Despre proteste şi mitinguri

Diseară, în Bucureşti, de la 20.00, în faţa Teatrului Naţional, manifestaţie pentru susţinerea basarabenilor.

Twitterul e in flacari, toata lumea comenteaza, toata lumea are o parere, toti vrem sa ne unim cu ţara. Ce faci, coaie, vii la protest? Da, cum sa nu! Trebuie sa facem ceva! Cateva sute de ametiti vor schimba decisiv soarta “imbulzelii” de la Chisinau, va spun eu de pe acum. Cand vor auzi moldovenii care la ora asta iau plane peste ochi ca romanii s-au strans la TNB, o sa lupte mai abitir! O sa le tină de foame şi de frică.

Hai să vă povestesc două cu protestele de pe internete.

2007. Cosmin Pojoran organizeaza Free Hugs, în faţă la TNB. Distracţie maximă. Au apărut 3 poliţişti, au întrebat cine e liderul, au cerut nişte date de buletin. Jumatate din cool-sii veniţi se speriaseră, deşi nu făceam nimic ilegal.

2008. Un idiot pune la cale un protest mut la Fântâna de la Universitate pentru a comemora ceva cu Teo Peter. În mare, acelaşi scenariu.

So, please, abţineţi-vă. Dacă e să ne urcăm 100 acum în tren să mergem la Chişinău să ne luăm bătaie în rând cu “fraţii nostri dragi”, un sfert au mâine un proiect de predat, un sfert au treabă şi jumatate nu au destulă baterie la iPhone si trebuie să îl pună la încarcat. Dar toţi ar merge, dar nu pot. Eu aş recunoaşte că mi-e frică.

Dar a face atâta agitaţie de căcat pe online, de la căldurică, e lipsă de respect pentru oamenii care luptă la ora asta pentru libertate. Lasaţi în pana mea revoluţia de pe twitter şi de pe bloguri şi arătaţi un pic de respect!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

111 comentarii

  1. Haha, o bila alba pentru poanta cu iPhone-ul.

    00
  2. mda.. aici sunt de acord cu tine!

    00
  3. Desi sunt de acord cu tine in privinta urcatului in tren (nu-mi place movul provocat de bastoanele de cauciuc), eu as merge la TNB, nu am cum, dar as merge. Poate ca televiziunea lor tace malc, insa sper ca online-ul afla ca niste romani ii sprijina, chiar si de la distanta!

    00
  4. cel mai tare ma enerveaza ala cu sp2-ul lui, kkCostin, spameaza canalul de twitter la greu :(((

    00
  5. Eu is mai prostutz asa de fel…asa ca intreb: ce am avea de castigat noi, poporul, daca s-ar unii aia cu noi ? Mai multa influenta ruseasca, mai multe terenuri de retrogedat prin procese cusute cu ata alba, mai multi bani din impozite ca sa poata „liderii” sa fure mai mult… i don`t get it!…

    00
  6. *uni
    * retrocedat

    00
  7. Hai mai ca e misto sa fi revolutionar pe twitter; stai pe scaunul ergonomic, mai fumezi o tigara, mai o cola, mai arunci un ochi la tv… Plus ca nu ti se poate intampla nimic :)

    00
  8. Si eu am impresia ca internetul romanesc e plin de lasi. Asta ne reprezinta: comentatori anonimi, barbati-fetite ascunsi de monitor, bloggerasi care compatimesc starea unui baietel de sapte ani ce are nevoie de operatie dar care se limiteaza doar la a posta un mesaj sugerandu-le vizitatorilor sa doneze.Facem petitii online, ne asociem la cauze nobile si revolutionare insa doar pe net. Si ne place sa ne limitam la asta. E comod si credem ca facem ceva.

    00
  9. @Indianu: ba da. poate iti scrantesti un deget. sau te deprimi de la atata muzica de rahat.

  10. @blink: castigam raketi.

  11. Sa inteleg ca, de fapt, te pisi pe tine de frica. Nu pe podul de flori, cum spuneai in postul precedent referitor la subiect.

    00
  12. @rumbu: si una si alta.

  13. Zoso, pune un banner cu tricolorul, ca sustinere.

    00
  14. Zoso, in conditiile in care site-urile de stiri din RM au fost blocate, de unde poate sa afle lumea ce se intampla acolo? Pana si Realitatea si Antena 3 folosesc twitterul ca sa scrie despre protestele de la Chisinau. Se foloseste online-ul pentru mediatizarea protestelor deoarece media basarabene sunt mare parte aservite comunistilor. Cica la radioul national se da acum muzica poplara. La noi in decembrie 1989 cum a fost?

    00
  15. @Paul Sava: hai sa nu confundam stirile cu atitudinea corcodeilor

  16. @Mage: nu se poate, operatorii nu pormit donatiile prin sms

  17. In categoria asta intra si petitiile online. Nu-s bune de nimic.

    00
  18. felicitari!
    unul din putinele articole ale tale cu care sunt de acord!

    Cat despre moldoveni sper sa se schimbe ceva in folosul lor . Din 100 de moldoveni pe care ii intalnesti 99 vor sa scape de comunisti. iar ala 1 care mai ramane face parte din sistem!

    00
  19. In viitor poate vom avea parte de revolutii online. Protestatarii, fortele de ordine, televiziunile si armata nu se vor intalni fata in fata. Batalia se va da pe twitter, canalul cel mai urmarit dintre #revolutie si #ordine va fi declarat castigator de catre TweetValue.

    Deocamdata, protestatarii din Moldova au tot respectul meu.

    00
  20. NOU
    #20

    Cel mai penal e spagatistul:
    „pls RT: Protesters shout : „Down with the Comunists” – Revolution in Moldova #pman #chisinau #moldova”
    Fara sa de sursa.. clasic

    00
  21. @zoso: ai dreptate in sensul ca liderii de opinie trebuie sa fie foarte atenti ce spun pentru ca pot jigni o tara intreaga. Uita-te la Ciutacu de exemplu. Cand stirile sunt date la cald, crezi, zoso, ca mai da cineva atentie atitudinii? Spun atitudine si nu punct de vedere. Tu spui ca cei care protesteaza acum la Chisinau sunt niste ”ametiti”. Cei care au iesit in strada in Romania anului 1989 cum erau? Cei care au iesit in Piata Universitatii cum erau? Bun, atunci sa preluam discursul neostalinist: toti protestatarii de la Chisinau sunt niste: ”betivi”, ”drogati”, ”fascisti”, ”golani”, ”barbosi cu plete”, ”barbosi cu plete si cu blugi”, ”derbedei”, ”ametiti”…

    00
  22. „un sfert au mâine un proiect de predat, un sfert au treabă şi jumatate nu au destulă baterie la iPhone si trebuie să îl pună la încarcat”

    Asta e geniala.

    00
  23. NOU
    #23

    Mare dreptate ai Vali ! Bravo … f*tei !

    00
  24. Urasc Twitter-ul !!! Probabil sunt eu ceva taran de pe varful muntelui de gasesc acea forma de micro-blogging dezgustatoare, dar asta e adevarul. Hai sa spun si eu ca am mancat, ca m-am cacat si ca i-am dat prietenei un cadou pe la spate azi noapte.
    Twitter = Noul HI5.

    00
  25. A, am uitat (era mai fain cand puteai edita commentul !).
    Nu pot sa nu simt un oarecare sentiment de frustrare cand vad ce se intampla peste Prut. Mai ales ca sunt numai tineri acolo.

    00
  26. @Paul Sava: nu ai inteles. eu nu am ceva cu stirile, am ceva cu cocardeii care face revolutie pe twitter si se indeamna unii pe altii la proteste si la semnat petitii.

  27. @Liviu: romanii au treaba cu becali, jumatate nu stiu nici macar unde e moldova.

  28. @zoso

    Cum nu? Moldova e zona aia de unde vin rapandulele la strans de bisnitari cu puţa mica.
    Sau… nu?

    00
  29. foarte frumos si bine zis, bravos!

    00
  30. Eu cred ca majoritatea romanilor stiu unde este Moldova si ca a facut candva parte din Romania.
    Ce spui tu este complet adevarat, revolutia pe twitter si lifebloggingul de pe canapeaua din sufrageria apartamentului bucurestean dovedesc o lipsa de respect fata de tinerii care mor acum in Chisinau. Dar aici am ajuns…

    00
  31. Oarecum in alta ordine de idei, au existat suspiciuni asupra unei organizari de tip gherila si in cazul protestelor recente din Grecia. Cocardeii de care vorbesti tu pot fi niste oameni care habar n-au de ce se intampla, pot fi jurnalisti independenti din RM, pot fi agentii unor interese mediatice sau politice, sau pot fi in legatura cu cei care sunt acum in prima linie. Deci si in privinta cocardeilor de care ne spui trebuie facuta o oaresicare diferentiere.
    Online-ul se foloseste intens la proteste de tot felul atunci cand nu se asigura acoperire dinspre presa locala, nationala traditionala.
    Zoso, da-mi te rog niste exemple concrete de atitudini toxice care te enerveaza la cocardeii cu twitter.
    Numai bine.

    00
  32. excelent comentariu, zoso!

    00
  33. Le-au taiat netu la moldoveni:)

    uite aici live:

    00
  34. @zoso: raketi di tienis? :))

    00
  35. @sharkus se cheama ipocrizie cand nu e interesul nu e chiar autentic. Plus, e acelasi mecanism care functioneaza cu petitiile online – nu rezolva nimic. Dar psihologic vorbind probabil ca genereaza o urma de confort in mintea participantului, de aceea sunt unii care se duc. Daca-i pui sa ia trenul insa si sa se duca in Chisinau sa-si ia plane peste fata, ar sari doar 2-3 nebuni, iar si in cazul lor nu stiu cat de autentic ar fi interesul in raport cu teribilismul si spiritul de a fi rebel specific varstei.

    Bottom line: daca chiar crezi intr-o cauza, lupta pentru ea cum stii mai bine.

    Dar eu cred asta e intrebarea: chiar te preocupa sau… o faci din alte motive?

    00
  36. De multe ori nu sunt de acord cu opiniile tale. De data asta jos palaria!

    00
  37. zosule dupa postul anterior nu prea ai caderea sa ceri altora respect pentru moldoveni, zau asa, e penibil;

    in rest, daca nu ar fi existat acel post, da articol total adevarat; singura campanie online utila ar fi fost o strangere de fonduri, rapida, prin sms, platit o gasca de baieti adevarati, de-a lui Jiji ca si asa nu mai au treaba si trimisi acolo sa sustina diplomatic democratia.

    00
  38. Iti impartasesc opinia. Dar ma duc! Tocmai din respect fata de ei.

    00
  39. E nevoie de agitatie, altfel romanii prosti vor crede ca tinerii aia au iesit in strada ca sunt drogati.

    00
  40. face fiecare ce poate. unii se omoara cu armata in chisinau. unii se strang la universitate. altii protesteaza pe twitter. in functie de posibilitati.

    00
  41. Eu o sa ma duc la ora 8 in Piata Universitatii. E un gest mic si insignifiant, dar pe care eu il consider necesar. Fie si pentru o poza cu cateva sute de bezmetici care ii sustin si care va ajunge undeva acolo la Chisinau.
    M-as bucura si sa fie un mic antrenament pentru o miscare de protest adevarata si pe meleagurile astea.

    00
  42. hmmm… intotdeauna mi s-a parut neinteresant ce postezi tu pe aici, ajunsesem sa iti mai fac o vizita doar ca mai unul altul un link cu ceva de pe blogul tau, de multe ori cu tinyurl… dar na, ti-am acordat circumstante atenuante, nu e un blog liric si nici nu se intampla multe lucruri demne de povestit in romania fara a cadea in plasa propagandei de pe o parte sau alta a baricadei… dar avand in vedere ca nu lucrez si traiesti in Romania ma asteptam sa iti fii schimbat mentalitatea si sa inclini mai putin spre pasivitate… dar se pare ca nu e cazul. Nu face nimeni revolutie pe twitter si nici din Romania, dar macar te manifesti cumva, chiar daca curajul majoritatii se opreste la a posta pe twitter… mai bine decat nimic.

    00
  43. Bha, io nu-s de acord. mai ales ca vine din partea ta – care comentezi doar de la caldurica. Lumea e diferita, actioneaza diferit. Internetul a avut aici o importanta deosebita, fiind singurul mediu ramas necenzurat. Oamenii de la „caldurica” au mediatizat enorm situatia de acolo.
    Te-ai luat aiurea de subiect doar ca-i misto sa fii gica-contra. Ironia e ca te-ai luat fix de mediul tau. Fail :P
    Evenimentul asta a fost unul din lucrurile care mi-a confirmat puterea Tweeter-ului (nefiind un fan al serviciului)

    parerea mea.

    00
  44. @.pm: au mediatizat. si? cu ce ii ajuta pe aia care iau bastoane pe spinare ca stii tu de ei?

  45. @ShArKuS: „trebuie sa lupt eu pentru drepturile lor”

    pai cum, nu sunt ei fratii nostri?

  46. da da colegele mele din Moldova erau foarte disperate.. au venit cu o tzatza in cer si una in pamant la facultate(comunistii nu le recunosc diplomele)… au ramas ceva colegi din specializarea noastra pentru protest ;))

    00
  47. Noi am avut revolutia noastra. Ca nu ne-am urca in tren din motive subiective asta e partea a doua, a treia, a inşpea. Că se doreşte totuşi o manifestare în spirit de solidaritate cu ceea ce se întampla acolo nu vad ce e aşa rău.

    00
  48. Pana una alta, stirea a ajuns pe prima pagina a Slashdot: „Organized Online, Students Storm Gov’t Buildings In Moldova” https://yro.slashdot.org/story/09/04/07/148257/organized-online-students-storm-govt-buildings-in-moldova)

    „An anonymous reader writes
    „Reacting to allegedly fraudulent election procedures, students are storming the presidency and parliament of the small eastern European country of Moldova. It is reported that they used Twitter to organize. Currently twitter and blogs are being used to spread word of what is happening since all national news websites have been blocked. If the 1989 Romanian revolution was the first to be televised, is this the first to be lead by twitter and social networks?” Jamie points out this interesting presentation (from March 2008) by Ethan Zuckerman about the realities of online activism, including how governments try to constrain it.”

    00
  49. Si ajung intamplator pe marele blog al lui zoso. Dezamagita, ce-i drept.

    Cati ani aveai la revolutie? Ai iesit pe strada? Ai lipit afise? Ai luptat? Ai ascultat Europa Libera?
    Daca da, ai fi stiut cat de mult conteaza un amarat de miting de sustinere. Cat de mult conteaza orice fel de sustinere. Inainte sa scrii postul asta ai intrebat pe cineva de acolo cat ar conta pentru el? Cat de lipsit de respect i s-ar parea ca cineva face mare ‘fuss’ despre asta pe blog/twitter?

    Eu nu am luptat in revolutie, dar ai mei au facut-o. Si eram suficient de mare ca sa inteleg, partial, prin ce trec si sa-mi amintesc tot acum. Iar faptul ca stiau ca prietenul ala din liceu pe care nu l-au mai vazut de 10 ani, din capatul celalalt al tarii, lupta si el, le dadea si mai multa putere.

    So, pana una alta, eu voi fi acolo. La 20.00, la TNB.

    00
  50. Acum o sa se vada ce mare e diferenta intre tinerii educati din Chisinau, care au facut facultatea pe la Bucuresti sau Iasi, si Moldovenii de la tara care au votat masin cu comunistii. Si o sa se vada ce periculoasa e maniplarea si controlul suprem asupra mijloacelor de comunicare si informare.

    Sa speram doar ca nu o sa fie atat de grav cum ar putea fi.

    00
  51. @diana: deci, vorbesti din auzite si din ce au trait parintii tai. dar ma tragi pe mine la raspundere. nice.

  52. pacat ca avem o tara cu oameni ca zoso. sau ca sa fiu in ton cu textul, de baragladine care vorbesc in necunostinta de cauza, cu creierul infundat de chipsuri si acnee.

    00
  53. Ei, dai si tu doua exemple, din multimea protestelor, exemple care ilustreaza ceea ce zici. Tipic pentru argumentarea unei idei. Totusi, au fost si proteste „de succes”: „Salvati Parcul Carol” a fost unul dintre ele. Remember? Se apucasera sa darame Mausoleul ca sa construiasca Catedrala Mantuirii Neamului. A fost suficient „fuss” ca sa se stopeze demolarea. Eu am fost acolo saptamana de saptamana. It worked. A, si asta tot pe net a fost anuntat… ce e drept, si cu ceva sprijin TV.

    Free Hugs e o chestie ridicola pentru „culneshii” proto-gay. Nu valoreaza nimic.

    00
  54. zoso, te invit sa citeşti scrisoarea către Morar, şi care poate fi luată ca o scrisoare către noi toţi românii:

    00
  55. @Cosmin … ca să-ţi răspund la întrebare. În momentul în care se întamplă ce se întâmplă acolo, şi ma refer la faptul că în Chişinău s-a tăiat internetul, posturile tv (din câte ştiu) nu transmit nimic despre ce se întâmplă acolo, mi se pare normal ca prin toate mijloacele care le am să-i îndemn pe respectivii sa lupte pentru dreptul la libera exprimare şi să le dau de înţeles că sunt solidar credinţelor lor. După cum spuneam noi am avut revoluţia noastră, şi nimeni din afară nu s-a urcat în tren să vină lângă noi. Ipocrizia este atunci când spui una si faci contrariul. Eu spun că ar trebui să lupte pentru drepturile lor, nu că trebuie sa lupt eu pentru drepturile lor. Este o diferenţă fină pe care dacă te grăbeşti să o critici s-ar putea sa greşeşti amarnic. La fel este şi concluzia ta cu petiţiile online. Sunt în cunoştinţă de cauză a unor petiţii care au avut rezultate, bineînţeles nu la noi, ci în afară. Noi suntem în urmă cu multe, dar poate încet încet ne ridicăm, şi asta şi prin critică constructivă. Fiecare are dreptul să-şi expună părerea. Făcând totuşi o paralelă între manifestaţii, mi se pare mai ipocrită manifestaţia „Free Gigi” decât cea care se planifică pentru acţiunile anticomuniste din RM.

    00
  56. Dacă e să ne urcăm 100 acum în tren să mergem la Chişinău să ne luăm bătaie în rând cu “fraţii nostri dragi”…

    Daca e, dar uite ca nu e. Granitele sunt inchise. Ca fapt divers, nu 100 ci 300 de romani care voiau sa intre in R. Moldova au fost intorsi de la granita in ultimele zile. Si atata timp cat nu poti ajunge acolo ca sa participi direct, ai doua optiuni: 1. sa te exprimi cum poti, pe unde poti, sau 2. sa nu faci nimic.

    Cei cateva sute de ametiti de la Universitate nu vor schimba decisiv soarta imbulzelii de la Chisinau, asa cum nici suporterii n-or sa schimbe prin scandari si bannere soarta unui meci de fotbal. Dar poti fi sigur ca fiecare vorba de incurajare care ajunge la ei, fie de la universitate, fie pe twitter, fie prin porumbei voiajori, poate conta enorm ca factor de motivatie pentru a continua lupta.

    Intr-adevar, solidaritatea de la distanta e convenabila si probabil ca numai o mica parte din sustinatori s-ar duce intr-adevar acolo daca ar fi deschise granitele. Cu toate astea, atata timp cat mesajele care ajung la ei ii ajuta catusi de putin, conteaza asa de mult „cum ar fi daca ar fi”?

    00
  57. in piata nu ..pe twiter nu …pe net nu..in viata reala nu …ma lesi frate. fiecare reactioneaza cum vrea si cum crede ca ar putea sa ajute. si ce daca este gresit ?! cum se creeaza o constiinta?! ai citit jocul lui ender unde se vehicula idea de blog si forum inca din secolul XX? ce este asa gresit ? trebuie neaparat sa mergi la gramada si sa urlii, sunt mai multe variante in ziua de azi de a reactiona.
    faci acum pe ipocritul si pe vizibilul afectat ca vezi duamne mvaaai ce naspa e astia de pe internet ca doamne reactioneaza la o chestie nationala.

    00
  58. Eu unul sunt declarat si asumat impotriva oricarei idei de unire cu Republica Moldova. Cata vreme Moldova inca suge la pla de rus comunist – la 20 de ani dupa revolutiile anti-comuniste? – ma tem ca-si merita soarta cu varf si indesat. E datoria si responsabilitatea lor sa-si rezolve problemele.

    Pe de alta parte, pragmatic vorbind, noi, ca romani, suntem ca vai de capul nostru. Mustim de coruptie, lene si neam-prostie. Care toate sunt racile ale celor 50 de ani de comunism. Ne asumam unirea cu o tara/fosta provincie romaneasca care duce 70 de ani din aceeasi mostenire? Ba, mai rau, ar vrea sau n-ar prea vrea sa se lepede de ea?…. Multumesc, eu zic pas!

    00
  59. zoso, în 89 nu a fost mediatizarea care este acum şi totuşi evenimentele au luat amploare în toată ţara. Imaginează-ţi cam ce se va întâmpla când cei de acolo vor afla că aici sunt oameni care se adună pentru evenimentele ce le fac ei. Evenimentele vor lua o amploare poate mai mare decât în 89 când noi eram orbi dincolo de graniţe. Cu sau fără mitingurile noastre ei tot aceeaşi treabă ar fi făcut, că au solidaritatea noastră, asta le dă totuşi încredere. Gândeşte-te dacă evenimentele de acolo vor lua cel puţin aceeaşi amploare ca în 89 în ce fel va fi privit online-ul de acum încolo. După cum scriam si eu este o unealtă puternică. Mi-e că o să aibe şi efecte pozitive şi efecte negative asupra online-ului şi a noastră. Părerea mea.

    00
  60. Trebuie sa recunoastem insa ca este prima revolutie transmisa in direct online!

    00
  61. @danutz : si noi sugem la pla de american

    00
  62. NOU
    #62

    Foarte bun articolul si sunt foarte de acord cu tine… multi se dau eroi pe net, dar cand sa faca ceva isi gasesc scuze…

    00
  63. @Aritsch: de ce nu ambasada moldovei (daca exista asa ceva)?

  64. PunKreas: poate dumneata, eu nu sug pla nimanui, te asigur!

    00
  65. @RedAndBlue: hai sa revenim sa ne dam cu parerea dupa ce citim

  66. zoso, nu ştiu, sunt ? Eu îmi exprim dezaprobarea faţă de ideea ce a nu ne aduna şi protesta împotriva a ceea ce fac autorităţile acolo. Nu felul cum îi văd eu pe ei, fraţi sau vecini, contează, ci conceptele şi principiile adoptate. Contează ca eu să-mi exprim aprobarea sau dezaprobarea faţă de o atitudine sau un subiect cum pot şi cum ştiu mai bine. Unii prin online (twitter, blog, etc.), alţii prin manifestaţii, alţii prin violenţă. Fiecare cum ştie şi poate.De ce totul se rezumă la violenţă ? De ce trebuie să ne suim în tren ca să demonstrăm că suntem alaturi de principiile celor din RM ? Tu în câte trenuri te-ai urcat ca să susţii posturile tale de pe blog ?

    00
  67. E bine, Zoso, ca ai corectat atitudinea de ieri, cu „pis pe…”.

    Cum am comentat si ieri: BASARABENII NU SUNT COMUNISTI, nu au fost NICIODATA !!!!!!!!!

    REGIMUL CRIMINAL COMUNIST DIN BASARABIA !

    LA 8, IN FATA LA TEATRUL NATIONAL SA SUSTINEM REVOLUTIA DIN BASARABIA!

    00
  68. Daca toti aveau mentalitatea ta in ’89, acum stateam la coada la paine in loc sa dau comentariu aici….

    00
  69. lupta impotriva comunismului chiar reprezinta un motiv de a iesi in strada, spre deosebire de…Becali sau alte aiureli;)

    00
  70. NOU
    #70

    @wasabi am terminat de recitit Ender’s Game acum vreo doua saptamanii. Unde naiba ai gasit tu blog in el? Nu ma refer la cuvant ci macar la idee de journal online. Coloanele pe care Demosthene si Locke le aveau la diferite reviste ti se par bloguri?

    00
  71. Nu sunt de acord cu voi. Tocmai din respect fata de ce se intampla in Chisinau am ales sa comunic pe twitter cate ceva din ce se intampla acolo, daca nu noi atunci cine? CNN care ignora total ce se intampla in Moldova? BBC care abia a amintit despre asta intr-un articol prapadit fara update-uri? Strainii au aflat de la noi despre situatia de acolo, de pe conturile noastre de twitter.
    Iar ce faci tu aici se cheama tot „agitatie de cacat” cu privire la acest subiect. Daca nu te-ai urcat in tren inca, inseamna ca trebuie sa stergi acest post. Dar nu indemna lumea la ignoranta, asta nu inseamna respect! Da, nu pot si nu vreau sa ma urc in tren, oricum m-ar opri astia la granita, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ignor ce se intampla acolo!
    Daca nu-ti place „agitatia” de pe twitter, e mai simplu sa dai unfollow persoanelor care fac „galagie”, nu?

    00
  72. bun atunci, asteptam reactii post-manifestarea de la 20:00 de la tnb, sa vedem ce si cum impact a avut :)

    00
  73. NOU
    #73

    deci nu are treaba protestul cu unirea Moldovei la Romania.
    noi vrem schimbarea regimului.Pentru ca s-au falsificat alegerile. Multi au votat de 2 ori ( livret de militar si buletin dfe ex). in liste au aparut multe persoane decedate. s.a..d. Nu aruncati aiurea cu rahat ca suntem rusi s.a.m.d. Tipului care zicea ca a lucrat cu basarabeni : eu am invatat in cluj si cum se vorbeste aici rusa asa se vorbeste acolo maghiara . Ce zici, daca Ungaria ar vrea Ardealul, nu ai fi contra? Si apropo, in Moldova sunt mai mult de 300 pers. ;) nu doar cei cu care ai lucrat.
    Cum ne zic unii din voi rusi si comunisti asa sunteti si voi suedeji si hoti. Nu? Ca daca se revolta italienii si cer expulzarea romanilor din tara lor sariti de cur in sus ca e discriminare si au prejudecati.
    nu vreti sa fi-ti intr-o oala cu suedejii. Dar noi cu rusii suntem,nu? MOLDOVA E O TARA LI-BE-RA!!!!!!!

    Nu avem nevoie sa ne unim cu nimeni

    00
  74. NOU
    #74

    Orange Moldova a taiat , la cererea partidului comunist, serviciul de telefonie in Moldova. Este inadmisibil ca o companie multinationala sa reactioneze in acest mod!!! Da acest mesaj tuturor celor pe care-i cunosti : ORANGE OFF!!! Renuntam la serviciile Orange de buna voie in Romania! Nu avem nevoie de serviciile unei companii comuniste!!! Toti abonatii Oranje Romania ar trebui sa strige ORANGE OFF!!!

    L-am preluat si eu si cred ca acest mesaj ar trebui dat mai departe! Intradevar mi se pare inadmisibil comportamentul Orange Moldova.

    00
  75. cu riscul de a-mi sui unele persoane in cap:
    am lucrat timp de 11 luni direct cu 40 de pers din rep Moldova si indirect cu peste 300(un proiect comun). Timp de 11 luni am stat in acelasi birou zi de zi.
    Nu imi doresc unirea cu ei sub nici o forma, nu imi doresc sa ii vad aici…. celor care au impresia ca sunt niste persoane neajutorate care sunt oprimate si tampite de regim si care isi doresc unirea cu noi…mergeti si lucrati cu ei, mergeti sa vedeti cum gandesc fata de romani, mergeti sa vedeti cum scriu pe fise ca intai vorbesc rusa si apoi romana, mergeti sa vedeti cum de fata cu alte persoane prefera sa vb rusa in loc sa vb limba romana, mergeti la Chisinau si vorbiti in romana si vedeti cum vi se raspunde numai in rusa, etc
    si nu vb de niste analfabeti, vb de oameni destul de bine pozitionati ca slujba si salariu fata de 80% din restul poplatiei.
    asa ca scuzati-ma daca am retineri fata de dorintele lor

    00
  76. De ce nu s-ar profita de moment pentru realizarea unirii? Ce ar avea de pierdut romanii din Basarabia?

    00
  77. @stefan

    ai inteles aiurea! eu m-am referit la zoso:)

    00
  78. @ole.chisinau Bravo ! De acord , si sa nu se mai dea cetatenie romana moldovenilor , sa se faca un zid ca zidul Berlinului, pe prut, si sa lasam doar gauri pentru conductele de gaz …

    00
  79. zoso, se numeste solidaritate. tu insa esti prea arogant. in plus esti si gica-contra. a zis bine un utlizator mai sus ca daca toata lumea gandea ca tine in 89 traiam si acum sub regim comunist. nu te mai da deontolog ca te faci de ras. numai bine

    00
  80. Eu vreau sa ma unesc cu Zoso! \m/

    00
  81. @oldschool
    observa te rog ca m-am referit la unirea cu ei
    nu la proteste
    daca sunt pe cale sa se trezeasca bravo lor…sa isi ia soarta in maini si sa se lupte
    dar nu ma referisem la aia

    00
  82. oricum presimt ca o sa fie un mare fas …isi iau aia bataie pe acolo si in 2-3 zile uita toata lumea …
    @Zoso ai fost prin Bucuresti azi ?

    00
  83. Si acum mamaie aia de la tara care se uita la antena 3 se intreaba: „ce e maica ala internet ? Da tuiter ?” ^^

    00
  84. @mausyo: e un fel de romania libera pe telefon.

  85. Asta e inca un post scos pentru comentarii? Pentru ce sa ma urc in tren? Ca sa vad doar cum arata granita Romano-Moldoveneasca? Cine crezi ca te lasa pe tine sa treci granita? Nu ai vazut stirile din ultimile zile?

    00
  86. Vin de la miting. Corect e „adunatura”. Mi se pare strigator la cer sa vad acolo tot felul de suporteri, papagali de la Noua Dreapta, „coolneshi” urbani si tot felul de cocalari si suedeji care venisera sa beleasca ochiul si pla. M-au mai secat pozarii (d-aia de scot mobilul sa captureze momentele esentiale din viata lor) si discursurile patetice ale noilor golani, impreuna cu scandarile jalnice de tipul „noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vom castiga Basarabia noastra”. De parca e la loto, s-o castigi. Si parca o petarda de scandare face ceva in sensul asta. Ba o sa plece acasa! Si Basarabia tot la rus va ramane. Au nevoie de un tatuc, nu de un popor fara coaie (patria muma).

    00
  87. Nu, curajosilor nu le place cand li se face o descriere cinstita. Oricat de frumos incerci sa le spui ca de fapt ei nu sunt „rebeli”, se supara si nu pricep niciodata nimic.

    Heh, ma simt norocos gandindu-ma ca daca prin absurd as incepe cu „hai sa mergem la TNB sa protestam pt Republica Moldova”, pe toti cunoscutii mei i-ar bufni rasul :-)

    @cititorul de bloguri: este foarte normal sa procedeze asa. de ce sa-si puna in pericol banii bagati acolo ? pentru ce ? e corporatie, nu UNICEF :-) O sa afli si tu ca managerii sunt angajati ca sa aduca bani, nu ca sa se poarte prosteste.

    @ireiatlala: in opinia ta „solidaritate”, in opinia mea „laba”

    00
  88. @old scuze atunci
    @ole
    nu v-am bagat in aceasi oala cu rusii
    nu am contestat faptul ca va doriti eliberarea de sub regimul comunist ci am spus ca eu nu doresc unirea cu rep Moldova
    partea cu ungurii e prea fun sa iti raspund la ea
    300 nu e un numar mare…dar daca din 300 oameni cu functii diferite, cu pregatire „Academica” diferita, cu stiluri de viata diferite in un an nu am auzit macar o vorba buna despre romani nu te astepta de la mine sa le plang de mila
    retine te rog ca cel putin am decenta si nu cataloghez Moldova drept o tara de tarfe si racketi, catalogare care e la moda pe multe siteuri sau bloguri
    si nu in ultimul rand vezi ca in facultatile din cluj se invata destul de bine si anumite greseli gramaticale nu se mai fac din clasele primare…daca a fost typo imi cer scuze:)

    00
  89. c’mon people! ce unire? marea majoritate vor pasaportul romanesc ca sa se poata plimba prin U.E. si restul vor cetatenia pentru ca is prosti si cred ca e mai bine in Ro. ce mama dracu sa caute acolo? preturi halucinante, slujbe de cacat si legi idioate. Cu ce dracu e mai bine cu Ro decat cu Ru? eu vreau sa fie Moldova independenta si imi pare ca asa nu o sa fie….e tara saraca…trebuie sa se sprijine de careva…si nu prea cred ca e Romania acel |careva| ca e si ea vai de steaua ei….
    p.s: stau bine cu gramatica, nu iti fa griji

    00
  90. Am un prieten care şi la această oră este în PMAN din Chişinău. Ştie că le ei este un întuneric media total şi nu prea îi pasă. În schimb m-a întrebat dacă în România s-a aflat…

    Deci, da, au nevoie de orice formă de susţinere, simbolică sau nu.

    00
  91. sa ne unim cu Ro?? pentru ce? sa murim de foame impreuna? in curu gol da mandri!
    cand a fost criza gazului tremurati cu chilotii in vine ca nu va mai dau rusii gaz. Dar ca si o curva , blamati Rusia. RM depinde 100 % de gazul rusesc. Daca o terminam cu ei , ce facem? ne incalzim cu turba? nici de aia nu avem. Acu RM vrea unire asa cum vroia Romania in UE. Ca sa fuga care incotro. Nu degeaba juma de Romanie e plecata prin Spania, Italia, Anglia etc.Se intorc acu ca e criza, da altfel …..La noi trebuie un guvern care sa pastreze relatii bune cu Rusia si cu vecinii. Nu sa o rupem complet cu unii sau altii. De ce sa te bati cu pumnu in piept cand nu e cazul? Efectul de turma functioneaza perfect. Zice unu |beee|’ si toti dupa el.
    p.s: unii romani se tin tare mandri, nu vor sa se amestece cu noi ca sa nu se amestece cu prosti si muritori de foame. Rade harb de oala sparta

    00
  92. foarte bine spus! is satul de dobitocii care au ramas la stadiul de „ce-a fost pe vremuri” pentru ca ce-a fost conteaza doar pentru cartile de istorie si pentru a invata ce a fost rau ca sa nu repetam. bine zici, solutia trebuie gandita bine

    00
  93. NOU
    #93

    nu vad sa fi scris eu ceva de solidaritate.Daca vreti sa sustineti protestul,feel free. Nu trebuie sa cersesc eu asta. Sau alti basarabeni.Aspra? OK, o iau ca un compliment. Nici nu e momentul de „Romenia iz mai countri :X :X:X,luv you frati de peste Prut$, pooooop la voi :x:x:x ”
    diplomata? ok. Mai mult decat ( ma citez) : „.La noi trebuie un guvern care sa pastreze relatii bune cu Rusia si cu vecinii. Nu sa o rupem complet cu unii sau altii.” ??

    00
  94. @ole tu vrei solidaritate din partea românilor si şi în acelaşi timp ne critici pe noi că avem, ce-i adevărat defectele noastre, şi eşti şi cam aspră la limbă? Sau ai intrat doar ca să-ţi exprimi părerea despre noi ca popor şi nu ai nici o pretenţie de solidaritate de aici, de peste Prut? Încă nu te-am înţeles şi nici politica de exprimare care ai ales-o. Dacă susţii că doreşti un guvern diplomat alege să fii şi tu diplomat(ă).

    00
  95. NOU
    #95

    Pustanii astia nu realizeaza cat de mult rau isi fac. RM e dependenta energetic de Rusia si daca lui Putin i se scoala putin, le-a taiat craca. Acolo comunismul e garantia Rusiei ca inca au un control sporit asupra acestui teritoriu. In tara asta se gandeste doar cu p..a daca lumea vrea „unirea”.

    00
  96. NOU
    #96

    @Dragos Stefan: i agree

    00
  97. „comunismul e garantia Rusiei ca inca au un control sporit” pai se zice ca este democratie si in realitate este un comunism impus.
    Macar sa se recunoasca oficial ca nu sunt in democratie si ca este impusa conducerea comunista.

    00
  98. Dialog Voronin-Filat-Chirtoacă-Urechean (video cu transcriere)

    00
  99. coaie imagineaza-ti ca esti plin de sange pe o strada in chisinau, de-abia ai scapat de garda. Ce te face sa te intorci si sa urli mai departe ? Nu stiu.. multe, dar printre alea multe e sigur si gandul ca ai niste frati aici in romania peste prut care te sustin, care au iesit din case la mitinguri in toate orasele mari. Plus Paris, Madrid, Londra, Buxelles.
    Romanii-s solidari cu moldovenii si se indentifica cu ei. Ni-s ca niste frati mai mici, pentru ca au amanat revolutia 10 ani din lipsa de suport din partea ălor mari.
    Nu te lasa dezamagit de reactiile labarilor care se sperie de politzai care cer date de buletin. Actioneaza tu, da un exemplu celor din jur, si or sa te arate cu respect cu degetul.

    00
  100. @ole daca tu vezi cererea solidaritatii ca pe o forma de cersit e ok, am intelesce reprezinti.
    @Dragos Stefan si noi nu am fost dependenti de rusi pana in 89 ?

    Nu,Republica Moldova nu ar trebui sa se uneasca cu noi, ar trebui sa-si faca Revolutia ei si sa invete din greselile care le-am facut noi de la Revolutie incoace. Daca se unesc cu noi vor mai avea ce sa fure astia de la noi. Si noi ar trebui sa ne aratam solidaritatea fata de cauza asta.

    00
  101. NOU
    #101

    @ShArKuS: parerea mea in ce te priveste, e reciproca.
    Salutari

    00
  102. NOU
    #102

    Mie mi se pare baiat simpatic ole.chisinau ăsta. Le spune simplu și direct, fără fațadă.

    Este evident că în țărișoara aia nimeni nu vrea să se unească cu nimeni, chiar dacă majoritatea țării ar dori unirea, ar exista anumite grupuri de interese care să dorească o guvernare se sine stătătoare.
    Oricum pe noi nu ne deranjează, nu cred că României îi va fi mai bine, sau va câștiga ceva dacă s-ar uni cu Moldova. Moldova sigur ar avea avantaje, dar România nu.
    Dar cum Moldova preferă să rămână independentă, nu văd unde e graba și problema.

    Că sunt destui bătuți în cap care vor „unirea cu Basarabia”, dar nu pricep nici ei de ce vor exact asta dintr-un alt motiv decât sentimentul „fraternal”, e cu totul altceva.
    României nu îi trebuie Moldova, Moldova nu vrea România, iar unii nu pricep asta. Dragoste frate…

    Ce e fain la ăștia de peste Prut, sunt moldoviencele… :) Sper să le dea ăștia bilete gratuite pentru litoral la vară. :)

    00
  103. NOU
    #104

    @Programare Sociala: absolut de acord cu ce spui. Multi au fost luati de curentul unionist fara sa se fi gandit daca le trebuie si daca se poate realiza. Nu ma trezesc eu intr-o dimineata si zic ” Ia sa facem noi o unire cu Romania| Daca e pe principiul ca am fost sub aceeasi guvernare acu ceva vreme, putem la fel de bine sa ne unim cu Italia ca am facut parte din Imperiul Roman si noi si ei. Sau cu Bulgaria ca am fost in URSS cu ei.(au plaje frumoase)
    p.s: Ole.chisinau *aka eu* sunt de gen feminin.
    @ zoso: tratamentul antiboli- dupa ce ne intoarcem de la plajele voastre

    00
  104. NOU
    #105

    @stefan: inseamna ca o sa te evit ;)

    00
  105. NOU
    #106

    @bagator in seama,…aaaa…scuze…stefan
    placerea deja ti-o produci singur:)

    00
  106. NOU
    #107

    @DS: cata cultura generala! sunt profund impresionat! ai citit asta pe wikipedia?

    00
  107. „tratamentul antiboli- dupa ce ne intoarcem de la plajele voastre”

    pai daca o faceti si voi la nimereala cu toata lumea:)

    00
  108. :)
    cu cea mai mare placere

    00
  109. NOU
    #110

    Tot respectul pentru un articol corect, scris la obiect, de un om cu coloana vertebrala! FELICITARI!

    00
  110. NOU
    #111

    Lumeeeee!!!
    prea tarziu am gasit postarea asta…da cand citesc comentariile unora..innebunesc…am avut nevoie chiar de SOLIDARITATE!!acu depinde de fiecare cat de mult a demonstrat ca ii pasa…Multumesc mult celor care au incercat sa ne ajute…nu au fost proteste pentru Unire,dar asta nu inseamna ca Unirea nu se doreste inca…ma enerveaza cand suntem numiti rusi…da-o draqului de treaba..sunt ROMANCA de cand m-am nascut,vorbesc limba ROMANA si am studiat istoria ROMANILOR…nu vrea cetatenie ca sa merg in ue ca imi bag picioru in europeni,vreau cetatenie pentru ca simt ROMANESTE!!!si mai vreau sa ma simt ACASA,nu sa stau cu frica sau sa merg pe drum si sa am impresia ca sunt paranoica…vreau LIBERTATE, vreau sa mi se recunoasca DREPTURILE, vreau sa nu fiu numita drogata si criminala pentru ca am luptat pentru VIITOR!
    acu dragii mei sa stiti ca in BASARABIA sunt mii de oameni ca mine!generatia tanara se trezeste,pacat ca nu ne sustine nimeni si nu suntem pretuiti de nimeni….pacat…..

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube