3 grafice: telefoane, mâncare și revoluție

52% dintre români au telefoane mid-range și doar 21% high-end.

Românii cheltuie cel mai mult pe mâncare, cu condiția ca salamul Victoria, berea la PET și săniuța să fie considerate mâncare.

Revoluția se vede diferit pentru fiecare (sursă foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Era interesant si un grafic in oglinda „bani dati pe mancare” vs. „cea mai mare cantitate de mancare aruncata”. Oare tot in top 3 ne-am clasa? Tind sa cred ca da la cum arata zonele din proximitatea pubelelor din Bucuresti.

    00
    • „noi nu aruncăm așa multă mâncare” vor spune toți. așa, rar, juma de oală de ciorbă, 2-3 kile de carne rămase de la un grătar, un sfert de porc, că l-am luat întreg. dar RAR.

    • Pe mine ma surprinde ce cantitate de gunoi putem sa producem. Stau in zona de case considerata saraca. Se ia gunoiul odata pe saptamana. In ziua de gunoi aproape toate pubelele dau pe dinafara, unele mai au si un sac plin langa ele. O familie produce peste 240 litri de gunoi pe saptamana. Adica in medie un om produce mai mult gunoi decat volumul sau in fiecare saptamana. E extraordinar!

      00
    • da boss, ca pubela trebuie eliberata „in ziua de gunoi” ahhaaha ..dar nah daca la noi nu e obiceiul sa vina masina de gunoi in fiecare zi asa e, saraci si prosti, cel mai vicios cerc

      00
    • big, romania nu doar produce dar mai si importa gunoi… nu uita ca noi efectiv suntem platiti sa luam gunoiul altora indiferent daca este radioactiv sau nu.
      https://www.youtube.com/watch?v=JTBH-307qec

      00
  2. High-end sunt telefoanele alea care costă cât un salariu mediu? Și, dacă da, 21% mi se pare cam mult, că n-avem atâta clasă medie în Ro.

  3. Păi dacă a ajuns felia de pâine unsă cu untură 5 lei la târgurile de Crăciun și un kil de cârnaț bio 68 de lei … au românii bani de sărbători. Doamne ferește să ajungă kilu de jumări la 80 de lei acuma de sărbători și felia de pâine cu untură și ceapă roșie 10 lei, că ce este acuma în Franța, e puiu.

    00
  4. Foamea si lipsurile din anii 80 fac si acum ravagii. Pacat ca aproape jumatate din mancarea aia se arunca. Lacomie si prostie.

    00
    • Nu cred că e lăcomie și prostie. Cred că e doar o consecință a salariilor mici.

      Mâncarea costă în mare parte la fel ca în vest la preț fix.

      Evident că dacă 100 euro e 30% dintr-un salar de 300 eur, și în același timp 10% dintr-un salar de 1000 EUR.

      Și fac pariu că francezul sau belgianul nu mănâncă parizer și telemea, ci cașcaval și salam mai serios.

      Da, sunt și care se aruncă, dar aia mai mult la cei cu venituri medii și peste medie. Dar în rest, e doar un joc de cifre.

      00
    • Bre, ma consider deloc lacom si cu atat mai putin prost, dar impulsul de-a da mai mult pe mancare decat face e bine infipt acolo, tocmai penbtru ca, in perioada primei copilarii, aia in care iti formezi primele instincte, ii vedeam pe ai mei entuziasmandu-se la ce era de mancat si grija pentru „ce gatim saptamana viitoare”. Si asta nu din lipsa materiala, ba chiar din contra.
      Si chestia asta se impamanteneste bine acolo in cod si personalitate, odata cu frica de oalele fierbinti, cioburi si cadere. Nu stii sa traduci rational, asa ca imprumuti din sentimente, iar frica si bucuria, impreuna cu mitivele lor, se traduc al dracului de bine la copiii mici.
      Asa ca acus, trecut de varsta adulta ma uit de 7 ori la cat costa…o placa video de exemplu, uitand ca eu am dat cam tot atat sau mai mult pe mancat in oras luna trecuta.

      00
  5. Romanii cheltuie cel mai mult pe mancare raportat la banii din gospodarie. Asta nu inseamna ca [,] cheltuie mai multi bani. Cei 27 la suta pot insemna (sunt sigur ca asa e) mai putin decat cei 8 la suta din ce cheltuie britanicii, de exemplu.

    Rezulta ca romanii sunt fortati sa cheltuie un sfert din castiguri pe mancare, apoi alt sfert pe intretinere, alt sfert pe facturi si cam gata banii. De aia nu sunt bani de concedii, haine, masini nu mai zic..

    00
    • D’aia e mereu aglomerat pe valea prahovei și litoral mereu, că nu sunt bani de concedii. De mașini nu mai zic..

      00
    • „D’aia e mereu aglomerat pe valea prahovei și litoral mereu, că nu sunt bani de concedii. De mașini nu mai zic..”

      Ia uite o stire din 2017: „In 2016, 7 din 10 romani au stat pur si simplu acasa. In tarile dezvoltate din Vest doar o treime dintre cetateni sunt in aceasta situatie ingrata.
      Potrivit clasamentului european, doua treimi dintre romani isi petrec vacanta acasa.”

      Unii ies greu din Bucuresti. Dar cand ies, se dau cu masinuta numai spre Valea Prahovei sau Mamaia, asta cand nu ies din tara. Si isi imagineaza ca toata tara e asa.

      00
  6. Graficu pizdii, ăla cu mâncarea.27 % din 2000 lei sau cât naiba e salariul mediu e mai puțin decât 8 % din lirele englezoiului.

    00
    • Dar dă bine la știri, face bine la orgoliu.

      00
    • Aia sunt banii care ii au in buzunar/cont. Ca in valori absolute o fi comparabile e altceva.
      Sau trebuie sa facem imprumuturi si pentru a cumpara si mancarea. Desi unii cred ca fac asta, mai ales pentru sarbatorile cum-se-cuvine.

      00
  7. Adica mancarea in ro este scumpa asta vrea sa ne spuna graficul. Da, clar inca se arunca multa mancare tinand cont cat de saraci suntem. Dar interpretarea graficului nu e ca sta tot romanul cu frigiderul burdusit de mancare.

    00
    • Adica salariile in RO sunt foarte mici, astfel suntem obligati sa cheltuim o mare parte din venituri pe mancare.

      00
  8. Se pune daca eu am un flagship da de acu 6 ani pe care am dat 400 de lei anu’ trecut?

    00
  9. Vazand graficul ala cu mancarea, daca as avea un supermarket as mai baga inca un 10-20% in plus la pret acu in prag de sarbatori, prost sa fii sa nu. Daca sunt duspusi sa dea 27%, atunci de ce nu si 33-35%, ca oameni suntem.

    Asa cum au mai zis si altii, graficul nu arata ca romanii cheltuie mai mult pe prea multa mancare, ci sa LI SE CERE MAI MULT PE MANCARE MAI PROASTA.
    Trebuie sa fii tembelizat pana la prasele de mentalitatea coloniala sa crezi ca englezul e mai econom sau arunca mai putin decat acest proverbial „roman”

    Motivele sunt multe:
    1. Printre ele, asa cum au observat-o mai bine si altii, e foamea crunta din comunism, care se manifesta inclusiv in educatia de baza a celor care acum au putin pese 30 de ani, si tind sa cred ca va mai osmoza inca o generatie doar din inertie.

    2. Din cauza pretului crescut absurd la vome „cu marketing special” si a restaurantelor cu „Staif de Filantropica” dar mancare absolut infecta din anii 90-2000, cultura aici in legatura cu mancarea in general e la pamant iar calitatea nu mai are nici o legatura cu pretul.
    Prin urmare, acum ajungi la situatia sinistra de acum in care o shaorma la coltul strazii sau o pizza decongelata comandata acasa ca coste mai mult decat un fel de mancare intr-un bistro bunicel din centru.

    3. Raportul si puterea de cumparare. Omul are nevoie psihologic de recompensa, si daca nu-si va permite ceva dintr-un domeniu „normal”, va transforma „specialul” dintr-un domeniu vazut de altii ca fiind derizoriu in recompensa aia de care are nevoie sa se simta implinit. PLM, economisim un an sa cumparam un Wonka-Bar pe-aici si sa-l mancam tot clanu’.
    E acelasi motiv pentru care si televizoarele sunt au fost un element atat de important la noi sau un rahat de telefon pe care si-l permite orice secretara in 12 rate sunt status-symbol: „pui o patura pe tine si nu ai conteaza ca geamul e spart si drumurile sunt naspa, tu bagi ochii in cutia magica si 45 de minute stai la masa cu JR in Southfork.”

    Pe bune, doar eu imi mai aduc aminte de perioada in care un nenorocit de video era la acelasi pret cu o masina si o masina la acelasi pret cu un apartament ??!?

    Mai nou observ pe-aici aparitia unor simboluri de „superioritate de ma caca si rasul: cauciucurile si cutia de viteze automata. Cauciucurile in plm… Orice sa ne simtim speciali, dragii mei, orice functioneaza. Si asta la cei cu venit si, sper, inteligenta peste media nationala.

    Priviti si voi dracului imaginea de ansamblu inainte sa sariti cu autoflagelarea nationala pe interval. Altfel institutiuonalizam mentalitatea coloniala si laba in cerc cu gratie pana la centenaru’ viitor.

    00
    • Mai nou observ pe-aici aparitia unor simboluri de “superioritate de ma caca si rasul: cauciucurile si cutia de viteze automata. Cauciucurile in plm… Orice sa ne simtim speciali, dragii mei, orice functioneaza. Si asta la cei cu venit si, sper, inteligenta peste media nationala.

      bos, faza e cam așa: străinii au ajuns unde sunt pentru că au pus burta la cale, nu îi ataca nimeni și aveau timp să se gândească la alte chestii. așa și unii dintre români. au venituri confortabile, au o oareșce doză de siguranță a vieții, au început să se gândească la altele.

    • Da bre, sunt sigur ca imediat dupa mancare si grija zilei de maine, in piramida lu’ Maslow era vorba fix de cutia automata.

      Cred ca-ti dai seama si fara subtitrare, analizand discutiile de pe-aici ca oamenii in general sunt mai degraba gata sa vorbeasca despre faptul ca tatal colegului de grupa al fie-sii are X5 manual cu cele mai ieftine cauciucuri fara sa aduca in discutie sau sa aiba habar daca educatoarea de la gradinita la care plateste in fiecare luna salariul minim pe economie are vreo pregatire sau nu…

      PLM

      00
    • sunt unii care au băgat la cap și m-au ascultat. că nu tu nu ii vezi, treaba ta.

  10. Acel grafic, dupa cum au spus si altii, nu prezinta tabloul complet al situatiei. In termeni absoluti, cheltuim cel mai putin pe mancare ( ca si valoare EUR) ( doar Bulgarii cheltuie mai putin ca noi – conform aceluiasi Eurostat)
    Nu am gasit pe moment, o analiza luand in calcul si preturile de consum.

    Dar, in acelasi timp, ideea propagata in presa, are un sambure de adevar. Daca ai timp sa te uiti in supermarket-uri , poti observa acelasi trend ( vorbesc de supermarket-urile din tara, nu exceptiile din orasele mari) : cantitate , cantitate si iarasi cantitate. Oamenii cumpara mult si ieftin , dupa care arunca.

    Se poate vedea asta la orice petrecere data de ziua cuiva , sau orice alt eveniment similar (petrecere data acasa, ca in vremurile de demult, nu cele in care se comanda, se iese in oras – acestea nu reprezinta majoritate)

    00
  11. Băăă, acolo scrie „share of expenditure”; adica in fucking PROCENT .

    Romanii tot cu o gura mananca si beau !

    Cheltuie mai mult IN PROCENT din venituri pe mancare si bautura pentru ca au venituri mai mici !

    00
  12. stai ca acusi apare tariceanu sa traga concluzia ca romanul mananca de 3 ori mai bine ca englezul! pai, sa tot traiesti in romania, tara asa bogata si frumoasa; sa ascunda careva graficul ala de pe internet ca acusi dau buzna emigrantii.

    00
  13. NOU
    #36

    Nu poti face revolutie pe burta goala.

    De aia s-a oprit la Burger King.

    00
  14. Neah, din păcate mulți ați pus botul la știrile care spun că românii dau mai mulți bani pe mâncare decât străinii. Inclusiv Vali.

    Românul nu cheltuie mai mult decât străinul când vine vorba de haleală.

    Pur și simplu avem salarii mai mici decât majoritatea țărilor din UE.

    Ar fi absurt să compari salariile străinilor cu salariile românilor, că doar statistica nu se referă la românii din străinătate.

    Ce așteptați? Să cheltuim 10% din 1600 RON? 15%? 20%?

    10% din 1600 RON e 160 RON.

    Cum vrei să te hrănești decent cu 160 RON? Fie dublu, 300 RON și tot nu e suficient.

    Alimentele din România nu-s mai ieftine decât alimentele din Germania, de exemplu.

    00
  15. STF !!!!
    mi ai stricat ziua cu asta https://imgur.com/8leGWo9.gifv
    ce tate !!!!!!!!!!!!!!!

    00
  16. Karamazov e un site de fake rusesc!!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.