Real e deschis de Crăciun

real-deschis-craciun

Adică, de ce n-ar fi deschis? Se vor găsi cumpărători, fără îndoială. Oameni leneşi, care în loc să îşi facă cumpărăturile din timp, o vor lăsa pe ultima clipă, că deh, e deschis pe 25, lasă că vedem noi atunci.

De vreo 3 ani zic că mă duc să filmez îmbulzeala de la cumpărăturile de Sărbători. Poate anul ăsta.

Şi, dacă vă duceţi la orice hypermarket de Crăciun, uitaţi-vă bine la casieri şi la angajaţii de la raft care au sub 25 de ani. Ăia sunt ăia care chiuleau de la şcoală şi le râdeau în nas părinţilor când auzeau că trebuie să învețe ca să reuşească în viaţă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. „care au sub 25 de ani. Ăia sunt ăia care chiuleau de la şcoală şi le râdeau în nas părinţilor”… sau poate sunt doar studenti care vor sa faca un ban in plus:). Nu toata lumea are conditie financiara buna, nu toti studentii primesc bani moaca de la parinti. Unii mai stiu sa si munceasca pentru ei:)

    00
  2. Daca va suna un „operator interviuri” si vreti sa-l injurati, e posibil sa fie nepoata-mea de 19 ani. E studenta (cu predare in limba engleza) si asta e jobul pe care l-a putut gasi la 19 ani.
    Ii trebuie bani pentru ca parintii ei sunt niste iresponsabili nenorociti.

    00
  3. NOU
    #3

    Lasa ca unii din aia care au chiulit de la scoala au ajuns binisor, doar ca s-au trezit mai devreme, pe la 20 de ani :)

    00
  4. Si aia care se calca in picioare sunt cei care au invatat. :)

    00
  5. Domnu’ Petcu, uneori tragi nişte concluzii la fel de superficiale ca mister Dorombach. Şi la fel de naive. Unii muncesc acolo temporar, e o etapă de tranziţie. Doamna mea când s-a mutat la mine în Bucureşti a lucrat câteva luni casier la Carefour Orhideea (2004). Pe vremea aia condiţiile de munca acolo erau mai aspre decât acum. Venind din mediul industrial (şef de bandă la o fabrică de cablaje auto din vestul ţării) a avut nevoie să lucreze undeva până a ajuns la o slujbă de birou.

    Cum zicea şi antevorbitorul meu, nu tuturor ne vin lucrurile pe tavă. Nu toţi avem părinţi care să ne ajute cu bani sau să ne lase vreo moştenire cât de mică, ba unii dintre noi chiar îşi întreţin ei înşişi părinţii din diverse motive asupra cărora nu doresc să insist. Câtă vreme tac-tu are locuinţă proprietate personală, deci nu e ameninţat cu evacuarea, iar cheltuielile lunare se menţin la o cotă decentă, nu te pune pe acelaşi raft cu ăla care stă cu chirie şi munceşte să compenseze praful în care l-au lăsat ai lui cu curul. E uşor să faci analize când ai burta plină.

    Apoi, cum era modelul american? Să ai cât mai multe slujbe mărunte, să înveţi din fiecare şi să aspiri la mai mult până ajungi sus? Tu crezi că ăla de vinde cartofi prăjiţi la McDonald’s e mai prost ca noi? Dimpotrivă, unii dintre ei ar putea să ne dea lecţii de business peste vreo 30 de ani, chit că acum lucrează cot la cot cu gloata de ignoranţi şi pare că se încadrează în tiparul celor ce nu vor mai mult în viaţă. Ia meditează puţin: modelele alea ale tale de oameni de succes, au început cu toţii ca directori, sau unii şi-au rupt cârca întâi cărând marfă, vânzând biscuiţi sau alte asemenea joburi „de rahat”? Câţi dintre directorii McDonald’s au început ca vânzători de cartofi?

    Şi apoi, dacă nu ar fi amărâtul ăla care-ţi vinde cartofi la Mc, ţi-ai murdări tu mâinile ca să ţi-i prăjeşti singur în restaurant, cu încă 100 de oameni la coadă în spatele tău aşteptând să-şi prăjească singuri porţia de cartofi? Sau când ţi s-ar înfunda WC-ul ai veni singur cu vidanja şi te-ai băga singur în rahat? Sau a-i mătura străzile iarna cot la cot cu toţi dubioşii la 6 dimineaţa? Sau a-i avea zilnic grijă de vaca ce-ţi dă lapte, ai hrăni-o şi râni bălegarul după ea? Şi exemple mai sunt de oameni pe care îi desconsiderăm, dar care dacă ar dispărea brusc ar fi o palmă pe obrazul civilizaţiei şi modului nostru de viaţă.

    Păstrează-te să scrii despre ce te pricepi, nu-ţi mai da cu presupusul. Pe segmentul tău cititorii nu vin din cancan-uri şi speculaţii, că nu eşti Antena 3 sau Libertatea. :)

    00
  6. Sau poate are un tată miliardar care-l dă să cunoască ce înseamnă munca … NOT. :-)

    00
  7. La mine se formeaza un triunghi intre casa mea, scoala si Cora Lujerului. Or fi si oameni amarati, disponibilizati sau alte cazuri, dar jur ca la Cora mare parte (nu dintre casieri, ci hamali) sunt colegi de scoala sau baietasii de cartier.

    00
  8. Eu am fost la scoala si am invatat. Nu am fost fruntas, dar nici ultimul nu am fost. Am ajuns ok acum, sunt multumit de mine: am casa, am un loc de munca bun si o familie frumoasa. Insa majoritatea colegilor mei care au chiulit de la scoala pentru ca ii durea undeva de ea si de parinti, sunt mai bine decat mine acum, unii sunt chiar si directori de banci….asa ca argumentul tau e invalid. In viata de cele mai multe ori conteaza mai mult cum si cat de bine sti sa dai din coate, sau din cur, depinde de caz.

    00
  9. Se cheama sortare. in viata oamenii isi aleg (uneori incostient) locul unde vor ajunge sa „dea cu sapa”. Este un proces normal, bun societatii. Si da, cei care chiuleau si isi radeau de cuvintele parintilor au si soarta asta. Doar ca nu ar trebui sa isi planga singuri de mila. Cei care (asa cum s-a spus mai sus) nu au avut totusi conditie materiale de studii, sunt mandrii de ce au realizat, chiar daca unora li se pare derizoriu. Este strict vorba de cine isi plange de mila…

    Spor.

    00
  10. La sub 25 de ani unde-ai vrea sa se afle in cariera? Sa se recomande experti in social media?

    Sa inteleg ca daca in timpul facultatii muncesti si in weekenduri este esti un luzar? Sau in general daca muncesti esti un ratat?

    Ce-ar trebui sa faca ala de 25 de ani? Sa n-o lase pe aia care are 3 plozi acasa sa mearga sa gateasca. Plus ca asa mai fac si bani sa bea de Revelion.

    00
  11. Am fost tentata sa spun ca esti rau cu fraza de final, dar pe undeva ai dreptate. Sunt atatea posibilitati acum pentru cei tineri, joburile astea ar trebui lasate celor peste 40 de ani, muncitori care si-au pierdut slujbele ca s-au inchis fabricile de la noi.

    00
  12. @RBoy: aşa ziceam şi eu ca tine, până am văzut băiat de milionar în euro punând rigips, o clădire întreagă.
    @Alina Rad: ia luminează-ne, ce oportunităţi minunate au tinerii de ar trebui să lase toate slujbele „degradante” în seama bătrânilor?

    00
  13. @alina Rad: Sa stii ca si eu am lucrat in timpul facultatii asa ca asta nu-i o problema. Crede-ma, ai fost norocoasa! ( ) In fine…

    00
  14. Oare cine mai crede ca pe invatatura poti reusi in Romania ? :)))))))

    00
  15. @Ionut, nu am spus ca sunt degradante, doar ca cei mai in varsta isi gasesc mai greu de lucru, decat cei tineri, carora le e mai usor sa se apuce de scoala, sa invete altceva.

    00
  16. De parca daca ai avea 40 de ani si s-a inchis fabrica in care lucrai, Cora o sa te primeasca cu bratele deschise. Tinerii sunt carne de tun, lucreaza pe bani putini si nu maraie cand se intampla lucruri naspa in companie. Pe de alta parte, face parte din procesul de formare sa ai un job mai de cacat la inceput, ca sa stii cum poti ajunge si cat de greu e si sa te motiveze pe viitor. Intr-adevar, unii vor ramane blocati la acel nivel, dar acolo e doar vina lor si nu le plang de mila.

    00
  17. @Alina Rad: în România există 2 categorii favorizate în relaţia angajat-angajator – tinerii absolvenţi, şi cei peste o anumită vârstă. La ambele categorii statul le plăteşte o parte din salariu pentru un timp, mi se pare că 12 luni.

    00
  18. Io cred ca diferenta intre ei se face si dupa perioada in care o sa stea pe aceiasi pozitie. Smecherasii de cartier o sa stea mult si bine, poate o sa cada/urce pe orizontala dar pe aceleasi posturi, iar cei pentru care postul este o tranzitie vor fi mult mai sus peste cativa ani, cu o experienta necesara acumulata. Atunci cand pornesti de jos apreciezi mai corect munca si banii (uai, am descoperit apa calda ;-)))

    00
  19. @Alina Rad: Bai fata, unde mama naibii vezi tu ATATEA posibilitati pentru tineri? Scuza-mi apelativul, dar nu m-am putut abtine. Eu sunt un tip de 32 de ani care are facultate si experienta in domeniu; timp de 2 ani jumate am stat pe tusa. Singurul loc de munca pe care l-am primit a fost de MUNCITOR NECALIFICAT, si ala, PE PILE. Asa ca explica-mi si mie unde mama naibii vezi tu oportunitati pentru tineri? Scuze inca o data pentru apelativ, dar eu MOR incet cand vada asa multa prostie in capul unora.

    00
  20. eu ma unul, ma duc noaptea la real, ca de obicei e pana tarziu de sarbatori, e super! e gol, ai timp si loc sa iei ce vrei!
    asta daca nu am timp!

    00
  21. Radu Mihai, eu am 30 de ani, lucrez de la 19 ani din timpul facultatii, sora mea a facut la fel. Locuiesc intr-un oras mic, nu ne-am angajat niciuna pe pile, dar cand ni s-a dat sansa, am muncit mai mult decat altii. Am lucrat si afara. Sanse sunt tot timpul, daca nu unde esti tu, in alta parte. Sau poate am fost eu mai norocoasa, ca te asigur ca ajutor nu am avut. Si eu mor incet, cand vad tineri ca se plang. Nu ma supar pe apelativ, nici ca zici ca am prostie in cap :), zicea zoso ca sunt optimista

    00
  22. Eu nu suport sa fac cumparaturi. Multor oameni le place sa isi care acasa baxuri intregi de apa minerala, zeci de paini lazi de beri brate de nu stiu ce. Mie imi place sa imi fac zilnic cumparaturile. Nu iau niciodata mai mult de 2 sticle de apa si mancare pentru maxim maxim doua zile. De fiecare data cand am luat mai mult am ajuns sa arunc din ea pentru ca se intampla ori sa am treaba prea multa si sa mananc in oras ori sa nu dorm acasa sau alte situatii de genul asta. La fel voi face si de craciun si sunt sigur ca nu o sa raman nemancat. Nu inteleg de ce e in fiecare an de sarbatori disperarea asta de a iti face cumparaturi de parca vine apocalipsa si te muti intr-un adapost nuclear si trebuie sa iti faci provizii. Despre superficialitatea autorului acestui articol nu vreau sa zic nimic. De ceva vreme incepe sa mi displaca domnul Petcu. Va rog nu luati foc cu daca nu iti place nu mai intra aici.

    00
  23. Asta cu „şanse sunt, dar în altă parte” e de antologie. :D

    00
  24. aiurea stereotipu’ de la final. se pun etichete pe oameni care fac, poate, tot ce pot sa ajunga mai bine decat daca s-ar lasa sa-i duca viata unde poate, dupa posibilitati. nu obisnuiesc sa vorbesc despre mine, dar in momentu’ asta din viata mea, fac baby-sitting si impart pliante ca sa imi sustin viata de student. In Bruxelles. La una din primele 100 de universitati ale lumii. E umilitor sa te plimbi cu geanta plina de pliante si sa ti se inverzeasca degetele de la cerneala de pe ele? Da, un pic. E ok sa stii ca parintii pot sa-ti trimita cu 200 de euro mai putin si asa sa-si poata plati datoriile? E mai mult decat ok.

    00
  25. doar mie mi se pare ampulea sa tii deschis de craciun?

    00
  26. Eu ma gandesc cati isi vor lua masa de Craciun in restaurantul acela celebru de la Ikea (evil).

    00
  27. Sa nu-i uitam pe cei care sarbatoresc la KFC.

    00
  28. @Ionut, e din ineu sau sannicolau mare pizda, nu?

    00
  29. @rats: acum că ai aflat, du-te şi fă-ţi o labă mică.

    00
  30. Pana la urma este bine ca tinerii muncesc. Ca tot am auzit recent ca tinerii se vaita de salariile mici si de munca multa.

    00
  31. @Ionut „Câţi dintre directorii McDonald’s au început ca vânzători de cartofi?”

    Toti. Au un restaurant/scoala langa sediul principal in care lucreaza pana devin experti in toate procesele din firma ( asta incluzand si preparatul/vandutul de cartofi ).

    00
  32. Deci cum, daca lucreaza de craciun sunt muisti si au un job de cacat fara viitor, in toate celelalte zile sunt ok si au un job bun, de unde se aduna vechimea pentru o pensie. Cum ti-ai bagat-o tu in gura a catorva sute de contribuabili, ca ai blog si poti.

    00
  33. Gresesti sa generalizezi despre tinerii care lucreaza in Supermarket.

    Pe de alta parte, sunt de parere ca cei care merg in data de 25 la cumparaturi ar trebui sterilizati ca maidanezii sa nu mai aglomereze strazile degeaba. Iar daca tot e la moda, pot fi chiar euthanasiati.
    Doar zic, spre binele societatii.

    00
  34. @Alex (22)
    „Eu nu suport sa fac cumparaturi.”
    „Mie imi place sa imi fac zilnic cumparaturile”
    Are sens. Ar fi avut si mai mult daca nu te contraziceai singur.

    00
  35. Citind articolul si comentariile de pana acum, am avut o revelatie, zoso seamana cu ala din reclama cu rosia montana.

    00
  36. NOU
    #37

    Ar face orice ca sa mai scoata un man, inumani patroni trebuie sa ai ca sa te duci in ziua de Craciun la serviciu!

    00
  37. NOU
    #38

    Esti superficial, la faza cu articolul asta.

    00
  38. Prieteni studenti. Daca in timpul facultatii tot ce puteti face e sa fiti hamal sau casier in hypermarketuri, asta inseamna ca si dupa facultate si peste 20 de ani tot cam asta o sa fiti. Vrajeala cu tranzitia si povestile inaltatoare gen Bill Gates va plac :D Dar realitatea e ca daca la 20 si ceva de ani nu stii sa faci decat munca necalificata… sunt mici sansele ca la 30 sa ai un nivel de trai mediu. Daca esti in facultatea de stiinte umaniste aplicate la gasca si cari paleti printre rafturi… prietene, lasa-te de facultatea curului ca nu ai vocatie decat pentru carat. Da, job-ul ala o sa ajunte enorm la CV cand vei vrea sa lucrezi in domeniul pentru care faci facultate :)) Daca sunteti in situatia asta, lasati facultatea, lasati caratul de paleti si ganditi-va ce va place. E ok, acum 2-3 ani ati luat o decizie gresita. Nu mai amanati schimbarea.
    Daca nu gasesti de lucru un job entry-level in domeniul in care studiezi inseamna ori ca esti praf pe domeniul ala, ori ca facultatea si specializarea ta nu exista pe piata muncii si o sa ramai si dupa facultate tot printre rafturi, dand sfaturi despre unde se afla bautura celor care au inteles mai bine lucrurile astea.
    In rest da, orice meserie trebuie facuta de catre cineva, dar ar fi bine sa nu mai aveti aspiratii de Bill Gates printre sobolani si cutii. Astfel macar jobul ala de cacat ati putea sa il faceti bine, sa constientizati ca e bun si ala si ca ala e nivelul. Sa fiti motivati si sa nu faceti jmekerii si kombinatii ca sa-l pierdeti si p-ala!
    In 2012 oamenii mai pun accent pe facultati… dar aia pentru care facultatea e un tool dintr-un set mult mai complex. Oamenii aia nu o sa vanda la aprozar. Aia au deja o pasiune, produc ceva, isi iau un entry-level part time in domeniu, fac un internship platit etc.
    In rest, sarbatori fericite :))

    00
  39. Na oportunitate:

    Hai ca pana acum mi-au venit numai absolventi de cibernetica care habar n-au sa lege 3 linii de cod si al caror loc e clar la casa de marcat.

    00
  40. E cel mai misto e sa iti faci cumparaturile in ultima zi, e senzatia aia faina cand vezi lumea ca se inghesuie la rafturi, si tu esti unul dintre ei..

    00
  41. NOU
    #42

    Noua moda ,Craciunul petrecut la Real!

    00
  42. NOU
    #43

    zoso eu sunt student si am lucrat ntr-un supermarket pana alaltaieri am 22 de ani nu chiuleam de la scoala.din 19 incep munca intr-un callcenter,cat am lucarat in supermaket am cautat ca disperatu un job mai bun.dar in brasovul asta nu am gasit nimic.noroc cu postu de english customer support de la cgs.
    ce cacat vrei sa zici?ca daca lucrezi intr-un supermarket si faci un ban cinstit sa te intretii esti ratat?

    00
  43. NOU
    #44

    si ontopic pentru faza cu deschis de craciun.care e faza…e stat laic,avem musulmani,evrei,atei in romania,care poate nu sarbatoresc craciunul.de revelion as intelege,dar de craciun?what’s the point???

    00
  44. Nici eu nu inteleg ce-ai vrut sa zici cu ultima fraza…
    Sa fie doar o piatra aruncata ca sa faca valuri aiurea? Sa fi gafat atat de tare cu afirmatia asta?

    00
  45. Mi-ar fi jenă să intru în magazin în asemenea zile.

    00
  46. @zoso si altii – aratati mai mult respect pt munca, oricare ar fi ea.

    Pricep cam unde bate Zoso – ca aia care nu muncesc la scoala ajung sa aibe o viata mai grea decit cei care muncesc/invata atunci cind trebuie. Si e adevarat in general.

    Insa

    1) in tari sarace si/sau cind loveste criza, si-o fura si altii, nu doar ratatii de vocatie.

    2) Ro e plina de absolventi de facultate/facultati care au doar hirtia, dar cunostinte zero si care nu-s in stare sa faca mai mult decit sa vinda la tejghea. Ar trebui ca scoala sa fie mai de calitate si mai stricta: sa insemne ceva cind termini o scoala.

    3) in ciuda a ceea ce cred americanii – ca iti poti face singur viitorul si ca nu depinde decit de tine, realitatea e mai cruda. Nimeni nu traieste intr-un vacuum, asa ca fiecare e influentat de factori externi, de multe ori mult mai mult decit ne place sa credem.

    00
  47. mi se pare ca o crima sa-ti chemi angajatii la munca in ziua de craciun.
    eu mi-as pune demisia pe masa fara discutii si daca toti ar face asa… am mai avea o sansa

    00
  48. @zoso: asta e și mai rău. mentalitate de sclavi. probabil li se dă ceva în plus la leafă și gata și cu valoarea sărbătorilor…

    00
  49. Am 26 de ani și am doar liceul absolvit. Deși pasiunea mea era programarea, am început ca ospătar. Da, eram „sclavul” ăla care îți zâmbea și îți prezenta meniul în timp ce tu și prietenii tăi plini de bani vă plănuiați o nouă ieșire la munte. Chiar mi-a plăcut perioada cât am fost ospătar. Am avut ocazia să cunosc diverși oameni și de ce să mănânc rahat, meseria era chiar bănoasă. După un an am avut oportunitatea de a mă angaja ca operator la o companie mai mică. Oamenii de la IT de-acolo, deși aroganți, erau depășiți de tot ceea ce se întâmpla. Mi-am băgat nasul și am fost promovat. În prezent îmi câștig pâinea din programare.
    Respect toate meseriile din lumea asta, indiferent de categorie.

    00
  50. Credeam ca aerul de bv te-a mai desteptat. Ai ramas la fel de prost. Prost cu impresii in freza, cea mai nasoala specie.

    00
  51. adevaru e ca in romania sunt atatea chestii bune pentru tinerii sub 25 incat doar aia prosti sunt nevoiti sa lucreze de craciun. ai copiat ultima parte din cancan?:))

    00
  52. esti arogant, iar asta nu e un compliment.

    e inadmisibil ca ai putut critica niste oameni care muncesc si isi vad de treaba lor.
    in magazine, supermarket, tinerii predomina si asta nu numai in Romania, dar imi pare rau sa aflu ca in Romania asta poate fi un subiect de barfa si de ras. e dovada de imaturitate.
    si chiar si faptul ca-i critici (si mai vrei si sa-i filmezi??) pe cei care „se imbulzesc” la cumparaturile de Craciun, ei bine, poate in familia ta se rezolva totul online, dar nici asta nu ar justifica atitudinea de superioritate fata de tot ce misca si traieste alaturi de tine.

    00
  53. Mi-a adus doamna aminte că anul trecut au închis magazinele din AFI şi şi-au trimis angajaţii acasă de Crăciun, în ciuda presiunilor managementului AFI de a ţine deschis şi pe 25 decembrie. Ca represalii când s-au întors la muncă au constatat că AFI le oprise abuziv curentul în toate magazinele.

    00
  54. @andreea: e bine că tinerii ăștia muncesc și nu fură. tragic e că o fac de sărbători. cât costă pentru ei crăciunul? 50 de lei? că nu cred că le dă Real-ul mai mult pentru ziua aia…

    00
  55. @Andreea

    Cand ai zis ca si in alte tari angajatii din supermarket sunt tineri, te refereai tot la tinerii romani, nu? Makes sens that way…

    00
  56. @Ionut

    ” Doamna mea când s-a mutat la mine în Bucureşti”
    „Mi-a adus doamna aminte”

    Am inteles, ai convins o pizda sa te mariti cu ea. Acum poti face laba si minti oamenii ca futi, in loc sa faci doar laba ca inainte. Get over it.

    00
  57. Si CinemaCity e deschis de Craciun si de revelion. Cine plm se duce la film in seara de Craciun sau in noaptea de revelion?

    00
  58. „mi se pare ca o crima sa-ti chemi angajatii la munca in ziua de craciun.
    eu mi-as pune demisia pe masa fara discutii si daca toti ar face asa… am mai avea o sansa”

    tipic romanesc. Cum sa muncim mai putin pe bani mai multi. Cand te impinge foamea pe scari si stai sa freci rafturile la cora pentru sub 900 lei pe luna in mana, mergi si in maini daca iti cere angajatorul.

    00
  59. @Blade: dacă mă-ta o sugea când ar fi trebuit, în loc să se fută, acum lumea ar fi fost un loc mai bun. Dar din păcate la voi la coada vacii nu se face educaţie sexuală. Sau ţi-e ciudă că la voi în sat nu te bagă nimeni în seamă şi încă fuţi măgarul când îl scoţi pe câmp?

    00
  60. @Blade: şi da, ştiu că la voi la Cocalarii de Vale femeia e alintată cu „fă” şi un par după ceafă, dar la noi în civilizaţie nu.

    00
  61. asa a fost in fiecare an in real. merge treaba, pentru ca sunt muuulti d-astia pe care i-ai descris

    00
  62. E total aiurea sa chemi pe cineva sa lucreze in ziua de Craciun.Dar…e comert.Nu i-a obligat nimeni sa lucreze in domeniul respectiv.Daca ei considera ca in ziua de 25 se vor face vanzari exorbitante,treaba lor.Desi eu nu prea cred.Daca nu, toti angajatii vor freca menta printre rafturi toata ziua.
    „Şi, dacă vă duceţi la orice hypermarket de Crăciun, uitaţi-vă bine la casieri şi la angajaţii de la raft care au sub 25 de ani. Ăia sunt ăia care chiuleau de la şcoală şi le râdeau în nas părinţilor când auzeau că trebuie să învețe ca să reuşească în viaţă. ”
    Neadevarat.Multi sunt studenti care pe langa facultate mai fac si ei un ban in plus(cum a fost si cazul meu).Cineva trebuie sa lucreze si in domeniul respectiv, nu?Si nu stiu de ce ii critici asa dur.Daca toti tinerii aia s-ar apuca de furat si de dat in cap ar fi mai bine?

    00
  63. Cred ca nimeni n-a pus intrebarea corecta pina acum:

    – aia sunt fortati sa munceasca de craciun in virtutea faptului ca-s angajati (eventual cu un mic bonus cit sa le inchida gura) ?

    SAU

    – magazinul a propus asta oferind un bonus corespunzator si au fost suficienti care au fost de acord incit sa poata tine magazinul deschis de craciun ?

    Pt ca eu personal daca as fi platit dublu in weekenduri si de sarbatori, as prefera sa lucrez 3-4 zile pe saptamina si sa cistig cit intr-o saptamina normala sau chiar ceva in plus.

    00
    • @c3: cred că le dă un bonus ceva, ca să le inchidă gura. in call-center-urile telefoniştilor, de pildă, ai de ales, lucrezi de crăciun sau de revelion.

  64. așa-i (63) Cristian. Ai dreptate!
    Numai ca peste vreo 2 ani o sa-ti mai dea la muie pentru ziua aia de craciun, că deh… intră în rândul normalului să muncim pe 25.

    Gândire de neamț ce ai tu… bucura-te!

    00
  65. Ba, la cum scrii, sigur erai abuzat in scoala :)

    00
  66. Eu cred ca cei care cred ca angajatii aceia au de ales traiesc pe alta lume, dar pe alta lume departe de aceasta normala. Normal ca o sa-i plateasca mai mult (mai mult cu 10 lei adica), dar la fel de normal e ca o sa faca vanzari de 500 lei intr-o zi (asta DACA o sa faca). Cat despre tine Zoso: nu toti au avut un tata sindicalist si inca o chestie care s-ar putea sa te lumineze, chiar nu stiu daca stiai, dar NU toata lumea se pricepe la programare, la SEO, la bloggerit (adica dat subiect de rumegat fraierilor), nu toata lumea e inginer cu salariu de 6000 lei in Romania, intelegi tu? Nu e loc pentru toata lumea, dar ma tem ca daca ti-ai da seama de chestiile astea capul tau ala mic ar face implozie de la atata suprasolicitare.
    Asa, on topic, am 2 prieteni (el si ea) care lucreaza in Kaufland. Ea mi-a fost colega de clasa in liceu si era geniala fata, cu foarte multa imaginatie, daca stai o jumatate de ora la povesti cu ea iti da idei sa scrii aici pe blog ca sa nu mai scrii rahaturile astea. El e din cale afara de destept si creativ: adu-ti aminte de Jerry Seinfeld si multiplica. Amandoi ar da minunat pe sticla si nu s-ar mai uita tara la toate rahaturile de la TV sau sa citeasca rahaturi de bloguri super poplare, dar dupa cum spuneam: nu este loc de altii. Pricepi?

    00
  67. Bogdan: Ce e asa tragic sa muncesti de sarbatori? De sarbatori nu merg trenurile? Nu vorbesti la telefon? Se opreste tara sa sarbatoresti tu Craciunul?

    00
  68. zoso, vreau sa-ti atrag atentia ca dezinformezi cititorii prin informatiile despre situatia de la real.in realitate, lucrurile stau cam asa: conducerea a decis sa deschida magazinele pe 25 dec si 1 ian; in urma presiunii facute de sindicatul de la real sustinut de celelate sindicate din comert din romania(metro, carrefour, sellgros) si de sindicate din lumea intreaga azi-noapte tarziu(in niciun caz pe 15 cand ai publicat tu articolul) conducerea de la real a decis sa faca un pas inapoi :au propus sa deschida doar in ziua de craciun. sindicatul a decis sa accepte oferta conducerii cu conditia ca prevederile din contractul colectiv de munca care expira la sfarsitul anului sa fie prelungite pana la semnarea unui nou contract(lucru foarte important deoarece faca contract nu exista niciun fel de protectie sociala pentru angajati in eventualitatea unor concedieri colective) ar fi de apreciat ca pe viitor sa studiezi problema inainte de a lansa acuze si chiar jigniri la adresa angajatilor. * unii dintre angajati au probabil scoala mai multa decat tine sau decat altii, dar poate n-au avut noroculsa se angajeze in alta parte sau poate le place ceea ce fac. atat timp cat muncesc(pe bani putini in multinationale) si nu fura sau dau in cap la altii eu zic ca sunt de apreciat

    00
  69. Mare branza ! Salariile in domeniul acesta sunt foarte mici,la Metro ti se ofera 980 de lei brut,20/21 sau 22 de bonuri de masa (9 lei/bon) aproxiamtiv 189 lei (din care se va lua si impozitul aferent lor din salariu,ca doar suntem bogati,nu ?) si o prima de 450 brut (o data la 3 luni,daca lucrezi pe raioane mai dificile gen: Legume-Fructe,Mezeluri,Carne,Inghetata,Produse inghetate – adica unde e frig si rau). In total vei lua maximum 1100 lei net pe luna (cu tot cu prima aia,asta in cazul in care o primesti,deoarece se intampla adeseori sa fi tras la raspundere pentru tot felul de „greseli” si sa ti se taie prima,asa ca vei ramane cu aproximativ 970 de lei net (incluzand salariul si bonurile). Cu banii astia trebuie sa traiesti o luna ! Nu ?! Deci nu iti poti permite o locuinta,mancare,medicamente,utilitati,imbracaminte,servicii,cosmetice,vacante. E un lux… Atata timp cat ratatii aia despre care vorbea Zoso in articol accepta salarii de acest gen,”marile” companii multinationale si patronii romanas vor da salarii de sclavi. Asa ca ganditi-va cat de multe oportunitati aveti in tara asta,cat de mult optimism e… ! In plus,nu ai un program normal: azi mergi in schimbul 1 la serviciu,apoi maine in schimbul 2,poimaine intri de la ora 10 (schimb intermediar),iar daca lucrezi de sarbatori intri si in schimbul 3. Lucrezi in weekend si nici nu stii cand ai zile libere,poti sa ai o zi libera azi si inca una peste 3 zile,desi zilele de repaus saptamanal se acorda CONSECUTIV (2 zile) si daca lucrez in aceste zile (Sambata si Duminica) trebuie sa se acorde un spor.

    Referitor la Real,majoritatea sunt niste „baietasi de cartier” asa ca poate si-ar merita soarta,dar sunt din pacate oameni de treaba care nu merita aceasta tratare din partea Real-ului. Pe site-ul Real-ului scria ca angajatii ce vor munci pe 25 Decembrie 2011 vor primi un spor la salariu de 200% si inca 15-20% pentru ca aceasta zi pica Duminica,in plus vor primi 100% timp liber (pentru acesta zi lucrata) si o masa festiva (un crenvust fiert cu mustar si o felie de „cozonac” din ala pufos pe care nu-l poti taia cu cutitul). Sarbatori Fericite ! Desteptati-va romani ! Nu mai acceptati sa munciti pe salarii de mizerie,viitorul vostru va depinde de ce salarii aveti,pe ce salarii acceptati sa munciti,de ce unui neamt Real-ul ii da peste 1000 de Euro salariul iar unui roman 200 Euro ?! Preturile la case,alimente,haine etc sunt la fel sau chiar mai mici deseori. Puneti mana pe carte,luati atitudine !!!

    00
  70. @Zoso: poate ar trebui sa bagi un entry despre cum se gasesc astia de la Real sa blocheze plata cu cardu in week-end.
    Am patit-o la Afi Cotroceni acu 2 saptamani iar azi in Berceni mi-au refuzat plata „din motive tehnice” my ass…. noroc ca eram chitit pe niste ceapa rosie cu slana, ca altel ma ardeau la buzunar…anyways, nu pot sa nu observ un pattern de erori in weekend la Real, cand „brusc”, din motive „tehnice”, nu le mai functioneaza POS-urile pt.platile cu cardu… Cat naiba or plati de se zgarcesc la cativa lei comision?!
    Un jupan iritiat….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.