Creşterea unui copil: statul oferă 42 lei pe lună

În urma discuţiei de aici, un părinte mi-a trimis o listă de cheltuieli cu copilul său. 14.000 lei in primul an, incluzând şi naşterea. Statul român ajută familia oferind 200 lei pentru copil şi 600 lei pentru mamă pe lună în primii doi ani şi apoi 42 lei pe lună pentru următorii 16 ani, alocaţia copilului. Pentru neştiutori, o cutie de lapte costă 48 lei pe săptămână. Scutecele costă 100 lei pe lună.

Având asta în minte, împărţim părinţii in două categorii. Chibzuiţii. Fac un copil atunci când îşi permit asta. Fac calcule, întreabă alţi părinţi, pun pe hârtie şi apoi se decid dacă dau jos prezervativul sau renunţă la pastile. Necugetaţii. Merg pe principiul “îl facem şi vedem noi cu ce îl creştem”. Şi copilul este malnutrit, maltratat şi alte mal-uri.

Noi am trăit alte vremuri. Alte boli, alte speranţe, alte costuri.

Ideea e simplă: puneţi cap la cap costuri şi veti înţelege de ce mamele cu IQul peste medie fac un singur copil sau chiar deloc. Bătaia de cap e prea mare, iar statul român, în întregul său, nu vrea cetăţeni inteligenţi şi educaţi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. @Razvan, poate omul vrea sa stie cu cati bani ramane la sfarsit de luna/an. Nu e vorba ca tine lista si-i scoate ochii la 18 ani cand cere bani de masina!
    Oricum ideea este buna pentru a evidentia ceva, a crea o idee si analiza. Nu comparam aici masini ca acolo nici atat nu e lumea in stare sa faca un calcul scurt pentru anvelope, impozit, asigurare, benzina etc.

    PS: sa-ti traiasca juniorul!
    PPS: pe principiul „The Big Bang Theory” – „Bright Minds should be average low level of IQ.”

    00
  2. ma intreb ce fel de om noteaza intr-un excel ca i-a cumparat o babetica de 12 lei copilului :|

    00
  3. Care e concluzia ? Să nu mai facem copii ? Las’că fac suedejii câte 8-9-10 şi nu mai fac socoteli…

    00
  4. 140 de milioane intr-un an? fii serios, eu am cheltuit mai mult si nu am cumparat mizerii de alea de pireuri de copil din comert. numai nasterea a fost 70 mil

  5. Sunt de parere ca dupa primul copil se schimba modul de gandire a parintilor.

    00
  6. Sunt si eu parinte al unui baietel de 6 luni, insa niciodata nu mi-a trecut prin cap sa fac o lista cu cat am cheltuit cu si pentru el. Mi se pare o idiotenie sa faci o lista de cheltuieli pentru copil, doar nu este o masina.

    In lista apar pireuri cumparate, borcanase si sucuri. Le recomand parintilor sa gateasca pentru bebelus, nu sa-l indoape cu chestii din comert si apoi sa se planga de costuri.

    00
  7. pireurile costa mult intr-adevar :))

    00
  8. @Razvan
    Dar tie iti faci o lista la final de luna ?
    Sau tu bagi mina in sac pina se termina si apoi pui pe hartie intrebandu-te unde s-au dus banii.
    Cu siguranta nu o sa-i faci nici cand va fi in facultate. :)

    00
  9. Sunt de acord cu Razvan legat de ce poate fi cumparat, ce poate fi facut acasa sau unde se mai poate economisi. Mai ales ca si eu am un copil de 2 ani. De ex, carucior, landou, 2 scaune pentru copil, in total cam 1000 de lei. De ce doua scaune daca tot ai landou?

    00
  10. Daca statul ar plati bani mai multi pentru facut copii ar muri bloggerii de foame. N-ar mai avea nimeni blog, ar avea 3-4 copii.

    Ar fi facutul de copii sport olimpic national in Romania.

    00
  11. Nu copiii saracesc tara! Parintele ala cu 14k/an mananca rahat cu polonicul. Detinutii cheltuiesc de vreo 50-60 de ori mai mult fara ca statul asta condus de genii sa faca ceva util si reciproc avantajos cu ei! Chill…

    00
  12. shpaga doctor – 500lei: WTF? Trist
    jucarie catel -3lei: Amuzant :)

    00
  13. cu banii aia se poate cumpara si vodka si tigari. ajutorul ar trebui sa fie in scutece, lapte praf, carti etc

    00
  14. Mie mi se ăare că omul ăla chiar a scăpat ieftin, nu știu cum să spun, uitându-mă pe lista de cheltuieli.

    00
  15. atatea discutii cu copiii astia, sa mor eu.
    daca vrei un copil il faci si il si cresti cum trebuie. nu cred ca e om care pune la CEC 4000 de euro si apoi da jos prezervativul ca e pregatit de copil.

    00
  16. scutecele costa mai mult de 100 lei / luna

    00
  17. ok, statul nu trebuie sa acorde decat un sprijin formal, cum o face acum… dar in schimb trebuie sa ne ofere posibilitatea de a trai intr-o societate in care sa poti realiza dupa munca depusa si calitatile tale. nu degeaba e romania pe locul 310 din 318 state dupa criteriul „usurinta de a face afaceri”…. aici e buba… cine vreti sa angajeze oameni? statul? si cu ce sa-i plateasca? provatii sunt ocupati completand milioane de foi de parcurs, fise de cont, fise de receptie, registre si milioane de alte cacaturi… in loc sa faca afaceri… aici e vina statului

    00
  18. @Zina – nu, concluzia e sa cascam ochii inainte de a renunta la contraceptie si sa calculam daca ne permitem sa dam (in jur de) 14.000 anual, fara ca pentru asta sa ajungem restantieri la intretinere.

    00
  19. Lista aia e f. utila ca punct de pornire pentru aproximarea cheltuielilor. Fiecare poate sa vada o serie de cheltuieli la care nu te gandesti, dar care vor aparea f. probabil.

    00
  20. oare copilul stimabilului Broscoi tot cu sh, tz si alte minunatii o invata sa scrie? sa speram ca-l da la gradinita devreme!

    00
  21. 8000 lei nasterea si cam 1000 lei/luna costa copilul. asa ca nu e simplu. va urma gradinita, scoala, etc ……putere de munca sa am ….

    00
  22. pompa san manuala si pompa san motor. Ooooo da. =)) M-am induiosat si mai multe nu. Cred ca ma duc sa plang.

    00
  23. Nu am inteles care e chestia.. Sunt eu mai greu de cap.

    Adica omul a cheltuit 14.000 de lei in primul an, iar statul poate ajutat cu 800×12=9600 de lei. Adica ii acopera cam 70% din cheltuieli. E atat de rau? Ar fi trebuit sa fie 100%? Sau 120%?

    Si, ca unul cu ceva copii la activ, lista aia nu chiar ok 100%. Multe produse premium, cand exstau alternative mult mai ieftine.

    „haine lunile 1-4 1500 de lei”, nu zau
    vaccin 1an 3 450 de lei, aoleu

    Lista de acolo arata ca lista unui vajnic traitor in Romania din partea clasei medii plus, care castiga bine si arunca banii asisderea. Bani multi pe medicamente si vaccinuri (care sunt gratuite in Romania, credeti sau nu), bani multi pe haine (cate haine iti trebuie pentru primele 4 luni? de 1500 de lei? ce faci cu ele dupa aia?), servetele umede scumpe, etc, doua scaune de copil pentru masina, etc. Daca tu vrei sa iti faci propria schema de vaccinare si sa platesti sume bunicele pe fiecare vaccin (100-500 de lei pe vaccin!), apoi e bine sa o faci pe banii tai si sa nu te vaicaresti ca nu te ajuta statul.

    Omul nu a risipit complet absurd, cunosc destui care dau bani de rup pe walkie-talkie video sau alte aberatii si ajung si pe la 800-1000 de euro cheltuieli lunare, dar nici cine stie cat de econom nu a fost.

    Cheltuielile mele au fost la jumatate cel putin, cu alaptare naturala pana la 5 luni si folosind sistemul public de vaccinare si medicul de familie pentru retete gratuite (nu am dat bani pe Augmentin, de exemplu). Si nu vad vreo diferenta majora de calitate privind cresterea copilului. Nu, nu ai nevoie in Romania anului 2010 de 15.000 de lei pe an pentru cresterea copilului pana la un an. Dar ii poti cheltui destul de usor, vezi listele de mai sus.

    P.S. Trebuie sa fii cam socat ca sa tii astfel de liste de cheltuieli, atat de detaliate cu cat te „costa” pe tine copilul. Propun ca autorul listei sa le pastreze si sa i le inmaneze copilului la majorat. „Uite, nepricopsitule, cat am cheltuit pe tine”

    00
  24. Statul pentru un copil oferă 42 de lei, dacă mai ia și bursa de merit sau studiu oferă încă 65, respectiv 55 lei în plus. Deci un total de 100lei pe lună pentru un copil.

    Nu sunt rasist, dar un rom primește pentru că vine la școala 180lei pe lună, chiar dacă nu învață. :)

    00
  25. m-am tot uitat in lista aia dar nu vad nicaieri cheltuielile cu botezul. nu stiu de ce, dar imi miroase a evaziune domn’ contabil! :))

    00
  26. Dacă toată lumea ar gândi aşa nu ar mai fi cine să îţi plătească pensia. Prea vă gândiţi la copii ca la nişte obiecte în care investiţi nişte bani.

    Evident, nici să torni copii pe bandă rulantă nu e o soluţie, dacă nu ai cu ce să îi creşti.

    00
  27. 1. Nu poti sa te astepti ca statul sa-ti creasca copiii. Asa ca n-are rost sa intram in discutii de genul „vai ce mica e alocatia”.

    2. Oricum ai da-o n-ai cum sa fii „chibzuit”. Viata e plina de neprevazut. Somaj, accidente, boli, cutremure, inundatii, divorturi, inflatie, falimente… se pot intampla multe. Cresterea unui copil e o aventura, oricat de „planificat” ar fi.

    Nu suntem roboti, suntem oameni. Zoso, degeaba incerci sa simplici lucrurile, ca nu-i asa.

    @toti_cei_care_s-au_luat_de_lista_omului

    E putin. Credeti-ma este extrem de putin. Copilul n-a avut probleme grave de sanatate (sa nu uitam ca anul trecut o treime din poplatia Romaniei a stat in spitale) si inca n-au aparut costurile cu educatia (gradinita, limbi straine, pian, balet, karate, meditatii, facultati etc) si cele legate de socializare (jucarii branduite care fac de 10 ori mai mult decat unele simple, telefoane, laptopuri, zile de nastere, cadouri, haine), tabere si altele. Si sa nu incepeti cu teorii „spartane” ca doar nu vreti sa ajunga un sociopat.

    Mi se pare jenant ca va luati de chestii de genul „jucarie de plus ” sau ii explicati omului cum sa-i gateasca copilului.

    00
  28. @silicon: nu, nu trebuie sa fii ‘socat’, nu stiu ce ti se pare atat de ciudat.
    Un copil e, probabil, cea mai mare responsabilitate pe care o poate avea un om. Daca nici pt asta nu trebuie sa iti faci un calcul, atunci nu stiu pt ce ar trebui sa faci..
    Totusi e in joc viata copilului tau, nu poti sa ii spui nevestei sa mai tina copilul in burta inca o luna sau, dupa ce se naste, sa il tii nemancat o saptamana pt ca ti-a crescut rata la credit.

    00
  29. Sincer,nu stiu de ce se asteapta numai ajutoare fara sa se faca nimic,statul nu ar trebui sa dea nici un ban pentru copii aia,doar nu i-a facut ei,sa raspunda de copii cei care l-au facut. Ei stiu inainte sa-l conceapa ce ajutor au de la stat,cu toate astea il fac.Fiecare sa-si asume raspunderea.

    00
  30. E o idee buna sa iti tii evidenta cheltuielilor in general. Cine n-a incercat pana acum… va recomand, e cea mai buna metoda sa iti reduci cheltuielile facute aiurea. Si nu ma refer la copil. Cum e vorba aceea, „anything that can be measured, can be improved”.

    00
  31. Lista respectiva este incarcata si cu lucruri de „fitze” care nu afecteaza in rau sau sub forma de lipsa cresterea unui bebelus:
    Carucior 600? exista la 2-300 de lei care se pot face si de vara de de iarna. Cantar 250 de lei? de ce, cand mergi la doctor lunar si il cantareste. Astia erau banii pe pampers pe 2 luni. Pompa san cu motor, moft. Sterilizator? Babyphone? Acum 5 ani nici nu existau. 2 scaune auto? deci 1000-1500 lei se puteau salva usor. Ce fac cei care nu castiga astatia bani. Si sunt clar majoritatea dintre noi, cetatenii acestei tari?

    Pe de alta parte sunt familii care cheltuie dublu fata de lista asta. Am vazut patut la 3000 de lei si lenjerie 1500 lei. Hainute la fel, mai scumpe ca ale adultilor, sute de lei. E necesar?
    Un copil nu costa atat de mult. (apropo am 2)

    00
  32. Problema nu consta in cheltuielile pe care le ai cu cresterea copilului: renunţi la ţigări şi ieşi mai rar cu prietenii în oraş (câteva din soluţii). Câte ceva, gen lapte praf, mai primeşti de la primărie (cel puţin în Oradea se distribuie gratuit lapte praf pentru nou născuţi). Multe dintre cheltuielile din lista de mai sus le faci PENTRU CĂ AŞA VREI TU pentru copilul tău. De ce te-ar ajuta statul să-i cumperi două scaune de maşină sau nu-ştiu-câte-jucării-de-pluş? Adevărata problemă este sistemul medical, care nu-ţi oferă aproape nimic, începând de la banala naştere şi terminând cu tratamentele. Pentru că nu poţi planifica, oricât de chibzuit ai fi, cât de sănătos să-ţi fie copilul. În cazul meu, fiică-mea a făcut o alergie la polenul de tei şi am ajuns la urgenţe, unde nu aveau să-i dea măcar o doză de Flixotide. Am umblat noaptea de nebun prin tot oraşul la toate farmaciile deschise, dar nimic. Povestea se poate citi aici:
    Ce te faci ca părinte dacă se naşte copilul cu o problemă cardiacă? Nu era planificat aşa! Renunţi la copil pentru că nu ţi-l mai permiţi? Aici ar trebui să te ajute sistemul, dar nu o face.

    00
    • @aNDRIIpOPA: nu trebuie sa te ajute statul cu nimic. in reciprocitate, tu poti sa nu platesti taxe sau sa tii cont de legile lui.

  33. poți să cumperi cărucior de 2200lei și l fel de bine poți să cumperi cărucior de 300 lei.
    Un cunoscut a cumpărat șosete nike pentru copil de 6-9 luni de 80 lei iar altul a cumpărat șosete la 1 leu.
    dacă o întrebi pe columbeanca, raduleasca sau pe a lui marin cât îi costă plodul o să ai parte de altă sumă.
    Dacă îi faci tu pireul ăn casă te costă mai puțin decât miyeria din borcănașul de la Cora.
    o suzeta poate costa și 6 lei și 35 lei. tetinele la fel.
    Deci nu putem generaliza că rețul mentenanței unui copil în primul an este 14000 lei.
    Există și bugetari cu salariu cumulat de 1400-1800 lei lunar ce au copil.

    00
  34. Sunt mama si am nascut si eu ,dar nu inteleg de unde scoateti sumele aste 8000 de lei o nastere ! am nascut la Elias si am fost tratata foarte bine ,nu au vrut sa i-a „atentia” inainte de nastere ,dupa am dat eu pentru ca am fost foarte multumita de tot personalul ,deci atentia lor fata de mine nu a fost conditionata de spaguta ,asa ca sincer nu inteleg sumele vehiculate ,nu am cumparat mizerile din comert ,scutece mai mult de 2 doua baxuri pe luna nu consumi ,lapte nu am cumparat am avut la purtator :),la hainute e putin mai greu pentru ca sunt cam scumpe ,dar nu ajungeti oricum la sumele astea ,oricum faceti copii atunci cand puteti sa le oferiti macar minimul necesar si nu asteptati sa va creasca statul copiii pentru ca nu se va intampla

    00
  35. Discutie este oarecum falsa pentru ca eu pot cheltui 14.000 pe an , iar vecinul meu poate cheltui 28.000 pentru ca isi permite. Nasterea poti sa o faci la spital de stat sau clinica privata, scutecele pot fi Pampers sau no name, laptele poate fi de vaca sau extraordinarul si nemaipomenitul Milupa..Cheltuielile variaza in functie de portofelul parintelui desi toti copiii au aceleasi necesitati. Pe partea cealalta statul nu isi permite decat sa le dea tuturor suma egala si uite ca la impartire da atat cat da. Sunt de parere ca e bine sa faci copii atunci cand ti-i permiti, insa nici sa nu astepti sa ii faci atunci cand iti permiti sa le dai absolut orice iti trece prin cap sau ce vezi la TV, ca ramai fara mostenitori…

    00
  36. ca de obicei romanul o ia pe aratura. Subiectul mi se pare clar: un exemplu legat de cat te costa sa cresti un copil. Nu inteleg de ce unii se dau puritani si evoluati ai rasei si il acuza pe parinte ca a tinut o evidenta a cheltuielilor. De unde pana unde trageti voi concluzia ca e socat? Eu am 2 copii si nu mi se pare absurd periodic sa ma uit mai atent la ce cheltuiesc, tocmai ca sa am grija sa nu aruncam banii. Cine nu face asa ceva ori e aiurit si va ajunge intr-o zi sa ii ia banca locuinta ori are contracte cu statul si „i se rupe”… :) Ce brusc daca ai un copil trebuie sa devii spalat pe creier si sa cheltuiesti in draci, daca ala mic intinde mana spre o masina sa o cumperi???

    00
  37. plm, eu am crescut in pelinci. se poate si mai ieftin si mult mai scump.

    00
  38. Nu merge cu calculul facut inainte de a lua o hotarare. Eu, daca sa zicem ca am calculat ca pot creste decent un copil, am pornit sa-l fac si au iesit doi, insemana ca am gresit la calcule, ha?

    00
  39. Cam 8000 nasterea e la Euroclinic, adica la privat, adica fara spaga, ci cu factura. De precizat, nasterea normala. Ca la cezariana e si mai mult, daca nu aproape dublu. Rezerva cu tv, stai singura, nu dai nimanui nimic, nu bagi bani prin buzunarele asistentelor, e curat, steril si confortabil pentru mama si pentru bebe.

    00
  40. Lista este OK, cam astea sunt categoriile de cheltuieli, insa unele le poti scoate mai ieftin – sau mai scump, depinde in ce oras traiesti, depinde cat timp ai sa alergi dupa o chestie sau alta, sa o cauti mai ieftina, depinde si ce vrea lauza, depinde si cat de bolnavicios este copilul.

    Si nu e valabila faza cu „statul ajuta”. Statul nu ajuta cu nimic, statul le returneaza parintilor banii dati pe asigurarile sociale. Ajutor de la stat ar insemna ca parintii sa nu plateasca asigurari sociale dar sa primeasca bani.

    Problema pana la urma rezida in modul in care statul colecteaza si redistribuie niste bani. Iar la modul in care functioneaza acum statul cel mai bine ar fi sa nu mai colecteze nimic si sa ne lase sa ne descurcam singuri.

    00
  41. @Zoso: Statul nu trebuie să mă ajute ci pur şi simplu să-şi respecte obligaţiile pe care şi le-a asumat obligându-mă să plătesc impozite şi taxe:am obligaţia să plătesc asigurări sociale, deci am dreptul să beneficiez de servicii medicale. Doar că nu-şi respectă obligaţiile, dar pe mine mă jupoaie de zece piei.
    Da, sunt de acord că îţi faci copil atunci când crezi că îţi poţi permite să-l creşti corespunzător, iar pentru asta statul nu-ţi datorează nimic.

    00
  42. Investitia statului in copii este cea mai profitabila investitie.

    00
  43. @Trefla,
    Tinem o lista cu cheltuielile, dar copilul nu beneficiaza de coloana separata. Din pacate la nastere am avut probleme, si ne-a dus spitalizarea, medicamentele si spagile la 100 mil intr-o luna.

    Parerea mea este ca o familie cu venituri mici spre medii isi permite sa creasca un copil. Preturile la produsele de puericultura si jucarii variaza destul de mult.

    Ex.: O cutie cu 32 de biscuti de la Nestele costa 24 RON si au cam acelasi continut cu unii biscuiti Rostar la 2-3 RON.

    00
  44. „Ideea e simplă: puneţi cap la cap costuri şi veti înţelege de ce mamele cu IQul peste medie fac un singur copil sau chiar deloc. Bătaia de cap e prea mare, iar statul român, în întregul său, nu vrea cetăţeni inteligenţi şi educaţi” – bun, bun, bun!

    00
  45. A zis cineva mai sus: un copil (preşcolar) = 1.000 lei / lună. Confirm.

    00
  46. Dar aducerea pe lumea a unui copil a devenit un business? Faci plan si daca nu e viabil, renunti? De cand asta?

    00
  47. Se faceau copii si in vremea razboiului. Daca vrei sa il faci, il faci

    00
  48. @smile: Daca facutul de copii ar fi sport olimpic, lucrurile ar arata mai bine pentru viitorul romaniei. In acest moment statul ar trebui sa faca tot ce poate ca sa incurajeze nasterile pentru ca poplatia tanara devine mult prea mica ca sa poata suporta costurile poplatiei imbatranite.

    Un exemplu unde s-a ajuns aproape de extrem e Germania, unde guvernul tot incearca sa stimuleze nasterile.

    https://www.familienratgeber.de/rechte-leistungen/staatliche-hilfen.php

    Nu am timp acum sa traduc, insa copiii primesc ajutor de la stat pana la 25 de ani daca se duc la facultate si se angajeaza si pana la 21 de ani daca nu se angajeaza. Parintii primesc din ce in ce mai multi bani pe masura ce fac ma multi copii – de ex pt primul copil primesc 184euro pe luna si de la al patrulea 215 euro. Mamele primesc 67% din venit sau maxim 1800 de euro iar mamele neangajate 300 de euro pe luna si in plus daca sunt asigurate medical.

    Problema e ca guvernul incearca sa rezolve problemele pe termen scurt (cat dureaza mandatul lor) si iau niste masuri cretine care fac mai mult rau economiei pe termen lung…

    00
  49. exact asta am facut si dupa ce ne-am decis si era deja al treilea semestru de sarcina a inceput nebunia…nici prin cap nu poti sa iti imagineti stresul calculelor pentru o viitoare mamica in cel de al treilea semestru de sarcina, a noii mamici care are un bebe de cateva zile si care constata ca iar se schimba procentul pe care ar trebui sa-l incaseze sau mai mult va primi probabil 150 de euro pe luna sa isi creasca copilul in conditiile in care cu 9 luni inainte toate calculele erau perfecte, avea bani din indemnizatie plus salariul sotului de rate, de pampersi, de uleiuri, de hainute (pe hainute se duc cei mai multi bani, sunt destul de scumpe si la o luna – doua trebuie schimbate, copilul creste repede), de lapte praf, de detergenti si de sapunuri speciale pentru bebe.
    In primul rand statul nu te ajuta cu nimic, NU era niciun mare favor acel procent de 85%, avand in vedere faptul ca se contribuie destul de mult la stat din salariu (peste 50%). In zilele de nebunie cu variante de calcul ale indemnizatiei circula un pps (evident pe email) in care era efectuat un calcul simplu din care reiesea ca nici macar 50% din contributia platita de o mamica „din clasa medie” de venituri timp de 3 ani nu era platita inapoi sub forma de indemnizatie de crestere a copilului…
    Mai sus era un cetatean revoltat ca: de ce sa cumperi doua scaune de masina…simplu pentru ca tii la viata copilului tau: primul scaun e mai mic pentru copilul sugar si apoi dupa ce poate sta in fund e nevoie de alt scaun pentru sustinerea coloanei…da e un lux… right, de ce sa fie bine pentru copil cand poate sa fie rau…
    parca uitam de la an la an de ce s-au luat anumite decizii care au fost relativ bune. un mic reminder: natalitatea scazuse drastic (chiar si la tara), in cazul romanilor…la alte natii nu conteaza pentru ca pentru ei femeia e la cratita si are datoria de a face copii, barbatii sunt cu banii…la noi la romani e un pic diferit, numai in sud a fost trimisa femeia la cratita in perioada fanariota (obicei musulman cu drag imbratisat de mitici), in rest femeia a fost implicata intotdeauna in viata sociala si chiar politica…poate ca socheaza pe unii insa sa stiti foarte clar ca romanul nu face copii repede pe nepusamasa, nu chiar se fac socoteli pentru ca si citez vorbele spuse de un prieten „sa pot sa-i ofer un viitor”

    00
  50. statul nu trebuie sa-mi OFERE nimic ca sa-mi cresc copiii. sint ai mei, e treaba mea. statul trebuie doar sa ma lase in pace, sa nu ma futa excesiv cu impozitele lui de-a-n pulea. sa nu imi ia tot, indiferent cat as castiga – prin metode normale, nu din afaceri cu acelasi stat de cacat – si pe urma sa se-arate ‘marinimos’ azvarlindu-mi cat considera el, X lei pe cap de plod, Y pe cap de pensionar, Z pentru medicamente compensate.
    iar copii am doi, deja cel mare e la liceu. ambii, facutzi ca am vrut noi, nu ca ‘s-a intamplat’, ca la projti. dar facuti acum 15, respectiv 13 ani, cand eram inca saraci lipiti pamantului. acum sintem tot saraci, dar dezlipiti. fara niciun plan, doar pe baza gandirii de bun-simtz ca 2 oameni normali care muncesc normal e normal sa aiba din ce trai normal si creste niste copii normali. copiilor nu le-am putut oferi cat am fi dorit – cred ca nici bill gates nu poate, in sensul ca unui copil ai vrea sa-i oferi nu doar blidul cu mancare, un acoperis si o tzoala, ai vrea daca se poate sa fie si aerul mai curat, si apa mai limpede, si vecinii mai spalati, si tzara mai linistita, si planeta mai civilizata etc.
    practic, face fiecare ce poate. le-am dat in primul rand genele noastre. pe urma, le-am dat – pe langa painea cea de toate zilele – gandirea noastra, muzica noastra, cartile noastre*, vacantele noastre, atatea cate au fost. i-am ferit cat am putut de betzivi, bagabontzi, manelisti, dar nu i-am putut feri de tot si nici n-ar fi fost de dorit sa creasca sub un clopot de sticla.nu ne-am dus in cluburi si excursii fara ei ‘sa ne mai traim si noi viatza’, fiindca pentru oamenii normali copiii fac parte din viatza, ba inca sint o parte foarte importanta.

    * deja nu mai au nevoie. cate un computer + internet e cam tot ce li se pare strictul necesar, adica altceva decat ni se parea noua la varsta lor. internetul le e si joc, si muzica, si carti, chiar si vacanta daca te-ai lua numai dupa ei. si diferenta fatza de ‘pa vremea noastra…’ e ca ei AU acest strict necesar, noi nu-l aveam, sub idiotu’ de ceashca.

    sa n-o mai lungesc: n-am nevoie sa-mi DEA statul nimic, doar sa ma lase-n p*** mea. n-am nevoie sa ia de la tine, care n-ai copii, ca sa-mi dea mie, care am. dar nici nu se fac copiii dupa BVC, zoso taica – daca asa se faceau, cand ti-au vazut ai tai mecla, dupa ce te-ai nascut, riscai sa te puna in spirt, ca se gandeau ca nu-si permit un handi.

    nu e de postat ce-am scris eu aici, de-aia am si incalcat deliberat regulile tale si am pus un e-mail la oha. am scris pentru tine, fiindca s-ar putea sa pricepi si sa fi facut un lucru bun – adica sa influentzez cat de cat un ‘blogger influent’.

    00
  51. Doar societatea moderna a facut cresterea unui copil „imposibila” …

    Un copil se poate creste si fara pampers si lapte praf Humana (asa cum am crescut si multi dintre noi)

    Eu unul am avut norocul ca laptele Humana se putea aduce de afara dar prin 84′ nu se gaseau pampers prea usor…

    E usor exagerata cifra – 15,000 … undeva pe la jumate as zice eu.

    00
    • @Alex:

      Un copil se poate creste si fara pampers si lapte praf Humana (asa cum am crescut si multi dintre noi)

      Eu unul am avut norocul ca laptele Humana se putea aduce de afara dar prin 84′ nu se gaseau pampers prea usor…

      mowgli, tu eşti?

  52. Daca nu ai $5000 pe an (in primii doi ani) nu te apuci de conceput copii pur si simplu …. sau a 2 a varianta care vad ca se intampla din ce in ce mai des…. iei calea occidentului, castigi decent…. traiesti decent… simple as that ;-) Mother fuc*er :)

    00
  53. @raluxa: „ma intreb ce fel de om noteaza intr-un excel ca i-a cumparat o babetica de 12 lei copilului”
    Te va jigni cu siguranta raspunsul meu dar nu ma pot abtine: absolut justificata intrebarea din partea unei printese urbane care la magazin plateste rotind din bagheta.
    Pentru noi astia pamanteni, ceea ce a facut acest parinte se numeste „buget de venituri si cheltuieli”, noua prezentandu-ne cheltuielile domniei sale in sume absolute intr-un interval de timp. Zoso a concluzionat foarte clar: faci „o investitie” in copil, doar dupa bugetarea cheltuielilor si veniturilor. Ai buget echilibrat sau excedentar, inseamna ca iti permiti. Ai buget deficitar, nevoile de baza si cele superioare nu vor fi satisfacute corespunzator, iar copilul va avea carente de diverse tipuri. Discutii care deviaza in alte directii nu-si au rostul, decat pentru traficul omului.

    00
  54. Hai sa vedem.. pe la 27-28 ajungi sa ai un job bine platit, pe la 29 te insori, pana pe la 30 va traiti si voi viata in cuplu – ce naiba, n-o sa trantiti un copil din prima!
    Pe la 30 ceasul ei biologic incepe sa urle, hai sa mai asteptam ca abia m-a promovat la serviciu si nu vreau sa las impresie proasta sefului! La 32 va puneti pe treaba. Nu iese din prima, nici din a doua (calcul prost, fumat, stres, trompe infundate, prea multi ani de anticonceptionale etc. etc.) dar din a saptea iese. La 32,5 ar trebui sa vina pe lume! Teste, teste speciale ca deh, mama a trecut de pragul de 30 cand sindromul Down incepe sa creasca exponential, ginecologul recomanda nasterea prin cezariana invocand varsta dar gandindu-se ca in ziua aia isi mai programeaza inca 3 cezariene.
    La 33 mama se intoarce la serviciu, sa nu se obisnuiasca altcineva cu task-urile ei, iar copilul ramane, intr-un caz fericit, cu bunicii.
    Calculul facut pe hartie privind veniturile nu permite conceperea unui al doilea plod, nici jobul nu mai permite, ramanem cu asta, unu’ avem dar macar asta sa ajunga sa emigreze in Canada.
    Nici o problema, suedejii au turnat deja 3 si al 4-lea este pe drum, copiii lor raman in tara si ne vor plati pensia.
    Zoso, l-ai intrebat pe tac-tu daca a facut lista inainte de a te concepe?
    Futu-va muma in cur de pseudo’telectuali egoisti, la 40 de ani veti lacrima in fata urologului / ginecologului spunandu-i ca LISTA nu v-a permis sa-l faceti la 25.

    00
  55. Draga zoso,
    Ti-am mai scris si nu mi-ai lasat comentariul. Tu faci niste generalizari cel putin stupide. Faptul ca nu ai o familie si nici copii crezi ca iti asigura un IQ ridicat? Te inseli.
    Iti dai cu parerea in legatura cu lucruri despre care habar nu ai. Ramai la fazele cu soferia!

    00
  56. sa fim seriosi, partea „nasoala” vine cand incepe gradinita si alte activitati educative.
    daca poate sa creasca cu sosete de 1 leu, e mai greu sa razbeasca in viata cu educatie de 1 leu :)

    00
  57. Un copil trebuie facut intre varsta de 20-30 de ani pentru a fi un copil cat de cat sanatos atat fizic, cat si mental. Nu poti sa zici ca nu ai bani acum lasa ca i-l faci la 40 de ani cand speri ca o sa ai. Poate atunci o sa fie mai rau. Scaune de masina, carucioare scumpe, sau alte accesorii le cumpara cine are cu ce, cine nu rabda.
    @silicon_v: Ai punctat bine!!!

    00
  58. @Razvan
    Am vrut sa scot in evidenta ca orice copil indiferent de varsta este un mebru al familiei si trebuie tratat ca atare.
    Nu fa confunzie in al trece pe lista si al priva de anumite necesitati.
    Probabil ai inteles sensul din urma.

    @anisor30
    Multumim ca existi !
    Datorita unora ca tine, spaga e la rang inalt.

    00
  59. iti spun eu, eu si „sotul” probabil am putea sa ne intretinem cu un copil la limita, dar ajutorul parintilor e nepretuit. Se mira socrii americani ai vara-mii ca la noi nu se „taie conrdonul ombilical” nici dupa casatorie. daca ar trai p-aci, si-ar da seama de ce majoritatea nu pot s-o faca. Thanks mum&dad, pe langa job.

    00
  60. Parcurgand toate comentariile ma intreb cati dintre cititori/comentatori isi fac socoteli inainte sa mearga intr-o vacanta, sa cumpere un frigider, o plasma, o masina, un gadget, un credit, etc. Probabil mi se va sari in cap „ce?? tu copilul il pui in rand cu frigiderul si mobilul??” DAAA! Cu atat mai mult pentru un copil trebuie sa fii acoperit financiar. Daca il faci esti obligat moral sa ii oferi o viata armonioasa, fara lipsuri si fara excese. Nu creezi un obiect pe care sa-l manipulezi dupa toane, si nici bona care la batranete sa-ti dea un pahar cu apa.

    00
  61. Statul nu ma ajuta sa cresc un copil…statul imi plateste in rate producerea unui cetatean. De ce spun ca imi plateste in rate (aici ma refer la alocatie)?!Pentru ca nu se primeste alocatie decat daca respectivul copil se duce la scoala. Atat timp cat se pun conditii inseamana ca aici e vorba de un biznis si nu de un ajutor. Statul plateste si vrea ceva de banii aia…un cetatean dus la scoala daca nu si educat. Nu e suficient sa existe copilul ala ca sa primeasca si alocatie.
    P.S daca ramai repetent nu mai iei alocatie anul in care repeti clasa.

    00
  62. Sa zica merci ca nu ii taie si pe astia.Voi nu vedeti in ce tara dezorganizata traim ? Locurile de munca ocupate de coliva si anafura ca vezi domle ii permite legea si tineri destepti stau pe tusa ori pleaca in strainatate.De aia merge totul bine in tara asta.

    00
  63. @Alex…5000 de dolari?!!! Primii doi ani sunt cei mai putin costisitori…aproape 1 an mancarea o are gratis ca ii da ma-sa țîță…te cost mult pampersii si cam atat. Ce te faci cu anii de scoala cand are nevoie de rechizite, manuale, meditatii…sau anii de facultate cand daca nu pompezi bani in el se angajeaza si leaga facultatea de gard?! Daca ai nevoiede 5000 de dolari cat e sugar, de cati bani ai nevoie cand e la liceu??

    00
  64. daca ajungi sa calculezi daca e ,,rentabil” sa faci un copil mai bine nu-l fa!

    00
    • @adrian popa: nu e vorba de „rentabilitate”, ci de „pot să il intreţin corect”. decat sa il faci şi sa traiasca chinuit, mai bine te abţii.

  65. @andrei cine naiba sta pana la 27-28 de ani sa se angajeze ? Daca o facultate o termini pe la 24, pe banii cui o freci pana la 27-28 ?

    00
  66. @Zoso (comentariul 52): nu, nu si-l respecta, dar cand ne-am decis sa avem un copil nu ne-am bazat pe alocatia de la stat. In nadejdea aleia murea copilul de foame la orice schimbare cat de mica (asa cum se intampla acum). Nu ca as fi prevazut ce se intampla acum, departe de mine gandul. Chiar si eu credeam ca „the only way is up”.

    00
  67. „de cati bani ai nevoie cand e la liceu??”

    Liceul se poate face si cu zero lei in buzunar si sunt milioane de elevi in licee fara bani de buzunar :-)

    Te costa acolo un 500 lei manualele pe an … si probabil o pereche doua de blugi…. problema in Romania majora sunt fitele …. Nici occidentali nu au garderobe asa de dichisite si masini de lux in garaj cum au romanii si totusi se plang de bani…. hai sa nu mai discutam ca e veche asta…

    Singurul lucru care intradevar e costisitor este facultatea … care in unele cazuri (mai ales pentru cei care aleg sa o faca in alt oras … poate sa coste o avere) …

    Hai sa zicem ca gasesti un $10.000 . $15.000 sa iti scolarizezi copilul, in caz ca ai unul .. :)

    Intrebarea este in cati ani de zile cu un salariu de 8 – 9 milioane pe luna isi recupara banii? In jur de 4 – 5 ani de zile…

    Si INCA in Romania scoala e „Ieftine” … :-)

    00
  68. (mama mia ce de mancatori de cacat) Unu: cine n-are copii si nici curaj sa-i faca mai bine sa taca, unii o dau chiar in penibil. Doi: am o fetita de un an si 9 luni. Cheltuielile familiei mele au crescut, in medie cu 15 milioane pe luna (medie, da?). Fara fite, fara figuri. Strictul necesar, jucarii, medicamente, haine. (recoltarea de celule Stem nu e o fita). De calitate, nu de la groapa de gunoi de unde vad ca mananca altii mai economi. Trei: Statul da moca doar la suedeji, eu (si multi altii) am cotizat prin taxe si impozite pentru alocatia aia. Pentru tot ce-mi da mie Statul pentru cresterea copilului am platit oricum inzecit intr-un fel sau altul.

    00
  69. @ady
    am zis pe la 27-28 ajungi la un job bine platit, majoritatea nu face parte dintre studentii care intra pe piata muncii cu 1000 coco.

    00
  70. @arhi. O nastere de milioane ! Oricum, afara nu scapi fara 5000 eur( nastere naturala).
    @zoso. Eu zic ca statul trebuie sa ne ajute in toate, inclusiv sa procream. Sa se introduca in patul conjugal si sa „puna mana la treaba” daca beneficiarii sunt prea lenesi sau nu mai au libidou sau au devenit de ceva timp niste legume cu frunzele intinse la mica sau marea cerseala.
    Cat despre socoteli, copii pot deveni cea mai mare investitie in viata. Capitalistilor !

    00
  71. @jderul Nu ai cotizat nimic pentru alocatia copilului, asa cum nu ia nimeni amenda ca-si paraseste copilul la Casa de Copii, in „grija” Statului. Copilul este o responsabilitate pe care un om si-o ia, si atat. Il faci sau nu, faci 1 sau 15. Bineinteles, ca-ti faci socoteli. Statul incurajeaza sau nu natalitatea, atat. Statul plateste asistenta medicala pentru copii, invatamantul gratuit ( prost,bun, cum e), etc…

    00
  72. @raluxa :
    „ma intreb ce fel de om noteaza intr-un excel ca i-a cumparat o babetica de 12 lei copilului”

    faptul ca are unde sa faca un excel nu inseamna ca nu se poate intampla sa puna pampersii la zvantat, ca sa-i mai foloseasca inca o data!
    poate ti se pare scarbos, insa am vazut astfel de intamplari, ele nu sunt cazuri izolate, iar atunci cand ajungi sa faci economie si la apa si sapun, chiar faci calcule la sange!

    oricum, este greu sa te descurci cu o singura babetica, asa ca omul da dovada ca este cumpatat.

    00
  73. @Jderul. Sa inteleg ca ti-ai luat un al doilea job platit cu 15 milioane? Ti s-a marit salariul cu 15 milioane? Pana acum puneai de-o parte 15 milioane pe luna?… Daca nici una dintre astea nu se aplica de unde iei cei 15 milioane pe care ii cheltuiesti in plus, pt ca ai spus ca ti-au crescut cheltuielilea cu 15 milioane/luna. Tind sa cred totusi ca ai aceleasi cheltuieli doar ca inpartite altfel…daca pana acum dadeai 15 milioane pe distractie, weekenduri la munte, etc, acum ii dai pe copil. N’ést pas?

    00
  74. E clar ca oamenii nu fac economii (ma refer la astia de au trimis lista). O gramada de cacaturi inutile. 1500 lei pe haine in lunile 1-4. Nici pe mine nu ma costa hainele 1500 lei/an, chiar daca ma imbrac „de firma”. Ca sa faci economie, poti folosi scutec si numai dai 100lei/luna.

    Lasand asta de-o parte, 500 lei spaga la medic, da-l in mmsii de medic !

    00
  75. NOU
    #84

    De ce 42 de lei? Pentru ca 42 este raspunsul la intrebare.

    00
  76. Ana (comentariul 37) nasterea la Euroclinic e 7500Ron dar au contract cu Casa de Asigurari si poti deconta 3000Ron (indiferent de felul nasterii). Eu asa am facut (am nascut in august).

    00
  77. am cu ce, da’ n-am cu cine! doritoare? :D
    fiecare cum crede…unii poate au impresia ca ar avea nevoie de mai multi bani decat in realitate ca sa intretina cum trebuie un copil, altii, invers. chestia e ca sunt destule cupluri de care iti e mila cand ii vezi cat de rau stau cu banii. si asta inainte sa faca un copil. nu zic de aia care erau saraci si singuri ci de aia care se descurcau destul de bine inainte sa se casatoreasca. da’ le-a tunat sa se ia, sa futa profitul de la nunta pe nu stiu ce(a, da, rambursari de carduri de credit) si sa se bage la credite ipotecare de care nu-i mai scapa nici dracu la cati bani au dat pe cutiile respective. numai ca multi sunt oameni de treaba, muncitori, asa ca o sa se descurce ei(daca altfel nu se poate exista spania, italia, germania etc.), iar daca o sa aiba copii, aia o sa fie cetateni cat de cat ca lumea. e bine ca oamenii de genul asta sa-si asume niste riscuri, sa aiba o doza (ne)sanatoasa de romantism,conservatorism si de nebunie, ca altfel o sa se inmulteasca aproape numai suedejii. si asa-i cam prin toata europa de est. in germania, in schimb, e cel mai tragic cu natalitatea, acolo e mica cu tot cu milioanele de musulmani (probabil sunt mai putini decat in UK si franta)

    00
  78. huh, comentariile sunt interesante… sa revin cu cateva lamuriri, pentru cei care stiu tot…

    2 x scaune de masina.
    Un copil creste… repede… pana la 9kg a trebuit un anumit tip de scaun de masina, dupa care, am luat unul de max 20kg, si si asta ii mic, urmeaza sa-i luam alt scaun.

    mancare la borcan.
    Ii solutia cea mai comoda cand nu sti ce sa-i dai copilului sa manance, sau pur si simplu nu ai timp sa faci de mancare.

    pompe de san.
    Cea cu motor pur si simplu nu-si facea treaba, si de aceea am folosit cea manuala.

    carucior de 600ron.
    Principiul de baza cand cumperi un carucior este greutatea lui.
    (nu-i foarte usor sa urci 4 etaje cu caruciorul in brate. Si da, pentru ca a fost un pic mai scump , adica mediu-spre-ieftin, acum il foloseste cu succes un alt parinte.

    PS. O mare parte din produsele din lista care au o durata de viata mai indelungata, au fost donate.

    Lista am facut’o pentru ca eram curios sa vad cat poti sa cheltuiesti cu un copil . Nu am facut economii , si nici excese. Si multe nici nu le’am trecut.

    Mai revin cu lamuriri :)

    00
  79. @zoso: familii dezorganizate care toarna copii pe unde apuca sunt si in California si in Bavaria sau Calabria. Nu vad de ce este un deranj mai important la noi. Nici macar daca vorbim de suedeji. Sau suedejii spanioli se tin de doctorate in planning?
    Poate ar trebui uzat de munca in folosul comunitatii pentru faliti sau proscrisi. Sau nu vrem sa punem odata politia asta de cacat la o munca cinstita?

    00
  80. @zoso: 14k / an (9 luni sarcina + primele 3 de viata) mi se pare putin cam mult.
    Juniorul meu are deja 1 luna si cheltuielile sunt cu mult sub cifra de 10k si nu are niciuna din caracteristicile cu „mal-” asta in contextul in care nu-s Hagi Tudose.

    Observ din comentarii ca se ridica si alte teme de discutie; m-as lega in principal de nasterea la privat vs. nasterea la spitalele de stat (as adauga vs nasterea asistata la domiciliu).
    Financiar ne puteam permite ambele variante. Dupa o discutie la doua dintre clinicile private din Bucuresti (unde isi asumau in general doar nasterea la termen, prin cezariana, cu o multime de restrictii si obligativitati, toate contra cost) am decis ca sarcina sa fie monitorizata de un medic X, iar nasterea sa aiba loc la un spital Y.
    Comunicare permanenta, controale de 2-4 ori pe luna (in functie de trimestru), nastere prin cezariana (la recomandarea medicului X, recomandare sustinuta cu argumente).
    Rezerva cu un pat si toate dotarile necesare pentru a tine copilul langa mama din prima zi.
    Costuri: oficiale = zero / neoficiale = bomboane, flori, trabucuri, spritz (cheltuieli decente).

    Nota: spitalul Y este in RO. Nu este in Bucuresti, dar poate constitui un model al faptului ca se poate. Medicul X este format in Bucuresti, dar a priceput in scurt timp ca nu-s cainii cu covrigi in coada la capitala.

    Morala: gasiti un medic bun si dedicat (va pot recomanda cativa, in mai multe zone din tara); alegeti un spital si solicitati-va drepturile legale (politicos). Cand se uita lung dupa plic, fluierati cu privirea in alta parte.

    00
  81. Asa e romanul, mai nou copilul se face doar daca posibilitatile financiare dau cu plus si ii asiguri o viata lipsita de griji, cum zicea cineva mai sus. Toti ati fost niste printi la viata voastra, este?
    Eu, spre deosebire de voi printilor, n-am avut tot ce mi-am dorit cand eram mic. Am avut doar parte de dragostea parintilor si de eforturile lor de a-mi oferi tot ce e mai bun pentru mine, ATAT CAT SI-AU PERMIS. N-am avut TOT, insa acel putin care l-am avut m-a facut mai ambitios si m-a facut sa imi doresc sa imi fac parintii mandri de mine.
    In concluzie: un copil il faceti daca vi-l doriti, nu daca puteti sa-i oferiti toate bunatatile din lume (ma bufneste rasul cand citesc de karate, zeci de limbri straine, telefoane & stuff).

    Da, stim, statul roman nu incurajeaza prin nimic natalitatea (aia care cred ca nu trebuie sa dea bani, sa vada cati bani se dau in alte state UE si cat platesc luna de luna statului taxe – de problema romilor nu mai aduc aminte) insa asta nu inseamna ca nu mai trebuiesc facuti copii decat daca calculele dau pe plus.

    00
  82. una scurta si ma duc: am trecut si eu prin asta, destul de recent. Duda e ca pe lista mea se gasesc cam jumatate din item-uri. Si nu cred ca am renuntat la ceva pentru copilul meu.

    00
  83. ceva de mestecat in pauzele dintre futaiuri:

    Growing up poor can suppress a child’s genetic potential to excel cognitively even before the age of 2, according to research from psychologists at The University of Texas at Austin.

  84. @zoso – are 3 saci cu jucarii (e drept ca unele sunt primite cadou), pampersi, se gateste special pentru el – separat de mancarea noastra, incercam sa ii dam mai mult alimente ‘bio’, toate vaccinele facute, haine curate spalate cu detergent pentru copii (dermalin), carucior bun, scaunel de masina, noaptea la urgenta la spital cu plata, mers la locurile de joaca si iesit in parc atunci cand vremea o permite … mai continui? ti se pare ca ii lipseste ceva din inventar?

    ce vroiam sa spun e ca mi se pare ca exagereaza un pic cu lista aia.

    00
  85. am copil de 1 an si 2 luni, costa destul intretinerea, dar lista aceea este destul de „nesimtita”, in nici un caz nu poate fi considerata referinta
    cu N mare la multe repere, unul din ele m-a facut sa rad de-a binelea: haine 1-4 luni 15 milioane! poate cusute cu fir de aur, altfel e o bataie de joc sa afirmi asa ceva
    150 lei ar fi fost arhisuficient, copilul acela nu a batut cluburile sa aiba nevoie de haine de fite
    -2 pompe de san !? una cu motor ?
    -cantar de 250 lei avea nevoie? pentru ce? e complet inutil
    -2 ham-uri? total 165 lei? ce sunt acestea?
    -2 patut-uri de copil? pentru ce? unul pliant era suficient de la bun inceput
    -incalzitor biberon 45 lei? complet inutil, laptele se face cu apa calda direct (scrie si pe cutie), ca sa-l mentii cald e suficient un vas cu apa calda de la robinet; pentru deplasari este suficient sa pui apa fierbinte in biberon si apoi punga/recipient termoizolant de 10 lei maxim; dupa 4 ore este inca suficient de fierbinte ca sa fie nevoie sa o racesti
    -pompita aspirator 40 lei..ave deja una de 8 lei manuala, dar..lenea e mare
    -babyphone? usa un pic deschisa nu se poate?
    -borcane mancare ungaria 60 lei ?! haidee….
    -salopete 60 lei? merge direct la munca pe santier bebele, nu?
    -pireu 70 lei ?! cu 7 lei iei suficiente legume pentru o masa sanatoasa; trebuie doar fierte 1 ora si apoi pasate
    din nou comoditate
    -pireuri + sucuri 150 lei! o portocala costa 1 leu si scoate suficient suc pentru un bebe..dar trebuie stransa un pic
    din nou COMODITATE

    din aceasta lista trag concluzia ca este vorba de o familie „moderna”, mult prea ocupata care nu are timp de preparat hrana pentru bebe, o mama care nu vrea sau nu poate sa alapteze (presupune trezit noaptea, stat 30 min dupa copil..) si indoapa copilul cu produse gata preparate la borcan, cu haine scumpe si inutile unui bebe, cu gadget-uri inutile
    lista poate fi redusa simtitor

    DAR, oricat ar fi de redusa, ceea ce ofera statul roman este muuult sub

    00
  86. @zoso – si apoi, nu uita ca parintii nostri ne-au crescut cu – poate – a zecea parte din ce putem oferi noi copiilor nostri: scutece de folosinta multipla, lapte de vaca de la alimentara (99% apa) – azi cand ii spui unui pediatru de lapte de vaca se cruceste si scuipa in san, cu alimentatie stiintifica si fructe luate de pe unde puteai, samd. Si totusi s-a putut. Da, ca sa faci copii trebuie sa te gandesti bine. Si ca sa ii bati, saracia nu e o scuza suficienta. De fapt, nu e o scuza de loc.

    Ca in reclama aia: daca vrei, poti. Minte-ti mai trebuie.

    00
  87. @brosky: asadar dumneata esti „uite fiule/fato la ce cheltuieli m-ai bagat”.
    Nu vreau sa mai detaliez, dar m-am inclinat in fata atoatestiutorilor si boemilor. Mi-a placut sfatul „daca mergi pe lapte la san, economisesti nu stiu cat”. Cu siguranta mama copilului, de fita nu l-a alaptat la san si a preferat lapte praf.
    Imi amintesc un post al lui arhi in care povestea de biberoanele ce contin in plastic o substanta toxica. Cele toxice zicea ca sunt <10 lei, unul netoxic este vreo 10 eur. Etc, etc.

    00
  88. Babyphone-ul a aparut doar de 5 ani? Poate cel wireless ca eu am acasa babyphone cu fir de cand aveam un an(acum 24 de ani)

    Cat despre copii…sfat dat de un cuplu tanar stabilit in Marea Britanie ce are doi copii(ea de origine maghiara, el german) :

    Fa copii atunci cand e vremea si nu atunci cand iti permiti…problemele tot apar in viata!

    00
  89. Acuma nu pot sa nu ma abtin… vad in lista aia de cheltuieli multe locuri unde putea economisi…

    De ex lapte praf luat tot la cateva zile… probabil cumparat in ambalaje mici costa un pret, intr-o cutie mai mare ce o tinea cateva luni probabil iesea mai ieftin.

    Apoi nu stiu, cand zice pampers o fi pampers de firma pampers sau ceva no-name… daca sunt de firma chiar nu suferea belusul altceva? Ai mei m-au crescut cu scutece care se puteau spala in masina dupa ce ii inmuiai cateva ore sa iasa mizeria mai mare…

    Apoi mai sunt acolo sampon 4 luni si ulei 4 luni … ulei 4 luni e probabil ulei mineral de 5 lei sticla plus parfum…

    Daca statul o ajuta cu 600 lei, e frumos… Avand in vedere cum ajuta alte tari ar trebui sa faca mai mult dar e bine ca fac si atat.

    Observ insa ca lipsesc initiative cum sunt in alte tari cum ar fi groupon, de ex. sa se adune 20-50 parinti si sa comande la pret de producator 1000 de pampersi si o tona de lapte praf… si s-au scos cu reduceri. Adica stii ca trebuie luna asta, stii ca trebuie luna viitoare, nu se strica de la o luna la alta… ce dracu, mi se pare logic.

    Si apoi pentru multe produse din lista aia le putea comanda de pe Amazon.co.uk mai ieftin – iesi mai ieftin cu tot cu pretul shippingului…

    Sau putea tatal sa faca o aroganta si sa faca o vizita in UK (un bilet dus intors cu autobuzul daca iti iei bilet cu o luna inainte e vreo 70-80 euro) si cumpara lapte praf din magazin de acolo cu tva 0 sau foarte mic, sau hainute pt copil si il trimitea in romania colet sau prin acelasi autobuz.

    Trebuie doar imaginatie sa ai… nu mai e ca in comunism sa nu poti sa iesi din tara.

    00
  90. cat timp ati filozofat voi pe-aicea, cel putin cateva mii de suedeji si-au tras-o sanatos (fara pastilute si caciulite) iar peste 9 luni o sa vedeti/auziti rezultatele. Asta n-ar fi o problema, numa ca cica in 2050 o sa ajungem sa fim 15 milioane, din care 6 milioane suedeji.
    https://www.libertatea.ro/stiri/scriitorul-rus-aleksandr-puskin-ar-putea-fi-clonat-317115

    Cand ma vor intreba, o sa spun ca vin din Romania – tara in care oamenii cu IQ ridicat sunt atat de prosti incat nu se inmultesc, iar cand o fac, dupa 35-40 de ani, scot copii handicapati. Halal tara!

    00
  91. Am o singură întrebare de pus:

    Dacă statul e atât de zgârcit (cel puţin cu cetăţenii „chibzuiţi, inteligenţi şi educaţi”), de unde a apărut proverbul „e făcut pentru alocaţie”, care circulă de mai puţin de 10 ani? :)

    ~Nautilus

    00
  92. Lista respectiva de cheltuieli poate fi redusa lejer, cel putin la jumatate, daca nu mai mult. Sunt si vaccinuri gratis (oferite de stat), nu tb sa platesti pt ele, poti sa si fierbi apa,(n-ai nevoie musai de sterilizator si nici de incalzitor de biberon),- sa fim seriosi… astfel de cheltuieli sunt facute pt linistea psihica a parintilor. Dar asta s-ar putea rezolva si altfel… mult mai ieftin.

    00
  93. Fraier e tipul care a dat lista cu Excel. Toata lumea acum il judeca si isi bate pla de el. Se gasesc o mie de baieti si fete care sa ii spuna cat de fraier e el, ca stiu ei sa se ocupe de copii mai bine.

    00
  94. Revin. Vad ca a scris unul Andrei ce gandeam si eu. Doar ca omul ala a avut oo sa spuna ce nu am avut eu curaj sa spun. Taica, geme zona urbana de parinti care fac un copil, ca „nu au posibilitati”. Eu cunosc o gramada in Bucuresti. Vezi si aici cati au scris ca „fara 1000-1500 de lei pe luna nici nu se discuta pentru un copil prescolar”. Iar dupa aia e jale: urmeaza gradinitele, cursurile de balet, cursurile de tenis, iPod-ul si liceul privat.

    Mama ei de viata: bai, taica, poate ar fi bine sa intreb ipotetic un copil nenascut: nu e asa ca nu te-am nascut? gandeste-te bine, daca te nasteam nu puteam sa iti asigur iPod-ul si cursul de tenis. Plus ca mergeai la o gradinita de stat. Nu e asa ca era horror? Nu e mai bine ca ai ramas asa? Adica nenascut.

    zoso, ai cam luat-o razna cu planificarea asta care, chipurile, ne asigura ca nu mor copii de foame. Sunt si cazuri din astea in mediul rural, in mahalale, etc. Care fac copii si ii dau la casa de copii. Sau ii tin sa moara de foame. Dar tu pentru astia scrii? Crezi ca te citeste vreunul din ala? Aiurea, te citeste clasa medie, care cica nu poate creste un copil prescolar fara 1500 de lei/luna. Pentru care un video baby urmaritor e strictul necesar. Copilul nu creste fara chestie aia, moare fara el.

    Taica, am 3 copii. Nascuti si crescuti in Bucuresti. Pentru aia care chiar sunt calculati si au astfel de ganduri va pot impartasi din experienta mea:
    – nasterile in sistemul de stat sunt ok, este important sa aveti un medic bun si dedicat. Se dau spagi, dar sumele sunt relativ mici. Evident ca e mai bine la Euroclinic. Dar depinde ce vrei. Daca ajungi sa zici: nu fac copilul, ca nu am bani de Euroclinic, atunci ai ceva la mansarda. Si cine vrea dovezi sa caute doar rata mortalitatii la nastere in Romania. Din 2000 pana in prezent a scazut la jumatate si se aproprie de ce e prin UE.
    – cheltuielile pe primul an sunt legate de cateva chestii: scutece, medicamente, haine.
    Scutecele trebuie musai bune, adica Pampers. Cele ieftine sunt atat de proaste incat consumi mult mai multe. Nu castigi nimic. Doua pachete Jumbo pack ajung pe luna. Un pic peste 100 de lei
    – haine, nu faceti risipa. Copilul creste foarte repede. Si nici nu luati haine scumpe, de firma si alte cele. E risipa, hainele or sa fie oricum mai tot timpul murdare de lapte regurgitat sau mancare. Haine de bumbac de calitate medie e ok. Si va mai spun ceva: daca sunteti o familie normala o sa primiti haine cu sacul, de la rude si prieteni. Habar nu am cat am cheltuit. Dar in niciun caz nu am cheltuit 400 de lei/luna. Mai degraba 50-100 de lei/luna. Maxim
    – medicamente si sanatate. O relatie cu medicul de familie e buna, poti sa obtii medicamentele gratuit sau compensat. Fara spagi si fara nimic suplimentar. La fel vaccinele. E posibil sa vreti un medic specialist la consult. Chiar merita, fata de un medic generalist. O consultatie acasa este cam 100 de lei in Bucuresti, asta era acum 2 ani. Si vorbesc de un medic foarte bun (fratele meu din „afara” s-a crucit cand a auzit de acest tarif). Cam asta cu sanatatea si medicamentele.
    – lapte praf: faceti pe dracu-n patru si convingeti mama sa alapteze natural. E foarte bine pentru mama si pentru copil. Si e mult mai ieftin. Si e mult mai comod: laptele e gata pregatit la 3 noaptea si e la temperatura optima. Nu mai stai sa pregatesti lapte, sa il incalzesti, sa il racesti, ca ai gresit, etc E horror sa faci asta la 3 noaptea (sunt un tatic care chiar a ajutat). Dupa 4-5 luni e nevoie de completare. Un lapte bun de la Milupa e pe la 40 de lei/cutia si faci din el 9 litri de lapte. Trebuie cam 2 pe luna, poate 3 mai tarziu. Dupa 6-7 luni oricum treci la diversificare. Uitati de borcanele alea scarboase din Cora, etc. Nu sunt bune. Faceti amestecul acasa din fructe sau legume, carne, ou, etc. Toate fierte. Nu e mare filozofie. Nici cine stie ce mare cost. Morcovul, pastarnacul, cartoful, ouale sau carnea de pui nu sunt facute din aur.

    Cam asta e tot. Mai este caruciorul. Sfatul meu e sa nu luati un carucior foarte ieftin, ca se strica. dar nici unul de firma de 2000 de lei. O risipa. Cautati ceva solid, cu roti mari. Se gaseste pe la 5-600 de lei. La fel pentru un eventual premergator.

    Cam asta e, frate, toata cheltuiala cu un copil de pana un an, care e sanatos. Daca e bolnav sunt alte chestii, dar eu am inteles ca discutam de copii sanatosi. Pe scurt, in primele 4-5 luni, discutam de cheltuieli de cateva sute de lei lunar, in mare parte date de scutece, haine, ceva ustensile si consultatii medica le. Plus un carucior. Cam asta e tot. Si parerea mea e ca e absolut ok pentru copil. Dar fiecare cu nevoile lui. Pentru unii ceea ce am facut eu inseamna ca am tinut copilul in mizerie.

    Ma repet: si daca ai venitul mediu pe economie si tot poti sa iti cresti 2 copii in Romania. Nu ii rasfeti prea mult, dar nici nu mor de foame sau cresc fara educatie. Ori eu, in multe cazuri, discut de persoane care castiga de 3-4-5 ori venitul mediu in Romania. Dar, cu chiu cu vai, pot sa creasca un copil. Pai iti dai seama ca daca il aveau pe al doilea era jale? Banuiesc ca aveau nevoie de un credit bancar. Plus de niste calcule complicate in Excel ca sa vada daca le da rezultaul cu virgula.

    00
  95. Se pare ca acel tatic nu prea are prieteni/familie care sa ii mai dea si lui cate un cadou (cum ar fi un scaun de masina, o jucarioara, o hainuta) si nici nu stie sa economiseasca (despre economisit au scris destui mai sus) dar daca faceti un copil in urma unei liste mi se pare putin cam trist. Nu uitati ca multi dintre voi v-ati nascut in comunism si aveati la fund aceeasi fasa care se spala. Sa treci pe lista jucarie de 3 lei, se vede ca ti se rupe sufletul ca i-ai luat-o.

    00
  96. alx, la fel de bine poate fi extinsă. depinde doar de părinte, unii vor să le ofere de toate copiilor, alţii ii lasă să urle, că ei pe vremea copiilor mâncau de două ori pe zi.

  97. un clasic in viata are o vorba:

    Bite My Shiny Metal Ass.

    Criticile mi le’am primit din partea prietenilor cand le’am zis ca fac lista. Dar, nimeni nu are/a avut curajul sa o faca…”vaai, dar ce o sa zica lumea”. Sa stiti ca de aia nu mai pot eu dormi bine noaptea, ca ma judeca toti.

    Vad aici comentarii… „ce atata lapte praf, sa alapteze natural, ca-i mai ieftin”. Sorry nene, dar o femeie nu produce lapte la comanda. Poate sa aiba lapte o saptamana dupa nastere, si gata. Ce-i dai la copil ?

    scutece. Le’am incercat pe toate. Pampers da clasa la toate. Celelalte irita, scapa pishu pe langa, nu se strang bine, etc.

    Toti zic ca se putea economisi… dar, nu asta a fost scopul, sa economisesc…:) Nu am vrut deloc sa economisesc.
    Scopul a fost , „hai sa vedem de _curiozitate_ cat te costa sa cresti un copil pana la varsta de un an”.
    Din lista lipsesc multe, am trecut doar ceea ce-mi mai aduceam aminte sa completez. So , pentru trendinezii si corporate pitzi care cocheteaza cu ideea, sa stie ca un copil CERE, si trebuie sa-i dai daca-i necesar si poti.

    00
  98. nu e chiar asa. nu toti care il fac fara planificare sunt tampiti si nici toti copii facuti asa sunt malnutriti si mai stiu eu ce. Problema e in cine iti pui increderea cand vrei sa faci un copil pe care nu ti-l permiti. Daca iti pui increderea in stat si in oameni ai dat de belea. daca iti pui increderea in tne si Dumnezeu ai sanse sa iti iasa. Nu e vorba de IQ trust me. E vorba de un stil de gandire care din nefericire afecteaza lumea din ce in ce mai mult

    00
  99. Pentru cei care nu au pretentii mari, exista si varianta folosirii de imbracaminte si accesorii de la alti bebelusi.

    Zoso, sper ca nu e o problema daca las linkul asta: https://www.lucrurigratis.ro/Node.aspx?NodeId=128 , e categoria „Pentru bebelusi”, pana acum au fost cateva sute de oferte gratuite de hainute si patuturi/carucioare/accesorii.

    Si va recomand si voua sa faceti la fel, sa le daruiti mai departe dupa ce nu le mai folositi, e pacat ca dupa ce ati dat banii pe ele, sa le aruncati la gunoi, cand au fost folosite doar 1-2 luni.

    00
  100. 42 de lei prea mult
    de aia creste poplatia in romania asa mult

    00
  101. ma amuza teribil sintagma ‘mame cu IQ-ul ridicat’ care a devenit la fel de uzitata prin prisma acestor discutii legate de nastere si maternitate precum este formula cu ‘cercetatorii britanici’

    Toate mimozele care isi dau cu parerea despre aceste articole am impresia ca sunt atrase sa faca asta exact de sintagma asta totusi… toate au impresia ca au IQ-ul ridicat daca in timp ce fac avansuri sefului sau colegilor la birou mai citesc si cateva bloguri.

    la munca parasutelor!

    00
  102. Aha, cum sa nu referitor la serviciile medicale. Da, toti platim contributie pentru serviciile medicale, dar cand te duci la spital pentru o operatie sau ceva mai grav Doamne fereste!, nu platesti? PLATESTI! Cu varf si indesat daca vrei ca totul sa fie bine, ca asa e invatat romanul.
    Din gura spun multi ca nu dau si nu fac, dar cand ajungi acolo, dar orice numai sa fii bine. Noi i-am invatat prost.. Si adevarul crud asta e.. La un salariu de doctor de 1000 Lei cum sa nu iei spaga? LOGIC!

    00
  103. Mamele nu fac copii! Familiile fac copii. Iar decizia de a face un copil nu o iei in functie de rezultatul dintr-un excel(btw nu vad de ce sa pierzi timpul cu asa ceva), ci atunci cand ambii isi doresc un copil!! Poti sa cumperi cel mai scump vaccin de pe piata sau poti sa il faci pe cel gratuit de la stat, poti sa nasti la privat sau la o maternitate de stat cu 10milioane, poti sa nici nu te bazezi pe indemnizatia de crestere a copilului sau poti sa ceri ajutorul proaspetilor bunici sa te ajute cu una-alta… Totul e sa iti doresti copilul intr-adevar! Iar dupa ce faci primul copil si vezi cum e, sigur te gandesti sa il faci si pe al doilea. Si uite asa ti-am demonstrat ca cei cu IQ-ul peste medie fac de fapt unul sau mai multi copii.
    Cat despre copii malnutriti si maltratati, ei provin din familii iresponsabile si inconstiente, nicidecum din familii nechibzuite!!!
    Faptul ca stii cat costa un lapte praf nu te scoate din categoria nestiutorilor.

    00
  104. vad ca multi dintre voi vorbesc de „vaccinurile pe care ti le da statul” care vaccinuri, domnilor si doamnelor????? eu am un baietel de 1 an si 3 luni, care a facut doar vaccinurile obligatorii, nu si pe alea optionale in care nu am incredere, pentru ca nu sint suficient testate…. iar statul nu mai acorda NICI UN vaccin obligatoriu …. asa ca am pus mina si io le-am cumparat dupa o evealuare atenta a pietei … in mediu 280 ron pentru un vaccin plus 100 ron pentru doctorita care venea acasa, faceti socoteala 380 ron pt un vaccin si va atrag atentia ca vaccinuri se fac la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 12 luni, 13 luni, noi am prins cekle doua vaccinuri care se fac in maternitate gratuite.. acum am inteles ca nici alea nu mai sint gratuite… asa ca cine are bani le face, cine nu nu

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.