30 de ani mai târziu, by Best Studios

De vreo luna ma duc la British Council la clubul de debate. Ni se preda 20-30 minute de teorie dupa care pac exercitiu: ne impartim in doua grupe si se trage bilet pe care scrie un enunt :

  • Parintii care spun copilului ca Mos Craciun nu exista ar trebui bagati la zdup.
  • Serviciile medicale de urgenta ar trebuie REFUZATE pentru cei care nu au platit asigurari medicale.
  • Sa mananci mai multa carne decat iti este necesar este IMORAL

ETC.

Chestii extreme. Prin tragere la sorti pici in echipa care este PRO sau CONTRA enuntului. Si dezbati ca un avocat pe care nu-l intereseaza adevarul, jobul lui este sa-si apere clientul chiar daca a ucis 7 caini maidanezi. Pana si el are dreptul la aparare si jobul tau e sa-l scapi.

Astazi am dat peste videoul de mai jos in care un studio de videochat isi face o campanie de employer branding cum se spune.
Adica incearca sa recruteze fete care sa produca virtual. Asta e: unii produc soft, altii laba, fiecare cu meseria si talentul lui, bine ca intra bani in tara.

Ce m-a pus pe ganduri este pretextul si momentul in care apare videoul: Zice asa: “ 30 ani de libertate | Drumul spre libertate | 30 de ani mai tarziu by Best Studios”. Sigur, odata cu libertatea de a striga Muie PSD vin si libertatile colegilor de blog: unii nu se tund, altii miros, se imbraca cu blugi muscati de cani iar unii isi freaca organele genitale la camere si fac reclama la asta. Nimic ilegal.

Ma gandeam ce sa zic daca-mi da la debate la anul un bilet in care zice:

Folosirea revolutiei din 89 ca pretext de a incuraja prostitutia virtuala ar trebui interzisa
sau mai dur:
Folosirea revolutiei din 89 ca pretext de comunicare in advertising este imorala

O fi bine, o fi rau ?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Intre timp, in 2019 – la 30 de ani de la revolutie, inculpatii din dosarul tandarei au fost achitati. Nu intereseaza pe nimeni, important e ca e dragnea la puscarie,kovesi procuror european,johanis presedinte, viorica vai pl ei,etc poimaine e craciunul urmeaza revelionul si fraierii uita.
    Fmm de justitie din tara lucrului bine facut.
    Stiu, daca iesea barna asa ceva nu se intampla

    00
    • Pe mine si pe multi altii ne intereseaza. Intrebarea e de ce nu ar fi celelalte lucruri importante?
      Defapt, o mare parte din problema e ca lumea a fost juma’ de secol multumita sa-l vada pe vatman si pe asistenta bagati la inchisoare in timp ce vinovatii erau votati in frunte.

      Sti de ce sunt aia liberi? Din acelasi motiv pentru care nu avem autostrazi… Hazliu, nu?

      00
  2. Industria de videochat din Romania este un exemplu bun pentru toleranta, democratie si libertate. Ma asteptam ca la sfarsit sa afiseze nick-ul folosit de fete pe chat si link pe mrp0r.ngeek.
    Pana la urma banii castigati de fete se intorc in economie, isi cumpara apartamente scumpe, masini, telefoane, gigabit la RDS, alternativa in comunism ar fi fost Apaca sau Uzina 23 August.

    00
  3. Hai sa formulam diferit. Ar trebui sa fie ilegal sa te folosesti, in scopuri comerciale, de evenimente in care au murit sau au fost raniti oameni. Exceptie ar fi stirile cat timp nu depasesc x minute/ora.

    00
  4. Un stat inteligent ( nu e cazul romaniei ) ar trebui sa legalizeze iarba, prostitutia si videochatul. Sunt persoane care vor sa stea toata ziua fumati, lasa i sa faca asta si tu stat poti sa faci bani din asta. Sunt persoane care vor sa faca bani cu corpul lor, lasa i sa faca asta legal si sa plateasca si taxe pentru treaba asta

    00
    • Lucru pe care deja îl fac. Nu plătesc taxe la stat dar le plătesc politicienilor și polițiștilor ca să poată funcționa. Tot plătesc. Și dacă plăteau la stat, banii ăia tot în buzunarul politicienilor ajungeau.

      00
  5. Ce stiu fetele astea, au mirosit ele macar un salam comunist bărbos cu soia?

    00
  6. Imoral sau nu, le-a mers. Au reclama gratis (inclusiv de pe blogul tau). Eu cred ca asta a si fost scopul lor principal, si nu racolarea de pizdulici care la Revolutie nu erau nici macar planificate si care habar nu au ce a fost ala comunism/revolutie/lipsa libertatilor samd.

    00
  7. videochat-ul exista azi pentru ca a fost revolutie, deci exista cauzalitate directa aici. Pentru ca pe vremea lu Ceasca plateai taxa pe futut fara casatorie (taxa de celibat) si femeia clar era doar o vaca pusa pe fatat pentru inca 5 lei la alocatie.
    e un exemplu pentru aia care cred ca inainte de revolutie era mai bine, sa isi aminteasca cat derulau casetele video (aia norocosi) sau faceau laba pe PIF, ca atata aveau.
    Contraceptia, pornografia si avortul, sunt libertati castigate de oamenii care au murit in 89.

    00
    • Zicea CTP-ul (scuze) odată: „românii, la revoluție, voiau tot comunism dar cu avorturi la liber si banane la discreție”

      00
  8. Atata timp cat faci reclame la tatze ar trebui sa fie totul legal indiferent.. pt ca tatze!

    00
  9. Prostituția e ori prostituție, ori altceva. Nu exista prostituție virtuala ci doar o încercare de aruncare cu noroi în ceva ce nu e prostituție, prin utilizarea termenului de prostituție.

    00
  10. Puteai sa pui de la inceput linkul si sa spui ca e de cacao, nu sa folosesti 5000 de caractere la inceput sa ne explici cum te duci tu la clubul de debate. Nu ne intereseaza.

    00
  11. Din cele mai vechi timpuri sexul se vinde. Acum lumea, aia cu scoala in special, e revoltata sau se mira ca inca sexul se vinde. Pe vremuri se vindea goliciunea in presa scrisa, acum presa scrisa a murit, s-a mutat tot online.
    Inainte adolescentii ascudeau revistele cu goiciuni sub pat, acum o ard pe insta sau pe mod incognito.

    00
  12. hm, la prima strigare aș fi tentată să fiu de acord cu tine.
    în același timp, acum ceva timp mulți dintre noi ne-am modificat fotografiile de profil de pe diverse rețele de socializare cu ”je suis charlie” (eu nu, pentru că nu știam cum și n-am avut chef să întreb, nu pentru că n-aș fi dorit :) ) pt că un individ a considerat că Dumnezeul lui nu poate fi subiect de glume, glume care se vindeau.
    mulți dintre noi (sper; zic de cei care comentează p-aici) am votat împotrivă sau am boicotat referendumul vieții.
    atât timp cât s-au întâmplat cele de mai sus, cât timp se fac glume cu privire la religie, Dumnezei, persoane cu handicap sau chiar cu privire la viol (infecte, dacă mă întrebați pe mine), genul ăsta de subiecte sunt folosite în reclame, ar însemna cel puțin ipocrizie să interzicem folosirea în/ca pretext de reclame a revoluției, sau oricărui eveniment în care au murit oameni.
    și mai zicem de amercicani că au luat-o razna cu politicaly corect-ul!

    00
  13. Au vazut ca prind astea scandaloase/comice „secretul femeilor independente si pline de bani” are 1 milion de vizualizari…

    00
  14. Haidi bre.
    Umbla acu niste ani pe site-urile cu sugestii de retete si carticele de rugaciuni un film facut pe VHS la putin timp dupa revolutie in care o adunau pe-o tipa din cimitirul eroilor martiri si-o imbarligau sa haleasca niste salam de vara.
    Pe langa metafora cu finalizare „ati murit ca prostii sa va f”ta altii femeile” asta-i apa de trandafiri pentru demoazele sensibile.

    Fara nici o legatura, acu catava vreme l-am vazut pe Roman stand in fata la AFI si privind melancolic inspre APACA. Ou sont les neiges d’antan….

    La pariu ca intr-o suta de ani, peste toate monumentele memoriei lumii o sa vine careva si-o sa traga un mall?

    00
  15. Eram la grădiniță, când am aflat că Moș Crăciun nu există. Inițial am fost foarte mândru de descoperirea făcută. Acum, dacă m-aș putea întoarce în timp, i-aș cafti bine de tot pe părinții copilului care mi-a spus adevărul. Iluzia aia era cea care făcea Crăciunul frumos.

    00
  16. Ba, indiferent ca ti place tie sau nu, oamenii aia au murit atunci inclusiv pentru dreptul fetelor astora de a si arata pizda la camera!
    Inclusiv pentru dreptul ca alea sa si srate pizda la camera chiar daca esti tu de acord sau nu!
    Inclusiv pentru dreptul tau de a scrie ce ti trece prin minte pe aici!
    Deci, cred ca mai mult drept au videochatistele sa foloseasca revolutia in promovare prin comparatie cu tine care incerci sa induci, asa, finut, intr o maniera subliminala ca este imoral ce se intampla!
    Paradoxul este faptul ca au murit si pentru dreptul tau de a gandi comunist!

    00
  17. NOU
    #32

    LOL. Si dupa ce va pun sa platiti o caruta de bani macar va recomanda si ei sa cititi „Pledoarii imposibile”?

    00
  18. De ce ne întrebi, tocmai pe noi?

    E libertate? Da.
    S-a vrut să se ajungă aici? Da.
    E publicitate? Da.
    E bine că se folosesc de un eveniment, lovitura de stat/revoluție, care a însemnat calea înspre libertate? Da, fiindcă așa este, pentru ele (din perspectiva lor) nu ar fi avut acces la bani cu nemiluita dacă trăiam, încă, în comunism. Normal că e bine.
    Se bagă bani în țară, chiar dacă tu ai dublat-o „prostituție virtuală”? Da; s-a făcut atât vârlvă de 20 de ani (pe puțin) că investiții-investiții-investiții… poftim, investiții.

    Acum vii tu, hiena moralistă, să faci ca Socrate și să pui întrebări retorice.
    Îți dau un sfat, că tot ești în Britania: evită puritanismul.

    Mersi frumos, guest-author.

    00
  19. Pastila aia cu clubul de debate este asa, pentru ego-ul personal.
    N-are legatura cu subiectul.
    Daca vrei, scrie un post separat despre debate si povesteste experienta; as citi curios.

    Revenind la videochat. Nu stiu cum se impart sumele, am impresia ca prestatoarele raman cu majoriatatea banilor. Spre deosebire de prostituție care in forma acuala este o sclavie cu extra steps.
    Prostituția ar trebui sa fie legala si încurajată. Am avea mai mulți bani la buget si mai putini sociopati pe strazi(well, macar inactivi).

    00
  20. Întrebările au o logică moralistă. ’89 a fost un moment de turnură pentru România, oameni au murit pentru ca noi să putem abera online/offline. Ipotetic și moral, ar trebui să avem grijă în ce context folosim ’89. Practic…this is freedom of speech.

    00
    • Asta nu e freedom of speech … pe internet este abuz. freedom of speech este in strada cand spui o orice si 50 de insi te privesc in ochi si-ti raspund „ce esti tampit, chiar crezi besina asta”, si a doua oara te gandesti de doua ori inainte de a deschide gura.

      00
  21. Nu sunt subiect de debate, nu te mai agita. Pentru ca sunt absolut normale si ok.

    00
  22. In tarile cu apa calda o asemenea reclama nu reprezinta nimic. La noi in romanistan inca ne uitam la curve ca si rama la sudura. Nu e nimic de vazut si nici de admirat sau blamat. Sa iti zic adevarul crud despre revolutie ? Un dement analfabet ajuns in fruntea unei tari a dat ordin sa se traga degeaba in populatia ce manifesta. Asta ne-a fost nivelul de toleranta si barbarie, inca ne manca rautatea si prostia si acum la 30 de ani aratand gradul de intoleranta.

    00
  23. Sora face reclama si la videochat ?

    00
  24. Simt energie negativa aici, ar trebui facuta o sfestanie.

    00
  25. Intrebarea nu este daca videochatul e bun pentru tara si fetele care-l practica ci daca e moral(sau ar trebui inerzise) reclamele care se folosesc de evenimente tragice pentru a-si vinde ce au de vandut. Inclusiv emag.

    De exemplu o firma de artificii ar putea sa isi faca o reclama care sa zica asa:

    „Ai o petrecere si nu vrei sa iasa ca la Colectiv? Ia artifica P720 de la noi, se stinge in 0.01 secunde de la contactul cu peretele. Dupa 64 de morti la Colectiv am invatat ceva: importam doar artificii non-letale”

    Ambele afirmatii adevarate tehnic: artifica P720 chiar se stinge in 0,01 secunde si artificiile lor nu omoara oameni.

    Problema este legarea unui eveniment cu consecinte tragice pentru familii de interesul comercial al unei companii.

    A mai incercat si Pepsi si nu prea le-a iesit: https://www.thedrum.com/news/2017/04/05/the-spectacular-implosion-pepsi-s-house-kendall-jenner-ad-could-mark-win-agencies

    00
  26. “Prostituția virtuală” ca și celelalte domenii considerate imorale, dar aducătoare de bani, ar trebuie legalizate din rațiuni financiare, iar, in alte ordine de idei, repercusiunile asupra moralității societății vor fi nule. Adică, din câte știu eu, oamenii nu vor sa legalizeze anumite chestii deoarece cred ca ar degenera intr-un soi de depravare socială, însă de multe ori e invers. Vedeți Portugalia care a legalizat cocaina, iar numărul celor care consuma a scăzut. Nu militez pentru legalizarea cocainei, dar exemplu asta e cât se poate de puternic, bine mai sunt și factorii culturali, sociali ai României,dar, Per ansamblu, dacă ii facem la portofel pe străini, de ce nu? Gibraltar e natia jocurilor de noroc, UK a ieșit din UE ca sa spele bani, Irlanda tine taxele mici pentru multinaționalele gen google de dragul câștigului și lista poate continua

    00
  27. Ce va mai plac banii!
    Nu e vorba de a interzice o profesie, un mod de viata, ci de pervertirea totala a valorilor precum educatia, morala, onestitatea, evolutia personala, cariera, cultura. In locul lor, solutia castigurilor imorale si ilegale, care distrug societatea: videochat, prostitutie, speculatii cu criptomonede, vanzare de droguri, trafic de carne vie, furt, inselaciune, hacking, manele, vanzare de alcool catre copii.
    Nu spun ca toate astea nu ar trebui sa existe, nimeni nu le poate impiedica. Problema e cand o societate le consuma cu pofta, pentru ca aduc profit rapid, problema e cand astea schimba mentalitatea copiilor si tinerilor. Si problema si mai mare e ca tot noi sarim de fund in sus ca vai, uite, a fost ucisa o fata sau mai stiu eu ce bataie infioratoare a fost intr-un bar, atat de schizoizi incat nu realizam ca valorile noastre sunt cele care duc acolo si nu in alta parte.
    Ce morala sa aiba o viitoare inginera, doctorita, profesoara, politiciana care acum, pentru un telefon scump si niste haine de firma, isi modifica exhibitionist personalitatea? Ce morala si responsabilitate o sa aiba un viitor tata care traficheaza fete de 14 ani prin lume sau rupe familii pentru a trimite copiii la cersit?
    Am vazut un episod dintr-un documentar despre nu stiu care tara sud asiatica in care moda e videochatul pentru pedofili, ajungandu-se la exploatarea bebelusilor. Toti taceau acolo, pentru ca se castiga bine. Deja, pentru multe familii sarace, asta era solutia tuturor problemelor.
    Sincer, eu sunt trist cand vad cati justifica tipurile astea de afacere. Mi se spune mie ca sunt un nonempatic, dar daca si videochatul revolutionar (in tarile dezvoltate inteleg feministele care fac din asta un manifest, dar aici avem numai muritori de foame care nu au ce si de ce sa transmita) e o forma de libertate atunci nu stiu de ce ne chinuim sa mai pastram niste aparente.
    Vad peste tot masini scumpe conduse de pustani care nu au muncit deloc sau care nu ar putea justifica prin nimic sume foarte mari (si inconsistente, ca in afara de masini si haine nu cred ca au, majoritatea, puterea sa investeasca in altceva mai substantial).
    Mi-as dori un singur lucru – fiecare sa trebuiasca sa declare sursa veniturilor pentru ce cumpara, iar tranzactiile cash sa nu poata depasi o limita functionala. Si sa ne asumam naiba in ce lume vrem sa traim. Sa legalizam prostitutia, drogurile si sa incriminam, in schimb, orice activitate economica subterana.
    Altfel, o tara polarizata in care ca scremem sa justificam toate mizeriile, dar nu am da mai mult de o flegma in fata unui om cinstit care ne tine in spate prin spitale, scoli, fabrici, sectii de politie si comandamente isu. Cat costa o flegma in fata, apropos, la pretul inflatiei morale de 30 de ani?

    00
    • Nu stiu exact, depinde de model, costa in jur de 50 de tokeni

      In alta ordine de idei, nu cred ca trebuie ingradita lib de exprimare, ne-a apucat pe toti sentimentalismul de cifra rotunda legat de revolutie, la anul scapam, ca de 31 de ani n-o sa mai fie asa hype

      00
  28. Am făcut dezbatere, oratorie și retorică vreo doi ani, cu intalniri de două ori pe săptămână. Te bat pe moțiunea asta de-ți sar fulgii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube