Piloni reflectorizanţi pe şosea

A conduce pe ceaţă în România e o aventură pe care trebuie să o experimentaţi, deşi nu v-o doresc. Şi nu e doar de la vizibilitate şi de la idioţi.

Am condus prima oară la drumul pe ceaţă prin Cehia, acum câţiva ani. Drumul arăta ca o pistă, graţie pilonilor reflectorizanţi de pe marginea drumului. Apoi i-am găsit în Ungaria, Germania şi Braşov. De la Oradea giratoriul de după Sibiu, drumul e bun, nu sunt gropi, dar pe ceaţă e crimă şi pedeapsă, mai ales la curbele româneşti (le ştiţi, drumul e prin câmp, dar noi l-am făcut curbat, că ne plictiseam). În judeţul Braşov însă, pilonii ăia reflectorizanţi sunt peste tot, rezolvând problema cu vizibilitatea. De vis. Am întrebat un drumar de ce nu se pun peste tot prin ţară şi răspunsul a fost românesc: pentru că se fură. Practic, sacrifici vizibilitatea pe 400km de şosea pentru că nea Gogu îi dezgroapă şi îi pune la el în curte, când normal ar fi să le dai amenzi celor care sunt găsiţi cu aşa ceva şi rezolvi problema.

 

iarna-7

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Prima data am citit „pietoni” in loc de „piloni” si ma miram. Asa cum m-am mirat cand am dat si io prima data cu nasu de lumea civilizata si am observat cum aproape fiecare ghita care merge noaptea pe strada poarta ceva reflectorizant sau luminos pe el. Mamicile care isi plimba copiii in carut au la carut montata o lanternuta sau o banda reflectorizanta, ca sa ii vada conducatorii auto de departe. Copiii mici care se mai joaca pe strazile laturalnice nu ies din casa fara haine reflectorizante. Astia care fac jogging, fie vara fie iarna au vesta din aia „de gunoieri” pe ei. Pana si canele in lesa l-am vazut cu zgarda reflectorizanta, sa il vada masina de departe!

    De piloni reflectorizanti nu mai zic, nici macar nu-i mai observ!

    00
  2. „…(le ştiţi, drumul e prin câmp, dar noi l-am făcut curbat…” nu sunt facute in linie dreapta pentru a te tine in priza, pentru ati mentine atentia, la fel se intampla in cazul oricaror drumuri, nu o sa vezi un drup drept pentru foarte mult timp; cel putin asta o stiu eu ca ne spusese un prof la facultate, nu era specializarea mea, dar am retinut.

    00
  3. Te referi la morcovii de pe marginea soselelor? Daaa… au fost pe un drum langa orasul meu… pe urma carutele taranilor din satele apropiate s-au bling-blinguit bine…

    00
  4. Amenzi? Şi cum îi prinzi? Plăteşti nişte oameni care să-i pândească pe hoţi pentru a-i fugări cu chitanţierul. Oricum nu vor plăti niciodata, unii n-au nici buletin. Nea Gogu va jura că l-a cumpărat legal şi a aruncat chitanţa.

    Paza te costă mai mult decât să înlocuieşti pilonii când sunt furaţi. Şi cum n-ai bani să-i înlocuieşti…

    00
  5. NOU
    #5

    Brasovu ruleaza la capitolul infrastructura de ceva vreme. Daca in toata tara ar fi asa, ar fi super.
    Chiar ne certam la revelion (eu si niste amici de la Cluj) ca Brasovul are printre cele mai bune sosele/strazi din tara.

    00
  6. Te’n pana mea!! astept zapada din poza de un an… ma prostesc astia de la meteo zilnic de la inceputul lui decembrie: peste trei zile ninge, peste doua zile ninge, maine va ninge!! anul asta nu am prins ziua de maine…

    00
  7. Da Georgica dar nu curbe de 90 de grade cum vezi intre Braila si Focsani de exemplu (100% ses).

    00
  8. Se cam fura, e drept. In Harghita e la moda sa ai asa ceva la caruta (sunt din plastic acei piloni). Acum o luna la Tusnad l-a prins politia pe un anume Gabor cu 4 parapeti metalici in caruta (din cei proaspat montati). Mainile taiate !

    00
  9. „A conduce în România e o aventură pe care trebuie să o experimentaţi, deşi nu v-o doresc”

    FIXXED :D

    00
  10. @geroge, 5: Profesorul ala era un retardat sinistru.

    Hai ca iti dau eu exemplu de drum: 400m rampa, varf de rampa 10 metri, curba la 120 de grade dupa care panta. Nesemnalizat.
    Urci ca nebunu’ si deabia in varful rampei care are vreo 10 metri iti dai seama ca drumul o ia la dreapta in coborare, tu daca nu apuci sa franezi te duci dracului prin valea adanca de 20-30 de metri.
    Dupa ce am trecut prima data de curba aia m-am oprit sa iau o gura de aer.

    Uite: https://www.google.ro/maps/search/Victoria,+Bra%C8%99ov/@45.735467,24.732242,17z?hl=ro&dg=dbrw&newdg=1

    00
  11. Nu trebuie piloni, o banala vopsea reflectorizanta e suficienta! Da nici dasta n-avem

    00
  12. @Highlander – eu raman la ideea ca trebuie piloni; in sectorul de drum suprins in poza poate e vopsea reflectorizanta, da’ nu ai de unde sa-ti dai seama…

    00
  13. E o nebunie sa conduci pe ceata. E bine totusi cand sunt trasate linile albe ca te mai ghidezi cumva, dar cand nu e trasat nimic, e foarte greu. De piloni n-am zis nimic ca eu una nu am intalnit in zona.

    00
  14. what can i say , thnx for the tip , acum o sa dispara si aia care au mai ramas montati prin brasov , gratie publicitatii tale „pozitive”

    00
  15. Am condus recent pe o ceata groaznica. Era sa rup masina intr-un crater si cred ca m-am invartit de cateva ori pe/pe langa un pod, pana am gasit pe unde e drumul.
    Asta cu pilonii reflectorizanti e SF. Nu avem autostrada de la Cluj la Bucuresti si o sa avem bete reflectorizante pe drumurile nationale… Si in cazul in care Sanziana Buruiana ajunge presedinte si o sa puna piloni reflectorizanti, in 2 saptamani o sa dispara de pe strazi si o sa apara pe carute si pe cotete.

    00
  16. De ce sa fie complicat? Ar fi destul o chestie de genu: Carutele tre sa aiba obligatoriu chestii reflectorizante de genu cutare, la orice altceva, confiscare pana vine cu treburuile si le pune pe caruta.
    Chestiile de pe drum pot fi marcate din fabricatie. Pe care il prinzi, ars direct, ca nu are de unde cumpara chestii folosite doar la drum.

    00
  17. Poza e superba!
    Am mers si eu intre Braila si Galati pe ceata de nu vedeam in 2 metri. Exista parapet dar piesele reflectorizante au disparut subit. Propabil le folosesc „brazilienii” pe carute. :D

    00
  18. Putin spus se fura, am vecini care chiar vand piloni reflectorizanti furati :)

    00
  19. Superbă poza!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube