Răutatea umană

Într-o, aşteptam să se deschidă casa de bilete a Operei să îmi iau bilete la meci. La doi paşi de Opera Braşov este un cimitir şi aparent era ceva zi a morţilor, pentru că se tot adunau oameni cu coroane de flori. Maşini opreau, bătrâni care abia mergeau coborau din ele, scoteau din portbagaj sau din spate coroanele şi intrau în cimitir, in timp ce in spatele lor restul de maşini aşteptau liniştite.

Eh, în 15-20 minute, o singură maşină a claxonat, deşi vedea destul de limpede ce se întâmplă. O doamnă într-un suv ieftin se grăbea. Din aproximativ 50 de maşini, doar ea avea treabă şi nu putea aştepta un bătrân să se dea jos din maşină.

Mi-am adus aminte de semafoarele din Germania. Acolo trebuie să traversezi grăbit, nu sunt lungi ca la noi, să aibă timp Jenel şi Gigel să se plimbe pe zebră. O singură dată am văzut un bătrân care abia mergea, şi toată lumea a aşteptat liniştită să treacă, ordonat, fără nervi, fără claxoane, fără mofturi.

pieton

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Deja ceri prea multe. :)

    00
  2. Mosulica, pedal to the metal

    00
  3. Va ajunge si ea batrana

    00
  4. „intr-o” ce?

    greseala din primul rand, de la primul cuvant

    00
  5. intr-o saptamana jumate de condus intensiv prin Germania nu am auzit absolut nici un claxon. In Cluj aud tot la 15-20 minute

    00
  6. @Andrei Monenciu in Cluj?
    Du-te tu in Bucuresti sa vezi „simfonie”.
    Bah, apropo, care e bucurestean, imi poate explica si mie de ce claxonati mah daca nu am plecat de la semafor pe culoarea galbena? Bah, eu stiu ca pe verde se pleaca, nu pe galben.

    00
  7. @baxter. In Bucuresti 97.3 % din semafoare trec direct la culoarea verde. In principiu te claxonam doar pe tine. Sunt oameni la intrarile in oras care te asteapta, apoi, special pentru tine, orchestram tot felul de situatii in care sa te claxonam aiurea. Stiu asta pentru ca eu sunt manager de proiect pe zona de Nord.

    00
  8. @baxter bah, in Bucuresti nu exista galben la plecare. Ai rosu, apoi verde, derect.

    Nu ca le-as lua apararea Bucurestenilor, dar tare-mi sunteti dragi voi, astia, atotstiutorii.

    00
  9. @baxter: in Bucuresti nu se schimba semaforul rosu -> galben -> verde ci direct rosu -> verde, bati campii.
    si da, in Cluj se claxoneaza mult. Iar in Constanta extraordinar de mult in comparatie cu Bucurestiul.

    00
  10. Pentru romania ar trebui sa se livreze masini fara claxon. Sau macar ceva cu putini decibeli. Romanul e invata sa se infinga in claxon, la un semafor

    00
  11. Bah meltenilor, normal ca la cele cronometrate nu stai sa astepti galben ca nu exista, dar nu sunt toate asa, voi circulati numai pe bulevardele principale, nu?

    00
  12. @baxter: pentru ca majoritatea bucurestenilor sunt tarani prosti.
    Dar prosti de rup…
    Nu stiu sa conduca, nu respecta aproape nimeni regulile de circulatie, etc.

    Daca ai o statie radio pe masina, cum intrii in Bucuresti auzi doar injuraturi si tarani care abia scot doua cuvinte…
    Nu mai spun, ca nici nu stiu sa stea la semafor… merg pe trotuare, pe contrasens, etc…

    00
  13. @baxter : da-mi un exemplu de bulevard bucurestean care are semafoare cu cronometru. eu nu tin minte vreunul dar poate stii tu mai multe. la fel ca si ceilalti nici eu nu am vazut semafor in bucuresti, constanta, tulcea si alte orase care sa mai treaca de la rosu la galben si apoi la verde.

    00
  14. @@@@@@@@@: In Bucuresti se claxoneaza mult pentru ca lumea este prea proasta, majoritatea se incadreaza prost, fac manevre imbecile etc. Si mai este marea problema a faptului ca atunci cand ai masina de n’spemii de euro si tu mananci iaurt cu paine nu ai cum sa nu fi stresat. Si-am incalecat intr-un RATB (nu imi place painea cu iaurt, deci nu imi permit sa imi cumpar masina) si am spus povestea asa.

    00
  15. @baxter, din greșeală în greșeală… În București nu există semne de civilizație de genul ăsta (semafoare cu cronometru, trecere de la roșu la galben spre verde, etc.). Dar în București sunt împământenite niște legi nescrise. Cum ar fi aia care zice că atunci când se pune galben la semafor și tu oprești ca prostu’ o să-ți iei carne-n frigider de la încă 5-6 colegi de trafic din spate care întârzie la șaorma.

    00
  16. LOL ! In Norvegia, masinile se opresc numai daca te vad ca mergi pe trotuar in directia unei eventuale zebre, inainte sa pui piciorul in afara trotuarului ! Chestia asta pe mine m-a mirat f. mult, dar, deoarece eu sunt inca pieton fara masina, imi convine. Dupa ce o sa-mi iau masina, o sa incerc, bineinteles, si eu, sa evit strazile care au zebre.

    00
  17. Ce-i cu filtrul asta anti-rautate? Am scris un comment super argumentat despre „dc opritul aiurea cu blocarea circulatiei” nu e ok… si nu-i nicaieri.

    00
  18. P.S. Asta nu inseamna ca nu exista soferi norvegieni rai. Doar ca sunt mai bine indoctrinati si totodata aversionati de niste amenzi uriase. (In general manierele moderne si crestinismul au fost introduse cu forta in Scandinavia. Nu stiu daca este etic sau prudent sa faci asa ceva in balcani in sec. XXI, deci nu luati nimic ca posibila recomandare.)

    00
  19. In Bucuresti eu numai astazi am stat cu mana infipta in volan pe caxon de imi venea sa ma dau jos la maimute.
    Prima, cu un papuc me mijlocul celor doua benzi, de abia la caxonul insistent ce se traduce liber cu „m**** mat* de idiot….etc etc”
    Doi, bulibasa cu chiu7 oprit paralel cu o alta masina de langa bordura, sa stea de vorba cu un idiot, blcat toata strada, il depaseam pe contrasesn ca ce pla lui e strada lu’ masa si a lu cioara de tacsu’, iar ma enervez numai cand ma gandesc…
    Trei, plin de idioti ce nu stiu ce e ala semnal, sau se seuite in oglinda, ei se baga ce pla lor….

    Cam de asta se claxoneaza in bukuresti, aceasta capitala civilizata a mandrei noastre rromanii…

    00
  20. @baxter. esti prost facut gramada !

    00
  21. Sa mearga dreq mai repede ca noi tre sa facem bani nu sa murim!

    00
  22. poate se grabea..

    00
  23. Cand am fost in Grecia se opreau chiar daca nu era trecere si te lasau sa treci.

    00
  24. Da Cosmin. Asa e. Eu am fost acum in Grecia si m-am gandit ca vreau sa traversez si …pac…s-au oprit 4 masini. Chestia cu adevarat impresionanta e ca nu eram pe strada ci in pat si nu in Grecia ci in Romania.
    Una peste alta o nesimtita (putea foarte bine sa fie si un) la 20 minute nu este atat de grav.

    00
  25. „bucurestenii” de care vorbiti voi sunt de fapt neamurile proaste care au plecat de langa voi, de prin toata tara.

    asa ca, ciocul mic.

    00
  26. @Cristi, da prin Militari si am mai vazut prin Giulesti.
    @Cip, si tu esti pugula cu urechi.

    00
  27. Zoso,tu ce parere ai despre comentatorii tai ?:)

    00
  28. gata? liber la injurii si insulte ?! :)

    00
  29. Baxter, mie imi plac aia care sunt nr 31 in coada la semafor si claxoneaza. Just sayin`.
    Octaviane, in Tm se claxoneaza cand ridicatorii de masini blocheaza ditamai bulevardu sa ridice o masina care n-a platit taxa de parcare(Telpark).La fel se claxoneaza cand politaii opresc pe unu sa ii dea amenda si opresc paralel cu el blocand strada. Dar na, politai, ce sa le ceri? De cele mai multe ori insa te claxoneaza ala din spate ca de ce n-ai fortat galbenu, mai erau 3 secunde pana sa aiba verde ailalti si putea trece si el repede dupa tine. Pe ROSU.

    00
  30. Mah, eu in principiu n-am probleme cu aia care stiu sa isi argumenteze ideile, dar cu aia care zic ca „in bucuresti lumea este prea proasta si de aia claxoneaza” le-as baga numai pwli in gura, asa, pentru ca merita.
    Ai draq de superbi, ce unic e orasul vostru!

    00
  31. Nu inteleg de ce va plangeti atata de bucuresteni ….
    TOATA lumea stie ca traficu in Bucuresti e de cacat.
    TOATA lumea stie ca nu mai exista bucuresteni get-beget….ultimu a murit acum cateva zile rupt in bataie de 2 moldoveni … ceilalti locuitori ai capitalei noastre sunt aia mai porsti din restul judetelor :) PAROL !
    Cat despre trafic…ati fi surprinsi sa vedeti cum se conduce prin alte parti ale globului … tari in care romanu` zice ca e leaganul civilizatiei acolo … dragii mei bucuresteni … MAI AVETI DE INVATAT ! :)

    00
  32. Noroc ca batranelul ala nu era pe vreo zebra in .ro, ca sigur il vedeam la stiri in coma sau deja mort in bataie, gratie unui smecher de bani gata si cu pile peste tot.

    00
  33. ca sa vezi chrisu…..poza e facuta in romania

    00
  34. Nu semaforul le arata bucurestenilor cand e galben. Soferii bucuresteni hotarasc ei singuri cand e galben.

    00
  35. hehe, ar trebui sa vezi cum e in Beijing. Aici n-au prioritate pietonii decat cand e rosu pt masini. Trecerile de pietoni sunt puse doar ca sa stii ca pe acolo iti este ingaduit sa treci strada, nicidecum ca ai avea prioritate fata de masini. Te claxoneaza, dau peste tine, etc…
    Culmea e ca majoritatea soferilor chinezi chiar cred ca asa e legea. Ei trebuie sa aiba prioritate pentru ca evident (pt ca au masina) sunt mai indreptatiti sa fie deasupra celor saraci.

    00
  36. Educatia si bunul simt isi spun cuvantul in toate!

    00
  37. In Calarasi unei biete femei i s-a rupt punga cu rosii exact pe trecerea de pietoni. Nimeni nu a claxonat cat timp ea si le-a adunat ba chiar un pieton si un sofer au ajutat-o sa si le adune. Asta da exemplu.

    00
  38. florina, nu i le adunau, i le furau

    00
  39. „aşteptam să se deschidă casa de bilete a Operei să îmi iau bilete la meci” super asta :))

    00
  40. @baxter & toti cei care va contraziceti cu el. Niciunul nu sunteti nascuti in Bucuresti, nu? Vedeti ca e un program de repoplare a satelor, poate va intoarceti si voi acasa….

    00
  41. si inca ceva: sa stiti ca noi, bucurestenii, pe langa faptul ca NU claxonam (fara un motiv intemeiat), ne cunoastem intre noi, indiferent de numarul de inmatriculare, oricat de mult ati vrea voi sa va confundati cu noi.

    00
  42. e suvul gri din stanga sau poza nu are legatura cu situatia

    00
  43. m-am hotarat,intr-o zi margand prin jungla strazi,satul de atatea claxoane cum as putea schimba lucrurile,totul incepe de la tine,ajuns acasa mi-am desfacut capacul de la volan si am scos firele de la claxon,sunt cel mai fericit sofer…incercati si voi…e chiar misto.

    00
  44. @sergiu
    Se pare ca asa e in toata China.
    Pietonii nu sunt in siguranta nici pe trotuar. Acolo scuterul iti ofera puterea maxima. Poti da peste pietoni pe trotuar oricand.

    Cel mai misto este cand esti pieton, ai verde la semaforul pietonal, vrei sa treci, dar o masina a politiei -fara girofar in functiune- te claxoneaza ca se grabesc baietii la gogosi (sau ce mananca politaiul chinez)

    00
  45. NOU
    #45

    @baxter ai mers vreodata cu masina prin Bucuresti?
    Nu cred ca exista nici un semafor care sa treaca de la culoarea rosie la galben si apoi la verde.

    Incearca sa iti aduci aminte mai bine in ce oras erai cand ai patit sa fii claxonat…

    00
  46. @Andrei Grigoras, pe dracu, sunt din Pitesti si este logic sa fac Bucurestiu’ periodic pt te miri ce (aeroport, Barba Center, drum catre litoral, etc.).

    00
  47. Legat de mosi/babe si treceri de pietoni, dar putin off-topic.

    Eu am vazut destul de des batrani/batrane care trec trecerea de pietoni si vazand ca o masina ( sau mai multe ) ca asteapta tacute ca ei sa treaca, grabesc pasul, ba chiar o iau la fuga ( majoritatea de abia putand sa meaga normal ) pentru a nu te lase sa astepti.
    In schimb, destui cocalari la brat cu cate-o pitzi care se hotarasc sa isi verifice mesajele (sau mail-urile, mai nou ) trecand in pas de melc trecerea de pietoni.

    00
  48. In Italia soferii lasa pietonii sa treaca chiar daca nu-i zebra…

    00
  49. tokyo:am fost nevoita sa merg cam o luna fara claxon; e naspa!mai ales cand nu ai vizibilitate, nici tu , nici partenerul de trafic care-ti iese-n fata de pe o straduta laturalnica, si nu poti emite semnale audio!si nu sunt vreo claxonatoare!e bine sa-l ai , cand ai nevoie de el! dezvata-te sa claxonexi daca nu e nevoie!

    00
  50. NOU
    #50

    @baxter zi-mi si mie unde sunt amplasate in Bucuresti semafoarele alea care trec de la rosu la galben si apoi la verde.
    Asta doar asa ca sa nu fii prost pana la capat…

    00
  51. eu eram cu nevasta insarcinata pe trecere (ea in luna a 6-a) gheata pe jos, la pas marunt ca mai repede nu putea, si claxonul a venit prompt insotit de niste injuraturi de la o doamna grabita la volan.
    Bonus, de cand cu copii tot o doamna a claxonat cand traversam cu copii dormind in carut, cand i-am aratat obrazu a inceput sa injure ca la usa cortului, ca si ce daca dorm copii ca nu e treaba ei samd …

    Din partea domnilor la volan nuam observat astfel de porniri in situatii asemanatoare cu cea de mai sus

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.