Despre ascultări şi interceptări

Toată lumea se panichează pe tema legii care aprobă interceptarea şi stocarea telefoanelor, emailurilor si smsurilor.

  1. Legea nu e ceva nou. Interceptările şi ascultările se întâmplau de foarte mult timp. Evz a publicat acum câţiva ani o ancheta despre cum poţi asculta ce vorbeşte un om la câţiva metri de tine folosind un radio cu FM. Caţavencu au publicat o notă simpatică la intrarea pe piaţă a operatorului Z*pp, care se lăuda cu tehnologie ce nu poate fi interceptată de nimeni. Nota dădea de înţeles că oamenii de la companie au refuzat iniţial să colaboreze cu serviciile, pentru că, ameninţaţi fiind cu neacordarea licenţei, să cedeze.
  2. Cine ne ascultă. Nu mă refer la instituţii, ci la persoane. Poate gogul care îmi urmăreşte mie telefonul are o problemă personala cu mine şi mă trezesc cu SRIul în casă, căutându-mi prin chiloţii curaţi bombele despre care vorbeam la telefon. Sau, şi mai grav, eu vorbesc cu Gigel despre un pont supertare şi mă trezesc 10 minute mai încolo că am ratat ocazia. Si eu sunt un peşte mic.
  3. Gargara cea mare e făcută de oameni cu musca pe căciulă. Ăia care îşi înşeală nevestele sau dau ţepe statului. Ei au mereu nevoie de intimitate şi de protecţie de autorităţi, pentru că, nu-i aşa, se simt violaţi dacă le ascultă cineva planurile mârşave. Cine urlă că justiţia e coruptă când e chemat să dea cu subsemnatul? Năstase. El, săracul, are nevoie de ajutorul poporului când e futut în cur de justiţie. Când şi-a băgat picioarele în ea era fericit, acum că s-a întors roata…nu e frumos.

Ca bonus, în UE există această lege din 2005.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. In toata lumea sunt ascultate, inregistrate datele privind telefonul, internetul s.a.m.d. Goggle retinea inainte pe termen nelimitat istoria cautarilor, a fost un mare scandal si parca a redus la 6 luni.

    00
  2. La #2 intr-adevar acolo e buba mare. Afara nu se sinchisesc de persoane, la noi insa cum ii stim de „baieti buni”…

    00
  3. Să știi c-așa-i. Ăia de-și înșeală nevestele au mereu ceva de comentat și li se pare că vine apocalipsa din toate colțurile.

    Și ăia din SUA au legea asta de ceva vreme, da’ nu-mi amintesc să se fi făcut atâta fâs pe tema asta.

    00
  4. Acum au descoperit-o şi ăştia din TV şi nu au ce alte ştiri să dea. Îşi mai aduce aminte cineva de Busola Connex? A stârnit foarte mari controverse deşi era un serviciu care se folosea de o tehnologie funcţională şi deja implementată, care nu avea nicio treabă cu urmărirea utilizatorului.
    Ce mare noutate că ţi se înregistrează istoricul convorbirilor? Dacă nu ai musca pe căciulă nici nu ar trebui să te intereseze. Dar mulţi sunt ăia care au în cap doar teoria conspiraţiei. Părerea mea.

    00
  5. orice combinatie, orice lucru important nu se discuta la telefon/internet.

    00
  6. Nu intereseaza pe nimeni unde va spalati voi chilotii si nici nu au timp sa asculte chestiunile astea, dar s-ar putea sa afecteze puternic „intimitatea” lui nastase, mitrea, miki spaga, fane spoitoru, precum si a altor grupuri mafiote.

    00
  7. Eh…d-aia o sa mor eu mai repede. Sa mi-l asculte, bai mai mult, contra unei sume de bani sunt dispus sa port microfon si un receptor gps. Eventual si o tinta. Cand a venit Bush in tara, eram in sediul unei firme din zona unirii si o zi intreaga am vorbit la telefon despre bombe, teroristi si atacuri sinucigase. Rezultatul? Niciunul.
    Mi-ar placea sa mai bage baietii de la Cosmote o oferta gen 2000 minute gratuite ca sa le putem viola putin serverele. :D
    Apropo, cica tot centrul asta de inregistrari and shit se afla in muntii vrancei.

    00
  8. Mai nasol e că berbecii de la ştiri alarmează gratuit lumea.
    La Guerrilla anunţau la ştirile de la 8 că „de astăzi SMS-urile şi convorbirile telefonice vor fi înregistrate„, or legea prevede cu totul altceva.

    00
  9. 2 telefoane , luate de la colt de strada , 2 cartele pre-platite …. ce retin baietii albastrii de aici ? IMEI-uri , data , ora , celula …. vax ! nimic concret adica … ca n-or fi prosti sa-si zica pe nume sau CNP !

    00
  10. Că există legea și în UE sau că la americani există „Patriot Act” nu-i neapărat un lucru pozitiv. Deja paranoia americanilor induce frica și face victime printre cetățenii obișnuiți. Dar asta-i alt balamuc pe alt continent.

    Ce mi se pare absolut fenomenal la noi este modul în care a fost prezentată știrea PESTE tot fără excepții notabile. NE ÎNREGISTREAZĂ convorbirile. Și-i cu atât mai haios cu cât legea-i votată mai anu’ trecut prin 2008. Da’ acu s-au trezit și televiziunile să afle și să facă scandal vis-a-vis de ce se votează pe la noi prin parlament.

    La fel cum mi se pare haios și fascinant modul în care vor ei să urmărească poșta electronică și alte asemenea convorbiri purtate folosind internetul. Cred că băieții care ofereau consultanță IT erau prin concediu când au formulat ăștia legea…

    00
  11. De la lucrurile marunte pleaca tot. acum iti retin sms-urile si mailurile, mai incolo iti retin si continutul lor, apoi telefoanele, apoi poate orice gigel de la sectie sa vina sa iti faca inventarul din debara dupa cum are chef, ca poate ai folosit un limbaj cu subinteles in comunicare, lucrurile devin suspecte, lumea vorbeste numai in soapta in incaperi inchise, informatori parca sunt peste toti, mai incolo Basescu devine dictator.
    Nu stiu de ce scenariul asta imi pare deja cunoscut… aaaa… da, mi-am adus aminte. Se numea „Comunism”, de Nicolae Ceaus.
    Adica bine, pentru voi astia din blogosfera, care majoritatea scriu pe blog ce au mancat la pranz si cum s-au scarpinat la fund de dimineata, nu-i problema, ca oricum faceti public tot. Unele lucruri trebuie sa ramana pur si simplu private. Nu e neaparat vorba de informatii compromitatoare sau incriminatorii, ci de intimitate.
    Faptul ca pana acum informatia se intercepta , dar nu putea fi folosita decat la organizarea de flagrante sau mai stiu eu ce e una. Acum au acoperire organele sa faca ce vor, pentru ca in data „de Joi asta vara”, la ora „seara pe la fara zece” uite ce ai comunicat cu Gigel.

    00
  12. Ne dam prea multa importanta cand consideram faptul ca telefoanele noastre ar fi ascultate. Serviciile secrete romane fac treaba buna cu sau fara legea asta. Doar nu credeti ca au misiuni sa il gaseasca pe Omar Hayssam, trebuie sa aiba grija de „siguranta tarii” and shit.

    00
  13. NOU
    #13

    Exista aceasta lege in UE. Dar important este cum este formulata si cum este interpretata. Abia apoi putem vorbi de efectele aplicarii ei.
    O zi minunata iti doresc

    00
  14. ce fac baietii acum este o copie a chinei in romania. hai sa facem o petitie…

    00
  15. @bogdan, centrul nu e în munţii Vrancei, ci sub Muntele lui Venus!

    00
  16. Legea asta nu e pentru ascultare, interceptare si altele, ci doar reglementeaza inregistrarea istoricului convorbirilor, pe care il faceau oricum si pana acum, insa dupa capul lor. Nu fa confuzie intre serviciile de informatii ale statului si istoricul operatiunilor de la furnizorii de telecom.

    Cel mai la indemana exemplu e ca daca unul din noi e terorist si pentru ca statul sa dovedeasca asta ar avea nevoie de istoricul convorbirilor pe ultimele 6 luni, un operator ar fi putut spune pana acum: paaaai, noi nu tinem decat pe ultimele 3…ce, e vreo lege care sa ne oblige sa le tinem 6 luni?

    Nu iti urmareste tie nimeni telefonul personal, ci DOAR DACA ESTI SUB URMARIRE PENALA, procurorul poate cere acces la istoricul convorbirilor tale, care dupa sentinta finala se arhiveaza din nou:)

    Iar furnizorii de telecom au obligatia de a pastra confidentialitatea si siguranta datelor respective, pentru ca trebuie sa le trateze ca date personale.

    Si, nu in ultimul rand, legea asta le obliga si SA LE STEARGA :)

    (3) La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute in temeiul prezentei legi, cu exceptia datelor puse la dispozitia autoritatilor competente, potrivit legii, si care au fost pastrate de catre acestea, trebuie sa fie distruse prin proceduri automatizate, ireversibil.

    00
  17. @Bogdan?
    Muntii Vrancei? avem si noi Area 51-ul nostru? da un link :p

    00
  18. este ca si cum te cazezi la hotel si femeia de serviciu iti poate controla prin haine sa-ti vada chilotii murdari pentru ca are cheie de la camera ta.

    pentru cei mai „paranoici” exista softuri de criptare a mesajelor (mail, im, etc)

    00
  19. @selfhelp.ro: dar criptare a chilotilor?

  20. @zoso : cred ca ai gresit , era „curatare” a chilotilor ( vezi ca erau murdari , he he )

    00
  21. In cativa ani, UE, cu toate porcariile de legi, va deveni o a doua China. Baietii smecherasi vor face tot posibilul ca tu sa stai in banca ta, cuminte, fara sa zici ceva de ei. De asemenea, se va ajunge exact ca inainte de 89, cu securisti si chestii de genu’, indiferent ca smecherasii sustin ca nu inregistreaza si continutul mesajelor/convorbirilor. (desi mai mult ca sigur o vor face) O sa spui nu-stiu-ce la telefon, a doua zi te trezesti cu garda la usa sa iti perchezitioneze casa. Asta e. UE am vrut, mUE avem.

    00
  22. din ce am citit eu se stocheaza doar datele privind locatia, durata, nicidecum continutul convorbirii asa ca poti sa vorbesti cu gigel de combinatiile alea.

    00
  23. Asa este, nu se pastreaza continutul, ci doar datele despre conectare, durata and so on.
    Daca era vorba de continut eram ala care zbiera cel mai tare. :B

    00
  24. @Lorz: pe ce iti bazezi afirmatiile pe care le faci? dupa spusele tale ne indreptam catre o europa totalitarista. Vino cu argumente, altfel spune ca este doar parere personala.

    00
  25. Ma indoiesc ca este asa de simplu sa asculti convorbiri GSM, daca nu beneficiezi de complicitatea retelei. Daca nu stii unde este tinta, ma tem ca e imposibil, daca gresesc sa ma contrazica cineva.

    00
  26. @Shade Wo: lol. exista receptoare in catalogul firmelor de echipamente de securitate

  27. @zoso: stiu, care emuleaza o antena GSM si retransmit convorbirile; ca sa le folosesti trebuie sa fii in preajma ‘tintei’, deci trebuie sa o urmaresti si fizic.

    00
  28. @Autogreen nu se aplica si-n cazu lor :)
    @Alex „Unele lucruri trebuie sa ramana pur si simplu private. Nu e neaparat vorba de informatii compromitatoare sau incriminatorii, ci de intimitate.”. Alex, un lucru privat se discuta intre 4 ochi, pe cind tu il discuti intre 2 si un ecran.

    Tot ce e acum a fost si inainte, s-a strigat catre poplatie legea asta ca atunci cind te judeca si aduce ca probe convorbirile tale, sa nu se mai trezeasca gigel si pamfil ca „NU-I CORECT, incalca drepturile omului!”

    Iar referitor la lege.. e pepsi. As vrea ca toata lumea sa umble cu catusele pe strada. Eram in Botosani pe strada, cind vad un mercedes (ceva scump si cu folii) ca frineaza brusc iar in acelasi timp un tip de pe trotuar o ia la fuga. Iese soferu, scoate pistolul si tinteste..sta 2-3 secunde si-si da seama ca nu-l nimereste. Se suie in masina si pleaca dupa el. Ce bine ca i-au inregistrat convorbirile, acum ma simt mai in siguranta, nu?

    Hai sa nu ne mai cacam pe noi si nu pt ca ar puti, ci pt ca dam dovada cit de rupti de realitate sintem. De ce sa sari de cur ca TI-A SPUS ca-ti asculta telefonu cind stii bine c-o face de atita timp?

    00
  29. nu ca inainte sa se dea leagea nu se inregistra dar acum e pe fata.

    00
  30. Sa vezi ce le pica glasu’ daca mai scot astia o oferta d-aia de 3000 de minute pe Cosmote.

    00
  31. @Valentine one: Nu stiu…cauta in google maps. :D

    00
  32. O alta opinie …

    00
  33. 1. Pt telefoane:
    – Companiile de telefonie mobila SUNT OBLIGATE sa inregistreze si sa pastreze tot timp de 6 luni…deci nu SRI te inregistreaza ci Vodafone, Orange, etc iar securistii au acces la date oricand

    – Nu ar avea sens sa inregistreze doar locatia ta si cu cine vorbesti, eu cred ca se va pastra timp de 6 luni si CE VORBESTI

    2. Pt internet:
    – Companiile furnizoare de internet: UPC, RDS, etc vor fi OBLIGATE sa inregistreze pe ce site-uri intra clientii, cui trimit email, etc

    Aici mi se pare putin cam greu de aplicat, nu-mi dau seama cum iti urmaresc ei email-ul si daca folosesti un proxy sau un VPN ii poti pacali ?!

    In lege scrie ca trebuie identificat si cel caruia ii trimiti email dar asta e de multe ori imposibil de identificat, daca tu trimiti mesaje email spam in sua de exemplu va fi cam greu de aflat cine e persoana careia i-ai trimis mesaj :-)

    O lege cam aberanta si care nu a fost adusa la cunostiinta oamenilor foarte clar, lasa loc la speculatii…niste cretini au facut legea asta

    00
  34. tinerii de pe hi5 care vorbesc pe cosmote nu se uita la stiri. daca scot 3000 minute, in dezavantaj va fi cosmote care va trebui sa cumpere servere noi pt stocarea convorbirilor :]

    00
  35. @marek, vorbesti cu legea in faţă sau doar din auzite ?

    00
  36. Intr-adevar, cel mai mare scandal il fac intotdeauna cei care au ceva de ascuns. Dar si dintre astia, numai o anumita parte face scandal. Cei care sunt sus de tot n-au motiv de ingrijorare. Cei din clasa „mijlocie”, sa-i spun asa generic, ar putea avea o problema. Iar ceea ce au cei mai „de jos” de ascuns, pare irelevant la prima vedere.

    Dar trebuie sa tineti cont de urmatorul lucru: exista posibilitatea ca printr-o schimbare de lege, printr-o lege deja existenta sau printr-o anumita interpretare a unei legi existente, sau – dus la extrem – prin schimbarea regimului, acele date „irelevante” sa devina chiar foarte relevante si foarte compromitatoare. Astfel, o discutie aparent banala si neincriminatorie poate avea urmari nebanuite.

    Dar, poftim, unde am ajuns, si aici cred ca vor si ei sa ajungem: sa ne fie frica. Indiferent ca stocheaza sau nu date concrete si continuturi ale sms-urilor si ale mail-urilor, lucru pe care nu-l vom sti niciodata exact: prin asemenea discutii, prin emisiuni TV, prin buletine de stiri etc. ni se induce o permanenta frica, aproape claustrofobica deja.

    Solutia? Dupa parerea mea: se trateaza cu indiferenta. Ca nu avem scapare – asta-i clar. Ca este sau nu este lege, de supravegheat ne supravegheaza „astia” constant. Orice ai face sau ai zice, totul ti se poate intoarce. Asa ca: dati-i pace.

    Va doresc o zi buna! Da, si dvs. va doresc o zi buna, domnule Basescu!

    00
  37. @gupi – eu imi ascult logica inainte sa citesc legea

    LOGIC vorbind: cu ce ii ajuta pe securisti sa asculte telefoanele si email-urile
    daca ei vor afla numai cine cu cine a vorbit si la ce ora dar nu vor sti CE AU VORBIT ?

    Cum probeaza si cum actioneaza ei daca nu stiu ce vorbesc infractorii la telefon sau prin email?

    In lege scrie ca trebuie identificat si cel cu care vorbesti la telefon si cel caruia ii trimiti email

    Exemple personale:
    Cum afla ei cu cine vorbesc eu la telefon in SUA in reteaua Verizon ?
    Cum afla ei cui trimit eu email in australia ?

    Sunt intrebari logice …

    00
  38. @marek, logica ar fi trebuit sa te indrume spre ISP sau furnizor de telefonie. Ai fi aflat ca inregistrarile astea se fac de mult. (email hint: cauta dupa „maillog excerpt”)

    Nu stiu daca ai trimis vreodata o scrisoare recomandata sau colet:
    acolo se inregistreaza exact aceleasi tipuri de date, de mult mai multa vreme, dar nimeni nu se ofuscă, ba dimpotrivă: AWB-ul de la DHL e foarte util în urmărirea pachetelor.

    00
  39. NU se intregistreaza decat ora de inceput a unei convorbiri, sfarsitul, si locatia originarii apelului. Fix aceleasi lucruri se faceau si pana acum, altfel de unde credeti ca se pot scoate facturile detaliate?

    Telefoanele mobile NU pot fi ascultate, de absolut nimeni, cu aparate de !!interceptare!! Nu munceste nimeni zeci de ani la niste standarde (gsm si umts sunt 2 dintre cele mai raspandite), si nu se baga sute de milioane in echipamente pentru ca in final un apel sa poata fi interceptat. Uitati de filmele SF, unde baiatul rau e tinut la telefon pana e gasit numarului lui pe un calculator.

    SRI nu se roaga de operatori sa colaboreze! Orice operator dintr-o tara UE nu primeste licenta pana nu da scris ca pune la dispozitia SRI accesul la retea. Asa se asculta convorbirile: din interiorul retelei, elegant, finutz, calitatea I ! Iar de ascultarile pe sestache uitati! Nu-si risca nici un tehnician din SRI jobul al dracului de bine platit si libertatea ca sa-i dea o convorbire lu’ nea caisa din pipera.

    00
  40. chiloti criptati,cod de bare pe buca?a mai pierdut omul un drept

    00
  41. Primit pe YM:
    „Ca protest la Legea interceptarilor haideti sa dam in fiecare zi mass-uri, e-mail-uri si mesaje care sa contina cuvinte cheie precum bomba, grenada, pusca, glont, Basescu, Udrea, Vadim, Iliescu, nuclear, Boc, hot etc…
    Trimiteti acest mass la cat mai multi prieteni si de cat mai multe ori pe zi.”

    00
  42. @Graft: si tu ai retarzi in lista de ym?

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube