Mă simt neîmplinit

E ciudat să nu îţi pese ce se întâmplă cu creditele. Foarte ciudat. Creşte rata, creşte dobânda. Aşa…şi?

Neavând un credit, nu particip la circuitul banilor în natură. Necumpărând produse pe datorie înseamnă că nişte muncitori dintr-o fabrică nu au ce face acum şi sunt în şomaj din cauza mea. Nasol.

Aşadar, pentru a repara chestia asta, m-am gândit la nişte soluţii de criza. Ce să îmi cumpăr pe credit mult peste posibilităţile mele şi pentru care să plătesc 10 ani de acum încolo?

  1. Maşină. Simplu şi la obiect. Cum asta nu cred că va costa mai mult de câteva sute de euro, mă gândesc la ceva serios. A6 sau Allroad? EB16 sau 300C? Sau să rămân la clasicul BMW coupe?
  2. Casă. Sunt nişte case la etaje superioare pe aici de îţi cad ochii în gură. Spaţioase, terasă mare, vedere la parc. Şi ieftine, 2-300.000€ bucata. Încă vreo 20.000€ mobila şi iese de ceva frumos. Dar dacă vorbim de aruncat bani pe geam pe imobiliare, să nu ignorăm soluţia “apartament în Bucureşti”, eventual în Baneasa.
  3. Bicicleta. Am vazut nişte low riders misto prin Berlin, mă gândesc că dacă o iau din centru mă scot la cel puţin 1.000€. Cu accesorii şi jenti de platina…3.000. Cu asigurarea…5.000€
  4. Ceas. Nu port, dar va trebui, dacă tot o să dau câteva mii pe unul ca lumea.
  5. Vertu. Ce mai înseamnă câteva mii de euro în ziua de azi? Mai nimic, tocmai de aia intra în telefonul ăla mic şi usor de scăpat pe jos (posesorii de iPhone ştiu la ce mă refer). Şi trebuie alocat 5€ pentru o cartelă Cosmote.
  6. Echipamente foto. Canon 5D (2.000€) si un obiectiv mic ( 8.000€). Ieftin. Rate pe 10 ani.
  7. Televizor. Şi nu orice jaf de 300€, ca săracii. Nu, mă gândesc să îmi iau ceva plasmă cât juma’ de cameră. Să văd porii din nas. Ceva pe la 3-10.000€, ca sa prindă OTVul ca lumea.

Dar eu sunt şomer. La fel şi arhi, visurat şi siropel. Singurul cu serviciu e Piticu. De aia el e ăla responsabil, cu maşini (da, are două, dă-l dracu!) şi rate. Mă gândeam să îi angajez pe doi dintre ei şi să îi pun să scrie pe blog. Pe Sebi şi Piticu îi plătesc în tigări, pe Arhi în bere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Pai… punctul 5 si 7 mi se par stupide… de ce? eu unul am blackberry dar ii folosesc toate functiile…. ca sa-ti cumperi un Vertu pentru „bip” sms si apel….mi se pare aiurea. Stai toata ziua la televizor? 20 din 24 de ore? Ma indoiesc…. deci nu merita un televizor la peste 1000 euro. As intelege… frate…stau toata ziua pe PC, scot bani cu el… totul se invarte in jurul lui… clar…dau 10000 euro pe unul (pret fictiv) ..aceasta regula se poate aplica in restul punctelor (la ceas nu ma bag ca nici eu nu port) Mai avand cateva obiectii… masina… nu cred ca locuiesti in ea…deci poate ceva mai slabutz:) aparatu foto..faci poze pentru albume de colectie… insecte… nervuri de frunze? etc.? :D

    00
  2. *Cough* jante *cough*

    00
  3. ai uitat cel mai important lucru care se poate lua cu un credit de consum: haine de firma ! :)
    si eu am zero credite si ma simt asa de bineeee.

    00
  4. @maddy: Si mai adaugam si vacanta in Tenerife, din acelasi credit, si asta e :)

    00
  5. Si totusi, obiectivul ala are 5 kile, fraaaate! :)

    00
  6. Io vreau „jaful” ala de cateva sute de euro … se poate?? :)) Dau cateva mii pe el, nu conteaza ca-mi vad un rinichi (ala cu nisip) si jumate din ficat. Io vreau!! :)))

    00
  7. O vacanţă de shopping în Dubai se impune. Mai ales că acolo o să poţi să îţi cumperi MacBook. :)

    00
  8. Auleooo unu nu se gandeste pe aici la studii frate! ite io m-as duce sa studiez cu un credit in Amsterdam in Cartierul Rosu!!! :D

    00
  9. lili, lasa ca iti ia sotul.

  10. Pai daca e sa incurajam creditele hai sa luam credit pe credit! Sau concediu pe 3 luni pe credit si McDonals’ul aferent, sau credit pe care sa-l punem al ciorap! De dragul creditului!

    00
  11. Cum o fi sa-ti lasi un LowRider de 700 de euro pe scara blocului, undeva prin Titan?

    00
  12. Nu-l lasi frate, il legi de gat dormi cu el, da’ nu il lasi! Ca astia mi-au furat mie si janghina aia de bicla de 6 ani, paradita ca avi de mama ei, daramite o scula ca aia!!!

    00
  13. Slabut, slabut! :) Daca vrei echipamente foto, atunci iti trebuie un aparat Leica S2, 37,5 megapixeli, 2 diafragme, la modestul pret de 30.000$ :) si ti-ai rezolvat 25 de ani din viata

    00
  14. Ai uitat de vacanta in rate! Asta e cea mai tare chestie de cand s-a inventat prima banca.

    00
  15. Si dupa ce faci creditul asta si cheltui cu mult peste posibilitati (ca natie in general), ca deh (statul nu a auzit de deficite bugetare pe termen indelungat, si oricum, dupa 4 ani vine altcineva care preia datoria si n-are decat sa se spele pe cap cu ea) mai poti face inca un credit de refinantare :)

    @zoso: tot vorbesti de berlin si cum curge lapte si miere pe acolo (intamplator am invatat acolo o perioada). Nu ma intelege gresit, ador Berlinul, dar stii cumva care este nivelul de indatorare al municipalitatii? Cat costa in realitate sistemul de transport in comun si cati bani sau investit aiurea *in infrastructura si altele) dupa unificare in speranta ca Berlin va deveni noul centru financiar al Germaniei? Crezi ca banii pe care ii dai tu pe abonamentul de transport acopera toate cheltuielile? Afla care este banca ce a acordat aceste credite municipalitatii si ce legatura este intre banca si primarie. Toate astea tot pe credit s-au facut. Intreaba si nemtii din vest cam ce parare au de banii bagati asa aiurea in Germania de Est si o sa ai o chestie asemanatoare cu a cumpara un Vertu pt bipuri si mesaje…

    Si uite-asa ma gandeam io cu mintea mea… Bun…e dragut sa facem un exercitiu dintr-asta si sa facem haz de necaz…dar dupa aia cand ne apucam si laudam asa locul unde ne e bine (in speta Berlin), uitand insa sa spunem ce sacrificii s-au facut pt asta….parca nu e tocmai in regula, nu?

    Apropo, Bucurestiul are deficit sau excedent? Ca daca are excedent, ce ne facem? Cum raspundem la intrebarea: mai bine ca-n Bucuresti (nasol, dar fara datorii la banci sau alte institutii financiare) sau ca-n Berlin (sehr shoen, aber si stra-stranepotii o sa plateasca la aceste datorii acumulate)?

    Zic si io

    00
  16. Creditu`… belea de inventie. Da, multe se pot lua in rate dar cea mai penibila situatie e sa-ti faci un credit pentru … „super telefonu` ala fratili meu de l-am vazut la oringi! nu e mult,… vreo dooj de milioane si ceva. Maine ma duc la banca frate si poimaine e al meu”.

    00
  17. Eu mi-aş lua asta: un sistem MacPro cu: 2X 3.2GHz Quad-Core Intel Xeon CPU + 32GB (8x4GB) (fully buffered) RAM DDR2 + Mac Pro RAID Card + 3 X 1TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s HDD’s + HDD-ul pe care se află OS: 1 X 300GB 15,000-rpm SAS + placă video 1 X NVIDIA Quadro FX 5600 1.5GB + două 16x SuperDrives + două Apple Cinema HD Display (30″ flat panel) + Apple Wireless Mighty Mouse + Apple Wireless Keyboard (English) + User’s Guide + AirPort Extreme Card (Wi-Fi) + Apple USB Modem + 1 X Quad Channel 4Gb Fibre Channel PCI Express Card. La numai 20,000 de dolari şi ceva mărunţiş. Nu contează că nu ştiu să folosesc MacOS. Trebuie să mă dau ciumeg. :)):)):))

    00
  18. In nuci nu platesti?

    00
  19. Eu nu mai am nevoie sa imi cumpar maruntisuri ,tocmai ma gandeam ce sa fac cu valiza aia plina cu bani :))

    00
  20. frate, hai sa nu comparam bucuresti cu berlin. poate sa aiba ce excedent vrei tu e un oras infect in ziua de azi. mic aglomerat poluat. nu stiu ce alegeri gresite au facut nemtii la faza asta da macar au ceva de aratat.

    00
  21. mah… pt bere iti scriu eu =)).. dar fii sigur ca o sa iasa niste articole direct proportionale cu berea.

    00
  22. Si eu sint somer:))

    00
  23. @Cristi Roman: tu cersesti la istambul, lasa ca stim noi :P

  24. La ce prapad este (si…va mai fi) cu creditele si institutiile de credit (ipotecar sau nu) din Romania, cine nu are un credit si isi permite (ca tine, ca altii… :) …) diverse (nevoi si/ sau placeri), e tare!
    Bancile practic, …practica o camatarie „legala”, inseland si spoliind munca clientilor, in orice moment (de criza sau relaxare economica). Ele nici nu-si asuma niciun risc, nicicand, in orice moment, trebuie sa castige. Ca logica existentei unei banci este profitul, e corect. Dar…, totusi, e o limita! Pe langa cea a bunului simt…
    Bine ca a mai stat Isarescu „paznic” si, acum, chiar ca vor fi obligate sa aiba alta atitudine in raport cu clientul, cu comisioane si alte alea… la vedere, dupa noile norme ale BNR.
    Trist e, totusi ca, desi de exemplu preturile locuintelor e-n picaj, cu toate ca nevoile sunt foarte mari inca la noi…, cei mai multi interesati si care au efectiv nevoie de locuinta nu se mai pot atinge de un potential credit.

    00
  25. Stiu eu pe una care lua credit ca sa isi cumpere inel si alte bijuterii de prisos. Asa ca toate sugestiile de mai sus, aparent aberante, sunt realizabile! Unii sunt deja la banca cu ideile astea! Tu inca nu ai adeverinta scrisa? LOL.

    00
  26. @Ciunga: „frate, hai sa nu comparam bucuresti cu berlin. poate sa aiba ce excedent vrei tu e un oras infect in ziua de azi. mic aglomerat poluat. nu stiu ce alegeri gresite au facut nemtii la faza asta da macar au ceva de aratat.”

    pai e exact ce imi doream sa aud…deci in loc sa aruncam cu excremente in tot ce inseamna credit si sa ne lasam angajati in vanatoarea asta de vrajitoare cu adevarata cauza a crahului financiar, hai sa ne straduim mai intai sa intelegem niste mecanisme nu tocmai sofisticate

    @BABILONUL IMOBILIAR: „Trist e, totusi ca, desi de exemplu preturile locuintelor e-n picaj, cu toate ca nevoile sunt foarte mari inca la noi…, cei mai multi interesati si care au efectiv nevoie de locuinta nu se mai pot atinge de un potential credit”.
    cu parere de rau trebuie sa iti atrag ca inversezi lucrurile

    1. Nevoia nu e acelasi lucru cu oferta
    2. Relatia de cauzalitate e exact inversa: preturile sunt in scadere pentru ca accesarea creditelor nu mai este la fel de facila, ceea ce inseamna ca lumea nu isi mai permite sa plateasca la fel de mult pe locuinte ca pana acum. Acest lucru se traduce intr-o cerere mai mica si, ca atare si pretentiile ofertantilor trebuie sa se ajusteze la aceasta noua realitate.

    Recapituland, ingreunarea creditarii duce la scaderea preturilor apartamentelor si nu invers si in loc sa percep asta ca pe un mare bau-bau o vad mai degraba ca o reajustare normala a pietei ce corecteaza excesele de pana acum.

    P.S.: tot vine campania electorala…sunt curios cate explicatii imbecile o sa mai aud de la diversi pitzifelnici ce o sa incerce sa isi atraga cat mai multe voturi (basescu spunea azi ca de fapt coruptia si „baietii destepti” din state au cauzat criza

    00
  27. @maddy
    haine de firma ? cred ca te-ai dus prea departe.
    va zic eu ce sa va luati cu credit : sandale bah (seen in rromania last summer)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube