6 lucruri pe care să dăm (mai mulți) bani

Am zis să fur eu articolul ăsta înainte să o facă cvlria sau plytch. BI listează 15 lucruri, unele dintre ele le-am mai menționat și eu cu diverse ocazii, dar o listă nu strică niciodată:

  1. O saltea premium.
    De fiecare dată când revin acasă, apreciez mai mult salteaua mea American Dream de la Somproduct, care e superbă, odihnitoare și a costat doar 4.000 lei. Știu, e mult, dar petrec minim 7 ore din 24 pe ea, parcă nu m-aș mai întoarce la o saltea de 600 lei din Auchan.
  2. O pernă confortabilă.
    55 lei nu e mult pentru o pernă bună, mai ales că simt diferența atât de mult. Mi-am luat și una de călătorie, pentru că nu strică să dorm bine și în deplasare.
  3. Haine mai bune.
    Sunt mare fan Decathlon, dar nu toate produsele lor sunt bune. Am, de pildă, 4 bluze din astea, după vreo 4 purtări, din unele nu mai iese mirosul de transpirație din ele. Nu din toate, doar din unele. Nu îmi dau exact seama cum de se întâmplă asta, dar nah, 25 lei, nu prea poți face mofturi. Dar fac asta frecvent, iau versiunea cea mai ieftină, văd problema cu ea, apoi fac upgrade. Și asta e valabil pentru geci, pantaloni și orice alt obiect de îmbrăcăminte.
  4. Încălțări mai bune.
    Aici la fel. Am trecut de la ghete noname la Salomon și de la adidași de 100 lei la adidași de 400 lei și diferența se simte, piciorul stă mai confortabil și mai odihnit.
  5. Unelte mai bune.
    Fie că vorbim de un fierăstrău sau de un telefon, îmi place să lucrez cu unelte despre care știu că sunt rezistente și nu mă lasă la greu. Aici includ și computerul, și laptopul și tastatura și orice obiect pe care pun mâna ca să rezolv o problemă sau cu ajutorul cărora fac bani.
  6. Sisteme de economisit bani.
    Becuri economice, izolat casa, senzori de lumini și tot așa. Toate bune și utile. Tot tatonez zona asta cu energia solară, cu ajutorul consilierului meu, sper ca anul ăsta să fac niște mișcări în direcția asta.

E frumos afară, e timp de gândire…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Sincer, chiar astept sa te apuci de energie solara, sa vad mai in detaliu variante, preturi, costuri instalare, acumulatori etc. Au inceput sa apara si niste eoliene pentru consumatori mici, unele care merg si pe vant foarte slab.

    00
    • Si cum stochezi energia?

      00
    • surplusul il bagi in reteaua nationala si iei ce ai nevoie

    • Mishu –> baterii

      00
    • Ha ha, bună glumă. Eu zic să uiți de asta cu injectare în SEN. Poate nepoții tăi să apuce.

      00
    • Si in Romania?

      00
    • Probabil bagi tu surplusul in reteaua nemților, nu aici.

      00
    • Asta cu surplusul i cu dus si intors. D f multe ori daca nu produci un minim nu ti-l iau. Daca produci cat trebuie se pisa pe tine si iti zic ca nu au capacitatea sa ti-l preia. Deci, pe scurt i o dubla muie.

      00
    • @Arhi unde se pot gasi detaili despre cum se conecteaza la retea si cat platesc pt kwh injectati in retea?

      00
    • NOU
      #10

      @arhi doar ca momentan nu poti face asta.

      00
    • Am fost la Enel cu bransamentul pentru casa si am ajuns si la energia generata acasa.
      – Asa, si daca produc energie electrica din panouri si elice, pot vinde in sistem ?
      – Aaa, trebuie sa aveti firma si sa produceti mult, la persoane fizice nu luam!

      00
    • @gupi Te-au bullșitat, ți-au dat doar concluzia (lor). Dacă erai mai hotărît sau aveai deja gata instalația (adică ești cu găleata de electroni pregătită deja să le-o dai), ar fi fost nevoiți să îți spună și cum se poate. Abia atunci te luai de cap. Deși înclin să cred că fiecare șefuț pe o zonă din țară a interpretat legea (intenționat) vagă să inventeze criterii pentru cum se poate ca să potoloească fraierii. De ex. la Electrica Transport Nord-Vest (Maramureș) mi s-a cerut ca din panuri (via stabilizatoare + invertoare dedicate) să bag direct în contorul lor (adică să injectez tot ce produc). Apoi ce am eu nevoie, să cumpăr înapoi de la ei cu un conttor tradițional. Cerința asta nu am auzit=o de la cei din sud. Și așa mai departe.

      00
    • Surplusul il poti aduna impreuna cu cei cativa vecini pe care i’ai convins sa faca la fel si apoi il poti dona unor consumatori care chiar au nevoie. :) In plus, exista pana si vopsea care sa acumuleze energie solara. Se pot face panouri din cutii de bere, naibii. :)

      00
    • ENEL vinde contoare cu dublu sens! Dar poate nu știu toți angajații lor asta!

      00
  2. Aia cu energia solara este bestiala. Si-a pus un vecin pe tot acoperisul sa incalzeasca apa si sa bage inapoi in retea. Pe langa faptul ca podul i-a devenit inutil datorita tevilor si a cablurilor. undeva la 10 de ani de bagat in retea se acopera pretul panourilor care, ai ghicit, au durata medie de viata tot 10 ani daca nu ma insel.

    00
    • Sa produci electricitate e naspa, nu e ok daca ne gandim cat costa kwh din retea (50 de bani).
      Dar pentru apa calda, eu mi-as pune instalatie. Nu e „consumabila”, cum sunt sistemele de baterii solare.

      00
    • Evident ca pretul instalatiei e calculat fix pe aceste criterii. Baieti destepti:)

      00
    • Ai mei au acasă centrală pe lemne. Din start cu panoul solar am salvat o grămada de lemne pe timpul verii și nu numai. E o investiție super Ok.

      00
    • @Dan – Stii cum salvai si mai multe lemne? Peleti nene, peleti

      00
    • Preţul e de 50 de bani AZI. În 2017. Ca să fiu şi mai exact, la cursul RON/USD/EUR de azi. După 4 ani de PSD şi de recăpuşit cât crezi că va costa?

      Când se va intra în rahat rău, şi va reintra FMI în guvern, ce crezi că se va scumpi primul rând? Banii bogaţilor şi evazioniştii? Privatizări nu mai sunt. Se va face ceea ce se face peste tot. Se vor scumpi lucrurile folosite de mulţi, şi de care nu se poate scăpa. Gen carburanţi, electricitate, gaze, etc. Cum a fost de multe ori în momentele de criză ale noastre.

      Deja se discută de mărirea preţului din cauza haosului din ianuarie când s-a scumpit enorm electricitatea pe bursă şi cumva trebuie recuperat de la prostime banii, că băieţii deştepţi şi-au cerut falimentul pe SRL, ceea ce e complet legal, dat fiind că discutăm de un simplu contract comercial cu un SRL. Fac ei tam-tam dar realist nu se poate face nimic.

      Plus că uiţi de TVA, certificate verzi, cogenerare, prostii d-astea, şi atunci realist nu iese chiar la 50 de bani/KW. Cel mai simplu ar fi să împarţi factura la KW din factură, pentru că aceea îi plăteşti de fapt. Că ei jonglează cu denumiri e marketing, banii care-i virezi în cont sunt preţul real.

      00
    • Garantia de la producatorul de panouri solare ( photovoltaice) e de 25 de ani si cu o durata de viata de 30-40 de ani. Caburile ocupa echivalentul unu tub cu diametru de 2 cm. Solarul pentru incalzit apa are nevoie de doua tevi de 5 cm diametru fiecare, una sa duca apa rece si alta sa duca apa calda in boiler. Nu prea vad cum podul lui e ocupat de tevi si cabluri cand totul atat de putin.

      00
    • @Cristi pretul pe kwh de 0.5 lei in euro e la 0.11 Euro. Pretul panourilor solar a scazut cu 70% in ultimii 10 ani, isi poate gasi un sistem de 2 KW la 2000-2500 de euro pentru panouri, invertor si aluminiul pentru instalare, vreo 7 panouri solare de 300W fiecare.
      Un sistem de 2 KW ar produce in primul an 2400kwh apoi ar scadea productia anual ca sa ajunga dupa 25 de ani sa produca 80% din valoarea initiala. Pe urmatorii 25 de ani o sa produca 54.000 kwh daca plateste 2000-2500 euro pe sistem o sa avem un cost de 0,037 -0,046 Euro pe kwh. Daca luam in considerare pretul de la retea are o crestere medie de 3% pe an sistemul descris mai sus economiseste 8-12.000 de euro pe urmatorii 25 de ani. Acum trebuie vazut cand trimiti in retea daca faci schimb de kwh cu ei sau te platesc foarte putin si cand cumperi e scump.

      00
  3. NOU
    #23

    In meseria mea(librar amator) nu exista loc de compromisuri si intodeauna le ofer clientilor mei ce este mai bun.Fie ca vor un Eminescu sau un Caragiale de fiecare data le ofer la timp.Unii dintre cititori chiar mai doresc si tratate de Nicolae Iorga.Va da-ti seama, vine omul amarat si cere 5 lei, pardon 5 tratate de Iorga.

    00
    • De ce sa ramai librar amator pe viata, aspira pentru mai bine in viata, pune ban peste ban, sparge pusculita, imprumuta de la prieteni sau fa un credit de nevoi personale. Investeste in dezvoltarea ta personala si treci la categoria grea de librari profesionisti!

      Ia-ti o carte de gramatica limbii romane sa vezi cu e cu dati si da-ti.

      00
    • Limba romana are multe necunoscute pentru tine (semne de punctuatie, cratime, probabil si altele). Sa-ti stergi aia cu librar din denumirea meseriei tale, lasa doar partea cu amator ;)

      00
    • Eu cred că nu ați înteles partea cu „libraria” adică omul are o bodegă, crâșmă, sau vreți voi să îi spuneți. ;)

      00
  4. Viața e prea scurtă și prea scumpă că să umbli cu lucruri ieftine.

    00
  5. NOU
    #28

    >baterii, dus, furtunuri de apa
    >intretinerea autovehicului in care petreci >10k km/an

    ai uitat un „merita” in titlu

    Din pacate nimeni nu va lua direct marca/modelul mai scump pana nu se frige cu ala ieftin. Si mai sunt care nu invata niciodata.

    00
  6. Bă, nu știu dacă neapărat 4000 pe o saltea… dar ceva cu memory-foam e foarte bună la casa omului.

    Prin 2011 mi-am luat o saltea Dormeo cu memory-foam și nu știu ce căcaturi, m-a costat undeva la 1100-1200 lei și nu regret deloc decizia.

    Pe lângă faptul că are deja 6 ani si nu are nici o problemă (cum au cele cu arcuri, gen se „lasă”, se rup etc.), e cel mai bun somn pe care l-am avut vreodată.

  7. 1 – cam scump in sensul ca nu oricine isi permite, 2 – nu folosesc perna deloc, 3 si 4 de acord, 5 – obligatoriu, 6 – ok pana la energia solara care momentan e prea scumpa

    00
  8. Din pacate in Romania doar 10% isi permit saltea mai scumpa decat un dormitor. De fapt ce vorbesc, romanii cumpara dormitoare complete in mare parte de 15-2000 ron.

    00
    • Is curios la cat timp esti dispus sa schimbi o saltea premium de 4000 ron, dar si dupa cat timp spune producatorul ca ar trebui schimbata … Is chiar curios

      00
  9. Propun sa va consiliati reciproc, tu si consilierul tau.
    Ai putea incepe prin a-i pune o tema mobile-friendly

    00
  10. NOU
    #37

    Eu aș da bani mai multi sa nu mai intru deloc pe site-uri gen ciutacu.ro și alte alea… Auzi la el, s a gândit ca oamenii de după gratii au ceva de zis, ca sunt intelectuali..baaa aia au capusat și devalizat tara și tu vrei sa ciuguli de la ei, gunoiule

    00
  11. Deci iti place ca tot romanul sa-ti tii banii …..in saltea.E si asta o forma de investitie.

    00
    • Pai de ce crezi ca și’a luat’o mai groasă? La câți bani are Zoso, sa fie sigur ca intra toți. D’aia cred ca și doarme bine pe ea :))

      00
    • am citit pe acolo. e ok, au dreptate, nu te lăsa păcălit, ia o saltea de la groapa de gunoi, e la fel. spor la treabă.

    • Pentru ca intre groapa de gunoi si saltele de 4000 de lei nu exista nimic, clar. E un vid economic care ar trebui speculat.

      00
    • mihai așa crede. să avem și noi incredere in el, că pare un tip deștept, care se increde in anonimi de pe reddit.

  12. Mergea pus pe lista asta si mancarea, cred c-ai uitat-o.

    00
  13. Sper ca intro luna sa pot sa ti arat pe viu sistemul pt apa calda si caldura , acum sunt in faza de ofertare si la mine e ceva mai umbra fata de unde locuiesti tu

    00
  14. O pixda de fite…

    00
  15. E greu la noi cu energiile alternative. Statul nu doar ca nu ajuta dar baga si bete in roate.
    Initiativele la noi apar datorita lipsei infrastructurii nu fiindca sunt mult mai curate – curent poate mai ai, dar gazele si canalizarea lipsesc odata ce iesi dintr-un oras mai mare si atunci trebuie sa te reorientezi.
    Daca pompele de caldura si panourile fotovoltaice sunt destul de scumpe/complicate, panourile solare sunt no-brainer (scuzati englezismul) – unele cat de cat okay functioneaza inclusiv iarna si amortizeaza investitia in 2-3 ani cu minim de mentenanta.

    00
  16. Ca fapt divers, legat de unele comentarii. Citeam, în ”Tehnica Persuasiunii” parcă, o poveste despre un magazin de bijuterii, care se chinuia de foarte mult timp să vândă o anumită piesă. În disperare de cauză, patronul a transmis vânzătoarei să pună prețul la jumate, doar că respectiva a înțeles greșit, astfel că a dublat prețul. Rezultatul a fost că s-a vândut imediat după. Renault a făcut același lucru cu noua gamă de autovehicule, le vind la suprareț și vind de rup. La fel s-a făcut și cu noul Alpine A110, care se vinde cu 20k mai mult decât era prevăzut, pentru că s-a decis că prețul inițial era prea mic ca să atragă clienții din target.

    Ideea era că nu e obligatoriu ca, dacă e mai scump, să fie și mai bun.

    00
  17. aș mai adăuga o pereche de ochelari de soare de calitate.. prea multă lume cu plastice proaste de se miră dupaia de ce chiorăsc. eu cel putin am nevoie si iarna în zile senine, sunt cârtiță fără

    00
    • acolo apa e valoroasă, nu curentul :D

    • @Gupi a fost vorba de cateva ore intr-o zi din an din temperaturile sunt joase si nimeni nu foloseste aerul conditionat.
      „more than half the power needs of the entire state came from solar power for a few hours that day”
      Nu mai e seceta in California a plouat anul asta din greu ca nu mai tin barajele, zapada la Mamouth Mountain e de 5 metri.
      A trecut California de la seceta la inundatii.

      00
    • @dw, acum15 ani nu era deloc energie solară în California. E totuși un quelque-șoz acolo ….

      00
    • @Gupi California are energie produsa de solare din 1980 vreo 354MW , doar ca acum are peste 20,000 MW care produc energie din solar.

      00
  18. De la Decathlon recomand bluza Kalenji la 39 de lei… Este una cu fermoar in 3 variante de culori: galben, albastru, negru

    00
  19. 7. Mancare buna (nu bio, nu vegana, nu raw, nu bullshit, pur si simplu mancare echilibrata si interesanta).

    8. Experiente misto: calatorii, bilete la teatru, vizite la muzeu, cursuri intr-un domeniu care te intereseaza, spa, sport, whatever floats your boat.

    00
  20. asta cu perna in vine in minte de fiecare data cand plec in delegatie. sunt multe hoteluri care au paturi ok, dar o perna perfecta n-am gasit nici la ramada. data viitoare plec cu ea de acasa

    00
  21. Vali, poate nu am înțeles eu bine, dar cred că faci o confuzie. Decathlon sunt renumiți pentru RAPORTUL preț/calitate, nu pentru calitate. Produsele lor sunt absolut onorabile PENTRU CÂT COSTĂ, dar nu sunt niciodată cele mai bune. Pentru ălea vei scoate întotdeauna bani serioși din buzunar. Minuni nu prea există și tu sigur știi asta. Unele sunt ușor supraevaluate și, da, se plătește și bunul renume, că e normal să fie așa, dar regula de bază rămâne: calitatea se plătește. Și când spun calitate mă refer la un ansamblu de repere care fac un produs să fie unul bun și plăcut la utilizare, nu musai la durabilitate, că nu numai aia contează. Ce rost are, să zicem, o geacă de te ține 10 ani și mai bine, dar e croită prost, are fermoare puse aiurea și nu respiră bine. În fine, you get the point…

    Un articol util, oricum!
    Mx

    00
  22. Zi-mi si mie niste becuri economice bune pe care sa nu le schimb in 2 luni ca io am incercat tot ce-am putut si m-am intors la cele mai ieftine. Am mers in sus pana la ~30lei pe bec imediat dupa ce am renovat, nu stiu exact cat/daca am economisit la curent dar la pretu ala chiar nu cred si ma apucau toti dracii cand tre sa schimb unu de-asta dupa 2 luni, nici la 13lei pe bec nu cred ca faci o economie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.