De ce dau jurnaliştii test de cultură generală?

In acest weekend, sambata si duminica, toti jurnalistii Realitatea TV
Bucuresti vor participa la testarea profesionala. Adica vor primi de la
management RTV si HR 2-3 pagini cu intrebari de cultura generala,
cunostinte profesionale si gramatica limbii romane. (sa aveti pix la voi)

Este o practica in companiile care se respecta sa testeze periodic nivelul
profesional al angajatilor. La RTV testarea institutionala o face audienta.
Insa in spatele reusitei sau esecului de rating se ascund oameni pregatiti,
foarte pregatiti si deloc, iar managementul vrea foarte mult sa ii cunoasca.

Prezenta este obligatorie.

Acest mail, ajuns la Tibi Lovin, relevă că oamenii de la conducerea trustului Realitatea-Caţavencu s-au săturat şi ei de tâmpeniile pe care redactoraşii angajaţi pe salarii babane le bagă pe site. În ultima vreme, n-am mai semnalat greşelile tâmpe din ştirile lor pentru că îmi e mie jenă de ele. Nu pot să cred că e cineva care plăteşte 15-20 milioane salariu unor incompetenţi precum cei care pun online ştiri pe realitatea.net sau hotnews.ro.

Ah, aveţi 17 milioane salariu şi nu sunteţi în stare să redactaţi 3 materiale pe zi? Ok, nu e nici o problemă. Daţi testul ăsta şi mai vedem noi cum vă zburăm, că ne-am săturat să râdă toţi de noi că suntem ditai trustul şi nu putem scrie corect o ştire despre cota de piaţă a Mozilla, deşi suntem plătiţi să facem asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. „Acest mail, ajuns la Tibi Lovin, relevă că oamenii de la conducerea trustului Realitatea-Caţavencu s-au săturat şi ei de tâmpeniile pe care redactoraşii angajaţi pe salarii babane” Schimba si tu ca lipseste un predicat.

    00
  2. Oare nu vor sa ma angajeze si pe mine intr-una dintre redactiile regionale? Scriu relativ bine si sunt bun si la cultura generala :D
    Mai mult, scriu corect (in medie) peste 3 materiale pe zi :D

    00
  3. Si la ditamai trustul n-au fost in stare sa angajeze un redactor-sef pe online, un secretar de redactie, un profesionist, un ceva ? Ca sa verifice ce se intampla prin ograda lor .ro ?

    Sa le dea teste atunci, sa vada cat de praf sunt, si dupa ce dau afara 75% din persoanele responsabile, sa angajeze studenti pe bani mai putini, ca se practica :D

    Managementul romanesc incotro ?

    00
  4. The Fan: Le-as propune sa faca un concurs de cultura generala printre cei care vor sa ajunga reporteri la RTV. Doar ca nu este de ajuns sa stii nitica gramatica si cine a fost Ion Creanga, ci mai trebuie sa ai aplecare spre „dobitocule, da stirea in trei minute ca ne-a luat-o Newsin inainte!”. Nu stiu. E o harababura generala acolo si ei sunt concurentii…lor, in loc sa se bata pentru viteza si calitate cu alte trusturi. Pararea mea dupa doua cafele si un pachet de tigari care mi-au blocat neuronul timid.

    00
  5. Mi-e teamă că testarea relevă altceva, nu o bruscă şi lăudabilă, fie ea târzie, preocupare pentru calitatea scriiturii. Relevă căutarea unui pretext pentru concedieri, suplimentar faţă de reducerea salariilor.

    00
  6. Oare bloggeri n-ar trebuie sa deie si ei astfel de teste?

    00
  7. Măcar odată pe an un test ca ăsta ar fi necesar.Eventual și la ocupare postului ca să nu vină tot felul de zevzeci.

    00
  8. Pentru multi jurnalisti ar fi de ajuns un test elementar de inteligenta ca sa isi dea oricine seama ca sunt retardati. Cand vad reporteri sau chiar d’astia de modereaza emisiuni pe la antena 3 sau realitatea..stau si ma gandesc oare cum pot exista oameni atat de prosti si incapabili sa vada o niste lucruri evidente. Fie sunt instruiti de sefi sa nu le vada…fie sunt doar dobitoci…in ambele cazuri e grav.

    00
  9. NOU
    #9

    hai sa punem un pariu: testul este pretext pentru concedieri, pardon, demisii, iar reporterii sau editorii care nu stiu sa scrie nu vor pleca.

    00
  10. E usor a scrie versuri …cand nimic nu ai a spune….
    Veniti o saptamana in redactia Rtv si daca rezistati fizic si psihic , fara greseli atunci sunteti liberi la vorba lunga. Nu faceti afirmatii gratuite. TOti suntem la fel .
    Numai bnine

    00
    • ia meri un pic la newsin si intreaba-l pe cosmin popa cum se facea rezistenta fizica si psihica de alegeri la mediafax. asta asa ca sa nu va mai dati eroi.

  11. @Tiberiu Realitatea si NewsIN nu cumva fac parte din acelasi trust? Sau nu stiam eu bine?

    00
  12. Cele mai tari articole din lantul de site-uri RC se gasesc in sectiunea stiinta-tehnologie. E distractie garantata. Totusi ca sa nu fiu partinitor trebuie sa recunosc ca nici celelalte fituici de presa nu sunt mai prejos. Ca sa dau un singur exemplu, cum naiba sa nu fii in stare sa faci diferenta dintre un dirijabil si elicopter? Sau cum naiba sa confunzi un dirijabil cu un elicopter? :D

    Pentru ziaristii care scriu pentru acea sectiune trebuiesc teste speciale.

    00
  13. Bai nene, tu citesti ce scrii? Ce legatura au angajatii Realitatea TV cu redactorii Realitatea.net? 3 stiri pe 17 milioane? Iti sugerez sa te mai interesezi.

    P.S.: Lasa-ma sa ghicesc: faci trafic pentru ca scrii tampenii, iar lumea intra sa te contrazica – sau sa te injure. Buna metoda, ce sa zic…

    Cristina

    00
  14. sa o testeze si pe distinsa moderatoare cretuleasca. intr-o seara la o emisune legata de agricultura a tinut-o toata seara cu expresiile „sa se ieftineasca pretul’ si ‘sa se scumpeasca pretul’. mai face omul o greseala-doua cand e obosit sau in direct dar ea era convinsa ca asa este corect.
    deci ramane cum am stabilit: sa i se ‘ieftineasca salarariul’ d-nei cretulescu.

    00
  15. NOU
    #16

    Mi se pare o mare tampenie. Asadar daca reiese din test ca sunt analfabet, ma da afara? Sa dea testul asta cand angajeaza oameni, nu acum celor deja angajati. Cei de la HR cand au facut interviurile unde s-au uitat? La sticla de zaibar?

    00
    • detinatorul, cand te-au angajat nu era criza. si se angaja orice. acum e criza si cineva trebuie dat afara. daca nu pleci, te dibuie ei…

  16. daca stai sa te gandesti, da, esti obligat. pentru ca eu te platesc si faci ce vreau eu. daca maine vreau sa sapi dupa elodia 3 luni, te executi.

  17. NOU
    #19

    Eu am priceput miscarea, dar nu e cam ilegala?
    Sau le gasesc alte motive mai incolo celor care pica testul? ;)

    00
  18. Pentru cei care se intreaba daca testarea angajatilor este un abuz tin sa-i anunt ca este perfect legala si mai mult in industrie (adica in fabrici si uzine) este obligatorie. In ultimul timp si cu complicitatea Codului Muncii angajatii (in general) s-au trezit deodata mari boieri: nu conteaza nivelul de pregatire si/sau performantele profesionale, salariile trebuie doar sa creasca. Asa s-a spus si despre pretul caselor si iata ca realitatea ne spune altceva.

    De victimele „restructurarilor” de la Cotidianul imi pare sincer rau pentru ca sunt prosti gramada. Imi pare rau ca folosesc un cuvant greu dar asta e realitatea cruda. Lor le dedic poezia lui Alecsandri – Hora Unirii. :D

    00
  19. partea amuzanta a situatiei este ca nu se vede ca au facut o facultate. de aia e nevoie de test. sa vada care scrie pe it si spune ca mozilla firefox a depasit pentru prima oara cota de piata a chrome.

  20. NOU
    #23

    Nu cred ca exista motivare la demitere faptul ca nu ai idee cand s-a nascut Stefan cel Mare sau cat a durat Razboiul de 100 de ani. Ma poate obliga cineva pe mine, angajat la Realitatea sa dau test de cultura generala? Unde sunt? La gimnaziu?

    00
  21. NOU
    #24

    Tu confunzi un angajat la patron cu un sclav pe plantatii. Angajatii de la RTV au facut si ei o facultate si nu merita sa fie jigniti cu un asemenea test. Parerea mea.

    00
  22. Mihai a scris pe 9 Iulie 2009, 11:24 am Reply to this comment

    Măcar odată pe an un test ca ăsta ar fi necesar.Eventual și la ocupare postului ca să nu vină tot felul de zevzeci.

    Rîde hîrb de oală spartă!

    Mihai dragă, te dai viteaz, dar tu nu le prea ai cu limba română. E drept că nu scrii la gazetă, dar te produci pe blog. Ţi se pare că pentru asta nu trebuie să ştii şi tu româneşte ca lumea?
    P.S. Ca să nu mori prost, „o dată pe an” e una şi e forma corectă, „odată pe an” e dovada precarităţii limbii pe care o etalezi pe blog cu superioritatea celui din zicala: prostu nu-i prost destul dacă nu e şi fudul… Ar mai fi şi o altă greşeală, dar asta menţionată deja e relevantă privind observaţia mea.

    Un alt isteţ scrie la fel de bine româneşte:

    Intreaba-te a scris pe 9 Iulie 2009, 11:45 am Reply to this comment

    Oare bloggeri n-ar trebuie sa deie si ei astfel de teste?

    P.S. Oare isteţii ăştia nu trebuie să se vadă întîi pe ei şi apoi să-i critice pe alţii? Bloggerii e una, bloggeri e forma de plural incorectă exhibată cu nonşalanţa caprei rîioase din zicala: capra rîioasa coada sus şi-o ţine.
    Mă, da’ buni sîntem la aruncat cu noroi în alţii!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube