khruel – ai vazut macar preturile One X si S3 inainte sa postezi ? Sau vorbesti din putul gindirii aka your own ass ?

    00
  25. @Sabotor – de ce toata lumea face confuzia asta la optiunile astea de date pe care le au operatorii? Optiuniea in sine are 1 GB la 15 EUR cu TVA, dar pe langa asta este exclus sa faci cost suplimentar intrucat scade viteza si ai trafic nelimitat. Ai si 40% reducere la tarifele internationale. Si cel mai important lucru este ca iti ofera subventie la telefon. Orice client poate lua Galaxy 3 fara My Smartphone 15, insa nu va avea aceeasi subventie. Nu este obligativitate, este alegerea fiecaruia. Cat priveste calculele alea interesante x EUR pe luna * 24 luni + pret telefon = X EUR overall astea sunt niste bullsituri intrucat nu platesti valoarea abonamentului doar ca sa se imbogateasca operatorul – primesti o gramada de chestii in abonament. Cui i se pare scumpa romania la telecom sa arunce o privire la ce este afara si vedem dupa aceea.

    Cat priveste telefonul S3, daca la inceput mi-l doream din tot sufletul, acum nu mai sunt la fel de convins. Este mult mai scump decat One X iar plusurile nu justifica diferenta.

    Sunt sigur ca in momentul in care apare Iphone 5 (probabil in iunie) vor scoate un S3 Plus/S4 cu ceea ce se dorea acum de la S3 – ecran full HD, camera de cel puin 12 MP etc

    00
  26. @Silviu
    Uau, ce tare e optiunea asta… acum fug sa o iau, ca uite cate avantaje are.

    Plm, ziceam altceva. In primul rand, nu mai poti spune ca ceva e scump, ca apare unul si-ti arunca in fata, bai, coae, te uiti la 15 euro?.
    In al 2-lea rand, 15 euro pentru trafic de 1G e MULT. Ca nu platesti pentru trafic suplimentar nu ma incalzeste, mai ales cand dupa 1G ai latime de banda de stai ore pana incarci ceva. Si pe de alta parte sunt operatori care ofera servicii de date la preturi mult mai mici. In cpncluzie, 100 de SMS, 100 de MMS (chiar, cine mai trimite SMS sau MMS?) si tarife speciale pentru apeluri internationale (foarte important, 99.99% din posesorii de telefoane mobile vorbesc la greu cu prieteni plecati in germania acum 30 de ani) nu te incalzesc nimic, tu vrei optiunea aia pentru internet, care vine in limita a 1G si scump.

    00
  27. Sa fim seriosi, companiile telecom din Romanica sunt o gluma, pentru ce sa am abonament de 2-300 ron, pe 2 ani, si sa mai si dau 300 euro pe telefon?? Principiul e ca, daca am atati bani sa dau pe abonament, am si bani sa il iau cu banii jos, si sa nu ma mai pacaleasca cu optiunile lor, pe care oricum nu ajungi sa le folosesti complet! Vedeti in alte tari UE, ca iei aproape gratis un smartphone la abonament mare!

    00
  28. @Saragea: subscriu, parca nu as vrea sa dau x bani pe luna. Prefer sa il iau cu banii jos si sa am internet prepaid pe care il voi folosi foarte rar. Si ai dreptate in legatura cu smartphone-ul aproape gratis in unele tari. De-aia mi se pare ciudat aici .. si mai saraci, si ne mai lasam furati. Dar asta e o alta poveste :)
    @Silviu: Daca tu imi garantezi ca pana in septembrie apare o jucarie cu android si cerintele tale, mai astept. Dar ma indoiesc :)

    00
  29. @Sabotor – nu ai inteles nimic din ce am zis…dar nu am de gand sa intru intr-o polemica inutila…cate capete atatea pareri – ma refeream la optiune luata – subventie data – fara optiunie…alt pret (apropiat de cel standard)…whatever…las-o asa

    @Cl – din pacate Samsung in loc sa ia ce e bun de la Apple a luat exact ce e mai de kkt – iphone 4S a insemnat de fapt un telefon care sa bata competitia de la momentukl respectiv (in opinia apple si a fanilor ei) si atat – nu a revolutionat cu nimic cum a facut primul iphone. La fel si Samsung cu S3 – au scos ceva care sa bata ce e acum pe piata si atat

    de acum inainte va fi cel mai probabil o joaca de-a soarecele si pisica din care nimeni nu va iesi castigat…teoretic. Raman la parerea mea ca imi place super mult S3 si l-as lua, dar diferenta de pret intre el si One X nu se justifica

    00
  30. 90% din astia de pe forumuri sunt niste tristi habarnisti care nu au treaba cu realitatile vietii: nu ai cum sa iti iei ultimul racnet din tehnologie cand nu ai dupa ce bea apa.
    Vorbesc din auzite, se lauda si se bat cu pumnul in piept, dar cand e vorba sa faca ceva o dispar pe dupa coada vacii.

    00
  31. @Silviu
    da bre, am inteles, aia e extraoptiune, bla, bla, bla.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.